INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
elcaliente

#2176 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 19/02/2022 01:51
Ozimician wrote: 19/02/2022 00:57 Pošto je tema usporedba života na selu i gradu.

Ljudi imaju pogrešnu predstavu da je život na selu jeftiniji. Neko u glavi ima neku idealiziranu sliku zabačenih planinskih sela gdje je vrijeme stalo prije 100 god. i život u skladu s tim. Takva sela su odavno izumrla, iselila se.

Danas sela koja su vitalna, vitalna su jer ljudi u njima manje-više žive život kao u gradu, rade u firmama, poljoprivredom se bave iz hobija, minimalno za svoje potrebe. Režijski troškovi su skoro kao i u gradovima. Struju, internet, grijanje, odvoz smeća moraš platiti. S tim da za grijanje imaš više opcija, ali je pravilo - koliko para, toliko muzike. Tj. možeš se patiti, ići u krađu šume, rizikovati visoke kazne. Većina kupuje drva, neki izrezana, neki iscijepana, koja nisu nimalo jeftina. Ako ćeš grijati jednu i po prostoriju, imati zimi vječno hladno kupatilo, onda će te grijanje izaći jeftinije nego u gradu. Ako želiš komfort - centralno grijanje - onda je početna investicija ogromna, većina grijanja je na pelet (koji nije nimalo jeftin), a ko zadnjih godina pravi kuću i ima dovoljno para - ugrađuju se i toplotne pumpe. Tako da ne možete reći da se na selu ljudi ne griju na struju, počeo je i taj trend.

Ako sagledamo sve pluseve i minuse - jednostavniji je život u gradu, što naravno pokazuje i činjenica da se više ljudi dosevljava u gradove, nego obrnuto. Zašto jednostavniji? Postoje i druge životne potrebe osim pukog preživljavanja - i ljudi sa sela moraju otići doktoru, moraju otići u bolnicu, putuju po svijetu, idu na izlete, idu u restorane, noćne klubove, moraju otići u općinu po papire, u sud, u policiju, u školu, na fakultet... Sve je to jednostavno pristupačnije ako živiš u gradu jer ti je - bliže, naravno. Javni prevoz je iz većine sela nikakav, doslovno funkcioniše po školskom rasporedu, tj. kad vozi đake u školu, tad i ide autobus, inače ga nema. Dakle, osuđen si na posjedovanje privatnog automobila ako misliš bilo šta završiti. Itd...
E, da.
Pa i prije si na selu placao struju, internet itd.
Ako imas kucu u gradu platiti ces istu cijenu grijanja, na selu zivis u kuci od 100 kvadrata i 100 kvadrata okucnice a u gradu si fakticki u bunker spavaonici od 50-60 kvadrata za drugih 300 ljudi koji djele tu zgradu.
dječak sa šibicama

#2177 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Nije hrana jeftina, logicno, nego je bosanski seljak i dalje u 1957. godini.

I ne samo on, i drzava je.

Nije neki problem prekopirati sistem iz nekih uredjenijih drzava, gdje seljak danas ima podrsku drzave, ima modernu mehanizaciju, traktor koji samo sto ne poleti, prikljucke, antigradnu zastitu, navodnjavanje, plasman robe, veterinara u svako doba dana, moderne stale, muzilice, ali sto bi se neko sa tim zajebavao kad je poenta ministarskog mjesta da se opljacka drzava.

Kod nas je sve na entuzijazmu pojedinca, pa onda neki nounar ode da uslika to cudo, vjerovali ili ne ali na Vlasicu zaista postoje ovcari, nisu izmurli, senzacija. A jedan nounar je snimio dva ili tri priloga u cudu sto je vlasnik stada izgradio modernu stalu i kucu za svoje cobane, sa apartmanom uredjenim za normalan zivot cobana i njegove porodice.
Kod nas je to svjetsko cudo, u uredjenim drzavama normalna stvar.

Tamo neki te neki su u Kladusi i Cazinu u svakom selu izgradili plantaze, farme koka nosilja, farme krava i tako dalje, danas ti objekti propadaju zarasli u korov. Firma uspjesno unistena, temeljito, a takvih primjera naci ces u bilo kojem dijelu BiH.

Pa onda kaze kupuj domace, razvijaj domace, a domace sjebalo domace pa sad sjebava i domacina.
elcaliente

#2178 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote: 20/02/2022 12:24 Nije hrana jeftina, logicno, nego je bosanski seljak i dalje u 1957. godini.

