The Lord of the Rings: The Rings of Power

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
MarlboroGold

#201 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

saint_mirad wrote: 21/02/2022 23:37
MarlboroGold wrote: 21/02/2022 23:27 Jbt kod mene su onako blago ljevičarski stavovi po pitanju 90% stvari... u Americi bih bio far right instant.
that's the right choice. nothing good left on the left. :D
:mrgreen:
Riddle

#202 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Riddle »

dale cooper wrote: 21/02/2022 23:53
Riddle wrote: 21/02/2022 23:52 Michael Corleone će biti crnac iz Harlema? :mrgreen:

Zapravo volio bih vidjeti da nešto ovako pokušaju. :lol:
Image
Znaš dobro šta sam mislio.

A to konkretno je pravi primjer kako neke druge rase osim bijele ubaciti u film, imati glavnog lika i biti zastupljen. :mrgreen:

Problem je što su potrebni ili istinita priča ili talent za izmisliti/napisati nešto što ima smisla te nešto što će ljudi da vole.
dale cooper

#203 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 21/02/2022 23:59
dale cooper wrote: 21/02/2022 23:34

Pa šta bi trebalo, da ne prozoveš nekoga ko jeste rasista? Da šutiš i da mu udovoljiš da se ne bi naljutio? Isto tako i sa nacionalistima?
Kojim metodama da ih onda poraziš?
Nije problem prozvati one koji jesu. Problem je prepoznati isti, a tu bi trebalo više potencirati slobodoumlje i da ljudi razmisle prije nego što nekog etiketiraju na taj način, a ne da ideologija govori za njih. Treba nešto uraditi po pitanju edukacije i istu usmjeravati upravo na to. Isto i u vezi antisemitizma, homofobije i ostalog. Cancel i woke kultura uz političku korektnost koja je trenutno na snazi su kontraproduktivne, a na to ukazuju mnogi parametri.
O kakvoj edukaciji govorimo? Sumnjam da u američkim školama ne postoji edukacija vezana za rasne odnose, a ipak ti odnosi nikada
nisu bili gori. Isto tako vezano i za homofobiju i ostalo. Ono što zoveš woke i cancel kulturom su samo kontraprodukt bujanja netrpeljivosti
sa druge strane političkog spektruma. I ako hoćemo da ogolimo stvari na njihovu suštinu riječ je o strahu ogromnog dijela bijele Amerike
o gubljenju kontrole i činjenici da se populacija ljudi druge boje kože drastično povećava iz godine u godinu i da će vjerovatno u nekom
momentu u budućnosti biti na istom ili većem nivou. Takve strahove su dobar dio Trumpovih radikalnijih pristaša i iznijeli nekoliko
puta tokom njegovog mandata.
dale cooper

#204 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

Riddle wrote: 22/02/2022 00:07
dale cooper wrote: 21/02/2022 23:53

Image
Znaš dobro šta sam mislio.

A to konkretno je pravi primjer kako neke druge rase osim bijele ubaciti u film, imati glavnog lika i biti zastupljen. :mrgreen:

Problem je što su potrebni ili istinita priča ili talent za izmisliti/napisati nešto što ima smisla te nešto što će ljudi da vole.
Hoću da kažem da nemaju potrebe za izmišljanjem crnog Corleonea niti će se to desiti.
MarlboroGold

#205 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

Treba zato što u tom ratu dviju krajnosti stradaju i normalni ljudi i da konačno prestanu sa polarizacijom i s jedne i druge strane. Niko više nikog ne sluša i odmah vrište na prvu i obavezno etiketiraju. To društvo će zglajzati ako sami sebe ne dovedu u red i ne prestanu sa tim glupostima. Odavno više po pitanju morala nisu kompetentni.
dale cooper

#206 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 22/02/2022 00:17 Treba zato što u tom ratu dviju krajnosti stradaju i normalni ljudi i da konačno prestanu sa polarizacijom i s jedne i druge strane. Niko više nikog ne sluša i odmah vrište na prvu i obavezno etiketiraju. To društvo će zglajzati ako sami sebe ne dovedu u red i ne prestanu sa tim glupostima. Odavno više po pitanju morala nisu kompetentni.
Pa bilo bi poželjno da je više normalnog dijaloga, ali su stvari postale toliko polarizirane da ne znam ni da li je više to uopšte moguće.
Capajebo

#207 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Capajebo »

