SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

last mohicans

#53876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Haris.ba wrote: 13/02/2022 16:36
ljubicasti limun wrote: 13/02/2022 16:15

Ma odi do Istocnog Sarajeva samo. Dakle, par km, skroz druga situacija
Nemojte na policiju. Sabotiraju ih tuzilastvo i sudije. Ne daju im da rade.
Frisko sa Bjelasnice. Tri patrole se samo vrte u autima ili su parkirane. Ni jedan guice da izviri iz auta. Šta imaju tri patrole na Bjelasnici raditi vozati se po cijeli dan ili parkiran biti? Čisto rasipanje budzetskih novaca.
dječak sa šibicama

#53877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Pjesacki prelaz ne nosi slucajno pridjev pjesacki.

Pjesam je kriv ako prelazi na crveno, placa kaznu, vozac je kriv ako udari pjesaka nebitno je li crveno ili zeleno za pjesaka. Ja znam da kod nas nikada nije postojala vozacka kultura pa tako ni postovanje pjesackog prelaza.
U uredjenim drzavama, na velikom broju pjesackih prelaza posebno onima mimo raskrsnica dakle prelaz negdje na sred ceste, niti nema semafora, podrazumjeva se da pjesak ima prednost.

Vozac mora postovati pjesaka na pjesackom prelazu bez obzira na semafor. Tu mislim na "kontakt igru", pjesak ce platiti svoju kaznu zbog prelaska na crveno ali ti nemas pravo prolaska ako je pjesak na prelazu. To je pjesacka zona na kolovozu.
Last edited by dječak sa šibicama on 13/02/2022 18:05, edited 1 time in total.
ljubicasti limun

#53878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ljubicasti limun »

konektovan wrote: 13/02/2022 18:01
ljubicasti limun wrote: 13/02/2022 17:58

Pa staju na pjesackom. O tome govorimo.
Ma daj,..nemoguće, eto ovi u Sarajevu ne staju nikako... :-)
:?

Pa iskreno, u manjini su ovi sto stanu na pjesackom u Sarajevu. To nigdje u BiH (niti igdje drugdje) nisam dozivjela da se na pjesackom ne staje. Osim u Sarajevu. Ne staju ni na pjesackom ni na pjesackom uz zeleno za pjesake ako je i njima zeleno. Primjer - pjesacki na M. Dvoru prema Alti. Jedan u moru primjera.
sumirprimus

#53879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sumirprimus »

Problem pjesackih prelaza nit ko staje nit pjesaci gledaju realno . Danas stajem liku, ima prednost sve ok, no za njegovo dobro da me pogledo bar konstatovo nista ode u neku dijagonalu, ja u cudu suti i cekaj :lol: :-)
Hakiz

#53880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2022 18:05 Pjesacki prelaz ne nosi slucajno pridjev pjesacki.

Pjesam je kriv ako prelazi na crveno, placa kaznu, vozac je kriv ako udari pjesaka nebitno je li crveno ili zeleno za pjesaka. Ja znam da kod nas nikada nije postojala vozacka kultura pa tako ni postovanje pjesackog prelaza.
U uredjenim drzavama, na velikom broju pjesackih prelaza posebno onima mimo raskrsnica dakle prelaz negdje na sred ceste, niti nema semafora, podrazumjeva se da pjesak ima prednost.

Vozac mora postovati pjesaka na pjesackom prelazu bez obzira na semafor. Tu mislim na "kontakt igru", pjesak ce platiti svoju kaznu zbog prelaska na crveno ali ti nemas pravo prolaska ako je pjesak na prelazu. To je pjesacka zona na kolovozu.
:thumbup:

Pješak je glavni. Ako pogriješi, ima kazna. Ali za sve ostale učesnike u saobraćaju, pješak je kralj, car, imperator, svetac.
Edin H.

#53881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2022 17:10 Pa da, to je sustina, halal.

Inace nije ni svaka saobracajka krivica vozaca, naravno, onaj kamiondzija sto je pregazio dijete u Nedzaricima ne moze biti kriv sto nema adekvatnih trotoara, kamiondzijama je mrtvi kut problem broj jedan. Koji se aktivno rjesava modernom tehnologijom, sad imaju zakon na nivou EU da svaki kamion mora imati veliku zutu naljepnicu upozorenje za pjesake, sa strane vozila. Takodje noviji modeli kamiona slepera, 20 21 ili 22 godiste imaju ugradjen breaking asistent koji senzorima detektuje pjesaka ili biciklistu u mrtvom kutu i blokira kamion, koci samostalno bez uticaja vozaca. Novi DAF cak ima "rupu" u vratima odnosno donji prozor na suvozacevim vratima, da bi vozac lakse primjetio pjesaka ili biciklistu.

