Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#6702 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 15/03/2022 15:15
Daaaaa. 2/3 već stoji u redu i čeka komandu nekog slinavca da počne rokati po zemlji u kojoj živi, da pljune na zastavu pod kojom stoji mirno svako jutro, da puca na svoje kolege iz jedinice koji se drugačije zove, samo zato što mu je tako oligarh rekao. Da, baš 4500 njih samo čeka mig da stavi kokarde i simbole tzv.hb na uniformu i zaborave sve što su do sada radili. Ustvari, sve što su do sad radili je upravo priprema da se odmetnu. :-) možda ipak malo podcjenjujete sve te ljude koji služe Bosni i Hercegovini. Pazite, tako su i rusi očekivali cvijeće u Ukrajini kad su krenuli. Možda se iznenadite.
A ako se ipak stvari krenu odvijati baš u tom nenormalnom smjeru (koji na žalost mnogi priželjkuju) pola od svega što imamo u OS BiH neće staviti druga obilježja. E, na njih računajte (njih se trebate malkice bojati, vjerujte secesionisti ;-), u pokušaju). Na sve ono što Bosna nije imala na početku agresije. Biće kako treba biti. Kako reče majkićka:"nemoj poslije da bude nismo rekli".
Ne znam kako me proglasi secesionistom ali hajd nek ti bude, i jos mi ubaci majkicku, da imam nocne more.

Citava Juga je sluzila JNA i pod tom zastavom se bilo 45 godina, kad zapuca, svi brzo skidose JNA uniformu. Niko ne osta da brani Jugu, niti sa jedne strane

Pa vec imaju kokarde i hzhb na uniformama, samo dodatak i zastavu BiH.

Nazalost volio bih da si upravu, ali malo je onih koji bi ostali da brane drzavu i zastavu.

Kao sto rekoh, jedina prednost je sto bi BiH u tom slucaju imala skolovani vojni kadar da preuzme komandu, da se ne ponove razne Cace i Mace.
dr_Evil

#6703 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

namiami wrote: 15/03/2022 15:28
dr_Evil wrote: 15/03/2022 14:52 Bogu dusu, bog je nece!
sta je mačko, igra guza?
Moja? Ne bas, samo izrazavam zabrinutost, kao neko ko je dozivio i prezivio kako izgleda kada drzava nema kontrolu nad cjelokupnim teritorijem.

Lazna utjeha za napacene mase.
Guadalajara

#6704 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

plavi_E wrote: 15/03/2022 13:57 Ovi internet ratnici sto placu za navodno pokradenim pogonima preplavili temu. Pa zar nije dosta rata i stradanja u Ukrajini.
:-)
A ja slike i video klipove stavljao na kojima se vide sve mašine x 2 i 3 puta i one u Tvornici mašina i hidraulike i u tvornici hidraulike i još uz to i slike i video klipove od kovačnice gdje su bile i stare kovačke prese i cekici i kad su je dva puta do sada modernizovali.

Znaci prica nidze veze.

Evo gifa iz video klipa sa al jazeere gdje se vidi masinska obrada topovske cijevi :bih:

Image
archi_a

#6705 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ja nikog nisam proglasio secesionistom u pokušaju. Spomenuo sam secesioniste jer ih u našoj zemlji, ako se osvrnemo na neka dešavanja i narativ, očigledno ima. Njima sam se obraćao, a svako nek se pronađe u onome u čemu se pronalazi.

Al razmišljanja pojedinaca...... Zar stvarno misle da u sigurnosnim službama sjede ljudi koji su toliko naivni, koji ne prate, koji ne vode računa, ne primjećuju stvari, ne razumiju oblast? Previše je krvi proliveno za državu Bosnu i Hercegovinu, da bi se dešavanja, pa i unutar OS-a tek tako prepustile slučaju.
Ma nek se svako sprema za ono što mu paše. Mene iskreno interesuju oni, koji su kao i ja okupljeni oko ideje zvane država Bosna i Hercegovina. Moj fokus i interes je na njima. Tu moje srce pripada i sve što mogu za tu ideju, ja ću bez zadrške pokušati dati.
Last edited by archi_a on 15/03/2022 15:36, edited 1 time in total.
dr_Evil

#6706 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 15/03/2022 15:32 Ja nikog nisam proglasio secesionistom u pokušaju. Spomenuo sam secesioniste jer ih u našoj zemlji, ako se osvrnemo na neka dešavanja i narativ, očigledno ima. Njima sam se obraćao, a svako nek se pronađe u onome u čemu se pronalazi.

