jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 16:48Zato sto si Doktor Nauke.doktornauke wrote: ↑08/02/2022 16:47
Sto ja nisam umro i lego u bolnicu dva puta je imao?Nisam se pelcovo niti cu ikad.
Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- doktornauke
#61526 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
- avetinja
#61527 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Statistika je kao bikini, otkriva sve a ništa. Ima li statistika koliko vakcinisanih umre? Zašto se vakcinisani sa dvije doze ne smatraju vakcinisanim nego samo djelomično? To kao iz nadrealista, voda nije radioaktivna, ona je samo malo radioaktivna. Ako se vakcinisani sa dvije doze ne smatraju vakcinisanim, zašto se u smrtne slučajeve ubrajaju oni sa udruženim bolestima? Prema tome, ne funkcioniše.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 16:46 Funkcionise. Dao sam ti graf gore, dao sam ti brojke. Ne funkcionise kako su nam govorili da treba da funkcionise? Ko ti je govorio sta? Ovo je vakcina za Covid, ona smanjuje rizik od Covida. Naravno da funkcionise. Ne ponavljaj nesto sto je ocigledno netacno.
Ne funkcionisu na ispravan nacin? Koji je to ispravan nacin funkcionisanja vakcina? Cime se mjeri?
Neko ko ne vjeruje u moc vakcina, poput nekih ljudi na ovoj temi, to je antivakser. Itekako ima veze sa "prirodnom evolucijom", jer takvi danas leze po bolnicama i umiru.
Mjeri se time da imaš imunitet koji ćete zaštiti od virusa i zbog kojeg ćeš živjeti kao prije pandemije. Mi sada ne živimo tako.
Šta je moć vakcine? Kako se moć mjeri? Da li vjerovanje u moć vakcine vezano samo za određene vakcine ili za sve vakcine? Da li je moć vakcina vezana za vjerovanje u broj doza? Umiru i vakcinisani. Šta je sa njima?
- jeza u ledja
#61528 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Statistika ne otkriva nista ili zavarava u slucaju da nisi u stanju razumjeti sta ti se prezentuje (ili sta se skriva), tj. nisi u stanju provesti 5 minuta citajuci ono sto pise. Van toga, ta recenica je samo otrcana fraza.
Naravno da ima statistika koliko vakcinisanih umre, pise ti u tom clanku kojeg sam linkao:
"Unvaccinated" je neko ko nije primio nijednu dozu. "Fully vaccinated" je pretpostavljam neko ko je primio i boostere. Sigurno se i definicije toga mogu pronaci za Izrael. Imas i pojam "vaccination expired" u toj statistici.Grotto explained that the reason omicron is often milder is “at least partially” related to vaccination among the over 60s. According to ministry figures, on January 31 the death rate per 100,000 people for the over 60s stood at 16.3 for unvaccinated individuals, as opposed to 0.9 for the fully vaccinated.
Official figures for the period of January 4 to February 1 showed that the average daily death rate per 100,000 people stood at zero for those under the age of 60. On January 29, ministry figures showed the death rate per 100,000 people under 60 to be 0.1 for the unvaccinated, 0.2 for the partially vaccinated and zero for the fully vaccinated.
Zato sto vakcine s vremeno slabe.Zašto se vakcinisani sa dvije doze ne smatraju vakcinisanim nego samo djelomično?
Upravo, ko iz nadrealista.To kao iz nadrealista, voda nije radioaktivna, ona je samo malo radioaktivna.
I pored najbolje namjere nisam razumio sta si ovdje napisao. Pogotovo na koji nacin zakljucak izvlacis iz napisanog.Ako se vakcinisani sa dvije doze ne smatraju vakcinisanim, zašto se u smrtne slučajeve ubrajaju oni sa udruženim bolestima? Prema tome, ne funkcioniše.
Ne. Ne mjeri se time. Vakcina se mjeri povecanjem imunosti protiv X bolesti, tj. konkretnim rezultatima u tome kolika je sansa da obolis, zavrsis u bolnici, umres.Mjeri se time da imaš imunitet koji ćete zaštiti od virusa i zbog kojeg ćeš živjeti kao prije pandemije. Mi sada ne živimo tako.
