Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zLatk0

#37426 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zLatk0 »

Član 31

(1) Za vrijeme vožnje u naselju vozač je dužan da vozilu javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obilježenom vozilu kojim se obavlja organizovani prevoz djece omogući uključivanje u saobraćaj kada ta vozila izlaze sa stajališta koja se nalaze van kolovoza, odnosno s proširenja saobraćajne trake koje se koristi za stajalište.

(2) Vozač vozila javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obilježenog vozila kojim se obavlja organizovani prevoz djece dužan je da pomoću pokazivača pravca najavi svoju namjeru da se uključi u saobraćaj i da to uključivanje obavi na način kojim se ne ugrožavaju drugi učesnici u saobraćaju.
Član 238

(1) Novčanom kaznom od 40,00 KM kazniće se za prekršaj:

2) vozač koji ne omogući uključivanje u saobraćaj vozilu javnog gradskog prevoza putnika, ili posebno obilježenom vozilu za prevoz djece, kad ta vozila izlaze sa stajališta (član 31. stav (1));

3) vozač vozila javnog gradskog prevoza putnika, kao i vozač posebno obilježenog vozila za prevoz djece, koji prilikom uključivanja u saobraćaj sa stajališta postupi protivno odredbi člana 31. stav (2);
Ateista

#37427 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

azdralovic wrote: 09/02/2022 10:09
drug_profi wrote: 09/02/2022 10:03

Uzmi ZOBS.
ne mogu da nadjem :sad:
Znam da na vozilima javnog prevoza cesto ima ona naljepnica koja pokazuje da imaju prednost kod ukljucenja sa stanice, sad da li je to negdje definisano u ZOBS-u ili je ta naljepnica kao preporuka, to vec nisam siguran, nemam kad traziti po ZOBS-u.
azdralovic

#37428 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by azdralovic »

Ateista wrote: 09/02/2022 10:15
azdralovic wrote: 09/02/2022 10:09

ne mogu da nadjem :sad:
Znam da na vozilima javnog prevoza cesto ima ona naljepnica koja pokazuje da imaju prednost kod ukljucenja sa stanice, sad da li je to negdje definisano u ZOBS-u ili je ta naljepnica kao preporuka, to vec nisam siguran, nemam kad traziti po ZOBS-u.
Znam i ja za naljepnicu... ali na autobusu pise i lasta pa ne leti
drug_profi

#37429 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Evo forumas gore je imao vremena, i naveo je i clan i kaznenu odredbu.
Ateista

#37430 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

zLatk0 wrote: 09/02/2022 10:15
Član 31

(1) Za vrijeme vožnje u naselju vozač je dužan da vozilu javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obilježenom vozilu kojim se obavlja organizovani prevoz djece omogući uključivanje u saobraćaj kada ta vozila izlaze sa stajališta koja se nalaze van kolovoza, odnosno s proširenja saobraćajne trake koje se koristi za stajalište.

(2) Vozač vozila javnog gradskog prevoza putnika ili posebno obilježenog vozila kojim se obavlja organizovani prevoz djece dužan je da pomoću pokazivača pravca najavi svoju namjeru da se uključi u saobraćaj i da to uključivanje obavi na način kojim se ne ugrožavaju drugi učesnici u saobraćaju.
Član 238

2) vozač koji ne omogući uključivanje u saobraćaj vozilu javnog gradskog prevoza putnika, ili posebno obilježenom vozilu za prevoz djece, kad ta vozila izlaze sa stajališta (član 31. stav (1));

3) vozač vozila javnog gradskog prevoza putnika, kao i vozač posebno obilježenog vozila za prevoz djece, koji prilikom uključivanja u saobraćaj sa stajališta postupi protivno odredbi člana 31. stav (2);
:thumbup:
Ateista

#37431 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

azdralovic wrote: 09/02/2022 10:16
Ateista wrote: 09/02/2022 10:15
Znam i ja za naljepnicu... ali na autobusu pise i lasta pa ne leti
Da, zato sam se i ja ogradio jer nisam bio siguran, evo sad imamo i clan zakona postavljen.
Ateista

#37432 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

...
Last edited by Ateista on 09/02/2022 10:26, edited 1 time in total.
Filter

#37433 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Filter »

azdralovic wrote: 09/02/2022 09:52
drug_profi wrote: 09/02/2022 09:44 Po pravilu da vozila JGS imaju prednost kod ukljucivanja u promet.
Clan ili se nije desilo
:roll: pa valjda si nekad polagao vozacki?
ako nisi, ok. nema potrebe da znas. ali ako jesi... jbga
Ateista

#37434 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 09/02/2022 09:51
Ateista wrote: 08/02/2022 18:41
Jeste, po pravilu bi ga trebalo propustiti, opet to sto mnogi to nece nije opravdanje da on staje u trazi umjesto na prosirenje koje je za to predvidjeno.
Ovo je vrlo dobar primjer one izreke "djela drugog ne opravdavaju tvoja (ne)djela".

