SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#54226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Luciano88 wrote: 14/02/2022 13:53 Dovoljno da vidis gume koje nemaju ni 1mm šare a o godini proizvodnje da i ne pricamo ... sve ti je samo kaže. I da je vozio normalno, sa ovim "gumama" dabogda da bi se izbjegla tragedija. Ali dog god se tehnički pregled prolazi sa 10KM na kafu ovakve i slične stvari su neizbježne, na žalost. Ovi problemi se moraju rješavati iz korijena.
veća je odgovornost saobracajne policije nego tehničkog pregleda

teh pregled jednom, policija svaki dan..
Laplace

#54227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

dječak sa šibicama wrote: 14/02/2022 11:50 Ivi Andricu su u Sarajevu dobacivali "pisac, napisel se sta"

Mene licno ne zanimaju imena, pocinitelja stradalog, mene licno samo zanima zasto se toliko polemise oko jasne stvari, nadobudni kriminalac je neprilagodjenom brzinom vozio i udario dijete. Stvar jasna kao dan, policija je trebala uraditi svoje, tuzilastvo svoje, sud svoje.

Medjutim kako zivimo u drzavi (ako je ovo drzava) u kojoj ubica dobije halal od porodice, i ne robija niti dana, onda i imamo ovaj bolesni sistem. Vise zakona ima u onim poluprimitivnim drustvima a la Pakistan ili neka africka banana drzava gdje rulja lincuje lopova, nego kod nas. To je tragicno.

Sad se raspreda o Tanovicu, diplomama, kakve to veze ima. Ne zanima me ni ko je Benjamin, znam da je kriminalac znam da je robijao za oruzanu pljacku, svi znamo ko su ti ljudi i ne treba mi neka velepamet da zakljucim kako je vozio. To nisu predrasude, to je zdrav razum, ja jos nisam vidio brudu sa lavorom od glave da vozi pazljivo, staje na svakom pjesackom, izadje pomogne bakici da predje cestu, odradi smjenu u javnoj kuhinji pomaze potrebitim, pomaze unesrecenim u Africi niti bilo sta slicno, a vidio sam ih kamaru u preglasnim bijesnim autima spustenog prozora, izbacenog lakta, neki mrgodni "sha je ba" pogledi, uvijek spremni na tucu, pucnjavu, prolijetanje kroz crveno, shisha barovi, jala buba i ostala bagra stil ponasanja.

Sta se bolan pravite blesavi, pojedinci.
Pakistan je za nas još pojam. Imaju (bar) dva nobelovca (za fiziku i za mir), pet nuklearnih elektrana itd.
BadBoy

#54228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

mk ultra wrote: 14/02/2022 13:55
Luciano88 wrote: 14/02/2022 13:53 Dovoljno da vidis gume koje nemaju ni 1mm šare a o godini proizvodnje da i ne pricamo ... sve ti je samo kaže. I da je vozio normalno, sa ovim "gumama" dabogda da bi se izbjegla tragedija. Ali dog god se tehnički pregled prolazi sa 10KM na kafu ovakve i slične stvari su neizbježne, na žalost. Ovi problemi se moraju rješavati iz korijena.
veća je odgovornost saobracajne policije nego tehničkog pregleda

teh pregled jednom, policija svaki dan..
I vozačka i tehnički su kod nas samo bespotrebna papirologija i način da država uzme koju marku i to je to. Nikakvu svrhu nemaju
emko1234

#54229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

black wrote: 14/02/2022 13:48
emko1234 wrote: 14/02/2022 13:40

Apsolutno sam istog misljenja. Kakv sila mora biti da ovako iscupa branik i slomi ga. Da je terminatora udario, ne bi ovoliko slomio auto.
emko1234 wrote: 14/02/2022 12:11
Moja pretpostavka je da u momentu kad je udario dijete nije vozio vise od 60kmh.
de skontaj se
Sta trebam skontat?
invincible1921

#54230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by invincible1921 »

Jbg kod nas raja postuje ogranicenja kad ocekuje muriju ili kad saobracaj ne dozvoljava... ako vozis na praznoj cesti 70 a ogranicenje 60 ti si debil i sporac.. ako u jablanici na praznoj cesti vozis 90/95 ti si za paihijatrije...

Kad shvatimo da ogranicenja i pravila nisu tu jer je neko tako htio i lupao brojeve svima ce nam bit bolje.

