INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#2151 Re: Poskupljenja

Post by anex »

To je ona priča..ja bi se "zvekno" al da mi ne uđe...
E pa ne može prijateljice...Ne možeš imati zdravo, domaće mlijeko ili mladi sir a da ne poraniš i pomuzeš.
Može, naravno...ali plati-kupi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2152 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

JohnnyS wrote: 18/02/2022 16:27
Black swan wrote: 18/02/2022 15:42 Da selo valja ne bismo vam dolazili u gradove ovako masovno
Slažem se, ovdje svi idealiziraju (pogotovo ovi ćaršijaneri) život na selu, a ja što znam ljudi da su orali i kopali od četiri ujutro dok su strudirali samo da se maknu sa sela.
da vam opišem jedan zimski dan 2013
ustao u 5.10 jer sam zaboravio kola izvući da bi nejač mogla na posao
čistio snijeg do 6.20
kad sam krenuo na minibus u 7.10
onda u pola 8 7.45 na stup tramvajom
onda oko pola 9 na drveniji vidim gospođu u bundi kako lagano izlazi i onako nonšarlahtno :D čisti kola od snijega i pali odlazi

ošta mi je to
zbog kirije od 300 maraka?
da uštedim?
dokle možeš ovaj ritam držati
strepiti svako veče oće li snijeg
kiša oće li gras štrajkovati
detroit-mercy

#2153 Re: Poskupljenja

Post by detroit-mercy »

nepass1 wrote: 17/02/2022 23:50
citroen xm wrote: 17/02/2022 19:55 Dođeš tako u grad pa budeš portir, moderno rečeno sekjuriti za platicu 7-8 pa neka i 9 stoja. Pa i žena negdje u granapu počne raditi za 6 stoja. Pa se nakupi eto i 1500 KM. Pa onda iznajmiš stan i kirija i režije ti pojedu 500-600 KM. Pa onda sa dvoje djece razvlačiš mjesec dana 8-9 stoja na školu, treninge, prevoz i hranu. To sve pod uslovom da prvi mjesec oboje nađu posao i ne zaduže se dodatno. Ali eto lijepo ti je jer možeš gledati tv kada stigneš od obaveza.

Danas izgleda sramota biti domaćin. :run:
Pa mozes na more, pa penzija, pa zdravstveno pihhh

Mislim da vecina tako razmislja, cim docu sa sela a Bgm i ostanu.
Mene jebe sto nemam selo, imam od punca jedino da mi prepise koji dunum :D
Tako da ne znam nista raditi. A najvise bih volio selo, kucica, zidovi od tri metra, upozorenje ko pridje da ce biti upucan i tako zivotariti
Ljudi dzabe daju zemlju, samo da ne zarasta :mrgreen:
Ozimician

#2154 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Pošto je tema usporedba života na selu i gradu.

Ljudi imaju pogrešnu predstavu da je život na selu jeftiniji. Neko u glavi ima neku idealiziranu sliku zabačenih planinskih sela gdje je vrijeme stalo prije 100 god. i život u skladu s tim. Takva sela su odavno izumrla, iselila se.

Danas sela koja su vitalna, vitalna su jer ljudi u njima manje-više žive život kao u gradu, rade u firmama, poljoprivredom se bave iz hobija, minimalno za svoje potrebe. Režijski troškovi su skoro kao i u gradovima. Struju, internet, grijanje, odvoz smeća moraš platiti. S tim da za grijanje imaš više opcija, ali je pravilo - koliko para, toliko muzike. Tj. možeš se patiti, ići u krađu šume, rizikovati visoke kazne. Većina kupuje drva, neki izrezana, neki iscijepana, koja nisu nimalo jeftina. Ako ćeš grijati jednu i po prostoriju, imati zimi vječno hladno kupatilo, onda će te grijanje izaći jeftinije nego u gradu. Ako želiš komfort - centralno grijanje - onda je početna investicija ogromna, većina grijanja je na pelet (koji nije nimalo jeftin), a ko zadnjih godina pravi kuću i ima dovoljno para - ugrađuju se i toplotne pumpe. Tako da ne možete reći da se na selu ljudi ne griju na struju, počeo je i taj trend.

Ako sagledamo sve pluseve i minuse - jednostavniji je život u gradu, što naravno pokazuje i činjenica da se više ljudi dosevljava u gradove, nego obrnuto. Zašto jednostavniji? Postoje i druge životne potrebe osim pukog preživljavanja - i ljudi sa sela moraju otići doktoru, moraju otići u bolnicu, putuju po svijetu, idu na izlete, idu u restorane, noćne klubove, moraju otići u općinu po papire, u sud, u policiju, u školu, na fakultet... Sve je to jednostavno pristupačnije ako živiš u gradu jer ti je - bliže, naravno. Javni prevoz je iz većine sela nikakav, doslovno funkcioniše po školskom rasporedu, tj. kad vozi đake u školu, tad i ide autobus, inače ga nema. Dakle, osuđen si na posjedovanje privatnog automobila ako misliš bilo šta završiti. Itd...
Hakiz

#2155 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 19/02/2022 00:57 Pošto je tema usporedba života na selu i gradu.

