Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
KraljicaIzJajca

#61151 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by KraljicaIzJajca »

Capljina74 wrote: 02/02/2022 21:02 @KraljicaIzJajca htjeo ti je reći da je kod omikrona tolika mutacija da je u dobroj mjeri izmjenjen protein šiljka. Toliko je promenjen da ga postojeća At ne neutalizuju.
Hvala :-D
Naslovnica

#61152 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Ma sve OK ba.
Ako CDC kaže da je tako, to je tako. :thumbup:
Doduše, "možda u školama i ne djeluju", ali ako je CDC rekao da djeluju onda da ćemo vjerovati.
Doduše, čovjek bi očekivao da i ovi iz UK kažu isto, ali mi ne djeluju toliko uvjerljivo. :(
Naslovnica

#61153 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 02/02/2022 21:55
Naslovnica wrote: 02/02/2022 21:53

Ja sam seljak čoek pa mi nije jasno šta je to toliko smiješno, ne znam značenje riječi pivot u smislu gdje se grohotom smijete.
Nije sramota pitati, a zaista mi nije namjera biti ironičan.
:?
Referenca na seriju Prijatelji gdje se Ross dere na Chandlera i Rachel da zarotiraju (eng. pivot) kauč dok ga nose uz stepenice. Ništa više.
Sjećam se scene, hilarious u kontekstu serije.
BadBoy

#61154 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 02/02/2022 22:06 Ma sve OK ba.
Doduše, "možda u školama i ne djeluju", ali ako je CDC rekao da djeluju onda da ćemo vjerovati.
Doduše, čovjek bi očekivao da i ovi iz UK kažu isto, ali mi ne djeluju toliko uvjerljivo. :(
CDC je, mnogo bolje nego što iko od nas na forumu to može, kompajlirao i sumirao trenutno najbolje dostupne dokaze o učinkovitosti maski.

Evo iskreno te pitam, odrasli smo ljudi, šta je problem u tome? Neko sjede i skupi dokaze iz puno studija i na osnovu toga izvede određeni zaključak? Zar to nije najracionalniji način postupanja? Ne razumijem čemu ovaj blago ciničan ton...
Bluemore

#61155 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bluemore »

splinter wrote: 31/01/2022 10:29 Konačno :thumbup:

https://www.reuters.com/article/health- ... SL1N2UB0AV

"Japanese trading and pharmaceutical company Kowa Co Ltd said on Monday anti-parasite drug ivermectin has been found effective for treating the omicron variant of COVID-19 in a Phase III trial." :-D
Da konacno, a koliko se samo lomaca palilo zbog ivermectina i kakve bljuzgotine pisale u main stream medijima
daddy-kool

#61156 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by daddy-kool »

BadBoy wrote: 02/02/2022 21:01
salik79 wrote: 02/02/2022 20:56

Ne bih preveo neuvjerljiv, nego nije konacan. To sto nije konacan ne znaci da se ne mogu izvlaciti logicki zakljucci.
Inconclusive baš znači da se na osnovu takvih dokaza ili nalaze NE MOGU izvlačiti validni zaključci.
:mrgreen:
Naslovnica

#61157 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 02/02/2022 22:12
Naslovnica wrote: 02/02/2022 22:06 Ma sve OK ba.
CDC je, mnogo bolje nego što iko od nas na forumu to može, kompajlirao i sumirao trenutno najbolje dostupne dokaze o učinkovitosti maski.

Evo iskreno te pitam, odrasli smo ljudi, šta je problem u tome? Neko sjede i skupi dokaze iz puno studija i na osnovu toga izvede određeni zaključak? Zar to nije najracionalniji način postupanja? Ne razumijem čemu ovaj blago ciničan ton...
Blago ciničan ton iz razloga što smo se trebali vakcinisati, revakcinisati i to je to. Niti će ko umrijeti, niti će ko u bolnicu, o prenosu meščini ništa nisu ni govorili (a ne bi me začudilo i da su za to tvrdili da će vakcina spriječiti prenos)
Studija rekla, stručnjaci rekli.
I ja evo, preleža, vakcinisan, revakcinisan i jope evo pozitivan.
Znam, delta i omicron su promijenili sve... :-)
Razočaran sam ba, ništa više. Ne vjerujem više nikome ništa, ni struci ni ovima što kroje mjere. Ne može mi ba više pod kapu stati.
BadBoy

#61158 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 02/02/2022 22:19
BadBoy wrote: 02/02/2022 22:12

Blago ciničan ton iz razloga što smo se trebali vakcinisati, revakcinisati i to je to. Niti će ko umrijeti, niti će ko u bolnicu, o prenosu meščini ništa nisu ni govorili (a ne bi me začudilo i da su za to tvrdili da će vakcina spriječiti prenos)
Studija rekla, stručnjaci rekli.
I ja evo, preleža, vakcinisan, revakcinisan i jope evo pozitivan.
Znam, delta i omicron su promijenili sve... :-)
Razočaran sam ba, ništa više. Ne vjerujem više nikome ništa, ni struci ni ovima što kroje mjere. Ne može mi ba više pod kapu stati.
Ma sve znam ba. Ponavljam po 1071 put na ovom forumu jebo mu ja mater i onom šišmišu i ko ga pojede i onom ko je izmislio tu priču i onom ko ga pusti iz labaratorije :D

