Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
- Bosanski_pastuh
#3451 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Problem religija je sto njihovi pripadnici smatraju da su apsolutne, a sto je daleko od istine, jer inace bismo danas imali odgovor na apsolutno sve! Problem evolucije je taj sto su vjerovatno mnoge teze pogresne, te je stoga tesko se voditi njima.
U svakom slucaju, covjek daleko vise ne zna nego sto zna! Mi smo vrlo mali u ovom univerzumu i nije nam namijenjeno da sve znamo, ali jest da se trudimo da iskoristimo svoje urodjene talente za korisne stvari koje ce sluziti napretku, ali ne samo covjecanstva posto se univerzum ne vrti oko covjeka, nego svega onog na sta imamo utjecaj! Sve je stvar nase percepcije i vrijednosti koje zelimo zastupati!
U svakom slucaju, covjek daleko vise ne zna nego sto zna! Mi smo vrlo mali u ovom univerzumu i nije nam namijenjeno da sve znamo, ali jest da se trudimo da iskoristimo svoje urodjene talente za korisne stvari koje ce sluziti napretku, ali ne samo covjecanstva posto se univerzum ne vrti oko covjeka, nego svega onog na sta imamo utjecaj! Sve je stvar nase percepcije i vrijednosti koje zelimo zastupati!
- Leverage
#3452 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Prijatelju, bez adekvatnog kvantnomehaničkog znanja ne možeš razumjeti evoluciju, jer ne razumiješ fizičke procese u molekularnom, atomskom i subatomskom svijetu, a koji su dokazano stohastičkog karaktera, te ih tvoj determinističko našpanovani mozak ne može percipirati kao činjenične.
Tu leži tvoje nerazumijevanje evolucije, postavljaš besmislena pitanja, a očekuješ smislene odgovore.
- Drekavac22
#3453 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
onda nam ti objasni kvantom mehaninkom kako su evolucijski nastali senzori za topplotu i hladnocu kako b ise krzno mijenjalo dva puta godisnje?Leverage wrote: ↑21/02/2022 16:15Prijatelju, bez adekvatnog kvantnomehaničkog znanja ne možeš razumjeti evoluciju, jer ne razumiješ fizičke procese u molekularnom, atomskom i subatomskom svijetu, a koji su dokazano stohastičkog karaktera, te ih tvoj determinističko našpanovani mozak ne može percipirati kao činjenične.
Tu leži tvoje nerazumijevanje evolucije, postavljaš besmislena pitanja, a očekuješ smislene odgovore.
-
Edouard
#3454 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Zanimljiv je osvrt jednog kvantnog fizičara M. J. s naših prostora, u kojem on ukazuje na čudne, smiješne pojave u ateizmu, koje on, à propos Konstantinovićeve Filosofije palanke, naziva ateizam palanke
Pa evo samo nekih njegovih dijelova koji su nekako i ovdje aktuelni, dotiču se evolucije, kvantne fizike:
Evolucija u službi palanke
Ateizmu palanke ideja Boga je nespojiva sa teorijom evolucije zbog mišljenja kojeg ima o nauci iako, ni nauka, kao ni teorija evolucije, nigdje izrijekom ne niječe niti potvrđuju Boga – oni se jednostavno tim pitanjem ne bave.
Napadajući tako religijsko učenje tezama koje nemaju nikakve argumentirane temelje već su, štaviše, upravo školskih primjer nerazumijevanja osnovnih filozofskih pojmova i nepoznavanje forme dokaza, ateizam palanke stupa u područje iracionalnog i opet, ironijom sudbine, nesvjesno napada temelje discipline na kojoj se pokušava bazirati pileći granu na kojoj sjedi.
Zbog tendencije da napadne ono što nije potrebno, i možda nije moguće napadati, a u želji da ojača svoj status, ateizam palanke uništava temelje na kojem je trebao biti sagrađen.
