Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr_Evil

#401 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 13:23

Nisi mi odgovorio na pitanje, pitanje je zasto je 18:65=1865, a ne 18:65=0,2769 i zasto je 3:13= 0,2307?
je li ti sjedis na ocim ili na guzi???

pa koliko titreba ponavljati, sta je l itreba crtati covjece?? a svasta :lol:

zar ti nisam napisao da lingivsticki dio ne dozvoljava da idem dalje sa okretanjem preko + - x /

jer evo da sam plusao pa dobio 18+65 = 83 ...sta bi to znacilo, nistanikakve veze nema sa lingvistickim dijelom.

ovo zvuci kako kad bi ja smirgl papirom smirglao drvo, da ga izravnam, a ti mi dodjes, zasto nisi ocerupao kokos uzeo perje i perjem pokusao izsmrgilat tu stolariju :roll: znaci veze svezom nema.
Ne postoji lingvisticki dio samo jer si ga ti tu stavio, zna se sta je Sura sta je Ajet, a 3:13 ili 18:65 nikada i nikako ne moze biti 1865, niti u kakvom govoru. Dakle izmisljas nesto da bi napravio ko fol poveznicu i prenio je nekome.

Sve ostalo sta si napisao je namjestaljka.
dokazi
Dokazao, samo prelazis preko dokaza

Zasto ti je omjer DNA 1,6, a ne 1.6407 kao sto je studija mjerila. Zato sto tebi odgovara tako ili ?
znas li ti uopste sta to 4 u decimala predstavlja?

ako znamo da je fosfornog atoma radijus 1.28 ansgtroma?

sta to predstavlja da cujem kad si tako voljan osporavati da vidim tvoj strucno misljenje, sta predstavlja 4
Vrlo je bitno, ne moze biti samo malo Boga, ili ga ima tacno ili nema. Ne mozes biti malo trudan, nego si trudan ili nisi. Ne zoves se ti Dre. nego Drekavac. Da si koji slucajem pronasao nesto da ti pase na dvije decimale, opet bi zaokruzio i rekao evo ga.
Pravis logicku zamku za "nejac", redoslijed ne znaci nista. 3:13 nije 313 i nikada nece biti. Nije to cak ni 313. ajet u Kuranu Casnom.
pa eto nek nece :D
Slazemo se oko ovoga :)
Drekavac22

#402 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

nivla wrote: 07/03/2022 13:11
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:57

znas li ti koliko su veliki fosforni atomi u lancu DNA?

uostalom 8/5 = 1.6 su fibonacijevi brojevi koji idu ka zlatnom rezu

kako je smece ako je covjek mjerio X-zraka difrakcijom, jako moderna metoda , nesto nezamislivo za srednji vijek

da bi se ti fosforni atomi mogli mjeriti moras ovim nacinom to raditi , moras smrznuti atome, da bi se odrzali na jednoj poziciji radi lakse mjerenja.

cuj smece izmjeriti nesto ovo tehnologijom i objaviti naucni rad :-)

Znaci osporava se cak i naucni rad strucnjaka samo da bi se preko toga osporio i Kuran , e svaka cast :lol:
niko ne osporava Kur'an, ali ti to nikako da shvatiš
ovaj lik čiji si rad linkovao objavio je rad u predatorskom žurnalu, ovo što piše ne može biti matematička disciplina, ali ga je nekako baš u toj podkategoriji objavio, formule su na nivou osnovne škole kad smo učili zlatni rez, kažem ti DNA na engleskom skraćenica za dezoksiribonukleinsku kiselinu, na egleskom kiselina acid, na njemackom saure, kako sad baš da nije na arapskom kiselina, ovo što ti radiš nije nauka, već pokušaj da ispadneš pametan i svi mi koji ti proturiječimo glupi jer tvojim pseudo tezama proturiječimo
napominjem, da ja uopšte ne sporim nadnaravnost Kur'ana već sporim način na koji to pokušavaš dokazati, ne mogu reći da imaš metodu jer za metodu moraš imati jasno uspostavljena pravila pronalaska čuda, koja u tvom slučaju ne postoje(nemaš pravila)
i evo odgovorno tvrdim da je ovaj rad smeće, lik na prve dvije stranice objašnjava šta je zlatni rez, nemam vremena da ga čitam detaljno, ali da me zapalo da uradim review, glatko bih mu odbio rad, pseudonauka
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:57 znas li ti koliko su veliki fosforni atomi u lancu DNA?

uostalom 8/5 = 1.6 su fibonacijevi brojevi koji idu ka zlatnom rezu
ne znam, ne znam cak ni da li je izmjeren, svakako se dnk istrazivači ne bave ovim banalnostima o kojim ti pišeš
uvjeren sam kad bih saznao tačnu dužinu da bih iz bilo koje knjige, pa i telefonskog imenika ppt-a iz 1996 našao dovoljno materijala da kažem da ta informacija stoji tamo, možda čak i iz menija kod taleta, montane i sličnih štampanih kataloga, vjerovatno bi se našla neka poveznica sa akcijskim katalogom iz mercatora
ovaj lik čiji si rad linkovao objavio je rad u predatorskom žurnalu, ovo što piše ne može biti matematička disciplina, ali ga je nekako baš u toj podkategoriji objavio,
hoce li to da osporis njegova mjeranja, njegov rad, njegove analize? sta hoces kad je u pitanju njegov iztravacki rad prilozen na stranici?