Na ovom forumu često možemo čuti kako ljudi svoje preticanje preko pune opravdavaju time što neko pegla ispod ograničenja. A sada se ljute na vozača busa zato što on isto tako neće da stane u nišu jer mu ostali vozači kasnije ne daju da se uključi.
Tako je, uz malu razliku sto onaj ko pretekne preko pune, uz pretpostavku da je to uradio na mjestu gdje je dovoljno pregledno i da je siguran da nikog ne ugrozava, time ne ometa druge ucesnike u saobracaju. Napravio je prekrsaj, ali nikog nije ugrozio i ometao. Sa druge strane, ovaj vozac autobusa pravi dodatno guzvu i zastoj.
Propisi su jedna stvar, ali meni je recimo najvaznije da nikog ne ugrozavam i ne ometam svojom voznjom.
vjeshalica

#37435 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Dobio je samar,nemoj mu sad prisjedat na crvenilo.
xamp

#37436 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Neka vozaci autobusa stoje na pola ulice. I trebaju. Sve dok obicni vozaci autobuska stajalista gledaju kao svoja besplatna parking (stop) mjesta, vozaci gradskog prevoza trebaju tako da se ponasaju.
Primjer: ciglane. Nikada slobodnog mjesta za autobus. I vecina stajalista su takvi. To sto je vozac imao mogucnost da stane na 1 ili 2 od 22 stajalista, nek nije stao. Nek vozaci osjete problem koji vozaci autobusa imaju svakodnevno.

Kada vozaci odluce da ne smiju ugrozavati gradski saobracaj, pa izmedju ostalog i propustati vozila da se ukljuce, onda i vozaci gradskog saobracaja trebaju da pocnu da postuju ostale vozace.

(iako jako pizdim na buseve u ulici Kosevo koji stoji i kad se moze uci u Sutjesku) - zovem policiju redovno, al nema pomoci.
BadBoy

#37437 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 09/02/2022 10:26

Ovo je vrlo dobar primjer one izreke "djela drugog ne opravdavaju tvoja (ne)djela".

Na ovom forumu često možemo čuti kako ljudi svoje preticanje preko pune opravdavaju time što neko pegla ispod ograničenja. A sada se ljute na vozača busa zato što on isto tako neće da stane u nišu jer mu ostali vozači kasnije ne daju da se uključi.
Tako je, uz malu razliku sto onaj ko pretekne preko pune, uz pretpostavku da je to uradio na mjestu gdje je dovoljno pregledno i da je siguran da nikog ne ugrozava, time ne ometa druge ucesnike u saobracaju. Napravio je prekrsaj, ali nikog nije ugrozio i ometao. Sa druge strane, ovaj vozac autobusa pravi dodatno guzvu i zastoj.
Propisi su jedna stvar, ali meni je recimo najvaznije da nikog ne ugrozavam i ne ometam svojom voznjom.
Pretpostavka je majka svih zajeba. U praksi ovo često nije slučaj. Puna linija je izričito zakonsko pravilo i oko toga ne bi smjelo biti diskusije, baš kao ni oko crvenog svjetla npr. Suprotno vodi u proizvoljno tumačenje zakona od strane svih učesnika u saobraćaju i opšteg kolapsa, jer moji i tvoji kriteriji za to famozno "ugrožavanje drugih" ne moraju nužno biti isti.

P.S. i to je ja mislim jedan od generalnih problema sa našim saobraćajem, to razmišljanje "propisi su jedna stvar". Nisu. Propis je na prvom mjestu pa tek ONDA gledaš da ne ugrožavaš i ne ometaš druge dok POŠTUJEŠ propise. Sporači to "ne ugrožavanje drugih" redovno koriste kao alibi za svoje guslanje po magistralama.
black_adrian
Vozim: vjetar

#37438 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black_adrian »

Ja otresem preko pune samo ako je pregledno i ako neko gasa na isprekidanoj, uglavnom, za mene to nije nužno ugrožavanje drugih učesnika. Na pojedinim dionicama ima toliko nelogično ocrtanih isprekidanih linija (Ze-Do) a isto tako i bespotrebnih punih linija. Uglavnom, nastojim preko isprekidane preticat, ako se puna omakne, yebi ga, nije zid :mrgreen:

Mislim da sam u Stanarima krenuo preticat neki kombi, vidim znak za prestanak zabrane preticanja, izbacim se i poklopim gas kad puna linija :mrgreen:
BadBoy

#37439 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Ima i bruka nelogičnih semafora pa stanem na svaki, jebiga. Izgleda da sam levat.
xamp

#37440 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

BadBoy wrote: 09/02/2022 12:30 Ima i bruka nelogičnih semafora pa stanem na svaki, jebiga. Izgleda da sam levat.
Nisi dovoljno bad boy!
NediM17

