BHTelecom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
-Chesterfield-

#8101 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

arnes_king wrote: 08/02/2022 11:27 Sta su ovo bonus plus mijenjali pa vise ne pise nigdje start, silver ili slicno nego ovo.

Ukupan broj bodova: 60
Vrijednost bodova u KM: 1,8
Period validnosti bodova: 31/12/22

Zna li neko sta ovo tacno oznacava? Da svakih 1,8KM sto platim dobijem 1 bod?

Ako je tacno onda je gore nego sto je bilo jer je ranije najnizi stepen bio start gdje je 1KM = 1 bod.
Piše status, samo na drugom linku.

Image

Image
arnes_king

#8102 Re: BHTelecom

Post by arnes_king »

-Chesterfield- wrote: 08/02/2022 11:41
arnes_king wrote: 08/02/2022 11:27 Sta su ovo bonus plus mijenjali pa vise ne pise nigdje start, silver ili slicno nego ovo.

Ako je tacno onda je gore nego sto je bilo jer je ranije najnizi stepen bio start gdje je 1KM = 1 bod.

imgur.com/dnWoTDa.jpg[/img]

imgur.com/xDyGLTc.jpg[/img]
Aha, onda ovo prikazuje vrijednost trenutni sakupljenih bodova. Samo su cudni, link koji sam prije koristio s tim prikazom mi sad ne radi i baca me na registraciju. Isto u ovim postavkama profila, godinama mi spremili pogresan postanski broj, ja zvao bezbroj puta da to isprave, slao mail i sad vidim opet pogresan postanski odabran. Pokusam sam izmijeniti ali mi izbacuje gresku i ne prikazuje sta nije ispravno :)
Del_Boy1

#8103 Re: BHTelecom

Post by Del_Boy1 »

-Chesterfield- wrote: 08/02/2022 10:52 Ja prije par dana podnio zahtjev za veći paket.
Faktički ovo je sada isti paket. :D

Image

Svjetstan sam da ne može uplad 8 Mbps.
Mislim da može upload 2 Mbps, a download barem 20 Mbps.
Ako budu htjeli prebaciti na vdsl?
Mene su prebacili na VDSL uz pomoć zahtjeva za taj paket.
Kad su isprobali i vidjeli da ne može ostavili mi VDSL i brzinu od 25/2 Mbps sa dva STB-a, tako da ni ti nemaš šta izgubiti.
PajaELdin

#8104 Re: BHTelecom

Post by PajaELdin »

Ja ovo ništa ne kontam, pod ugovorom sam još godinu dana. Moj paket je Moja TV Full 1 gdje mi je brzina 10/1, znači nisam na optici. Šta treba da radim sa ovim svojim paketom?
Edit: Ja bi u svom paketu dobio ovaj Moja TV Flix, Moja Web TV app, ako sam dobro skontao? Samo me zanima cijena paketa, posto sam pod ugovorom.
Last edited by PajaELdin on 08/02/2022 13:54, edited 2 times in total.
mirza_15

#8105 Re: BHTelecom

Post by mirza_15 »

BH Telecom zavrti skoro pola saobraćaja u svojoj mreži jer ima Facebook, Google (uključujući naravno i YouTube), Netflix caching servere. Sa ovim serverima je i odziv bolji jer je velika vjerovatnoća da korisnik Facebooka ne ide dalje od Malte ili Apolja po svoj sadržaj što podiže i kvalitet usluge.

Ne treba miješati nominalne brzine interneta sa stvarnim saobraćajem. Da sada povećaš nominalne brzine pet puta stvarni saobraćaj bi ostao na sličnom nivou, odnosno možda bi se sasvim beznačajno povećao. To više zavisi od navika korisnika odnosno koliko stvarno troše, a ne kolika je maksimalna brzina koju im provajder daje. Ko ide na Facebook, koristi Youtube i foruma neće trošiti više ako umjesto 20 Mbps ima 500 Mbps.

