Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

uglavnomja

#24926 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

GAU8 wrote: 14/02/2022 12:05 Bilo podmetanje ili ne, ja mislim da je postupak tuzilastva i suda katastrofalan.

Ako se ja kao laik zapitam koliko ima smisla "prekvalificirati djelo" jer za neko drugo djelo nema dovoljno dokaza, onda bi se i valjda neko ko je mnogo iskusniji u tome i sam treba zapitati da li je pametno to uraditi.

Ako su navodno znali (sa velikom sigurnoscu) da je Ljubo pocinitelj, ali nisu imali dokaze (oruzje) koliko je naivno ocekivati da niko u odbrani nece postaviti pitanje nastanka povreda kada preokrenu proces u saobracajnu nesrecu?
:thumbup:

jos je poraznije sto je najvisi sud u drzavi digao ovu besmislenu glupavu optuznicu za prikrivanje ... da ne ponavljam nadeznosti, rupe u optuznici ...

sad ce 1000. stranica teme :-)
ovo_malo_duse

#24927 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ovo_malo_duse »

GAU8 wrote: 14/02/2022 12:05 Bilo podmetanje ili ne, ja mislim da je postupak tuzilastva i suda katastrofalan.

Ako se ja kao laik zapitam koliko ima smisla "prekvalificirati djelo" jer za neko drugo djelo nema dovoljno dokaza, onda bi se i valjda neko ko je mnogo iskusniji u tome i sam treba zapitati da li je pametno to uraditi.

Ako su navodno znali (sa velikom sigurnoscu) da je Ljubo pocinitelj, ali nisu imali dokaze (oruzje) koliko je naivno ocekivati da niko u odbrani nece postaviti pitanje nastanka povreda kada preokrenu proces u saobracajnu nesrecu?
Evo ja kao laik imam par pitanja za tebe.
Prvo kako je moguce da Ljubo prodje sa kombijem, ako je prosao, stane, izadje sa palicom i udari Djenana sa ledja da ga ovaj ne cuje i ne vidi "noc" u aleji kad se cuje mis kad suska pored puta. Da se Dzenan ne brani jer nije Dzenan bio penzioner da nev idi da neko sa palicom ide na njega, bez sacekuse. Usto Ljubo namlati Alisu i ona se toga ne sjeca? Osim ako Ljubo nije ko nindza iz kombija opucao momka koji seta sa trebom u aleji a onda se u trku bacio na Alisu, koja pazi to po misljenju vjestaka nikad nije bila oborena jer su svi tragovi krvi ukazuju da je udarce trpila uspravno.
Sta je po tvom miljenju Ljubin motiv ? Roma da familijom u kombiju pa eto nek je i pijan da pocini takvo ubistvo
Koji je motiv svih zataskavanja i nelogicnosti od strane Mutapa? ( zaboravili smo Zijino pracenje Muriza i Dnevnik) , poruke i mailove Alisa je isto natamburana i ona je zrtva itd.
U policiju i tuzilastvo , hitnu itd da ne ulazimo..
YouAreMyDestiny

#24928 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Vjerovatno ga je Dženan sa nečim izazvao. Ljubo ih udario autom i oborio, Dženan mu lupi nogom od auto, pokaže mu srednji prst, opsuje nešto i Ljubo izlijeće sa palicom. Dženan je prvi udarac odbio ali drugi nije.
YouAreMyDestiny

#24929 Re: Slučaj Dženan Memić

Kakva zataškavanja i kakav dnevnik :mrgreen:
Evo suđenje pokazuje, da nije bilo ni zavjere ni zataškavanja. Javnost čeka svaki dan, da se pojave svi ti silni dokazi i svjedoci i evo ništa. Već polako ljudi vide, da je sve prenapuhano.
ovo_malo_duse