Kad neko zgazi covjeka ili dijete na pjesackom ili na tramvajskoj autobuskoj stanici, tu nema nikakve price, zatvor neminovan. Ako je po zakonu. Eto Semiru halal dat.
Do osoba zaduženih za sigurnost saobraćaja je da izgrade nadzemne i podzemne prolaze ta pješake na frekventnim prelatima ili prelazina na kojima su se dešavale nesreće sa teškim povredama ili smrtnim ishodima.
noviclan

#53882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

sumirprimus wrote: 13/02/2022 18:10 Problem pjesackih prelaza nit ko staje nit pjesaci gledaju realno . Danas stajem liku, ima prednost sve ok, no za njegovo dobro da me pogledo bar konstatovo nista ode u neku dijagonalu, ja u cudu suti i cekaj :lol: :-)
To su ti debilni pjesaci, znaci pustas ga na zebri ali ne frajer nece po zebri nego ide ukoso najduzim mogucim putem i mimo zebre
vjeshalica

#53883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Edin H. wrote: 13/02/2022 18:13
dječak sa šibicama wrote: 13/02/2022 17:10 Pa da, to je sustina, halal.

Inace nije ni svaka saobracajka krivica vozaca, naravno, onaj kamiondzija sto je pregazio dijete u Nedzaricima ne moze biti kriv sto nema adekvatnih trotoara, kamiondzijama je mrtvi kut problem broj jedan. Koji se aktivno rjesava modernom tehnologijom, sad imaju zakon na nivou EU da svaki kamion mora imati veliku zutu naljepnicu upozorenje za pjesake, sa strane vozila. Takodje noviji modeli kamiona slepera, 20 21 ili 22 godiste imaju ugradjen breaking asistent koji senzorima detektuje pjesaka ili biciklistu u mrtvom kutu i blokira kamion, koci samostalno bez uticaja vozaca. Novi DAF cak ima "rupu" u vratima odnosno donji prozor na suvozacevim vratima, da bi vozac lakse primjetio pjesaka ili biciklistu.

Kad neko zgazi covjeka ili dijete na pjesackom ili na tramvajskoj autobuskoj stanici, tu nema nikakve price, zatvor neminovan. Ako je po zakonu. Eto Semiru halal dat.
Do osoba zaduženih za sigurnost saobraćaja je da izgrade nadzemne i podzemne prolaze ta pješake na frekventnim prelatima ili prelazina na kojima su se dešavale nesreće sa teškim povredama ili smrtnim ishodima.
Trebamo cijeli grad iskopati i preorati da pjesaci funkcionisu 20m pod zemljom jer tamo neki Spahovic mora na miru da vozi 90,100 ili 300 na sat sa poršeom :lol:
Seawolf

#53884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Seawolf »

ljubicasti limun wrote: 13/02/2022 17:58
konektovan wrote: 13/02/2022 17:51

Kakva druga situacija?? Reci da se zahebaješ....?!
Pa staju na pjesackom. O tome govorimo.
Ja stajem na pješačkom i u istočnom i u neistočnom Sarajevu.
NediM17

#53885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Ima podzemni na Stupu, dok je radio "trajvan" trče ko zečevi preko 3 trake da ne bi kartu platili. :-)
auspuhc

#53886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by auspuhc »

ljubicasti limun wrote: 13/02/2022 18:05
konektovan wrote: 13/02/2022 18:01

Ma daj,..nemoguće, eto ovi u Sarajevu ne staju nikako... :-)
:?

Pa iskreno, u manjini su ovi sto stanu na pjesackom u Sarajevu. To nigdje u BiH (niti igdje drugdje) nisam dozivjela da se na pjesackom ne staje. Osim u Sarajevu. Ne staju ni na pjesackom ni na pjesackom uz zeleno za pjesake ako je i njima zeleno. Primjer - pjesacki na M. Dvoru prema Alti. Jedan u moru primjera.
Cinjenica je da ne staju, ali je cinjenica i da nije tako samo u Sarajevu. Papaka imas svugdje.
Jebem mater svakom ko me ne pusti da prodjem. Ako ima snijega dobiju i grudvu u automobil. Cudi me da jos uvijek nije izasao neki da se obracuna.
Edin H.