#37441 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Treba da bude bad blue boy. :mrgreen:
drug_profi

#37442 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Crveno i punu nikad nisam preispitivao.
Sve ostalo je podlozno procjeni.
S4mpion

#37443 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by S4mpion »

zLatk0 wrote: 09/02/2022 10:15
Član 31

Član 238

U prevodu, prednost nema niko.
foxlife

#37444 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

nije vozac busa nikoga ugrozio jer bukvalno stajalista su poslije semafora a on je razvio brzinu od koliko 30kmh maksimalno
ometanje ok samo sto ometaju i njega drugi vozaci kad po pravilu postupi
Ateista

#37445 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

xamp wrote: 09/02/2022 12:14 Neka vozaci autobusa stoje na pola ulice. I trebaju. Sve dok obicni vozaci autobuska stajalista gledaju kao svoja besplatna parking (stop) mjesta, vozaci gradskog prevoza trebaju tako da se ponasaju.
Primjer: ciglane. Nikada slobodnog mjesta za autobus. I vecina stajalista su takvi. To sto je vozac imao mogucnost da stane na 1 ili 2 od 22 stajalista, nek nije stao. Nek vozaci osjete problem koji vozaci autobusa imaju svakodnevno.

Kada vozaci odluce da ne smiju ugrozavati gradski saobracaj, pa izmedju ostalog i propustati vozila da se ukljuce, onda i vozaci gradskog saobracaja trebaju da pocnu da postuju ostale vozace.

(iako jako pizdim na buseve u ulici Kosevo koji stoji i kad se moze uci u Sutjesku) - zovem policiju redovno, al nema pomoci.
U konkretnom slucaju ni na jednom stajalistu nije bilo ni jedno vozilo.
Ateista

#37446 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 09/02/2022 12:21

Pretpostavka je majka svih zajeba. U praksi ovo često nije slučaj. Puna linija je izričito zakonsko pravilo i oko toga ne bi smjelo biti diskusije, baš kao ni oko crvenog svjetla npr. Suprotno vodi u proizvoljno tumačenje zakona od strane svih učesnika u saobraćaju i opšteg kolapsa, jer moji i tvoji kriteriji za to famozno "ugrožavanje drugih" ne moraju nužno biti isti.

P.S. i to je ja mislim jedan od generalnih problema sa našim saobraćajem, to razmišljanje "propisi su jedna stvar". Nisu. Propis je na prvom mjestu pa tek ONDA gledaš da ne ugrožavaš i ne ometaš druge dok POŠTUJEŠ propise. Sporači to "ne ugrožavanje drugih" redovno koriste kao alibi za svoje guslanje po magistralama.
Razumijem sta hoces da kazes, propisi su tu da se izbjegne proizvoljno shvatanje rizika, bar donekle, ali svejedno ima situacija gdje se neki propis moze prekrsiti bez ikakvog ugrozavanja i ometanja, ako je dobar i iskusan vozac u pitanju, a slazem se da ima onih koji misle da to mogu pa naprave sranje.
Ateista

#37447 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

foxlife wrote: 09/02/2022 13:50

nije vozac busa nikoga ugrozio jer bukvalno stajalista su poslije semafora a on je razvio brzinu od koliko 30kmh maksimalno
Nije ugrozio ali jeste ometao i pravio dodatnu guzvu.
foxlife

#37448 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 09/02/2022 14:20
foxlife wrote: 09/02/2022 13:50

Nije ugrozio ali jeste ometao i pravio dodatnu guzvu.
sve to zbog ostalih vozaca koji njemu ometaju rad tako sto ne postuju zakon
foxlife

#37449 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by foxlife »

Ateista wrote: 09/02/2022 14:19
BadBoy wrote: 09/02/2022 12:21

Razumijem sta hoces da kazes, propisi su tu da se izbjegne proizvoljno shvatanje rizika, bar donekle, ali svejedno ima situacija gdje se neki propis moze prekrsiti bez ikakvog ugrozavanja i ometanja, ako je dobar i iskusan vozac u pitanju, a slazem se da ima onih koji misle da to mogu pa naprave sranje.
problem je sto svako za sebe misli da je dobar i iskusan vozac
Ateista

#37450 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

black_adrian wrote: 09/02/2022 12:26 Ja otresem preko pune samo ako je pregledno i ako neko gasa na isprekidanoj, uglavnom, za mene to nije nužno ugrožavanje drugih učesnika. Na pojedinim dionicama ima toliko nelogično ocrtanih isprekidanih linija (Ze-Do) a isto tako i bespotrebnih punih linija. Uglavnom, nastojim preko isprekidane preticat, ako se puna omakne, yebi ga, nije zid :mrgreen:

Mislim da sam u Stanarima krenuo preticat neki kombi, vidim znak za prestanak zabrane preticanja, izbacim se i poklopim gas kad puna linija :mrgreen:
:thumbup:
Post Reply