Stvarni saobraćaj, u peak-u, je manji od 1 Mbps po korisniku.

Puno se priča o brzinama a da se uopšte ne razumije tematika.

Sa današnjim trendovima potreban je veći upstream i to je problem za korisnike koji još uvijek imaju ADSL. BH Telecom radi na izgradnji infrastrukture koja će omogućiti gašenje ADSL tehnologije samo je pitanje koliko će to potrajati.

Da postoji mogućnost praćenja saobraćaja za svakog korisnika posebno i izvještavanja mnogi bi se iznenadili kolike su im stvarne brzine saobraćaja. 95% korisnika nikada ne postigne brzine od 100 Mbps (osim kada mjere na speed testu) tako da su te brzine i veće od njih samo dobar marketing za ogromnu većinu. Ja kući koristim 50/8 Mbps i da imam 300/300 Mbps ne bi ništa promijenilo u mom doživljaju kvaliteta usluge. Znaju i provajderi da korisnici to neće koristiti. Spoje stotine korisnika kojima navodno daju stotine Mbps na 1 Gbps port . Da ih 10 u istom trenutku povuće nominalne brzine zagušili bi link.

P.S. I to je legitimno da se razumijemo. Sve dok korisnik može postići maksimalnu (nominalnu) brzinu jer je drugi u tom trenutku ne koriste on nije oštećen. Samo kažem da se dosta raje "loži" na neke sega-mega brzine interneta samo zato da bi mogao da ih izmjeri na speed testu i dođe na forum i zalijepi rezultat.
mulderm

#8106 Re: BHTelecom

Post by mulderm »

:thumbup:

mirza_15 wrote: 08/02/2022 12:13 BH Telecom zavrti skoro pola saobraćaja u svojoj mreži jer ima Facebook, Google (uključujući naravno i YouTube), Netflix caching servere. Sa ovim serverima je i odziv bolji jer je velika vjerovatnoća da korisnik Facebooka ne ide dalje od Malte ili Apolja po svoj sadržaj što podiže i kvalitet usluge.

Ne treba miješati nominalne brzine interneta sa stvarnim saobraćajem. Da sada povećaš nominalne brzine pet puta stvarni saobraćaj bi ostao na sličnom nivou, odnosno možda bi se sasvim beznačajno povećao. To više zavisi od navika korisnika odnosno koliko stvarno troše, a ne kolika je maksimalna brzina koju im provajder daje. Ko ide na Facebook, koristi Youtube i foruma neće trošiti više ako umjesto 20 Mbps ima 500 Mbps.

Sa današnjim trendovima potreban je veći upstream i to je problem za korisnike koji još uvijek imaju ADSL. BH Telecom radi na izgradnji infrastrukture koja će omogućiti gašenje ADSL tehnologije samo je pitanje koliko će to potrajati.

Da postoji mogućnost praćenja saobraćaja za svakog korisnika posebno i izvještavanja mnogi bi se iznenadili kolike su im stvarne brzine saobraćaja. 95% korisnika nikada ne postigne brzine od 100 Mbps (osim kada mjere na speed testu) tako da su te brzine i veće od njih samo dobar marketing za ogromnu većinu. Ja kući koristim 50/8 Mbps i da imam 300/300 Mbps ne bi ništa promijenilo u mom doživljaju kvaliteta usluge. Znaju i provajderi da korisnici to neće koristiti. Spoje stotine korisnika kojima navodno daju stotine Mbps na 1 Gbps port . Da ih 10 u istom trenutku povuće nominalne brzine zagušili bi link.

P.S. I to je legitimno da se razumijemo. Sve dok korisnik može postići maksimalnu (nominalnu) brzinu jer je drugi u tom trenutku ne koriste on nije oštećen. Samo kažem da se dosta raje "loži" na neke sega-mega brzine interneta samo zato da bi mogao da ih izmjeri na speed testu i dođe na forum i zalijepi rezultat.
DON_eARL

#8107 Re: BHTelecom

Post by DON_eARL »

Imaju i drugi operateri caching servere, ali opet po informacijama koje sam čuo potrošnja bandwidtha kod drugih ISP bude daleko iznad ove navedene kao "najveća" u BiH.