A pazi ovo, sto nisu otkupili prava za serijal Legenda o Drizzt Do'Urdenu, gdje je glavni lik crni vilenjak?
Image
Haj sto bi bili originalni pa ekranizirali nesto novo, nego bi pri tome i ispunili svoje kriterije o zastupljenosti.
Isto kao sto bi mi uzasno smetalo da Drizzta glumi neki bijelac, azijat ili bilo koja druga rasa osim crne, tako mi i sada uzasno smeta sto se likovi iz LOTR-a krste u nesto sto nisu!
Znas i sam o cemu se ovde radi, ali iz nekih svojih razloga ces to braniti do besvijesti.
Pravdati jednu diskriminaciju i sovinizam drugom diskriminacijom i soniviznom nije ok, nego je licemjerno.

A i zivotom garantujem da je ogromna vecina ljudi koji su citali ovaj serijal bijelci, iako je glavni lik crne boje koze. I ne vjerujem da je bilo ko pomislio "eh samo da je Drizzt bijele boje koze, pa da se mogu poistovijetiti s njim".
MarlboroGold

#208 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by MarlboroGold »

Nije ni Drizzt bas svugdje prikazan na takav nacin 😁
dale cooper

#209 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

Ahhhh crni ili bijeli vilenjaci koga boli kurac. :mrgreen: Sam Tolkien je bio inspirisan Old Norse prozom koja je između ostalih sadržavala upravo
i crne vilenjake svartálfar. Tako da crni vilenjaci nisu stvar koje je bila nečuvena čak i u starim vremenima.
konoplja

#210 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 22/02/2022 00:21
MarlboroGold wrote: 22/02/2022 00:17 Treba zato što u tom ratu dviju krajnosti stradaju i normalni ljudi i da konačno prestanu sa polarizacijom i s jedne i druge strane. Niko više nikog ne sluša i odmah vrište na prvu i obavezno etiketiraju. To društvo će zglajzati ako sami sebe ne dovedu u red i ne prestanu sa tim glupostima. Odavno više po pitanju morala nisu kompetentni.
Pa bilo bi poželjno da je više normalnog dijaloga, ali su stvari postale toliko polarizirane da ne znam ni da li je više to uopšte moguće.
Tacno tako, ali ti vidis jednu stranu toga a prema drugoj strani si slijep.

Vidis da velikom broju ljudi smeta i ne trudis se da ih razumijes, nego i dalje glavom kroz zid. Guras svoju ideologiju na silu i tako jos vise polariziras drugu stranu. Nisi ni pokusao da razumijes drugu stranu a mozes to vrlo lako. Umjesto da apeliras kreatore da stvaraju vise orginalnog sadrzaja koji ce reflektirati u boljoj mjeri danasnje drustvo ti ce da izvrsis "cultural appropriaton" vec postojeceg i prerusis ga prema tvojoj volji i ideologiji. Tako potpaljujes drugu stranu. Simple as that.

Ali boze sacuvaj da se danas izvrsi neki whitewashing prica nonwhite populacije ili cultural appropriation od strane bijeli ljudi. Odma se pale sirene za uzbunu, traze se isprike itd. Toga je nekada mnogo bilo, to je istina ali umjesto da se ratne sjekire zakopaju ovi ce hajmo se mi sada njima malo revansirati. Totalno sranje. Nikad kraja.
Capajebo

#211 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Capajebo »

MarlboroGold wrote: 22/02/2022 00:35 Nije ni Drizzt bas svugdje prikazan na takav nacin 😁
Isto kao sto i u ovom slucaju pjenim na ove izmjene, isto tako bih pjenio na te izmjene. Drizzt Do'Urden je crn! Nije mi prihvatljivo nista drugo.
dale cooper wrote: 22/02/2022 00:35 Ahhhh crni ili bijeli vilenjaci koga boli kurac. :mrgreen: Sam Tolkien je bio inspirisan Old Norse prozom koja je između ostalih sadržavala upravo
i crne vilenjake svartálfar. Tako da crni vilenjaci nisu stvar koje je bila nečuvena čak i u starim vremenima.
Mene, i ogroman broj drugih ljudi. Samo dokazujes da ti prica uopste nije bitna, niti imas postovanje prema istoj.
Crni vilenjaci u Tolkinovim djelima ne postoje, to nemoj da izvrces :)
konoplja

#212 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 22/02/2022 00:35 Ahhhh crni ili bijeli vilenjaci koga boli kurac. :mrgreen: Sam Tolkien je bio inspirisan Old Norse prozom koja je između ostalih sadržavala upravo
Da, istina je da je Tolkien inspirisan Old Norse epovima tj. Eddom. Postoje tamni/crni vilenjaci ali necemo nikada znati jesu li to bas danasnji tamnoputi ljudi ili su Nordi se referirali na drugaciju kompleksiju koze - tamno plavu/ledenu. Nesto slicno kao u GoT.