Probabilistička palanka
Ironični sukob s naukom toliko daleko ide da će jedan od promotora ateizma palanke, smatrajući da determinizam nekako dovodi u upit poželjnu tezu da nauka negira Boga, napasti samu kraljicu nauke – teorijsku fiziku tvrdeći da "je deterministička teorija svemira i otprilike je jednako vjerojatna kao i ona da je svemir nastao prije pet minuta"
Od kada je teorijske fizike, traje otvorena debata o prirodi prirodnih zakona. Ni danas se ne može reći jesu li zakoni probabilističke ili determinističke prirode, a kvantna teorija, koja se često pogrešno citira kao dokaz probabilističke prirode, može biti formulirana na deterministički i probabilistički način. No pošto nauka u ateizmu palanke mora biti u službi ideje da negira po definiciji Boga, i da dokaže da su naučne teorije nespojive s religijskim učenjem, sama nauka mora biti napadnuta od ateizma palanke i redefinirana da služi svrsi. Tako će pola teorijske fizike biti odbačeno, a ostat će samo dio koji se ideološki slaže sa ateizmom palanke.
Pa evo samo nekih njegovih dijelova koji su nekako i ovdje aktuelni, dotiču se evolucije, kvantne fizike:
Evolucija u službi palanke
Ateizmu palanke ideja Boga je nespojiva sa teorijom evolucije zbog mišljenja kojeg ima o nauci iako, ni nauka, kao ni teorija evolucije, nigdje izrijekom ne niječe niti potvrđuju Boga – oni se jednostavno tim pitanjem ne bave.
Napadajući tako religijsko učenje tezama koje nemaju nikakve argumentirane temelje već su, štaviše, upravo školskih primjer nerazumijevanja osnovnih filozofskih pojmova i nepoznavanje forme dokaza, ateizam palanke stupa u područje iracionalnog i opet, ironijom sudbine, nesvjesno napada temelje discipline na kojoj se pokušava bazirati pileći granu na kojoj sjedi.
Zbog tendencije da napadne ono što nije potrebno, i možda nije moguće napadati, a u želji da ojača svoj status, ateizam palanke uništava temelje na kojem je trebao biti sagrađen.
Probabilistička palanka
Ironični sukob s naukom toliko daleko ide da će jedan od promotora ateizma palanke, smatrajući da determinizam nekako dovodi u upit poželjnu tezu da nauka negira Boga, napasti samu kraljicu nauke – teorijsku fiziku tvrdeći da "je deterministička teorija svemira i otprilike je jednako vjerojatna kao i ona da je svemir nastao prije pet minuta"
Od kada je teorijske fizike, traje otvorena debata o prirodi prirodnih zakona. Ni danas se ne može reći jesu li zakoni probabilističke ili determinističke prirode, a kvantna teorija, koja se često pogrešno citira kao dokaz probabilističke prirode, može biti formulirana na deterministički i probabilistički način. No pošto nauka u ateizmu palanke mora biti u službi ideje da negira po definiciji Boga, i da dokaže da su naučne teorije nespojive s religijskim učenjem, sama nauka mora biti napadnuta od ateizma palanke i redefinirana da služi svrsi. Tako će pola teorijske fizike biti odbačeno, a ostat će samo dio koji se ideološki slaže sa ateizmom palanke.
-
Edouard
#3455 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Darwin je čini se raspolagao s ogromnim kvantnomehaničkim znanjem kad je utemeljio teoriju evolucije.Leverage wrote: ↑21/02/2022 16:15Prijatelju, bez adekvatnog kvantnomehaničkog znanja ne možeš razumjeti evoluciju, jer ne razumiješ fizičke procese u molekularnom, atomskom i subatomskom svijetu, a koji su dokazano stohastičkog karaktera, te ih tvoj determinističko našpanovani mozak ne može percipirati kao činjenične.
Drugar, Smrle je za tebe, šta se znanja i informacija tiče, profesor biologije, samo nasjeda, uzima ozbiljno, tvoje šuplje doskočice.
- Bloo
- Globalna šefica
#3456 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Jest. Mada mi se čini poznato...MarlboroGold wrote: ↑21/02/2022 11:43 Oživio je ovaj dio foruma. Svakako je bio poprilično mrtav i čitav PF je znao proći manje više 7 dana bez posta.