Koliko god dobra stvar bili lokalni serveri velikih kompanija, ostaje opet jako puno sadržaja na www. Sama činjenica da je BHT povećao link za 30Gbps zbog pandemije potvrđuje takvu činjenicu. Ne mogu se složiti sa izjavom da će ti biti isti doživljaj na 50/8 i 300/300, jer ćeš drastično bržim primanjem/slanjem podataka uštedjeti na vremenu.
mirza_15

#8108 Re: BHTelecom

Post by mirza_15 »

DON_eARL wrote: 08/02/2022 13:28 Imaju i drugi operateri caching servere, ali opet po informacijama koje sam čuo potrošnja bandwidtha kod drugih ISP bude daleko iznad ove navedene kao "najveća" u BiH.

Koliko god dobra stvar bili lokalni serveri velikih kompanija, ostaje opet jako puno sadržaja na www. Sama činjenica da je BHT povećao link za 30Gbps zbog pandemije potvrđuje takvu činjenicu. Ne mogu se složiti sa izjavom da će ti biti isti doživljaj na 50/8 i 300/300, jer ćeš drastično bržim primanjem/slanjem podataka uštedjeti na vremenu.
Samo ako redovno skidam ili šaljem velike fajlove što ja ne radim. Ja internet koristim za live sadržaje (forum, edukacija, surfanje, Facebook, youtube...). Ne vidim kako ću primanjem ili slanjem podataka uštediti bilo šta. Navodim lični primjer, a siguran sam i da je dosta onih kao što sam ja. Sada dok forumam gledam neku video prezentaciju, žena na Facebooku, a mali na PS-u. To sve zajedno nije više od 15 Mbps u download-u, a upstream je u ovom trenutku zanemariv.

Ponavljam, stotine takvih korisnika sa trocifrenim brzinama Mbps provajderi priključe na 1 Gbps. To valjda dovoljno govori o tome koliko se stvarno troše te brzine. Ne kažem da nema onih kojima su potrebne. Daleko od toga. Kažem da većina nema pojma da nikada nije ni trošila više od 20 Mbps u dowmload-u.
mirza_15

#8109 Re: BHTelecom

Post by mirza_15 »

A drugi provajderi prije dvije, tri godine nisu imali 10 Gbps port na mjestu interkonekcije sa BH Telecom-om kako bi im BH Telecom uvezao različite lokacije u BiH jer ti veliki provajderi nemaju svoju mrežu do tih lokacija
Dr_Help
BHTelecom podrška

#8110 Re: BHTelecom

Post by Dr_Help »

mirza_15 wrote: 08/02/2022 12:13 BH Telecom zavrti skoro pola saobraćaja u svojoj mreži jer ima Facebook, Google (uključujući naravno i YouTube), Netflix caching servere. Sa ovim serverima je i odziv bolji jer je velika vjerovatnoća da korisnik Facebooka ne ide dalje od Malte ili Apolja po svoj sadržaj što podiže i kvalitet usluge.

Motaj kablove zaključaj temu to je to :) :bih:
-Chesterfield-

#8111 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

Joj samo objasni kako da gledam 4K sadržaj sa brzinom od 10 Mbps?
Propala mi investicija u 4K televizor.
coco1

#8112 Re: BHTelecom

Post by coco1 »

-Chesterfield- wrote: 08/02/2022 11:41

Image

Image
moze li link do ove stranice?

koliko vidim, sada mi je 1,5 KM za bod? prosle godine me spuste iz gold u silver, sa 3, na 2 boda. sad na 1,5. prosle godine pisao zalbe, jer mi nije uracunat staz preko 10 god, supljirali kako nemam tu pogodnost,
pa mi naknadno dodali tih 100 bodova, ali je, upravo to uticalo na status silver, umjesto gold. ni ove godine, do sada, nisam dobio tih 100 bodova. nije mi do 100 bodova, sitne pare nose, ali status preko 10 god utice na kategorizaciju i kroz razliku u bodovima za uplacenu KM se nabere dobra cifra za godinu.