#24930 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by ovo_malo_duse »

klix wrote: 14/02/2022 13:52 Vjerovatno ga je Dženan sa nečim izazvao. Ljubo ih udario autom i oborio, Dženan mu lupi nogom od auto, pokaže mu srednji prst, opsuje nešto i Ljubo izlijeće sa palicom. Dženan je prvi udarac odbio ali drugi nije.
Uzalud vam trud sviraci... Opusteno su mislili proce kao i kod druge djece, niste racunali na Muriza...Previse nelogicnosti i sad samo okrecete vodu da je skrenete, kako rekoh par istih likova sto vezanih za Dalidu, par pcelica i jos jedan dva iz Mutap drustva trlaju li trlaju.
Furali ste saobracajku do iznemoglosti, neki jos furaju jer nisu izgleda dobili update a i vrapcima na grani je jasno da ih nije mogao udariti sto kako rekoh aleja, noc cujes misa a ne kombi koji ti prilazi o povredama da ne govorimo. Sad kad furate sljedece a to je et Ljubo cigan, nindja umjesto da produzi opalio momka palicom po glavi i jos pride davio Alisu i onda razgulio a ova se ne sjeca.

How yes no...
GAU8

#24931 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

ovo_malo_duse wrote: 14/02/2022 13:47 ...
Evo ja kao laik imam par pitanja za tebe.
Prvo kako je moguce da Ljubo prodje sa kombijem, ako je prosao, stane, izadje sa palicom i udari Djenana sa ledja da ga ovaj ne cuje i ne vidi "noc" u aleji kad se cuje mis kad suska pored puta. Da se Dzenan ne brani jer nije Dzenan bio penzioner da nev idi da neko sa palicom ide na njega, bez sacekuse.
Zasto mene to pitas? I odakle dolazi tvrdnja, da Dzenan "nije nikog cuo ni vidio" i da se "nije branio"?

Onoga ko to tvrdi trebas da pitas.
invincible1921

#24932 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by invincible1921 »

Ako se ovako nastavi sa feragotovim besmislicama ovo sudjenje ce trajati jos 10 godina i opet ce se biti na istom...car je go ljudi
YouAreMyDestiny

#24933 Re: Slučaj Dženan Memić

invincible1921 wrote: 14/02/2022 14:13 Ako se ovako nastavi sa feragotovim besmislicama ovo sudjenje ce trajati jos 10 godina i opet ce se biti na istom...car je go ljudi
Može ovo trajati još sto godina i nikad se ništa neće desiti. 🤷‍♀️ Sve je napuhano, sve ovo je zapravo jedno veliko ništa. Niti je bilo zavjere, niti je u pitanju moćnik.

Džaba se trude da dovedu na mjesto događaja nekog drugog osim Ljube i džaba pokušavaju da sklone Ljubu.

Svakome sa imalo mozga je jasno, da je ovo sve ubleha.
GAU8

#24934 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

klix wrote: 14/02/2022 14:39
invincible1921 wrote: 14/02/2022 14:13 Ako se ovako nastavi sa feragotovim besmislicama ovo sudjenje ce trajati jos 10 godina i opet ce se biti na istom...car je go ljudi
Može ovo trajati još sto godina i nikad se ništa neće desiti. 🤷‍♀️ Sve je napuhano, sve ovo je zapravo jedno veliko ništa. Niti je bilo zavjere, niti je u pitanju moćnik.

Džaba se trude da dovedu na mjesto događaja nekog drugog osim Ljube i džaba pokušavaju da sklone Ljubu.

Ma jeste ovo svasta.
Skandalozno je i katastrofalno je.
Ogledalo neznanja i nepotizma.