Al razmišljanja pojedinaca...... Zar stvarno misle da u sigurnosnim službama sjede ljudi koji su toliko naivni, koji ne prate, koji ne vode računa, ne primjećuju stvari, ne razumiju oblast? Previše je krvi proliveno za državu Bosnu i Hercegovinu, da bi se dešavanja, pa i unutar OS-a tek tako prepustile slučaju.
Ja mislim da u sigurnosnim, i svim ostalim sluzbama sjede ljudi koji nisu nimalo naivni, naprotiv. Njihov je zadatak da ocuvaju kriminalom stecenu imovinu, i osiguraju sigurnost svojih nadredjenih bez obzira na ime i prezime. Nista nije vise sveto njima od novca i drustvene imovine koju tretiraju kao svoju babovinu.

Mi smo prolili krv za Bosnu i Hercegovinu, oni su sjedili i cekali da im Alija potpise ugovore ko ce raditi obnovu iste nakon rata, ko ce privatizovati nekadasnje gigante.

200 obitelji sto je rekao Tudjman.

Bolje fildzan, ali nek svaki mjesec kapne koji milion, toga je mene strah.
Guadalajara

#6707 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

archi_a wrote: 15/03/2022 15:24
Image
Jel to ovaj PAM :D

Churchill

#6709 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Churchill »

archi_a wrote: 15/03/2022 15:32 Ja nikog nisam proglasio secesionistom u pokušaju. Spomenuo sam secesioniste jer ih u našoj zemlji, ako se osvrnemo na neka dešavanja i narativ, očigledno ima. Njima sam se obraćao, a svako nek se pronađe u onome u čemu se pronalazi.

Ma nek se svako sprema za ono što mu paše. Mene iskreno interesuju oni, koji su kao i ja okupljeni oko ideje zvane država Bosna i Hercegovina. Moj fokus i interes je na njima. Tu moje srce pripada i sve što mogu za tu ideju, ja ću bez zadrške pokušati dati.
:thumbup:

Nije evil zlonamjeran samo ste se pogresno razumjeli :D

Sto se tice ostalog ako se vec povlace paralele sa JNA ...ok onda, sto su srbi bili u JNA 91 to su bosnjaci ili eto da ne se grupis na jednu naciju..to su proBiH ljudi u OS sada.

Arci ti si sigurno upoznatiji, pa mozes i vise reci o situaciji u OS, jer kod nas raja ocigledno Os zamislja ko neku navijacku/plemensku grupu...kao ono eo skupimo se jer moramo eo vam oruzje i tjt...a nek svak tjera kako hoce :D
archi_a

#6710 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Ne sporim da ima zadrtih i u OS-u. Na kraju krajeva, i javnost je upoznata sa ispadima pojedinaca i mjerama koje su poduzimane prema takvim klocevima. Odbijam, u stvari znam sa sigurnošću da većina vojnika su sasvim normalni ljudi, nove generacije koje kroz obuku spoznaju stvari koje su im možda, usljed filovanja režimskim informacijama u mladosti, bile strane. Mnogi imaju zadršku, dok ne spoznaju da nije onako kako su ih trovali. Da, odbijam da sve svrstam i dijejelim po torovima. To mnogi pokušavaju, to na kraju pokušava i laktašenko, al mu baš ne ide od ruke. Loš mu odziv, kvare mu prosjek ovi što dolaze iz multietničkih sredina, a koje bi on htio pod svoju šapu, isto ko i oni nesretnici što prave analize na nekim kamenjarskim forumima. Bosne će biti, a ti se majstore svrstaj, kao i u svemu na svijetu. :wink: :bih:
dr_Evil

#6711 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

archi_a wrote: 15/03/2022 15:48 Ne sporim da ima zadrtih i u OS-u. Na kraju krajeva, i javnost je upoznata sa ispadima pojedinaca i mjerama koje su poduzimane prema takvim klocevima. Odbijam, u stvari znam sa sigurnošću da većina vojnika su sasvim normalni ljudi, nove generacije koje kroz obuku spoznaju stvari koje su im možda, usljed filovanja režimskim informacijama u mladosti, bile strane. Mnogi imaju zadršku, dok ne spoznaju da nije onako kako su ih trovali. Da, odbijam da sve svrstam i dijejelim po torovima. To mnogi pokušavaju, to na kraju pokušava i laktašenko, al mu baš ne ide od ruke. Loš mu odziv, kvare mu prosjek ovi što dolaze iz multietničkih sredina, a koje bi on htio pod svoju šapu, isto ko i oni nesretnici što prave analize na nekim kamenjarskim forumima. Bosne će biti, a ti se majstore svrstaj, kao i u svemu na svijetu. :wink: :bih:

Ne bi bilo lose da OS BiH izadju u slucaju necega kao Titovi partizani, multieticna vojska, kozmopoliti u pravom smislu te rijeci. BiH jedina opasnost prijeti sa istoka i zapada, tesko mi je zamisliti da bi vecina te druge komponente u OS BiH ostala da se bori. Vjerovatno bi se izvukli na zapad prvom prilikom.