kažem ti DNA na engleskom skraćenica za dezoksiribonukleinsku kiselinu, na egleskom kiselina acid, na njemackom saure, kako sad baš da nije na arapskom kiselina, ovo što ti radiš nije nauka, već pokušaj da ispadneš pametan i svi mi koji ti proturiječimo glupi jer tvojim pseudo tezama proturiječimo
sta ti ovdje pricas covjece, stvarno ne znam

uzmemo leksikon

ubacimo DNA دنا
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/دنا/

i dobijemo ovo

دنا - Translation and Meaning in All English Arabic Terms Dictionary
Original text Meaning
Deoxyribonucleic Acid DNA [General] دنا

i na arapskom je DNA skracenica, eto leksikon ako meni nejerujes

uostalom jeste naravno da je arapski preuzeo od engleskog to i sad je u sastavu arapskog to...kao i neke nase rijeci sto vskodnevno koristimo su izvor iz engelskog.
ovo što ti radiš nije nauka, već pokušaj da ispadneš pametan i svi mi koji ti proturiječimo glupi jer tvojim pseudo tezama proturiječimo
covjece u lexikonu ti pise DNA na arapskom, sta pricas, dozovi se pameti :-)

ne mogu reći da imaš metodu jer za metodu moraš imati jasno uspostavljena pravila pronalaska čuda, koja u tvom slučaju ne postoje(nemaš pravila)
kako nemam metodu, pa gore sam objasnio ono DR evilu metodu, sta pricas, sjedis li na ocima, citas li uopste sta pisem ovdje?

kako mozes reci ne postoje a ne znas ih, pa nemogu ja iz magle izvlaciti nekakve borjcana poveznice da nema nikakvih metoda

Metoda je ova

Unikat kojem lingvistickom dijelu pomaze brojcani dio.

i evo odgovorno tvrdim da je ovaj rad smeće, lik na prve dvije stranice objašnjava šta je zlatni rez,
sta je problem covjece u tome sto objasnjava sta je zlatni rez?? :lol: :-) a bozeeee sacuvaaaj, svakakvog naroda
tamaricaaa

#403 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by tamaricaaa »

@Drekavac22 O kakvoj lingvistici ti pricas? DNA u onom tvom rjecniku je transliteracija iz drugog jezika, nema veze s arapskim. A sta bi na arapskom znacilo دنا, znas li uopste osnove arapskog, koji je korijen ove rijeci, znacenje tog korijena? Neko sifriranje spominjes, pa evo iz tvog bi nicka mi mogli iscitati npr. drek 22, kako to sad da tumacimo?

P.s. nemoj skrnaviti svetu knjigu muslimana sa svojim tumacenjem i iscitavanjem koje nikakve veze i osnove nema.
Drekavac22

#404 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 13:29

je li ti sjedis na ocim ili na guzi???

pa koliko titreba ponavljati, sta je l itreba crtati covjece?? a svasta :lol:

zar ti nisam napisao da lingivsticki dio ne dozvoljava da idem dalje sa okretanjem preko + - x /

jer evo da sam plusao pa dobio 18+65 = 83 ...sta bi to znacilo, nistanikakve veze nema sa lingvistickim dijelom.

ovo zvuci kako kad bi ja smirgl papirom smirglao drvo, da ga izravnam, a ti mi dodjes, zasto nisi ocerupao kokos uzeo perje i perjem pokusao izsmrgilat tu stolariju :roll: znaci veze svezom nema.
Ne postoji lingvisticki dio samo jer si ga ti tu stavio, zna se sta je Sura sta je Ajet, a 3:13 ili 18:65 nikada i nikako ne moze biti 1865, niti u kakvom govoru. Dakle izmisljas nesto da bi napravio ko fol poveznicu i prenio je nekome.

dokazi
Dokazao, samo prelazis preko dokaza

znas li ti uopste sta to 4 u decimala predstavlja?

ako znamo da je fosfornog atoma radijus 1.28 ansgtroma?

sta to predstavlja da cujem kad si tako voljan osporavati da vidim tvoj strucno misljenje, sta predstavlja 4
Vrlo je bitno, ne moze biti samo malo Boga, ili ga ima tacno ili nema. Ne mozes biti malo trudan, nego si trudan ili nisi. Ne zoves se ti Dre. nego Drekavac. Da si koji slucajem pronasao nesto da ti pase na dvije decimale, opet bi zaokruzio i rekao evo ga.

pa eto nek nece :D
Slazemo se oko ovoga :)

to ti kazes je li tako :)
Ne postoji lingvisticki dio samo jer si ga ti tu stavio
svako ko zna citati arapski moze da vidi DNA na 3 pozicije tu...a ti mozes i dalje palamudit do besvijesti.

Da si koji slucajem pronasao nesto da ti pase na dvije decimale, opet bi zaokruzio i rekao evo ga.
pitao sam te pitanje, sta znaci 4 u drugoj decimali gore?

nemoj da ti se ponavljam, ako mi neces odgovarati na pitanje a htio bi diskutovati , onda to nema smisla nastavljati dalje.
Slazemo se oko ovoga
e pa ne slazemo , na tvoju zalost.
dr_Evil

#405 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 13:37
Samo objasni svima kako je 18:65=1865 i 3:13=313 odakle ti pravo da to uradis.

I objasni nam zasto zaokruzujes na jednu decimalu po kojem pravilu, posto ti poznajes pravila Svevisnjeg.

Hajde da ti ne odgovaram na nesto sta nisi odgovorio nego preskocio.