Al to nije razlog da zdrav razum bacimo niz vodu. To je sve.
BadBoy

#61159 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Bluemore wrote: 02/02/2022 22:13
splinter wrote: 31/01/2022 10:29 Konačno :thumbup:

https://www.reuters.com/article/health- ... SL1N2UB0AV

"Japanese trading and pharmaceutical company Kowa Co Ltd said on Monday anti-parasite drug ivermectin has been found effective for treating the omicron variant of COVID-19 in a Phase III trial." :-D
Da konacno, a koliko se samo lomaca palilo zbog ivermectina i kakve bljuzgotine pisale u main stream medijima
Otvorim ovaj link ponovo kad tamo stoji:
The original Reuters story misstated that ivermectin was "effective" against Omicron in Phase III clinical trials, which are conducted in humans.

Clinical trials are ongoing.
Znači ovo nije bilo kliničko testiranje na ljudima. Puno sredstava koje imamo su učinkoviti protiv virusa, ali nisu dobri za ljude :D

Saga se nastavlja.
cassius

#61160 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cassius »

adsubzero wrote: 02/02/2022 18:22
cassius wrote: 02/02/2022 18:19

Utice na tebe ova pandemija psiholoski , vidi se iz aviona. Ko koga da pljune direktno ? 2 godine pandemije, i on i dalje vjeruje da maska iz binga spasava. :thumbup:
Utice kako da ne, radim zivim normalno, osim sto stavim masku u prodavnici. Evo pucam po savovima :lol:
Nego presaberi se i educiraj se, a ne da pratis youtube zabavljace i prosipas ovdje neki cinizam praveci se pametniji nego sto jesi.
Cim imas potrebu da komentarises ono sto ja radim, ocigledno da nisi dobar u glavi. Ajd u stvarnom zivotu bi nekako i razumio, ali na forumu pratiti , definitivno dijagnoza. Ne znam sta umisljas sebi da si ti nesto mjerodavan, nabij tu krpicu na usta i misli da si na taj nacin zastitio nekog.
Naslovnica

#61161 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 02/02/2022 22:24
The original Reuters story misstated that ivermectin was "effective" against Omicron in Phase III clinical trials, which are conducted in humans.

Znači ovo nije bilo kliničko testiranje na ljudima. Puno sredstava koje imamo su učinkoviti protiv virusa, ali nisu dobri za ljude :D

Saga se nastavlja.
@splinter ,
Ovo je isti link koji si postavio, ali je, koliko vidim, vijest je bitno editovana i skroz je izmijenjen kontekst prvobitne informacije?
BadBoy

#61162 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 02/02/2022 22:28

Saga se nastavlja.
@splinter ,
Ovo je isti link koji si postavio, ali je, koliko vidim, vijest je bitno editovana i skroz je izmijenjen kontekst prvobitne informacije?
Ovo je jedan lijep siže iz jedne druge studije o Ivermectinu:
As noted, the activity of ivermectin in cell culture has not reproduced in mouse infection models against many of the viruses and has not been clinically proven either, in spite of ivermectin being available globally. This is likely related to the pharmacokinetics and therapeutic safety window for ivermectin. The blood levels of ivermectin at safe therapeutic doses are in the 20–80 ng/ml range [44], while the activity against SARS-CoV2 in cell culture is in the microgram range. Ivermectin is administered orally or topically. If safe formulations or analogs can be derived that can be administered to achieve therapeutic concentrations, ivermectin could be useful as a broad-spectrum antiviral agent.
Niko nije ni protiv čega. Samo je pitanje da se dokaže učinkovitost na pravilan način koji se može reproducirati. To je sve.
Capljina74

#61163 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

Saga se nastavlja.
Alo, bola', Ivermectin je humani lijek. Kao takav uveden u veterinarsku medicinu.

Šta ti znači da nije dobar za ljude?
Last edited by Capljina74 on 02/02/2022 22:44, edited 2 times in total.
Naslovnica

#61164 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Faktćekirato i kanselovano. :thumbup:

Image
adsubzero

#61165 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by adsubzero »

cassius wrote: 02/02/2022 22:24
adsubzero wrote: 02/02/2022 18:22

Utice kako da ne, radim zivim normalno, osim sto stavim masku u prodavnici. Evo pucam po savovima :lol:
Nego presaberi se i educiraj se, a ne da pratis youtube zabavljace i prosipas ovdje neki cinizam praveci se pametniji nego sto jesi.
Cim imas potrebu da komentarises ono sto ja radim, ocigledno da nisi dobar u glavi. Ajd u stvarnom zivotu bi nekako i razumio, ali na forumu pratiti , definitivno dijagnoza. Ne znam sta umisljas sebi da si ti nesto mjerodavan, nabij tu krpicu na usta i misli da si na taj nacin zastitio nekog.
:lol:
Cuj pratiti. Sta si ti sebi umislio? To sto konstantno pises cinicne gluposti pa se zato izdvajas, ne znaci da te pratim. Nego slusaj ti youtube zabavljace i slucajno nemoj prati ruke. :bih:
BadBoy

#61166 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Capljina74 wrote: 02/02/2022 22:39

Saga se nastavlja.
Alo, bola', Ivermectin je humani lijek. Kao takav uveden u veterinarsku medicinu.