Teske su to teme. Ali mi je drago da vam stanje nije lose kao prije par godina kada je i grah kasnio. Drz te se.
bronhy

#6712 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by bronhy »

Mislim da se OS BiH popunjavaju na osnovu rezultata popisa, tako da i to 2/3 pada u vodu :bih:
Guadalajara

#6713 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

Ove tri sipke na cijevi PAM-a sa strane mu dodju stabilizator

Image
jefff

#6714 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by jefff »

Jel jos radi ona MPR kompanija za nas?
dr_Evil

#6715 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

bronhy wrote: 15/03/2022 16:08 Mislim da se OS BiH popunjavaju na osnovu rezultata popisa, tako da i to 2/3 pada u vodu :bih:
Upravu si:
Odlukom Predsjedništva BiH oužane snage kako su ustrojene od 2006. godine imaju do 10.000 aktivnih vojnika, časnika i dočasnika pri čemu je za Hrvate rezervisano nešto manje od 20 posto pozicija, za Srbe oko 33 posto, a za Bošnjake 46 posto.
Nisam se toga sjetio, mada me opet ne tjesi puno. Ebi ga, odgojio se u multinacionalnoj sredini koja je preko noci postala pakao. Imam najbolje prijatelje druge nacionalnosti, iskreno nikad nisam ni pomislio da u slucaju sranja bi branili BiH, vise sam ih posmatrao da bi se izmakli ili ako moraju uzeti pusku u ruke da ne bi radili nikakve zlocine.

Kad dodje stani pani, svakako te niko ne pita hoces li pusku, moras ili je tebi metak u glavu.
Seawolf

#6716 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

Guadalajara wrote: 15/03/2022 16:08 Ove tri sipke na cijevi PAM-a sa strane mu dodju stabilizator

Image
Je li se šališ, ili stvarno ne znaš šta je to?
Guadalajara

#6717 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Guadalajara »

Seawolf wrote: 15/03/2022 16:16
Guadalajara wrote: 15/03/2022 16:08 Ove tri sipke na cijevi PAM-a sa strane mu dodju stabilizator

Image
Sta mislis?
dr_Evil

#6718 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Image
U oruzje se ne razumijem nikako, ali mislim da nisi upravu, sa mehanicke tacke gledista izgleda kao pojacana konstrukcija usred izvijanja.

E sad da li pomaze ili odnemaze kada se zagrije cijev, upitno je. Temperaturna dilaktacija ce definitivno pojacati uzduzna naprezanja pa citava konstrukcija moze da propadne. Slicno ovome ispod, mada je ovo analiza cijevi (random sa neta)

Image

Bit ce da je nesto drugo
Seawolf

#6719 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

Guadalajara wrote: 15/03/2022 16:19
Seawolf wrote: 15/03/2022 16:16
Sta mislis?
Da se zezaš.
Seawolf

#6720 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

dr_Evil wrote: 15/03/2022 16:19

Image
U oruzje se ne razumijem nikako, ali mislim da nisi upravu, sa mehanicke tacke gledista izgleda kao pojacana konstrukcija usred izvijanja.

E sad da li pomaze ili odnemaze kada se zagrije cijev, upitno je. Temperaturna dilaktacija ce definitivno pojacati uzduzna naprezanja pa citava konstrukcija moze da propadne. Slicno ovome ispod, mada je ovo analiza cijevi (random sa neta)

Image

Bit ce da je nesto drugo
Pogledaj koja je municija u redeniku.
dr_Evil

#6721 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Seawolf wrote: 15/03/2022 16:20
Pogledaj koja je municija u redeniku.
Nemam ti ja pojma o municiji :) ja sam samo uletio na ovu temu klizeci. De reci nam sta je tita ti vise
Seawolf

#6722 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Seawolf »

M19 BFA (Blank Firing Attachment).

Pojačivač trzaja za dejstvovanje manevarskom municijom.
dr_Evil

#6723 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

Seawolf wrote: 15/03/2022 16:25 M19 BFA (Blank Firing Attachment).

Pojačivač trzaja za dejstvovanje manevarskom municijom.
Svako je majstor svoje struke :)
archi_a

#6725 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, vježba poligon Glamoč, JTAC BiH-US Army

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Post Reply