Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dr_Evil

#376 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

nivla wrote: 07/03/2022 09:50 a rocky termanini je naučnik samo takav, nigdje podatka o njemu, da je toliko bitan imao bi rad u nekom od žurnala ili na nekoj od konferencija koje indeksira bilo koja naučna baza, on ima knjige za koje plati objavljivanje u elsevieru ili CRC pressu, i onda imas drekavca koji se na to nasloni kao da je riječ o vrhunskom naučniku
istini za volju ovaj rocky termanini je po svemu sudeci inzenjer koji je radio na nekim projektima, koji se bavi računarskom forenzikom, ali izgleda da je odlaskom u penziju počeo pisati populističke članke i knjige koji mogu ali ne moraju imati naučno utemeljenje, naučni opus semira osmanagića je ozbiljniji, ako ništa u biografiji mu možeš naći gdje je i na koju temu doktorirao, kod ovog phd in artificial inteligence, otprilike nivo naučnika koji sarađuju sa svemirom osmanagićem
Covjece sura Al-Kahf uopste ne govori o tome, oni su nasli tri slova koja veze nemaju ni sa cim, i slucajno se broj ajeta poveza sa godinom. Pa vise cuda ima u onome kad otvoris jabuku pa ti se ukazu neka slova ili slicno. Ovo je tipicno laganje za naivne
Drekavac22

#377 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 10:43
nivla wrote: 07/03/2022 09:50 a rocky termanini je naučnik samo takav, nigdje podatka o njemu, da je toliko bitan imao bi rad u nekom od žurnala ili na nekoj od konferencija koje indeksira bilo koja naučna baza, on ima knjige za koje plati objavljivanje u elsevieru ili CRC pressu, i onda imas drekavca koji se na to nasloni kao da je riječ o vrhunskom naučniku
istini za volju ovaj rocky termanini je po svemu sudeci inzenjer koji je radio na nekim projektima, koji se bavi računarskom forenzikom, ali izgleda da je odlaskom u penziju počeo pisati populističke članke i knjige koji mogu ali ne moraju imati naučno utemeljenje, naučni opus semira osmanagića je ozbiljniji, ako ništa u biografiji mu možeš naći gdje je i na koju temu doktorirao, kod ovog phd in artificial inteligence, otprilike nivo naučnika koji sarađuju sa svemirom osmanagićem
Covjece sura Al-Kahf uopste ne govori o tome, oni su nasli tri slova koja veze nemaju ni sa cim, i slucajno se broj ajeta poveza sa godinom. Pa vise cuda ima u onome kad otvoris jabuku pa ti se ukazu neka slova ili slicno. Ovo je tipicno laganje za naivne
Covjece sura Al-Kahf uopste ne govori o tome,
u prevodu ne govori, naravno niti iko tvrdi to, ali je ovo kodirano u duplom prenosu informacija, tipa koriste rijeci koje imaju u sebi slova poredana DNA

kao kad bi ja tebi napisao recenicu u ajetu 18:65 Edna je jedna vrlo vrijedna djevojka

eto na koji nacin je to radjeno u Kuranu, dupli prenos informacija, koriste vec postojece rijeci koje u sebi imaju DNA i rasporedjenje 3 te pozicije da bude tacan omjer malog i velikog zleba B-DNA strukture kao u stvarnost

https://www.answering-christianity.com/ ... &B1=Search

evo sura kehf , orginalni tekst pa vidi ima li ista

18:65 فوجدا عبدا من عبادنا اتيناه رحمة من عندنا وعلمناه من لدنا علما

a kako se danas na arpaskom pise DNA

uzmemo leksikon

ubacimo دنا
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/دنا/

i dobijemo ovo

دنا - Translation and Meaning in All English Arabic Terms Dictionary
Original text Meaning
Deoxyribonucleic Acid DNA [General] دنا

‏i slucajno se broj ajeta poveza sa godinom.
kako je moguce slucajnos potrefiti izmedju 6236 ajeta ukupno

da je pozicija ovih DNA u nekom drugom a ne u 18:65 palo bi u vodu onda kodiranje. znaci sansa za slucajnost je 1 naspram 6236

i ne samo to nego i omjer malog i velikog zleba je isti kao u Kuranu i u stvarnosti, s obzirom da fosfornih atomi su radijusa 1.28 angstroma veliki.

uostalom objasni nam svima ovdje kako jedna knjiga moze da ima oko 400 brojcanih poveznica, pa da ih sviju okarakterises kao slucajnosti?

Ovo je tipicno laganje za naivne
ako je laganje kako onda mogu linkove priloziti i izsjecke iz lexikona ako lazem, zar valjda lazov ne bi trebao prikriti linkove da nemozete provjeriti a ne da vam nudim da vi licno svojim rukama i ocima provjeravate ovo....ne uklapa ti se prica nikako, promojeni plocu junace.
dr_Evil

#378 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 10:23
dr_Evil wrote: 07/03/2022 08:41 ----
Zasto bih to radio, imam papir i olovku, alat koji je sasvim dovoljan i bio je dostupan u doba Muhameda a.s. Mislim da su neki od nas ipak polagali kombinatoriku, pokusaj i ti da polozis je, zabavno je
ne shvatas poentu, ocito.

ako ti kazem da sastavljas ovakve stvari iz svoje glave ciljam na to sto Muhamemd nije znao citati ni pisati, nego po historijski dokumentima objavu je dostavljao recitacijom, to znaci ako bi se poigrali mislju da je lazov i prevarant, da izmislja da mu dolazi objava, to znaci on u svojoj glavi sastavlja recitaciju koju recitira i to bez editovanjateksta poslije , tipa daj promijenio sam misljenje da prepravim ovaj tekst da dodam jos nesto ili oduzmem...nema toga
Halali sto ti skracujem koga zanima neka se vrati. Historijski spisi na koje se ti pozivas su krajnje upitni. Mi zivimo historiju svaki dan, evo pogledaj sada kako se prezentuje Zelenski ili Putin.

Stanovnistvo koje je vecinom siromasno i nepismeno se mnogo lakse poistovjeti sa takvim vodjom nego nekim burzujem koji je odrastao u kadifi i svili. I onda ako zelis da dodas cudo tome kud bolje nego da je neko nepismen jel tako. Rekao sam ti vec da mi ni o vecini vodja danasnjice nemamo kompletnu historiju i biografiju, nego se prilagodjava potrebi. Primjer neki dan prica o Putinu gdje je rekao Kondolizi da mu je otac pronasao majku koja je gotovo umrla od gladi na gomili leseva, i onda u tri biografije sluzbene dobili smo tri razlicite verzije te iste price.

Bit ce da je tu samo jesi li spreman vjerovati ili ne. Srbi kazu da smo djecu bacali lavovima u Pionirskoj tokom rata, njihov sluzbeni zapis je da je rat u BiH poceo ubistvom svata, a prva zrtva pala u Bijeljini pola godine prije toga! Historija kao i sve druge nauke koje nisu bazirane na matematici nisu tacne, nego su uvijek prilagodjene onome ko je ciljana publika. A nasi pretci sto su dalje to vise sjaje.
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 10:23 pa jesam li ikad rekao da je ovo univerzitetska matematika, gdje se formule koriste, diferencijalne ekvacije i tako to....nikad to nisam govorio

ovo je covjece kodiranje brojcano jedne knjige...i nije nikakva univerzitetska matematika....tako da pucas u prazno.
Ovo covjece veze ni sa cim nema, trazite bilo sta da moze da dokaze da ste upravu i onda to prezentujete kao cudo, pocnite traziti da niste upravu isto cete zavrsiti. Kazem ti folirate pricu kao Da vincijev kod. Meni je ovo super zabavno zato i pratim, isto kao sto pratim Da Vincijev kod ili Gospodara Prstenova
Ima veze, jer ti sada navodis ono krscansko sto na nebu to i na zemlji, izgleda da mi Svevisnjem govorimo kako da napise svoje kodove, valjda mu je neko poslao prirucni mjernih jedinica sa svim updatima.
ja stvarno ne znam sta ti pises ovdje, ove stvari u Kuranu se uocavaju ,detektuju, kroz detaljno analiziranje, pa se verifikuju prije objave na internet...znaci ne izmisljam ja kako ce Bog kodirati nesto, ja sam tu samo da analiziram kako je kodirano, da to ocim, da vidim sta je autor ciljao.
See above
matematika univerzitetska nije, ali je kodiranje

Zasto je kodiranje?

pa brojcani dio ima poveznicu sa lingvistickim dijelom, kao tipa

Ligvisticki dio govori o bitku a znamo iz drugih historijski biljeski da je bilo 313 muslimanskih vojnika tu, taj ajet je pozicioniran
da bude ajet 3:13 ------->pa ja mislim i slijepcu i ludjaku je ocito sta se ovdje kodira i cilja 3:13=313 vojnika

to je samo jedan primjer u moru primjera.
E pa ja sam onda neka posebna vrsta slijecpåa i ludjaka ja ovdje ne vidim nista, kao i vecina normalno svijeta. Halali, geniji su obicno neshvaceni..
nego samo zlobno trolanje sa tvoje strane sa namjerom
ajde covjece ne laprdaj stvarno sad, cuj zlobno trolanje :-)

sta zlobono, pa brojevi su tu, mozes sam licno da provjeravas sve ovo sto pisem,, slobodno svi mozete to da radite, ako vidite da vas varam sa brojevima i to namjerno, onda je to zlobno

Da trolas, i ne slusas nikoga, ne mogu vjerovati da si toliko izgubljen u ovome da si postao slijep, znaci trolas.
a ovo, ja se usudjujem reci , ova knjiga Kuran ti je mac sa dvije ostrice, ili tebi koristi ili te sijece....

