Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#21451 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Riddle wrote: 26/02/2022 08:14
KraljicaIzJajca wrote: 26/02/2022 07:52

Nisu joj padale na pamet jer žene su rijetko bile dio redovne, ili dobrovoljne vojne obuke. Tebi su čudne žene u vojnim, policijskim uniformama?

Žene su povijesno uvijek bile u vojnim jedinicama kao manjina, nisi nikad pročitao o ženama u vojskama tokom ratnih perioda!?
I postoji razlog što je tako bilo i jeste.

Naravno da znam za žene u ratu. Ali znam i šta rade, a to definitivno nisu linije fronta sa puškom u ruci zajedno s muškarcima. Niti će ikad biti. To jest, u onoj vojsci koja ozbiljno razmišlja o dobrobiti svojih ljudi.

Raspravljaš čisto rasprave radi. Lijep pozdrav.
A kurdkinje? One su dokaz da je žena na frontu sa puškom u ruci ravnopravna muškarcu.

Pa neka i "naše" ratuju, a ne da čuvaju obline u kuhinji, štabu itd.
piupiu

#21452 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Eis. Bilo je gradova, kao Split, gdje je svaki drugi covjek bio u partizanima ili ilegali. Nije ratovanje samo nositi pusku. Bilo je i drugih uloga za zene u ratu. Kraljica Betty vozila ambulantna kola. Kazu da su zene cinile gotovo trecinu partizanskih odreda. Mislim da raja danas ne konta koliko su jake i zasluzne za opstanak bile tadasnje zene (vecina ih je bila sa sela). Tu nije bilo podjele poslova na muske i zenske i taj rad, zene su radila najteze poslove. I nosile pusku kad je zagusitlo. Milioni Vijetnamki su se borile u Vietkongu.

Image
Image
Image
Bloo
Globalna šefica

#21453 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

piupiu wrote: 26/02/2022 12:04 Eis. Bilo je gradova, kao Split, gdje je svaki drugi covjek bio u partizanima ili ilegali. Nije ratovanje samo nositi pusku. Bilo je i drugih uloga za zene u ratu. Kraljica Betty vozila ambulantna kola. Kazu da su zene cinile gotovo trecinu partizanskih odreda. Mislim da raja danas ne konta koliko su jake i zasluzne za opstanak bile tadasnje zene (vecina ih je bila sa sela). Tu nije bilo podjele poslova na muske i zenske i taj rad, zene su radila najteze poslove. I nosile pusku kad je zagusitlo. Milioni Vijetnamki su se borile u Vietkongu.
Ali fokusirajmo se na danas. Nema zena u elitnim jedinicama ili ih ima jako malo. Mislim da je samo jedna u Zelenim beretkama :D
Obuka je teska i zahtjevna. Bioloske razlike tu dolaze do izrazaja, ali naravno usporedujemo rat gdje se civili pridruzuju vojsci i elitne jedinice i/ili vojsku u mirnodopskim uslovima.
no_sikiriki

#21454 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

:mrgreen:

Image
Chloe
Photo mod

#21455 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 26/02/2022 12:01
Riddle wrote: 26/02/2022 08:14

I postoji razlog što je tako bilo i jeste.

Naravno da znam za žene u ratu. Ali znam i šta rade, a to definitivno nisu linije fronta sa puškom u ruci zajedno s muškarcima. Niti će ikad biti. To jest, u onoj vojsci koja ozbiljno razmišlja o dobrobiti svojih ljudi.

Raspravljaš čisto rasprave radi. Lijep pozdrav.
A kurdkinje? One su dokaz da je žena na frontu sa puškom u ruci ravnopravna muškarcu.