Objasni kolegama kako je DNA na arapskom DNA, evo ja ne znam nista o tome pa necu ni reci, ne poznajem jezik. I objasni kolegama kakve veze ima sto su se tri slova (mada sam ja uvijek mislio da arapski nema slova nego glasove) tri puta ponovila u necemu sta nije 1865. I zasto nema datum nego samo godina u tom tvoj proizvoljnom 1865, sta veze nema sa 1865
Drekavac22

#406 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

tamaricaaa wrote: 07/03/2022 13:37 @Drekavac22 O kakvoj lingvistici ti pricas? DNA u onom tvom rjecniku je transliteracija iz drugog jezika, nema veze s arapskim. A sta bi na arapskom znacilo دنا, znas li uopste osnove arapskog, koji je korijen ove rijeci, znacenje tog korijena? Neko sifriranje spominjes, pa evo iz tvog bi nicka mi mogli iscitati npr. drek 22, kako to sad da tumacimo?

P.s. nemoj skrnaviti svetu knjigu muslimana sa svojim tumacenjem i iscitavanjem koje nikakve veze i osnove nema.
@Drekavac22 O kakvoj lingvistici ti pricas?
tekstualni dio ajeta
DNA u onom tvom rjecniku je transliteracija iz drugog jezika, nema veze s arapskim.
ako ga drugi jezici prihvate u ukomponuju u svoj jezik, tad postaje dio tog jezika.

Ako ja kazem na bosanski internet, ti mi dodjes i kaze, pa stani malo, internet nije bosanski, to je na engelskom :lol: kao da je zabranjeno da jezik preuzme iz drugo jezika

ovo se zove anglicizam preuzimanje iz engleskog a preuzimanje iz turskog je turcizam.

A sta bi na arapskom znacilo دنا, znas li uopste osnove arapskog, koji je korijen ove rijeci, znacenje tog korijena?
ubacimo DNA دنا

i dobijemo ovo

Original text Meaning
Deoxyribonucleic Acid DNA [General] دنا

i na arapskom je DNA skracenica, eto leksikon ako meni nejerujes

koliko poznajes islam, i koliko poznajes ovu temu brojcana cuda?
nivla

#407 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by nivla »

na arapskom se kiselina kaze hamidun, jel onda treba DNH umjesto DNA
a DNA google translate kaze الحمض النووي alhimd alnawawiu

ili u punom nazivu حمض النووي الريبي منقوص الأكسجين
hamd alnawawii alriybii manqus al'uksijin
toliko o DNA, s ovim bih zavrsio
sto se tice kalendara, mi muslimani se oslanjamp na lunarni kalendar, pa nema smisla u kodiranju godina i daruma na nevjernickim kalendarima samo zato sto ne mozemo naci broj u svemu koji bismo dodali na hidzretsku godinu ili oduzeli od julijanske da dodjemo do tvrdnji koje ti imas
apsidejzi

#408 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

nivla wrote: 07/03/2022 14:02 na arapskom se kiselina kaze hamidun, jel onda treba DNH umjesto DNA

sto se tice kalendara, mi muslimani se oslanjamp na lunarni kalendar, pa nema smisla u kodiranju godina i daruma na nevjernickim kalendarima samo zato sto ne mozemo naci broj u svemu koji bismo dodali na hidzretsku godinu ili oduzeli od julijanske da dodjemo do tvrdnji koje ti imas
A joj i ti sad nasao cjepidlacit. DNH je skoro isto kao DNA. 2/3 isto sto znaci da je isto. Vecina. Dva od tri slova su pogodjena. Allah je uvijek bio za demokratiju. Jos jedan dokaz njegove mudrosti. Znakovi su svuda oko nas. Samo je pitanje koliko ces iskriviti realnost da prepoznas iste :D
Last edited by apsidejzi on 07/03/2022 14:07, edited 1 time in total.
Drekavac22

#409 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 13:41
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 13:37

I objasni nam zasto zaokruzujes na jednu decimalu po kojem pravilu, posto ti poznajes pravila Svevisnjeg.

Hajde da ti ne odgovaram na nesto sta nisi odgovorio nego preskocio.

Objasni kolegama kako je DNA na arapskom DNA, evo ja ne znam nista o tome pa necu ni reci, ne poznajem jezik. I objasni kolegama kakve veze ima sto su se tri slova (mada sam ja uvijek mislio da arapski nema slova nego glasove) tri puta ponovila u necemu sta nije 1865. I zasto nema datum nego samo godina u tom tvoj proizvoljnom 1865, sta veze nema sa 1865
prvo nam reci koliko ti poznajes islam, kuran, hadise, siru Muhammeda

pa da nam mozes reci ko ti daje za pravo?

koliko ti licno poznajes islam da bi meni mogao suditi? :) cisto me interesuje.

u Kuranu DNA pozicije daju omjer 1.6

on sto je mjerio je bilo 1.64

ko mi daje za pravo da zaokruzim, pa matematika junace, problem ovdje sto ti ne znas sta znaci ova 4 u drugoj pozijci decimale

Objasni kolegama kako je DNA na arapskom DNA, evo ja ne znam nista o tome pa necu ni reci, ne poznajem jezik
ahaaaa znaci uopste ne znas slova jednog procitati, a htio bi da se bodes samnom ovdje po pitanju brojcanih cuda, bez da sam moze provjaravati sve to sto kazem.

sta ba objasni kolegama, pa evo 10 put vadim iz lexikona i postiram ovdje i trazis da objasnim, i tamo na arapskom su 3 slova DNA, ista slova kao i na engelskom DNA
sam sto jed jendo pisano harfovima drugo latiniziranim slovima.
mada sam ja uvijek mislio da arapski nema slova nego glasove
sta covjece rece :run: e nemogu da vjerujem, i ovaki meni dodju da me osporavaju , jadna ti majka sa kakvim ja imam posla :-)