#53887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

vjeshalica wrote: 13/02/2022 18:16
Edin H. wrote: 13/02/2022 18:13

Trebamo cijeli grad iskopati i preorati da pjesaci funkcionisu 20m pod zemljom jer tamo neki Spahovic mora na miru da vozi 90,100 ili 300 na sat sa poršeom :lol:
Cijeli grad treba iskopati i investirati, jer su prelazi nesigurni, ne zbog Spahovića i sličnih. Klasičan primjer Socijalno. Za takve postoje ležeći policajci, kamere, patrole, veće kazne uključujući oduzimanje vozila, ponovno polaganje, striktnija kaznena politika…
last mohicans

#53888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Krecem se kao pjesak a i kao vozač. Razumijem i jedne i druge. Ima korektnih vozača koji ih ispuštuju, ali ima više onih koji ne poštuju pješake. Kako ima na jednoj strani budala, tako i na drugoj. Jako bezobraznih pješaka ima, a često i blentavih. Prelaze na svim mogucim dijelovima, mimo pješačkog, na crveno, dijagonalno i dupetom okrenutim. Pa nisu ni vozači vidoviti da znaju u kom pravcu ce pješak ici. Na svaki prelaz kroz crveno vozaču bi se lomača naložila, a pješaci na dnevnoj osnovi prelaze isto to crveno, bez ikakvih sankcija i osude. Jednakom mjerom ih treba kažnjavati kao i vozače. Ugrožava sebe i istog tog vozača prelazeci na crveno i na neobiljezenim mjestima. Ja vrlo često kao pješak propustim po jedno auto, ako je jedno na pješačkom i pri tome se jos nije zaustavio. Da ne staje, da ne mijenja brzinu ( znam da je jebada) ako pri tome još uvijek nisam došao do ivičnjaka.
vjeshalica

#53889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Edin H. wrote: 13/02/2022 18:22
vjeshalica wrote: 13/02/2022 18:16

Cijeli grad treba iskopati i investirati, jer su prelazi nesigurni, ne zbog Spahovića i sličnih. Klasičan primjer Socijalno. Za takve postoje ležeći policajci, kamere, patrole, veće kazne uključujući oduzimanje vozila, ponovno polaganje, striktnija kaznena politika…
Jeftinije je spahovice i slicne njima staviti pod prinudni rad i daleko od drustva ;) a ne da pravis rovove i transeje za pjesake
ljubicasti limun

#53890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ljubicasti limun »

last mohicans wrote: 13/02/2022 18:26 Krecem se kao pjesak a i kao vozač. Razumijem i jedne i druge. Ima korektnih vozača koji ih ispuštuju, ali ima više onih koji ne poštuju pješake. Kako ima na jednoj strani budala, tako i na drugoj. Jako bezobraznih pješaka ima, a često i blentavih. Prelaze na svim mogucim dijelovima, mimo pješačkog, na crveno, dijagonalno i dupetom okrenutim. Pa nisu ni vozači vidoviti da znaju u kom pravcu ce pješak ici. Na svaki prelaz kroz crveno vozaču bi se lomača naložila, a pješaci na dnevnoj osnovi prelaze isto to crveno, bez ikakvih sankcija i osude. Jednakom mjerom ih treba kažnjavati kao i vozače. Ugrožava sebe i istog tog vozača prelazeci na crveno i na neobiljezenim mjestima. Ja vrlo često kao pješak propustim po jedno auto, ako je jedno na pješačkom i pri tome se jos nije zaustavio. Da ne staje, da ne mijenja brzinu ( znam da je jebada) ako pri tome još uvijek nisam došao do ivičnjaka.
Pa ovako i ja. Ali cesto stojis kao budala jer onda ni jedan nema namjeru stati.

A sto se tice neodgovornih pjesaka, oni su velikoj manjini, no njihovo postojanje nikako ne opravdava ponasanje barem 70% vozaca u Sa.

Ja sam za to da se rigorozno kaznjavaju i jedni i drugi, i pjesaci koji prelaze na crveno i mimo pjesackih (osim ako je pjesacki jako daleko), i vozaci koji ne staju na pjesackom. Pa bi se naucili i jedni i drugi, a budzet bi se fino punio.