Onaj ko se bavi Kuranom nemoze nikako biti potrosnja vremena, pa cak i tvoje negativno sudjelovanje u diskusiji, gdje pokusavas ga osporiti, i to nije gubljenje vremena jer postoji sansa da ga ti uzmes da ti koristi taj mac, ali sad izgleda si na strani gdje on sijece po ovome sto ti pises...ali nikad nije kasno, sve dok dusa je prikopcana ti za tijelo imas sanse da nadodjes.

Boriti se protiv Kurana je sam sebe izglati Bozijoj kazni, znaci u toj situaciji ti bi osjetio na svojoj guzici patnju ako Bog odluci da spusti bic svoje kazne na buducem svijetu , ili ako covjek prihvati ovu Boziju knjigu pa se umili Bogu, tad postoji sansa da ti se milost ukaze na sudnjem danu.

Zamisli se ti sad da ti tvoja vjecnost ovisi o ovom Kuranu, ovoj knjizi?

Dodjes na sudnji dan, pocne pretres djela, vidi se tamo imas fino dobrih djela, cinio dobra, ali takodjer vidi se da imas isto tako i grijeha, pa ono bude fifty fifty...i onda dodje na red da se obracunava tvoj odnos sa Kuranom...a tamo pise osporavvao ga, pokusavao uciniti nistavnim...z ono sve grijeh za grijeh....i odluci se da ides na kaznu, boris se protiv knjige te na ovom svijetu a ona te svojim rukama gurne u Dzehennem...znaci nije se igrati sa tim

Svaki vjernik pronalazi utjehu u religiji, i na tome mu zavidim, tebi i ostalima. Ali moram ti reci da vecinom jeste gubljenje vremena, zamisli samo koliko je muslimana na svijetu i koliko malo smo doprinjeli nauci u zadnjih 150 godina. Mozda se bolje posvetiti masovno kakvim drugim knjigama, but what do I know. Spremaj se za onaj svijet, a na ovome kuckaj po kompjuteru sta ga je cafir napravio.

mozda sa namjerom da im kasnije uzmes lovu
ooo majko mila, da uzmem lovu kazes

ja bi najsretniji bio kad bi neko uzeo od mene knjigu o brojcanim cudima Kurana, izradio je profesionalno, slobodno moze staviti i svoje ime na nju ako hoce, i da se izstampa u milionskim primjercima, svako paru sto zaradi na prodaji te knjige ja mu halalim.

Shvati ovo sto cu ti reci, meni ne trebaju dodatne pare od ovog sto imam, dosta mi hvala bogu, meni treba nesto vise od para, a to je Dzennet...to je moj cilj, pare su samo sredstvo meni na putu ka tom Dzennetu

ovo sto ja radim je samo kako bi se priblizio tom Dzennetu sto vise, za koji korak vise...to je moj vrhovni cilj iznad kojeg drugog cilja nema.
Nemam razloga da ti vjerujem i ne vjerujem, ko god mi je rekao ja sam vjernik dok smo se godili zahehao me je. Samo kazem da svako ko cita mora da i misli glavom 2 koraka unaprijed, da ne ostane kratak. Mozda sam upravu, mozda i ne, nije ni bitno.
dr_Evil

#379 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:03
u prevodu ne govori, naravno niti iko tvrdi to, ali je ovo kodirano u duplom prenosu informacija, tipa koriste rijeci koje imaju u sebi slova poredana DNA

kao kad bi ja tebi napisao recenicu u ajetu 18:65 Edna je jedna vrlo vrijedna djevojka

eto na koji nacin je to radjeno u Kuranu, dupli prenos informacija, koriste vec postojece rijeci koje u sebi imaju DNA i rasporedjenje 3 te pozicije da bude tacan omjer malog i velikog zleba B-DNA strukture kao u stvarnost

uzmemo leksikon

ubacimo دنا

i dobijemo ovo

Original text Meaning

‏i slucajno se broj ajeta poveza sa godinom.

da je pozicija ovih DNA u nekom drugom a ne u 18:65 palo bi u vodu onda kodiranje. znaci sansa za slucajnost je 1 naspram 6236

i ne samo to nego i omjer malog i velikog zleba je isti kao u Kuranu i u stvarnosti, s obzirom da fosfornih atomi su radijusa 1.28 angstroma veliki.

uostalom objasni nam svima ovdje kako jedna knjiga moze da ima oko 400 brojcanih poveznica, pa da ih sviju okarakterises kao slucajnosti?

Ovo je tipicno laganje za naivne
ako je laganje kako onda mogu linkove priloziti i izsjecke iz lexikona ako lazem, zar valjda lazov ne bi trebao prikriti linkove da nemozete provjeriti a ne da vam nudim da vi licno svojim rukama i ocima provjeravate ovo....ne uklapa ti se prica nikako, promojeni plocu junace.
Sve sta si napisao veze sa vezom nema, da ta Sura govori o nastanku zivota, zacecu ili tome slicno onda bih se mozda i zapitao. Ali eto bas fino pa je Svevisnji kodirao DNA na engleskom kjafirskom jeziku, i dao godinu po kjafirskom kalendaru i po kjafirskom dekadskom sistemu omjer.

DA se malo citalo sta drugo mozda bi DNA nosio arapski kakav naziv.

To sta ti zoves brojcane poveznice i ima ih 400 ja zovem 400 navlacenja vode na svoj mlin kojim se bavi milijardu ipo ljudi. Da se tako zadate mozda bi napravili sta god korisno za civilizaciju, a ne se dicili da je neki Arap otkrio kako se lomi svijetlo prije 500 godina.
nivla

#380 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by nivla »

ma populizam klasicni, al eto naivni i neobrazovani se lijepe na ovakve price, nazalost smrcku iliti drekavcu je to tesko, da ne kazem nemoguce objasniti
molio bih da se stavi link na doi tog istrazivanja objavljenog u oktobru 2021 od sturta larsena, ko god to bio ja ne vidim neke rezultate indeksirane u bilo kakvim referentnim naučnim bazama, moguće da takvo istraživanje i autor postoje, ali evo web of science 0 rezultata, google pokazuje nekog lika sto vozi jahte
Drekavac22

#381 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 11:06

ne shvatas poentu, ocito.

ako ti kazem da sastavljas ovakve stvari iz svoje glave ciljam na to sto Muhamemd nije znao citati ni pisati, nego po historijski dokumentima objavu je dostavljao recitacijom, to znaci ako bi se poigrali mislju da je lazov i prevarant, da izmislja da mu dolazi objava, to znaci on u svojoj glavi sastavlja recitaciju koju recitira i to bez editovanjateksta poslije , tipa daj promijenio sam misljenje da prepravim ovaj tekst da dodam jos nesto ili oduzmem...nema toga
Halali sto ti skracujem koga zanima neka se vrati. Historijski spisi na koje se ti pozivas su krajnje upitni. Mi zivimo historiju svaki dan, evo pogledaj sada kako se prezentuje Zelenski ili Putin.

Stanovnistvo koje je vecinom siromasno i nepismeno se mnogo lakse poistovjeti sa takvim vodjom nego nekim burzujem koji je odrastao u kadifi i svili. I onda ako zelis da dodas cudo tome kud bolje nego da je neko nepismen jel tako. Rekao sam ti vec da mi ni o vecini vodja danasnjice nemamo kompletnu historiju i biografiju, nego se prilagodjava potrebi. Primjer neki dan prica o Putinu gdje je rekao Kondolizi da mu je otac pronasao majku koja je gotovo umrla od gladi na gomili leseva, i onda u tri biografije sluzbene dobili smo tri razlicite verzije te iste price.