Ljudi imaju pogrešnu predstavu da je život na selu jeftiniji. Neko u glavi ima neku idealiziranu sliku zabačenih planinskih sela gdje je vrijeme stalo prije 100 god. i život u skladu s tim. Takva sela su odavno izumrla, iselila se.

Danas sela koja su vitalna, vitalna su jer ljudi u njima manje-više žive život kao u gradu, rade u firmama, poljoprivredom se bave iz hobija, minimalno za svoje potrebe. Režijski troškovi su skoro kao i u gradovima. Struju, internet, grijanje, odvoz smeća moraš platiti. S tim da za grijanje imaš više opcija, ali je pravilo - koliko para, toliko muzike. Tj. možeš se patiti, ići u krađu šume, rizikovati visoke kazne. Većina kupuje drva, neki izrezana, neki iscijepana, koja nisu nimalo jeftina. Ako ćeš grijati jednu i po prostoriju, imati zimi vječno hladno kupatilo, onda će te grijanje izaći jeftinije nego u gradu. Ako želiš komfort - centralno grijanje - onda je početna investicija ogromna, većina grijanja je na pelet (koji nije nimalo jeftin), a ko zadnjih godina pravi kuću i ima dovoljno para - ugrađuju se i toplotne pumpe. Tako da ne možete reći da se na selu ljudi ne griju na struju, počeo je i taj trend.

Ako sagledamo sve pluseve i minuse - jednostavniji je život u gradu, što naravno pokazuje i činjenica da se više ljudi dosevljava u gradove, nego obrnuto. Zašto jednostavniji? Postoje i druge životne potrebe osim pukog preživljavanja - i ljudi sa sela moraju otići doktoru, moraju otići u bolnicu, putuju po svijetu, idu na izlete, idu u restorane, noćne klubove, moraju otići u općinu po papire, u sud, u policiju, u školu, na fakultet... Sve je to jednostavno pristupačnije ako živiš u gradu jer ti je - bliže, naravno. Javni prevoz je iz većine sela nikakav, doslovno funkcioniše po školskom rasporedu, tj. kad vozi đake u školu, tad i ide autobus, inače ga nema. Dakle, osuđen si na posjedovanje privatnog automobila ako misliš bilo šta završiti. Itd...
E, da.
bumerangss

#2156 Re: Poskupljenja

Post by bumerangss »

konektovan wrote: 17/02/2022 14:08 Priče za malu djecu..domaće, ovo ono, niđe veze...lafo kvalitetnije od stranog.

Masa ovih naših "domaćih" poljoprivrednika, tretira, voće, povrće, i sve ostalo raznom hemijom da im uspije, jer ne daj Bože da podbaci seljaku sezona... :-)
I ja se slažem sa tim da i naši proizvođaći "domačeg" koriste hemiju... gledam emisiju na hayat-u zimska kuhinja i na Vlašiću u nekom seli snimili kako seljak autohtoni pravi domaći mladi sir i cak i oni da bi ukiselili mlijeko dodaju neku "kiselinu" hemiju iz male plastične bočice... :-) a fol domaće sa Vlašića od seljaka... :run:
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#2157 Re: Poskupljenja

Post by Jimmy McNulty »

Ljudi koji idealiziraju selo nisu u životu dan proveli u pravom pravcatom selu.

Ako je toliko sve super na selu i ako su vam seljaci pokupovali stanove i "sišli u čaršiju" zašto im se ne osvetite i ne odete na selo?

Živim u Zenici i hajmo reći da sam nastanjen na selu (mada se broji kao prigradsko naselje ali nemamo zgrada) i čaršija mi je udaljena 4 kilometra od centra grada. Putna komunikacija je odlična ali opet toliko nekad zna bit frustrirajuće živjet tu pogotovo ako nemaš svoj automobil.

Kako je tek ljudima koji žive u selima 20 kilometara od čaršije? Nemaš apoteke, nemaš ništa. Autobusi idu donekle, dalje se snalazi.

Ja se smijao radnom kolegi kad je pričao da koliko god kvalitetne cipele da uzme da mu ne mogu bit više od 7-8 mjeseci dok nisam vidio da živi u selu gdje prvo mora pješačit 3 kilometra pješke po makadamu pa na bus da stigne na posao...