No, pjesaci jesu najugrozenija vrsta. Zeleno za pjesake traje par sekundi (Higijenski, Nedzarici, Malta,...), tramvaj prolazi tik pored tebe dok stojis na pjesackom, citav grad je podredjen automobilima.
Last edited by ljubicasti limun on 13/02/2022 18:41, edited 1 time in total.
Chloe
Photo mod

#53891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chloe »

fakrmader wrote: 13/02/2022 15:58
dječak sa šibicama wrote: 13/02/2022 15:18 Sto je Danisov sin, mozda ili samo mozda, daje nekakvu nadu da se ovaj nece izvuci.

Mada sumnjam. Realno, kad gledas retrospektivu, ja ne znam koji sin nekog lokalnog kabadahije, nema pregazenu zrtvu na kontu. Znam onog debila sto mu babo drzi buregdzinicu ili pekaru, prije par godina pregazio osobu, nikom nista. Nesto se ne sjecam da je robijao, i nakon ubistva on je nastavio objavljivate slike shishe sa brudama po fejzbuku.
Sin HP, sin onog iz Metropolisa, i tako dalje. Sjecam se snimak Hankinog debila, onaj slucaj na Grbavici sto je neko snimao sa balkona, ascare se na snimku vidi kako debil iz auta u mrak baca nesto, vjerovatno travulja ili bijelo. I nikom nista, Hanka plati i hajde ti sine u Njemacku dok se ne stisa bura.

Postali smo dosadni da je sistem nakaradan, ali sta drugo reci na kraju. Ko ima da plati, i klati. Ko nema, robija za metar drva, zato se i spominju drva. Ne vjerujem da neko inteligentan misli kako je ok krasti drva, ali za metar drva u zatvor a za milione maraka modna pista ispred zatvora i kurcina od kazne.
Pa nije se izvukao Sefić, nije ni onaj mali što je ubio dvije ili tri drugarice u svom autu na autoputu (Ejubović neki), nije Mirsad Subašić, pa čak i onaj što je ubio Havu Dovadžiju dobio je neku kaznu. Problem je što mediji ne potenciraju kada neko dobije 16.5 godina za saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, nego odmah nekakvi tekstovi o nekažnjivosti. A to nije nekažnjivost. 16 godina zatvora za saobraćajnu nesreću, kada isključimo emocije i kada uporedimo sa kaznama za slična i gora djela nekada i sada, nije nikako malo. Ljudi hvale kazneni sistem SFRJ, a ne znaju, ili neće da kažu, da je u njoj najveća vremenska kazna (barem u zadnjih dvadesetak godina postojanja, dakle u "najzlatnije" vrijeme) bila 15 godina. Postojala je i smrtna, ali niko zbog saobraćajne nesreće nije strijeljan, siguran sam (ako ne računamo onog nesretnog skretničara što je pijan izazvao sudar vozova u Lici, i to krajem četrdesetih, kada se glava gubila i za manje stvari). Tako da mislim da nije baš da se ne kažnjava, samo da se umjesto u naslov stavi "Sanjin Sefić dobio rekordnu kaznu za saobraćajnu nesreću", oni ističu izjave jadnih roditelja koji nikada neće biti zadovoljni jer im kćerke niko neće vratiti. Činjenica je da, šta god mislili o sistemu (a vrlo je loš), kaznena politika za djela ovakve vrste zadnjih godina oštrija je, u principu, nego ikada ranije.
:thumbup:

Dobar post, kao i osvrt na utjecaj medija na javno mnijenje, i osobno ih krivim za neprofesionalan rad koji nas pored svih problema dodatno ubijaju u pojam.

Moju kćerku je pred mojim očima udarilo auto. Vrlo dobro znam kakav je to osjećaj kad te dijete gleda u oči, pogledom punim straha u momentu kad shvati šta se dešava.
Al' ni u jednom momentu nisam posumnjala u policiju, tužilaštvo kao ni sud. Ni jednu ružnu riječ nisam uputila na adresu vozača, unaprijed optuživala nikog, ma koliko mi je teško bilo.
Čini mi se da naši gradjani ne znaju Zakone u takvim slučajevima( koji su prepisani iz EU), i donose zaključke iz neznanja.
Kod nas jeste problem sporost al opet krivci dobiju kazne u skadu sa Zakonom.
Sjećam se rasprave o Semiru Efendiću, gdje su ljudi ubjedjivali da je njegov slučaj zataškan a na službenoj stranici Tužilaštva KS javno stajala optužnica.

