SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

ljubicasti limun

#54951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ljubicasti limun »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/02/2022 15:07
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:04

osim toga, opet pitam. sta je adekvatna brzina prelaza pjesackog za pjesake? mozda da stave nesto za mjerenje, pa da ih kaznjavaju ako su prespori.
zar neko gleda i uzima zdravo za gotovo tog imbecila brkatog ??

a jel ti na pitanje uvijek odgovaras pitanjem?
ja sam pitao koja je brzina normalnog hoda ,da se znam ravnati
0.2 m /s
0.5m/s
1m/s
molio bih odgovor
pa, ja tebe pitam sta je jer ti tvrdis da se pjesaci "vuku" po pjesackom.
ljubicasti limun

#54952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

muha_sa wrote: 20/02/2022 15:10
foxlife wrote: 20/02/2022 15:07

pa recimo da hodas kao sto hodas po trotoaru
a ne kuckati na mobitel kad prelazis
ako kucas na trotoaru ne moras na zebri
naravno to ne znaci da nema i vozaca nervoznih koji bi najradije te pregazili jer samo oni postoje na cesti itd
Ogromna vecina ih je nervozna--da ne kažem mahnita :-)
pa lik mi trubi da pretrcim zadnji metar na pjesackom, ni pola metra od mene :-)
foxlife

#54953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

muha_sa wrote: 20/02/2022 15:10
foxlife wrote: 20/02/2022 15:07

pa recimo da hodas kao sto hodas po trotoaru
a ne kuckati na mobitel kad prelazis
ako kucas na trotoaru ne moras na zebri
naravno to ne znaci da nema i vozaca nervoznih koji bi najradije te pregazili jer samo oni postoje na cesti itd
Ogromna vecina ih je nervozna--da ne kažem mahnita :-)
pa iz istog naroda dolaze i vozaci i pjesaci
nisu to 2 razlicita plemena da su jedni ispravni a drugi krivi
generalno nemamo kulturu saobracaja bilo to pjesak vozac letac plivac svejedno je
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#54954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:11
pa, ja tebe pitam sta je jer ti tvrdis da se pjesaci "vuku" po pjesackom.
vuku se ,nogu za nogom ...to nije normalni hod... korak od 20 cm nije normalan hod,pustis ga da predje i on te jos zajebaje.
foxlife

#54955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

u teoriji i kad je crveno pjesaku upalilo se dok je na pjesackom vozaci moraju sacekati da on zavrsi prelazenje
zato se i ne pali zeleno za vozace odmah nakon sto se ugasi zeleno za pjesake
zeleno za pjesake se ugasi da ne bi krenuo novi pjesak al to vecina ni vozaca ni pjesaka ne zna a kamoli da postuje
Laplace

#54956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 13:18
bitanga_sa_otesa wrote: 20/02/2022 13:02

pa eto vise bih volio da mi da neku tacnu definiciju normalnog hoda u m/s da se znam ravnati i da se ne provaljujem po forumu ,pa cu vidjeti sta i kako dalje :D
sta je za tebe normalni hod, a sta znaci da se neko vuce? i jel se bas svi pjesaci vuku po pjesackom? sta jos, rade? raspale rostilj, organiziraji teferic, zaustave se i pricaju s konama i jaranima?

@Laplace

Za vozace je sve osim brzog hoda i sprinta spor hod. Jer ne znam, eto, oni su bitniji, oni moraju negdje stici.
Upravo to sam vidio u Visokom: dvije djevojke se zaustavile na pješačkom prelazu i razvezale priču, ja stojao i kulturno čekao da se sjete da mogu i na trotoaru pričati a ne na pješačkom. Uglavnom, nekoliko minuta kasnije su završile priču i otišle svaka na svoju stranu. Doslovno je tako bilo.

Čuj, ko je bitniji? Nisi nekad čula da postoji interval za prelazak i za pješake i za vozače? Primjer: pješak prelazi pješački prelaz na kojem ja laganim korakom, kad ne žurim, stignem preći prije nego što se upali crveno. Lik prelazi pješački, nije došao ni do trećine a upalilo se crveno, nastavlja lagano dalje i pređe tako sporo da se skoro ponovo upali zeleno.