"Bengal" da je vozio i 60 uspio bi zakocit ili u najgorem slucaju udariti djecaka bez vecih posljedica..ovako je isao bar 80/90 i vjerovatno ga je udario i tek onda skonto
emko1234

#54231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

Laplace wrote: 14/02/2022 13:41
emko1234 wrote: 14/02/2022 09:40

Da bi mogao sudjelovati u raspravi, moras citat postove. Vec sam objasnio. Vrati se i procitaj.
Čitam i vidim sljedeće:

- Kad je u pitanju "Benjo",onda se pozivaš ne presumpciju nevinosti iako o udesu znamo ponešto: definitivno je vozio preko ograničenja, vozač je "od ranije poznat policiji" i tog dana je viđen da vozi gradomk preko ograničenja i veoma rizično. Ostalo su pretpostavke (prolazak na crveno) i izjave svjedoka (zaobilazio trolejbus).

- Kad je u pitanju pretpostavljena situacija vozača koji vozi po ograničenju i poštuje sve propise i desi se da udari pješaka,misteriozno nestaje pretpostavka nevinosti i vozač se a priori proglašava krivcem iako je jedino što se o nesreći zna da je došlo do kontakta vozila i pješaka na pješačkom prelazu.

Kako to da je u slučaju običnog vozača dovoljan kontakt na pješačkom dok u slučaju Benje mora da se radi vještačenje i sve ostalo?
Konfuzan je post. Uopste ne shvatam poentu. Pogotovo ovaj zadnji dio. Napisah sinoc da je djevojka ubila zenu ma grbavici prije mjesec dana, nikakvog vjestacenja ne procitah da je bilo. Istu vecer pustena kuci.
Ne znam sta si htio reci. Po definiciji, sve sto si gore napisao je i dalje pretpostavka. Osim ako nisi u posjedu nalaza vjestaka. To sto mediji prenesu, to okacis macku o rep. Objektivno izvjestavanje kod nas ne postoji.
madesa

#54232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madesa »

moze li mi neko reci kako Izo smije proci ispod zute trake i biti na "mjestu zlocina " . Jos jedan razlog zbog cega treba ici iz ovog krkanluka
invincible1921

#54233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by invincible1921 »

madesa wrote: 14/02/2022 14:05 moze li mi neko reci kako Izo smije proci ispod zute trake i biti na "mjestu zlocina " . Jos jedan razlog zbog cega treba ici iz ovog krkanluka
Treba prvo ustanoviti kako i zasto je izo na slobodi uopste
TheGodfather001

#54234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by TheGodfather001 »

Kako je slomio poklopac motora pored prednjeg svjetla? :shock:
il dottore

#54235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by il dottore »

Da se i ja "igram" saob. vjestaka
Po slikama sa mjesta udesa meni se cini da je Debil u trenutku udara vozilom bio na sredini ceste. Dakle linija koja odvaja saob. trake mu je bila otprilike izmedju tockova. Na autu se vidi da je Debil udario momka lijevim coskom auta, sto meni izgleda da je momak bio na dijelu ceste u suprotnoj traci u odnosu odakle je Debil dolazio i udario ga. Dakle momak je bio skoro presao ulicu iliti da je Debil isao sporije mogao je proci svojom trakom bez udesa
Sve ovo ako pretpostavimo da je momak prelazio ulicu u smjeru prema Drvenija mostu
Laplace

#54236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Milenkov buraz wrote: 14/02/2022 10:38
Laplace wrote: 14/02/2022 10:27

Zahvaljujem na slici i objašnjenju.

U ovom slučaju je jasna krivica, u to nema sumnje.

Ovdje reagujem na generalizaciju da je vozač uvijek kriv, a zamisli sad vožnju glavnom cestom po ograničenju (60km/h). U svakom trenutku ti na pješačkom može iskoračiti neodgovorni pješak, na svoje crveno, a da ti ne stigneš ni prebaciti nogu na pedalu kočnice prije nego što ga udariš. Uz to, pri naglom kočenju izvjesno je da će te udariti onaj iza, koji isto vozi brzinom 60 km/h i ne očekuje naglo kočenje na tom mjestu.

Znači, sa tom generalizacijom da je vozač uvijek kriv imamo dvije posljedice:
- Savjesni vozači su u stalnom strahu da će završiti u zatvoru zbog situacije nad kojom nisu mogli imati kontrolu.
- Pješaci su lažno uvjereni da vozač mora da se zaustavi kad god oni iskorače na pješački, bez obzira na to da li je to moguće zbog zakona fizike.

