Pa ko kaskaderi se ponasaju.Jos ako im svirnes pogledaju te ko da si im pola familije pobio ili ono blijedo kao nejasno im sto sviras.last mohicans wrote: ↑13/02/2022 18:48To je najopasnije. Jednom mi se desilo na raskrsnici za Buca Potok, kad je pješak iza autobusa izletio i iskočio na crveno. Jako opasna situacija, sreca da sam pribran bio.zla_kraljica wrote: ↑13/02/2022 18:43
Blentavih ima, slazem se. Mada bi prije rekla vise bezobraznih nego blentavih, ali dobro. Najbolji primjer je dio kod Kralja Fahda. Kad pocnu iza trole izlijetati na sred ceste. Ide prema Nedzaricima ili Vojnickom i njemu je mrsko ici par metara nize i preci ko covjek na pjesackom, vec se ponasaju ko dvorske lude iskakajuci ispred auta.
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- zla_kraljica
#53901 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
last mohicans
#53902 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovo?drag_gost wrote: ↑13/02/2022 19:03 Maloprije sa Nisicke Visoravni. Negdje kod skretanja za Cevljanovice naletim na kolonu, slupao se neko, auto na krovu, totalka. Bilo je vec auta parkiranih, raja izasla da pomogne. Bilo je vec 10-15 momaka, pitao sam treba li im pomoci, rekli su da ne treba. Nisam vidio ni krv, okupili se oko auta i pricaju. Tada sam nastavio dalje. Nakon 10tak minuta hitna je protutnjala u iz suprotnog pravca negdje prema Srednjem. Nisam nista nasao na portalima, nadam se da je sve ok.
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/71 ... zen-na-kum
- drag_gost
#53903 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jeste, to je. Ne znam sta se desilo, nisam vidio nijedno auto da je udareno. Vjerovatno se prevrnuo nekako...last mohicans wrote: ↑13/02/2022 19:04Ovo?drag_gost wrote: ↑13/02/2022 19:03 Maloprije sa Nisicke Visoravni. Negdje kod skretanja za Cevljanovice naletim na kolonu, slupao se neko, auto na krovu, totalka. Bilo je vec auta parkiranih, raja izasla da pomogne. Bilo je vec 10-15 momaka, pitao sam treba li im pomoci, rekli su da ne treba. Nisam vidio ni krv, okupili se oko auta i pricaju. Tada sam nastavio dalje. Nakon 10tak minuta hitna je protutnjala u iz suprotnog pravca negdje prema Srednjem. Nisam nista nasao na portalima, nadam se da je sve ok.
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/71 ... zen-na-kum
- dječak sa šibicama
#53904 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Covjece, ne smijes udariti pjesaka, na pjesackom prelazu pjesak je car, kako postoji odstojanje, obaveza zaustavljanja na znak stop i slicna pravila koja se vozacima ne svidjaju, tako postoji i pravilo pjesackog prelaza.
Nemas ti sta gatati hoce li pjesak preci ili nece, tvoje kao vozaca je da stanes kad vidis pjesacki prelaz.
Ali kako rekoh, kontam da kod nas niti ne postoji ta saobracajna kultura. Nego sta on meni ba izlijece ta hoce on pjesak bjezi ba idem ja lola sklanjaj se.
Nemas ti sta gatati hoce li pjesak preci ili nece, tvoje kao vozaca je da stanes kad vidis pjesacki prelaz.
Ali kako rekoh, kontam da kod nas niti ne postoji ta saobracajna kultura. Nego sta on meni ba izlijece ta hoce on pjesak bjezi ba idem ja lola sklanjaj se.
- Laplace
#53905 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Prije bih rekao da to znači da je jači od poštara.RagibUzoriti wrote: ↑13/02/2022 08:03
To su vec price za malu djecu.
Jesu shupci i krkani i onaj zadnji olos, cuo sam dosta stvari da su ostali duzni kojekakvim majstorima, medjutim na moje iznenadjenje cuo sam i da je dao petobanku na kafu liku koji mu je pravio negdje neke bungalove.
To da im postar ne smije donijeti racun, znaci da si vec jaci od drzave.