"Moc vakcina" se ne mjeri, kao sto se ni pojam "antivakser" ne mjeri. Ne moram ja tebi definisati kolokvijalni izraz brojkama da bi o tome vodili razgovor. Ovdje ima ljudi, ponavljam, koji ne vjeruju u moc vakcina uopste jer su na drugim temama pricali i o drugim vakcinama.Šta je moć vakcine? Kako se moć mjeri? Da li vjerovanje u moć vakcine vezano samo za određene vakcine ili za sve vakcine? Da li je moć vakcina vezana za vjerovanje u broj doza? Umiru i vakcinisani. Šta je sa njima?
Konkretno ovdje ako ti ja pokazujem vrlo jasno i nedvosmisleno da vakcine funkcionisu, ti gledas u graf, citas napisano, i ponavljas suprotno od onog sto vidis, kako onda da te nazovem? Nisi antivakser, samo si malo antivakser?
-
RandomAndCasual
#61529 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neko poput tebe bi bio taj agent i mahao nacistickim ili slicnim zastavama, da diskreditije ljude, koji se bore protiv fasistickih zakona i ukidanja opstih slobodajeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 16:08Po tvojoj logici neko poput tebe bi bio ubacen element, jer ovakvim glupostima samo skreces pricu u teoretisanje zavjera.RandomAndCasual wrote: ↑08/02/2022 15:59
Tacno tako osim djela "nisu mogli naci svastiku" vec su namjerno htjeli ubaciti neku drugu varijaciju, da kopiranje kanade ne bude preofirno
- jeza u ledja
#61530 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Nisam ja ti si.RandomAndCasual wrote: ↑08/02/2022 17:26Neko poput tebe bi bio taj agent i mahao nacistickim ili slicnim zastavama, da diskreditije ljude, koji se bore protiv fasistickih zakona i ukidanja opstih slobodajeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 16:08
Po tvojoj logici neko poput tebe bi bio ubacen element, jer ovakvim glupostima samo skreces pricu u teoretisanje zavjera.
-
cassius
#61531 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Strucnjaci su se vratili na temu
Podijelili su savjete na ratnim temama, sad su na redu ponovo zdravstvene. Cim si iz Amerike,imas znanje o svemu.
-
Nitkonitkovic
#61532 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Opet ti glumis pamet a nemas pojma o cemu pricas. Lijepo sam ti gore objasnio, citav tvoj narativ je rekla-kazala. Ne budi tetka, prihvati da samo prenosis gluposti koje si cuo negdje drugo, sve sam ti vec gore objasnio. Nemas pristup primarnim podacima, donosis svoje neke zakljucke bez ikakvog pregleda istrazivanja, metodologije , varijabli itd, sve sto napises je isto vrijedno kao i ono sto kaze Hamo ( random ime da se niko ne uvrijedi) ispred granapa. Nisi bolan ni pametniji niti progresivniji od bilo koga ovdje, samo si tvrdoglav i uzak u zastupanju nekih stavova.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 17:13Statistika ne otkriva nista ili zavarava u slucaju da nisi u stanju razumjeti sta ti se prezentuje (ili sta se skriva), tj. nisi u stanju provesti 5 minuta citajuci ono sto pise. Van toga, ta recenica je samo otrcana fraza.
Naravno da ima statistika koliko vakcinisanih umre, pise ti u tom clanku kojeg sam linkao:
"Unvaccinated" je neko ko nije primio nijednu dozu. "Fully vaccinated" je pretpostavljam neko ko je primio i boostere. Sigurno se i definicije toga mogu pronaci za Izrael. Imas i pojam "vaccination expired" u toj statistici.Grotto explained that the reason omicron is often milder is “at least partially” related to vaccination among the over 60s. According to ministry figures, on January 31 the death rate per 100,000 people for the over 60s stood at 16.3 for unvaccinated individuals, as opposed to 0.9 for the fully vaccinated.
Official figures for the period of January 4 to February 1 showed that the average daily death rate per 100,000 people stood at zero for those under the age of 60. On January 29, ministry figures showed the death rate per 100,000 people under 60 to be 0.1 for the unvaccinated, 0.2 for the partially vaccinated and zero for the fully vaccinated.
Zato sto vakcine s vremeno slabe.Zašto se vakcinisani sa dvije doze ne smatraju vakcinisanim nego samo djelomično?
Upravo, ko iz nadrealista.To kao iz nadrealista, voda nije radioaktivna, ona je samo malo radioaktivna.
