Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5826 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

zippoo87 wrote: 07/02/2022 18:39 Ja cu slijedeci put kad odem na razgovor (a otici cu samo da se sprdam) reci da ne mozes dobiti strucnjaka za 700 KM,ne mozes dobiti ni radnika...mozes dobiti nehljeba i neradnika koji hvata krivine i kojeg boli K i za poslom i tvojom firmom,pa neka traje dok traje taj radni odnos.
Prije koju godinu sam radio u jednoj prilično velikoj i uspješnoj kompaniji koja je BTW bila leglo stranačkih uhljeba, švalerki, rođaka, kumova i sličnog okota...e sad, direktor sektora je imao svoju ekipu uvlakača i ljubiguza koji su mu tokom radnog vremena prali auto, kupovali burek, išli po djecu u školu, pomagali na vikendici itd u zamjenu za protekciju na poslu i hvatanje krivine na osnovu navedenih aktivnosti :mrgreen: I sad prva smjena, ponedeljak, navali posao do tri poslije podne zemlja crna gori, ne može se na pauzu otići pišati ni zapaliti, navedenoj ekipi ladovina 8-) Oni dođu u 9 umjesto u 8 (naravno nazovu da ih prijave na vrijeme pošto kartice za šihtericu ostave na porti :roll: ), krmeljaju uz kafu do jedno pola 10 i onda oko 11 samo uhvate krivinu i ne vrate se više... :run:

Kada su išli na neki lafo seminar firme tri dana, diša im je pisao dnevnice da rade u firmi dok su oni preko dana fudbal, naveče cuga i muzika...redovno idu na neke "aktivnosti" od fudbala do planinarenja u sred sedmice, a vode se da rade....Kada je sve puklo ispostavilo se da su imali po 200 KM u prosjeku veću platu od nas idiota što smo ginuli :izet: Direktor je zbog raznog muljanja dobio nogu, a ekipa je izmajmunisala sebi sporazumni otkaz, jerbo im se nije isplatilo da rade i dolaze na posao ko i svi....

Treba li posebno napomenuti da su se svi jako brzo "snašli",a da su dvojica upala na državne jasle i kako čujem kao i u starim dobrim vremenima hvataju krivine u toku smjene i glavna im je preokupacija koja od koleginica je bolja riba u kom odjelu... :oops:
zippoo87

#5827 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

U RSu je tamo posebno rasulo...tamo je sve korumpirano 1000% i sve se parama zavrsava,od najsitnije stvari do krupnijih.
Imam par krtica tamo pa znam sta se sve desava i kako se ne radi.Tamo kod vas je to stvarno dno dna...valjda jer su ljudi jos pokvareniji a najvise se laktaju oni najnesposobniji,koji telefon ne znaju podesiti a lizanjem gujice su sefici postali.

Kupovanje poslova i te rodbinske veze se podrazumjevaju,pa imas javnih firmi gdje cijelo selo kupilo diplome i svi rade u istoj firmi 🤣
U BL,u Doboju,u Bijeljini vecinom u javnim firmama rade seljoberi i doslje il okoline i iz pripizdine...to je ta najniza ljudska rasa bez morala i etike.
Domaci izdajnik

#5828 Re: Jadi nas nezaposlenih

Nema goreg nego kada se sirotinja obogati i seljačina dohvati vlasti! I jedno i drugo ljudska pogan na gladni qratz pravljena...
McGradySA

#5829 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by McGradySA »