A nema tog lika, koji je jaci od drzave...
-
NediM17
#53906 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A mozda imaju i zajebanog cukA.
- uglavnomja
#53907 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
semafordječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2022 19:08 Covjece, ne smijes udariti pjesaka, na pjesackom prelazu pjesak je car, kako postoji odstojanje, obaveza zaustavljanja na znak stop i slicna pravila koja se vozacima ne svidjaju, tako postoji i pravilo pjesackog prelaza.
sjecas li se testova?
policajac, pa semafor, pa znakovi ...
SEMAFOR
crveno - stani i kraj price.
kakvo postovanje pjesaka na tvom zelnom u autu i njegovom crvenom pjesackom????
nema to nigdje
koja je svrha semafora ako ne vrijedi za jednu kategoriju, koju odmah povlaci za sobom i drugu
stvaranje haosa
ides od ilidze prema centru, nema guzve, zeleni val, 60-70 ... i sta? stanes, prikocis na svakom raskrscu da razgledas ima li kakav padobranac za kojeg ne vrijedi crveno?
da ponovim - svugdje na svijetu je kriv onaj ko prodje na crveno, bilo kao pjesak, bilo kao vozac
znam covjeka koji platio kaznu sto je presao na crveno kao pjesak
bez semafora je druga prica, tu vozac MORA stati cim pjesak podje zakoraciti na jesacki
i slazem se da ce ti u sarajevu svaki 10. stati ako si bas bezobrazan i ludo hrabar pa izadjes na sred ceste da mora zakociti
inace mozda svako 100. da stane samoinicijativno
Last edited by uglavnomja on 13/02/2022 19:21, edited 1 time in total.
-
noviclan
#53908 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ponijelo ga https://crna-hronika.info/saobracajna-n ... kum/332741drag_gost wrote: ↑13/02/2022 19:03 Maloprije sa Nisicke Visoravni. Negdje kod skretanja za Cevljanovice naletim na kolonu, slupao se neko, auto na krovu, totalka. Bilo je vec auta parkiranih, raja izasla da pomogne. Bilo je vec 10-15 momaka, pitao sam treba li im pomoci, rekli su da ne treba. Nisam vidio ni krv, okupili se oko auta i pricaju. Tada sam nastavio dalje. Nakon 10tak minuta hitna je protutnjala u iz suprotnog pravca negdje prema Srednjem. Nisam nista nasao na portalima, nadam se da je sve ok.
Nisam vidio nijedno drugo auto da je udareno.
- uglavnomja
#53909 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
neces dobiti ni uslov ako si bio trijezan, vozio po ogranicenju i pjesak izletio pred tebenamiami wrote: ↑13/02/2022 19:27Ja se nabijem na sVirenu kada prolazim i uočim da neko ne koristi podhodnik. Jednog dana ce me neko propucati pofinoInace teleci odgovor je kao "Sta sviras", nema tu razmisljanja. Vec vidim opravdanja "Narkomani u podhodnikU"
![]()
dječak sa šibicama wrote: ↑13/02/2022 19:08 Covjece, ne smijes udariti pjesaka, na pjesackom prelazu pjesak je car,ne smijes ga svakako udariti, ali je olakšavajuća okolnost ako ga pronosas na pješačkom na njegovo crveno. Dobit ces uslovnu kaznu, a ako si ti prošao na crveno, ne gine ti robija.
- uglavnomja
#53910 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pricam o pjesacima na pjesackom kad im je crvenonamiami wrote: ↑13/02/2022 19:38Primjeri te demantuju. Komšija dobio par godina jer je pokupio pijanog biciklistu....Vozac zdrav, prav, kiša, slaba vidljivost, jbga, zakon takav.uglavnomja wrote: ↑13/02/2022 19:36 neces dobiti ni uslov ako si bio trijezan, vozio po ogranicenju i pjesak izletio pred tebe
-
NediM17
#53911 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jedino ako pjesaka pokupis na AP ili putu rezervisanom za saobracaj motornih vozila neces biti kaznjen.