Nije neki problem prekopirati sistem iz nekih uredjenijih drzava, gdje seljak danas ima podrsku drzave, ima modernu mehanizaciju, traktor koji samo sto ne poleti, prikljucke, antigradnu zastitu, navodnjavanje, plasman robe, veterinara u svako doba dana, moderne stale, muzilice, ali sto bi se neko sa tim zajebavao kad je poenta ministarskog mjesta da se opljacka drzava.

Kod nas je sve na entuzijazmu pojedinca, pa onda neki nounar ode da uslika to cudo, vjerovali ili ne ali na Vlasicu zaista postoje ovcari, nisu izmurli, senzacija. A jedan nounar je snimio dva ili tri priloga u cudu sto je vlasnik stada izgradio modernu stalu i kucu za svoje cobane, sa apartmanom uredjenim za normalan zivot cobana i njegove porodice.

Tamo neki te neki su u Kladusi i Cazinu u svakom selu izgradili plantaze, farme koka nosilja, farme krava i tako dalje, danas ti objekti propadaju zarasli u korov. Firma uspjesno unistena, temeljito, a takvih primjera naci ces u bilo kojem dijelu BiH.

Pa onda kaze kupuj domace, razvijaj domace, a domace sjebalo domace pa sad sjebava i domacina.
Cim se ljudima ne isplati ni za sopstvenu potrebu saditi hrana je u prodavnicama jeftina. Nema potrebe za kukanjem. Da je stvarno povrce skupo ljudi ne bi samo kukali.
Podsjeca me na cijene nafte, dozivio sam 30 poskupljenja nafte i pred svako poskupljenje smo propadali na sav glas.
A sve vise auta na cesti ima.
howdy

#2179 Re: Poskupljenja

Post by howdy »

elcaliente wrote: 20/02/2022 13:05
dječak sa šibicama wrote: 20/02/2022 12:24 Nije hrana jeftina, logicno, nego je bosanski seljak i dalje u 1957. godini.

Cim se ljudima ne isplati ni za sopstvenu potrebu saditi hrana je u prodavnicama jeftina. Nema potrebe za kukanjem. Da je stvarno povrce skupo ljudi ne bi samo kukali.
Podsjeca me na cijene nafte, dozivio sam 30 poskupljenja nafte i pred svako poskupljenje smo propadali na sav glas.
haj matere ti ne pametuj
elcaliente

#2180 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

howdy wrote: 20/02/2022 13:08
elcaliente wrote: 20/02/2022 13:05

haj matere ti ne pametuj
Ja ne pametujem nego pricam iz iskustva.
Radim u firmi uz to imamo plastenike. I kod god ima tu mogucnost i kaze da se ne isplati laze i neradnik je.
dječak sa šibicama

#2181 Re: Poskupljenja

Kod mene u starom komsiluku, neke izbjeglice iz srednjeg podrinja ne znam tacno odakle, dosli u ratu kupili komadic zemlje, sagradili neku kucicu.

Prije par godina kao izbjeglice, dobiju plastenik donacija, instaliraju ga u malu bastu i umjesto da u njemu uzgajaju bilo sto, koriste ga za skladistenje nekog otpada.

Ako je paradajz od 5km, paprika 7 ili karfiol 4km jeftino, onda da hrana je jeftina.

Samo ne kontam zasto narod kupuje na komad, i zasto prodavaci na markalama kukaju da imaju sve manje posla. Ako je hrana jeftina.
elcaliente

#2182 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote: 20/02/2022 14:13 Kod mene u starom komsiluku, neke izbjeglice iz srednjeg podrinja ne znam tacno odakle, dosli u ratu kupili komadic zemlje, sagradili neku kucicu.

Prije par godina kao izbjeglice, dobiju plastenik donacija, instaliraju ga u malu bastu i umjesto da u njemu uzgajaju bilo sto, koriste ga za skladistenje nekog otpada.

Ako je paradajz od 5km, paprika 7 ili karfiol 4km jeftino, onda da hrana je jeftina.

Samo ne kontam zasto narod kupuje na komad, i zasto prodavaci na markalama kukaju da imaju sve manje posla. Ako je hrana jeftina.
Pazi mi paprike, krastavice, fafarone, paradajz, patlidzane nismo kupili godinama u prodavnici.
Kiselimo kornisone, kupus, paprike, pravimo sami ajvar i pindzur. Sve iz dva plastenika, dvije i pol porodice.