iznosi uplata na godisnjem nivou, sto se kaze u par deka
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#8113 Re: BHTelecom

Post by Pitar sa Kariba »

@mirza_15 kao i @Dr_Help , fini ste momci fakat ali nemojte se vracati na pricu "prosjecan korisnik" jer je to glupost zesca.
-Chesterfield-

#8114 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

coco1 wrote: 08/02/2022 13:57
Neće nešto da zalijepi link?

Image
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#8115 Re: BHTelecom

Post by gentoo »

Pa caching server je upravo to.. caching. Korisnici ne idu ka npr. Facebook serverima ali ide BHtelecom i dalje. Ja nisam pricao o kosrisnicima, potrebama niti me to zanima. Ja pricam o cinjenici da je 10G port sa Telia u Londonu 300 funti pa mi malo nije normalno da BH Telecom (kad vec ima ostvaren peering) nema bar 100G ili 2x 100G sto u konacnici onda nema matematicke jednakosti sa ukupnim kapacitetom od 170G. Da je to neki peak bandwidth od 170G to ima smisla..

+ BHT voli ove stranacke firme i davanje tendera istima pa vjerujem da se svakih 8-10 mjeseci uzima novi Juniper sa mozda i 400G kartama :D :-)
DON_eARL

#8116 Re: BHTelecom

Post by DON_eARL »

mirza_15 wrote: 08/02/2022 13:41 Samo ako redovno skidam ili šaljem velike fajlove što ja ne radim. Ja internet koristim za live sadržaje (forum, edukacija, surfanje, Facebook, youtube...). Ne vidim kako ću primanjem ili slanjem podataka uštediti bilo šta. Navodim lični primjer, a siguran sam i da je dosta onih kao što sam ja. Sada dok forumam gledam neku video prezentaciju, žena na Facebooku, a mali na PS-u. To sve zajedno nije više od 15 Mbps u download-u, a upstream je u ovom trenutku zanemariv.

Ponavljam, stotine takvih korisnika sa trocifrenim brzinama Mbps provajderi priključe na 1 Gbps. To valjda dovoljno govori o tome koliko se stvarno troše te brzine. Ne kažem da nema onih kojima su potrebne. Daleko od toga. Kažem da većina nema pojma da nikada nije ni trošila više od 20 Mbps u dowmload-u.
Poštujem lični primjer, ne bježim ni od činjenice da većina korisnika ne koristi ništa sem društvenih mreža i YT, ali raste broj korisnika kojima to nije primarna zanimacija na Internetu. Činjenica je da je većina takvih korisnika otišla kod konkurencije, jer im je instant sadržaj bitan, pa možeš reći da 95% korisnika BHT ne koristi ni ono što je dostupno.

Pomenuti PS za primjer ili Steam, skini bilo koji noviji naslov od 50+GB, naravno da ćeš imati bolji doživljaj sa 300Mbps u DL kada je igra dostupna za 20ak minuta u poređenju sa 2-3h na 50Mbps, primjer je banalan. Ja se često susrećem sa klijentima koji imaju onu nesretnu 10/1Mbps, u najboljem slučaju 30/3Mbps, gdje izgubim gomilu vremena dok dođem do svih podataka neophodnih za osposobljavanje novih mašina. Praktičnije mi je novi laptop/računar osposobiti kući, nego gubiti vrijeme kod klijenta. I ovo je pojednostavljen slučaj, ja ću se snaći i spreman doći i tamo gdje je 10/1Mbps, ali za većinu korisnika će biti patnja dok skinu novi Update za Windows ili bilo šta drugo malo veće veličine.