-
emko1234
#53912 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravo sam prosao dionicom gdje je Benjo udario ovog malca. I haman identična situacija. Meni zeleno, trola stoji. Njemu crveno. Vozač trole je prednjim lijevim krajem haman na cesti. Prilazim pješačkom i vozim 45 km/h. Od mosta trojica malaca, pretpostavljam da su izašli iz tramvaja, nešto se zezaju i pravo na ulicu. Dvojica pretrčaše, treći gleda u mobitel i pravo na cestu. Zbog brzine i toga što sam ih vidio dok sam prilazio, mogao sam i zakočiti i zatrubiti. Malac koji je bio zadnji i koji je drko po mobitelu, ima u usima bežične slušalice.
Mislim da je cijela hampa više dignuta zbog toga što je Izin sin krivac, nego zbog činjenice da ga je opalio. Šta bi se desilo da je dječaka udario neko ko je 100% regularan, koga nema u evidencijama, ko je nekažnjavan.
Šta bi se desilo da ga je udario dok je vozio normalno, i da mu je ovaj samo istrčao na cestu ko meni ova djeca večeras? Kad je zeleno za aute, za pješake je crveno. Ulica je prilično nepregledna pogotovo ako ne gledaš kao pješak i imaš slušalice.
Benjo je vozio brže bez daljnjeg. Ali evo razapesmo lika zbog aferima od prije. Šta ako je Benjina najveća greška što je vozio 20-30kmh brže i ako mu je ovaj mali izletio?
Ko to od nas nije vozio brže nekad na mjestima gdje nije trebao? Ne branim ga. Svi su đukele u toj familiji. Ali malo smo svi licemjerni. Presumpcija nevinosti postoji čak i ako si izašao iz zatvora jučer.
Ona ženska nedavno zgazi babu na Grbavici. Ubi je na licu mjesta. Istu noć je puštena da ide kući. Mislim da je su učesnici u ovoj nesreći važniji od događaja.
Mislim da je cijela hampa više dignuta zbog toga što je Izin sin krivac, nego zbog činjenice da ga je opalio. Šta bi se desilo da je dječaka udario neko ko je 100% regularan, koga nema u evidencijama, ko je nekažnjavan.
Šta bi se desilo da ga je udario dok je vozio normalno, i da mu je ovaj samo istrčao na cestu ko meni ova djeca večeras? Kad je zeleno za aute, za pješake je crveno. Ulica je prilično nepregledna pogotovo ako ne gledaš kao pješak i imaš slušalice.
Benjo je vozio brže bez daljnjeg. Ali evo razapesmo lika zbog aferima od prije. Šta ako je Benjina najveća greška što je vozio 20-30kmh brže i ako mu je ovaj mali izletio?
Ko to od nas nije vozio brže nekad na mjestima gdje nije trebao? Ne branim ga. Svi su đukele u toj familiji. Ali malo smo svi licemjerni. Presumpcija nevinosti postoji čak i ako si izašao iz zatvora jučer.
Ona ženska nedavno zgazi babu na Grbavici. Ubi je na licu mjesta. Istu noć je puštena da ide kući. Mislim da je su učesnici u ovoj nesreći važniji od događaja.
- uglavnomja
#53913 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ondje je za pjesake katastrofa, semafor traje trenutak, a ko prelazi prema mostu, ako je trola na cekanju semafora - nista ne vidiemko1234 wrote: ↑13/02/2022 19:43 Upravo sam prosao dionicom gdje je Benjo udario ovog malca. I haman identična situacija. Meni zeleno, trola stoji. Njemu crveno. Vozač trole je prednjim lijevim krajem haman na cesti. Prilazim pješačkom i vozim 45 km/h. Od mosta trojica malaca, pretpostavljam da su izašli iz tramvaja, nešto se zezaju i pravo na ulicu. Dvojica pretrčaše, treći gleda u mobitel i pravo na cestu. Zbog brzine i toga što sam ih vidio dok sam prilazio, mogao sam i zakočiti i zatrubiti. Malac koji je bio zadnji i koji je drko po mobitelu, ima u usima bežične slušalice.