Koliko znam u Sa je u pripremi izložba žena pripadnica Armije BiH u ratu, povodom Dana Armije RBiH.
Et' ovim sebe samu podsjetih da nisam poslala fotografiju i biografiju.... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#21456 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Opet, ne bih usporedivale partizanke i profesionalne vojnikinje danas.
KraljicaIzJajca

#21457 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

@Seawolf @piupiu

Žene imaju obaveznu vojnu buku u Izraelu

Žene su sastavni član IDF-a od njegovog osnutka 1948. godine tijekom Rata za neovisnost. Do sredine devedesetih godina prošloga stoljeća žene nisu imale pristup svim mjestima u IDF-u. U početku su uglavnom obavljale administrativne poslove ili radile kao instruktori u različitim poljima. Tek se od sredine devedesetih, a posebno od žalbe Alice Miller čiji je slučaj rješavan na Vrhovnom sudu, počela mijenjati politika koja do tada nije zapravo dopuštala ženama pristup borbenim pozicijama. Tom promjenom počele su se ženama otvarati prvo pilotske pozicije, a zatim i pozicije borbenih vojnika u različitim Specijalnim snagama. Amandmanom o jednakosti se Zakon o obrambenoj službi dopunio pravom da žene u IDF-u imaju jednako pravo na položaje i uloge u IDF-u kao i muškarci. Od tada su žene postale članicama brojnih elitnih jedinica izraelske vojske. U mornaričkim snagama je za sudjelovanje žena značajna 2015. godina kada je na mjesto zapovjednika pomorskog borbenog plovila došla 24-godišnja Or Cohen. Unatoč načelu jednakosti, ženama nije predviđeno mjesto na aktivnim frontama u pravoj borbi. Takva praksa je uvedena pozivajući se na mjerljivo slabije fizičke sposobnosti žena i moralna načela u IDF-u, npr. da nikako nije isto zamisliti vojnikinju i vojnika kao zarobljenika neprijateljskih snaga te da treba isključiti tu mogućnost. Tako žene ne sudjeluju na linijama fronti u ratnim sukobima iako se obučavaju za borbu i stječu zvanja koja stječu i muškarci. Zabilježeni su brojni pokušaji razbijanja takvih barijera, ali uglavnom zbog fizičkih razloga su bili neuspješni. Isprobana je integracija žena u jedinicu za potragu i spašavanje, ali je utvrđeno kako su nastala brojna fizička oštećenja zbog povećanog napora. Djevojke koje su integrirane u protuzračne jedinice su također imale brojne fizičke poteškoće zbog dugih pješačenja te su proživljavale čak za 30% više stresa od muškaraca u toj jedinici. Ipak, široki spektar pozicija u Izraelskim obrambenim snagama je i dalje otvoren za žene i one obavljaju veliki broj dužnosti unutar IDF-a u različitim sektorima.

https://braniteljski.hr/zene-u-izraelsk ... m-snagama/
cLo

#21458 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

Mrzim rat. Grozim se rata. Grozim se pomisli da ne mogu zaspati bezbrizna u toplom krevetu, da se ne mogu okupati, slobodno, bez straha kretati, da me umjesto jutarnjeg sunca i cvrkuta ptica bude sirene i granate, da gledam suze djece umjesto njihove igre.
Zabranila bih sve rijeci vezane za rat, igracke koje se legalno prodaju klincima.
Koji je smisao rata? Destrukcija i pogibija. Novac se trosi na oruzje, kako bi se unistilo ono sto se godinama gradilo i ukrug. Ljudi ginu, oni koji prezive ostaju puni trauma i rana koje nikada ne zarastu, nesto se poremeti, ostaju osteceni cijeli zivot.
Kada bi izbio rat, ne bih ucestvovala, ako bih mogla, pobjegla bih tamo gdje ga nema.
Nierika

#21459 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

Da BiH krene napadati drugu zemlju ne bih učestvovala ni ja. Ali da druga zemlje napada nas, onda mislim da bih (u nekom obliku). Mada je i ovo teorija, mogu uvjeravati ovako ljude u svašta i čim/ako zapuca se prva ispaliti bez razmišljanja. Nadam se ipak da neću, a i da neće doći do rata.
MarlboroGold

#21460 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Izgleda da su ovdje mnogi slabo šta čitali o ženama herojinama u sovjetskom savezu za vrijeme WW2 koje su šokirale naciste čija je ideologija o ženama bila da su ključne kao majke i ostalo, a nikako da učestvuju u ratu i slično.

