Da, ima izuzetaka koje možeš izbrojati na prste jedne ruke.dale cooper wrote: ↑22/02/2022 01:14Pa nije uvijek token, ali da ima toga svakako da ima, i to je jeste problem Hollywooda. Ali to je lako i pročitati. Problem je što se vrišti idarius_maximus wrote: ↑22/02/2022 01:07
Da, upravo.
Problem je samo što ti hodaš kao mačak oko vruće kaše i ne možeš sebi priznati da je ovo što Hollywood radi samo tokenifikacija.
Razlog zašto je neki lik crnac, žensko ili gay nije zbog priče, nego da proda više karata, računajući da će ta grupa ljudi dati pare da vidi takvu osobu.
Problem je što to postaje toliko predvidljivo da bukvalno prelazi u parodiju.
Zato se narod zasitio toga, a ne zato što su rasisti ili homofobi, ili šta već.
Zašto ti to toliko braniš i gdje vidiš paralele između crnaca u Americi i naše situacije, to je drugi par opanaka.
kada je token i kada je namjera i funkcija black lika u filmu/seriji genuine.
Već sam napisao, paralele vidim u mržnji i nesnošljivosti koja se jednim dijelom kanališe i kroz ovu histeriju oko korištenja non-white/straight
glumaca u ekranizacijama popularnih djela.
I upravo su to oni izuzeci koji čine pravilo.
Moj rule of thumb je kad god vidim da megakorporacija radi tako nešto, to je obično cash-grab.
Postoji razlika između passion projekata kao što su Peelovi filmovi i ovoga što rade Disney i Amazon.
Ako to i radiš s franšizom, uradio kao što je Rocky uradio s Creedom i predaj rukavice novoj generaciji.
Ne moraš snimiti crnog Rockya da bi imao pandan crnom Rockyu.
Žao mi je što ti u tome vidiš mržnju a ne iskorištavanje ljudi koji toliko dugo traže svoja prava.
Tako je kako je i idemo dalje.
Više ćemo znati kada serija izađe.