-
Dead Man Walking
-
emko1234
#53915 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije nebitno. Šta ako je malac pretčavao na crvenom? Šta da si ti bio na mjestu Benje i vozio iz nekog razloga brže? Izleti ti dijete koje ne možeš vidjeti jer pretrčava iz pravca mesare prema mostu? Tebi zeleno, njemu crveno.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#53916 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pretjeruješ. Jasno je da nije sjajno, ali se itekako staje.uglavnomja wrote: ↑13/02/2022 19:16
bez semafora je druga prica, tu vozac MORA stati cim pjesak podje zakoraciti na jesacki
i slazem se da ce ti u sarajevu svaki 10. stati ako si bas bezobrazan i ludo hrabar pa izadjes na sred ceste da mora zakociti
inace mozda svako 100. da stane samoinicijativno
-
BadBoy
#53917 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Izvini ali ovaj post ti je preseravanje, a do sada si sve korektno pisao.emko1234 wrote: ↑13/02/2022 19:43 Upravo sam prosao dionicom gdje je Benjo udario ovog malca. I haman identična situacija. Meni zeleno, trola stoji. Njemu crveno. Vozač trole je prednjim lijevim krajem haman na cesti. Prilazim pješačkom i vozim 45 km/h. Od mosta trojica malaca, pretpostavljam da su izašli iz tramvaja, nešto se zezaju i pravo na ulicu. Dvojica pretrčaše, treći gleda u mobitel i pravo na cestu. Zbog brzine i toga što sam ih vidio dok sam prilazio, mogao sam i zakočiti i zatrubiti. Malac koji je bio zadnji i koji je drko po mobitelu, ima u usima bežične slušalice.
Upravo si naveo u ključnu razliku između tebe i Benje. Ti 45 kmh in 80+ kmh. To se zove prilagođavanje vožnje uslovima na putu. Pa ako je baš belaj nece ti muškost otpast ako ga spustiš i na 20-30 kmh.
I, kao što si se sam lijepo uvjerio, pri toj brzini se fino stigne reagovati i zakočiti. A pri 80 kmh ti prolaziš 22 metra u sekundi. Ljudski refleksi su tu potpuno neadekvatni.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- skafiskafsnjak
#53919 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Joj sto ne mogu ovih "realnih" 
- uglavnomja
#53920 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
emko1234
#53921 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma nije uopšte poenta priče ta ključna razlika. Ja bi bio licemjeran kad bi rekao da uvijek i stalno vozim po propisima. Desilo mi se hiljadu puta da glavnom ulicom navečer vozim preko ograničenja 10-15 na sat, ne jer želim nego jer se zanesem. Nema saobraćaja, uhvati me zeleni val. I ja vozim veliko auto. Da na toj brzini udarim nekoga, raznio bih ga.BadBoy wrote: ↑13/02/2022 20:22Izvini ali ovaj post ti je preseravanje, a do sada si sve korektno pisao.emko1234 wrote: ↑13/02/2022 19:43 Upravo sam prosao dionicom gdje je Benjo udario ovog malca. I haman identična situacija. Meni zeleno, trola stoji. Njemu crveno. Vozač trole je prednjim lijevim krajem haman na cesti. Prilazim pješačkom i vozim 45 km/h. Od mosta trojica malaca, pretpostavljam da su izašli iz tramvaja, nešto se zezaju i pravo na ulicu. Dvojica pretrčaše, treći gleda u mobitel i pravo na cestu. Zbog brzine i toga što sam ih vidio dok sam prilazio, mogao sam i zakočiti i zatrubiti. Malac koji je bio zadnji i koji je drko po mobitelu, ima u usima bežične slušalice.
Upravo si naveo u ključnu razliku između tebe i Benje. Ti 45 kmh in 80+ kmh. To se zove prilagođavanje vožnje uslovima na putu. Pa ako je baš belaj nece ti muškost otpast ako ga spustiš i na 20-30 kmh.
I, kao što si se sam lijepo uvjerio, pri toj brzini se fino stigne reagovati i zakočiti. A pri 80 kmh ti prolaziš 22 metra u sekundi. Ljudski refleksi su tu potpuno neadekvatni.