U svakom slucaju to je nije vazno jer Tolkien u svom djelu izricito navodi kako su svi vilenjaci svijetle puti i to je kraj price.
Nierika

#213 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Nierika »

Nisam dovoljno čitala Tolkiena, al' meni se čini da bi i on bio okej s tim da vilenjaci iz Lotra budu crni.
dale cooper

#214 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 22/02/2022 00:37
dale cooper wrote: 22/02/2022 00:21

Vidis da velikom broju ljudi smeta i ne trudis se da ih razumijes, nego i dalje glavom kroz zid. Guras svoju ideologiju na silu i tako jos vise polariziras drugu stranu. Nisi ni pokusao da razumijes drugu stranu a mozes to vrlo lako. Umjesto da apeliras kreatore da stvaraju vise orginalnog sadrzaja koji ce reflektirati u boljoj mjeri danasnje drustvo ti ce da izvrsis "cultural appropriaton" vec postojeceg i prerusis ga prema tvojoj volji i ideologiji. Tako potpaljujes drugu stranu. Simple as that.

Ali boze sacuvaj da se danas izvrsi neki whitewashing prica nonwhite populacije ili cultural appropriation od strane bijeli ljudi. Odma se pale sirene za uzbunu, traze se isprike itd. Toga je nekada mnogo bilo, to je istina ali umjesto da se ratne sjekire zakopaju ovi ce hajmo se mi sada njima malo revansirati. Totalno sranje. Nikad kraja.
Kakvu bolan ideologiju, ja sam samo na strani onih koji su oduvijek bili ugnjetavani i u podređenom položaju. I nemam razumjevanja
za ove plačljive pahuljice koje bi da "crnci odjebu" jer se eto Hollywood usudio da im u adaptaciju njihovog precious djela ubaci crnog
vilenjaka. For fuck's sake. :lol:
darius_maximus

#215 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 21/02/2022 23:42
darius_maximus wrote: 21/02/2022 23:29

Neće nikada nestati nijedan stereotip 100%.
Amerika je država od 330 miliona ljudi i naravno da će uvijek biti budala.
Je li ijedna neravnopravnost igdje na svijetu nestala?
Misliš da će Disneyev inkluzivni remake promijeniti to i da će ukinuti rasizam?

Međutim, porediti naše uslove i američki rasizam je neozbiljno.
Jedino što je zajedničko je mržnja, ali to je istina za svaki sukob, bio on nacionalni, rasni, vjerski, itd.

Onako subjektivno moram reći da jako volim crnačku kulturu, ali da užasno fulaju mete trenutno.
A bijelci ih tu samo podupiru iz samo njima znanih razloga...
Neće nestati, ali uvijek se može truditi da budeš bolji.

Neće promjeniti, ali u čemu je problem da se napravi remake sa takvim castingom? Svijet se stalno mijenja pobogu.

Pa normalno da je mržnja zajednička, ona i jeste glavno gorivo i pokretač i jednog i drugog.
Svijet se i trudi uvijek biti bolji, barem većina.
Mi smo jedan od rijetkih primjera koji je samo digao ruke od napretka, ali svijet stvarno napreduje.

Međutim, sada se iz jednog ekstrema (rasizma), prešlo u drugi ekstrem (kontra-rasizam).
Prije bi bijelac dobio ulogu zato što je bijelac, danas će je crnac dobiti zato što je crnac.
Ako je najbitniji faktor koje je ko rase, onda je to opet rasizam, samo su uloge pomiješane.

Što se remakea tiče, to je generalno problem.
Da neko kaže da radi remake Ralja, Kuma, Married with Children, itd. sa full bjelačkom postavom i aktualiziranom pričom, opet bih bio jako skeptičan, jer se takve stvari ne diraju.
Kada se remake radi samo da bi neko bio druge rase tj. boje kože, postaje još besmislenije, jer ti ne treba čak ni dobra priča.
Sama rasa je opravdanje za to što radiš.
Kome se film ne sviđa, samo ga optužiš za rasizam i to je to.

