Demografija
-
elcaliente
#2726 Re: Demografija
Najbolje je ovo propasti ce zemlja.
Jah eto svi ce otici, ostati ce jedan covjek da zivi i on kada umre niko vise nece zivjeti od Une do Drine.
Ja koliko sam upucen, izdavanja za penzije su vec presle na trezor. Zato nema veze koliko radnika imas a koliko penzionera, sve sto zafali nadopune porezi.
Jah eto svi ce otici, ostati ce jedan covjek da zivi i on kada umre niko vise nece zivjeti od Une do Drine.
Ja koliko sam upucen, izdavanja za penzije su vec presle na trezor. Zato nema veze koliko radnika imas a koliko penzionera, sve sto zafali nadopune porezi.
- geralt
#2727 Re: Demografija
A porezi se magicno pojave u trezoru sami od sebe i nemaju veze sa brojem radno aktivnih stanovnika.elcaliente wrote: ↑17/02/2022 09:06 Najbolje je ovo propasti ce zemlja.
-
elcaliente
#2728 Re: Demografija
Da u BiH broj radno aktivnih stanovnika nema nikakve veze sa porezima. Sto vidimo vec duze od deceniju unazad.geralt wrote: ↑17/02/2022 15:03A porezi se magicno pojave u trezoru sami od sebe i nemaju veze sa brojem radno aktivnih stanovnika.elcaliente wrote: ↑17/02/2022 09:06 Najbolje je ovo propasti ce zemlja.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2729 Re: Demografija
Imaju veze i sa potrosnjom. A ona ne zavisi samo od radioaktivnihgeralt wrote: ↑17/02/2022 15:03A porezi se magicno pojave u trezoru sami od sebe i nemaju veze sa brojem radno aktivnih stanovnika.elcaliente wrote: ↑17/02/2022 09:06 Najbolje je ovo propasti ce zemlja.
Odlasci ljudi tu stavku itekako pojacavaju
-
Sociolog
#2730 Re: Demografija
Prati li iko onu grupu Gastabajter na fb?
Koliko raje salje slike da je dobila termin ili odbijenicu storno..
I to tek pocelo izvacenje
Koliko raje salje slike da je dobila termin ili odbijenicu storno..
I to tek pocelo izvacenje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2731 Re: Demografija
Ja bih volio otici zaradit lovu za stan nova kola i zavrsit kucu te naravno mirovina
Ali me emko1234 na crnoj kronici razuvjer
Ali me emko1234 na crnoj kronici razuvjer
-
Rizvan
#2732 Re: Demografija
Znaci, samo 300 hiljada ljudi u Federaciji je na birou, a ti ovdje kukas kako ce penzioni sistem kolaborirati jer nema radnika.
Jos se rasipas ovdje s nekim milionima koji bi trebali biti izdvojeni za natalitet.
Tvoj problem kao i vecine zabrinutih demografa, kojih se zadnjih godina namnozilo dosta na drustvenim mrezama, jeste sto vam je uglavnom svima forma bitnija od sadrzaja.
Sto ce nam povecanje nataliteta kada najmanje 30% svake od posljednjih 70 generacija je moralo egzistenciju rijesiti izvan ove drzave? Zasto da mi konstantno proizvodimo, ulazemo i obrazujemo generacije koje ce biti primorane da odlaze i rade uglavnom one poslove koje Nijemci, Austrijanci, pa ni Slovenci, ni Hrvati ne zele?
Dakle tebi i slicnima je bitno da se rađa, da nas ima.
A to sta ce biti sa tim generacijama jednog dana kad stupe na trziste rada, ocito nebitno, jer da je bitno vise bi vas brinula sadasnjost i postojece generacije mladih koji nemaju perspektivu u ovoj zemlji, a ne sta ce biti za 10, 20, 30 godina.
A upravo bezperspektiva i najveca nezaposlenost u Europi je srz naseg demografskog problema. Milioni u natalitet, tamo gdje ih ima, u germanskim zemljama, nisu rijesili demografski problem. Nego perspektivno i dinamicno trziste rada, koje privlaci ljude iz cijelog svijeta.
A mi da bi smo postali takvo trziste morali bi smo barem jos 200 hiljada ljudi uvuci u formalnu zaposlenost.
I umjesto da se kuka i razglaba kako potrositi milione da se postojeci ljudi, zivi od krvi i mesa, uvuku u formalni sistem zaposlenih ove drzave, u posljednje vrijeme po drustvenim mrezama i medijima sve je vise kukaca kako nas se ne rada.
Ok, svako ima svoju zanimaciju, ali ono sto jeste problem, sto su to namirisali i politicari, pa sad sve cesce cujemo o izdvajanjima za natalitet , doduse uglavnom se radi o simbolicnim potezima. Ali, ipak mi je degutantno sto se kao ulaze u one koji se nisu ni rodila, a postojece generacije su primorane da svoju egzistenciju i zivot dostojan covjeka traze vani.
Last edited by Rizvan on 20/02/2022 09:44, edited 1 time in total.
-
Rizvan
- Ozimician
#2735 Re: Demografija
Ne znam koliko stvarno pratite tržište rada, ali BiH je ostala bez radnika. Pitajte svakog ko prima radnike u privredi da li može da nađe radnu snagu (a stručnu pogotovo). To što je na birou XY broj ljudi ne znači da ti ljudi zaista i žele da rade, dobar dio njih je tu samo radi zdravstvenog osiguranja. Npr. postoje žene domaćice, koje imaju završenu recimo srednju školu, ali jednostavno nisu nikad radile, niti žele da rade, nit imaju potrebu da rade - ali vode se na birou kao nezaposlene.