I zasto nema datum nego samo godina u tom tvoj proizvoljnom 1865, sta veze nema sa 1865
zato sto autor procijenio da netreba kodirati i to, kad imas to sto imas.
apsidejzi

#410 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 14:06 u Kuranu DNA pozicije daju omjer 1.6

ko mi daje za pravo da zaokruzim, pa matematika junace, problem ovdje sto ti ne znas sta znaci ova 4 u drugoj pozijci decimale
Ma hajde ba, 1,6 je isto kao i 1,64. Tu je to negdje. Kao i citav Kur'an. Tu je to negdje, moze kako moze. Sve ofrlje, sve odoka, sve po potrebi. Svaka istina se moze iskriviti u neistinu a svaka neistina u istinu. To objasnjava bezbroj sekti u islamu, to objasnjava bezbroj fetvi u islamu. Upravo ovo sto ti radis. Zaokruzivanje na najblizu brojku istine koju JA zelim da vidim.
Drekavac22

#411 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

nivla wrote: 07/03/2022 14:02 na arapskom se kiselina kaze hamidun, jel onda treba DNH umjesto DNA

na arapskom se kiselina kaze hamidun, jel onda treba DNH umjesto DNA

pa bolje ti jer da zavrsis nego ovako se brukati, stvarno nema ti smisla, sporedis skarecnicu sa punim nazivom, naravno da puni naziv su uzeli arapske rijeci da prevedu sta znaci to, dok je skracenica zadrana engleskog proijekla. tj DNA

po hiljaditi put postiram posto neki sjede na ocima i nevide

iz Lexikona izvadjeno ne ja , lexikon ljudi lexikon :-) :lol:

ubacimo DNA دنا

i dobijemo ovo

Original text, Meaning
Deoxyribonucleic Acid DNA [General], دنا

najgore mi padne na srce kad mi neuki muslimani dodju da me ospore nepoznavaju ci Kuran

Mi muslimani se oslanjamo na lunarni kalendar iz vjerskih razloga, da pratimo kad dolazi mjesec ramazan, kad su vazni dani religijske prirode

Niko od muslimana ne prati lunarni kalendar kad je u pitanju poljoprivreda jer moras se osloniti na solarni kalendar, da znas planiratu sjetvu i zetvu.

i ne samo to

Allah licno kaze u Kuranu da odobrava solarno i lunarno racunanje vremena,

Allah licno naziva solarnu godinu Sinat, a lunarnu Aam u Kuranu

Allah licno kodiran Dan u nepsicificnoj formi 365 puta u Kuranu kao u jednoj solarnoj godini, dok postavlja dio tij rijeci izmedju prvog i 12tog spominjanja rijeci Mjesec upravo 354 rijeci Dan, sto odgovara lunarnoj godini 354 dana.

Allah licno daje omjer solarne i lunarne godine pa kaze 309 lunarnih = 300 solarnih godina uz omjer 1.03

i onda mi ti dodjes da kazes da mi samo pratimo luinarni a ne "nevjernicki" solarni kalendar

Ako je taj nevjernicki gregorijaski kalndar baziran na solarnom racunanja, to je samo po sebi dozvoljeno.

Kad te neko pita koje godine su rodjen, hoce li mu reci lunarnog ili gregorijanskog kalendara.. hajde mu reci rodjen sam 1410 godine lunarnog kalndara :lol: good luck da te razumijem koje godine si , nego moze pomisliti da si vampir rodjen u srednjen vijeku pa zivio si 500 godina. :lol:
dr_Evil

#412 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 14:06

Nisam vjerski obrazovan, izgleda kao ni ti. Poznajem solidno jer sam jedno vrijeme bio iskreni vjernik.

Ja tebi ne sudim nego te pitam da nam objasnis:

Matematika ti ne daje pravo da zaokruzis, covjek je izracunao 3 decimale ti namjestas na jednu. Zasto?

Nekada se moze zaokruziti nekada ne, zavisi kolika je potrebna tacnost, ali je u svakom slucaju to aproximacija. Ti se ne mozes sluziti time jer baratas sa knjigom koja je najveca istina svijeta. Dakle izvlacis iz kontesta sta tebi odgovara i pravis laznu vijest.
Objasni kolegama kako je DNA na arapskom DNA, evo ja ne znam nista o tome pa necu ni reci, ne poznajem jezik
ahaaaa znaci uopste ne znas slova jednog procitati, a htio bi da se bodes samnom ovdje po pitanju brojcanih cuda, bez da sam moze provjaravati sve to sto kazem.

sta ba objasni kolegama, pa evo 10 put vadim iz lexikona i postiram ovdje i trazis da objasnim, i tamo na arapskom su 3 slova DNA, ista slova kao i na engelskom DNA
Kolege ti objasnile sa njima se raspravi oko ovoga. Hoces da kazes da se izgovara DI EN A ? Ako je na engleskom ili?

mada sam ja uvijek mislio da arapski nema slova nego glasove
sta covjece rece :run: e nemogu da vjerujem, i ovaki meni dodju da me osporavaju , jadna ti majka sa kakvim ja imam posla :-)
OK, ti kazes da se dal, nun i alif izgovaraju DI EN A ili D N A ili DE EN A ili kako, u kojoj verziji? Eto, pojasni nam pretvorbu tih slova tvojih.
I zasto nema datum nego samo godina u tom tvoj proizvoljnom 1865, sta veze nema sa 1865
Dakle ti znas sta je Svevisnji procijenio i ostavio tebi u emanet da kazes da je 18:65 isto sta i 1865 i da je to zapravo godina po kjafirskom kalendaru. Super
Drekavac22