E sad, stanje u saobraćaju, bilo da je riječ o pješacima ili vozačima, odraz je naše (ne) kulture kao i sam "pošteni" rad policije na cestama.
Koliko vas je ovdje daalo mito saobraćajnoj policiji da ne ide prekršajni nalog?
To smo mi.
zla_kraljica

#53892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zla_kraljica »

last mohicans wrote: 13/02/2022 18:26 Krecem se kao pjesak a i kao vozač. Razumijem i jedne i druge. Ima korektnih vozača koji ih ispuštuju, ali ima više onih koji ne poštuju pješake. Kako ima na jednoj strani budala, tako i na drugoj. Jako bezobraznih pješaka ima, a često i blentavih. Prelaze na svim mogucim dijelovima, mimo pješačkog, na crveno, dijagonalno i dupetom okrenutim. Pa nisu ni vozači vidoviti da znaju u kom pravcu ce pješak ici. Na svaki prelaz kroz crveno vozaču bi se lomača naložila, a pješaci na dnevnoj osnovi prelaze isto to crveno, bez ikakvih sankcija i osude. Jednakom mjerom ih treba kažnjavati kao i vozače. Ugrožava sebe i istog tog vozača prelazeci na crveno i na neobiljezenim mjestima. Ja vrlo često kao pješak propustim po jedno auto, ako je jedno na pješačkom i pri tome se jos nije zaustavio. Da ne staje, da ne mijenja brzinu ( znam da je jebada) ako pri tome još uvijek nisam došao do ivičnjaka.
Blentavih ima, slazem se. Mada bi prije rekla vise bezobraznih nego blentavih, ali dobro. Najbolji primjer je dio kod Kralja Fahda. Kad pocnu iza trole izlijetati na sred ceste. Ide prema Nedzaricima ili Vojnickom i njemu je mrsko ici par metara nize i preci ko covjek na pjesackom, vec se ponasaju ko dvorske lude iskakajuci ispred auta.
last mohicans

#53893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

Da, ali ne moze se iz auta kaznajvati ni jedne ni druge. Hroničan je problem nedostatak nekadašnjih pozornika. Policija je danas lijena,ne bi svaki imao +20/30 kg viska da su više u pješačkoj ophodnji. Ljeti su i oni biciklisti bili jako efektivni, ali ih tokom veceg dijela godine nema. Zato, kuknjava u nedostatku policajaca treba ici za pozornike koji ce na svaku nepravilnost reagirati, biti na ulici, ne u autu,kladionici i sl. i ne ponašati se tako da i najmanje kršenje zakona nije u njegovoj nadleznosti.
last mohicans

#53894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by last mohicans »

zla_kraljica wrote: 13/02/2022 18:43
Blentavih ima, slazem se. Mada bi prije rekla vise bezobraznih nego blentavih, ali dobro. Najbolji primjer je dio kod Kralja Fahda. Kad pocnu iza trole izlijetati na sred ceste. Ide prema Nedzaricima ili Vojnickom i njemu je mrsko ici par metara nize i preci ko covjek na pjesackom, vec se ponasaju ko dvorske lude iskakajuci ispred auta.
To je najopasnije. Jednom mi se desilo na raskrsnici za Buca Potok, kad je pješak iza autobusa izletio i iskočio na crveno. Jako opasna situacija, sreca da sam pribran bio.
Thorgerson

#53895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Napraviti akciju - svako da ugradi kameru u automobil.
Napraviti portal gdje ce raja anonimno moci uploadovati snimke prekrsaja.

Pa da vidimo.

Dodjes kuci ceka te 10 kazni.

Garantujem da ce se ponasanje 97% vozaca itekako promjeniti. Mobitel, preticanja, nepropustanje pjesaka i te stvari. Itekako bi se popravilo.

Onih 3% budala. Protiv njih nema lijeka.

Znaci ja bih to rado radio, snimam i fino navecer kuci upload, a policija dalje neka zavrsava.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#53896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by RagibUzoriti »

auspuhc wrote: 13/02/2022 18:20

Cinjenica je da ne staju, ali je cinjenica i da nije tako samo u Sarajevu. Papaka imas svugdje.
Jebem mater svakom ko me ne pusti da prodjem. Ako ima snijega dobiju i grudvu u automobil. Cudi me da jos uvijek nije izasao neki da se obracuna.
Dok te neki ala Bruda Izo ne zakuca ko parmak u beton 🤣🤣🤣

Ne kazem ja da nisi u pravu, da nema papaka.
Ali realno gledajuci u zanosu da ovakvim kockastim brudama pogodis grudvom u auto, zna se sta je za ocekivati 😁
zla_kraljica

#53897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zla_kraljica »

fakrmader wrote: 13/02/2022 15:58
dječak sa šibicama wrote: 13/02/2022 15:18 Sto je Danisov sin, mozda ili samo mozda, daje nekakvu nadu da se ovaj nece izvuci.