Ako neko kaze da je hrana u prodavnici skupa a u istoj recenici kaze kako se ne isplati sam uzgajati onda je to paradoksalno.
Evo prodji od Visokog pa do Tuzle preko Doboja, vidjeti ces bezbroj plastenika.
Moja zena je iz Tuzlanskog kraja, od Gracanice do Lukavca skoro svaka druga kuca plastenik ima. Preko dana u firmi se radi a poslijepodne oko plastenika.
dječak sa šibicama

#2183 Re: Poskupljenja

To je misljenje pojedinaca, ne isplati se ako mislis prodavati recimo, za velike uzgajivace nije isplatno zbog manjka poticaja, skupo djubrivo, skupo sjeme i tako dalje.

Za svoje potrebe, isplati se kako ne, moji imaju veliku bastu nekih 400 kvadrata, ne siju puno cisto par lijeha vise kao zabava. Od toga dobiju dosta paprika, paradajza, krompira, buranije, mrkve, persuna i tako dalje. Cisto za neke svoje potrebe, naravno ne dovoljno jer ne sade puno ali mislim da se isplati. Od jedne sadnice paradajza koja kosta koliko, marku? ako je dobra godina, dobijes nekoliko kilograma paradajza, pet sest ili desetak recimo.
howdy

#2184 Re: Poskupljenja

Post by howdy »

elcaliente wrote: 20/02/2022 13:11
howdy wrote: 20/02/2022 13:08

haj matere ti ne pametuj
Radim u firmi uz to imamo plastenike. I kod god ima tu mogucnost i kaze da se ne isplati laze i neradnik je.
ti sipanje za 15-20 maraka smatras imanjem para?
de ne budali
elcaliente

#2185 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

howdy wrote: 20/02/2022 15:24
elcaliente wrote: 20/02/2022 13:11

ti sipanje za 15-20 maraka smatras imanjem para?
de ne budali
Ne, nego oni koji kada nafta poskupi za 30 pfeninga kukaju kako ce propasti i kako ce sve poskupiti.
Znaci suprotno, oni koji sipanje za dodatnih 20 maraka vise smatraju nemanjem para.
Meni nafta hvala Bogu nikada nije utjecala na kucni budzet, od proljeca do jeseni svakako bajsom idem na posao.
Sto se mene tice litar moze biti pet maraka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2186 Re: Poskupljenja

Post by _BataZiv_0809 »

Moze kurac na 5 KM. Kad transport poskupi sta mislis da ce hljeb i dalje biti marka i po?
laik1981

#2187 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

Ne kontaju ljudi da je sve sistem spojenih posuda.. Misle da ako oni ne trose naftu da ih poskupljenje iste ne dotice..
elcaliente

#2188 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 20/02/2022 17:34 Moze kurac na 5 KM. Kad transport poskupi sta mislis da ce hljeb i dalje biti marka i po?
I opet ce raja jesti hljeb i kola ce se vozati, nista se nece promijeniti kao ni do sada kada je nafta poskupljivala a najavljivala se propast.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2189 Re: Poskupljenja

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 20/02/2022 18:10
_BataZiv_0809 wrote: 20/02/2022 17:34 Moze kurac na 5 KM. Kad transport poskupi sta mislis da ce hljeb i dalje biti marka i po?
I opet ce raja jesti hljeb i kola ce se vozati, nista se nece promijeniti kao ni do sada kada je nafta poskupljivala a najavljivala se propast.
Pa teze ce se zivjet pobogu
elcaliente

#2190 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 20/02/2022 18:17
elcaliente wrote: 20/02/2022 18:10

Pa teze ce se zivjet pobogu
Pa evo sada gore covjek rece da sipanjem 20-30 maraka vise ne treba smatrati imanjem ili nemanjem para.
zippoo87

#2191 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

elcaliente wrote: 20/02/2022 14:23
dječak sa šibicama wrote: 20/02/2022 14:13 Kod mene u starom komsiluku, neke izbjeglice iz srednjeg podrinja ne znam tacno odakle, dosli u ratu kupili komadic zemlje, sagradili neku kucicu.

Pazi mi paprike, krastavice, fafarone, paradajz, patlidzane nismo kupili godinama u prodavnici.
Kiselimo kornisone, kupus, paprike, pravimo sami ajvar i pindzur. Sve iz dva plastenika, dvije i pol porodice.