Bavit se poljoprivredom nije kupit 4 krave i pustit ih na livadu, to je posao gdje radiš od jutra do sutra bez ikakve garancije da ćeš na kraju mjeseca imat i pišljivu hiljadu maraka da ti ostane za život a i na selu moraš platiti struju, smeće, tv i internet, ako nemaš vodu onda održavanje bazena odakle se napajaš vodom plus mjesečnu kartu...
citroen xm

#2158 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Kad već pomenu prevoz, znaš li recimo koliko je frustrirajuće kada u Sarajevu nemaš svoje auto, a takođe koliko je frustrirajuće kada imaš svoje auto.

Ništa nije crno bijelo, i selo i grad imaju svoje prednosti i mane. Ja samo kažem da ljudi misle da će dolaskom u grad riješiti sve svoje životne probleme. Ne da nije tako već ti isti ljudi često sebi stvore još dodatnih problema, ali to neće nikada priznati.
Ozimician

#2159 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

citroen xm wrote: 19/02/2022 10:56 Kad već pomenu prevoz, znaš li recimo koliko je frustrirajuće kada u Sarajevu nemaš svoje auto, a takođe koliko je frustrirajuće kada imaš svoje auto.

Ništa nije crno bijelo, i selo i grad imaju svoje prednosti i mane. Ja samo kažem da ljudi misle da će dolaskom u grad riješiti sve svoje životne probleme. Ne da nije tako već ti isti ljudi često sebi stvore još dodatnih problema, ali to neće nikada priznati.
Za prevoz se stvarno nema šta reći, tu ne možeš nijedno selo (pa i malo koji drugi grad u BiH) staviti u kontekst Sarajeva (znam dobro o čemu pričam) - u Sarajevu imaš: autobuse, tramvaje, trolejbuse i taxije ! Svi oni voze maksimalno u razmaku od sat vremena, čak i do najudaljenijih dijelova (npr. Hrasnica). Znam da je frustrirajuće kad nemaš svoj auto u Sarajevu (iskusio sam to) jer nemaš slobodu kretanja a i javni prevoz malo zaudara. Ali opet imaš opcija koliko želiš da se prebaciš od tačke A do tačke B. Jedan penzioner u Sarajevu može uvijek pozvati taxi u svaka i platiti da ode gdje god poželi u iznosu do 10KM. U selu penzioneri se organizuju, njih 2-3, skupe 50-100KM za taxi (ilegalni) koji će ih odvesti taj dan do doktora, apoteke i da obave kupovinu svega potrebnog. I to se mora danima unaprijed planirati i kalkulisati.

E sad ne razumijem na kakve dodatne probleme misliš da ljudi sebi stvore? Da je rješenje svih životnih problema - daleko od toga. Ali da sebi stvaraju dodatne probleme, tu ne vidim logiku.
citroen xm

#2160 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Logika je da na selu nije lako, ali ako hoćeš da radiš možeš biti sam svoj gazda koji jako lijepo živi. Ne bogataš, ali neko kome puno toga ne fali. Nemoj reći da ne može, jer znam slučajeve koji potvrđuju ovo što pričam. Dolaskom u grad sa istog tog sela dolaziš u ludnicu u kojoj automatski nabijaš sebi fiksne troškove od 5-6 stoja u startu bez hrane, a dolaziš u mjesto gdje počinješ život iz početka i trebaš da tražiš posao. Da ne pričamo o kupovini svoje imovine i slično.

Ako ti je veći ćeif raditi i biti bijeda u gradu, nego raditi i fino živjeti na selu, onda izvoli, napravi prvi korak. Autobuska karta u jednom smjeru nije previše skupa.
Ozimician

#2161 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

citroen xm wrote: 19/02/2022 11:36 Logika je da na selu nije lako, ali ako hoćeš da radiš možeš biti sam svoj gazda koji jako lijepo živi. Ne bogataš, ali neko kome puno toga ne fali. Nemoj reći da ne može, jer znam slučajeve koji potvrđuju ovo što pričam. Dolaskom u grad sa istog tog sela dolaziš u ludnicu u kojoj automatski nabijaš sebi fiksne troškove od 5-6 stoja u startu bez hrane, a dolaziš u mjesto gdje počinješ život iz početka i trebaš da tražiš posao. Da ne pričamo o kupovini svoje imovine i slično.