Bit ce da je tu samo jesi li spreman vjerovati ili ne. Srbi kazu da smo djecu bacali lavovima u Pionirskoj tokom rata, njihov sluzbeni zapis je da je rat u BiH poceo ubistvom svata, a prva zrtva pala u Bijeljini pola godine prije toga! Historija kao i sve druge nauke koje nisu bazirane na matematici nisu tacne, nego su uvijek prilagodjene onome ko je ciljana publika. A nasi pretci sto su dalje to vise sjaje.
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 10:23 pa jesam li ikad rekao da je ovo univerzitetska matematika, gdje se formule koriste, diferencijalne ekvacije i tako to....nikad to nisam govorio

ovo je covjece kodiranje brojcano jedne knjige...i nije nikakva univerzitetska matematika....tako da pucas u prazno.
Ovo covjece veze ni sa cim nema, trazite bilo sta da moze da dokaze da ste upravu i onda to prezentujete kao cudo, pocnite traziti da niste upravu isto cete zavrsiti. Kazem ti folirate pricu kao Da vincijev kod. Meni je ovo super zabavno zato i pratim, isto kao sto pratim Da Vincijev kod ili Gospodara Prstenova

ja stvarno ne znam sta ti pises ovdje, ove stvari u Kuranu se uocavaju ,detektuju, kroz detaljno analiziranje, pa se verifikuju prije objave na internet...znaci ne izmisljam ja kako ce Bog kodirati nesto, ja sam tu samo da analiziram kako je kodirano, da to ocim, da vidim sta je autor ciljao.
See above
matematika univerzitetska nije, ali je kodiranje

Zasto je kodiranje?

pa brojcani dio ima poveznicu sa lingvistickim dijelom, kao tipa

Ligvisticki dio govori o bitku a znamo iz drugih historijski biljeski da je bilo 313 muslimanskih vojnika tu, taj ajet je pozicioniran
da bude ajet 3:13 ------->pa ja mislim i slijepcu i ludjaku je ocito sta se ovdje kodira i cilja 3:13=313 vojnika

to je samo jedan primjer u moru primjera.
E pa ja sam onda neka posebna vrsta slijecpåa i ludjaka ja ovdje ne vidim nista, kao i vecina normalno svijeta. Halali, geniji su obicno neshvaceni..

ajde covjece ne laprdaj stvarno sad, cuj zlobno trolanje :-)

sta zlobono, pa brojevi su tu, mozes sam licno da provjeravas sve ovo sto pisem,, slobodno svi mozete to da radite, ako vidite da vas varam sa brojevima i to namjerno, onda je to zlobno

Da trolas, i ne slusas nikoga, ne mogu vjerovati da si toliko izgubljen u ovome da si postao slijep, znaci trolas.
a ovo, ja se usudjujem reci , ova knjiga Kuran ti je mac sa dvije ostrice, ili tebi koristi ili te sijece....

Onaj ko se bavi Kuranom nemoze nikako biti potrosnja vremena, pa cak i tvoje negativno sudjelovanje u diskusiji, gdje pokusavas ga osporiti, i to nije gubljenje vremena jer postoji sansa da ga ti uzmes da ti koristi taj mac, ali sad izgleda si na strani gdje on sijece po ovome sto ti pises...ali nikad nije kasno, sve dok dusa je prikopcana ti za tijelo imas sanse da nadodjes.

Boriti se protiv Kurana je sam sebe izglati Bozijoj kazni, znaci u toj situaciji ti bi osjetio na svojoj guzici patnju ako Bog odluci da spusti bic svoje kazne na buducem svijetu , ili ako covjek prihvati ovu Boziju knjigu pa se umili Bogu, tad postoji sansa da ti se milost ukaze na sudnjem danu.

Zamisli se ti sad da ti tvoja vjecnost ovisi o ovom Kuranu, ovoj knjizi?

Dodjes na sudnji dan, pocne pretres djela, vidi se tamo imas fino dobrih djela, cinio dobra, ali takodjer vidi se da imas isto tako i grijeha, pa ono bude fifty fifty...i onda dodje na red da se obracunava tvoj odnos sa Kuranom...a tamo pise osporavvao ga, pokusavao uciniti nistavnim...z ono sve grijeh za grijeh....i odluci se da ides na kaznu, boris se protiv knjige te na ovom svijetu a ona te svojim rukama gurne u Dzehennem...znaci nije se igrati sa tim

Svaki vjernik pronalazi utjehu u religiji, i na tome mu zavidim, tebi i ostalima. Ali moram ti reci da vecinom jeste gubljenje vremena, zamisli samo koliko je muslimana na svijetu i koliko malo smo doprinjeli nauci u zadnjih 150 godina. Mozda se bolje posvetiti masovno kakvim drugim knjigama, but what do I know. Spremaj se za onaj svijet, a na ovome kuckaj po kompjuteru sta ga je cafir napravio.

ooo majko mila, da uzmem lovu kazes

ja bi najsretniji bio kad bi neko uzeo od mene knjigu o brojcanim cudima Kurana, izradio je profesionalno, slobodno moze staviti i svoje ime na nju ako hoce, i da se izstampa u milionskim primjercima, svako paru sto zaradi na prodaji te knjige ja mu halalim.

Shvati ovo sto cu ti reci, meni ne trebaju dodatne pare od ovog sto imam, dosta mi hvala bogu, meni treba nesto vise od para, a to je Dzennet...to je moj cilj, pare su samo sredstvo meni na putu ka tom Dzennetu

ovo sto ja radim je samo kako bi se priblizio tom Dzennetu sto vise, za koji korak vise...to je moj vrhovni cilj iznad kojeg drugog cilja nema.
Nemam razloga da ti vjerujem i ne vjerujem, ko god mi je rekao ja sam vjernik dok smo se godili zahehao me je. Samo kazem da svako ko cita mora da i misli glavom 2 koraka unaprijed, da ne ostane kratak. Mozda sam upravu, mozda i ne, nije ni bitno.
I onda ako zelis da dodas cudo tome kud bolje nego da je neko nepismen jel tako.
jeli ti shvatas da sudis na osnovu nagadjanja?

ja sve sto tvrdim , prilozim dokaz, sa linkovima da i drugi provjere

a ti i dalje mozes pricati nema veze ni sa cim

ima li veze to sto se Dan spominje u nespecificnoj formi 365 puta, ima li ovo veze i sa cim da cujem?

pa ako ne vidis poveznicu u ovim stvarima

ajet 18:65 spominje najvise puta DNA a historija nam kaze da je nauka o genetici DNA pocela 1865 godine

pa onda taj primjer ajet koji govori o bitki muslimana protiv mnogobozaca u ajetu 3:13 a u toj bitki bilo 313 muslimanskih vojnika.

to sto se spominje rijec Par u cijelom poglavlju od preko 80 ajeta,
u ajetu 36:36 gdje su brojevi u paru, to isto ne vidis je li tako, nista nije specijalno

to sto se rijec Sredina spominje u najvecoj suri od 286 ajeta u Kuranu
upravo spominje u ajetu 143 , u sredini sure.

nista ni to ne vidis je li tako :-)
ali ti i dalje sudis Muhammedu i njegovoj pismenosti li nepispemnosti na osnovu svojih licnih nagadjanja a ne na osnovi sta pise u historijskim biljeskama.

zamisli samo koliko je muslimana na svijetu i koliko malo smo doprinjeli nauci u zadnjih 150 godina. Mozda se bolje posvetiti masovno kakvim drugim knjigama, but what do I know. Spremaj se za onaj svijet, a na ovome kuckaj po kompjuteru sta ga je cafir napravio.
a mozemo to mi i ovako postavit, samo sto ti nisi upucen u to

Cafir koristio algoritme koje je izumio slavni muslimanski naucnik iz srednjeg vijeka Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi i napravio nama svima kompijuter....to ne znas je li tako druze?? :D

puno nagadjas vidim...mozda ovo mozda ono...te ja pare uzimam za ovo, te varam nepismene i tako to :)

puno mi nesto zujis a meda nikako da das....
Drekavac22

#382 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 11:12
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:03

uzmemo leksikon

ubacimo دنا

i dobijemo ovo

Original text Meaning

Sve sta si napisao veze sa vezom nema, da ta Sura govori o nastanku zivota, zacecu ili tome slicno onda bih se mozda i zapitao. Ali eto bas fino pa je Svevisnji kodirao DNA na engleskom kjafirskom jeziku, i dao godinu po kjafirskom kalendaru i po kjafirskom dekadskom sistemu omjer.

DA se malo citalo sta drugo mozda bi DNA nosio arapski kakav naziv.

To sta ti zoves brojcane poveznice i ima ih 400 ja zovem 400 navlacenja vode na svoj mlin kojim se bavi milijardu ipo ljudi. Da se tako zadate mozda bi napravili sta god korisno za civilizaciju, a ne se dicili da je neki Arap otkrio kako se lomi svijetlo prije 500 godina.
Sve sta si napisao veze sa vezom nema,
ono sto ti pises sad tu veze s vezom nemqa i to cu elaborirat zasto
da ta Sura govori o nastanku zivota, zacecu ili tome slicno onda bih se mozda i zapitao.
nije nuzno da govori o nastanku zivota ako je dupli prenos informacija u pitanju gdje se povezuje brojcani dio sa lingvistickim dijelom.

Ali eto bas fino pa je Svevisnji kodirao DNA na engleskom kjafirskom jeziku
pa eno vidis i na arapskom je DNA, naravno preuzeta sa engelskog

sta to ima veze? ako je engelski svjetski jezik broj 1 , sta evo da kodira i neke engleske rijeci , ne bi bilo neobicno od sveznajuceg Bica.

i dao godinu po kjafirskom kalendaru i po kjafirskom dekadskom sistemu omjer.
sta to trabunjas covjece, kakvom kjafirskom kalenadru, pa Bog licno odobrava u Kuranu solarno racunanje vremena na kojem se bazira gregorijanski kalendar

znaci pricas bezveze sa puno nagadjanja koliko vidim.