Možeš li tačno kopirati gdje sam ja u ovom quotanom postu rekao da Ivermectin nije dobar za ljude?
Naslovnica

#61167 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Saga se nastavlja.

Mislim da se pogrešno izrazio, umjesto "nisu dobri za ljude" možda je mislio "nisu učinkoviti protiv covid-19 kod ljudi".
Ivermectin je (ili možda griješim) njegovim pronalazačima donio Nobela iz medicine?
Capljina74

#61169 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Capljina74 »

BadBoy wrote: 02/02/2022 22:52

Možeš li tačno kopirati gdje sam ja u ovom quotanom postu rekao da Ivermectin nije dobar za ljude?
Onda si bio nedorečen jer iz upisa se to tako može shvatiti.
BadBoy

#61170 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Capljina74 wrote: 02/02/2022 22:58
BadBoy wrote: 02/02/2022 22:52

Onda si bio nedorečen jer iz upisa se to tako može shvatiti.
Ok, mea culpa.

Citat kaže: "The blood levels of ivermectin at safe therapeutic doses are in the 20–80 ng/ml range [44], while the activity against SARS-CoV2 in cell culture is in the microgram range. Ivermectin is administered orally or topically. If safe formulations or analogs can be derived that can be administered to achieve therapeutic concentrations, ivermectin could be useful as a broad-spectrum antiviral agent."

Prema citiranom, sigurne terapeutske doze Ivermectina za ljude se kreću između 20 i 80 nanograma. Sa druge strane, Ivermectin pokazuje antiviralna dejstva na ćelijskim kulturama tek u dozama koje se mjere u mikrogramima. U tome je kvaka.

EDIT: ja ću sutra prvi slaviti ako se pravilno dokaže i utvrdi da je Ivermectin učinkovit protiv SARS-Cov2 virusa. Neka ostane zapisano.
splinter

#61171 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by splinter »

Iako prvobitno osmišljen kao lijek, odnosno antiparazitik u veterinarskoj medicini, Ivermektin se potom počeo koristiti i u humanoj medicini i pokazao izuzetno efikasan antiparazitik i ua ljude. Moglo bi se reći da je bio najzastupljeniji u zemljama tzv trećeg svijeta, jugoistočne azije, afrike,
Vremenom su vršena istraživanja na ćelijskim kulturuma i uočeno je snažno antivirusno djelovanje za širi spektar virusa, kroz mehanizam ometanja replikacije virusa.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/a ... MC7564151/
U ovom članku ima malo više u sveu. U svakom slučaju zanimljiv lijek koji ima veliki potencijal.
Jasno je da on trenutno nije lijek izbora za liječenje Covida ali bi uz neke izmijene, prilagođavanje, korigiranje terapijske doze te početka terapije i određivanja njenog trajanja možda to mogao biti.
Nije on jedini relativno jeftin i dostupan lijek koji pokazuje određena antivursna djelovanja . . .
BadBoy

#61172 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

splinter wrote: 02/02/2022 23:22 Jasno je da on trenutno nije lijek izbora za liječenje Covida ali bi uz neke izmijene, prilagođavanje, korigiranje terapijske doze te početka terapije i određivanja njenog trajanja možda to mogao biti.
Nije on jedini relativno jeftin i dostupan lijek koji pokazuje određena antivursna djelovanja . . .
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo pokušavam reći cijelo vrijeme.

U biti ima nekog dima, treba ispitati ima li vatre. Ako ima, ide u upotrebu momentalno. Nema te "agende" koja može kontrolisati svih 8 milijardi ljudi na ovoj planeti.

Samo je poenta da se pravilno ispita, testira i dokaže. Ako se nakon ovakvih ispitivanja dokaže da je učinkovit, treba ga koristiti.

A ne zato što je to rekao Joe Rogan.
GandalfSivi

#61173 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GandalfSivi »

Naslovnica wrote: 02/02/2022 21:53
GandalfSivi wrote: 02/02/2022 21:04

SHUT UP! SHUUUUT UUUP! Odlicno :D
Ja sam seljak čoek pa mi nije jasno šta je to toliko smiješno, ne znam značenje riječi pivot u smislu gdje se grohotom smijete.
Nije sramota pitati, a zaista mi nije namjera biti ironičan.
:?
:D

A inace, u konverzaciji znaci skretanje sa teme i zaobilazenje odgovora na pitanje...
Locked