#413 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 07/03/2022 14:06

A joj i ti sad nasao cjepidlacit. DNH je skoro isto kao DNA. 2/3 isto sto znaci da je isto. Vecina. Dva od tri slova su pogodjena. Allah je uvijek bio za demokratiju. Jos jedan dokaz njegove mudrosti. Znakovi su svuda oko nas. Samo je pitanje koliko ces iskriviti realnost da prepoznas iste :D
DNH je skoro isto kao DNA
sta ljudi izmisljate, ne pise se DNA na arapskom DNH..nemoj te glupim izmisljanjima sebe zavravati, izvadio sam vam iz lexikon kako se na arapskom pise DNA, znaci identicno sa engelskim DNA...zato sto su preuzeli od engleza koji mnogi ostali sto su preuzeli.
Drekavac22

#414 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 07/03/2022 14:09
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 14:06 u Kuranu DNA pozicije daju omjer 1.6

Ma hajde ba, 1,6 je isto kao i 1,64. Tu je to negdje. Kao i citav Kur'an. Tu je to negdje, moze kako moze. Sve ofrlje, sve odoka, sve po potrebi. Svaka istina se moze iskriviti u neistinu a svaka neistina u istinu. To objasnjava bezbroj sekti u islamu, to objasnjava bezbroj fetvi u islamu. Upravo ovo sto ti radis. Zaokruzivanje na najblizu brojku istine koju JA zelim da vidim.
hajmo ovako

konrektno

sta znaci 4 na drugom pozicji u decimalima

i koliki je atom fosfora na kojem su mjerenja radjena?

da cujem, ako hoces diskusiju detalju , bujrum da te vidimo, koliko sta znas da bi bilo validno tvoje misljenje ovdje.
skafiskafsnjak

#415 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by skafiskafsnjak »

Na svakoj vjerskoj temi ovaj apsidejzi :-)
dr_Evil

#416 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 14:16
najgore mi padne na srce kad mi neuki muslimani dodju da me ospore nepoznavaju ci Kuran

Mi muslimani se oslanjamo na lunarni kalendar iz vjerskih razloga, da pratimo kad dolazi mjesec ramazan, kad su vazni dani religijske prirode

Niko od muslimana ne prati lunarni kalendar kad je u pitanju poljoprivreda jer moras se osloniti na solarni kalendar, da znas planiratu sjetvu i zetvu.

i ne samo to

Allah licno kaze u Kuranu da odobrava solarno i lunarno racunanje vremena,

Allah licno naziva solarnu godinu Sinat, a lunarnu Aam u Kuranu

Allah licno kodiran Dan u nepsicificnoj formi 365 puta u Kuranu kao u jednoj solarnoj godini, dok postavlja dio tij rijeci izmedju prvog i 12tog spominjanja rijeci Mjesec upravo 354 rijeci Dan, sto odgovara lunarnoj godini 354 dana.

Allah licno daje omjer solarne i lunarne godine pa kaze 309 lunarnih = 300 solarnih godina uz omjer 1.03

i onda mi ti dodjes da kazes da mi samo pratimo luinarni a ne "nevjernicki" solarni kalendar

Ako je taj nevjernicki gregorijaski kalndar baziran na solarnom racunanja, to je samo po sebi dozvoljeno.

Kad te neko pita koje godine su rodjen, hoce li mu reci lunarnog ili gregorijanskog kalendara.. hajde mu reci rodjen sam 1410 godine lunarnog kalndara :lol: good luck da te razumijem koje godine si , nego moze pomisliti da si vampir rodjen u srednjen vijeku pa zivio si 500 godina. :lol:
Sta smislit nece da opravda svoje izmisljotine, eto sasvim logicno da se Kuran casni reda ono prije i poslije Krista u tvom kodiranju. Da ti ne zapne ova 1865 na prije Krista. Dozvoljeno je kazes solarni je :D
apsidejzi

#417 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 14:21
apsidejzi wrote: 07/03/2022 14:09
hajmo ovako

konrektno

da cujem, ako hoces diskusiju detalju , bujrum da te vidimo, koliko sta znas da bi bilo validno tvoje misljenje ovdje.
Znam i ja postavljati glupa pitanja: Koliko je korijen iz 12 puta 3? Koliki je elektricni naboj kvarka u elektromagnetnoj supi?

Ti uopste ne razumijes sta ti ja pricam. Nebitni su tvoji primjeri. Fazon je u tome da proizvoljno izvadis nesto i onda to proglasis "cudom". Usput jos malo nastimas brojeve ako nisu 100% u skladu sa onim sto zelis da budu. Zasto ti sada u svojim analizama ne nadjes nesto sto ce se tek otkriti? Tad bi bilo cudo. Da ti uzmes Kur'an, uradis svoju analizu, onda izvedes eksperiment i vidis da stima sa predvidjanjima.

A ti radis obratno. Pronadjes eksperiment i onda nasilu pokusavas nastimati Kur'an. I onda kao: vidite da je to u Kur'anu pisalo. Koga boli kurac sta je u Kur'anu pisalo ako nam Kur'an nije pomogao da to otkrijemo. Milioni ljudi su umrli od kuge jer nismo znali za viruse i bakterije. Kad je nauke otkrila iste, javljaju se likovi poput tebe da nam sole pamet kako je u Kur'anu pisalo da postoje iste. Kasno Marko na Kosovo stize.

Covjecanstvo nema nikakve koristi od Kur'anskog spominjanja DNA. Da je naucnici nisu otkrili nikada tebi ne bi palo naum da o tome pises. Prema tome, uopste necu da ulazim s tobom u diskusiju po pitanju stvari koje ti naknadno otkrijes u Kur'anu. Kad nadjes u njemu nesto sto jos ne znamo pa se ispostavi kao tacno, onda cu ti vjerovati.