To sta ti zoves brojcane poveznice i ima ih 400 ja zovem 400 navlacenja vode na svoj mlin kojim se bavi milijardu ipo ljudi.
kako ti znas da je navlacenje ako nisi nista studirao to detaljno pa da imas pravo glasa po tom pitanju...sta mislis da pitamo cistacicu u nekom lokalu kako se radi presadjivanje srca, da nam pojasni detaljo sta se radi u toj proceduri

Da se tako zadate mozda bi napravili sta god korisno za civilizaciju, a ne se dicili da je neki Arap otkrio kako se lomi svijetlo prije 500 godina.
a da ti znas malo bolje historiju nebi ovako palamudio

a to ovi video klipovi agresivno dokazauju da volis da palamudis bez ikakvog znanja o historiji

Drekavac22

#383 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

nivla wrote: 07/03/2022 11:16

ma populizam klasicni, al eto naivni i neobrazovani se lijepe na ovakve price, nazalost smrcku iliti drekavcu je to tesko, da ne kazem nemoguce objasniti
molio bih da se stavi link na doi tog istrazivanja objavljenog u oktobru 2021 od sturta larsena, ko god to bio ja ne vidim neke rezultate indeksirane u bilo kakvim referentnim naučnim bazama, moguće da takvo istraživanje i autor postoje, ali evo web of science 0 rezultata, google pokazuje nekog lika sto vozi jahte
nevjerujes mi je li tako

evo ti PDF fil
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... ukE150EFBR

evo i stranica gdje se studije istrazivackih radova objavljuju, tu se moze isto naci
https://www.mdpi.com/2073-8994/13/10/1949/htm

ma populizam klasicni, al eto naivni i neobrazovani se lijepe na ovakve price,
znaci ja neobrazovan :-) hajmo ovako, hajde fino konkretno ospori ovo sto pricam, umjesto kruzenja okolo
nazalost smrcku iliti drekavcu je to tesko, da ne kazem nemoguce objasniti
moze itekako, sa argumentima i dokazima, evo nudim ti da pojasnis.
dr_Evil

#384 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:32

Jel ti shvatas da sudis na osnovu necega sta je zapisano samo od ljudi koji su slijedili ili bili dio toga? Ucesnici UZP-a navode logore u Hercegovini kao sabirne centre gdje su se Bosnjaci dobrovoljno sklanjali radi sigurnosti, i sta bi insan da nije bilo druge strane koja je zapisala drugu verziju.

ima li veze to sto se Dan spominje u nespecificnoj formi 365 puta, ima li ovo veze i sa cim da cujem?
Ti ne iznosis apsolutno nikakve dokaze. Pronadjes nesto sta ti zvuci interesanstno, bacis se na google i ako se potrefi da ima bilo kakvog smisla super i cudo, ako nema onda to zanemaris. Prava nauka kaze da moras prijaviti sve uspjehe i neuspjehe projekta.

ajet 18:65 spominje najvise puta DNA a historija nam kaze da je nauka o genetici DNA pocela 1865 godine

Ne znaci nista, potrefilo se da tri slova se ponavljaju najvise puta u tom ajetu, i onda ta DVA broja zajedno daju JEDAN broj tj. godinu po kjafirskom kalendaru. Sto godinu, sto ne datum citav, sat, ime naucnika, vrstu experimenta.

Da ti se slucajno potrefilo da je zbir ta dva 1865 opet bi ti rekao da je cudo.
pa onda taj primjer ajet koji govori o bitki muslimana protiv mnogobozaca u ajetu 3:13 a u toj bitki bilo 313 muslimanskih vojnika.
A zasto ta dva broja 3:13 daje logiku 313, zasto ne 3+13, zasto ne 3/13, 3.13. Nema tu nista, i bas lijepo sto je neko prebrojao to tako fino, podsjeti me na onu

Bitka na Fundini 1876 godine (Battle of Fundina)

Crnogorska vojska, sa 5.000 vojnika, u bici na Fundini drugog avgusta 1876. godine, porazila 40.000 Turaka, pobivši cetvrtinu neprijateljske vojske.

Bas bi bilo fino vidjeti sta kaze Stambol koji je odnos snaga bio. Cudo nevidjeno, aman zaman.
u ajetu 36:36 gdje su brojevi u paru, to isto ne vidis je li tako, nista nije specijalno
Izvini nisam ovo shvatio.
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:32 to sto se rijec Sredina spominje u najvecoj suri od 286 ajeta u Kuranu

Bas zgodno se potrefilo ili neko tako sastavio. Nista cudno doduse.

zamisli samo koliko je muslimana na svijetu i koliko malo smo doprinjeli nauci u zadnjih 150 godina. Mozda se bolje posvetiti masovno kakvim drugim knjigama, but what do I know. Spremaj se za onaj svijet, a na ovome kuckaj po kompjuteru sta ga je cafir napravio.

Cafir koristio algoritme koje je izumio slavni muslimanski naucnik iz srednjeg vijeka Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi i napravio nama svima kompijuter....to ne znas je li tako druze?? :D
Znam ja puno vise o zlatnom dobu Islama nesto ti mislis, ja sam rekao zadnjih 150 godina nista korisno, i to pogotovo jer su se pojavili pokreti koji su rekli da moramo vise uciti Kuran casni, a manje matematiku. Muslimanski svijet je pregazen u svakom pogledu, dakle vise nauke, manje sta je neko kazao prije 1800 godina i laznih cuda, pa mozda se vratimo tamo gdje pripadamo.

puno nagadjas vidim...mozda ovo mozda ono...te ja pare uzimam za ovo, te varam nepismene i tako to :)

Ja kada dajem med on je pravi, a ne lazan pun secera i prevara kakvim ga ti dajes. Nadam se da su ti namjere ciste, kada vec matematika i nauka nije.
dr_Evil

#385 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:43

a to ovi video klipovi agresivno dokazauju da volis da palamudis bez ikakvog znanja o historiji

E hajde sad mi iz ovih video klipova daj bilo sta korisno svijetu zadnjih 150 godina, i ne spominji zlatno doba arapa kada su se oslobodili djelomicno okova religije. Hajde medo
Drekavac22

#386 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 11:52

Jel ti shvatas da sudis na osnovu necega sta je zapisano samo od ljudi koji su slijedili ili bili dio toga? Ucesnici UZP-a navode logore u Hercegovini kao sabirne centre gdje su se Bosnjaci dobrovoljno sklanjali radi sigurnosti, i sta bi insan da nije bilo druge strane koja je zapisala drugu verziju.

Ti ne iznosis apsolutno nikakve dokaze. Pronadjes nesto sta ti zvuci interesanstno, bacis se na google i ako se potrefi da ima bilo kakvog smisla super i cudo, ako nema onda to zanemaris. Prava nauka kaze da moras prijaviti sve uspjehe i neuspjehe projekta.

Ne znaci nista, potrefilo se da tri slova se ponavljaju najvise puta u tom ajetu, i onda ta DVA broja zajedno daju JEDAN broj tj. godinu po kjafirskom kalendaru. Sto godinu, sto ne datum citav, sat, ime naucnika, vrstu experimenta.

A zasto ta dva broja 3:13 daje logiku 313, zasto ne 3+13, zasto ne 3/13, 3.13. Nema tu nista, i bas lijepo sto je neko prebrojao to tako fino, podsjeti me na onu

Bitka na Fundini 1876 godine (Battle of Fundina)

Crnogorska vojska, sa 5.000 vojnika, u bici na Fundini drugog avgusta 1876. godine, porazila 40.000 Turaka, pobivši cetvrtinu neprijateljske vojske.

Bas bi bilo fino vidjeti sta kaze Stambol koji je odnos snaga bio. Cudo nevidjeno, aman zaman.
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:32 to sto se rijec Sredina spominje u najvecoj suri od 286 ajeta u Kuranu

Znam ja puno vise o zlatnom dobu Islama nesto ti mislis, ja sam rekao zadnjih 150 godina nista korisno, i to pogotovo jer su se pojavili pokreti koji su rekli da moramo vise uciti Kuran casni, a manje matematiku. Muslimanski svijet je pregazen u svakom pogledu, dakle vise nauke, manje sta je neko kazao prije 1800 godina i laznih cuda, pa mozda se vratimo tamo gdje pripadamo.