U svakom slučaju, da konkurencija među ISP bude što bolja, pa da svi na raspolaganju imaju dovoljno da nesmetano koriste ono što im treba. :D
gentoo wrote: 08/02/2022 14:06 Pa caching server je upravo to.. caching. Korisnici ne idu ka npr. Facebook serverima ali ide BHtelecom i dalje. Ja nisam pricao o kosrisnicima, potrebama niti me to zanima. Ja pricam o cinjenici da je 10G port sa Telia u Londonu 300 funti pa mi malo nije normalno da BH Telecom (kad vec ima ostvaren peering) nema bar 100G ili 2x 100G sto u konacnici onda nema matematicke jednakosti sa ukupnim kapacitetom od 170G. Da je to neki peak bandwidth od 170G to ima smisla..

+ BHT voli ove stranacke firme i davanje tendera istima pa vjerujem da se svakih 8-10 mjeseci uzima novi Juniper sa mozda i 400G kartama :D :-)
Peak je sigurno, ne vjerujem da nemaju na raspolaganju bar 2x veći bandwidth, ali je opet daleko od najvećeg na u BiH.
Last edited by DON_eARL on 08/02/2022 14:15, edited 1 time in total.
mirza_15

#8117 Re: BHTelecom

Post by mirza_15 »

-Chesterfield- wrote: 08/02/2022 13:57

Gdje sam ja spomenuo 10 Mbps?

A kada bih napisao šta mislim o tih 4K i to adekvatno obrazložio samo bih izazvao raspravu na temi pa ću za sada tu priču preskočiti :D
coco1

#8118 Re: BHTelecom

Post by coco1 »

-Chesterfield- wrote: 08/02/2022 14:04
coco1 wrote: 08/02/2022 13:57
Neće nešto da zalijepi link?

Image
hvala! :thumbup:

spustili su silver sa 2, na 1,5 bodova :bih:
-Chesterfield-

#8119 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

mirza_15 wrote: 08/02/2022 14:14
-Chesterfield- wrote: 08/02/2022 13:57

A kada bih napisao šta mislim o tih 4K i to adekvatno obrazložio samo bih izazvao raspravu na temi pa ću za sada tu priču preskočiti :D
Sa današnjim trendovima potreban je veći upstream i to je problem za korisnike koji još uvijek imaju ADSL.
Samo da si ovdje još dodao i download od 20+

Sve bi bilo OK :D

I još da nije pošteno plaćati istu cijenu za različite brzine, ja bih reagovao na tvoj post ovako. :thumbup:
mirza_15

#8120 Re: BHTelecom

Post by mirza_15 »

gentoo wrote: 08/02/2022 14:06 Pa caching server je upravo to.. caching. Korisnici ne idu ka npr. Facebook serverima ali ide BHtelecom i dalje. Ja nisam pricao o kosrisnicima, potrebama niti me to zanima. Ja pricam o cinjenici da je 10G port sa Telia u Londonu 300 funti pa mi malo nije normalno da BH Telecom (kad vec ima ostvaren peering) nema bar 100G ili 2x 100G sto u konacnici onda nema matematicke jednakosti sa ukupnim kapacitetom od 170G. Da je to neki peak bandwidth od 170G to ima smisla..

Telekom ima peering sa Teliom barem 100G (više linkova po više pravaca) sa T-Com-om (linkove po više pravaca), Cogent, BiX, ViX....
arnes_king

#8121 Re: BHTelecom

Post by arnes_king »

Napravio putem portala zahtjev za promjenu paketa, prije jedno 2 sata propusten poziv od BHT sa 033 broja koji kada ja pozovem dobijem 1444 a niko vise ne zove :) Ovako sta god da je fazon oni jednom probaju i to ocito i ne zazvoni kako treba i odustanu za sva vremena :D

Ja sam inace tip koji se uvijek javi na telefon i uvijek sam dostupan al ovo sam bio van sobe u hodniku jedno minutu.

