Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KraljicaIzJajca

#21426 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 25/02/2022 18:06
KraljicaIzJajca wrote: 25/02/2022 17:47

Takvi poput tebe siluju žene u vojsci, trebaju se rasteretit'.
Onda, pušku u ruke.
Postoji Vojni Sud. :evil:
KraljicaIzJajca

#21427 Re: Danasnji "feminizam"

Seawolf wrote: 25/02/2022 18:43
KraljicaIzJajca wrote: 25/02/2022 17:29

Eto, nema žena u vojskama!
Veliki sam zagovornik toga da se žene nalaze u borbenim jedinicama savremenih armija.

Čak sam i za istorodne jedinice veličine samostalnih vodova i četa, sastavljene isključivo od žena, uključujući naravno i komandni kadar.

Uz jedan uslov: Da te žene ratuju na istoj strani kao i ja.

Grozim se pomisli na žene u sastavu neprijateljske vojske, jer ne mogu pucati u žene.
Hvala, takav opis ima s. Isla :-D

Meni je vojni sektor zanimljiv, neophodan je, razumljivo, ali se ježim ubijanja civila u ratnim zonama koji nisu aktivni u vojsci. :skoljka:
Hakiz

#21428 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 25/02/2022 19:18
Hakiz wrote: 25/02/2022 18:06

Onda, pušku u ruke.
Postoji Vojni Sud. :evil:
Ne to, nego ako nećeš da budeš u jedinici za moral, onda uzmi pušku u ruke.
Riddle

#21429 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

KraljicaIzJajca wrote: 25/02/2022 17:48
Riddle wrote: 25/02/2022 17:41

Trebaju biti sretne što je društvu ovo i dalje apsurdna i smiješna ideja. Trebaš brinuti za onaj dan kad vas se ozbiljno shvati. :mrgreen:
To reci svojoj mami. ;-)
:-)

Zašto? Nema potrebe, jer znam da njoj ovakve blesave ideje nikad nisu pale na pamet.
Derdiyok

#21430 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Derdiyok »

Hakiz wrote: 25/02/2022 18:45
Seawolf wrote: 25/02/2022 18:43
Grozim se pomisli na žene u sastavu neprijateljske vojske, jer ne mogu pucati u žene.
Ništa ravnopravnost?
Kakva crna ravnopravnost. To je samo priča. One žele više od toga :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#21431 Re: Danasnji "feminizam"

Riddle wrote: 26/02/2022 04:54
KraljicaIzJajca wrote: 25/02/2022 17:48

To reci svojoj mami. ;-)

Zašto? Nema potrebe, jer znam da njoj ovakve blesave ideje nikad nisu pale na pamet.
Nisu joj padale na pamet jer žene su rijetko bile dio redovne, ili dobrovoljne vojne obuke. Tebi su čudne žene u vojnim, policijskim uniformama?

Žene su povijesno uvijek bile u vojnim jedinicama kao manjina, nisi nikad pročitao o ženama u vojskama tokom ratnih perioda!?
Riddle

#21432 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

KraljicaIzJajca wrote: 26/02/2022 07:52
Riddle wrote: 26/02/2022 04:54

Nisu joj padale na pamet jer žene su rijetko bile dio redovne, ili dobrovoljne vojne obuke. Tebi su čudne žene u vojnim, policijskim uniformama?

Žene su povijesno uvijek bile u vojnim jedinicama kao manjina, nisi nikad pročitao o ženama u vojskama tokom ratnih perioda!?
I postoji razlog što je tako bilo i jeste.

Naravno da znam za žene u ratu. Ali znam i šta rade, a to definitivno nisu linije fronta sa puškom u ruci zajedno s muškarcima. Niti će ikad biti. To jest, u onoj vojsci koja ozbiljno razmišlja o dobrobiti svojih ljudi.

Raspravljaš čisto rasprave radi. Lijep pozdrav.
KraljicaIzJajca

#21433 Re: Danasnji "feminizam"

Riddle wrote: 26/02/2022 08:14
KraljicaIzJajca wrote: 26/02/2022 07:52

I postoji razlog što je tako bilo i jeste.

Naravno da znam za žene u ratu. Ali znam i šta rade, a to definitivno nisu linije fronta sa puškom u ruci zajedno s muškarcima. Niti će ikad biti. To jest, u onoj vojsci koja ozbiljno razmišlja o dobrobiti svojih ljudi.