Ista stvar je s feminizmom kojeg si spomenuo.
One glumice iz remakea Ghostbustersa su rekle da je raja hateala film zato što ne mogu da podnesu jake ženske likove.
Sutra da neko uradi remake Aliena, ja garantujem da bi svi hateali film zato što se Ripley ne može remakeati, jer je sjajan i snažan ženski lik.

Umjesto da neko smisli novi film u kojem se može roditi neka druga Ripley, sada pokušavaju kraticom da sve velike muške likove pretvore u ženske, jer tako žene postaju "ravnopravne".
Kao scenarista, ne trebaš se potruditi da ženama razviješ jedinstvene i nove likove.
Ne, samo im recikliraj stare muške likove i bit će sretne.

Isto se radi i crncima i ostalim grupama.
Jeftino kupovanje publike i ništa više.

Primjer frajera koji prave dobre "crnačke" filmove je Jordan Peele.
Je su li u Get Out bijelci negativci koji otimaju crnce, jesu.
Je li film bio među najgledanijim (uključujući i bijelce koji su ga gledali i hvalili), jeste?
Ako ja tražim više takvih filmova, imam li ja rasističke pobude ili samo ne želim da se stvari recikliraju i da se podilazi ljudima koji misle da se tako stvara kvalitet?
dale cooper

#216 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

Capajebo wrote: 22/02/2022 00:41
MarlboroGold wrote: 22/02/2022 00:35 Nije ni Drizzt bas svugdje prikazan na takav nacin 😁
Isto kao sto i u ovom slucaju pjenim na ove izmjene, isto tako bih pjenio na te izmjene. Drizzt Do'Urden je crn! Nije mi prihvatljivo nista drugo.
Mene, i ogroman broj drugih ljudi. Samo dokazujes da ti prica uopste nije bitna, niti imas postovanje prema istoj.
Crni vilenjaci u Tolkinovim djelima ne postoje, to nemoj da izvrces :)
Nisam ni pisao da postoje u LOTR nego da je Tolkien bio inspirisan Old Norse prozom koja je mnogo starija i koja je sadržavala crne vilenjake.

Old Norse Svartálfar

Image

Image

Pa da budem iskren nisam generalno fan fantasya niti Tolkiena. Pročitao sam knjige nekada davno, odgledao filmove i po meni je serija
svakako nepotrebna, već dovoljno materijala postoji da zadovolji svakoga.
Capajebo

#217 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Capajebo »

Ta prva slika je upravo Drizzt Do'Urden kojeg sam maloprije spomenuo.
Zato sam i naveo taj primjer gdje bi mi bilo krivo u istoj mjeri da njega prekrste u bijelca, jer eto, zastupljenost.
Nierika wrote: 22/02/2022 00:43 Nisam dovoljno čitala Tolkiena, al' meni se čini da bi i on bio okej s tim da vilenjaci iz Lotra budu crni.
Ali nisu, niti je u par hiljada stranica igdje na bilo koji nacin ni natuknuto da bi mozda negdje mogao biti neki crni vilenjak. Nego suprotno.
Izricito naglaseno da su izuzetno bijele boje koze.
Isto kao sto Galadriel postaje musko, jer Gladriel kao Galadriel nije dovoljno jaka ocigledno u ocima woke kulture.

Nekima su ovo gluposti, ali ljudima koji godinama i godinama citaju te knjige nisu. Na kraju dana nikome od nas ni u dzep niti iz dzepa, ali vrijedja inteligenciju.
konoplja

#218 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 22/02/2022 00:44
konoplja wrote: 22/02/2022 00:37

Kakvu bolan ideologiju, ja sam samo na strani onih koji su oduvijek bili ugnjetavani i u podređenom položaju. I nemam razumjevanja
za ove plačljive pahuljice koje bi da "crnci odjebu" jer se eto Hollywood usudio da im u adaptaciju njihovog precious djela ubaci crnog
vilenjaka. For fuck's sake. :lol:
Sta je to nego ideologija kada nemas ni zilch postovanja i obzirnosti prema orginalnom djelu i zamisli autora i primaciju ti uzima ideja da zadovoljis one koji su BILI ugnjetavani i u podredenom polozaju.
dale cooper

#219 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 22/02/2022 00:46
dale cooper wrote: 21/02/2022 23:42

Neće nestati, ali uvijek se može truditi da budeš bolji.