Ako neko kaze da je hrana u prodavnici skupa a u istoj recenici kaze kako se ne isplati sam uzgajati onda je to paradoksalno.
Evo prodji od Visokog pa do Tuzle preko Doboja, vidjeti ces bezbroj plastenika.
Moja zena je iz Tuzlanskog kraja, od Gracanice do Lukavca skoro svaka druga kuca plastenik ima. Preko dana u firmi se radi a poslijepodne oko plastenika.
Vec sam rekao da se na 500 kvadrata moze nasaditi toliko da cetveroclana porodica ima osnovno povrce za godinu dana...krompir,luk,boraniju,grah,ljeti paradajz,papriku,patlidzan,tikvice,krastavce,dinju,lubenicu,mrkvu,cveklu i jos od toga moze dio i prodati a i napraviti zimnicu za cijelu godinu.
E sada im tu posla ali nije to toliki posao ako znas napraviti sve...recimo navodjnavanje kap po kap ti garantuje da nece sve propasti od suse,i ovo ostalo ako ti je uz kucu ,docekujes i imas dnevno sat posla u vrtlu...popijes kafu,prodjes kroz vrt i usput odradis posla.
Najvise posla bude kada se to sadi ali i to je sveukupno 2-4 dana i sve je zavrseno.
Od masina za mali vrti ti treba eventualno ona mala freza...a od viska paradajza ,paprike,kornisona...prodas i imas par stoja KM ,taman da ti pokrije trosak sjemena,struje,herbicida i djubrenja...bukvalno izadjes bez ulaganja a imas hranu cijelu godinu.

U mom gradu i okruzenju,skoro svako sadi sebi nesto,ko je zdravstveno sposoban i slabo se ko zali...imas za sebe a visak se uvijek lako proda.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2192 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Jaoj danas akcija u bingu
Mlijeko 1.35
Tuna trend 1.45
Snikers 3x1 1.40
Razgrabilo se
Cellos

#2193 Re: Poskupljenja

Post by Cellos »

Nakon rata kao dijete sam se vratio iz Njemacke, i sjeb'o sam se da je hrana skuplja u BiH, ali hajde tada, to je nekako ono i razumljivo, zemlja razorena od rata. Odem ponovo prije par sedmica i opet se sjebem koliko je hrana u BiH skuplja. :lol:

Tu mislim na sve, od brasna i mlijeka, do slatkisa. Ili su cijene tu negdje, ili skuplje u BIH, sto je jadno i nenormalno kad skontas razliku u standardnu i u kupovnoj moci u BiH i Njemackoj.

Brasno po 40 centi, puding 19 centi, slatko recimo cesto recimo 5 milk snite ili 5 kinder pingvin 99 centi. Voda 19 centi, a 25 centi dobijes nazad kad flasu vratis, zaradis pijuci vodu. :lol:

Jebote zivot u kakvoj zemlji smo mi odrasli. :skoljka:

Ostade mi samo jos jedan prijatelj u Bosni, a i on konta kako se iskopat odatle. Raja samo gas i naprijed prema Europi. :thumbup:
Haris.ba

#2194 Re: Poskupljenja

Post by Haris.ba »

Molim vas da ne mijesate plastenike koje imaju ljudi iza kuce za vlastite potrebe i modernu poljoprivredu sa plastenicima.

Ovo nase u Bosni dodje ko hobisticki. Pa po Evropi najveci potrosaci gasa su npr.plastenici. :D

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2195 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

Jes...ali kod nas sa jaranima napravis kucu za 20000
:mrgreen: ustedis na drugim stvarima
Anarhija...
Ozimician

#2196 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Ovdje je došlo do očiglednog miješanja krušaka i jabuka.

Naravno da se isplati hobistički imati plastenik i za svoje potrebe imati povrće. Daleko da se ne isplati.
Ali kako sami kažete, idete na posao i onda poslije posla malo u plastenik i to je to. Mada je i to isplativo samo iz razloga da imaš svoju zdravu hranu, ekonomski i to upitno. Trošak izgradnje plastenika, mala freza - par hiljada KM.

Ovdje je bila tema nešto drugo, a to je da neko živi isključivo od poloprivrede, tj. da ne radi nigdje u firmi, nego da mu je poljoprivreda jedino i osnovno zanimanje od kojeg prehranjuje porodicu, školuje djecu - to ide mnogo teže.
zippoo87

#2197 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

Haris.ba wrote: 20/02/2022 19:22 Molim vas da ne mijesate plastenike koje imaju ljudi iza kuce za vlastite potrebe i modernu poljoprivredu sa plastenicima.