Evo hajde da ti napravim izazov: Naucnici ne znaju sta se desava iza horizonta crnih rupa. Imaju neke kalkulacije ali jos uvijek ne razumiju sta se desi kada se prodje horizont i kada se priblizis centru crne rupe. Imaju nagadjanja ali nema tacnog matematickog modela. Haj ti uzmi Kur'an i pronadji nam odgovor. Imas pravo zaokruziti 1,64 u 1,6. Necu ti rijec reci.
Last edited by apsidejzi on 07/03/2022 14:32, edited 1 time in total.
apsidejzi

#418 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

skafiskafsnjak wrote: 07/03/2022 14:24 Na svakoj vjerskoj temi ovaj apsidejzi :-)
Sram ga i stid bilo. Kako smije koristiti svoje demokratsko pravo koje mu je forumska administracija omogucila. ccccc. Ih sto bih volio da ga hoce banovati pa da mozemo u miru prosipati suplju bez da nas neko upozorava kako ta filozofija nema veze sa realnoscu.
skafiskafsnjak

#419 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by skafiskafsnjak »

apsidejzi wrote: 07/03/2022 14:31
skafiskafsnjak wrote: 07/03/2022 14:24 Na svakoj vjerskoj temi ovaj apsidejzi :-)
Sram ga i stid bilo. Kako smije koristiti svoje demokratsko pravo koje mu je forumska administracija omogucila. ccccc. Ih sto bih volio da ga hoce banovati pa da mozemo u miru prosipati suplju bez da nas neko upozorava kako ta filozofija nema veze sa realnoscu.
Hahahaahahah
To samo pokazuje tvoju bolesnu zelju da nekome nesto dokazes.

Isto da sad ja nekome po ateistickim temama solim pamet i dokazujem.
Drekavac22

#420 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 14:17

Nisam vjerski obrazovan, izgleda kao ni ti. Poznajem solidno jer sam jedno vrijeme bio iskreni vjernik.

Matematika ti ne daje pravo da zaokruzis, covjek je izracunao 3 decimale ti namjestas na jednu. Zasto?

Nekada se moze zaokruziti nekada ne, zavisi kolika je potrebna tacnost, ali je u svakom slucaju to aproximacija. Ti se ne mozes sluziti time jer baratas sa knjigom koja je najveca istina svijeta. Dakle izvlacis iz kontesta sta tebi odgovara i pravis laznu vijest.

Kolege ti objasnile sa njima se raspravi oko ovoga. Hoces da kazes da se izgovara DI EN A ? Ako je na engleskom ili?

OK, ti kazes da se dal, nun i alif izgovaraju DI EN A ili D N A ili DE EN A ili kako, u kojoj verziji? Eto, pojasni nam pretvorbu tih slova tvojih.

Dakle ti znas sta je Svevisnji procijenio i ostavio tebi u emanet da kazes da je 18:65 isto sta i 1865 i da je to zapravo godina po kjafirskom kalendaru. Super
izgleda ovo izgleda ono, mozda ovo mozda ono :-) eto ja sam veslo sisao u islamu skoro 30 godina aktivnog izucavanja islama.

kao ni ja kazes, rece mi covjek koji kaze da je mislio da arapski nema slova nego samo glasovi , ako nakon ove recenice nisam dobio alergiju ili slagiranje, necu nikad. :lol:

ne pametuj i ne pricaj u moje ime sta sam ja i ko sam, cuj nisam vjerski obrazovan :roll: ne pricaj gluposti.

covjeku kome je zastekala logika ove stvari se ne objasnjavaju

ne pametuj kazem ti

https://www.mathsisfun.com/rounding-numbers.html
Rounding Decimals
First work out which number will be left when we finish.

Rounding to tenths means to leave one number after the decimal point.

1,2735 rounded to tenths is 1,3
as the next digit (7) is 5 or more

uostalom pitao sam pitanje, ja se necu vise ponavljati pa ti vidi...bolje ti je reci da ne znas odgovor nego da mi ga izbjegavas.

sta covejce pricas, pricamo kako se pise u arapskom DNA, nevazno kako oni izgovaraju .
OK, ti kazes da se dal, nun i alif izgovaraju DI EN A ili D N A ili DE EN A ili kako,
pricamo ovdje kako se pise a ne kako se izgovara

ja ovo nisam pronasao, drugi su pronasli a ja samo analiziram, testiram i verificiram je li tacno ili nije tacno.

zamisli se da imas 1 naspram 6236 da potrefis, sta mislis koliko bi ti potrebno bilo da pogodis na ovo 18:65?
dr_Evil

#421 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 14:39
izgleda ovo izgleda ono, mozda ovo mozda ono :-) eto ja sam veslo sisao u islamu skoro 30 godina aktivnog izucavanja islama.

kao ni ja kazes, rece mi covjek koji kaze da je mislio da arapski nema slova nego samo glasovi , ako nakon ove recenice nisam dobio alergiju ili slagiranje, necu nikad. :lol:

ne pametuj i ne pricaj u moje ime sta sam ja i ko sam, cuj nisam vjerski obrazovan :roll: ne pricaj gluposti.
Ako si vjerski obrazovan, a pricas ovakve nebuloze onda zaista sve ovo radis da bi uzeo ljudima pare i odveo u krivom smjeru.

Izgleda da ipak nisi vesla sisao, znas ti u koju hramljes sto bi rekao dobri nas narod.