Ali evo da se vratimo na ovaj slučaj konkretno. Hajmo uzet presumpciju nevinosti koja kaže da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Nebitno ko je vozač auta. Evo neka sam ja. Udario sam, stao, možda čak pružio i prvu pomoć. Nisam bio pijan, nisam bio drogiran. Stao sam 20 metara od pješačkog. Ako uzmemo zaustvani put potpuno ispravnog auta te veličine u idealnim uslovima (gume, temperatura, ispravan kočioni sistem) sa 100kmh, on je nekih 40 metara. Ako sam stao nakon 20 metara, evo neka je i 30, uslovi nisu bili idealni. Bilo je hladno. Možda su na autu ljetne gume ( ne bi me čudilo, na njemu je felga 21 inč), čisto sumnjam da je Izo dao 600KM za po komadu za gumu. Sve se to vještači. Bilo nepregledno. Ne znamo odakle je malac izletio.
Ima li osnova za pritvor? I ima i nema. Fazon je što se hajka pravi jer je lik to što jeste, jer je Izin sin, jer je kurčevit, osuđivan, zatvaran. S druge strane je dijete Danisa Tanovića. Uzimamo odmah to da je dijete čisto. Da nije prešlo na crvenom za pješake, da nije pretrčavalo, da nije izletilo, da možda nije popilo nešto pa mu je rasuđivanje bilo upitno. Ja sam pušio travu sa 17 godina, relativno redovno. Ništa od toga nije ispitano ni dokazano. Ali je lik već osuđen. Objektivno, za sad bez razloga. Po meni.
Opet kažem da ih ne branim. Likove tog kalibra treba istrijebiti i zabraniti da se razmnožavaju. Ali treba biti realan i objektivan. Ko god kaže da mu se nije moglo desiti, sere. Možda se nije moglo desiti da udariš nekoga na 80 u toj ulici, ali da sam ja večeras bio bliže semaforu kad je ovaj mali izašao na ulicu, moja brzina od 45kmh bi bila nebitna. Inercija i težina urade svoje.
- vjeshalica
#53922 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zna li gdje je pješački prelaz ovdje uopće?uglavnomja wrote: ↑13/02/2022 19:49
ondje je za pjesake katastrofa, semafor traje trenutak, a ko prelazi prema mostu, ako je trola na cekanju semafora - nista ne vidi
Kad staneš u svoju traku, MORAŠ vidjeti pješački koji je dole debelo niže.

- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#53923 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pjesacki je na cosku kod skole, tu je i prelazio
Ali ako trola hoce da se ukljuci onda ne vidis nista... I tad ti je crveno
Ali ako trola hoce da se ukljuci onda ne vidis nista... I tad ti je crveno
- vjeshalica
#53924 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
oj džordže sveti ,gdje je nepregledno?emko1234 wrote: ↑13/02/2022 20:35
Ali evo da se vratimo na ovaj slučaj konkretno. Hajmo uzet presumpciju nevinosti koja kaže da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. Nebitno ko je vozač auta. Evo neka sam ja. Udario sam, stao, možda čak pružio i prvu pomoć. Nisam bio pijan, nisam bio drogiran. Stao sam 20 metara od pješačkog. Ako uzmemo zaustvani put potpuno ispravnog auta te veličine u idealnim uslovima (gume, temperatura, ispravan kočioni sistem) sa 100kmh, on je nekih 40 metara. Ako sam stao nakon 20 metara, evo neka je i 30, uslovi nisu bili idealni. Bilo je hladno. Možda su na autu ljetne gume ( ne bi me čudilo, na njemu je felga 21 inč), čisto sumnjam da je Izo dao 600KM za po komadu za gumu. Sve se to vještači. Bilo nepregledno. Ne znamo odakle je malac izletio.
Ima li osnova za pritvor? I ima i nema. Fazon je što se hajka pravi jer je lik to što jeste, jer je Izin sin, jer je kurčevit, osuđivan, zatvaran. S druge strane je dijete Danisa Tanovića. Uzimamo odmah to da je dijete čisto. Da nije prešlo na crvenom za pješake, da nije pretrčavalo, da nije izletilo, da možda nije popilo nešto pa mu je rasuđivanje bilo upitno. Ja sam pušio travu sa 17 godina, relativno redovno. Ništa od toga nije ispitano ni dokazano.
- vjeshalica