Neće promjeniti, ali u čemu je problem da se napravi remake sa takvim castingom? Svijet se stalno mijenja pobogu.

Pa normalno da je mržnja zajednička, ona i jeste glavno gorivo i pokretač i jednog i drugog.
Svijet se i trudi uvijek biti bolji, barem većina.
Mi smo jedan od rijetkih primjera koji je samo digao ruke od napretka, ali svijet stvarno napreduje.

Međutim, sada se iz jednog ekstrema (rasizma), prešlo u drugi ekstrem (kontra-rasizam).
Prije bi bijelac dobio ulogu zato što je bijelac, danas će je crnac dobiti zato što je crnac.
Ako je najbitniji faktor koje je ko rase, onda je to opet rasizam, samo su uloge pomiješane.

Što se remakea tiče, to je generalno problem.
Da neko kaže da radi remake Ralja, Kuma, Married with Children, itd. sa full bjelačkom postavom i aktualiziranom pričom, opet bih bio jako skeptičan, jer se takve stvari ne diraju.
Kada se remake radi samo da bi neko bio druge rase tj. boje kože, postaje još besmislenije, jer ti ne treba čak ni dobra priča.
Sama rasa je opravdanje za to što radiš.
Kome se film ne sviđa, samo ga optužiš za rasizam i to je to.

Ista stvar je s feminizmom kojeg si spomenuo.
One glumice iz remakea Ghostbustersa su rekle da je raja hateala film zato što ne mogu da podnesu jake ženske likove.
Sutra da neko uradi remake Aliena, ja garantujem da bi svi hateali film zato što se Ripley ne može remakeati, jer je sjajan i snažan ženski lik.

Umjesto da neko smisli novi film u kojem se može roditi neka druga Ripley, sada pokušavaju kraticom da sve velike muške likove pretvore u ženske, jer tako žene postaju "ravnopravne".
Kao scenarista, ne trebaš se potruditi da ženama razviješ jedinstvene i nove likove.
Ne, samo im recikliraj stare muške likove i bit će sretne.

Isto se radi i crncima i ostalim grupama.
Jeftino kupovanje publike i ništa više.

Primjer frajera koji prave dobre "crnačke" filmove je Jordan Peele.
Je su li u Get Out bijelci negativci koji otimaju crnce, jesu.
Je li film bio među najgledanijim (uključujući i bijelce koji su ga gledali i hvalili), jeste?
Ako ja tražim više takvih filmova, imam li ja rasističke pobude ili samo ne želim da se stvari recikliraju i da se podilazi ljudima koji misle da se tako stvara kvalitet?
Pa generalno Hollywood ima problem sa manjkom kvalitetnih ideja. Taj Ghostbusters moram priznati da nisam ni gledao, jer mi je taj
film usko vezan za ljubav prema originalnoj glumačkoj postavi, ali mi ne smeta što su ga napravili sa ženskim castom. Gledao sam
ovaj nedavni i on mi je bio nostalgično iskustvo makar zbog toga što sam ih mogao vidjeti sve zajedno još jednom, vjerovatno i poslednji put.

Svaki lik, bio on žensko, muško, crn, bijel, gay ili straight zavisi isključivo kako je napisan. Ako je napisan smisleno i ako je nešto više
od token crnog ili gay lika i ima funkciju u priči onda će stvari ispasti ok. Pisanje je ljudi najvažnije, sve ostalo je uklopivo ako imaš
snažnu priču i nešto kvalitetno za ispričati.
dale cooper

#220 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

Ako hoćete da se zabrinete veći red flag bi vam trebao biti ovi koji su unajmljeni da pišu ovu seriju. J. D. Payne and Patrick McKay su
saradnici JJ Abramsa. :mrgreen: Do sada su radili na Flash Gordon, Godzilla Vs. King Kong, Micronauts, Midas, Goliath, The Deadliest Warrior, Boilerplate i Star Trek Beyond filmovima. Sada možete stvarno početi da paničite. :lol: :mrgreen:
darius_maximus

#221 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by darius_maximus »

dale cooper wrote: 22/02/2022 00:56
Pa generalno Hollywood ima problem sa manjkom kvalitetnih ideja. Taj Ghostbusters moram priznati da nisam ni gledao, jer mi je taj
film usko vezan za ljubav prema originalnoj glumačkoj postavi, ali mi ne smeta što su ga napravili sa ženskim castom. Gledao sam
ovaj nedavni i on mi je bio nostalgično iskustvo makar zbog toga što sam ih mogao vidjeti sve zajedno još jednom, vjerovatno i poslednji put.