Evo izvinjavam se, rekoh da ne poznajem jezik arapski, ucio sam malo sufaru kao dijete nista vaznog, i onda i danas mi se cini da oni nemaju slova kao mi, da sklapaju glasove. Ko bolje zna nek ispravi.

covjeku kome je zastekala logika ove stvari se ne objasnjavaju

ne pametuj kazem ti

https://www.mathsisfun.com/rounding-numbers.html
Rounding Decimals
First work out which number will be left when we finish.

Rounding to tenths means to leave one number after the decimal point.

1,2735 rounded to tenths is 1,3
as the next digit (7) is 5 or more

uostalom pitao sam pitanje, ja se necu vise ponavljati pa ti vidi...bolje ti je reci da ne znas odgovor nego da mi ga izbjegavas.
Matematika je egzaktna nauka, aproximacija se vrsi kada je greska dozvoljena. Ne mozes ti ovdje raditi istu, matematika ti to ne dozvolja jer radis sa knjigom najvece istine.

Dakle ne mozes to uradit.

sta covejce pricas, pricamo kako se pise u arapskom DNA, nevazno kako oni izgovaraju .
OK, ti kazes da se dal, nun i alif izgovaraju DI EN A ili D N A ili DE EN A ili kako,
pricamo ovdje kako se pise a ne kako se izgovara
Pa dobro, hajde kako se pise DNA na arapskom, evo kolege su dokazale da nije DNA. I onda mi reci kako se izgovara DNA i na kojem jeziku ti se poklopilo to cudesno slovo DNA u ajetu koji veze nema sa istim.
ja ovo nisam pronasao, drugi su pronasli a ja samo analiziram, testiram i verificiram je li tacno ili nije tacno.

zamisli se da imas 1 naspram 6236 da potrefis, sta mislis koliko bi ti potrebno bilo da pogodis na ovo 18:65?
Ne bi bilo potrebno nista jer 18:65 ne znaci nista, i DNA ne postoji spomenuto u datom ajetu. Postoji samo 18:65 i nasumicna slova u nekom dijelu rijeci.

Nedovoljno meda ni da se medo brundo omrsi. Zao mi je
Drekavac22

#422 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 07/03/2022 14:30
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 14:21

hajmo ovako

konrektno

Znam i ja postavljati glupa pitanja: Koliko je korijen iz 12 puta 3? Koliki je elektricni naboj kvarka u elektromagnetnoj supi?

Ti uopste ne razumijes sta ti ja pricam. Nebitni su tvoji primjeri. Fazon je u tome da proizvoljno izvadis nesto i onda to proglasis "cudom". Usput jos malo nastimas brojeve ako nisu 100% u skladu sa onim sto zelis da budu. Zasto ti sada u svojim analizama ne nadjes nesto sto ce se tek otkriti? Tad bi bilo cudo. Da ti uzmes Kur'an, uradis svoju analizu, onda izvedes eksperiment i vidis da stima sa predvidjanjima.

A ti radis obratno. Pronadjes eksperiment i onda nasilu pokusavas nastimati Kur'an. I onda kao: vidite da je to u Kur'anu pisalo. Koga boli kurac sta je u Kur'anu pisalo ako nam Kur'an nije pomogao da to otkrijemo. Milioni ljudi su umrli od kuge jer nismo znali za viruse i bakterije. Kad je nauke otkrila iste, javljaju se likovi poput tebe da nam sole pamet kako je u Kur'anu pisalo da postoje iste. Kasno Marko na Kosovo stize.

Covjecanstvo nema nikakve koristi od Kur'anskog spominjanja DNA. Da je naucnici nisu otkrili nikada tebi ne bi palo naum da o tome pises. Prema tome, uopste necu da ulazim s tobom u diskusiju po pitanju stvari koje ti naknadno otkrijes u Kur'anu. Kad nadjes u njemu nesto sto jos ne znamo pa se ispostavi kao tacno, onda cu ti vjerovati.

Evo hajde da ti napravim izazov: Naucnici ne znaju sta se desava iza horizonta crnih rupa. Imaju neke kalkulacije ali jos uvijek ne razumiju sta se desi kada se prodje horizont i kada se priblizis centru crne rupe. Imaju nagadjanja ali nema tacnog matematickog modela. Haj ti uzmi Kur'an i pronadji nam odgovor. Imas pravo zaokruziti 1,64 u 1,6. Necu ti rijec reci.

Zasto ti sada u svojim analizama ne nadjes nesto sto ce se tek otkriti? Tad bi bilo cudo. Da ti uzmes Kur'an, uradis svoju analizu, onda izvedes eksperiment i vidis da stima sa predvidjanjima.

A ti radis obratno. Pronadjes eksperiment i onda nasilu pokusavas nastimati Kur'an
Ince brojcana cuda se ne mogu unaprijed otkriti prije nego se nesto otkrije u svijetu o d nauke, zbog ogromne kompleksnosti ovog kodiranja , ovo je vise da kad se nesto desi da se onda uoci, jer dugacije je pretesko skoro pa nemoguce nagovjestavat.

cak nije to poenta da se nagovjestava unaprijed, nego je poenta da se vidi kad se desi nesto da je autor znao o tome pa nam to ukodirao u Kuranu, da je dokaz da autor je svenzjuci i zna buducnost.