Raspravljaš čisto rasprave radi. Lijep pozdrav.
Aha, zaboravio si spomenuti homoseksualce, nisu više problem za prijem u vojsku. :D

@Seawolf je vrlo jasno i pametno obrazložio funkcioniranje ženskih jedinica u vojsci. :)
Riddle

#21434 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

Auf sad mi jeftino i homofobiju pokušavaš prikačiti. Odustani odmah, patetično je. Seksualno opredjeljenje nema veze s učinkovitosti tog vojnika, jer je on biološki snažnija jedinka od žene te naravno da ne bih imao problem boriti se zajedno s njim. Jedan od najvećih generala u historiji je bio homoseksualac.

Seawolf misli da bi se žene trebale uključiti u vojsku na taj način. OK, njegovo mišljenje s kojim se apsolutno ne slažem. Ali je isto tako datakao ono što sam ja rekao o psihičkom uticaju na muškarce koje bi izazvalo prisustvo žena u takvim situacijama. Čiju god perspektivu da odabereš od nas dvojice, to je slabost koja bi mogla značiti smrt te zbog toga nikad neću podržati tu ideju.
KraljicaIzJajca

#21435 Re: Danasnji "feminizam"

Riddle wrote: 26/02/2022 08:36 Auf sad mi jeftino i homofobiju pokušavaš prikačiti. Odustani odmah, patetično je. Seksualno opredjeljenje nema veze s učinkovitosti tog vojnika, jer je on biološki snažnija jedinka od žene te naravno da ne bih imao problem boriti se zajedno s njim. Jedan od najvećih generala u historiji je bio homoseksualac.

Seawolf misli da bi se žene trebale uključiti u vojsku na taj način. OK, njegovo mišljenje s kojim se apsolutno ne slažem. Ali je isto tako datakao ono što sam ja rekao o psihičkom uticaju na muškarce koje bi izazvalo prisustvo žena u takvim situacijama. Čiju god perspektivu da odabereš od nas dvojice, to je slabost koja bi mogla značiti smrt te zbog toga nikad neću podržati tu ideju.
Homoseksualci u vojskama 20. stoljeća nisu bili prihvatljivi. ;-)

Psihićki utjecaj muškarcima, hahaha:D Vojska je specifična radna sredina za oba spola, nije poput civilnih radnih mjesta u mojim npr. radi vrlo malo žena sa višim bfojem muškaraca, u "muškim" profesijama. :)
Seawolf

#21436 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Riddle wrote: 26/02/2022 08:36 Auf sad mi jeftino i homofobiju pokušavaš prikačiti. Odustani odmah, patetično je. Seksualno opredjeljenje nema veze s učinkovitosti tog vojnika, jer je on biološki snažnija jedinka od žene te naravno da ne bih imao problem boriti se zajedno s njim. Jedan od najvećih generala u historiji je bio homoseksualac.

Ja sam samo naveo svoj psihički "poremećaj" da ne mogu pucati u žene vojnike, pripadnice protivničke vojske.

No, vidim da ostali učesnici ove teme ne pate od takvog poremećaja.
Bloo
Globalna šefica

#21437 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Riddle wrote: 25/02/2022 17:46 strong badass heroina koje kao mogu u redove s muškarcima na front.

Ljudmila PAvličenko will see you now... :mrgreen:

Lepa Radić u prvim redovima, Fana Kočovska, Marija Bursać kao lepa partizanka je i bombe bacala, Božidarka Damnjanović Kika i mnoge druge koje su učestvovale u bitkama.
Takode ne smijemo zaboraviti i one koje su na prvim linijama bile bolnicarke, prenosile poruke, skupljale odjecu ili pak jednim cinom otisle u legendu poput Milke Bosnic. Ne smijemo zaboraviti i one koje su bile i komadanti :)
Da, naravno zene su bile brojcano manje zastupljene u rovovima i to niko ne negira, ali su aktivno ucestvovale u ratu na drugi nacin i to ne samo daleko od rovova. Od organiziranja mjestana, spijuniranja, logistike, podizanja ustanaka!!! itd..

