SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Manual

#54926 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Manual »

[youtube][/youtube]
Bloo wrote: 20/02/2022 12:26
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 11:58 . Koliko puta se auto na pjesakom kod Alte zaustavi tik ispred mene.
Onaj pjesacki gdje je i pjescima zeleno i vozilima?
Ja imam fobiju od tog pjesackog.
Mislim da je par ljudi tu povrijedeno i neka curica poginula.
Onaj pješački nije syncovan...
Samo treba ranije da se upali zeleno za pješake i sve bi bilo ok
Ovako je bas ludilo ...
Haris.ba

#54927 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Ja znam samo da u Sarajevu ljudi ti masu rukom na pjesackom kako znak zahvale sto si stao.

Kakvi smo postali, ovo nama je buducnost izgleda.

ljubicasti limun

#54928 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ljubicasti limun »

Bloo wrote: 20/02/2022 12:26
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 11:58 . Koliko puta se auto na pjesakom kod Alte zaustavi tik ispred mene.
Onaj pjesacki gdje je i pjescima zeleno i vozilima?
Ja imam fobiju od tog pjesackog.
Mislim da je par ljudi tu povrijedeno i neka curica poginula.
Jeste taj.

@smijesni_ste
@vjeshalica

jeste, i ta dva su katastrofalna. :-) Onaj prema Z. stanici nema nikakve zastite za pjesake, pa stojimo bukvalno na cesti kad dodjes do pola raskrsnice (a cijelu nemas vremena preci).
BiBi911

#54929 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BiBi911 »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/02/2022 12:28
BiBi911 wrote: 20/02/2022 12:22
baca te ulijevo,sema??
Misliš u desno. Ja ne livo te lijeve
Laplace

#54930 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/02/2022 12:03 necemo se lagati vala ,po cijeli dan sam u autu i sve mi je gradska voznja ,vala pjesaci se vuku preko pjesackog ko prebijene macke i to mladji i zdravi,generalni je boliqrcizam napolju...
Čekaj, hoćeš reći da više vjeruješ svojim očima nego ljubičastom limunu?
Laplace

#54931 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 20/02/2022 12:28 Ubjedljivo najgori semafor je onaj kod Ambasade prema Z.Stanici....ne predjes ga vec se na pola puta ugasi
Ja brzo hodam, naročito preko pješačkog, i nikad ne uspijem preći na tom mjestu a da se ne upali crveno. Što je još ljepše, na sredini i nemaš trotoar za pješake nego stojiš i čekaš na cesti (pješačko ostrvo, valjda). Glupo je da onako dug pješački prelaz ima onako kratak interval zelenog svjetla.
Bloo
Globalna šefica

#54932 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Laplace wrote: 20/02/2022 12:59
vjeshalica wrote: 20/02/2022 12:28 Ubjedljivo najgori semafor je onaj kod Ambasade prema Z.Stanici....ne predjes ga vec se na pola puta ugasi
Ja brzo hodam, naročito preko pješačkog, i nikad ne uspijem preći na tom mjestu a da se ne upali crveno. Što je još ljepše, na sredini i nemaš trotoar za pješake nego stojiš i čekaš na cesti (pješačko ostrvo, valjda). Glupo je da onako dug pješački prelaz ima onako kratak interval zelenog svjetla.
Ocito ne hodas dovoljno brzo. Vuces se. :D Probaj sprintat.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#54933 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

Laplace wrote: 20/02/2022 12:54

pa eto vise bih volio da mi da neku tacnu definiciju normalnog hoda u m/s da se znam ravnati i da se ne provaljujem po forumu ,pa cu vidjeti sta i kako dalje :D
Logovan

#54934 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

Isti sam, prebrzo hodam, ljudi mi stalno govore da sporije hodam, ali džaba. Da postoji kojim slučajem radar za brzinu hodanja redovno bi me slikao. :D A na tom semaforu još nisam prošao dok je zeleno, vazda se crveno upali.

Ista stvar je i sa semaforom kod bivše američke ambasade.
EasyMan

#54935 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

bitanga_sa_otesa wrote: 20/02/2022 13:02

pa eto vise bih volio da mi da neku tacnu definiciju normalnog hoda u m/s da se znam ravnati i da se ne provaljujem po forumu ,pa cu vidjeti sta i kako dalje :D
Moras krenuti 3 sekunde prije nego ti se upali zeleno za pjesake, kao sto supci i papci prelaze na socijalnom.
ljubicasti limun

#54936 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

bitanga_sa_otesa wrote: 20/02/2022 13:02

sta je za tebe normalni hod, a sta znaci da se neko vuce? i jel se bas svi pjesaci vuku po pjesackom? sta jos, rade? raspale rostilj, organiziraji teferic, zaustave se i pricaju s konama i jaranima?

