The Lord of the Rings: The Rings of Power

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
darius_maximus

#226 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 22/02/2022 01:14
darius_maximus wrote: 22/02/2022 01:07

Da, upravo.
Problem je samo što ti hodaš kao mačak oko vruće kaše i ne možeš sebi priznati da je ovo što Hollywood radi samo tokenifikacija.
Razlog zašto je neki lik crnac, žensko ili gay nije zbog priče, nego da proda više karata, računajući da će ta grupa ljudi dati pare da vidi takvu osobu.
Problem je što to postaje toliko predvidljivo da bukvalno prelazi u parodiju.
Zato se narod zasitio toga, a ne zato što su rasisti ili homofobi, ili šta već.

Zašto ti to toliko braniš i gdje vidiš paralele između crnaca u Americi i naše situacije, to je drugi par opanaka.
Pa nije uvijek token, ali da ima toga svakako da ima, i to je jeste problem Hollywooda. Ali to je lako i pročitati. Problem je što se vrišti i
kada je token i kada je namjera i funkcija black lika u filmu/seriji genuine.

Već sam napisao, paralele vidim u mržnji i nesnošljivosti koja se jednim dijelom kanališe i kroz ovu histeriju oko korištenja non-white/straight
glumaca u ekranizacijama popularnih djela.
Da, ima izuzetaka koje možeš izbrojati na prste jedne ruke.
I upravo su to oni izuzeci koji čine pravilo.

Moj rule of thumb je kad god vidim da megakorporacija radi tako nešto, to je obično cash-grab.
Postoji razlika između passion projekata kao što su Peelovi filmovi i ovoga što rade Disney i Amazon.
Ako to i radiš s franšizom, uradio kao što je Rocky uradio s Creedom i predaj rukavice novoj generaciji.
Ne moraš snimiti crnog Rockya da bi imao pandan crnom Rockyu.

Žao mi je što ti u tome vidiš mržnju a ne iskorištavanje ljudi koji toliko dugo traže svoja prava.
Tako je kako je i idemo dalje.
Više ćemo znati kada serija izađe.
konoplja

#227 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 22/02/2022 01:21
konoplja wrote: 22/02/2022 01:17

Rekao ti je zasto. Uvijek je na strani oni koji su BILI ugnjetavani i u podredenom polozaju. Mislim da bi trebali mi kolektivno da trazimo reparacije od Turske kao nasljednice Osmanskog carstva za 500 godina ugjetavanja. Cak bi se mozda i uspjeli sjediniti oko toga :D .

Jebo Stari Most i ostalo, dajte nam pare Osmanlije.
Samo što je rasizam još uvijek alive and kickin' in America. Present tense. A što se tiče reparacije nije loša ideja. :mrgreen:
A je li? Napisao si u proslom svrsenom vremenu. Ne znam kako to tumaciti.
To da je rasizam jos uvijek alive and kickin' in America mi je isto novost. Znam da nema vise robovlasnistva, da je segregacija ukinuta i da su ljudi svih rasa imaju jednaka prava. Rasisticki individua ima i bit ce ih, ne samo u Americi nego svugdje. Ne znam na sta potenciras.
dale cooper

#228 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 22/02/2022 01:27
dale cooper wrote: 22/02/2022 01:14

Pa nije uvijek token, ali da ima toga svakako da ima, i to je jeste problem Hollywooda. Ali to je lako i pročitati. Problem je što se vrišti i
kada je token i kada je namjera i funkcija black lika u filmu/seriji genuine.

Već sam napisao, paralele vidim u mržnji i nesnošljivosti koja se jednim dijelom kanališe i kroz ovu histeriju oko korištenja non-white/straight
glumaca u ekranizacijama popularnih djela.

Moj rule of thumb je kad god vidim da megakorporacija radi tako nešto, to je obično cash-grab.
Postoji razlika između passion projekata kao što su Peelovi filmovi i ovoga što rade Disney i Amazon.
Ako to i radiš s franšizom, uradio kao što je Rocky uradio s Creedom i predaj rukavice novoj generaciji.