Ovo nase u Bosni dodje ko hobisticki. Pa po Evropi najveci potrosaci gasa su npr.plastenici. :D

Drug,bilo bi ovdje i modernije ,samo da nije "vitalni nacionalni interes" unistiti sve sto postoji u drzavi.

Kome ti da gradis takav plastenik,koje se grije 24 sata svih 365 dana u godini ,kada nemas kome prodati??
Bingo i svi veliki trzni centri to kupuju izvana a nase ne mozes prodati osim u mahali po 2 kg ...i ko ce onda ulagati u to i ozbiljno raditi ?

Evo ja ti garantujem,da se u BiH ozbiljno uzme poljoprivreda i da se domacinski to vodi i provodi i da su ugovori na 5-10 godina,za bilo kakvu proizvodnju i da je garantovan otkup...da bi ovdje sva neiskoristena zemlja postala obradiva i donosila prihod.

Ovako ti nemas kome to ni proizvesti ni prodati...pa evo sto god je masovno pocelo da se proizvodi,smilje,kornison,malina,jabuka...sve je to trajalo 2-3 godine i pocelo je da se unistava a kada prestane donositi prihod,tada ljudi i odustanu od toga.
Ovdje nemas podsticaja ni za sta...pa litar punomasnog kravijeg mlijeka ,podsticaj je 0.26 KM po litru ...a probaj ti drzati muzne krave pa vidi sta tu sve treba i koliko se radi.

Treba sistemski da bude...da od vrha krene i da se organizuje proizvodnja prvo za domace potrebe a kada se zasiti domaca potreba,napraviti drzavnu firmu koja ce otkupljivati i prodavati viskove u EU...e tako se domacinsk i radi a da recimo trzni centri neke namirnice koje mi proizvodimo ne mogu uvoziti,nego kupovati iskljucivo od zadruge i onda em imas kvalitetnije ,em imas jeftnije ,em razvijas privredu i drzavu.

Ali ne moze kod nas kada narko karteli vode drzavu i kafanske pijanice i varalice...a narod debilni glasa "za svoje"...nepismeni smo puno vise nego to statistika pokazuje
zippoo87

#2198 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

Ozimician wrote: 20/02/2022 19:41 Ovdje je došlo do očiglednog miješanja krušaka i jabuka.

Naravno da se isplati hobistički imati plastenik i za svoje potrebe imati povrće. Daleko da se ne isplati.
Ali kako sami kažete, idete na posao i onda poslije posla malo u plastenik i to je to. Mada je i to isplativo samo iz razloga da imaš svoju zdravu hranu, ekonomski i to upitno. Trošak izgradnje plastenika, mala freza - par hiljada KM.

Ovdje je bila tema nešto drugo, a to je da neko živi isključivo od poloprivrede, tj. da ne radi nigdje u firmi, nego da mu je poljoprivreda jedino i osnovno zanimanje od kojeg prehranjuje porodicu, školuje djecu - to ide mnogo teže.
Moze se naci i freza i plastenik za milju...kupis polovan,koristen godinu dana,imas i freza tako polovnih.
Ali ne radi se o tome...bitnije je kao sto kazes da imas svoje zdravije i da ne moras bas sve kupiti...jer ko mora sve kupiti,budzet kuce ne moze biti manji od 2000 KM mjesecno a i to nije dovoljno.

A sto se tice zadnje recenice...u pravu si...to je jako tesko,mada nije nemoguce ali se mora bas puno raditi i najgore od svega je sto je sve nesigurno,jer nisi zsticen ni od cega...kise,poplave,suse,jak vjetar,grad...itd...a na pocetku sezone ti moras imati od par hiljada do par desetina hiljada KM samo da bi zasijao nesto,mislim na ova poljoprivredna gazdinstva koja uzgajaju i krave .Znam covjeka koji se ovim bavi ,pa znam kako to funkcionise.
Ozimician

#2199 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

zippoo87 wrote: 20/02/2022 19:45 Treba sistemski da bude...da od vrha krene i da se organizuje proizvodnja prvo za domace potrebe a kada se zasiti domaca potreba,napraviti drzavnu firmu koja ce otkupljivati i prodavati viskove u EU...e tako se domacinsk i radi a da recimo trzni centri neke namirnice koje mi proizvodimo ne mogu uvoziti,nego kupovati iskljucivo od zadruge i onda em imas kvalitetnije ,em imas jeftnije ,em razvijas privredu i drzavu.