I umjesto da se fokus stavi na taj problem, na kraju se sudi 5 osoba koje su najslabija karika u procesu.
YouAreMyDestiny

#24935 Re: Slučaj Dženan Memić

Sve je ovo ništa, jer nije bilo nikakve zavjere i moćnika.
A neznanje i javašluk su nešto drugo.
uglavnomja

#24936 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

klix wrote: 14/02/2022 14:48 Sve je ovo ništa, jer nije bilo nikakve zavjere i moćnika.
A neznanje i javašluk su nešto drugo.
neznanje, javasuk, nesposobst su bili do ove zadnje optuzice

tu vise nije bio nicega u tom fonu, svjesno i namjerno je podignuta i potvrdena optuznica za NISTA protiv 5 nevinih ljudi, koji su cak mjesecima camili u zatvoru
sve u interesu glavnog ljigavca u bh politici, da zastiti svoju zastitnicu, debilnu nesposobnu kriminalnu i korimpiranu gordanu, sve sa sefovima i satelitima

tu su upali potrcko ifet, osrednji advokat i lazljivi manipulator plus dvoje memica, neobrazovanih i bahatih, zeljinih "osvete" :roll: onako kako su je oni zamislil, i naravno para guzovace, i sa budzeta i od budala sto im daju pare
i slave i moci i nedodirljiivosti koja im je dozvoljavala i laganje i bahacanje bez konsekvenci
YouAreMyDestiny

#24937 Re: Slučaj Dženan Memić

I gdje će sad reći, da su pogriješili? 🤷‍♀️ Svjesni su oni svega, ali jbg osladilo se. Ifetu se osladilo, da bude najbolji advokat i pravosudni genije. Murizu se osladilo da bude nedodirljiv, pravednik, borac za pravdu koji može da blati koga hoće dok rulja klica i pada u trans. A Arijani su se osladile i pare i politika, a naravno može da glumi pravednicu i osvetnicu, da laže i priča šta hoće, a zapravo je polupismena seljančica i hamša. I sad su dobili svojih pet minuta slave, dobili su priliku da budu bitni.
kvinoja

#24938 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kvinoja »

klix wrote: 14/02/2022 15:16 I gdje će sad reći, da su pogriješili? 🤷‍♀️ Svjesni su oni svega, ali jbg osladilo se. Ifetu se osladilo, da bude najbolji advokat i pravosudni genije. Murizu se osladilo da bude nedodirljiv, pravednik, borac za pravdu koji može da blati koga hoće dok rulja klica i pada u trans. A Arijani su se osladile i pare i politika, a naravno može da glumi pravednicu i osvetnicu, da laže i priča šta hoće, a zapravo je polupismena seljančica i hamša. I sad su dobili svojih pet minuta slave, dobili su priliku da budu bitni.
Ma divne su im uloge, za poželiti. Bi li se mijenjao/mijenjala s njima?
vjeshalica

#24939 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

klix wrote: 14/02/2022 15:16 I gdje će sad reći, da su pogriješili? 🤷‍♀️ Svjesni su oni svega, ali jbg osladilo se. Ifetu se osladilo, da bude najbolji advokat i pravosudni genije. Murizu se osladilo da bude nedodirljiv, pravednik, borac za pravdu koji može da blati koga hoće dok rulja klica i pada u trans. A Arijani su se osladile i pare i politika, a naravno može da glumi pravednicu i osvetnicu, da laže i priča šta hoće, a zapravo je polupismena seljančica i hamša. I sad su dobili svojih pet minuta slave, dobili su priliku da budu bitni.
Sto si to promjenila nick? Pa promjenom neces sjebat cinjenicu sta si cvrljala na pocetku, a sta sada...nisu svi toliko glupavi
kakotakonikako

#24940 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by kakotakonikako »

klix wrote: 14/02/2022 15:16 You?Are:My.De.st.iny:
I gdje će sad reći, da su pogriješili? 🤷‍♀️ Svjesni su oni svega, ali jbg osladilo se. Ifetu se osladilo, da bude najbolji advokat i pravosudni genije. Murizu se osladilo da bude nedodirljiv, pravednik, borac za pravdu koji može da blati koga hoće dok rulja klica i pada u trans. A Arijani su se osladile i pare i politika, a naravno može da glumi pravednicu i osvetnicu, da laže i priča šta hoće, a zapravo je polupismena seljančica i hamša. I sad su dobili svojih pet minuta slave, dobili su priliku da budu bitni.
A sta se tebi osladilo ?