Žao mi je što ti u tome vidiš mržnju a ne iskorištavanje ljudi koji toliko dugo traže svoja prava.
Pa upravo to i govorim. Šta pomisliti kada je nekome bukvalno prvi komentar na jedno minutni trailer "omg crni vilenjak upropastili
su franšizu i moje djetinjstvo", a nisu ni epizode pogledali :mrgreen: Što se tiče iskorištavanja, pa i ovome glumcu koji je token black guy
treba posao, jeste žalosno što nije u nekoj lead ulozi, ali nažalost glumci iz minority grupa češće nemaju izbora nego što imaju.
A kako vidimo po pojedinim fanovima popularnih franšiza da se njih pita nikada ni jedan minority glumac ne bi dobio ni sporedne, a kamoli
glavnu ulogu u takvim projektima. Jordan Peele je jedan od rijetkih primjera režisera koji je rekao da će isključivo angažirati minority
glumce u svojim projektima, ali takvi nisu u većini plus što i sam Peele vrlo dobro poznaje i shvata njihovu poziciju.
dale cooper

#229 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 22/02/2022 01:43
dale cooper wrote: 22/02/2022 01:21

Samo što je rasizam još uvijek alive and kickin' in America. Present tense. A što se tiče reparacije nije loša ideja. :mrgreen:
To da je rasizam jos uvijek alive and kickin' in America mi je isto novost. Znam da nema vise robovlasnistva, da je segregacija ukinuta i da su ljudi svih rasa imaju jednaka prava. Rasisticki individua ima i bit ce ih, ne samo u Americi nego svugdje. Ne znam na sta potenciras.
Kao pogrešku.

Na papiru je tako, realnost je malo drugačija. Dokle god možeš glavu izgubiti samo zato što si crnac i dokle god postoji sistemski rasizam
problem će postojati.
Piaty

#230 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Piaty »

dale cooper wrote: 22/02/2022 01:45
darius_maximus wrote: 22/02/2022 01:27

Pa upravo to i govorim. Šta pomisliti kada je nekome bukvalno prvi komentar na jedno minutni trailer "omg crni vilenjak upropastili
su franšizu i moje djetinjstvo",
Problem je moj prijatelju sto je tebi neko rekao sta trebas da pomislis! Kontas? Nije taj "prvi komentar" sa neba pao. Da je pameti, crna zajednica bi se prva pobunila protiv tih nebuloza.

Sta imam ja misliti o tome ako stoji da su 1 i 1 jednako 9.

Mislicu da je preseravanje i proservanje. Eto tako nekako

Hajmo sad da Martin Lutera Kinga glumi Bred Pit. Pa sta je to nego govno? Evo zar nije? Maah, znas i ti da jeste.
dale cooper

#231 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

Piaty wrote: 22/02/2022 01:51
dale cooper wrote: 22/02/2022 01:45

su franšizu i moje djetinjstvo",
Problem je moj prijatelju sto je tebi neko rekao sta trebas da pomislis! Kontas? Nije taj "prvi komentar" sa neba pao. Da je pameti, crna zajednica bi se prva pobunila protiv tih nebuloza.

Hajmo sad da Martin Lutera Kinga glumi Bred Pit. Pa sta je to nego govno? Evo zar nije? Maah, znas i ti da jeste.
Meni je neko rekao šta trebam misliti? :lol:

Martin Luther King nije bio lik iz fiktivnog fantasy svijeta :mrgreen:
konoplja

#232 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 22/02/2022 01:50
konoplja wrote: 22/02/2022 01:43

Kao pogrešku.

Na papiru je tako, realnost je malo drugačija. Dokle god možeš glavu izgubiti samo zato što si crnac i dokle god postoji sistemski rasizam
problem će postojati.
Ok dogodi se da pogrijesimo. Nije problem.

Aha, znaci nije rasizam nego je taj apstraktni i iluzorni sistematski rasizam koji diskriminira. Do sistema je nije do jedinki drustva. Niko drugi ne moze glavu izgubiti zbog toga sta su? Samo crnci glavu gube radi toga?

I kakve veze to ima sa glumom i filmom? Diskriminacija je sistemska i ljudi glavu gube samo zbog toga sta su ili?
konoplja

#233 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 22/02/2022 02:00

Pogrijesio covjek. Eto Blade ili T'Challa.
dale cooper

#234 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 22/02/2022 02:05
dale cooper wrote: 22/02/2022 01:50

Kao pogrešku.

problem će postojati.

Aha, znaci nije rasizam nego je taj apstraktni i iluzorni sistematski rasizam koji diskriminira. Do sistema je nije do jedinki drustva. Niko drugi ne moze glavu izgubiti zbog toga sta su? Samo crnci glavu gube radi toga?