Mnoge od žena su bile izuzetno dobri snajperisti pogotovo kad je trebalo braniti Staljingrad. Itekako mogu biti sposobne po pitanju dosta toga u ratu ako im dopuste, a pogotovo ako treba preživjeti invaziju agresora.
Hakiz

#21461 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 26/02/2022 12:32
Hakiz wrote: 26/02/2022 12:01

Koliko znam u Sa je u pripremi izložba žena pripadnica Armije BiH u ratu, povodom Dana Armije RBiH.
Et' ovim sebe samu podsjetih da nisam poslala fotografiju i biografiju.... :mrgreen:
Eto, vidiš :(
Hakiz

#21462 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

cLo wrote: 26/02/2022 12:57 Mrzim rat. Grozim se rata. Grozim se pomisli da ne mogu zaspati bezbrizna u toplom krevetu, da se ne mogu okupati, slobodno, bez straha kretati, da me umjesto jutarnjeg sunca i cvrkuta ptica bude sirene i granate, da gledam suze djece umjesto njihove igre.
Zabranila bih sve rijeci vezane za rat, igracke koje se legalno prodaju klincima.
Koji je smisao rata? Destrukcija i pogibija. Novac se trosi na oruzje, kako bi se unistilo ono sto se godinama gradilo i ukrug. Ljudi ginu, oni koji prezive ostaju puni trauma i rana koje nikada ne zarastu, nesto se poremeti, ostaju osteceni cijeli zivot.
Kada bi izbio rat, ne bih ucestvovala, ako bih mogla, pobjegla bih tamo gdje ga nema.
Rat postoji koliko postoji čovjek. Mrzio ga neko ili ne, to je neizostavan dio nas.
MarlboroGold

#21463 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Neizostavan dio nas i u 2022. godini? Kako? Gdje su danas konflikti? Nije ni na 3% zemaljske kugle. Prije Rusa malo na Bliskom Istoku i malo u Africi.

To o čemu govoriš je nekad važilo kad su ratovi bili kao dobar dan i kad su širili teritoriju kako su htjeli uglavnom skoro sve zemlje Evrope... kao i ono kad kultura postane dekadentna tad propadaju i da teška vremena stvaraju jake ljude u kontekstu rata. Nisu više ta vremena i to više ne vrijedi osim za plemena i plemenske mentalitete kojih je sve manje.
Mugiwara

#21464 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mugiwara »

Kurdkinje se mogu boriti protiv zatucanih ISIS bradonja, jer misle da neće u dzenet ako ih žensko ubije. Kad ih turci izmasakriraju, onda kuknjava, kako mogu žene ubijati. U Španiji su ženske jedinice najneefikasnije bile, gdje god su se pojavile gubila su. Žene u partizanima su propaganda, to što se predstavlja kao veliki uspjesi i zašto su nagrađivane muškarci rade rutinski.
dale cooper

#21465 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

cLo wrote: 26/02/2022 12:57 Mrzim rat. Grozim se rata. Grozim se pomisli da ne mogu zaspati bezbrizna u toplom krevetu, da se ne mogu okupati, slobodno, bez straha kretati, da me umjesto jutarnjeg sunca i cvrkuta ptica bude sirene i granate, da gledam suze djece umjesto njihove igre.
Apsolutno se slažem sa tobom, jer sam po prirodi pacifista. Ali zadnjih par dana dok gledam scene iz Ukrajine koje me podsjećaju na
rat kod nas i dok mi se vraćaju slike iz djetinjstva uništenog ratom počinjem da osjećam i bijes kakav nisam osjećao ranije.
I slušajući ove govore i prijetnje Putina sjetim se onog citata "Da bi zlo pobijedilo, dovoljno je da dobri ljudi ne čine ništa".
Stvarno mislim da je Ukrajina samo početak...nečega, i da će doći momenat kada će svijet morati stati na crtu Putinu. I u tom momentu
niko neće moći priuštiti sebi da bude neopredjeljen.
KraljicaIzJajca