Mada sumnjam. Realno, kad gledas retrospektivu, ja ne znam koji sin nekog lokalnog kabadahije, nema pregazenu zrtvu na kontu. Znam onog debila sto mu babo drzi buregdzinicu ili pekaru, prije par godina pregazio osobu, nikom nista. Nesto se ne sjecam da je robijao, i nakon ubistva on je nastavio objavljivate slike shishe sa brudama po fejzbuku.
Sin HP, sin onog iz Metropolisa, i tako dalje. Sjecam se snimak Hankinog debila, onaj slucaj na Grbavici sto je neko snimao sa balkona, ascare se na snimku vidi kako debil iz auta u mrak baca nesto, vjerovatno travulja ili bijelo. I nikom nista, Hanka plati i hajde ti sine u Njemacku dok se ne stisa bura.

Postali smo dosadni da je sistem nakaradan, ali sta drugo reci na kraju. Ko ima da plati, i klati. Ko nema, robija za metar drva, zato se i spominju drva. Ne vjerujem da neko inteligentan misli kako je ok krasti drva, ali za metar drva u zatvor a za milione maraka modna pista ispred zatvora i kurcina od kazne.
Pa nije se izvukao Sefić, nije ni onaj mali što je ubio dvije ili tri drugarice u svom autu na autoputu (Ejubović neki), nije Mirsad Subašić, pa čak i onaj što je ubio Havu Dovadžiju dobio je neku kaznu. Problem je što mediji ne potenciraju kada neko dobije 16.5 godina za saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, nego odmah nekakvi tekstovi o nekažnjivosti. A to nije nekažnjivost. 16 godina zatvora za saobraćajnu nesreću, kada isključimo emocije i kada uporedimo sa kaznama za slična i gora djela nekada i sada, nije nikako malo. Ljudi hvale kazneni sistem SFRJ, a ne znaju, ili neće da kažu, da je u njoj najveća vremenska kazna (barem u zadnjih dvadesetak godina postojanja, dakle u "najzlatnije" vrijeme) bila 15 godina. Postojala je i smrtna, ali niko zbog saobraćajne nesreće nije strijeljan, siguran sam (ako ne računamo onog nesretnog skretničara što je pijan izazvao sudar vozova u Lici, i to krajem četrdesetih, kada se glava gubila i za manje stvari). Tako da mislim da nije baš da se ne kažnjava, samo da se umjesto u naslov stavi "Sanjin Sefić dobio rekordnu kaznu za saobraćajnu nesreću", oni ističu izjave jadnih roditelja koji nikada neće biti zadovoljni jer im kćerke niko neće vratiti. Činjenica je da, šta god mislili o sistemu (a vrlo je loš), kaznena politika za djela ovakve vrste zadnjih godina oštrija je, u principu, nego ikada ranije.
Onaj sto je ubio Havu nije dobio nista, jos uvijek. Nazalost sudjenje Rastoderu jos traje, bar je trajalo prije 10 mjeseci. Sumnjam da je zavrseno jos.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#53898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

fakrmader wrote: 13/02/2022 17:19

Isto koliko i rahmetli Aki
zaboravljas da je aki svaki put kad je napravio udes bio mortus pijan :roll:
uglavnomja

#53899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

dječak sa šibicama wrote: 13/02/2022 18:05 Pjesacki prelaz ne nosi slucajno pridjev pjesacki.

:shock:

de ba :-)
drag_gost

#53900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drag_gost »

Maloprije sa Nisicke Visoravni. Negdje kod skretanja za Cevljanovice naletim na kolonu, slupao se neko, auto na krovu, totalka. Bilo je vec auta parkiranih, raja izasla da pomogne. Bilo je vec 10-15 momaka, pitao sam treba li im pomoci, rekli su da ne treba. Nisam vidio ni krv, okupili se oko auta i pricaju. Tada sam nastavio dalje. Nakon 10tak minuta hitna je protutnjala u iz suprotnog pravca negdje prema Srednjem. Nisam nista nasao na portalima, nadam se da je sve ok.

Nisam vidio nijedno drugo auto da je udareno.
Last edited by drag_gost on 13/02/2022 19:04, edited 1 time in total.
Post Reply