Što se ne pridružiš, we miss you
- Leverage
#3457 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Tebe izgleda nisu obavijestili do koje mjere se znanje na temu evolucionog mehanizma proširilo i usavršilo u prethodnih 170-ak godina. Sve relevantno na tu temu dešava se na molekularnom nivou i o tome Darwin nije znao ništa, što njegovu ideju čini još genijalnijom. Sve to objašnjavaju molekularna i kvantna biologija, u čijem je osnovu kvantna mehanika.Edouard wrote: ↑21/02/2022 20:32Darwin je čini se raspolagao s ogromnim kvantnomehaničkim znanjem kad je utemeljio teoriju evolucije.Leverage wrote: ↑21/02/2022 16:15
Prijatelju, bez adekvatnog kvantnomehaničkog znanja ne možeš razumjeti evoluciju, jer ne razumiješ fizičke procese u molekularnom, atomskom i subatomskom svijetu, a koji su dokazano stohastičkog karaktera, te ih tvoj determinističko našpanovani mozak ne može percipirati kao činjenične.
Drugar, Smrle je za tebe, šta se znanja i informacija tiče, profesor biologije, samo nasjeda, uzima ozbiljno, tvoje šuplje doskočice.
Vas dvojica ste dva polupismena šarlatana, tako da je korištenje riječi "profesor" za opisivanje bio koga od vas zaista krajnje degutantno.
- Drekavac22
#3458 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
ja jos cekam pojasnjenje evolutivnog procesa senzora za mijenjanje krzna u godisnjim dobima sa tom tvojom kvantnom mehanikomLeverage wrote: ↑21/02/2022 21:03Tebe izgleda nisu obavijestili do koje mjere se znanje na temu evolucionog mehanizma proširilo i usavršilo u prethodnih 170-ak godina. Sve relevantno na tu temu dešava se na molekularnom nivou i o tome Darwin nije znao ništa, što njegovu ideju čini još genijalnijom. Sve to objašnjavaju molekularna i kvantna biologija, u čijem je osnovu kvantna mehanika.
Vas dvojica ste dva polupismena šarlatana, tako da je korištenje riječi "profesor" za opisivanje bio koga od vas zaista krajnje degutantno.
- Leverage
#3459 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
To pitanje si postavio na moju konstataciju da postavljaš besmislena pitanja, a sve iz nerazumijevanja evolucionog mehanizma.Drekavac22 wrote: ↑21/02/2022 21:06 ja jos cekam pojasnjenje evolutivnog procesa senzora za mijenjanje krzna u godisnjim dobima sa tom tvojom kvantnom mehanikom![]()
Eh sad, možeš samo pretpostaviti zašto nisi dobio odgovor. Mislim da ćeš čak i ti razumjeti šta sam ti htio poručiti.
- Drekavac22
#3460 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
znaci prica ti je prosipanje iz supljeg u praznoLeverage wrote: ↑21/02/2022 21:22To pitanje si postavio na moju konstataciju da postavljaš besmislena pitanja, a sve iz nerazumijevanja evolucionog mehanizma.Drekavac22 wrote: ↑21/02/2022 21:06 ja jos cekam pojasnjenje evolutivnog procesa senzora za mijenjanje krzna u godisnjim dobima sa tom tvojom kvantnom mehanikom![]()
Eh sad, možeš samo pretpostaviti zašto nisi dobio odgovor. Mislim da ćeš čak i ti razumjeti šta sam ti htio poručiti.
- Leverage
#3461 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Da, to znači garant 
- MarlboroGold
#3462 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Teško kad sam 90% forumskog vremena na drugom forumu. Ovdje uletim s vremena na vrijemeBloo wrote: ↑21/02/2022 20:33Jest. Mada mi se čini poznato...MarlboroGold wrote: ↑21/02/2022 11:43 Oživio je ovaj dio foruma. Svakako je bio poprilično mrtav i čitav PF je znao proći manje više 7 dana bez posta.![]()
Što se ne pridružiš, we miss you![]()
Svakako neka malo doprinose sad ovi "mlađi"
-
Edouard
#3463 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Leverage wrote: ↑21/02/2022 21:03Tebe izgleda nisu obavijestili do koje mjere se znanje na temu evolucionog mehanizma proširilo i usavršilo u prethodnih 170-ak godina. Sve relevantno na tu temu dešava se na molekularnom nivou i o tome Darwin nije znao ništa, što njegovu ideju čini još genijalnijom. Sve to objašnjavaju molekularna i kvantna biologija, u čijem je osnovu kvantna mehanika.