I pored najbolje namjere nisam razumio sta si ovdje napisao. Pogotovo na koji nacin zakljucak izvlacis iz napisanog.Ako se vakcinisani sa dvije doze ne smatraju vakcinisanim, zašto se u smrtne slučajeve ubrajaju oni sa udruženim bolestima? Prema tome, ne funkcioniše.
Ne. Ne mjeri se time. Vakcina se mjeri povecanjem imunosti protiv X bolesti, tj. konkretnim rezultatima u tome kolika je sansa da obolis, zavrsis u bolnici, umres.Mjeri se time da imaš imunitet koji ćete zaštiti od virusa i zbog kojeg ćeš živjeti kao prije pandemije. Mi sada ne živimo tako.
"Moc vakcina" se ne mjeri, kao sto se ni pojam "antivakser" ne mjeri. Ne moram ja tebi definisati kolokvijalni izraz brojkama da bi o tome vodili razgovor. Ovdje ima ljudi, ponavljam, koji ne vjeruju u moc vakcina uopste jer su na drugim temama pricali i o drugim vakcinama.Šta je moć vakcine? Kako se moć mjeri? Da li vjerovanje u moć vakcine vezano samo za određene vakcine ili za sve vakcine? Da li je moć vakcina vezana za vjerovanje u broj doza? Umiru i vakcinisani. Šta je sa njima?
Konkretno ovdje ako ti ja pokazujem vrlo jasno i nedvosmisleno da vakcine funkcionisu, ti gledas u graf, citas napisano, i ponavljas suprotno od onog sto vidis, kako onda da te nazovem? Nisi antivakser, samo si malo antivakser?
- salik79
#61533 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Na sve moguce nacine zele opravdati veliki broj srcanih udara...Sve, sve, i otresanje posteljine, samo genska terapija jok.
- jeza u ledja
#61534 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Je li imas ti sta konkretno da doprineses u raspravi? Neke podatke, istrazivanja, metodologije, varijable, osim besmislenih fraza?Nitkonitkovic wrote: ↑08/02/2022 17:31 Opet ti glumis pamet a nemas pojma o cemu pricas. Lijepo sam ti gore objasnio, citav tvoj narativ je rekla-kazala. Ne budi tetka, prihvati da samo prenosis gluposti koje si cuo negdje drugo, sve sam ti vec gore objasnio. Nemas pristup primarnim podacima, donosis svoje neke zakljucke bez ikakvog pregleda istrazivanja, metodologije , varijabli itd, sve sto napises je isto vrijedno kao i ono sto kaze Hamo ( random ime da se niko ne uvrijedi) ispred granapa. Nisi bolan ni pametniji niti progresivniji od bilo koga ovdje, samo si tvrdoglav i uzak u zastupanju nekih stavova.![]()
Nisi mi odgovorio ciji si klon?
-
RtrnOfSalisbury
#61535 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
evo jedan kineski glooovonja reko da vakcina nemere i nece zaustavit ovaj bezopasni virus, sto se vec dugo zna dodo bi ja. helem jel kinezi bacaju koplje u trnje jal traze pomoc jer iz te slobodoumne zemlje svaka informacija prodze kroz tries filtera i otkud jednom epidemijologu pravo da tako prica. jes da je vijest morebit prenio informer ali ... treba bit oprezan 
- jeza u ledja
- avetinja
#61537 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti nisi u stanju razumjeti da je statistika samo djelomični zbir različitih podataka, koji ne mora biti tačan gledano za šire podatke. Statistika FTV televizije kaže da su oni najgledaniji, statistika Hayata kaže da su oni najgledaniji, statistika OBN ide u korist OBN televizije. Ko je u pravu? Hvataš se za jednu statistiku zato što je ti smatraš poptuno relevatnom, a to je opet nešto drugo.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 17:13Statistika ne otkriva nista ili zavarava u slucaju da nisi u stanju razumjeti sta ti se prezentuje (ili sta se skriva), tj. nisi u stanju provesti 5 minuta citajuci ono sto pise. Van toga, ta recenica je samo otrcana fraza.
Ako se vakcinisani sa dvije doze ne smatraju vakcinisanim, zašto se u smrtne slučajeve ubrajaju oni sa udruženim bolestima? Prema tome, ne funkcioniše.