Primjetna je nervoza ovih osumnjicenih i njihovih jataka.

Sta bi na sve ovo rekao Neven B. ?
foton

#24941 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by foton »

Svjesna prekvalifikacija jednog djela u drugo za koje se zna da se nije desilo je nelegalna aktivnost. Druga stvar, i ja se kao laik pitam kako bi neko mogao dici optuznicu za jedno djelo, pa u navodnom nedostatku dokaza, prekvalifikovati djelo u nesto za sta takodjer nema i ne moze biti dokaza jer se nije ni desilo? Nadati se boljem ishodu?? Uticati na vjestake da tvrde nesto sto ne odgovara istini? To je lazno svjedocenje, takodjer nelegalno. I vrlo je naivna i poglupa ta prica da "nema oruzja = nema dokaza".

Spoji ovo sa upitnom tj ocigledno nepostojecom amnezijom, konacno dokazanim brisanjem snimaka, dobijes ---> 1000 strana nebuloza na forumu.

Meni je najupecatljiviji susret Mutapa i kcerke mu kad se vrlo brzo pojavio na licu mjesta. On je NIJE PITAO KAKO SI I STA JE BILO sto bi svaki normalan otac uradio. On je samo tjesi, "bice sve u redu". Jer je on tada definitivno vec znao sta je bilo.
GAU8

#24942 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

foton wrote: 14/02/2022 16:17
Spoji ovo sa upitnom tj ocigledno nepostojecom amnezijom, konacno dokazanim brisanjem snimaka, dobijes ---> 1000 strana nebuloza na forumu.

Meni je najupecatljiviji susret Mutapa i kcerke mu kad se vrlo brzo pojavio na licu mjesta. On je NIJE PITAO KAKO SI I STA JE BILO sto bi svaki normalan otac uradio. On je samo tjesi, "bice sve u redu". Jer je on tada definitivno vec znao sta je bilo.
Izvini ali nepostojanje amnezije nije ocigledno, a ni namjerno brisanje snimke, koliko je meni poznato, nije dokazano.
A sta je kada rekao Mutap svojoj kcerci, i sta je trebao reci i sta je "definitivno znao sta je bilo", to necu ni da komentarisem, iz razloga sto su i to glasine.

Samo cinjenice dokazane van razumne sumnje piju vode.

A ovi izgleda nisu u stanju nista dokazati kako treba.
GAU8

#24943 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

foton wrote: 14/02/2022 16:17 Svjesna prekvalifikacija jednog djela u drugo za koje se zna da se nije desilo je nelegalna aktivnost.
Prekvalifikacija djela nisu zabranjene i desavaju se non-stop.
Posebno ako se sumnja u dvostruko krivicno djelo, gdje jedno moze lakse da se dokaze od drugog.
YouAreMyDestiny

#24944 Re: Slučaj Dženan Memić

GAU8 wrote: 14/02/2022 17:00
foton wrote: 14/02/2022 16:17 Svjesna prekvalifikacija jednog djela u drugo za koje se zna da se nije desilo je nelegalna aktivnost.
Posebno ako se sumnja u dvostruko krivicno djelo, gdje jedno moze lakse da se dokaze od drugog.
Išli su na to: bolje išta nego ništa. Bolje da se kazni bar za saobraćajnu nesreću, nego nikako. Ovdje je sud napravio grešku u startu i sve je ovo posljedica toga.
invincible1921

#24945 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by invincible1921 »

Prekvalifikacija ne mijenja cinjenicu da svi dokazi upucuju da je Ljubo pocinilac...isti onaj kojeg je Muriz oalobodio
YouAreMyDestiny