Nazovite sad nasumično 100 ljudi sa biroa i ponudite neki prosječan posao u privredi - na razgovor će vam doći max 20 ljudi. Od tih 20, 15 će doći eto reda radi, jer se boji da ga ne skinu s biroa. Također, ja lično znam određene ljude koji imaju završene fakultete npr. ekonomija, pravo, koji isključivo žele da rade ''na državnim jaslama'' i koji su do sad odbili ponude raznih privatnih firmi i banaka za posao - ''jer se puno radi, a plata je samo hiljadu KM''.
Bosna i Hercegovina mora liberalizirati tržište rada i dopustiti uvoz strane radne snage (posebno za niskoprofitabilna zanimanja) jer domaće radne snage više nema za te poslove. Time bi svi profitirali, a najviše država kroz poreze, potrošnju, penziono, zdravstveno...
Nazovite sad nasumično 100 ljudi sa biroa i ponudite neki prosječan posao u privredi - na razgovor će vam doći max 20 ljudi. Od tih 20, 15 će doći eto reda radi, jer se boji da ga ne skinu s biroa. Također, ja lično znam određene ljude koji imaju završene fakultete npr. ekonomija, pravo, koji isključivo žele da rade ''na državnim jaslama'' i koji su do sad odbili ponude raznih privatnih firmi i banaka za posao - ''jer se puno radi, a plata je samo hiljadu KM''.
Bosna i Hercegovina mora liberalizirati tržište rada i dopustiti uvoz strane radne snage (posebno za niskoprofitabilna zanimanja) jer domaće radne snage više nema za te poslove. Time bi svi profitirali, a najviše država kroz poreze, potrošnju, penziono, zdravstveno...
- Truba
#2736 Re: Demografija
Na jednoj se temi kuka o neradjanju
Na drugoj temi isti napada lika od cega zivi sa 7 maloljetne djece a nema stalni posao
Na drugoj temi isti napada lika od cega zivi sa 7 maloljetne djece a nema stalni posao
-
Sociolog
#2737 Re: Demografija
To je bilo hipoteticko pitanje, jer taj isti zivi u luksuzu.Black swan wrote: ↑20/02/2022 14:07 Na jednoj se temi kuka o neradjanju
Ko finansira non stop neke Ummre, vjerski odlazak...ko finansira Vehabijska predavanja po Africi i Tanzaniji...a nama baca suplju da je 700km plate sasvil dovoljno za zivot od brace u Africi koji jedu krompir i rizu svaki dan...a taj isti licemjer vehabijski zivi u luksuzu.
Znaci od nekud itekako debelo kapa.
- Truba
#2738 Re: Demografija
Snaso se lik
Ko je tebi i meni kriv?
Ko je tebi i meni kriv?
-
Sociolog
#2739 Re: Demografija
Ma ne volim licemjere..
Soory za off moder.
Labude, ako budes mogao otidji u Lovran na odmor.
Zivio sam gori 2 godine..fino arhaicno unspotted mjesto .
Soory za off moder.
Labude, ako budes mogao otidji u Lovran na odmor.
Zivio sam gori 2 godine..fino arhaicno unspotted mjesto .
-
elcaliente
#2740 Re: Demografija
Mozda prodaje paprike babure, sedam i po kerma.
-
Sydnor
#2741 Re: Demografija
Doće novi rat u koji će ga braća pozvat, a haj stisni muda i odbij. I tako će kosti ostavit u nekoj Siriji, a sedmero djece bez oca. Toliko već znam tih primjera...
Krac je se on snašo.
-
Guadalajara
- Truba
#2743 Re: Demografija
-
Guadalajara
#2744 Re: Demografija
Jeste k.
- animus
#2745 Re: Demografija
Iznebadio sam se kad sam procitao koliko kosta vjestacko zacece. Ca. 8000 KM jedan pokusaj a pomoc države zavisi od kantona do kantona. Slusam u jednom razgovoru da u jednom manjem mjestu u SBK imaju tri porodice koje sebi ne mogu priuštiti taj trosak a rado bi imali djecu sto ne ide bez pomoci doktora.
Ko zna koliko toga ima u citavoj FBiH kad u jednom selu imaju tri slucaja. Kada bi drzava stvarno zelila da se poveca populacija mogla bi samo u jednoj godini povećati natalitet za ca. 5.000 beba.
Ko zna koliko toga ima u citavoj FBiH kad u jednom selu imaju tri slucaja. Kada bi drzava stvarno zelila da se poveca populacija mogla bi samo u jednoj godini povećati natalitet za ca. 5.000 beba.
- Truba
#2746 Re: Demografija
Cudo niko do sad nije spomenuo ono o cemu se u bih ne prica kao npr u hrvatskoj americi itd
-
elcaliente
#2747 Re: Demografija
O intelektualnoj pustosi?Black swan wrote: ↑20/02/2022 21:53 Cudo niko do sad nije spomenuo ono o cemu se u bih ne prica kao npr u hrvatskoj americi itd
- Truba
#2748 Re: Demografija
Ne to
Intelektualci nam na ovoj temi ne trebaju nego jebaci u braku bez zastite
Govorim o onome o cemu zene ne daju da se prica a veliki su pokreti diljem svijeta protiv toga
Samo bosna suti
Govorim o onome o cemu zene ne daju da se prica a veliki su pokreti diljem svijeta protiv toga
Samo bosna suti
- Ozimician
#2749 Re: Demografija
Promjena treba da se desi u glavi, a ne zakonski. Kad u glavi budemo imali promjenu, ostalo je lahko.Black swan wrote: ↑21/02/2022 20:39 Ne to
Samo bosna suti
- Ozimician