Kažu da uticaj vakcina vremenom slabi. Koliko slabi? Govorilo se da nakon nekoliko mjeseci pada na 50% zaštitte od 90+% na početku. Znači, on je vakcinisan, vakcina je u njegovom tijelu, još proizvodi efekat, ali ne smatra se vakcinisanim. Zašto onda neko ko ima niz udruženih bolesti se vodi da je umro od virusa, a ne od tih udruženih bolesti. Zašto se ne vode kao umrli djelomično od kovida, kao što se ovi vode umrli kao djelomično vakcinisani?
Ti si vakcinu uzdigao na nivo božanstva. Govoriš o vjerovanju u moći vakcine. Kakvo vjerovanje u moć? Radi se o djelotvornosti vakcine koja se dokazuje vremenom, a antivakseri bi trebali biti oni koji ne žele niti jednu vakcinu da prime, jer ako već primiš jednu onda nisi antivakser.
Ako se "moć" vakcine tako mjeri, onda opet nije postigla željeni efekat, jer se nismo vratili u normalno stanje, izuzev par mjeseci za vrijeme ljeta što je uvjetovano samim godišnjim dobom. Vakcina nije našla izlaz iz pandemije, to je njena svrha.
Zar nisi primjetio da se granica djelotvornosti vakcine sa vremenom sve više sužava od strane naučnika. Prvo su govorili da je jedna doza dovoljna i da se ne možeš zaraziti niti prenijeti virus. Zatim su rekli da se možeš zaraziti, ali uz blage simptome i da možeš prenijeti virus. Onda su utvrditi da možeš imati težak simptom, ali da nećeš umrijeti. Potom jedna doza nije bila dovoljna, nego druga, pa treća, pa četvrta. Sama djelotvornost ove vakcine nije u potpunosti ispitana zato što ni vakcina nije u potpunosti ispitana, kao ni broj doza, pa dobijaš različite grafike u različitom periodu, ali opet ne precizne.
Pored djelotvornosti, postoje i posljedice. U septembru su javno na TV-u izašli sa brojkom od oko 16 hiljada mrtvih od ove vakcine, što je najviše u posljednih 100 godina od svih drugih vakcina zajedno. I šta ćemo ako to stavimo na grafik? Postoji li opravdani strah i sumnja u djelotvornost?
I kao što neko reče, Kinezi rekoše neće vakcina ovo zaustaviti. Šta sa time? To je direktan udar na djelotvornost vakcine i samim time što se neko usudio nekoga nazvati antivakserom. A danska studija je rekla da imunitet može trajati i dvije godine, a možda i više, jer su ispitivali od početka pandemije do danas, što je još jedan razlog da se prestane sa etiketiranjem jedni drugih, kako na forumu tako i u životu.
Last edited by avetinja on 08/02/2022 17:47, edited 1 time in total.
- salik79
#61538 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Salikova noga nikada tamo krocila nije i, aBd, nece.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 17:41Mislis na salika i ovog RandomAndCasual?![]()
Ti bi mogao biti i u na Marsu, a opet ne bi imao znanje ni o cemu.
- jeza u ledja
#61539 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti bi nogom ulijetao na podforum?salik79 wrote: ↑08/02/2022 17:44Salikova noga nikada tamo krocila nije i, aBd, nece.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 17:41
Mislis na salika i ovog RandomAndCasual?![]()
Ti bi mogao biti i u na Marsu, a opet ne bi imao znanje ni o cemu.
- salik79
#61540 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A da procitas sta je covjek napisao prije nego mu repliciras?
-
Nitkonitkovic
#61541 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 17:37Je li imas ti sta konkretno da doprineses u raspravi? Neke podatke, istrazivanja, metodologije, varijable, osim besmislenih fraza?Nitkonitkovic wrote: ↑08/02/2022 17:31 Opet ti glumis pamet a nemas pojma o cemu pricas. Lijepo sam ti gore objasnio, citav tvoj narativ je rekla-kazala. Ne budi tetka, prihvati da samo prenosis gluposti koje si cuo negdje drugo, sve sam ti vec gore objasnio. Nemas pristup primarnim podacima, donosis svoje neke zakljucke bez ikakvog pregleda istrazivanja, metodologije , varijabli itd, sve sto napises je isto vrijedno kao i ono sto kaze Hamo ( random ime da se niko ne uvrijedi) ispred granapa. Nisi bolan ni pametniji niti progresivniji od bilo koga ovdje, samo si tvrdoglav i uzak u zastupanju nekih stavova.![]()
Rasprava je na nivou pijanica ispred granapa. A ti si onaj najglasniji. Nicim ne doprinosis, samo bezveze pjenis i smaras jer si ubjedjen da je bas ono sto si ti cuo i u sta vjerujes istina. Opet ti ponavljam, nemas pojma o cemu pricas, mozes imati svoje misljenje i stavove i to je to, ne razbacuje se ti cinjenicama niti uvjeravanjem nekoga u nesto kada istim ne raspolazes.!