Ja kada dajem med on je pravi, a ne lazan pun secera i prevara kakvim ga ti dajes. Nadam se da su ti namjere ciste, kada vec matematika i nauka nije.
nemozes vatru gasiti benzinom

ti hoces da opravdas svoje nagadjanje zaobilazeci to sto pise o Muhammedu i oko cega su saglasni svi islamskih ucenjaci , ali eto tebi ne pase ta prica pa bi iz svih svojih silnih nagadjanja htio da okrenesu tu priocu , kao eto znao je citati i pisati

ja sam uspio licno pronaci novih brojcanih poveznica upravo iz toga razloga sto sam pzonavao taktiku autora kako je kodirao prijasnje primjere, pa sam tom tehnikom pronasao druge sakrivene brojcane poveznice.

stvar je takva da poksauavas odgonetnut sta autor hoce da kaze, sta kodira kakve poveznice radi itd

normalno je da ce se google koristiti, bez cega je ovo skoro pa nemoguca misija , da se neko bavi ovim hobijem, bez google to je kljuc u bravu po tom pitanju skoro.

znaci ides na kartu slucajnosti kad nemmas objasnjenja :D

a ja te opet pitam je li moguce ovakve poveznice brojcane da se nalaze u jednoj te istojk knjizi oko 400 koliko sam ih upsio zabiljeziti u svojoj knjizi

slucajnosti mogu biti ako bi se potrefilo do 5 komada dok 400 ne moze nikako biti slucajnost nego namjerno kodiranje.

A zasto ta dva broja 3:13 daje logiku 313, zasto ne 3+13, zasto ne 3/13, 3.13.
sta to covejce trabunjas...kakve 3+13 ?? 3/13???

mi nismo u poziji izmisljati ovako kako ti trazis, nego mi smo samo u pozicji uocavati sta hoce autor da ukaze

moja logika kaze

3:13 gdje se govori o bitci gdje je ucestvovalo 313 vojnika, meni logika kaze da je to popzicionirano tacno tu kako bi referisalo na 313 vojnika muslimanske vojske u njihovoj prvoj bitci u islamu, bitka na Bedru.

ne razumjes to sto se rijec Par samo spominje u ajetu 36:36, gdje je paritet napravljen sa rednim brojem sure i rednim brojem ajeta

sve slucanosti znaci , jel de momcino??

naravno da je cudo ako poznajes okolnosti ali ih ne pzonajes , pa zato stvari na postavljas na svoje pozicije

Ako ti ajnstan donese formule nuklearne fizike, nije cudo nikakvo

ali ako ti dijete od 2 godine donese formule nuklearne fizike, to je cudo

i tako treba da psotavljas stvari na svoje mjesto a ne da govoris ajstan donio, ma kakvi cudo tu, pa normalno da nije cudo ako ne znas da je dijete donijelo, ili bolje reci napisalo to.

ovo je isto kao kad bi ja dosao u bolnisi i covjeka bildera sa misicima na respiratorima poceo gazati i govoriti, vidite kakav je ovo jado ne moze se ni odbraniti nikako, a vidi mu misica a ja ga ovako gazam.

eh to ti sad radis kad takve primjere navodis.

Muslimanski svijet je odavno na respiratoru, sto kroz ratove, sto kroz rasparcavanje raznih drzava, instaliranje diktatora preko zapada da rade za njihove interese itd...pa jadni neujedinjeni muslimanski svijet se o svom jadu zabavio ...jedino evo Turska se nesto budi iz te kome a ovi ostali sa sa teskom klinickom slikom jos uvijek nazalost.

narod nije slijep da ne vidi ko donosi linkove, dokaze, argumente a ko ovdje palamudi na suhom bez ikakvih dokaza :)
Drekavac22

#387 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 11:54
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:43

E hajde sad mi iz ovih video klipova daj bilo sta korisno svijetu zadnjih 150 godina, i ne spominji zlatno doba arapa kada su se oslobodili djelomicno okova religije. Hajde medo
ne trazi se od MMA borca koji je u komi na respiratoru da ti uzvrat na samar koji mu opalis, cak ga mozes izgazati pod nogama da ti dlaka ne fali sa glave , jadan u komi i nemoze se odbraniti tu.

ako je muslimanski svijet na respiratoru od takvih se ne ocekuje blagostanje i gdje je blagostanje i vlada dobra da imaju naucni napredak...kad se muslimanski svijet o svom jadu zabavio ili su ratovi ili su im instalirani diktatori i kriminalci korumpirani instalirani da ne daju nikakav progres....jer to bi onda bila prijetnja Izraelu.
Last edited by Drekavac22 on 07/03/2022 12:16, edited 1 time in total.
nivla

#388 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by nivla »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:52
nivla wrote: 07/03/2022 11:16
nevjerujes mi je li tako

evo ti PDF fil

evo i stranica gdje se studije istrazivackih radova objavljuju, tu se moze isto naci

ma populizam klasicni, al eto naivni i neobrazovani se lijepe na ovakve price,
znaci ja neobrazovan :-) hajmo ovako, hajde fino konkretno ospori ovo sto pricam, umjesto kruzenja okolo
nazalost smrcku iliti drekavcu je to tesko, da ne kazem nemoguce objasniti
mdpi žurnali nisu cijenjeni u naučnim krugovima, to se može vidjeti i kad se otvori i pročita rad koji si linkovao, ima tamo i dobrih članaka, ali dobar dio su tzv predatorski i bitno je platiti fee da se objavi
ovaj rad samo govori o zlatnom rezu i DNA,kod nas se pise DNK, na njemačkom skraćenica je DNS, zašto bi Kur'an objavljen na arapskom jeziku imao kodirane stvari u engleskom a ne španskom, njemačkom perzijskom itd, da su ovo sve univerzalne vrijednosti pa hajde, same teze iz kojih polaziš su loše pa su ti i zaključci koje donosiš loši, da ne kažem glupost
kako god ne znam kako si ovaj šuplji rad o DNK i zlatnom rezu povezao sa kur'anskim ajetima, osim sto si nasao dio teksta koji se nekako uklopio u tvrdnje i teze koje zastupas, DNK i njeno izučavanje davno je i daleko prevazišlo ove jednostavne asumpcije o zlatnom rezi i sličnim komparacijama
kao musliman uopšte ne sporim da je Kur'an objavljen od Boga nama, samo kad je objava počela bilo je "Ikre’ bismi Rabbike el-lezī halek" s tim da ovo pored čitanja podrazumijeva i common sense pri interpretaciji pročitanog, i nije ograničeno na tekst nego u tefsiru podrazumijeva i izučavanje svijeta koji nas okružuje
Kur'anom je vjernicima sugerisano da se školuju, istražuju budu dobri, a ne da dokazuju njegovu nadnaravnost, to je suština cijele priče, božansko na početku objave i jeste u tome što ti se kaže da čitaš, učiš istražuješ u ime Boga, a ne da dokazuješ da je Kur'an objavljen od Boga u ime Boga, ovo bi moglo biti tumačeno i kao, dobio si upute kako da živiš, tvoje je da dalje istražuješ i doprinosiš društvu u segmentu gdje si dobar i koristan, ovo što ti radiš i pokušavaš je beskorisno, šuplja priča
dr_Evil

#389 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Prvo da napisem, super sto si zanemario sve sta ti ne odgovara pa odgovaras samo na ono sta ti pase, strucnjak. Ali evo prihvatam tvoju igru
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:11
nemozes vatru gasiti benzinom

ti hoces da opravdas svoje nagadjanje zaobilazeci to sto pise o Muhammedu i oko cega su saglasni svi islamskih ucenjaci , ali eto tebi ne pase ta prica pa bi iz svih svojih silnih nagadjanja htio da okrenesu tu priocu , kao eto znao je citati i pisati
Nista nisi rekao nego samo potvrdio da se cita jedan jedini pisani izvor koji je bio dio projekta koji se zove izgradnja drzave.
ja sam uspio licno pronaci novih brojcanih poveznica upravo iz toga razloga sto sam pzonavao taktiku autora kako je kodirao prijasnje primjere, pa sam tom tehnikom pronasao druge sakrivene brojcane poveznice.

stvar je takva da poksauavas odgonetnut sta autor hoce da kaze, sta kodira kakve poveznice radi itd

normalno je da ce se google koristiti, bez cega je ovo skoro pa nemoguca misija , da se neko bavi ovim hobijem, bez google to je kljuc u bravu po tom pitanju skoro.
Bas super da poznajes taktiku Svevisnjeg koji je stvorio citav univerzum, sve planete, zvijezde, mora, crnu materiju, i zabranio mastrubaciju.