A to da jedan pješak krene, pređe pa onaj sa suprotne strane počne da prelazi tek kad je ovaj već prešao, kao da se boje mimoići (a na početku su obojica bili uz pješački, na ivici trotoara - pješački bez semafora) je posebna priča.

Pa onda pješaci koji pelaze ukoso pa put od pet metara prelaze tako da po cesti odaju preko petnaest metara. Pa provlačenje između auta u koloni, opet van pješačkog (a dva pješačka udaljena manje od dvadeset metara), pa prelazak kroz sredinu raskrsnice (svakog dana u Visokom najmanje jednom vidim) itd.
Haris.ba

#54957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Sudar na glavnoj cesti kod semafora na Cvili u pravcu Ilidze, traka lijevo.
Naslovnica

#54958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/02/2022 15:04
Edin H. wrote: 20/02/2022 15:00 Kod nas vozači kontaju da je za pješake još uvijek rat i da moraju pretrčavati preko raskrsnica
kod nas forumski demagozi nista ne citaju, nego sami izmisljaju teorije relativiteta
Neki dan sam tako u Zenici jednu hipstersku debilku poslao u 3 mačke piterine. Vuče se preko pješačkog i nešto tipka. Ali vidio sam je iz daljine, ide ko prebijena mačka, slušalice na ušima, glava pognuta i ne gleda ni lijevo ni desno. I pravo na pješački. OK, stanem (naravno), ono bulji, pa zastade na pješačkom, vidim nije ni svjesna gdje je. Ja na sirenu, ono, stotinku, čisto da skonta gdje je. A ona meni srednji prst. Tu mi je bilo jasno da ustvari zna da je na pješačkom ali je boli briga. Otvorim prozor i pošaljem je u 3 mačke piterine i svu joj familiju spomenem, i šta već ide. Zatvorim prozor i gas. Diže mi pritisak na 240/180.
vjeshalica

#54959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 20/02/2022 15:35 Sudar na glavnoj cesti kod semafora na Cvili u pravcu Ilidze, traka lijevo.
Golf se razjebo
crveni_makovi

#54960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by crveni_makovi »

Naslovnica wrote: 20/02/2022 15:37 Neki dan sam tako u Zenici jednu hipstersku debilku poslao u 3 mačke piterine. Vuče se preko pješačkog i nešto tipka. Ali vidio sam je iz daljine, ide ko prebijena mačka, slušalice na ušima, glava pognuta i ne gleda ni lijevo ni desno. I pravo na pješački. OK, stanem (naravno), ono bulji, pa zastade na pješačkom, vidim nije ni svjesna gdje je. Ja na sirenu, ono, stotinku, čisto da skonta gdje je. A ona meni srednji prst. Tu mi je bilo jasno da ustvari zna da je na pješačkom ali je boli briga. Otvorim prozor i pošaljem je u 3 mačke piterine i svu joj familiju spomenem, i šta već ide. Zatvorim prozor i gas. Diže mi pritisak na 240/180.
Opusti se - makar uz apaurinčić ako ne ide drugačije. Njoj se živo je.. za nekim nervoznim starijim likom a tebi ode zdravlje.
ljubicasti limun

#54961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Laplace wrote: 20/02/2022 15:26
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 13:18

sta je za tebe normalni hod, a sta znaci da se neko vuce? i jel se bas svi pjesaci vuku po pjesackom? sta jos, rade? raspale rostilj, organiziraji teferic, zaustave se i pricaju s konama i jaranima?

@Laplace

Za vozace je sve osim brzog hoda i sprinta spor hod. Jer ne znam, eto, oni su bitniji, oni moraju negdje stici.
Upravo to sam vidio u Visokom: dvije djevojke se zaustavile na pješačkom prelazu i razvezale priču, ja stojao i kulturno čekao da se sjete da mogu i na trotoaru pričati a ne na pješačkom. Uglavnom, nekoliko minuta kasnije su završile priču i otišle svaka na svoju stranu. Doslovno je tako bilo.