- jeza u ledja
#61542 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Imas li ti neku drugu statistiku koja govori nesto suprotno? Ne mozes se samo frcati frazama koje ne znace nista.avetinja wrote: ↑08/02/2022 17:44 Ti nisi u stanju razumjeti da je statistika samo djelomični zbir različitih podataka, koji ne mora biti tačan gledano za šire podatke. Statistika FTV televizije kaže da su oni najgledaniji, statistika Hayata kaže da su oni najgledaniji, statistika OBN ide u korist OBN televizije. Ko je u pravu? Hvataš se za jednu statistiku zato što je ti smatraš poptuno relevatnom, a to je opet nešto drugo.
Pa vjerovatno se za potrebe razlicitih istrazivanja i vode, kao sto je i do sada bilo. Ko da cijelo ovo vrijeme pandemije, a i inace, nisi nikad cuo za komorbiditete?Kažu da uticaj vakcina vremenom slabi. Koliko slabi? Govorilo se da nakon nekoliko mjeseci pada na 50% zaštitte od 90+% na početku. Znači, on je vakcinisan, vakcina je u njegovom tijelu, još proizvodi efekat, ali ne smatra se vakcinisanim. Zašto onda neko ko ima niz udruženih bolesti se vodi da je umro od virusa, a ne od tih udruženih bolesti. Zašto se ne vode kao umrli djelomično od kovida, kao što se ovi vode umrli kao djelomično vakcinisani?
Djelotvornost vakcine. Jbt kakvo ba bozanstvo, uhvatio se rijeci moc.Ti si vakcinu uzdigao na nivo božanstva. Govoriš o vjerovanju u moći vakcine. Kakvo vjerovanje u moć?
Nisi antivakser, samo si....malo antivakser. Tvoja logika.Radi se o djelotvornosti vakcine koja se dokazuje vremenom, a antivakseri bi trebali biti oni koji ne žele niti jednu vakcinu da prime, jer ako već primiš jednu onda nisi antivakser.
Ne, to nije njena svrha. Svrha vakcine je da ti pruzi zastitu od virusa.Ako se "moć" vakcine tako mjeri, onda opet nije postigla željeni efekat, jer se nismo vratili u normalno stanje, izuzev par mjeseci za vrijeme ljeta što je uvjetovano samim godišnjim dobom. Vakcina nije našla izlaz iz pandemije, to je njena svrha.
Od pocetka su govorili da su potrebne dvije doze, i od pocetka, znaci od samog pocetka, se pretposavljalo da ce do kraja godine trebati booster. Isto kao sto se spekulisalo da li ce uopste vakcine dugorocno raditi i sta ce se desiti ako dodje novi soj.Zar nisi primjetio da se granica djelotvornosti vakcine sa vremenom sve više sužava od strane naučnika. Prvo su govorili da je jedna doza dovoljna i da se ne možeš zaraziti niti prenijeti virus. Zatim su rekli da se možeš zaraziti, ali uz blage simptome i da možeš prenijeti virus. Onda su utvrditi da možeš imati težak simptom, ali da nećeš umrijeti. Potom jedna doza nije bila dovoljna, nego druga, pa treća, pa četvrta. Sama djelotvornost ove vakcine nije u potpunosti ispitana zato što ni vakcina nije u potpunosti ispitana, kao ni broj doza, pa dobijaš različite grafike u različitom periodu, ali opet ne precizne.
Ako je podjeljeno 10 milijardi vakcina, ili koliko vec, u roku godinu-dvije, samo to po sebi pravi rekord po broju primljene vakcine u kratkom roku tolikog broja ljudi. Govoris o tome kako statistika zavarava, onda dajes ovakvu jednu izjavu. Je li ima ijedna vakcina je podjeljena toliko puta u tako kratkom vremenu?Pored djelotvornosti, postoje i posljedice. U septembru su javno na TV-u izašli sa brojkom od oko 16 hiljada mrtvih od ove vakcine, što je najviše u posljednih 100 godina od svih drugih vakcina zajedno. I šta ćemo ako to stavimo na grafik? Postoji li opravdani strah i sumnja u djelotvornost?