Ako ti je veći ćeif raditi i biti bijeda u gradu, nego raditi i fino živjeti na selu, onda izvoli, napravi prvi korak. Autobuska karta u jednom smjeru nije previše skupa.
1. Ako hoćeš da radiš (i budeš gazda), moraš ispuniti sljedeće uslove:
- da imaš već dosta svoje (naslijeđene,pristupačne, obradive) zemlje
- da imaš adekvatnu mehanizaciju

2. Fiksni troškovi postoje i na selu, već sam napisao u prethodnim postovima. Možda ne 5-6 stoja, ali 2-3 stoje svakako.

3. Niko ne dolazi u grad tek tako, da bi počeo novi život ispočetka i da traže posao (a usput žive u podstanarskom stanu i plaćaju sve te troškove) - to nema nigdje. Obično ljudi koji dosele u grad, dosele tu radi posla (kojeg nisu imali dok su bili na selu), a ne da rentaju stan i tek onda traže posao.

4. Kupovina svoje imovine je svugdje u svijetu teška muka. Tako da ako ne zadovoljavaš uslove iz tačke br. 1. - sigurno nećeš biti gazda na selu, tj. ako moraš da kupuješ zemlju i mehanizaciju, još da gradiš pomoćne objekte za stoku... nemoguća misija. Definitivno nemaju svi na selu nasljeđenu zemlju isto kao što ni svi u gradu nemaju nasljeđen stan.

5. Već sam napomenuo da trenutno opstaju samo sela u kojima vlada više ''gradski'' nego ''seoski'' način života. Bavljenje poljoprivredom nije atraktivno ni u zemljama gdje država daje izdašne subvencije za poljoprivredu, a kamoli kod nas. Imati hajvana znači da moraš biti 24/7 pripravan, da doslovno ne možeš nigdje otići od kuće duže od par sati a da ne nađeš nekoga ko će se za to vrijeme birnuti o imanju i hajvanima. Zaboravi na godišnje, na putovanja. I uz sve to jedna blaža prirodna nepogoda (grad npr.) je dovoljna da ti uništi sve ono za što si se godinu dana borio. Zato i ljudi koji žive na selu, odustaju od poljoprivrede, jednostavno jer je puno rada, truda, ulaganja, a prihod vrlo nesiguran. Prednost je naravno što nemaš šefa iznad glave i fiksno radno vrijeme (ali možeš i u drugim strukama biti freelancer). Onda ako misliš da imaš zdravstveno, penziono - moraš registrovati obrt i sebi uplaćivati, e tek onda te nema nigdje. Taj iznos ti sigurno pojede tih 5-6 stoja fiksnih troškova koje navodiš u gradu. Iz svega navedenog, čak i oni koji žive na selu - rade u firmama, trgovinama, odustaju od poljoprivrede jer je težak i neizvjestan kruh.

6. Ako bih ja lično birao između ''bogatstva'' na selu i ''siromaštva'' u gradu - Apsolutno bih uvijek odabrao bogatstvo na selu. Ali izbor se najčešće svodi na ''siromaštvo na selu'' i ''malo manje siromaštvo'' u gradu.
Amaryl

#2162 Re: Poskupljenja

Post by Amaryl »

Zavisi gdjr se selo nalazi, kojoj općini ili gradu pripada...

Evo ja npr živim u MZ koja je daleko od "carsije" 15 kilometara i mogu da odem tamo samo kad mi treba kakav papir u opstini ili u bolnicu ostalo mi apsolutno ne treba...

Imam svoju kucu, tri dunuma zemlje oko nje gdje koristim 30 kvadrata plastrnika i mozda pola dunuma ta krompir luk i bendeve za kospica, ostalo odrzajem tako sto kosim svakih 15 ak ili 20 dana i sadim razne vocke pravim sebi park i da mi se curica moze igrati bez da izlazi iz svoga a ima sve...

Internet imam od 2005, kanalizacija se radi punom parom i moja mz bi mogla biti pustena i ive godine... vodovod od 2007kao i centralno grijanje, koje je sada na pelet i eto kupi se jedna paleta drva da ima za peci na drva kad se sta kuha specijalno... Imam skolu 500 metara od kuce isto tako ambulantu i 6 trgovina od ppcetka do kraja MZ... Asfaltirano nije samo oni putevi koji vode njivama i ratni putevi posto je granica RS na ledjima MZ..od zivotinja ima samo ker od oca posto je lovac i to je to... Ostalo kupujem gdjr kupujete i vi po gradovima... Jedino ako se kolje kakvo mlado govedo eh onda se napuni hladnjak...

Radimo i ja i supruga tako da nemam vremena za nesto vise, jer i ovo dok ae oko kuce sredi odu dva dana slobodna u mjesecu...