I kakve veze to ima sa glumom i filmom? Diskriminacija je sistemska i ljudi glavu gube samo zbog toga sta su ili?
Niti je apstraktan niti iluzoran. Čitaj malo o tome.

Ne da mi se više. :mrgreen: Laku noć. :kakoste:
darius_maximus

#235 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by darius_maximus »

Što se ovog tiče :D

Anne Boleyn (Engleska) i Haakon Sigurdsson (Norveška, a i muško) :D

Image

Image
konoplja

#236 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 22/02/2022 02:17
konoplja wrote: 22/02/2022 02:05

Nije to tako clear cut kao sto ti mislis. Citaj i slusaj malo Tom Sowella, Johna McWorthera, Glenna Lourya i jos mnoge. Ako te stvarno zanima mogu ti ih jos navesti. Ali vjerovatno ne jer si poceo od pretpostavke da ja pojma nemam o tome. Samim tim i replkom "citaj malo o tome" pokazao si da si na strani onih identity politics i CRT ideologa koji se niti usude odgovoriti na kritiku ili ako se usude, najbolje sto mogu ponuditi je reci da drugi su internizirali rasizam, da su uncle tom i house nigger. Ibram X Kendi i slicni.

Slaki snovi. Nemoj mnogo o ugnjetavanju sanjati :* .
konoplja

#237 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

darius_maximus wrote: 22/02/2022 02:18

Image

Image
Ne, ne. Ne kontas ti to. Ovo je imaginarni-adaptirani-historijski scenariji :lol: .

Bola manjina su i potlaceni su. Pusti ih da rade sta hoce.

Edit:

Vikinzi su bili transgender svakako, zar ne znas to? Sigurno je bilo i mnogo crnih vikinga kako cemo znati? ¯\_(ツ)_/¯

https://www.pinknews.co.uk/2020/08/16/v ... eil-price/

https://www.nationalreview.com/corner/t ... st-claims/

https://www.reuters.com/article/us-hist ... SKCN25D260
Riddle

#238 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Riddle »

dale cooper wrote: 22/02/2022 00:14Hoću da kažem da nemaju potrebe za izmišljanjem crnog Corleonea niti će se to desiti.
Čini mi se da imaju. Vidi šta jadnom Haakonu uradiše. :lol:
doox

#239 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by doox »

Serija the great, sve puno ruskih crnaca na dvoru, a neki su bili istorijsk likovi, nema veze što je serija neozbiljna, gura se taj narativ
Selcouth81

#240 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Selcouth81 »

Ima li Niggolasa u ovoj seriji?
saint_mirad

#241 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by saint_mirad »

Selcouth81 wrote: 22/02/2022 07:54 Ima li Niggolasa u ovoj seriji?
:lol:
MarlboroGold

#242 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

Queermly i Niggolas
Selcouth81

#243 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Selcouth81 »

Lord of the Niggs
TomANDJerry

#244 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TomANDJerry »

Ali crnci stvarno jesu ugrozeni u USA ... koliko je bijelih likova u odijelu policija upucala bez razloga, a koliko crnaca teenegera koji su drzali sendvic u ruci. Takodjer su im cijeli lifestyle kriminizirali, ljudi za marihuanu zaglave godine u zatvoru, bijeli lopovi sa wall-streeta cijelu svijetsku ekonomiju sruse i dobiju bonuse iz budjeta na kraju. itd itd ....

Ali onda im umjesto da rijese stvarne zivotne probleme ubace crnog vilenjaka i eto kao "ako ovo nije dovoljno, ne znam sta je"
Crnci koji imaju nesto u glavi su takodjer protiv ovih woke gluposti, jer samo povecava podijeljenost medju ljudima i ne rijesava nikakav problem.