Ali ne moze kod nas kada narko karteli vode drzavu i kafanske pijanice i varalice...a narod debilni glasa "za svoje"...nepismeni smo puno vise nego to statistika pokazuje
Izvinit ćeš, ali u današnjem svijetu to baš i ne ide tako, da mi zabranimo uvoz iz EU, a da oni od nas otkupljuju viškove? -Neće da može!
Svi trgovci bi rado kupovali domaće kad bi to domaće bilo jeftinije i kvalitetnije (nije niko lud da kupuje skuplje i lošije).

Ono što je istina, EU daje svojim poljoprivrednicima ogromne podsticaje i to bi bilo nešto što bi mogla i naša država da uradi. Ali kakva obzirom da je država pred raspadom i ovo je odlično. Naš problem je i geografija, imamo jako malo kvalitetne obradive zemlje u odnosu na ukupnu površinu zemlje.
Dalje, EU itekako štiti svoju poljoprivrednu proizvodnju i stalno nam udaraju raznorazne zabrane i stavljaju kvote na izvoz poljoprivrednih proizvoda. Znaju u EU da mi njima ne možemo biti konkurencija u izvozu automobila i sličnih stvari, pa nas tu ne diraju, ali čim im probamo prodati nešto što kvalitetom konkuriše njihovim proizvodima - e tu je belaj, tu uvode raznorazne zabrane i izgovore.
zippoo87

#2200 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

Ozimician wrote: 20/02/2022 20:06
zippoo87 wrote: 20/02/2022 19:45 Treba sistemski da bude...da od vrha krene i da se organizuje proizvodnja prvo za domace potrebe a kada se zasiti domaca potreba,napraviti drzavnu firmu koja ce otkupljivati i prodavati viskove u EU...e tako se domacinsk i radi a da recimo trzni centri neke namirnice koje mi proizvodimo ne mogu uvoziti,nego kupovati iskljucivo od zadruge i onda em imas kvalitetnije ,em imas jeftnije ,em razvijas privredu i drzavu.

Izvinit ćeš, ali u današnjem svijetu to baš i ne ide tako, da mi zabranimo uvoz iz EU, a da oni od nas otkupljuju viškove? -Neće da može!
Svi trgovci bi rado kupovali domaće kad bi to domaće bilo jeftinije i kvalitetnije (nije niko lud da kupuje skuplje i lošije).

Ono što je istina, EU daje svojim poljoprivrednicima ogromne podsticaje i to bi bilo nešto što bi mogla i naša država da uradi. Ali kakva obzirom da je država pred raspadom i ovo je odlično. Naš problem je i geografija, imamo jako malo kvalitetne obradive zemlje u odnosu na ukupnu površinu zemlje.
Dalje, EU itekako štiti svoju poljoprivrednu proizvodnju i stalno nam udaraju raznorazne zabrane i stavljaju kvote na izvoz poljoprivrednih proizvoda. Znaju u EU da mi njima ne možemo biti konkurencija u izvozu automobila i sličnih stvari, pa nas tu ne diraju, ali čim im probamo prodati nešto što kvalitetom konkuriše njihovim proizvodima - e tu je belaj, tu uvode raznorazne zabrane i izgovore.
Pa upravo si sam sebe pobio i demantovao.

Dakle ako EU nama moze nesto zabraniti oko uvoza,mozemo i mi njima istim tim mjerama...mislim da je CEFTA ovakav model (iako to nije sa zemljama EU) a vjerovatno i drugi.
Dakle nije to sporno...nas problem je sto se ovdje nista ne radi i ne zeli da radi,osim kradje i destrukcije.
Pa evo sta znaci kada samo jedan covjek zna i hoce da radi...dok je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa,bio Sarovic,koliko je uradio stvari...izvoz u Rusiju jabuka,pa mesa u Tursku mislim i jos negdje ali ne mozes ti kada je ovdje sve goli kriminalac i seljober...odmah su poceli muljati i uvozili jeftine jabuke i pokusali progurati kao nasu domacu,isto tako i sa mesom i ljudi skontali prevaru odmah prestali kupovati,ovi iz Rusije i Turske.
Evo sada je Kostarac ministar...ima li ga gdje,radi li nesto ?NISTA.

Slazem se da druge drzave daju ogromne podsticaje,pa mogli bi i nasi dati...to je par desetaka miliona KM vise...pa toliko kosta obnova voznog parka svake godine...normalnom covjeku bi lako bilo odabrati prioritete ali i kriminalcima je lako...ukrasti,unistiti,muljati,zavaditi pa vladati.
Post Reply