U ratu sam naučio da poštujem žene. Video sam mnogo muškaraca junaka ali i kukavica. Nikad u partizanima nisam video ženu - kukavicu. Muškarci moraju da idu u rat. Žene ne moraju. Njih nisu terali u partizane, njih su terali iz partizana! Momke nagovaraju da ostave svoje domove, kada je zemlja u opasnosti. Od žena se zahteva da ostanu u svojim domovima. Muškarac je dobrovoljac u partizanima i onda kada se odazvao tek na peti poziv. Žene dobrovoljce odbijaju i kada deset puta mole da ih prime. Znam devojke koje su najzad primljene u partizanske redove tek kada su - prateći kolonu u kojoj su njihovi momci, ili braća - toliko odmakle od svoga sela da se više nisu mogle vratiti kućama."

„U četama naše brigade ima mnogo partizanki. To su većinom seljačke djevojke, Slavonke, Kozarčanke, sve još vrlo mlade. Pješače u našoj koloni, bore se na položaju, jurišaju na utvrđena uporišta neprijatelja; zajedno s ostalim borcima prve bojne linije podnose sve napore partizanskog života. [...]

Sestre Milija i Danica Zlokapa su puškomitraljeskinje. Tek su nedavno došle u našu brigadu, no već su stari borci. Hrabru čovjeku je potrebno samo jedno ratno krštenje. Miliji je šesnaest, Danici osamnaest godina. [...] Na smjenu nose puškomitraljez i ranac municije i ne dopuštaju da im itko pomogne. [...]

U napadu na Sirač poginula je jedna od najhrabrijih djevojaka naše brigade i cijele Slavonije, Persa Bosanac. [...] Bila je tanka, vitka osamnaestogodišnja djevojka. Govorili su za nju: „Persa se ne zna bojati"... U borbi na Javorovici, za vrijeme ožujske ofenzive, poslije cijelog dana jurišanja upala je među prvima u neprijateljske postave i tukla se s Nijemcima prsa o prsa sve dok nisu uništeni. [...] Pala je pod siračkom školom, u jednom od mnogih juriša na taj utvrđeni objekt. Persa je morala poginuti. Izlagala se mnogo, nije se znala bojati! [...] Na Javorovici je pokraj nje jurišala i Katica Hacman, Bilogorka. Bile su najbolje drugarice i uvijek su se držale jedna uz drugu. U posljednjem jurišu Katicu je zahvatio neprijateljski rafal i smrtno je ranio. [...]

(Narodni heroj Ivan Šibl o partizankama u njegovoj brigadi)

A sada o ratu u BiH, neke su preminule poslije rata, a neke poginule tokom borbe,
Edina Čamdžić diverzantkinja, Nana Fata Turkušić, Kornelija Jurić, Razija Merić, Fadila Odžaković Žuta, Indira Pjanić, Atifa Karalić Tifka, Emira Bašić, Sabaheta Ćutuk i njene "Plave ptice, Fadila Porčić , Dževada Tataragić, Dalida Tufo pripadnica Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Amra Sedić, Mirzeta Forić zvana Mama, Ferida Huseinović, Ivanka Skoka, Olga Kovač, Dijana Marinova i Sabaheta Demir - protivoklopni tandem u borbama oko Goražda i Višegrada, Slobodanka Šakotić koja je kao pripadnica elitne grupe snajperista 1. korpusa ARBiH do teškog ranjavanja u decembru 1992. godine bila drugi najuspješniji strijelac grupe i knoge mnoge druge....

Mujesira Duraj, imala je 29 godina kada se priključila 10. brdskoj brigadi 8. aprila 1992. godine. O svom ratnom putu kaže: “Živjeli smo na Soukbunaru. Jednog dana komšija mi je poginuo pred vratima. Iz istih stopa sam otišla ocu i majci i rekla im da želi da se priključim Armiji. Odgovarali su me, ali bila sam čvrsta pri svojoj odluci. Vidjela sam da granate ne padaju s neba već s planina i da se protiv toga mogu boriti. Prvi put sam se prijavila kod komandanta Fehima Bilića. Kaže on meni: ‘Djevojko, vi morate u logistiku.’ Ja ga gledam i kažem mu: ‘Vi dovedite svoju ženu u logistiku, a ja moram pušku na rame i na liniju. Zvali su nas Vukovi Zlatišta, bili smo spremni na sve. Znali smo da ako padne taj dio, past će čitavo Sarajevo. Zato nas nije bilo strah. U početku je komšijama bilo čudno, malo i sramota, jer kad zaškripi, ja pođem ispred njih, pa onda i oni, od stida, šta li, krenu još jače. Imala sam jednu koleginicu na liniji: Mensuru Đozo. Poginula je na jednom zadatku krajem ‘93. Tada sam se počela osjećati usamljeno. Pa ipak, kolege su mi uvijek čuvali leđa”.