Zato sve zavisi koje je selo gdje pripada, kakav je mentalitet sela, jer ovdje gdje sam ja selo na sel granici, a kao da je jedno iz krajine a drugo iz Semberije ni slicna nisu...
citroen xm

#2163 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Ozimician wrote: 19/02/2022 11:55
1. Ako hoćeš da radiš (i budeš gazda), moraš ispuniti sljedeće uslove:
- da imaš već dosta svoje (naslijeđene,pristupačne, obradive) zemlje
- da imaš adekvatnu mehanizaciju

2. Fiksni troškovi postoje i na selu, već sam napisao u prethodnim postovima. Možda ne 5-6 stoja, ali 2-3 stoje svakako.

3. Niko ne dolazi u grad tek tako, da bi počeo novi život ispočetka i da traže posao (a usput žive u podstanarskom stanu i plaćaju sve te troškove) - to nema nigdje. Obično ljudi koji dosele u grad, dosele tu radi posla (kojeg nisu imali dok su bili na selu), a ne da rentaju stan i tek onda traže posao.

4. Kupovina svoje imovine je svugdje u svijetu teška muka. Tako da ako ne zadovoljavaš uslove iz tačke br. 1. - sigurno nećeš biti gazda na selu, tj. ako moraš da kupuješ zemlju i mehanizaciju, još da gradiš pomoćne objekte za stoku... nemoguća misija. Definitivno nemaju svi na selu nasljeđenu zemlju isto kao što ni svi u gradu nemaju nasljeđen stan.

5. Već sam napomenuo da trenutno opstaju samo sela u kojima vlada više ''gradski'' nego ''seoski'' način života. Bavljenje poljoprivredom nije atraktivno ni u zemljama gdje država daje izdašne subvencije za poljoprivredu, a kamoli kod nas. Imati hajvana znači da moraš biti 24/7 pripravan, da doslovno ne možeš nigdje otići od kuće duže od par sati a da ne nađeš nekoga ko će se za to vrijeme birnuti o imanju i hajvanima. Zaboravi na godišnje, na putovanja. I uz sve to jedna blaža prirodna nepogoda (grad npr.) je dovoljna da ti uništi sve ono za što si se godinu dana borio. Zato i ljudi koji žive na selu, odustaju od poljoprivrede, jednostavno jer je puno rada, truda, ulaganja, a prihod vrlo nesiguran. Prednost je naravno što nemaš šefa iznad glave i fiksno radno vrijeme (ali možeš i u drugim strukama biti freelancer). Onda ako misliš da imaš zdravstveno, penziono - moraš registrovati obrt i sebi uplaćivati, e tek onda te nema nigdje. Taj iznos ti sigurno pojede tih 5-6 stoja fiksnih troškova koje navodiš u gradu. Iz svega navedenog, čak i oni koji žive na selu - rade u firmama, trgovinama, odustaju od poljoprivrede jer je težak i neizvjestan kruh.

6. Ako bih ja lično birao između ''bogatstva'' na selu i ''siromaštva'' u gradu - Apsolutno bih uvijek odabrao bogatstvo na selu. Ali izbor se najčešće svodi na ''siromaštvo na selu'' i ''malo manje siromaštvo'' u gradu.
1. Kakav je to seljak koji nema više od 5-10 duluma zemlje, ne mora u komadu? U šta su mu preci i on vrijeme trošili?
Naravno da moraš imati alat i mehanizaciju. Šta bi ti, da malo čeprkaš ašovom i rukama i da dobro zaradiš. Uz to na sve što kupiš dobiješ podsticaj i to fin podsticaj, brojke se mogu lako provjeriti. Za šta ja i bilo ko drugi u gradu dobijamo podsticaj? Ni za šta, apsolutno ni za šta.

2. Postoje, bar duplo manji nego u gradu.

3. Eto svi dolaze sa strategijom razvijanom 15 godina. Toliko im je jaka strategija i snalaženje da vikendom idu kod roditelja po hranu ili im ovi šalju po busu pošto je gorivo skupo.

4. Nije lako, ali onaj čija porodica odavno živi u gradu ima daleko bolje preduslove za širenje imovine, nego onaj koji dolazi sa sela u grad.

5. Postoje i načini da sve te seoske poteškoće prevaziđeš lako, odeš čak i na odmor, sve se može. Ali najlakše je kukati kako je teško i kako se ne može, a sve kako bi se opravdala ljenost i odlazak sa sela. Eto i iz grada svi negdje putuju non stop. To je šuplja i lažna slika koju plasira instagram.