Koga boli kurac sta je u Kur'anu pisalo ako nam Kur'an nije pomogao da to otkrijemo.
to je ono bitno sto ti neshvatas, a sad cu ti objasniti

Sto je bitno ovo, jer mi kad uocavamo nagovjestaje koje Bog nagovjestio kroz brojeve u nauku u Kuranu...mi se sve vise i vise uvjeravamo da je autor sveznajuci, poznaje buducnost, jer nam daje primjere iz naseg vremena koje je nagovjestio.

pa kad nase vjerovanje se pojaca, i uvjerimo se jos vise da je Kuran od Boga koji poznaje buducnost....sledeci put kad citas ono sto kaze o nasoj dalekoj buducnosti sudnjeg dana, raja i pakla...da je nase vjerovanje u to jos jace.. da smo svjesni toga i da bi se jos bolje pripremili za to.

druga svrha ovoga, je da je cudo iz kurana, da ljudi nevjernici poksuaju imitirati to ako mogu ,ako nevjeruju da je Kuran od boga...to je za njih izazov onda.

a za vjernike da budu ovo povacenje imana/vjerovanja.

to je poenta cuda iz Kurana.

Milioni ljudi su umrli od kuge jer nismo znali za viruse i bakterije.
dao je Bog pencilin da se ljudi lijece

a oni koji ipak odu na onaj svijet, pa njihovo vrijeme doslo, niko se od smrti kad mu dodje vrijeme nemoze izvuci...kad tad se mora preci na onaj svijet.
Kad je nauke otkrila iste, javljaju se likovi poput tebe da nam sole pamet kako je u Kur'anu pisalo da postoje iste. Kasno Marko na Kosovo stize.
sve ima svoju svrhu samo sto ti ne kuzis najbolje te svrhe...a valjda ces nauciti ovdje malo vise kako stvari funkcionisu.

Ima, cak vise na daleke staze nego pronalazak lijeka protiv najsmrtonosjieg raka, i za sve bolesti.

samo sto ti ne postavljas stvari na pravo mjesto

Kako to covjecanstvo ima koristi od recimo Dna spominjanja u Kuranu?

Pa onaj ko imalo ima mozga, i iznalzira ovo, vidi da je to ocito cudo, jeer nema sanse da ovo moze covbjek iz 7 toljeca ovako kodirati...sto ukazuje da je knjiga stvarno od boga.

a ako je od boga, i ako smo poceli biti ubijedjeni u to, to znaci mi smo se priblizi spasu za mnogo koraka, pa ako pocnemo slusati savjete i kloniti se zabrana i Bog zadovoljan sa nama i tako umremo, osoba sa kojom je Bog zadovoljan ulazi u raj, vjeni zivot na buducem svijetu

pa onda kad stvari postavimo tako, znaci ova knjiga moze da ti odredi vjecnu sudbinu tvoju buduceg zivota, jesi li svjestan toga

metaforiski receno, Kuran moze da te za ruku uzme i u Raj uvede na buducem svijetu, a moze da te gurne u Pakao...sve je do toga kkao ces se ti prema tom kuranu ponijeti.

pa ako ova knjiga odlucuje o nasoj vjecnoj sudbini kad se budu vagala djela na sudenjm danu to je dalekooooooooo puno vaznije nego nekakav lijek protiv raka koji ti samo produzi zivot, umanji agoniju i eto te opet na isto mjesto kao i ostali na sudnji dan da polazes racun.

je li sad razumjes zasto je vazno. pusti sad to ja nevjerujem, u buduci svijet, ama gledaj to iz nase perspektive i z kuranske perspektive , konta akao ima eh hipoteticki kontaj, i onda se zapitaj kolika je vazno Kurana ako zbog njega mozes u Raj ili Pakao.

po onome sto pise u Kuranu, crne rupe se mogu okarakterisati kao usisivaci u univerzumu, da pocisti otpad ostatka kolizija zvijezda meteora, itd
sigurno da ima i drugih funkcija
Drekavac22

#423 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 14:57 ----
Pa dobro, hajde kako se pise DNA na arapskom, evo kolege su dokazale da nije DNA. I onda mi reci kako se izgovara DNA i na kojem jeziku ti se poklopilo to cudesno slovo DNA u ajetu koji veze nema sa istim.
cuj to , a ti ne znas slova ni jednog pa znas da su upravu, uostalom ko je to dokazao???

pitao sam te pitanje....cekam odgovor
dr_Evil

#424 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 15:06
dr_Evil wrote: 07/03/2022 14:57 ----
cuj to , a ti ne znas slova ni jednog pa znas da su upravu, uostalom ko je to dokazao???

Ne raspravljam se ja oko jezika, ne znam ga, ja sam samo rekao da ako to i jeste DNA da ne znaci nista jer je u drugoj rijeci i na mjestu gdje se ne spominje nista oko toga. Dakle bajka za malu djecu.

Hajde 18:65 3:13 kako i zasto je 1865 i 313. I odakle ti pravo i po kojoj logici je 1,6 jednako 1,6407, i kakve to uopste veze ima sa DNA u nekim rijecima koje nisu DNA.

Pitaao sam i cekam odgovor, odbrani svoje teze.
Drekavac22

#425 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 15:13
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 15:06

Ne raspravljam se ja oko jezika, ne znam ga, ja sam samo rekao da ako to i jeste DNA da ne znaci nista jer je u drugoj rijeci i na mjestu gdje se ne spominje nista oko toga. Dakle bajka za malu djecu.

Hajde 18:65 3:13 kako i zasto je 1865 i 313. I odakle ti pravo i po kojoj logici je 1,6 jednako 1,6407, i kakve to uopste veze ima sa DNA u nekim rijecima koje nisu DNA.

Pitaao sam i cekam odgovor, odbrani svoje teze.
dobit ces odgovor kad ti meni odgovoris.

sta znaci ova 4 ovdje?
1,6407
Post Reply