zippoo87 wrote: 01/02/2022 18:37

Dakle njima stvarno nije bitno kako ko radi ili ne radi...pa znamo svi da u svakoj firmi imas 40% neradnika,koji se slepaju na ove radnike a kada ti pocnes kukati da ne mozes vise izgurati toliko posla za tu platu,onda krece mobing na tebe a onaj neradnik se sakrije u misiju rupu i ceka nekog novog ko ce se zaposliti,da opet radi za njega.
Zato je kod nas najgore biti dobar radnik...najvise radis,najvise se nerviras,najvise te gaze a najmanje si placen.
Dupelisci,uvlakuse,nehljebi...njima je dobro,jer ne moze njima biti mala plata,koliko oni mogu da ne rade...samo sute i sakriju se i tako vegetiraju.
Ja jbga nisam takav...kod mene sve transparentno...dajem ti puno a od tebe ocekujem barem neki minimum...ali i to je natezanje.
Ja mislim da je ovo bio zadnji posao kod nas na koji sam ja aplicirao i ako ne budem imao otezavajucih okolnosti oko porodice i problem koji sada imam...ja sam isto putnik vani.
Nemam vise zivaca...imovine i novca imam ali ne mogu ja vise ici ovako od firme do firme i pustati da me gazde i direktorcici ponizavaju na razgovorima za posao i da ti bukvalno "kak*" po glavi,dok se ti smjeskas njima tu.
Ja ovim sto zele moje unistenje i nestanak,isto tako zelim nestanak...ali nece oni jos dugo nestati,jer su se svi toliko nakrali i nauzimali,da bukvalno mogu zivjeti 10 zivota jos da im ne fali dlaka sa glave.
Najčešće su ti neradnici ili oni koji slabije rade i ne daju 100% od sebe u dosluhu sa direktorima.Familijarne i prijateljske veze.Ako ti njima adekvatno odradiš neki projekt a oni dugoročno ne gledaju na tebe mobingovati će te dok se sam ne pokupiš.
Kultura razgovora na intervjuima je nakaradna,kao nepristojno je pitati za platu,napredovanje,uvjete...dok ti on može pretresti porodično stablo,s kim se družiš,treniraš li,cugaš li itd.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5830 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Ljudi koji manje rade stede sebe i dugorocno ostaju u firmi a znaju da nema jace od 800
I naravno da smeta novak koji ce uhodane staze pretumbati povecavati normu i otici na bolji poso
Hakiz

#5831 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Black swan wrote: 08/02/2022 11:27 Ljudi koji manje rade stede sebe i dugorocno ostaju u firmi a znaju da nema jace od 800
I naravno da smeta novak koji ce uhodane staze pretumbati povecavati normu i otici na bolji poso
Moja daidžinica, tamo negdje 1970-ih, dođe kao gastarbeiter u Njemačku i zaposli se u fabrici elektronskih uređaja (TV, radio aparati itd). Lemi komponente na štampane ploče. Norma 200 dnevno, ona uradi 400, sretna što je brzo našla posao, trudi se da ga zadrži. Nakon nekoliko mjeseci digne firma svima normu sa 200 na 300. Njemice koje su sa njom radile htjele je ubiti, jedva živu glavu izvukla.
Truba

#5832 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

znam takav profil ljudi... duplo jače svjetlo dva puta brže izgori

onda budeš nezadovoljan objektivno si najbolji
plaća neće rasti a kolege te mrze

ne valja to ni zbog sebe ni zbog tima
drugo su potrošačka kapitalistička društva kao amerika gdje jedva čekaju takve ali i plaćaju
ostale otpuštaju
Hakiz

#5833 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Black swan wrote: 08/02/2022 11:34 znam takav profil ljudi... duplo jače svjetlo dva puta brže izgori

onda budeš nezadovoljan objektivno si najbolji
plaća neće rasti a kolege te mrze

ne valja to ni zbog sebe ni zbog tima
drugo su potrošačka kapitalistička društva kao amerika gdje jedva čekaju takve ali i plaćaju
ostale otpuštaju
Poenta je, ne kofrči se, ti'š nešto trudit' se, produktivnost, gluposti. Kvariš koncepciju ostalim. Digneš glavu, sablja je siječe.

Svuda je tako, ne samo ovdje.

Možda u Aziji nije...
Truba

#5834 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

I normala da je cudno sto si imao 20 firmi do 40.godine
Truba

#5835 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

Image

Oglas katastrofa
Karikaturist

#5836 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Karikaturist »

Pa sta vise od ovoga mogu staviti.. :mrgreen:
Truba

#5837 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Truba »

gramatičke pogreške i seksizam u oglasu?
:D
vozača/vozačicu trebaju tražiti :D
Logovan

#5838 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Logovan »

Šta znači dobri uslovi rada :mrgreen:
Sydnor

#5839 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sydnor »

Logovan wrote: 08/02/2022 12:26 Šta znači dobri uslovi rada :mrgreen:
Da su u drugim pizzerijama loši uslovi rada? :mrgreen:
Domaci izdajnik