"Komentarišući ulogu žena i njihov značaj u odbrani BiH, general 1. korpusa ARBiH Nedžad Ajdnadžić navodi: “U Prvom korpusu je bilo mnogo žena-boraca, kako na linijama odbrane, tako i u pozadini, logistici i sanitetu. Priznajem da sam u početku bio skeptičan, ali lično su me uvjerile da su inicijativne, pouzdane i odgovorne. Nekad su bile i hrabrije od muškaraca, davale konstruktivne inicijative. Sjećam se da su jednom dvije žene pozitivno preokrenule situaciju na Igmanu kada se htio presjeći put Sarajevo – Tarčin. One su tada donijele važnu odluku i zahvaljujući njima, nije nam se desilo ono što se trebalo desiti”."

"Prema evidenciji, 31. decembra 1995. godine u Armiji Republike Bosne i Hercegovine je bilo 5 360 žena. Bilo ih je u komandama brigada, sanitetu, logistici, vezi ali najvažnije i na prvim linijama gdje su rame uz rame sa muškim kolegama branile domovinu od agresora. Trinaest njih su dobitnice ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i to: Fadila Bajrić, Zlata Gazibara, Dževada Tataragić i Aida Zuko, dok su posthumno ovim priznanjem odlikovane Emira Bašić, Mevlida Elčić, Kornelija Jurić, Atifa Karalić, Rezija Merić, Indira Pjanić i Nevzeta Sefer. Osim što su posthumno odlikovane “Zlatnim ljiljanom”, Fadila Odžaković i Edina Čamdžić su odlikovane i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”, odnosno “Medaljom za hrabrost”.

Svjesna sam naravno drugacije situacije, ali sada kao i tada mnoge zene su direktno ucestvovale u ratu na nacine koje su iznimno bitni. Takode svjesna sam bioloskih razlika. Isto tako postoje zene koje mogu i zele ucestvovati u fizicki teskim i zahtjevnim situacijama. Mnoge zene su se u ratovima ukljucile u skladu sa svojom profesijom i to na prvim linijama fronta...Mnoge žene su bile komandiri, zamjenice, logisticari, pomocnice, savjetnice...mnoge zene su radile na desifrovanju poruka...u svjetskim ratovima žene su pokušavale da učestvuju čak i sakrivanjem svoga spola jer im nije bilo dozvoljeno u svim zemljama da ucestvuju u vojsci. Da sada ne postam listu zena koje su ucestvovale kao muskarci u Prvom svjetskom ratu :D

Očito je za tebe mjera vrijednosti osobe u ratu to da li je bila direktno na prvoj liniji drzeci pusku. Očito kao i gospodin Ivan možda nekad naučiš da poštuješ žene.

Naravno, sada mozemo diskutovati i o Navy Seals i zasto nema zena, ali u stvarnom ratu kada ti napadnu zemlju i porodicu, zene kao i muskarci su davale svoje zivote u ODBRANI svoje zemlje i porodice.
Seawolf

#21438 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Nisi navela najznačajniji primjer žene vojnika.

No, pretpostavljam da si to namjerno uradila, zbog nepopularnosti vojske u kojoj je službovala, u ovim krajevima.
Bloo
Globalna šefica

#21439 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Seawolf wrote: 26/02/2022 10:06 Nisi navela najznačajniji primjer žene vojnika.

No, pretpostavljam da si to namjerno uradila, zbog nepopularnosti vojske u kojoj je službovala, u ovim krajevima.
Mislis na Irmu?
Pricamo o good guys sada...good guys. :mrgreen:
Seawolf

#21440 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Bloo wrote: 26/02/2022 10:10
Seawolf wrote: 26/02/2022 10:06 Nisi navela najznačajniji primjer žene vojnika.

Mislis na Irmu?
Ne, naravno, ne mislim na Irmu.

Uzgred, vojska u kojoj je Irma službovala i nije baš tako nepopularna u ovim krajevima.