6. Ja još nisam sreo siromašnog seljaka koji je vrijedan. Siromašni su samo neljebovići kojima je i otac bio isti neljebović pa ništa u životu nisu stekli. Puno više siromašnih procentualno imaš po gradovima.
crveni_makovi

#2164 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

citroen xm wrote: 19/02/2022 15:42 Ja još nisam sreo siromašnog seljaka koji je vrijedan.
Radne navike su osnova svega dobrog u životu. Ko je naučio raditi od djetinjstva neće nikad u životu dugo biti u nekoj neimaštini bez obzira na životne okolnosti. Na selu je daleko lakše ne biti gladan i imati uvijek punu kuću hrane ako hoćeš da radiš.
Hakiz

#2165 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

crveni_makovi wrote: 19/02/2022 16:17
citroen xm wrote: 19/02/2022 15:42 Ja još nisam sreo siromašnog seljaka koji je vrijedan.
Radne navike su osnova svega dobrog u životu. Ko je naučio raditi od djetinjstva neće nikad u životu dugo biti u nekoj neimaštini bez obzira na životne okolnosti. Na selu je daleko lakše ne biti gladan i imati uvijek punu kuću hrane ako hoćeš da radiš.
Jah.
Rothmans

#2166 Re: Poskupljenja

Post by Rothmans »

Hakiz wrote: 19/02/2022 16:23b
crveni_makovi wrote: 19/02/2022 16:17

Jah.
Ma dobro, nakrkas u spajz tonu krompira i eto puna kuca hrane. Valjda je to logika.

Jebo selo, da valja ne bi danas kvadrat starogradnje u zenici bio 2 milje maraka.
Hakiz

#2167 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Rothmans wrote: 19/02/2022 17:54
Hakiz wrote: 19/02/2022 16:23b

Jah.
Ma dobro, nakrkas u spajz tonu krompira i eto puna kuca hrane. Valjda je to logika.

Jebo selo, da valja ne bi danas kvadrat starogradnje u zenici bio 2 milje maraka.
Nešto drugo sam mislio, ovo:
Ko je naučio raditi od djetinjstva neće nikad u životu dugo biti u nekoj neimaštini bez obzira na životne okolnosti.
Smije li se forumašica zakleti, obećati i opkladiti da je 100 % tako, pogotovo uzimajući u obzir boldirano?
Ozimician

#2168 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

citroen xm wrote: 19/02/2022 15:42 1. Kakav je to seljak koji nema više od 5-10 duluma zemlje, ne mora u komadu? U šta su mu preci i on vrijeme trošili?
Naravno da moraš imati alat i mehanizaciju. Šta bi ti, da malo čeprkaš ašovom i rukama i da dobro zaradiš. Uz to na sve što kupiš dobiješ podsticaj i to fin podsticaj, brojke se mogu lako provjeriti. Za šta ja i bilo ko drugi u gradu dobijamo podsticaj? Ni za šta, apsolutno ni za šta.

2. Postoje, bar duplo manji nego u gradu.

3. Eto svi dolaze sa strategijom razvijanom 15 godina. Toliko im je jaka strategija i snalaženje da vikendom idu kod roditelja po hranu ili im ovi šalju po busu pošto je gorivo skupo.

4. Nije lako, ali onaj čija porodica odavno živi u gradu ima daleko bolje preduslove za širenje imovine, nego onaj koji dolazi sa sela u grad.

5. Postoje i načini da sve te seoske poteškoće prevaziđeš lako, odeš čak i na odmor, sve se može. Ali najlakše je kukati kako je teško i kako se ne može, a sve kako bi se opravdala ljenost i odlazak sa sela. Eto i iz grada svi negdje putuju non stop. To je šuplja i lažna slika koju plasira instagram.

6. Ja još nisam sreo siromašnog seljaka koji je vrijedan. Siromašni su samo neljebovići kojima je i otac bio isti neljebović pa ništa u životu nisu stekli. Puno više siromašnih procentualno imaš po gradovima.
Druže, ja mislim da ti nisi nikad vidio prosječno bosansko selo (gdje živi 90% ''seljaka''), a kamoli živio. Ja sam lično probao i jedno i drugo i sad sam evo u Njemačkoj na kraju (i ovdje sve poskupljuje).

1. 5-10 duluma zemlje je dovoljno za hobi proizvodnju, za svoje kućne potrebe i to uz uslov da je selo prilično ravničarsko, a ne čuke i planine (kao većina BH sela). E sad šta su preci radili, svako ko imalo zna historiju zna kako je u BH prošla agrarna reforma i da se poslije 2. svj. rata oduzimalo sve preko 100 duluma zemlje - i tih 100 duluma kroz 3-4 generacije, ako dobiješ 5 duluma - dobro je. Iskreno znamo i svi kako podsticaji u BIH funkcionišu: izuzezno mali za evropske standarde, standardno neredovni i dobije ih onaj ko je bio dobar u stranci kad su bili izbori, to je to.