Ovako pišu neuki forumaši kad su nečime posebno fascinirani a da o tome pojma nemaju. Dakle, opet potvrđeno; šta manje znanja to više samopouzdanja.Sve to objašnjavaju molekularna i kvantna biologija, u čijem je osnovu kvantna mehanika.
I onda se još razbacuje nekim bombastičnim rečenicama:
Kao ono, on ima ta znanja i razumije evoluciju, (vidi se da ne razlikuje molekularnu od kvantne biologije, molekule od atoma), dok kvantni fizičar Jim Al-Khalili samo prije nekoliko godina kazuje:
"Kvantna biologija je još uvijek špekulativna nauka, ali vjerujem da je građena na solidnoj nauci. Vjerujem da ćemo u sljedećih deset godina otkriti da je život zasnovan na kvantnoj mehanici.”
Dakle, zasad samo vjerovanje, nadanje...
I onda izaberi neke lakše teme; baštu, filmove,..., jer za tebe je Smrle zaista profesor kako po znanju tako i po skromnosti.
Last edited by Edouard on 21/02/2022 23:18, edited 1 time in total.
- Leverage
#3464 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Pa to što pomenuti profesor navodi upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje
Ne smaraj više, idi pročitaj nešto, opismeni se, pa onda dođi razgovarati na te teme.
Ne smaraj više, idi pročitaj nešto, opismeni se, pa onda dođi razgovarati na te teme.
- Drekavac22
#3465 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
puno nam zujis a nikako meda da dajes
ja barem kad zujim i drecim ja narodu i meda(dokaza/argumenata) dadnem onda
-
Edouard
#3466 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Mila majko šta čovjek reče:
Ma razumijem da ti nije lako, a jel ti to sve baš trebalo, istrčavati se nepotrebno?...upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje
Pa i to bih ti zanemario da se barem umiješ pošteno, kreativno narugati, nego koristiš već odavno otrcane forumaške fraze i neizostavne smajliće.
- Leverage
#3467 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Ama nisi kapacitiran da razgovaraš o tome, odbijam da s tobom raspravljam dok:Drekavac22 wrote: ↑21/02/2022 23:24puno nam zujis a nikako meda da dajes![]()
ja barem kad zujim i drecim ja narodu i meda(dokaza/argumenata) dadnem onda![]()
a) ne budeš razumio evolucioni mehanizam
b) ne budeš koristio pravila logičkog zaključivanja
Samo se ismijavam jer mi je zabavno.
- Leverage
#3468 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Znam, samo nije tvoj nivo da bi razumio.Edouard wrote: ↑21/02/2022 23:31Mila majko šta čovjek reče:Ma razumijem da ti nije lako, a jel ti to sve baš trebalo, istrčavati se nepotrebno?...upravo govori u prilog svim mojim tezama ovdje
Pa i to bih ti zanemario da se barem umiješ pošteno, kreativno narugati, nego koristiš već odavno otrcane forumaške fraze i neizostavne smajliće.
- Drekavac22
#3469 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
prica ti malo smrdi na ovaj fazon:
"Niste vi dorasli da samnom pricate o evoluciji, nauci i ostalim saltanatima"
Neozbiljno ti je ovo druze skroz, kada te neko priklijesti pitanjem, a ti bjezis iza te recenice, ono u fazonu ma sta ti znas, blage ti veze nemas, nemoj ti o ovome diskutovati....i kako onda diskusija da se razvije, uostalom, ti sam sebe ovdje degradiras bjezanjem od pitanja koja ti se postavljaju.
-
Edouard
#3470 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Živ ti meni bio, stigneš ti to sve još popraviti.
Nisam uzeo u obzir da je i kasno doba, da se odmoriš.
Nisam uzeo u obzir da je i kasno doba, da se odmoriš.