Ti si se izgleda nasao uvrijedjenim zbog etikete? Etiketa je nebitna stvar. Ko koga cime naziva nece uticati na to koliko ce ljudi umrijeti. Propagiranje lazi da "vakcina ne radi" hoce.I kao što neko reče, Kinezi rekoše neće vakcina ovo zaustaviti. Šta sa time? To je direktan udar na djelotvornost vakcine i samim time što se neko usudio nekoga nazvati antivakserom. A danska studija je rekla da imunitet može trajati i dvije godine, a možda i više, jer su ispitivali od početka pandemije do danas, što je još jedan razlog da se prestane sa etiketiranjem jedni drugih, kako na forumu tako i u životu.
- jeza u ledja
#61543 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Prvi post koji sam postavio nisu misljenja i stavovi vec fakti i raspolozive brojke. Posto ti tvrdis da te brojke zavaravaju red bi bio da postavis nesto drugo. U suprotnom, rasprava se svodi na pricu ispred granapa jer ti nemas sta doprineses istoj, pa se spustamo na tvoj nivo.Nitkonitkovic wrote: ↑08/02/2022 17:58jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 17:37
Je li imas ti sta konkretno da doprineses u raspravi? Neke podatke, istrazivanja, metodologije, varijable, osim besmislenih fraza?
Rasprava je na nivou pijanica ispred granapa. A ti si onaj najglasniji. Nicim ne doprinosis, samo bezveze pjenis i smaras jer si ubjedjen da je bas ono sto si ti cuo i u sta vjerujes istina. Opet ti ponavljam, nemas pojma o cemu pricas, mozes imati svoje misljenje i stavove i to je to, ne razbacuje se ti cinjenicama niti uvjeravanjem nekoga u nesto kada istim ne raspolazes.!
Last edited by jeza u ledja on 08/02/2022 18:10, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#61544 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
-
Nitkonitkovic
#61545 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ti si veoma ogranicen decko. Treba li ti crtati da ti ne raspolazes nikakvim cinjenicama niti faktima, dozovi se pameti i ne blamiraj se dalje. Ti raspolazes onim podacima koji se tebi serviraju, koji mogu biti izmanipulisani na milion nacina, bez uvida u istrazivanje ti si samo obicni glasnik de to shvati vise. Ovo je sve kurcu sviranje, mozes iznijeti svoje misljenje o svemu kao i svi ovdje i to je to. Opet ti ponavljam, ti nicim ne doprinosis jer sve sto postavljas je uveliko dostupno za tumacenje svima, bez uvida u samo istrazivanje to su samo random brojke koje su servirane radi necijeg interesa. Nemoj biti slijepac, razmisljaj svojom glavom i ne vjeruj svemu sto ti CNN servira.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 18:04Prvi post koji sam postavio nisu misljenja i stavovi vec fakti i raspolozive brojke. Posto ti tvrdis da te brojke zavaravaju red bi bio da postavis nesto drugo. U suprotnom, rasprava se svodi na pricu ispred granapa jer ti nemas sta doprineses isto, pa se spustamo na tvoj nivo.Nitkonitkovic wrote: ↑08/02/2022 17:58
- jeza u ledja
#61546 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Koje nam brojeve i istrazivanja ti mozes predociti?
-
Naslovnica
#61547 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ja se samo sjećam kada sam se vakcinisao prošle godine niko nije spominjao treću ili četvrtu piku (osim "teoretičara zavjera"), niko nije spominjao da vakcina izlapi k'o Sky Kola, niko nije spominjao da i vakcinisan možeš serbez prenositi virus, niko nije spominjao da i pored vakcine možeš biti hospitaliziran, pa čak i umrijeti. Naravno, mali procenat, promil, ali ipak možeš.
Neko će reći da nisu znali.
OK, nisu znali.
A ima li još šta da se ne zna?
Neko će reći da nisu znali.
OK, nisu znali.
A ima li još šta da se ne zna?