2. Već rečeno
3. Ne znam baš o čemu pričaš, ima toga naravno, ali to je možda 5% - jer ljudi na selu kupuju u supermarketima (kao i u gradu) - ne znam kako ti to nije jasno. Čak i da svu hranu mogu proizvesti (što je nemoguće), moraju kupiti deterdžente, gorivo, higijenske potrebštine, ulje, šećer, so...
4. Pa ako se na selu ''bogati'' kao što veliš, onda bi po toj logici taj sa sela mogao lakše kupiti imovinu u gradu nego onaj ''siromah'' iz grada.
5. Postoji način, ne kažem da je nemoguće, ali je teže 2x (jer aerodromi nisu na selu, nisu ni automuske stanice), a ko se fkt ozb. bavi poljoprivredom - njemu je zbog obaveza 5x teže
6. Ja nisam sreo niti jednog čovjeka (bilo ''građanina'' ili ''seljaka'') koji je vrijedan, a da je siromašan. Nehljebovići će biti siromašni gdje god da se nađu. Tačno je da u kriznim situacijama - npr. RAT - kad su lanci snadbjevanja i privreda u PM - da će onaj na selu lakše preživjeti nego onaj u gradu, jer neće morati čekati humanitarnu. Ali naglašavam da je to u izuzetno vanrednim situacijama i naglasak na ''preživjeti'', a ne živjeti.

Sve u svemu, svako ko misli da se od poljoprivrede može nešto napraviti, pogledajte oglase na olxu, ljudi prodaju cijela sela za 100 000 KM (za to ne možeš kupiti pristojan stančić u Sarajevu) i ti oglasi stoje tako desetak godina, a stančić u Sarajevu plane za 7 dana.
crveni_makovi

#2169 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

@Hakiz
Ne smije. Ipak joj se ne ulazi u detalje.
zippoo87

#2170 Re: Poskupljenja

Post by zippoo87 »

Ako zelis imati vise od plate,onda moras sam sebi raditi i zaraditi i proizvesti.Samo nece nista i ko je naucio raditi,ima uvijek i viska.
Danas se na 300-500 kvadrata moze proizvesti hrane za cetveroclanu porodicu plus napraviti zimnice,da uz svako jelo jedes neku drugu salatu i jedes svoje...ako si prskao,onda ces se trovati,ako nisi,jedes eko...sam biras kako ces sebi proizvesti.
Plastenik od 50 kvadrata moze proizvesti stotine kg paradajza za sezonu,otplati se vec u prvoj sezoni a moze se prodati a mozes i sebi napraviti raznih sosova za zimu.

Za ovo ti ne treba selo...kod nas manje vise svako ima komadic zemlje okolo kuce i mnogi to i iskoriste i naprave svoj neki mini vrt ili plastenik.
ALi opet ovo radi ko je naucio od svojih ili radi od malena pa mu nije mrsko i zna...dok ovi drugi ne bi usli da oberu plod ,da im neko sve proizvede,jer nisu naucili...to bi bili ovi sto vise po kladarama i igraju bingo,cekajuci zgoditak :D

Sto se tice zemlje za rentanje,ko nema...zemlja je sada ili dzaba ili je 30-50 KM 1000 kvadrata na godinu dana...a mnogi i poklanjaju da se koristi,samo da se njiva odrzava i da ne zaraste.Prema tome,smijesno je spominjati da ako neko nema svoju zemlju licno da ne moze obradjivati.

Neko je napisao da nisu sva sela ista...imamo ova modernija,koja imaju skoro svu infrastrukturu kao i grad a i ona rastrkana udaljena ,gdje nema ni ljudi a samim tim nema ni osnovnih usluga i objekata ...e u takvim selima ne da je tesko,tu je pretesko zivjeti.

Recimo oko mog grada imamo i ova razvijena sela sa svojim jakim firmama i imaju svu infrastrukturu...sve je asfaltirano,rasvjeta,voda,struja,internet,prevoz sa gradom svaki dan,podrucne ambulante,vece markete i sve ostalo.
Grijanje je vecinom u licnom aranzmanu...centralno ili sporte/kamin,zavisno od primanja kucanstva ali generalno sve su kuce velike i sredjene .

Imaju svu infrastrukturu,jedino mentalitet sela se nece promijeniti nikada...taman da ih posaljes u Dubai i upravo je to najveci problem dolaska ljudi iz ruralnih sredina u gradove.
-Chesterfield-

#2171 Re: Poskupljenja

Post by -Chesterfield- »

bumerangss wrote: 19/02/2022 03:42
konektovan wrote: 17/02/2022 14:08 Priče za malu djecu..domaće, ovo ono, niđe veze...lafo kvalitetnije od stranog.

