Drekavac22 wrote: ↑07/03/2022 15:02
to je ono bitno sto ti neshvatas, a sad cu ti objasniti
Sto je bitno ovo, jer mi kad uocavamo nagovjestaje koje Bog nagovjestio kroz brojeve u nauku u Kuranu...mi se sve vise i vise uvjeravamo da je autor sveznajuci, poznaje buducnost, jer nam daje primjere iz naseg vremena koje je nagovjestio.
Eh vidis, problem sa ovim pristupom je sto je subjektivan. Posto ne mozes postaviti objektivne standardne onda je on bezvrijedan. Ti radis isto ono sto rade gatare kad predvidjaju buducnost. Kruze okolo i postavljaju opcenita pitanja kako bi tebe naveli da sam sebi ispricas pricu. Ti sam sebi pronalazis inspiraciju kako bi jos vise vjerovao u Boga. Zacarani krug: ja vjerujem u boga i ja pronadjem dokaz koji i pojaca vjeru u boga. Taj dokaz nije objektivan, nije mjerljiv, nije predvidiv.
Tako mozes uzeti bilo koju knjigu, bilo koju tvrdnju, sebe ubijediti u nesto i onda pronaci "dokaze" za svoju pricu. Ako ne stima 100% onda mozes i zaokruziti na najblizu decimalu.
To nije nikakva bozija mudrost. To je samo tvoja naivna zelja da potvrdis svoje vjerovanje
pa kad nase vjerovanje se pojaca, i uvjerimo se jos vise da je Kuran od Boga koji poznaje buducnost....sledeci put kad citas ono sto kaze o nasoj dalekoj buducnosti sudnjeg dana, raja i pakla...da je nase vjerovanje u to jos jace.. da smo svjesni toga i da bi se jos bolje pripremili za to.
Tvoje vjerovanje se poveca jer vidis da bog poznaje buducnost. Kako znas da poznaje buducnost? Jer je kodirao stvari koje su tek kasnije otkrivene. Hm... Ovo se zove "pozitivna tvrdnja" a takve tvrdnje se najbolje testiraju kroz "shit testove". Hajde da vidimo da li je to tacno kroz nekoliko primjera kada tvrdnja ne funkcionise. Hajmo naci "negativnu tvrdnju". Hajmo naci primjere kada je sveznajuci zabrljao i nije pravilno predvidio buducnost. Recimo pogrijesio je kada govori o gromovima i tome kako ih on salje gdje hoce da prepadne ljude: "I grmljavina veliča i hvali Njega, a i meleki, iz strahopoštovanja prema Njemu; On šalje gromove i udara njima koga hoće – i opet oni raspravljaju o Allahu, a On sve može. #"
Medjutim, taj sveznajuci ocito nije znao da ce se roditi Nikola Tesla i zajebati mu teoriju gromova. Nikola je pravio gromove osale. Cak sta vise, grom nije nista drugo nego elektricno praznjenje. To elektricno praznjenje je prisutno svuda oko nas i nije nista spektakularno kako se navodi u ovom ajetu. Iskra, varnica, svi elektricni uredjaji funkcionisu na istom principu. KOd elektricnih uredjaja imamo kontrolisano praznjenje a kod gromova to je vise random.
Posebno mi je zanimljiv dio "On salje i udara koga hoce sa gromovima". Ako je to napisalo sveznajuce bice, kako je mogao zaboraviti da ce ljudi napraviti nesto sto se zove: GROMOBRAN??? Haj guglaj kako radi gromobran. Ili ako grom udari u avion ili automobil a putnicima ne bude nista unutra. Sto li je to tako? Bog hoce da te udari sa gromom ali ne moze, jer su pametni ljudi smislili mehanizam zastite. Kao da sveznajuci nije znao da ce ljudi napraviti taj mehanizam zastite. A kao zna sta ce biti u buducnosti i moze u svojoj knjizi kodirati svasta nesto.
Nadam se da vidis u kojem smjeru ide moj argument. Tvoje pozitivne tvrdnje se lagano mogu oboriti negativnim tvrdnjama. Bog je sveznajuci, on je kodirao nesto sto ce kasnije otkriti, ali je zaboravio da ce se i druge stvari otkriti i to je pogresno napisao. Mislio da ga niko nece provaliti.