- avetinja
#61548 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da rezimiram, jer mi se ne da pisati romane.jeza u ledja wrote: ↑08/02/2022 18:02Imas li ti neku drugu statistiku koja govori nesto suprotno? Ne mozes se samo frcati frazama koje ne znace nista.avetinja wrote: ↑08/02/2022 17:44 Ti nisi u stanju razumjeti da je statistika samo djelomični zbir različitih podataka, koji ne mora biti tačan gledano za šire podatke. Statistika FTV televizije kaže da su oni najgledaniji, statistika Hayata kaže da su oni najgledaniji, statistika OBN ide u korist OBN televizije. Ko je u pravu? Hvataš se za jednu statistiku zato što je ti smatraš poptuno relevatnom, a to je opet nešto drugo.
Pa vjerovatno se za potrebe razlicitih istrazivanja i vode, kao sto je i do sada bilo. Ko da cijelo ovo vrijeme pandemije, a i inace, nisi nikad cuo za komorbiditete?Kažu da uticaj vakcina vremenom slabi. Koliko slabi? Govorilo se da nakon nekoliko mjeseci pada na 50% zaštitte od 90+% na početku. Znači, on je vakcinisan, vakcina je u njegovom tijelu, još proizvodi efekat, ali ne smatra se vakcinisanim. Zašto onda neko ko ima niz udruženih bolesti se vodi da je umro od virusa, a ne od tih udruženih bolesti. Zašto se ne vode kao umrli djelomično od kovida, kao što se ovi vode umrli kao djelomično vakcinisani?Pa bar pola ljudi sto je umiralo cijelo ovo vrijeme je imalo i neke druge bolescuge ili kronicne probleme, ko kad su matori. Imas dijabetes, safata te covid, ti umres od covida. Umrlo bi mozda od dijabetesa uskoro ali nisi jer ti safatao covid. Sta tu nije jasno?
![]()
Djelotvornost vakcine. Jbt kakvo ba bozanstvo, uhvatio se rijeci moc.Ti si vakcinu uzdigao na nivo božanstva. Govoriš o vjerovanju u moći vakcine. Kakvo vjerovanje u moć?![]()
Nisi antivakser, samo si....malo antivakser. Tvoja logika.Radi se o djelotvornosti vakcine koja se dokazuje vremenom, a antivakseri bi trebali biti oni koji ne žele niti jednu vakcinu da prime, jer ako već primiš jednu onda nisi antivakser.![]()
Ne, to nije njena svrha. Svrha vakcine je da ti pruzi zastitu od virusa.Ako se "moć" vakcine tako mjeri, onda opet nije postigla željeni efekat, jer se nismo vratili u normalno stanje, izuzev par mjeseci za vrijeme ljeta što je uvjetovano samim godišnjim dobom. Vakcina nije našla izlaz iz pandemije, to je njena svrha.
Od pocetka su govorili da su potrebne dvije doze, i od pocetka, znaci od samog pocetka, se pretposavljalo da ce do kraja godine trebati booster. Isto kao sto se spekulisalo da li ce uopste vakcine dugorocno raditi i sta ce se desiti ako dodje novi soj.Zar nisi primjetio da se granica djelotvornosti vakcine sa vremenom sve više sužava od strane naučnika. Prvo su govorili da je jedna doza dovoljna i da se ne možeš zaraziti niti prenijeti virus. Zatim su rekli da se možeš zaraziti, ali uz blage simptome i da možeš prenijeti virus. Onda su utvrditi da možeš imati težak simptom, ali da nećeš umrijeti. Potom jedna doza nije bila dovoljna, nego druga, pa treća, pa četvrta. Sama djelotvornost ove vakcine nije u potpunosti ispitana zato što ni vakcina nije u potpunosti ispitana, kao ni broj doza, pa dobijaš različite grafike u različitom periodu, ali opet ne precizne.
Ako je podjeljeno 10 milijardi vakcina, ili koliko vec, u roku godinu-dvije, samo to po sebi pravi rekord po broju primljene vakcine u kratkom roku tolikog broja ljudi. Govoris o tome kako statistika zavarava, onda dajes ovakvu jednu izjavu. Je li ima ijedna vakcina je podjeljena toliko puta u tako kratkom vremenu?Pored djelotvornosti, postoje i posljedice. U septembru su javno na TV-u izašli sa brojkom od oko 16 hiljada mrtvih od ove vakcine, što je najviše u posljednih 100 godina od svih drugih vakcina zajedno. I šta ćemo ako to stavimo na grafik? Postoji li opravdani strah i sumnja u djelotvornost?