Masa ovih naših "domaćih" poljoprivrednika, tretira, voće, povrće, i sve ostalo raznom hemijom da im uspije, jer ne daj Bože da podbaci seljaku sezona... :-)
I ja se slažem sa tim da i naši proizvođaći "domačeg" koriste hemiju... gledam emisiju na hayat-u zimska kuhinja i na Vlašiću u nekom seli snimili kako seljak autohtoni pravi domaći mladi sir i cak i oni da bi ukiselili mlijeko dodaju neku "kiselinu" hemiju iz male plastične bočice... :-) a fol domaće sa Vlašića od seljaka... :run:
Možda dodaje sirilo?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2172 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

Moj stari zivi na selu, bukvalno,...čim se dočepao penzije pravac selo. Selo mu je popravilo zdravlje, od šećera, pritiska, bukvalno sve... Sa svojom penzijicom i svojim vještinama ravnim MacGyveru :mrgreen: ima i pojesti i popiti u izobilju. :mrgreen:
bumerangss

#2173 Re: Poskupljenja

Post by bumerangss »

Od jučer poskupio i žuti taxi :-D

Start 1,90 KM a kilometar ne zanm tacno ali vožnja koja je prije bila 4,50KM sad je 5.50 KM i prije sam govorio zaokruži na 5 ali sad nema zakruživanja, kusur u fening nazad molim lijepo :D

:run:
citroen xm

#2174 Re: Poskupljenja

Post by citroen xm »

Ozimician wrote: 19/02/2022 18:12

Druže, ja mislim da ti nisi nikad vidio prosječno bosansko selo (gdje živi 90% ''seljaka''), a kamoli živio. Ja sam lično probao i jedno i drugo i sad sam evo u Njemačkoj na kraju (i ovdje sve poskupljuje).

1. 5-10 duluma zemlje je dovoljno za hobi proizvodnju, za svoje kućne potrebe i to uz uslov da je selo prilično ravničarsko, a ne čuke i planine (kao većina BH sela). E sad šta su preci radili, svako ko imalo zna historiju zna kako je u BH prošla agrarna reforma i da se poslije 2. svj. rata oduzimalo sve preko 100 duluma zemlje - i tih 100 duluma kroz 3-4 generacije, ako dobiješ 5 duluma - dobro je. Iskreno znamo i svi kako podsticaji u BIH funkcionišu: izuzezno mali za evropske standarde, standardno neredovni i dobije ih onaj ko je bio dobar u stranci kad su bili izbori, to je to.

2. Već rečeno
3. Ne znam baš o čemu pričaš, ima toga naravno, ali to je možda 5% - jer ljudi na selu kupuju u supermarketima (kao i u gradu) - ne znam kako ti to nije jasno. Čak i da svu hranu mogu proizvesti (što je nemoguće), moraju kupiti deterdžente, gorivo, higijenske potrebštine, ulje, šećer, so...
4. Pa ako se na selu ''bogati'' kao što veliš, onda bi po toj logici taj sa sela mogao lakše kupiti imovinu u gradu nego onaj ''siromah'' iz grada.
5. Postoji način, ne kažem da je nemoguće, ali je teže 2x (jer aerodromi nisu na selu, nisu ni automuske stanice), a ko se fkt ozb. bavi poljoprivredom - njemu je zbog obaveza 5x teže
6. Ja nisam sreo niti jednog čovjeka (bilo ''građanina'' ili ''seljaka'') koji je vrijedan, a da je siromašan. Nehljebovići će biti siromašni gdje god da se nađu. Tačno je da u kriznim situacijama - npr. RAT - kad su lanci snadbjevanja i privreda u PM - da će onaj na selu lakše preživjeti nego onaj u gradu, jer neće morati čekati humanitarnu. Ali naglašavam da je to u izuzetno vanrednim situacijama i naglasak na ''preživjeti'', a ne živjeti.

Sve u svemu, svako ko misli da se od poljoprivrede može nešto napraviti, pogledajte oglase na olxu, ljudi prodaju cijela sela za 100 000 KM (za to ne možeš kupiti pristojan stančić u Sarajevu) i ti oglasi stoje tako desetak godina, a stančić u Sarajevu plane za 7 dana.
Nisam ni rekao da sam živio, ali imam bliske prijatelje i rodbinu na selima, a i u više navrata sam boravio na selima po 7-15 dana što je dovoljno da se neke stvari spoznaju.

Sada stvarno ne mogu da se vraćam po svim ovim stavkama, svoje mišljenje sam iznio i nisam ga promjenio.

Ja nisam otišao nigdje niti planiram, još uvijek sam u BiH iako me ni malo nije mazila.
elcaliente

#2175 Re: Poskupljenja

Post by elcaliente »

Znaci sve kada se sabere i oduzme sta ovdje ljudi pisu o zivotu na selu dolazimo da zakljucka da hrana ne da nije skupa nego je u stvarnosti jeftina.
Post Reply