#5840 Re: Jadi nas nezaposlenih

Logovan wrote: 08/02/2022 12:26 Šta znači dobri uslovi rada :mrgreen:
Dobiješ platu na vrijeme :D
oruzana_pobuna

#5841 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by oruzana_pobuna »

dobijes platu
Project Sejuani

#5842 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Project Sejuani »

zippoo87 wrote: 07/02/2022 19:35
zrakomlat wrote: 07/02/2022 19:30
Mom drugu (u Mostaru), koji je Tito za komercijalu, nudila firma iz Tešnja rukovodeću poziciju za cca 800 plus auto i još nešto, ne znam bi li milju izašao. I to oni njega probali akvizirati :D. Ono, čuli smo za tebe, nema boljeg :D Što kažeš, dođu iz manjih mjesta i kontaju ovdje kafa pola marke a porcija ćevapa 2 marke.
Pa takve su ti ponude i plate u ovim gradovima "od posla carsije" :D
Tako je i Gracanici,Tesnju,Visokom,Gradaccu,Gorazdu...to su sve gradovi koji su "puni uspjeha" i "privrednika"...tu je najveci sljam medju "provrednicima".
Ja to svaki dan svojim ocima gledam i slusam...ali ljudi iz vecih gradova ne mogu da shvate da su tako male plate...znas ono da sit gladnom ne vjeruje :D

A znas sta je najgore...da su cevapi 2 KM a kafa 1 KM i da je struja u Tesnju jeftinija nego u Sarajevu,da su cijene u Bingu razlicite od grada do grada...pa bi te plate i imale smisla ,ono manja plata ali manji i troskovi...ali to nije slucaj...oni se uopste ne vode logikom trzista...niti se pitaju kako ce neko ko radi kod njih prezivjeti...njima je bitno samo da su njima puni dzepovi a svi ostali mogu pocrkati od gladi.
Zato i imamo svu ovu jad i bijedu sada...nejednakosti,niko vise nikome nece da pomogne,nema osjecajnosti...unistili su sve...kada dodjes u ovakve jadne firme,moras i ti postati lizac guzice da bi opstao...jer se protiv takve mrake boris u firmi...nema prijateljstva,postovanja,pomaganja,solidarnosti...samo svako svoje dupe gleda...a kada je takakv sistem,svi ce nekada dodji na red gazde,ma sta radio.
Nedavno je jedan od najvecih nasih privrednika otpustio skoro cijelu upravu,bez ikakvog razloga...valjda poceo gubiti bitku sa zivcima...bio u izolaciji zbog korone par mjeseci i poceo pucati...dosao u firmu i otpustio pola uprave,ljude koji su tu radili preko 10 godina...bez ikakvog razloga.
Da pogodim, širbegović je u pitanju?
markopd

#5843 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by markopd »

Black swan wrote: 08/02/2022 12:19 Image

Oglas katastrofa
Ovamo kukaju kako nemaju radnika,"nema ko tacnu da nosi",a u oglasu striktno traže žensko i to mlađe?Pa ko je ovde lud. :-)
Domaci izdajnik

#5844 Re: Jadi nas nezaposlenih

I u BL u svakom boljem ugostiteljskom objektu uglavnom traže mlađu žensku, po mogućnosti da je ispod 25 godina starosti, da izgleda kao Playboy zečica i još najbolje ako se voli povremeno pofatati sa gazdom. Ovako nešto:
Image

Znao sam par vlasnika lokala koji su svako malo mijenjali konobarice, ne zna se koja je od koje bila bolja, a razlog što bi dobile otkaz - nije dala :mrgreen:
billy organ

#5845 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by billy organ »

Black swan wrote: 08/02/2022 12:19 Image

Oglas katastrofa
Ovi su prejaki. Vazda psotavljaju dubokoumne izjave Muska i Bezosa kako uspjeti u zivotu, kako luzeri samo kukaju, kako treba zasluziti uspjeh i tako to. U oglasima uglavnom: potreban sanker/sankerica, konobar, vozac te nekih 1% su telefonski marketing.
zippoo87

#5846 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by zippoo87 »