- Leverage
#3471 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Naporan si, postavljaš besmislena pitanja koja otkrivaju da zapravo ne razumiješ evolucioni mehanizam.Drekavac22 wrote: ↑21/02/2022 23:46prica ti malo smrdi na ovaj fazon:
"Niste vi dorasli da samnom pricate o evoluciji, nauci i ostalim saltanatima"![]()
Neozbiljno ti je ovo druze skroz, kada te neko priklijesti pitanjem, a ti bjezis iza te recenice, ono u fazonu ma sta ti znas, blage ti veze nemas, nemoj ti o ovome diskutovati....i kako onda diskusija da se razvije, uostalom, ti sam sebe ovdje degradiras bjezanjem od pitanja koja ti se postavljaju.
Neki puno bolji ljudi od mene su se trudili da ti pokažu u kakvom si logičkom ćorsokaku, ali džaba. Ja nisam tako dobar čovjek, ja te ismijavam jer ništa bolje nisi zaslužio.
A ti i dalje postavljaj pitanja.
- Drekavac22
#3472 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Leverage wrote: ↑21/02/2022 23:49Naporan si, postavljaš besmislena pitanja koja otkrivaju da zapravo ne razumiješ evolucioni mehanizam.Drekavac22 wrote: ↑21/02/2022 23:46
prica ti malo smrdi na ovaj fazon:
"Niste vi dorasli da samnom pricate o evoluciji, nauci i ostalim saltanatima"![]()
Neki puno bolji ljudi od mene su se trudili da ti pokažu u kakvom si logičkom ćorsokaku, ali džaba. Ja nisam tako dobar čovjek, ja te ismijavam jer ništa bolje nisi zaslužio.
A ti i dalje postavljaj pitanja.
zasto je besmisleno pitanje to Kako je evolucija kroz kvantnu mehaniku stvorila senzore/okidace za toplotu i hladnocu da zivotinja mijenja krzno u ranu zimu i rano proljece?Naporan si, postavljaš besmislena pitanja koja otkrivaju da zapravo ne razumiješ evolucioni mehanizam.
-
Edouard
#3473 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Naravno da je besmisleno to pitati čovjeka koji ne barata ni osnovnim pojmovima, te koji naučnu spekulaciju drži za ozbiljnu nauku koja po njegovom dobro objašnjava evoluciju. Samo treba još da i predviđa.Drekavac22 wrote: ↑21/02/2022 23:54 zasto je besmisleno pitanje to Kako je evolucija kroz kvantnu mehaniku stvorila senzore/okidace za toplotu i hladnocu da zivotinja mijenja krzno u ranu zimu i rano proljece?
Rekoh, greška ti je jer ga ozbiljno doživljavaš.
- Drekavac22
#3474 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
mozda si u pravu ovdje.Edouard wrote: ↑22/02/2022 00:05Naravno da je besmisleno to pitati čovjeka koji ne barata ni osnovnim pojmovima, te koji naučnu spekulaciju drži za ozbiljnu nauku koja po njegovom dobro objašnjava evoluciju. Samo treba još da i predviđa.Drekavac22 wrote: ↑21/02/2022 23:54 zasto je besmisleno pitanje to Kako je evolucija kroz kvantnu mehaniku stvorila senzore/okidace za toplotu i hladnocu da zivotinja mijenja krzno u ranu zimu i rano proljece?
Rekoh, greška ti je jer ga ozbiljno doživljavaš.
-
Deckard74
#3475 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija
Gotta love Smrle,

"Lijevo motor u prirodi, desno neka vrsta motora sa statorom i rotorom uradjena od covjeka
i onda neko pita gdje dokaz za Boga
"
To desno ti je osovina mjenjača, nigdje rotora nigdje statora a pogotovo ne motora. Ali čovjek ruši evoluciju, pronalazi skrivene kodove, kapira univerzum...

"Lijevo motor u prirodi, desno neka vrsta motora sa statorom i rotorom uradjena od covjeka
i onda neko pita gdje dokaz za Boga
To desno ti je osovina mjenjača, nigdje rotora nigdje statora a pogotovo ne motora. Ali čovjek ruši evoluciju, pronalazi skrivene kodove, kapira univerzum...