Mislio sam na najodlikovaniju vojnikinju u historiji ratovanja.
Bloo
Globalna šefica

#21441 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Seawolf wrote: 26/02/2022 10:20

Mislis na Irmu?

Uzgred, vojska u kojoj je Irma službovala i nije baš tako nepopularna u ovim krajevima.

Ne znam. :mrgreen:
Milunka?
Seawolf

#21442 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Da.
KraljicaIzJajca

#21443 Re: Danasnji "feminizam"

Seawolf wrote: 26/02/2022 10:20

Mislis na Irmu?

Milunka Savić?
Seawolf

#21444 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Seawolf »

Da.

U stvari, cijeli njen život je feminizam u najsirovijem smislu tog pojma.
KraljicaIzJajca

#21445 Re: Danasnji "feminizam"

Seawolf wrote: 26/02/2022 10:30 Da.

U stvari, cijeli njen život je feminizam u najsirovijem smislu tog pojma.
Njena biografija ja fascinantna, usvojila je troje djece i rodila jedno, a bila je svestrana u vojsci i kao civilka. :-D
Bloo
Globalna šefica

#21446 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Seawolf wrote: 26/02/2022 10:25Da.
Taj rat mi nije "hobi", pa dok nadodem. Ali obuhvacena je recenicom u mom postu da su postojale zene u ostalim ratovima koje su ucestvovale i skrivale spol. :mrgreen:
Riddle

#21447 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

Nije tačno da mi je to mjera vrijednosti, samo kažem ko je bolje stvoren za tu poziciju i tako je bilo od postanka. Sinoć sam rekao gdje žene trebaju biti i pomoći pri postizanju određenog ratnog cilja, a ti si to samo ponovila te dodala neke izolovane slučajeve žena na prvim linijama.

Ja to nikad ne želim vidjeti. I to definitvno nije zbog toga što ih mrzim ili ne poštujem (tiketa koju nisam očekivao od Bloo :-) ), već baš naprotiv. Samo smatram da su svojom prirodom daleko korisnije negdje drugo i to mišljenje nikad neću promijeniti.

Napuštam ovo mjesto.
Bloo
Globalna šefica

#21448 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Riddle wrote: 26/02/2022 10:39 Nije tačno da mi je to mjera vrijednosti, samo kažem ko je bolje stvoren za tu poziciju i tako je bilo od postanka. Sinoć sam rekao gdje žene trebaju biti i pomoći pri postizanju određenog ratnog cilja, a ti si to samo ponovila te dodala neke izolovane slučajeve žena na prvim linijama.

Ja to nikad ne želim vidjeti. I to definitvno nije zbog toga što ih mrzim ili ne poštujem (tiketa koju nisam očekivao od Bloo :-) ), već baš naprotiv. Samo smatram da su svojom prirodom daleko korisnije negdje drugo i to mišljenje nikad neću promijeniti.

Napuštam ovo mjesto.
Prirodom? Irma Grese begs to differ. :mrgreen:

Ma ne napadam se bolan neko pricamo o tome da kada dode do rata, kada te napadnu i zene ucestvuju...
Da izolovane i to niko ne negira. Ali i zene su ucestvovale i to dobrovoljno (jako bitno) za razliku od muskih dezertera... :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#21449 Re: Danasnji "feminizam"

Bloo wrote: 26/02/2022 10:32
Seawolf wrote: 26/02/2022 10:25Da.
Taj rat mi nije "hobi", pa dok nadodem. Ali obuhvacena je recenicom u mom postu da su postojale zene u ostalim ratovima koje su ucestvovale i skrivale spol. :mrgreen:
Hm, slabo "ga" je sakrila :)

Image
KraljicaIzJajca

#21450 Re: Danasnji "feminizam"

Riddle wrote: 26/02/2022 10:39 Nije tačno da mi je to mjera vrijednosti, samo kažem ko je bolje stvoren za tu poziciju i tako je bilo od postanka. Sinoć sam rekao gdje žene trebaju biti i pomoći pri postizanju određenog ratnog cilja, a ti si to samo ponovila te dodala neke izolovane slučajeve žena na prvim linijama.

Napuštam ovo mjesto.
Povijesno, ženama je bilo postavljeno mnogo zabrana, zato su bile izolirani primjeri, danas je drugačije.
Post Reply