Rekoh vec prije mnogo postova:

Sto na zemlji to na nebu, hvala sto si nam odgonetnuo sto Svevisnji misli, kako si objasnio pomislio bih da ni On/Ona sama nije znala dok ti ne objasni.

znaci ides na kartu slucajnosti kad nemmas objasnjenja :D

a ja te opet pitam je li moguce ovakve poveznice brojcane da se nalaze u jednoj te istojk knjizi oko 400 koliko sam ih upsio zabiljeziti u svojoj knjizi

slucajnosti mogu biti ako bi se potrefilo do 5 komada dok 400 ne moze nikako biti slucajnost nego namjerno kodiranje.
[/quote]

Zasto citas 18:65 kao 1865, zasto ne kao 18/65=0,27. Zasto ne kao 18+65. Ako vec ne igras na kartu slucajnosti da ti se potrefilo tako, pa se tebi svidjelo? Malo je 400 komada na ovoliku Knjigu.
A zasto ta dva broja 3:13 daje logiku 313, zasto ne 3+13, zasto ne 3/13, 3.13.
sta to covejce trabunjas...kakve 3+13 ?? 3/13???

mi nismo u poziji izmisljati ovako kako ti trazis, nego mi smo samo u pozicji uocavati sta hoce autor da ukaze

moja logika kaze

3:13 gdje se govori o bitci gdje je ucestvovalo 313 vojnika, meni logika kaze da je to popzicionirano tacno tu kako bi referisalo na 313 vojnika muslimanske vojske u njihovoj prvoj bitci u islamu, bitka na Bedru.
A ti znas sta Autor Svevisnji hoce da kaze??? Tvoja logika je tacna, a moja nije. Znaci imas certifikat od Svevisnjeg da je 3:13=313 `? Cudo, nema sta! Zeznuo si 5000 Crnogoraca.

ne razumjes to sto se rijec Par samo spominje u ajetu 36:36, gdje je paritet napravljen sa rednim brojem sure i rednim brojem ajeta
Jel ti mene zezas stvarno? Zasto ne 35:35, 1:1, 18:18???
Glory be to the One Who created all ˹things in˺ pairs—˹be it˺ what the earth produces, their genders, or what they do not know!
I ne samo to, nego nije ni tacno, nema sve par na ovome svijetu.
sve slucanosti znaci , jel de momcino??

naravno da je cudo ako poznajes okolnosti ali ih ne pzonajes , pa zato stvari na postavljas na svoje pozicije

Ako ti ajnstan donese formule nuklearne fizike, nije cudo nikakvo

ali ako ti dijete od 2 godine donese formule nuklearne fizike, to je cudo

i tako treba da psotavljas stvari na svoje mjesto a ne da govoris ajstan donio, ma kakvi cudo tu, pa normalno da nije cudo ako ne znas da je dijete donijelo, ili bolje reci napisalo to.
Nema ovdje nista cudno, komplikovano. Moja rahmetli nena je bila nepismena(ali zaista nepismena, naucila pisati jakkooo kasno i to samo za svoje potrebe), pa je znala sigurno stotinu pjesama,a narodnih predanja i da ne spominjem. A ovdje u tvom slucaju nema ni cuda, 27 pisara i odma ruku da se sjece ako neko sta promijeni. E moj ahbab.
ovo je isto kao kad bi ja dosao u bolnisi i covjeka bildera sa misicima na respiratorima poceo gazati i govoriti, vidite kakav je ovo jado ne moze se ni odbraniti nikako, a vidi mu misica a ja ga ovako gazam.

eh to ti sad radis kad takve primjere navodis.

Muslimanski svijet je odavno na respiratoru, sto kroz ratove, sto kroz rasparcavanje raznih drzava, instaliranje diktatora preko zapada da rade za njihove interese itd...pa jadni neujedinjeni muslimanski svijet se o svom jadu zabavio ...jedino evo Turska se nesto budi iz te kome a ovi ostali sa sa teskom klinickom slikom jos uvijek nazalost.
Mrski zapad im ne da knjigu iz matematike. ZNao SAm da je to u pitanju
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:11 narod nije slijep da ne vidi ko donosi linkove, dokaze, argumente a ko ovdje palamudi na suhom bez ikakvih dokaza :)
[/quote]

Linkovi, dokazi, argumenti. Da pomazes meni u obaranju tvojih teorija, hvala na linkovima
Drekavac22

#390 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

nivla wrote: 07/03/2022 12:15
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 11:52

nevjerujes mi je li tako

evo ti PDF fil

mdpi žurnali nisu cijenjeni u naučnim krugovima, to se može vidjeti i kad se otvori i pročita rad koji si linkovao, ima tamo i dobrih članaka, ali dobar dio su tzv predatorski i bitno je platiti fee da se objavi
ovaj rad samo govori o zlatnom rezu i DNA,kod nas se pise DNK, na njemačkom skraćenica je DNS, zašto bi Kur'an objavljen na arapskom jeziku imao kodirane stvari u engleskom a ne španskom, njemačkom perzijskom itd, da su ovo sve univerzalne vrijednosti pa hajde, same teze iz kojih polaziš su loše pa su ti i zaključci koje donosiš loši, da ne kažem glupost
kako god ne znam kako si ovaj šuplji rad o DNK i zlatnom rezu povezao sa kur'anskim ajetima, osim sto si nasao dio teksta koji se nekako uklopio u tvrdnje i teze koje zastupas
kao musliman uopšte ne sporim da je Kur'an objavljen od Boga nama, samo kad je objava počela bilo je "Ikre’ bismi Rabbike el-lezī halek" s tim da ovo pored čitanja podrazumijeva i common sense pri interpretaciji pročitanog, i nije ograničeno na tekst nego u tefsiru podrazumijeva i izučavanje svijeta koji nas okružuje
Kur'anom je vjernicima sugerisano da se školuju, istražuju budu dobri, a ne da dokazuju njegovu nadnaravnost, to je suština cijele priče, nadnaravnost jeste u početku objave gdje se kaže da čitaš, učiš istražuješ u ime Boga, a ne da dokazuješ da je Kur'an objavljen od Boga u ime Boga
ovaj rad samo govori o zlatnom rezu i DNA,.....kako god ne znam kako si ovaj šuplji rad o DNK i zlatnom rezu povezao sa kur'anskim ajetima, osim sto si nasao dio teksta koji se nekako uklopio u tvrdnje i teze koje zastupas
hoces li to da pokusas osporiti naucni radi i njegova mjerenja fosfornih atoma u DNK lancu kako bi testirao je li to u zlatnom rezu,covjek je izmejrio sa 3 decimale pozicije tih velikih atoma koji su lahko uocljivi jer se

3. Results
3.1. Length: Diameter

Franklin and Gosling [16] provided the first measurement of the diameter of the DNA
molecule: “Thus. . .we find that the phosphate groups or phosphorus atoms lie on a helix of
diameter about 20 Å. . . ”. This measurement has often been cited in subsequent literature.
It is, however, a rounded value for the distance between the phosphorus atoms, these being
the most massive and so providing the greatest signal in the X-ray diffraction technique
used. The outermost atoms are however not phosphorus, but the oxygens of the phosphate
groups which give the B-DNA molecule modelled here a diameter of 20.978 Å, Figure 2.
As noted above, the canonical B-DNA molecule completes one rotation after 10 base
pairs, as seen in the crystalline state and when supercoiled on the nucleosome, with a mean
pitch of 3.375 Å giving a mean linear distance for one helical rotation of 33.750 Å, Figure 3.
As previously noted, there are slight differences in the electrostatic forces existing between
the bases along the molecule and so the exact distance will vary slightly depending on the
base code.
Given these mean values however, the ratio of the length of one turn of the molecule
to its width is 33.750:20.978 = 1.6088 or within 0.5% of the value of F (1.61803. . . ). This is
slightly closer to F in comparison to the previously reported value (1.6031) [1]

3.2. Major: Minor Groove
The arrangement of the double helices of B-DNA form a relatively deep and wide
major, and a shallow, narrower minor groove. The internal groove widths vary somewhat
due to hydration and ion interactions and the encoding of the bases.
Various measurements of the internal groove width have been reported [12,17] of
between 11.6–14 Å for major, and 6 Å for minor internal groove widths respectively, and
the ratio of these is a poor approximation to F. However, rather than measure the internal
groove width, a more relevant measure of the distance of separation of the two helices are
the distances between the phosphorus atoms in the phosphate “backbone”.
Figure 3 shows part of the DNA molecule constructed as described above, with just
the phosphorus atoms plotted. The distances along the z-dimension of the molecule are
shown for three phosphorus atoms (8.277, 28.527 and 42.027 Å). Normalising these relative
to the first value gives distances of [0], 20.571 and 33.750 Å and so a ratio for the spacing of
the two helices of 33.750:20.571 = 1.6407 or within 1.4% of F. Again this ratio is closer to F
than the previously published ratio (1.538) [1].

pazi ovo
Again this ratio is closer to F
than the previously published ratio (1.538)

nauka prije izmjerila na 1.5 dok u Kuranu je bilo 1.6...nauka opet mjeri sa modernijom tehnikom i izmjeri preciznije i ono bude
1.6 kao u Kuranu

zapitaj se sto je to tako

covjece je l iti vidis dokaze sto sam prilozio iz lexikon, da je DNA i na arapskom sad, i ista slova kao u Kuranu se pise danas DNA u arapskom.

kakav ba engelski tu, normalno je da su preuzeli drugi jezici od engleskog, negi uz male modifikacije s obzirom na svlasitit jezik kao mia, DNK

dok ostali imaju DNA, kao i na arapskom.

kako god ne znam kako si ovaj šuplji rad o DNK i zlatnom rezu povezao sa kur'anskim ajetima
ocito da ne citas pazljivo sta se pise

rad kao rad nema veze sa Kuranom

Covjek je htio da mjeri preciznije strukturu B-DNA koja je najzastupljnija u zivim bicima, da vidi koliko ima istine u tome da je DNA u zlatnom rezu.