Čuj, ko je bitniji? Nisi nekad čula da postoji interval za prelazak i za pješake i za vozače? Primjer: pješak prelazi pješački prelaz na kojem ja laganim korakom, kad ne žurim, stignem preći prije nego što se upali crveno. Lik prelazi pješački, nije došao ni do trećine a upalilo se crveno, nastavlja lagano dalje i pređe tako sporo da se skoro ponovo upali zeleno.

A to da jedan pješak krene, pređe pa onaj sa suprotne strane počne da prelazi tek kad je ovaj već prešao, kao da se boje mimoići (a na početku su obojica bili uz pješački, na ivici trotoara - pješački bez semafora) je posebna priča.

Pa onda pješaci koji pelaze ukoso pa put od pet metara prelaze tako da po cesti odaju preko petnaest metara. Pa provlačenje između auta u koloni, opet van pješačkog (a dva pješačka udaljena manje od dvadeset metara), pa prelazak kroz sredinu raskrsnice (svakog dana u Visokom najmanje jednom vidim) itd.
Ma, najveci problem u Sa su - pjesaci :-) Jer navodno sporo hodaju. Vidjeli ste ih par, dakle, svi su takvi. A ne vozaci bez imalo saobracajne kulture koji svjesno rade prekrsaje ne stajuci na pjesackom, prolazeci kroz crveno, ne vozeci normalnom brzinom. Vidim po komentarima koliko ste saburli.

Dakle, opet ponavljam, takvi pjesaci su u manjini dok je u Sa postalo jbno pravilo da se PJESACIMA NE STAJE NA PJESACKOM, kao i da je pjesak najugrozenija kategorija u saobracaju, pogotovo ovdje. Ne spinujte, vec uzmite nesto za smirenje prije nego sto sjednete u auto. Ne izivljavajte se na ostalim ucesnicima u saobracaju. Grad ne pripada samo vama.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#54962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:52 Grad ne pripada samo vama.
grad ne pripada ni samo vama ,kad se osvijestis bit ce ti bolje :kiss:
Naslovnica

#54963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

crveni_makovi wrote: 20/02/2022 15:51
Naslovnica wrote: 20/02/2022 15:37 Neki dan sam tako u Zenici jednu hipstersku debilku poslao u 3 mačke piterine. Vuče se preko pješačkog i nešto tipka. Ali vidio sam je iz daljine, ide ko prebijena mačka, slušalice na ušima, glava pognuta i ne gleda ni lijevo ni desno. I pravo na pješački. OK, stanem (naravno), ono bulji, pa zastade na pješačkom, vidim nije ni svjesna gdje je. Ja na sirenu, ono, stotinku, čisto da skonta gdje je. A ona meni srednji prst. Tu mi je bilo jasno da ustvari zna da je na pješačkom ali je boli briga. Otvorim prozor i pošaljem je u 3 mačke piterine i svu joj familiju spomenem, i šta već ide. Zatvorim prozor i gas. Diže mi pritisak na 240/180.
Opusti se - makar uz apaurinčić ako ne ide drugačije. Njoj se živo je.. za nekim nervoznim starijim likom a tebi ode zdravlje.
Eto te ko moja žena zboriš...
:lol:
crveni_makovi

#54964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by crveni_makovi »

@Naslovnica
Ima ljudi kojima je nerviranje i stres gorivo života. Ako nisi u toj grupi, batali ta nerviranja i prepusti se apaurinčiću. Svijet postane ljepše mjesto za život. Nećeš vrebati hipsterku s daljine i priželjkivati da uradi baš sve to što ti ide na živce kako bi se ti kvalitetno olešio u nerviranju, psovkama i visokom pritisku, nego će ti biti kvalitetno i opuštajuće svejedno.
foxlife

#54965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:52
Laplace wrote: 20/02/2022 15:26

Ma, najveci problem u Sa su - pjesaci :-) Jer navodno sporo hodaju. Vidjeli ste ih par, dakle, svi su takvi. A ne vozaci bez imalo saobracajne kulture koji svjesno rade prekrsaje ne stajuci na pjesackom, prolazeci kroz crveno, ne vozeci normalnom brzinom. Vidim po komentarima koliko ste saburli.