P.S. to naravno ne znaci da crni u USA nemaju problema sa kriminalom i generalno kulturom nasilja i droge ...
tramvajtrojka

#245 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by tramvajtrojka »

koliko je debila ova woke i cancel kultura oni su htjeli jednog Dave Chappelle da canceluju a lik se sam prije dvadesetak godina izbrisao iz društvenog života :lol: :lol: :lol:

al samo im nije odg njegov narativ pa haj da ga unistimo ista prica sa J.K Rowling proglasili je fasistom sto je rekla cinjenicu nadam se da ce nas Dale Cooper pridružiti tome :mrgreen: i spaliti sve HP knjige :zjev:
Gandalf

#246 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Gandalf »

Gayadriel and the fellowship of the niggs :lol:
Transgender, multirasno, sve woke pahuljice okupane suzama radosnicama :kiss:
TojoOptics
Grijem se na: Sunce
Vozim: bicikl

#247 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by TojoOptics »

Ako sve relativizujemo, izjednacimo, pomijesamo, gubi se identitet. Nije u pitanju rasizam, homofobija, jednostavno samo zdravo rezonovanje. Pai Mei je kinez i treba da ostane kinez, Shaft je afroamerikanac, James Bond je bijeli englez, univerzum LOTR zamisljen i realizovan od svoga tvorca, u Engleskoj 30-ih i 40-ih godina prosloga stoljeca nije sadrzavao ljude druge boje koze, jer ih u to vrijeme u Engleskoj nije bilo (bar ne u vecini). Rudyard Kipling je napisao "Knjigu o dzungli", ali on je bio rodjen u tadasnjoj Britanskoj Indiji, stoga je junak Mowgli (Mogli) - indijac. Bilo bi na silu da Moglija igra bijelac, crvenokos, zelenih ociju - jer to nije kako ih je autor zamislio. Ono sto se moze zamijeriti Holivudu jeste cinjenica da u vesternima 40-ih, 50-ih i 60-ih nije bilo crnaca, a historijska cinjenica jeste da je veliki broj obavljao posao kauboja, kao i to da su bili prisutni u sjevernjackoj vojsci. Tarantino je to ispravio u svojim fenomenalnim filmovima.
broj dva

#248 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by broj dva »

konami666 wrote: 12/02/2022 14:32 Kakav je ovo outfit kraljice patuljaka i još niđe brade. Zašto sve moraju da useru. Neka naprave novu franšizu i ubace šta god hoće , zašto moraju usrati super priču…ovo garantujem da neću gledati.
Radi para. Isto ko i 90 % ostalih sranja. A ovde jos mogu servirati obilnu porciju memberberries a to ide ko vruc hljeb.
dale cooper

#249 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 22/02/2022 02:18

Image

Image
Sa ovim se ne slažem naravno, istorijske figure bi trebale biti reprezentovane onakve kakve su bile u stvarnosti.
konoplja wrote: 22/02/2022 02:34
dale cooper wrote: 22/02/2022 02:17

Nije to tako clear cut kao sto ti mislis. Citaj i slusaj malo Tom Sowella, Johna McWorthera, Glenna Lourya i jos mnoge. Ako te stvarno zanima mogu ti ih jos navesti. Ali vjerovatno ne jer si poceo od pretpostavke da ja pojma nemam o tome. Samim tim i replkom "citaj malo o tome" pokazao si da si na strani onih identity politics i CRT ideologa koji se niti usude odgovoriti na kritiku ili ako se usude, najbolje sto mogu ponuditi je reci da drugi su internizirali rasizam, da su uncle tom i house nigger. Ibram X Kendi i slicni.

Slaki snovi. Nemoj mnogo o ugnjetavanju sanjati :* .
Naravno da nije clear cut, rasizam je komplicirana tema. Nisam ništa pretpostavljao nego mi je jednostavno dosadilo da se raspravljam
sa tobom. Osim toga, bilo je rasprava na ovu temu tokom Trumpovog mandata na temi o njemu.
hadzinicasa

#250 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by hadzinicasa »

citam i ne vjerujem.
kao neko ko ima kompletnu kolekciju Tolkiena, dakle sve sto je covjek ikada napisao a prevedeno je kod nas... uopce mi nije bitna boja koze glumca jer on.... glumi! na neki nacin jeste personifikacija ili utjelovljenje lika - ali nema to veze s njegovom bojom koze, vec nacinom na koji ce iznijeti ulogu. vaznija mi je amtosfera, rezija, "rad kamere" :lol: i ukupni umjetnicki dojam... dunno citajuci knjige moja masta je sebi predstavila kako izgledaju likovi, i mogu se zakleti da je kod svakoga izgled u masti drugaciji, pa onda o cemu ovdje pricamo?

takodjer garantujem da osoba crne ili zute boje koze nije vidjela sve bijelce u svim likovima...
Post Reply