Project Sejuani wrote: 08/02/2022 12:35
zippoo87 wrote: 07/02/2022 19:35

Pa takve su ti ponude i plate u ovim gradovima "od posla carsije" :D
Tako je i Gracanici,Tesnju,Visokom,Gradaccu,Gorazdu...to su sve gradovi koji su "puni uspjeha" i "privrednika"...tu je najveci sljam medju "provrednicima".
Ja to svaki dan svojim ocima gledam i slusam...ali ljudi iz vecih gradova ne mogu da shvate da su tako male plate...znas ono da sit gladnom ne vjeruje :D

A znas sta je najgore...da su cevapi 2 KM a kafa 1 KM i da je struja u Tesnju jeftinija nego u Sarajevu,da su cijene u Bingu razlicite od grada do grada...pa bi te plate i imale smisla ,ono manja plata ali manji i troskovi...ali to nije slucaj...oni se uopste ne vode logikom trzista...niti se pitaju kako ce neko ko radi kod njih prezivjeti...njima je bitno samo da su njima puni dzepovi a svi ostali mogu pocrkati od gladi.
Zato i imamo svu ovu jad i bijedu sada...nejednakosti,niko vise nikome nece da pomogne,nema osjecajnosti...unistili su sve...kada dodjes u ovakve jadne firme,moras i ti postati lizac guzice da bi opstao...jer se protiv takve mrake boris u firmi...nema prijateljstva,postovanja,pomaganja,solidarnosti...samo svako svoje dupe gleda...a kada je takakv sistem,svi ce nekada dodji na red gazde,ma sta radio.
Nedavno je jedan od najvecih nasih privrednika otpustio skoro cijelu upravu,bez ikakvog razloga...valjda poceo gubiti bitku sa zivcima...bio u izolaciji zbog korone par mjeseci i poceo pucati...dosao u firmu i otpustio pola uprave,ljude koji su tu radili preko 10 godina...bez ikakvog razloga.
Ne znam :D
Project Sejuani

#5847 Re: Jadi nas nezaposlenih

zippoo87 wrote: 08/02/2022 14:04
Project Sejuani wrote: 08/02/2022 12:35
Tebi ni iz džepa ni u džep da nam rekneš? Ne kontam tu iznenadnu tajnovitost a maloprije si se u postu žalio kako niko nikome neće da pomogne.
Hakiz

#5848 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Project Sejuani wrote: 08/02/2022 14:09
zippoo87 wrote: 08/02/2022 14:04

Tebi ni iz džepa ni u džep da nam rekneš? Ne kontam tu iznenadnu tajnovitost a maloprije si se u postu žalio kako niko nikome neće da pomogne.
U mraku komunizma si se plašio samo partije. Sada šta god kažeš nečiji interes ugrožavaš, sada ne samo partija, svako ti može bombu pod auto staviti. Od vlasnika trafike do vlasnika trgovačkog lanca, građevinske kompanije itd. I sve partije, ne samo jedna.

:mrgreen:
Project Sejuani

#5849 Re: Jadi nas nezaposlenih

Hakiz wrote: 08/02/2022 14:14
Project Sejuani wrote: 08/02/2022 14:09
U mraku komunizma si se plašio samo partije. Sada šta god kažeš nečiji interes ugrožavaš, sada ne samo partija, svako ti može bombu pod auto staviti. Od vlasnika trafike do vlasnika trgovačkog lanca, građevinske kompanije itd. I sve partije, ne samo jedna.

Znači ipak je bilo bolje dok je jedna partija bila.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Šalu na stranu i ja se nekad uhvatim kako razmišljam šta bi uradio kad bi se neko zajebavao sa mojom egzistencijom. Pa i ja bi mu fakat u najmanju ruku posalo metak u čelo, čisto da vidi kako je to kad se neko zajebava sa tvojom životnom egzistencijom a nema neki objektivan razlog.
Last edited by Project Sejuani on 08/02/2022 14:19, edited 1 time in total.
Hakiz

#5850 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Hakiz »

Project Sejuani wrote: 08/02/2022 14:17
Hakiz wrote: 08/02/2022 14:14

Znači ipak je bilo bolje dok je jedna partija bila.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Aha :wink:
Post Reply