Dakle, opet ponavljam, takvi pjesaci su u manjini dok je u Sa postalo jbno pravilo da se PJESACIMA NE STAJE NA PJESACKOM, kao i da je pjesak najugrozenija kategorija u saobracaju, pogotovo ovdje. Ne spinujte, vec uzmite nesto za smirenje prije nego sto sjednete u auto. Ne izivljavajte se na ostalim ucesnicima u saobracaju. Grad ne pripada samo vama.
ista logika koju zastupas se moze primjeniti i na vozace
ako si ti vidjela 10-20-50 njih koji ne staju na semafor ne znaci da su svi takvi
ljubicasti limun

#54966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

foxlife wrote: 20/02/2022 16:07
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:52

ako si ti vidjela 10-20-50 njih koji ne staju na semafor ne znaci da su svi takvi
To nije tacno.
Iskreno, da ti vozac stane na pjesackom bez semafora je vise incident. Svakodnevno pjeske prelazim Sarajevo, u 80-90% slucajeva nece stati na pjesackom bez semafora. Sa semaforom su nesto bolji, a najbolji su kad je policija u blizini.
foxlife

#54967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 16:10

To nije tacno.
Iskreno, da ti vozac stane na pjesackom bez semafora je vise incident. Svakodnevno pjeske prelazim Sarajevo, u 80-90% slucajeva nece stati na pjesackom bez semafora. Sa semaforom su nesto bolji, a najbolji su kad je policija u blizini.
sta nije tacno
evo ja stanem na svakom pjesackom (idem sa tvojom pricom)
Naslovnica

#54968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

crveni_makovi wrote: 20/02/2022 16:06 @Naslovnica
Ima ljudi kojima je nerviranje i stres gorivo života. Ako nisi u toj grupi, batali ta nerviranja i prepusti se apaurinčiću. Svijet postane ljepše mjesto za život. Nećeš vrebati hipsterku s daljine i priželjkivati da uradi baš sve to što ti ide na živce kako bi se ti kvalitetno olešio u nerviranju, psovkama i visokom pritisku, nego će ti biti kvalitetno i opuštajuće svejedno.
Stres i nervoze mi nisu gorivo života.
Meni je svijet dovoljno lijepo mjesto i neću zbog pojedinih debila na pješačkim piti apaurine.
Plus što za apaurin&co moraš imat recept, nije to gastal.
:thumbup:
Naslovnica

#54969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

foxlife wrote: 20/02/2022 16:11

To nije tacno.
sta nije tacno
evo ja stanem na svakom pjesackom (idem sa tvojom pricom)
I ja sam jedan od tih što uvijek stane.
:thumbup:
nlt

#54970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nlt »

Brzina pješaka se u proračunima uzima oko 1.2 m/s
noviclan

#54971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

vjeshalica

#54972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Image

Image
noviclan

#54973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Haris.ba wrote: 20/02/2022 15:35 Sudar na glavnoj cesti kod semafora na Cvili u pravcu Ilidze, traka lijevo.
Sudarila se dva automobila na Čengić Vili u Sarajevu, povrijeđena suvozačica
http://www.klix.ba/clanak/220220041

Image
Jel' ovo ova balvanka povrijedjena
O'zone
Globalni moderator

#54974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

To nije tacno.
Pretjeruješ. Rijetko mi se desi da mi vozilo ne stane na pješačkom ukoliko sam krenuo da prelazim bez obzira što nema semafora. Često se desi i da stanu a da nisam zagazio na kolovoz.

Da, ima izuzetaka ali govoriti da niko ne staje na pješačkom je apsulutno pretjerivanje.
black

#54975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black »

noviclan wrote: 20/02/2022 16:35 https://crna-hronika.info/foto-nesreca- ... ilo/335189

Image

Taxo jedva docekao da ga natakari
ma kakva voznja suprotnim smjerom :lol: dvije djevojcice srbijanskih tablica u citroenu, htjela je u dalmatinsku skrenuti valjda iz srednje trake a taxo isao sinama i bum, djelovalo mi je kao da ni ona a ni taxo nisu bas gledali, taman sam nedje oko forina bio kad su zveknuli se :mrgreen:
Post Reply