#24946 Re: Slučaj Dženan Memić

invincible1921 wrote: 14/02/2022 17:22

Prekvalifikacija ne mijenja cinjenicu da svi dokazi upucuju da je Ljubo pocinilac...isti onaj kojeg je Muriz oalobodio
Ma svjestan je Muriz, da je oslobodio ubicu, ali više povratka nema. Moraju gurati dalje.
denden

#24947 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

zijancer wrote: 14/02/2022 09:00 pa što je stavljaš na ruku :facepalm:
Da bi imalo smisla što šešir navlači na stopala :D

A možda sandalu na ruci koristi kao ručni sat sa svim onim kožnim kaiševima, pa da može upratiti razliku između 21,45 i 22,30 :D
bitangeIprinceze

#24948 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by bitangeIprinceze »

klix wrote: 14/02/2022 14:39

Ja želim da traje 1000 godina samo da dušmani nemaju mira. Svako malo ih treba pikirati po mozgicima. A tableta im podijeliti u vrećama
denden

#24949 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

Pa ako se staviš u njihove cipele, logika i nije bila katastrofalna, samo ishod. Koji je, opet, bez gradacije, ili-ili. Ili oslobađajuća ili osuđujuća presuda, nema sredine.

Moraš uzeti u obzir da je sud onaj koji odlučuje i čija se riječ jedina broji kod ocjene dokaza i donošenja odluka.

Tužilaštvo je, naravno, smatralo da je Ljubo ubica palicom nakon blažeg udara kombijem, kako je Vasvija i ispričala.
Da je to smatralo, dokaz je što je to bila njihova sopstvena, izvorna, kvalifikacija, na koju je Ljubo ispitan i na koju mu je predložen i određen pritvor (a možda čak uz prijedlog za pritvor podignuta i optužnica).

Onda sud, čija se jedina broji i koji odlučuje, kaže "uvažićemo žalbu za ukidanje pritvora za ubistvo koji smo već bili odredili. Počinilac jeste Ljubo i dokazi jesu dokazi za krivično djelo, ali ne za ubistvo, nego za drugo (saobraćajku).

Realno, šta je tužilaštvo moglo u situaciji kad nije izgledno da će ikad pribaviti neke nove dokaze za ubistvo (tipa palicu) ili da će Vasvija ili Ljubo priznati ubistvo pred advokatom.

Za ubistvo bez novih dokaza (koji nisu bili izgledni) nije moglo ići prema sudu, jer je on već donio stav "Ljubo je počinio saobraćajku, koju je i priznao, a ne ubistvo palicom. Vasvijino priznaje za ubistvo palicom je nezakonito".

Tužilaštvo nije moglo obustaviti istragu protiv Ljube, jer je sud potvrdio da on jeste počinilac. Sud nije rekao "nema dokaza da je Ljubo počinilac". Nego je rekao "Ljubo je počinilac i dokazi dokazuju krivično djelo, ali ne ubistvo".

Dakle, moglo je prekvalifikovati, iako je njegovo autentično, izvorno, mišljenje da je u pitanju ubistvo. A i koji bi osumnjičeni u prvi mah priznao teže djelo, a da ga nije počinio? Logično je da je Vasvija rekla istinu za ubistvo palicom.

Međutim, sud je iz nekog razloga vidio da su dokazi za saobraćajku, nacrtao tužilaštvo da prekvalifikuje i da će sve biti OK. I bilo je, jer je sud istog dana, NA OSNOVU ISTIH DOKAZA, odredio novi pritvor, ali sad za saobraćajku i potvrdio kasnije optužnicu za saobraćajku. Dakle, SUD JE VIDIO I HTIO SAOBRAĆAJKU. A NJEGOVA SE SAMO BROJI. Džaba što si u pravu, ako onaj ko odlučuje o tome jesi li u pravu ima drugačije mišljenje. Tooretski, možemo reći da je sud svojim obrazloženjem da je u pitanju saobraćajka ubijedio tužilaštvo u to. :P Ali, vjerovatno nije to u pitanju, nego tužilaštvo nije imalo izbora osim da ide na saobraćajku, iako je vjerovalo da je u pitanju ubistvo.