#21466 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Mugiwara wrote: 26/02/2022 14:08 Kurdkinje se mogu boriti protiv zatucanih ISIS bradonja, jer misle da neće u dzenet ako ih žensko ubije. Kad ih turci izmasakriraju, onda kuknjava, kako mogu žene ubijati. U Španiji su ženske jedinice najneefikasnije bile, gdje god su se pojavile gubila su. Žene u partizanima su propaganda, to što se predstavlja kao veliki uspjesi i zašto su nagrađivane muškarci rade rutinski.
Da li ti imaš ovakav profil školovanja i rada kao Jasmina Balta :-D

https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/zivo ... iji-665983

Da joj sad javim kako joj ti želiš dokazati da si ti prestižnijeg statusa od nje, ha, što bi joj rekao? Da vidimo tvoje uspjehe? ;-)
cLo

#21467 Re: Danasnji "feminizam"

Post by cLo »

dale cooper wrote: 26/02/2022 14:17
Apsolutno se slažem sa tobom, jer sam po prirodi pacifista. Ali zadnjih par dana dok gledam scene iz Ukrajine koje me podsjećaju na
rat kod nas i dok mi se vraćaju slike iz djetinjstva uništenog ratom počinjem da osjećam i bijes kakav nisam osjećao ranije.
I slušajući ove govore i prijetnje Putina sjetim se onog citata "Da bi zlo pobijedilo, dovoljno je da dobri ljudi ne čine ništa".
Stvarno mislim da je Ukrajina samo početak...nečega, i da će doći momenat kada će svijet morati stati na crtu Putinu. I u tom momentu
Isto! Slike iz "naseg" rata tj. AGRESIJE na nasu zemju, za koje sam mislila da su izbledjele su ponovo tako snazno ozivjele i iskreno, iz sveg srca i duse osjecam sav uzas koji taj jadni ukrajinski narod prozivljava. Ne da nisam neopredjeljena, skroz sam opredjeljena, samo ne znam da bih mogla proci kroz jos jedan rat.
Hakiz

#21468 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 26/02/2022 14:05 Neizostavan dio nas i u 2022. godini? Kako? Gdje su danas konflikti? Nije ni na 3% zemaljske kugle. Prije Rusa malo na Bliskom Istoku i malo u Africi.

To o čemu govoriš je nekad važilo kad su ratovi bili kao dobar dan i kad su širili teritoriju kako su htjeli uglavnom skoro sve zemlje Evrope... kao i ono kad kultura postane dekadentna tad propadaju i da teška vremena stvaraju jake ljude u kontekstu rata. Nisu više ta vremena i to više ne vrijedi osim za plemena i plemenske mentalitete kojih je sve manje.
Da, neizostavan je. A gdje su konflikti? Evo, jedan upravo traje.
dale cooper

#21469 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

cLo wrote: 26/02/2022 14:35
dale cooper wrote: 26/02/2022 14:17

Isto! Slike iz "naseg" rata tj. AGRESIJE na nasu zemju, za koje sam mislila da su izbledjele su ponovo tako snazno ozivjele i iskreno, iz sveg srca i duse osjecam sav uzas koji taj jadni ukrajinski narod prozivljava. Ne da nisam neopredjeljena, skroz sam opredjeljena, samo ne znam da bih mogla proci kroz jos jedan rat.
Znam taj osjećaj. 43 su mi godine, najbolje godine djetinjstva su mi uništene ratom, a sve poslije toga je ova zajebancija življenja
u konstantnoj nesigurnosti zemlje koja je u permanentnom stanju tenzija koje su uvijek korak od eskalacije. Umori to sve.
no_sikiriki

#21470 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

dale cooper wrote: 26/02/2022 14:41
cLo wrote: 26/02/2022 14:35

Znam taj osjećaj. 43 su mi godine, najbolje godine djetinjstva su mi uništene ratom, a sve poslije toga je ova zajebancija življenja
u konstantnoj nesigurnosti zemlje koja je u permanentnom stanju tenzija koje su uvijek korak od eskalacije. Umori to sve.
Upravo. Ovdje se rat nikad nije završio. I baš iz tog razloga ne osjećam neki patriotizam, da bih sad to sve još jednom prolazila. Za šta?
Hakiz

#21471 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Ovdje rat nije završio zbog toga što nije bilo pobjednika. Neće ni završiti dok neko ne pobijedi.