Kako napisah, to nam doprinosi većem broju poginulih pješaka. Takva promišljanja moramo napustiti ako želimo da spriječimo buduće tragedije, koje će se dešavati sve i da pozatvaramo sve ubice na cesti, jer - ostaju nam pješaci samoubice.
Postoji i izbjegavanje pješaka, naravno ako voziš normalnom brzinom do ograničenja. Znam da u Zakoni ne postoji zakonska odrednica "očekivano/neočekivano mjesto naglog kočenja" ali zato ima ono održavanje razmaka u odnosu na vozilo ispred sebe. Postoje i predviđene kazne za neodržavanje razmaka, upravo iz ovih razloga što bilo gdje i na bilo kojem mjestu može doći do naglog kočenja a nikako očekivano ili neočekivano.
Jasno je da ću izbjegavati pješaka. Izbjegavam i psa ili mačku kad mi istrče iz mrtvog ugla, uglavnom uspijevam. Kad nailazim na pješački, skoro uvijek usporim i često vozim bez gasa sa nogom spremnom na kočnici. Ali, ipak postoje realna fizikalna i biolopka ograničenja zbog kojih ne mogu stati čim uočim da mi je pješak iskoračio na manje od dva metra ispred auta.
madesa

#54237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madesa »

invincible1921 wrote: 14/02/2022 14:06
madesa wrote: 14/02/2022 14:05 moze li mi neko reci kako Izo smije proci ispod zute trake i biti na "mjestu zlocina " . Jos jedan razlog zbog cega treba ici iz ovog krkanluka
Treba prvo ustanoviti kako i zasto je izo na slobodi uopste
Covjek hladno stoji i prica sa policajcima. Ovo je stvarno postalo nevjerovatno. da su bog do mediji napravili malo veci pritisak da se to istrazi. On je komotno mogao vec tu da se dogovori sa policajcima neke detalje.
vjeshalica

#54238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

emko1234 wrote: 14/02/2022 14:05
Konfuzan je post. Uopste ne shvatam poentu. Pogotovo ovaj zadnji dio. Napisah sinoc da je djevojka ubila zenu ma grbavici prije mjesec dana, nikakvog vjestacenja ne procitah da je bilo. Istu vecer pustena kuci.
Ne znam sta si htio reci. Po definiciji, sve sto si gore napisao je i dalje pretpostavka. Osim ako nisi u posjedu nalaza vjestaka. To sto mediji prenesu, to okacis macku o rep. Objektivno izvjestavanje kod nas ne postoji.
Otkud si 100% siguran da vjestak nije obavio svoj dio posla? Ako znaci nije bilo na klixu napisano,onda nije ni bilo? Kad vec se razmeces o vjestacenju i objektivnosti?
Vidi se da si uporan da odbranis neke teorije koje su bizarne.
emko1234

#54239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

TheGodfather001 wrote: 14/02/2022 14:07 Kako je slomio poklopac motora pored prednjeg svjetla? :shock:
Kako je hauba smotana u konta smjeru na toj strani? Tj podvijena.
vjeshalica

#54240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

emko1234 wrote: 14/02/2022 14:17
TheGodfather001 wrote: 14/02/2022 14:07 Kako je slomio poklopac motora pored prednjeg svjetla? :shock:
Kako je hauba smotana u konta smjeru na toj strani? Tj podvijena.
Sto izbjegavas odgovor? Jel?
https://faktor.ba/vijest/nesreca-u-sara ... ena/149637
Uviđaj na mjestu nesreće obavili su dežurni tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, pripadnici policije, te ovlašteni sudski vještaci mašinske i saobraćajne struke.

Odgovor na to pitanje kako je smotana hauba nek ti Benjoooo kaze.
Last edited by vjeshalica on 14/02/2022 14:20, edited 1 time in total.
madesa

#54241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madesa »

mislim da Spahovici nece moci puno da petljaju sa policijom u vezi nesrece jer ipak je mali sin od Tanovica. Pritisak javnosti bi odmah odigralo neku ulogu ,tako da mislim da ce sve biti fer od sudjenja pa na dalje . I dalje mi je nejasno sta Izo radi na mjestu nesrece, ne bi me cudilo da je svoju krv i urin dao. Bagra
vjeshalica

#54242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

madesa wrote: 14/02/2022 14:20 mislim da Spahovici nece moci puno da petljaju sa policijom u vezi nesrece jer ipak je mali sin od Tanovica. Pritisak javnosti bi odmah odigralo neku ulogu ,tako da mislim da ce sve biti fer od sudjenja pa na dalje . I dalje mi je nejasno sta Izo radi na mjestu nesrece, ne bi me cudilo da je svoju krv i urin dao. Bagra
Zvao svoju gerilu da ga spasava i da sufliraju kako ce i sta ce. Zna se ko se zadrzava na licu mjesta, a ko se udaljava.Doduse nije iskljuceno da su bili skupa u autu. Ne mozemo tvrditi da je olos bila sama unutra.
noviclan

#54243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Image

Image

Koja je ovo sila bila
Haris.ba

#54244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Šta će Izo na uviđaju neko pita?