Njihova prekvalifikacija je bila IZNUĐENA. Ali alternativne praktično nije ni bilo (puštanje osobe za koju je sud utvrdio da jeste počinilac, ali drugog djela ne dolazi u obzir).

Da li je uprkos tome optužnica za saobraćajku bila baš tako besmislena i bez izgleda?

Pa i ne baš.

Tužilaštvo je imalo stav istog tog suda da nije u pitanju ubistvo, nego saobraćajka. Iako će u suđenju biti druge sudije, ipak je isti sud u pitanju i bilo je za očekivati da će sud u suđenju uvažavati mišljenje svojih kolega sudija iz ranije faze postupka, da je u pitanju saobraćajka.

Imali su priznanje Ljube pred advokatom, svjedoke koji potvrđuju da je te noći došao i pričao da je autom udario ("ubio") čovjeka u Aleji, imali su materijalne dokaze vezane za kombi (krhotine, snimci, dokaze o popravci oštećenja kombija na mjestima koja odgovaraju krhotinama iz Aleje, Ljubinu zamjenu kombija, bijeg u Banjaluku itd.).

Sporna je bila Dženanova smrtonosna povreda, ali su za nju vještaci ostavili mogućnost da je mogla biti od kombija.

Osim toga, u dotadašnjem toku se Ljubina odbrana klela u saobraćajku, jer su znali da je on ubica palicom i njihov cilj je bio da odgovara za saobraćajku koju ni u snu nisu sporili, što je premija za nekog ko izvrši ubistvo palicom. Tužilaštvo je moglo pretpostaviti da će Ljubo i odbrana biti zadovoljni saobraćajkom, da je neće negirati u suđenju.

Međutim, desila su se dva faktora. Karkin je, što i nije neka mudrost, znao da je Ljubo ubica palicom, a optužen za saobraćajku, koja je ranije bila premija za odbranu i Ljubu. Plan je bio da se od optužnice za ubistvo brane pričom o saobraćajci. Ali, kad je sud već natjerao tužilaštvo da prekvalifikuje sa ubistva na saobraćajku, Karkin je shvatio da željeni cilj, presudu za saobraćajku, već ima u džepu. A da ne može ništa izgubiti ako ospori i saobraćajku, i to akcentiranjem prirode Dženanove smrotnosne povrede, za koju je znao da je od palice, a ne od kombija.

I to se i desilo. Uz svesrdnu i presudnu pomoć Muriza Memića i Ferageta i masa i medija koji su stali iza njih i stvorili pritisak na sudsko vijeće. Posebno Murizova izjava da kao oštećeni Ljubu ne tereti ni za šta.

Ostatak znamo. Da optužnica za saobraćajku nije bila tako naivna, dokaz je što je Vrhovni sud dvaput obarao oslobađajuće presude Kantonalnog suda.

Tako da se ne bih složio da je u pitanju javašluk, a čak ni neka očita nesposobnost. Ljudi su improvizovali u situaciji u kojoj su se našli, sve vrijeme u najboljoj namjeri.

Ono što jeste stvarna njihova velika fula jeste da su napisali da je Dženan dobio povredu na sljepoočnici od udara kombijem u potiljak.
denden

#24950 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by denden »

bitangeIprinceze wrote: 14/02/2022 17:55
Ja želim da traje 1000 godina samo da dušmani nemaju mira. Svako malo ih treba pikirati po mozgicima. A tableta im podijeliti u vrećama
Samo ispravno molitve uputi, moli za zlo onim što su ubili Dženana i onim koji su im pomogli da to zataškaju. Ne moraš po imenima, ti imena možda ne znaš, a taj kojem se moliš sigurno zna ;)
Locked