Da li će pobjednik biti odlučen politički (pobjedom nacionalne, separatističke ili građanske, ideje cjelovitosti) ili vojno (to jeste novim ubijanima), to se da diskutovati, ali sve dok je ovako, tinjaće. Dok neki jači vjetar to tinjanje opet ne rasplamsa.
Last edited by Hakiz on 26/02/2022 14:49, edited 2 times in total.
Nierika

#21472 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

Mugiwara wrote: 26/02/2022 14:08 Kurdkinje se mogu boriti protiv zatucanih ISIS bradonja, jer misle da neće u dzenet ako ih žensko ubije. Kad ih turci izmasakriraju, onda kuknjava, kako mogu žene ubijati. U Španiji su ženske jedinice najneefikasnije bile, gdje god su se pojavile gubila su. Žene u partizanima su propaganda, to što se predstavlja kao veliki uspjesi i zašto su nagrađivane muškarci rade rutinski.
Čini mi se da sam nekad gledala neki dobar film/dokumentarac o ženskim kurdskim vojnicima, al' pojma nemam kako se zove. Bio je i neki film o izraelskoj ženskoj vojnoj jedinici, Zero motivation. :D
MarlboroGold

#21473 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: 26/02/2022 14:40
MarlboroGold wrote: 26/02/2022 14:05 Neizostavan dio nas i u 2022. godini? Kako? Gdje su danas konflikti? Nije ni na 3% zemaljske kugle. Prije Rusa malo na Bliskom Istoku i malo u Africi.

Da, neizostavan je. A gdje su konflikti? Evo, jedan upravo traje.
Traje. Gdje još pored tog? Na par lokacija.

Nije neizostavan. To su gluposti i zaostavštine iz prošlih vremena.
Last edited by MarlboroGold on 26/02/2022 14:52, edited 1 time in total.
Mugiwara

#21474 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mugiwara »

KraljicaIzJajca wrote: 26/02/2022 14:28
Da li ti imaš ovakav profil školovanja i rada kao Jasmina Balta :-D

https://mojabih.oslobodjenje.ba/mb/zivo ... iji-665983

Da joj sad javim kako joj ti želiš dokazati da si ti prestižnijeg statusa od nje, ha, što bi joj rekao? Da vidimo tvoje uspjehe? ;-)
Imam bolji profil školovanja i rada.
Ovo je sve mogla uraditi, jer je prošla na prijemnom u vojsci ispred spremnijih i sposobnijh muškaraca iz samo jednog razloga, zato što je žensko. U bodovanju fizičke spreme, kad muškarac istači 3200 sporije od 20 minuta pada, a žena dobije 55 od 100 mogućih bodova. Dalje na akademiji su svi kriteriji, što se tiče fizičke spreme, za žene manji za bar 1/3 nego za muškarce. Da se ravnopravni kriteriji primjenjuju, niti bi bila u vojsci, nit bi bila na akademiji.
Nisam ja prestižniji od nje, ali sam fizički sposobniji sigurno.
Last edited by Mugiwara on 26/02/2022 14:52, edited 1 time in total.
dale cooper

#21475 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Hakiz wrote: 26/02/2022 14:46 Ovdje rat nije završio zbog toga što nije bilo pobjednika. Neće ni završiti dok neko ne pobijedi.

Da li će pobjednik biti odlučen politički, pobjedom nacionalne, separatističke ili građanske, ideje cjelovitosti ili vojno, to jeste novim ubijanima, to se da diskutovati, ali sve dok je ovako, tinjaće. Dok neki jači vjetar to tinjanje opet ne rasplamsa.
Da, kao ovaj što tinja sada. Ali sada se barem jasno vidi, ako to nije bilo dovoljno jasno i ranije, o kakvim se suštinski suprostavljenim konceptima
vizije svijeta radi.
Post Reply