i njegovo mjerenje velikog zleba i malog zleba su najnovije mjerenja, i najpreciznija mjerenja fosfornih atoma u angstromima sa 3 decimale.

a taj podatak meni jako puno koristi jer me interesovalo sto preciznije mjerenje velikog i malog zelba da bi mogao sporedio sa Kurankim omjerom DNA

i ispostavilo se da je Kuran ispred nauke, u Kuranu 1.6 omjer, dok nauka prije imala omjer 1.5 , sad kad je mjerio preciznije i nauka kaze 1.6 uz dodatne decimale.

je l isad shvatas konekciju tu

Kur'anom je vjernicima sugerisano da se školuju, istražuju budu dobri, a ne da dokazuju njegovu nadnaravnost, to je suština cijele priče, nadnaravnost jeste u početku objave gdje se kaže da čitaš, učiš istražuješ u ime Boga, a ne da dokazuješ da je Kur'an objavljen od Boga u ime Boga
ovo absolutno nije tacno

pa Allah licno obecava da ce u buducnosti pokazivati nadnaravnost Kurana u svemirskim prostranistvima i nama samim da je Kuran istina.

znaci davat ce dokaze u svemiru i nama samim da je to njegova knjiga

evo vidi

Bog kaze:
41:53 Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

ako ne bi imali dokaza da je to njegova knjiga, pa za sta bi se hvatali pobogu si, za maglu mozda???

to je onda slijepo vjerovanje, ako vjerujes a nemas dokaza za svoja vjerovanja.
nivla

#391 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by nivla »

tvoji dokazi su na nivou "Franklin and Gosling [16]" ako stavimo tačku između 1 i 6 dobićemo zlatni rez
džaba tebi objašnjavati, s tvoje strane gledišta sve što ti pišemo i što se ne uklapa u tvoju viziju načina kako nešto dokazati, je neprihvatljivo
ovaj rad je smece, na nivou magazina arka i sličnih, fale baba vanga, tarabici i svemir osmanagić
dr_Evil

#392 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:15
ne trazi se od MMA borca koji je u komi na respiratoru da ti uzvrat na samar koji mu opalis, cak ga mozes izgazati pod nogama da ti dlaka ne fali sa glave , jadan u komi i nemoze se odbraniti tu.

ako je muslimanski svijet na respiratoru od takvih se ne ocekuje blagostanje i gdje je blagostanje i vlada dobra da imaju naucni napredak...kad se muslimanski svijet o svom jadu zabavio ili su ratovi ili su im instalirani diktatori i kriminalci korumpirani instalirani da ne daju nikakav progres....jer to bi onda bila prijetnja Izraelu.
Da ocekuje se! Muslimanski svijet je bio samo pustinja i beduini dok nisu samo sebi uveli red, i stavili nauku na prvo mjesto. Onda kada su prestali da uce, a vise da traze nadnaravno u Kuranu tada su i nestali

Ja sve ovo govorim jer je dokazano da je taj narod pametan(nas ne stavljam u kos sa njima iako smo muslimani), a sto ti kazes ne daju meda puno, ali zato puno broje ajete i traze sredinu Sure, valjda da nam kazu sta Svevisnji misli.
dr_Evil

#393 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:35
i ispostavilo se da je Kuran ispred nauke, u Kuranu 1.6 omjer, dok nauka prije imala omjer 1.5 , sad kad je mjerio preciznije i nauka kaze 1.6 uz dodatne decimale.
Malo je tuzno da Kuran casni nije mogao da nam da vise decimala nego 1,6, a covjek na 3 izracunao. Ocekivao bih od Svevisnjeg makar prvih 500.

Osim ako si ti fulio temu, ideju i pouku svega, prije da je ta opcija.
Drekavac22

#394 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 12:33 ---
Prvo da napisem, super sto si zanemario sve sta ti ne odgovara pa odgovaras samo na ono sta ti pase, strucnjak. Ali evo prihvatam tvoju igru
pokusavam sve da odgovorim, ali ako vidim da nesto trabunjas bez ikakve logike, onda nekad bezveze razvlacit pricu ako u startu logika ti zakrzljala.
Zasto citas 18:65 kao 1865, zasto ne kao 18/65=0,27. Zasto ne kao 18+65.
jesi li ti covjece pri sebi, ne odlucujem ja kako ce biti , sta hcoe autor da kodira, moje je da uocavam, je li shvatas to ???

ako vidim 18:65 da se spominje DNA najvise puta a nauka kaze pocela od 1865 godine

ja samo logick ispajam to...i nikakve zdrave logike ovdje nema da ja sad nesto izmisljam 18/65 ili 16+65--.znaci uopste nema osnove za to, pa sto onda trazis za sta nema osnove, zasto ici u terene koje ti ligvisticki dio neda da ides?

uzasno losu logiku imas.

Ako vec ne igras na kartu slucajnosti da ti se potrefilo tako, pa se tebi svidjelo? Malo je 400 komada na ovoliku Knjigu.
hajde malo sjedi i razmisli, sta znaci imati 400 verificrani brojcani poveznica u jednoj te istoj knjizi..kazes Malo, a jesam li ja rekao da je to sve sto ima, koliko tu sgurno ima jos toga sto se nije pronaslo...

A ti znas sta Autor Svevisnji hoce da kaze??? Tvoja logika je tacna, a moja nije. Znaci imas certifikat od Svevisnjeg da je 3:13=313 `? Cudo, nema sta! Zeznuo si 5000 Crnogoraca
prosta logika a tebi izgleda logika zakala malo tu ocito je

Prvo 3:13 i 313 vojnika ukazuje da se na to misli.

drugi razlog, imamo jos slicni primjera pa zato izbacujemo mogucnost slucajnosti ovdje. vrlo jendostavna lgiia ali ti ocito volis da zakompliciras sa nekakvim
zasto ne kao 18/65=0,27. Zasto ne kao 18+65.
znaci uospte lingvisticki dio ti ne daje za pravo da ides u te zone.

Jel ti mene zezas stvarno? Zasto ne 35:35, 1:1, 18:18???
ne bitno je koji je broj, je li 80:80 ili 1:1 ili 23:23

poenta je da je to jedini ajet u poglavlju koji ima par u svojoj oznaki
36:36 tako se ajet pise, redni broj sure i redni broj ajeta.

moglo je ono biti 40:40 ma koji god broj, ako je rijec par samo tu spomenuta to je onda unikat gdje lingivsticki dio potpomaze brojcanom dijelu.

jer da imamo rijec par na vise mjesta, ne bi imali unikat pa samim tim 36:36 i rijec par u tom ajetu nista ne bi znacilo...shvats l iti ovaj koncept nacin logickog razmisljanja???

I ne samo to, nego nije ni tacno, nema sve par na ovome svijetu.
sve je u paru, svaka zivo bice je stvoreno od atoma, a tomi su protoni, elektroni neutroni

tu imamo paritet, antimateriju, antiprotone, positrone i antineutrone....znaci imaju svi svoju paritet

Nema ovdje nista cudno, komplikovano. Moja rahmetli nena je bila nepismena(ali zaista nepismena, naucila pisati jakkooo kasno i to samo za svoje potrebe), pa je znala sigurno stotinu pjesama,a narodnih predanja i da ne spominjem. A ovdje u tvom slucaju nema ni cuda, 27 pisara i odma ruku da se sjece ako neko sta promijeni. E moj ahbab.
nema dokaza nikakvih da je Muhammed naucio ikad citati i pisati.

Mrski zapad im ne da knjigu iz matematike. ZNao SAm da je to u pitanju
dat ce on tebi to, ali razvijanje necega ti nece dati....

Linkovi, dokazi, argumenti. Da pomazes meni u obaranju tvojih teorija, hvala na linkovima
jednu jedinu stvar nisi uspio oboriti ovdje...nego ti se sve vrti

mozda ovako mozda onako...sami ti mozdaraj :D
dr_Evil

#395 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

hajd da ti ne drndam sve na copy paste, samo nam reci lingvisto zasto je 18:65 i 1865, koja pravila lingvisticka ti spominjes ovdje kada se pozivas na 18:65 je 1865.