@Laplace

Za vozace je sve osim brzog hoda i sprinta spor hod. Jer ne znam, eto, oni su bitniji, oni moraju negdje stici.
ljubicasti limun

#54937 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Logovan wrote: 20/02/2022 13:08

Isti sam, prebrzo hodam, ljudi mi stalno govore da sporije hodam, ali džaba. Da postoji kojim slučajem radar za brzinu hodanja redovno bi me slikao. :D A na tom semaforu još nisam prošao dok je zeleno, vazda se crveno upali.

Najgore je sto na tom pjesackom prema Z. stanici kamioni prolaze tik uz tebe, a ti stojis haman na sred ceste.
EasyMan

#54938 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by EasyMan »

Logovan wrote: 20/02/2022 13:08

Zbog ambasade ti tu vazi americki standard, ti navikao hodati 5kmh, a tu moras hodati brzinom 5mh
bitanga_sa_otesa

#54939 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 13:18

sta je za tebe normalni hod, a sta znaci da se neko vuce? i jel se bas svi pjesaci vuku po pjesackom? sta jos, rade? raspale rostilj, organiziraji teferic, zaustave se i pricaju s konama i jaranima?
pa da se pazljivo procitao moj izvorni post na tu temu ,ne bi se lupale gluposti ...
ja sam precizno napisao svoja zapazanja,nisam naveo svi,vec samo posebnu kategoriju,mladih zdravih ljudi,koji obicno pilje u mobitel i imaju slusalice u usima i boli ih neka stvar sta se desava oko njih..jasno mi je da stari i bolesni ljudi idu polako i imam razumijevanja prema njima,stanem uvijek svakome ko zakoraci ,nisam idiot da gazim pjesake,ali sam bas u zadnje vrijeme naletio na dosta tih slucajeva boliqrcizma...noga za nogom...
foxlife

#54940 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 11:58
japin_mutapi wrote: 20/02/2022 11:14 Pješački prelaz je za pješake najopasnije mjesto na cesti.
Ljudi ne kontaju da je to mjesto visokog rizika od udara vozila u pješaka ili u drugo vozilo. Pješački se prelazi brzo uz maksimalnu opreznost i koncentraciju.
Mnogi pješaci se na cesti ponašaju kao na korzu, laganica, opušteno, uživancija. Razgovaraju sa drugima ili gledaju mobitel. Mozak isključen.

Šta vrijedi zeleno svjetlo, prvenstvo prolaza, zakonske sankcije za vozača, odšteta i slično onome koga udari auto i ubije ga ili napravi invalidom?
Ovo nije amnestiranje vozača(divljaci skrive 99% nesreća) nego poziv pješacima na veću opreznost.
Apsolutno nije tacno da se tako pjesaci ponasaju ili ako se ponasaju, to je mozda vrlo mala manjina. Osim toga, NEMAS VREMENA setuckati po pjesackom kao na korzu ako zeleno za pjesake traje par sekundi. A cekas ga jako dugo.

Ne znam sta bi pjesaci trebali. Cekati u niskom startu na zeleno i pretrcavati da vozaca ne bi uhvatio srklet? Sta je sa starijim osobama, invalidima, roditeljima sa malom djecom i kolicima? :-)

Jako veliki problem su semafori kod kojih, kako rekoh, zeleno za pjesake traje par sekundi. Plus, neuskladjeni su. Da bi presao neku raskrsnicu moras cekat jako dugo. Ili trcati na treptajuce zeleno jer nemas vremena cekati sad na drugoj polovini raskrsnice opet par minuta. A policija stoji kod crkve na M. Dvoru i kaznjava pjesake jer idu na treptajuce zeleno, ali ne i vozace koji pjesacima na pjesackom, na zelenom ne daju pravo prvenstva. Koliko puta se auto na pjesakom kod Alte zaustavi tik ispred mene. Onda manjak pjesackih prijelaza ili su oni na totalno nelogicnom mjestu tj. fale na logicnim mjestima. Primjer, kad se spustas od C faze ka Opcini N. Grad, da bi presao na drugu stranu moras se spustiti skroz do raskrsnice.

Ovdje su pjesaci najmanje krivi. Znam da ima i neodgovornih pjesaka, ali oni su zaista u manjini dok je u 90% slucajeva pravilo da vozaci ne staju na pjesackom. A citav saobracaj je podredjen autima, citav grad tj.
ja cu reci da ti nisi u pravu
ok mozda se ne vuku niti trebaju da trce al 0.1% pjesaka ceka zeleno da se upali za pjesake
i NIKO ne prati semafor osim tih 0.1%
ljubicasti limun

#54941 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

@foxlife

pa, evo ja sam u tih navodnih 0,1 % cekam na pjesackom dok se ne ukljuci zeleno i kad svi ostali krenu (jer je vec crveno za auta).
nikad nisam presla na crveno, nikad izlijetala, nikad mimo pjesackog. plus, ja inace dosta brzo hodam, dakle, ne "vucem" se po pjesackom (i opet ne mogu preci raskrsnicu bez da se ukljuci crveno na pola (primjer, kod H. zavoda, Z. stanice, od Scc prema Alti (ne prema crkvic, vec od Parlamenta). i stvarno nisam jedina tu. a nisam iz cistog razloga jer nisam sebe htjela dovoditi u zivotnu opasnost.
foxlife