Vidim na portalu da su status prebacili na "U toku", znaci ovaj put nisu odmah odbili i postoji nada da dobijem vecu brzinu :lol:
PajaELdin

#8122 Re: BHTelecom

Post by PajaELdin »

Aj okanite se majke ti ovih nakvih stručnih termina koje nikog ne zanimaju, i obrazložite ove pakete malo. Šta ko dobiva promjenom paketa i ko je pod ugovorom, nismo svi uposlenici Telecoma. Zabiberiše ga oni lagano, a mi sa brzinama 8/0.69 dobro ga primišmo po ko zna koji put. Znaju se povećati cijene, ali ne znaju i ne žele ljude prebaciti na optiku. Eh sad fino Viasat paket hoćemo svi, kad su znali podignuti cijenu.
mirza_15

#8123 Re: BHTelecom

Post by mirza_15 »

-Chesterfield- wrote: 08/02/2022 14:28
mirza_15 wrote: 08/02/2022 14:14

Sa današnjim trendovima potreban je veći upstream i to je problem za korisnike koji još uvijek imaju ADSL.
Samo da si ovdje još dodao i download od 20+

Sve bi bilo OK :D

I još da nije pošteno plaćati istu cijenu za različite brzine, ja bih reagovao na tvoj post ovako. :thumbup:
Cijena paketa je definisana sadržajem kada su tv programi u pitanju, terminalna oprema, portovi na DSLAM-u i sl. Sa brzinama sa oznakom + se išlo da bi se po povoljnoj cijeni bilo konkurentno na tržištu i sa većim brzinama interneta. Nije isplativo korisnicima koji nemaju tehničku mogućnost ići sa cijenom niže, a dizanjem cijene ovima koji imaju te brzine gubiš na konkurentnosti. Mogla bi se možda napraviti neka simbolična razlika, ali suštinska teško.

Razumijem ja problem korisnika koji su još uvijek na ADSL-u. Premala je to brzina, a upload je posebna priča. Problem je preko ADSL-a online nastava, rad od kuće. Jasno mi je, ali ako nema alternative jedino što preostaje jeste da se čeka ili Telecom ili alternativa i da se čovjek snalazi sa tim što ima.
sencobih

#8124 Re: BHTelecom

Post by sencobih »

PajaELdin wrote: 08/02/2022 14:40 Aj okanite se majke ti ovih nakvih stručnih termina koje nikog ne zanimaju, i obrazložite ove pakete malo. Šta ko dobiva promjenom paketa i ko je pod ugovorom, nismo svi uposlenici Telecoma. Zabiberiše ga oni lagano, a mi sa brzinama 8/0.69 dobro ga primišmo po ko zna koji put. Znaju se povećati cijene, ali ne znaju i ne žele ljude prebaciti na optiku. Eh sad fino Viasat paket hoćemo svi, kad su znali podignuti cijenu.
čitaj malo Paja, sve ti piše
-Chesterfield-

#8125 Re: BHTelecom

Post by -Chesterfield- »

arnes_king wrote: 08/02/2022 14:36 Napravio putem portala zahtjev za promjenu paketa, prije jedno 2 sata propusten poziv od BHT sa 033 broja koji kada ja pozovem dobijem 1444 a niko vise ne zove :) Ovako sta god da je fazon oni jednom probaju i to ocito i ne zazvoni kako treba i odustanu za sva vremena :D

Ja sam inace tip koji se uvijek javi na telefon i uvijek sam dostupan al ovo sam bio van sobe u hodniku jedno minutu.

Vidim na portalu da su status prebacili na "U toku", znaci ovaj put nisu odmah odbili i postoji nada da dobijem vecu brzinu :lol:
Koliko se ja sjećam i ti si predaleko od ormara sa optikom? Ili sam te zamijenio sa drugim forumašem?
Uglavnom sam možeš vidjeti da li imaš teoretsku mogućnost za veću brzinu, što ne znači da će u praksi raditi bez problema.
Postavi iz modema karakteristike.
Post Reply