I zasto je 3:13 jednako 313.
Drekavac22

#396 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

nivla wrote: 07/03/2022 12:39 tvoji dokazi su na nivou "Franklin and Gosling [16]" ako stavimo tačku između 1 i 6 dobićemo zlatni rez
džaba tebi objašnjavati, s tvoje strane gledišta sve što ti pišemo i što se ne uklapa u tvoju viziju načina kako nešto dokazati, je neprihvatljivo
ovaj rad je smece, na nivou magazina arka i sličnih, fale baba vanga, tarabici i svemir osmanagić
ako stavimo tačku između 1 i 6 dobićemo zlatni rez
znas li ti koliko su veliki fosforni atomi u lancu DNA?

uostalom 8/5 = 1.6 su fibonacijevi brojevi koji idu ka zlatnom rezu
ovaj rad je smece,
kako je smece ako je covjek mjerio X-zraka difrakcijom, jako moderna metoda , nesto nezamislivo za srednji vijek

da bi se ti fosforni atomi mogli mjeriti moras ovim nacinom to raditi , moras smrznuti atome, da bi se odrzali na jednoj poziciji radi lakse mjerenja.

cuj smece izmjeriti nesto ovo tehnologijom i objaviti naucni rad :-)

Znaci osporava se cak i naucni rad strucnjaka samo da bi se preko toga osporio i Kuran , e svaka cast :lol:
Drekavac22

#397 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 12:55 hajd da ti ne drndam sve na copy paste, samo nam reci lingvisto zasto je 18:65 i 1865, koja pravila lingvisticka ti spominjes ovdje kada se pozivas na 18:65 je 1865.

samo nam reci lingvisto zasto je 18:65 i 1865, koja pravila lingvisticka ti spominjes ovdje kada se pozivas na 18:65 je 1865.
Ovako se to radi

Mora biti unikat
Mora lingvisticki dio podrzavati taj brojcani dio.

Unikat ovdje je zato sto imamo najvise puta spominjanja lingistickog diijela slova DNA , 3 puta kroz vec postojece rijeci

jer od 6236 ajeta bas da se spominje u 18:65 sansa za to je 1 / 6236 , daleko manje od 1%

a da imamo DNA spominjanje po 3 puta i na drugim mjestima, da izgubimo ovaj unikat, onda brojcano cudo vise ne bi toliko imalo smisla, jer bi bio pravi cheryy picking u pitanju ako bi uzeto 18:65 a recimo ne uzmem drugi ajet koji isto toliko puta spominje...pa posto nemamo vise puta spominjanja imamo samo 1 , to je unikat, nemoze niko optuzit za cherry picking.

Lingvisticki dio je pojavljivanje DNA u orginalnom tekstu
Brojcani dio Ajet 18:65 ---> historija kaze pocela nauka o genitic od gregora mendela godine 1865 kada je obajvio naucni rad na univerzitetu u Brnu.
zato sto su mu sifre u tacno redosljedu

a spajanje rednog broja sure i rednog broja ajeta je uradjeno na vise mjesta da bi se kodiralo stvar

kao ajet 18:65= godina 1865

ajet 3:13 = 313 vojnika

ovo je covejce jako jednostavno , zar treba vise dodatno pojasnjavati...pa dodatna pojasnjenja na ovo bi bilo ppoput pitanja zasto je voda mokra :lol:
dr_Evil

#398 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by dr_Evil »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 13:04
dr_Evil wrote: 07/03/2022 12:55 hajd da ti ne drndam sve na copy paste, samo nam reci lingvisto zasto je 18:65 i 1865, koja pravila lingvisticka ti spominjes ovdje kada se pozivas na 18:65 je 1865.

samo nam reci lingvisto zasto je 18:65 i 1865, koja pravila lingvisticka ti spominjes ovdje kada se pozivas na 18:65 je 1865.
Ovako se to radi

Mora biti unikat

Unikat ovdje je zato sto imamo najvise puta spominjanja lingistickog diijela slova DNA , 3 puta kroz vec postojece rijeci

jer od 6236 ajeta bas da se spominje u 18:65 sansa za to je 1 / 6236 , daleko manje od 1%

a da imamo DNA spominjanje po 3 puta i na drugim mjestima, da izgubimo ovaj unikat, onda brojcano cudo vise ne bi toliko imalo smisla, jer bi bio pravi cheryy picking u pitanju ako bi uzeto 18:65 a recimo ne uzmem drugi ajet koji isto toliko puta spominje...pa posto nemamo vise puta spominjanja imamo samo 1 , to je unikat, nemoze niko optuzit za cherry picking.

Brojcani dio Ajet 18:65 ---> historija kaze pocela nauka o genitic od gregora mendela godine 1865 kada je obajvio naucni rad na univerzitetu u Brnu.

a spajanje rednog broja sure i rednog broja ajeta je uradjeno na vise mjesta da bi se kodiralo stvar

ovo je covejce jako jednostavno , zar treba vise dodatno pojasnjavati...pa dodatna pojasnjenja na ovo bi bilo ppoput pitanja zasto je voda mokra :lol:
Nisi mi odgovorio na pitanje, pitanje je zasto je 18:65=1865, a ne 18:65=0,2769 i zasto je 3:13= 0,2307?

Sve ostalo sta si napisao je namjestaljka.

Zasto ti je omjer DNA 1,6, a ne 1.6407 kao sto je studija mjerila. Zato sto tebi odgovara tako ili ?

Pravis logicku zamku za "nejac", redoslijed ne znaci nista. 3:13 nije 313 i nikada nece biti. Nije to cak ni 313. ajet u Kuranu Casnom.
nivla

#399 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by nivla »

Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:57
nivla wrote: 07/03/2022 12:39 tvoji dokazi su na nivou "Franklin and Gosling [16]" ako stavimo tačku između 1 i 6 dobićemo zlatni rez
ako stavimo tačku između 1 i 6 dobićemo zlatni rez
znas li ti koliko su veliki fosforni atomi u lancu DNA?

ovaj rad je smece,
kako je smece ako je covjek mjerio X-zraka difrakcijom, jako moderna metoda , nesto nezamislivo za srednji vijek

da bi se ti fosforni atomi mogli mjeriti moras ovim nacinom to raditi , moras smrznuti atome, da bi se odrzali na jednoj poziciji radi lakse mjerenja.

cuj smece izmjeriti nesto ovo tehnologijom i objaviti naucni rad :-)

Znaci osporava se cak i naucni rad strucnjaka samo da bi se preko toga osporio i Kuran , e svaka cast :lol:
niko ne osporava Kur'an, ali ti to nikako da shvatiš
ovaj lik čiji si rad linkovao objavio je rad u predatorskom žurnalu, ovo što piše ne može biti matematička disciplina, ali ga je nekako baš u toj podkategoriji objavio, formule su na nivou osnovne škole kad smo učili zlatni rez, kažem ti DNA na engleskom skraćenica za dezoksiribonukleinsku kiselinu, na egleskom kiselina acid, na njemackom saure, kako sad baš da nije na arapskom kiselina, ovo što ti radiš nije nauka, već pokušaj da ispadneš pametan i svi mi koji ti proturiječimo glupi jer tvojim pseudo tezama proturiječimo
napominjem, da ja uopšte ne sporim nadnaravnost Kur'ana već sporim način na koji to pokušavaš dokazati, ne mogu reći da imaš metodu jer za metodu moraš imati jasno uspostavljena pravila pronalaska čuda, koja u tvom slučaju ne postoje(nemaš pravila)
i evo odgovorno tvrdim da je ovaj rad smeće, lik na prve dvije stranice objašnjava šta je zlatni rez, nemam vremena da ga čitam detaljno, ali da me zapalo da uradim review, glatko bih mu odbio rad, pseudonauka
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 12:57 znas li ti koliko su veliki fosforni atomi u lancu DNA?

ne znam, ne znam cak ni da li je izmjeren, svakako se dnk istrazivači ne bave ovim banalnostima o kojim ti pišeš
uvjeren sam kad bih saznao tačnu dužinu da bih iz bilo koje knjige, pa i telefonskog imenika ppt-a iz 1996 našao dovoljno materijala da kažem da ta informacija stoji tamo, možda čak i iz menija kod taleta, montane i sličnih štampanih kataloga, vjerovatno bi se našla neka poveznica sa akcijskim katalogom iz mercatora
Drekavac22

#400 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

dr_Evil wrote: 07/03/2022 13:07
Drekavac22 wrote: 07/03/2022 13:04

Ovako se to radi

Mora biti unikat

Nisi mi odgovorio na pitanje, pitanje je zasto je 18:65=1865, a ne 18:65=0,2769 i zasto je 3:13= 0,2307?

Zasto ti je omjer DNA 1,6, a ne 1.6407 kao sto je studija mjerila. Zato sto tebi odgovara tako ili ?

Pravis logicku zamku za "nejac", redoslijed ne znaci nista. 3:13 nije 313 i nikada nece biti. Nije to cak ni 313. ajet u Kuranu Casnom.
je li ti sjedis na ocim ili na guzi???

pa koliko titreba ponavljati, sta je l itreba crtati covjece?? a svasta :lol:

zar ti nisam napisao da lingivsticki dio ne dozvoljava da idem dalje sa okretanjem preko + - x /

jer evo da sam plusao pa dobio 18+65 = 83 ...sta bi to znacilo, nistanikakve veze nema sa lingvistickim dijelom.

ovo zvuci kako kad bi ja smirgl papirom smirglao drvo, da ga izravnam, a ti mi dodjes, zasto nisi ocerupao kokos uzeo perje i perjem pokusao izsmrgilat tu stolariju :roll: znaci veze svezom nema.

dokazi

znas li ti uopste sta to 4 u decimala predstavlja?

ako znamo da je fosfornog atoma radijus 1.28 ansgtroma?

sta to predstavlja da cujem kad si tako voljan osporavati da vidim tvoj strucno misljenje, sta predstavlja 4

pa eto nek nece :D
Post Reply