#54942 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 14:53 @foxlife

pa, evo ja sam u tih navodnih 0,1 % cekam na pjesackom dok se ne ukljuci zeleno i kad svi ostali krenu (jer je vec crveno za auta).
nikad nisam presla na crveno, nikad izlijetala, nikad mimo pjesackog. plus, ja inace dosta brzo hodam, dakle, ne "vucem" se po pjesackom (i opet ne mogu preci raskrsnicu bez da se ukljuci crveno na pola (primjer, kod H. zavoda, Z. stanice, od Scc prema Alti (ne prema crkvic, vec od Parlamenta). i stvarno nisam jedina tu. a nisam iz cistog razloga jer nisam sebe htjela dovoditi u zivotnu opasnost.
pa nisam govorio o tebi nego generalno
prvo kazes ne hodaju ljudi tako postuju i ja kad ti kazem da nije tacno ti kazes pa ja postujem
pa i ja postujem al to ne znaci da su svi kao ti i ja npr

licno slusao dvojicu momaka mozda nekih 18 godina u trenutku prelaska pjesackog kako govori namjerno usporim na pjesackom kad prelazim
Edin H.

#54943 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

Kod nas vozači kontaju da je za pješake još uvijek rat i da moraju pretrčavati preko raskrsnica
foxlife

#54944 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

idemo iz krajnosti u krajnost neki bi da pretrcavaju a neki bi da se vuku ko puzevi
dovoljno je normalno hodati
ljubicasti limun

#54945 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Inace, ne gotivim D. Niksica, ali cu ovo postaviti. Prije par godina je snimio video o Sa raskrsnicama i semaforima. Ne mogu naci cijeli video, ovo je samo dio o jednom.

i onda mi kaze, vuces se po pjesackom :-) odakle mi vrijeme da se vucem? gledam da sto prije predjem i da ne zaustavljam saobracaj (ovo kad je i zeleno za aute), i da be izazovem srklet kod vozaca, jel, a i da se sto prije maknem da me ne pokupi nesto.

osim toga, opet pitam. sta je adekvatna brzina prelaza pjesackog za pjesake? mozda da stave nesto za mjerenje, pa da ih kaznjavaju ako su prespori.
bitanga_sa_otesa

#54946 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Edin H. wrote: 20/02/2022 15:00 Kod nas vozači kontaju da je za pješake još uvijek rat i da moraju pretrčavati preko raskrsnica
kod nas forumski demagozi nista ne citaju, nego sami izmisljaju teorije relativiteta
ljubicasti limun

#54947 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

foxlife wrote: 20/02/2022 15:03 idemo iz krajnosti u krajnost neki bi da pretrcavaju a neki bi da se vuku ko puzevi
pa, evo, pitam, sta je normalan hod? ljudi u 90% slucajeva hodaju normalnom brzinom. ja stvarno brzo hodam i opet kako prelazis, to ti se auto vise priblizava, ono kao nestrpljov da krene i sta ti ostaje, nego da potrcis pri kraju
bitanga_sa_otesa

#54948 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:04

osim toga, opet pitam. sta je adekvatna brzina prelaza pjesackog za pjesake? mozda da stave nesto za mjerenje, pa da ih kaznjavaju ako su prespori.
zar neko gleda i uzima zdravo za gotovo tog imbecila brkatog ??

a jel ti na pitanje uvijek odgovaras pitanjem?
ja sam pitao koja je brzina normalnog hoda ,da se znam ravnati
0.2 m /s
0.5m/s
1m/s
molio bih odgovor
foxlife

#54949 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by foxlife »

ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:05
foxlife wrote: 20/02/2022 15:03 idemo iz krajnosti u krajnost neki bi da pretrcavaju a neki bi da se vuku ko puzevi
pa, evo, pitam, sta je normalan hod? ljudi u 90% slucajeva hodaju normalnom brzinom. ja stvarno brzo hodam i opet kako prelazis, to ti se auto vise priblizava, ono kao nestrpljov da krene i sta ti ostaje, nego da potrcis pri kraju
pa recimo da hodas kao sto hodas po trotoaru
a ne kuckati na mobitel kad prelazis
ako kucas na trotoaru ne moras na zebri
naravno to ne znaci da nema i vozaca nervoznih koji bi najradije te pregazili jer samo oni postoje na cesti itd
muha_sa

#54950 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

foxlife wrote: 20/02/2022 15:07
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 15:05

pa recimo da hodas kao sto hodas po trotoaru
a ne kuckati na mobitel kad prelazis
ako kucas na trotoaru ne moras na zebri
naravno to ne znaci da nema i vozaca nervoznih koji bi najradije te pregazili jer samo oni postoje na cesti itd
Ogromna vecina ih je nervozna--da ne kažem mahnita :-)
Post Reply