Ti si se izgleda nasao uvrijedjenim zbog etikete? Etiketa je nebitna stvar. Ko koga cime naziva nece uticati na to koliko ce ljudi umrijeti. Propagiranje lazi da "vakcina ne radi" hoce.I kao što neko reče, Kinezi rekoše neće vakcina ovo zaustaviti. Šta sa time? To je direktan udar na djelotvornost vakcine i samim time što se neko usudio nekoga nazvati antivakserom. A danska studija je rekla da imunitet može trajati i dvije godine, a možda i više, jer su ispitivali od početka pandemije do danas, što je još jedan razlog da se prestane sa etiketiranjem jedni drugih, kako na forumu tako i u životu.
Sama vakcina nije u potpunosti ispitana, što znači da njene posljedice i djelotvornost nisu ispitani. Ni virus ni njegove posljedice nisu ispitani. Vakcina, kako što si rekao, trebala bi pružiti zaštitu protiv virusa koja će, prema logičnom slijedu, omogućiti povratak u normalno stanje. Ove vakcine to sada ne čine, samim time ne obavljaju svoju funkciju. Ili mi imamo različite poglede na djelotvornost.
Statistike se mijenjaju periodično zbog gore navedenog razloga i ne moraju biti tačne, zapravo nisu.
Napisat ću ti što sam prošle godine i ovdje napisao. Doktor iz Zapadnohercegovačkog kantona u neformalnom razgovoru priznao mi je da je pred sobom imao spisak od 150 pozitivnih na kovid, a u statisitku je prijavio samo 50, jer mu je rečeno da tako uradi da sezona ne bi ispaštala, a smatralo se da takav propust neće naštetiti zdravlju, jer je 80% pozitivnih bilo asimptomatično ili sa blagim simptomima. Jedan primjer koliko su statistike tačne.
Ne vrijeđam se na antivakser, nego mi je besmisleno da neko koristi taj termin koji nije jasno definisan i to u cilju obilježavanja drugih.
-
Nitkonitkovic
#61549 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ostani dobro i nadam se da ces se dozvati pameti uskoro.
- jeza u ledja
#61550 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Definicija vakcine nije pitanje razlicitih pogleda.avetinja wrote: ↑08/02/2022 18:22 Da rezimiram, jer mi se ne da pisati romane.
Sama vakcina nije u potpunosti ispitana, što znači da njene posljedice i djelotvornost nisu ispitani. Ni virus ni njegove posljedice nisu ispitani. Vakcina, kako što si rekao, trebala bi pružiti zaštitu protiv virusa koja će, prema logičnom slijedu, omogućiti povratak u normalno stanje. Ove vakcine to sada ne čine, samim time ne obavljaju svoju funkciju. Ili mi imamo različite poglede na djelotvornost.
Priznaces, standardi zdravstva u zapadnohercegovackom kantonu i u nekoj ozbiljnoj zemlji su ipak malo drukciji. Meni nije jasno sta u konktestku ovog primjera Izraela ti hoces reci sa ovim, fakat mi nije jasno, ali nije bitno.avetinja wrote: ↑08/02/2022 18:22 Statistike se mijenjaju periodično zbog gore navedenog razloga i ne moraju biti tačne, zapravo nisu.
Napisat ću ti što sam prošle godine i ovdje napisao. Doktor iz Zapadnohercegovačkog kantona u neformalnom razgovoru priznao mi je da je pred sobom imao spisak od 150 pozitivnih na kovid, a u statisitku je prijavio samo 50, jer mu je rečeno da tako uradi da sezona ne bi ispaštala, a smatralo se da takav propust neće naštetiti zdravlju, jer je 80% pozitivnih bilo asimptomatično ili sa blagim simptomima. Jedan primjer koliko su statistike tačne.
Ako ti argument da se statistikom zamagljavaju odredjene stvari to jos i mogu da razumijem, iako u ovom konkretnom primjeru to ne vidim, no ako ti je argument da se podaci laziraju onda nema svrhe rasprave. Tako je najlakse, napises lazu vas i na tome se zavrsi rasprava. Ja na to ne mogu nista dodati jer ako ne mozemo argumentima onda mozemo samo supljom, kao ovaj iznad.
Besmisleno ti koristiti termin koji nije jasno definisan i to u cilju obiljezavanja drugih?