Pa mora neko i da izdaje naređenja policiji, tužilaštvu i vještacima. Ne može se dopustiti javašluk.
vjeshalica

#54245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 14/02/2022 14:24 Šta će Izo na uviđaju neko pita?

Pa mora neko i da izdaje naređenja policiji, tužilaštvu i vještacima. Ne može se dopustiti javašluk.
Nemoj skakat na prvu,mozda su skupa bili u autu.Imaju tu i one zene od njegovih sinova.Vidi se negdje na slici.
emko1234

#54246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emko1234 »

vjeshalica wrote: 14/02/2022 14:12
emko1234 wrote: 14/02/2022 14:05
Otkud si 100% siguran da vjestak nije obavio svoj dio posla? Ako znaci nije bilo na klixu napisano,onda nije ni bilo? Kad vec se razmeces o vjestacenju i objektivnosti?
Naredbu da se radi vjestacenje daje postupajuci tuzilac. Obzirom da je priveden tj lisen slobode u ranim jutarnjim satima u subotu, postupajuci tuzilac je po izdavanje rjesenja o lisavanju slobode mogao izdat naredbu da se uradi vjestacenje. Obzirom da se to sve desavalo u subotu, i da su se malcu borili za zivot, nije mogao biti gotov policijski zapisnik.
Kod postoji sumnja da je pocinjeno krivicno djelo, u sastavljanju zapisnika ucestvuje tuzilastvo. Obzirom da je bilo neizvjesno hoce li dijete prezivjeti, nista od dokumentacije nije bilo moguce kompletirati u dva dana.
Vjestak saobracajne struke vjestacenje pravi po policijskom zapisniku. Obzirom da ga nije imao, nije mogao zavrsiti nalaz.
vjeshalica

#54247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

emko1234 wrote: 14/02/2022 14:25
vjeshalica wrote: 14/02/2022 14:12

Naredbu da se radi vjestacenje daje postupajuci tuzilac. Obzirom da je priveden tj lisen slobode u ranim jutarnjim satima u subotu, postupajuci tuzilac je po izdavanje rjesenja o lisavanju slobode mogao izdat naredbu da se uradi vjestacenje. Obzirom da se to sve desavalo u subotu, i da su se malcu borili za zivot, nije mogao biti gotov policijski zapisnik.
Kod postoji sumnja da je pocinjeno krivicno djelo, u sastavljanju zapisnika ucestvuje tuzilastvo. Obzirom da je bilo neizvjesno hoce li dijete prezivjeti, nista od dokumentacije nije bilo moguce kompletirati u dva dana.
Vjestak saobracajne struke vjestacenje pravi po policijskom zapisniku. Obzirom da ga nije imao, nije mogao zavrsiti nalaz.
Sveti Đordže, ima dezurni tuzioc koji dezura i dolazi po pozivu i u najsitnije sate.Vjestak je izasao na lice mjesta dok scena nije pomaknuta.Stavila sam sliku doticnog vjestaka sa lics mjesta.On ce na osnovu onoga sa lica mjesta tvoriti nalaz.
Jasno i nedvosmisleno je bilo da su nastupile teske povrede, i na osnovu toga djelo je krivicno,izaslo je iz prekrsaja.
Dalje,osoba moze umrijeti i nakon 7 dana(gluho bilo) tako da kvalifikacija se uvijek moze promjeniti.
Vjestak ima svoje rokove,i niko nije rekao da mora uraditi nalaz za 24 sata ili 12h.Ali vjestak je izasao na lice mjesta! On ce uraditi svoj dio posla.
Prestani boga ti vise kontrirati u smjeru u kojem ti godi.
Last edited by vjeshalica on 14/02/2022 14:32, edited 2 times in total.
Haris.ba

#54248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 14/02/2022 14:25
Haris.ba wrote: 14/02/2022 14:24 Šta će Izo na uviđaju neko pita?

Nemoj skakat na prvu,mozda su skupa bili u autu.Imaju tu i one zene od njegovih sinova.Vidi se negdje na slici.
MIsliš da ne bi onda preuzeo da je on vozio? :D
vjeshalica

#54249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 14/02/2022 14:27
vjeshalica wrote: 14/02/2022 14:25

MIsliš da ne bi onda preuzeo da je on vozio? :D
Ma ne bi,stara drtina ode svidjat svoje poslove,lakse mu je cupat traktor iz zatvora.
basicm

#54250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by basicm »

Udarena lijeva strana auta, znaci pjesak nije iznenada krenuo, nije bilo prebacivanja na haubu sto znaci da je tijelo bilo na nizoj tacki, tu negdje ispod fara. Svu silu udara je djecak pokupio. Strasno.
Post Reply