Svaki lik, bio on žensko, muško, crn, bijel, gay ili straight zavisi isključivo kako je napisan. Ako je napisan smisleno i ako je nešto više
od token crnog ili gay lika i ima funkciju u priči onda će stvari ispasti ok. Pisanje je ljudi najvažnije, sve ostalo je uklopivo ako imaš
Da, upravo.
Problem je samo što ti hodaš kao mačak oko vruće kaše i ne možeš sebi priznati da je ovo što Hollywood radi samo tokenifikacija.
Razlog zašto je neki lik crnac, žensko ili gay nije zbog priče, nego da proda više karata, računajući da će ta grupa ljudi dati pare da vidi takvu osobu.
Problem je što to postaje toliko predvidljivo da bukvalno prelazi u parodiju.
Zato se narod zasitio toga, a ne zato što su rasisti ili homofobi, ili šta već.

Zašto ti to toliko braniš i gdje vidiš paralele između crnaca u Americi i naše situacije, to je drugi par opanaka.
dale cooper

#222 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

darius_maximus wrote: 22/02/2022 01:07

Da, upravo.
Problem je samo što ti hodaš kao mačak oko vruće kaše i ne možeš sebi priznati da je ovo što Hollywood radi samo tokenifikacija.
Razlog zašto je neki lik crnac, žensko ili gay nije zbog priče, nego da proda više karata, računajući da će ta grupa ljudi dati pare da vidi takvu osobu.

Zašto ti to toliko braniš i gdje vidiš paralele između crnaca u Americi i naše situacije, to je drugi par opanaka.
Pa nije uvijek token, ali da ima toga svakako da ima, i to je jeste problem Hollywooda. Ali to je lako i pročitati. Problem je što se vrišti i
kada je token i kada je namjera i funkcija black lika u filmu/seriji genuine.

Već sam napisao, paralele vidim u mržnji i nesnošljivosti koja se jednim dijelom kanališe i kroz ovu histeriju oko korištenja non-white/straight
glumaca u ekranizacijama popularnih djela.
konoplja

#223 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by konoplja »

Da, upravo.

Rekao ti je zasto. Uvijek je na strani oni koji su BILI ugnjetavani i u podredenom polozaju. Mislim da bi trebali mi kolektivno da trazimo reparacije od Turske kao nasljednice Osmanskog carstva za 500 godina ugjetavanja. Cak bi se mozda i uspjeli sjediniti oko toga :D .

Jebo Stari Most i ostalo, dajte nam pare Osmanlije.
dale cooper

#224 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 22/02/2022 01:17

Da, upravo.

Rekao ti je zasto. Uvijek je na strani oni koji su BILI ugnjetavani i u podredenom polozaju. Mislim da bi trebali mi kolektivno da trazimo reparacije od Turske kao nasljednice Osmanskog carstva za 500 godina ugjetavanja. Cak bi se mozda i uspjeli sjediniti oko toga :D .

Jebo Stari Most i ostalo, dajte nam pare Osmanlije.
Samo što je rasizam još uvijek alive and kickin' in America. Present tense. A što se tiče reparacije nije loša ideja. :mrgreen:
Nierika

#225 Re: The Lord of the Rings: The Rings of Power

Post by Nierika »

Capajebo wrote: 22/02/2022 00:54 Ali nisu, niti je u par hiljada stranica igdje na bilo koji nacin ni natuknuto da bi mozda negdje mogao biti neki crni vilenjak. Nego suprotno.
Izricito naglaseno da su izuzetno bijele boje koze.
Isto kao sto Galadriel postaje musko, jer Gladriel kao Galadriel nije dovoljno jaka ocigledno u ocima woke kulture.

Nekima su ovo gluposti, ali ljudima koji godinama i godinama citaju te knjige nisu. Na kraju dana nikome od nas ni u dzep niti iz dzepa, ali vrijedja inteligenciju.
Ne znam kako tumačiti to što u knjizi nije pomenut nijedan crni vilenjak.
U svakom slučaju mislim da je bolje da je serija snimljena nego da nije. Zanimljivo mi je i što je riječ o seriji a ne filmu, svašta se tu može ubaciti što u filmovima nije moglo.
Post Reply