mirza_15 wrote: ↑08/02/2022 13:41
Samo ako redovno skidam ili šaljem velike fajlove što ja ne radim. Ja internet koristim za live sadržaje (forum, edukacija, surfanje, Facebook, youtube...). Ne vidim kako ću primanjem ili slanjem podataka uštediti bilo šta. Navodim lični primjer, a siguran sam i da je dosta onih kao što sam ja. Sada dok forumam gledam neku video prezentaciju, žena na Facebooku, a mali na PS-u. To sve zajedno nije više od 15 Mbps u download-u, a upstream je u ovom trenutku zanemariv.
Ponavljam, stotine takvih korisnika sa trocifrenim brzinama Mbps provajderi priključe na 1 Gbps. To valjda dovoljno govori o tome koliko se stvarno troše te brzine. Ne kažem da nema onih kojima su potrebne. Daleko od toga. Kažem da većina nema pojma da nikada nije ni trošila više od 20 Mbps u dowmload-u.
Poštujem lični primjer, ne bježim ni od činjenice da većina korisnika ne koristi ništa sem društvenih mreža i YT, ali raste broj korisnika kojima to nije primarna zanimacija na Internetu. Činjenica je da je većina takvih korisnika otišla kod konkurencije, jer im je instant sadržaj bitan, pa možeš reći da 95% korisnika BHT ne koristi ni ono što je dostupno.
Pomenuti PS za primjer ili Steam, skini bilo koji noviji naslov od 50+GB, naravno da ćeš imati bolji doživljaj sa 300Mbps u DL kada je igra dostupna za 20ak minuta u poređenju sa 2-3h na 50Mbps, primjer je banalan. Ja se često susrećem sa klijentima koji imaju onu nesretnu 10/1Mbps, u najboljem slučaju 30/3Mbps, gdje izgubim gomilu vremena dok dođem do svih podataka neophodnih za osposobljavanje novih mašina. Praktičnije mi je novi laptop/računar osposobiti kući, nego gubiti vrijeme kod klijenta. I ovo je pojednostavljen slučaj, ja ću se snaći i spreman doći i tamo gdje je 10/1Mbps, ali za većinu korisnika će biti patnja dok skinu novi Update za Windows ili bilo šta drugo malo veće veličine.
U svakom slučaju, da konkurencija među ISP bude što bolja, pa da svi na raspolaganju imaju dovoljno da nesmetano koriste ono što im treba.
gentoo wrote: ↑08/02/2022 14:06
Pa caching server je upravo to.. caching. Korisnici ne idu ka npr. Facebook serverima ali ide BHtelecom i dalje. Ja nisam pricao o kosrisnicima, potrebama niti me to zanima. Ja pricam o cinjenici da je 10G port sa Telia u Londonu 300 funti pa mi malo nije normalno da BH Telecom (kad vec ima ostvaren peering) nema bar 100G ili 2x 100G sto u konacnici onda nema matematicke jednakosti sa ukupnim kapacitetom od 170G. Da je to neki peak bandwidth od 170G to ima smisla..
+ BHT voli ove stranacke firme i davanje tendera istima pa vjerujem da se svakih 8-10 mjeseci uzima novi Juniper sa mozda i 400G kartama
Peak je sigurno, ne vjerujem da nemaju na raspolaganju bar 2x veći bandwidth, ali je opet daleko od najvećeg na u BiH.