Isto mi dođe, pola života radio na crno...dok nije krenuo egzodus radne snage ako si gazdi pomenuo prijavu jednom nogom si bio vani...detroit-mercy wrote: ↑07/02/2022 15:28 Lajavi, jel ti imas vise staza ko zaposlen ili nezaposlen. Jos malo pa ces peMziju sa biroa zaradit
![]()
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5801 Re: Jadi nas nezaposlenih
-
detroit-mercy
#5802 Re: Jadi nas nezaposlenih
Cash only $$$$, mogu mislit, pun si ko brodLajavikrelac wrote: ↑07/02/2022 15:30Isto mi dođe, pola života radio na crno...dok nije krenuo egzodus radne snage ako si gazdi pomenuo prijavu jednom nogom si bio vani...detroit-mercy wrote: ↑07/02/2022 15:28 Lajavi, jel ti imas vise staza ko zaposlen ili nezaposlen. Jos malo pa ces peMziju sa biroa zaradit
![]()
A sve se zalite, ne valja vam skolstvo, zdravstvo, ovo ono, a vamo na crno se lova klepa. E nemere se imat i pare i jare
-
zippoo87
#5803 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa nije stvar da covjek nece da radi,vidis da nema gdje da radi.detroit-mercy wrote: ↑07/02/2022 15:28 Lajavi, jel ti imas vise staza ko zaposlen ili nezaposlen. Jos malo pa ces peMziju sa biroa zaradit
![]()
Vidis kakvim se glupostima bave te budale na intervjuima i kakve uslove nude?
Bi li ti radio u BiH za 700 KM?
- Domaci izdajnik
#5804 Re: Jadi nas nezaposlenih
@detroit-mercy što se brate miNli ne vrneš ovamo, vidiš da je bolje nego tu kod tebe u Čemerici...da se vratiš na pola godine ovdje plivao bi nazad od muke...
- madner
#5805 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zacarani krug, nece te niko sa tim stavom, a zbog toga imas taj stav.
-
zippoo87
#5806 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naci cu mu ja posla,raditi ce na crno pa neka se vrati kuci sa kesom 

- Domaci izdajnik
- Domaci izdajnik
#5808 Re: Jadi nas nezaposlenih
Stav je opravdan jer se većina "firmi" ispišava po ljudima, ponižavajućim i dvoličnim stavom. Plus na to dodaj neka imbecilna testiranja i kružne provjere koje nemaju nikakve veze sa traženim radnim mjestom, a svi traže inženjera NASE za posao prodavca salame podriguše. Što se u normalnim zemljama oglašava na banderama i oglasnim tablama pored reklame za popuste i kupone u marketu, kod nas je to uberober konkurs za upražnjeno radno mjesto key account senior fuck yeah expert managera
Kada sam došao preko CV i otvorenog konkursa, ne jebe te ni dva posto, kada sam došao po preporuci odmah je doček jako prijateljski, srdačan i otvoren...Ako hoćeš da imaš napredak u karijeri i da se uopšte čuje za tebe, moraš imati leđa ili biti "nečiji". Niko me ne može ubijediti u suprotno, izuzetak od ovog pravila je uglavnom IT branša jer se tu uglavnom silom prilika gleda znanje i stučnost, iako bi većina poslodavaca svršavala od sreće da im programeri i IT-ovci u globalu mogu raditi za kikiriki...
-
markopd
#5809 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nema te šta ko ubjeđivati u suprotno,ovo je slika i prilika naše "uspješne" države.Onaj ko te pokušava ubjediti u suprotno je upravo onaj koji do posla dolazi na ovakav način.I onda naravno se takvi usuđuju drugima držati slovo kako "ima posla ko hoće da radi".Rekao bih još svašta na sve ovo,ali neću rizikovati ban.Mogu samo reći da za bahate poslodavce uskoro slijedi "crni,najcrnji period" poslovanja.Akcenat bi stavio pogotovo na ove uspješne s.p. tj. ugostitelje,propast nikad bliža.Lajavikrelac wrote: ↑07/02/2022 16:23 Kada sam došao preko CV i otvorenog konkursa, ne jebe te ni dva posto, kada sam došao po preporuci odmah je doček jako prijateljski, srdačan i otvoren...Ako hoćeš da imaš napredak u karijeri i da se uopšte čuje za tebe, moraš imati leđa ili biti "nečiji". Niko me ne može ubijediti u suprotno
-
zippoo87
#5810 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa problem je sto neki glupan ,gluplji i nesposobniji od tebe "ima zadatak" da te provjeri i zaposli a on veze nema sta bi te trebao pitati i kako postupati sa ljudima.
Trebao bi,cim vidi u CVju da imas 10+ godina staza i da si mijenjao vise firmi,skontati da ti ne treba pricati djedije bajke,nego te pitati 2-3 konkretna pitanja vezana za posao i dati 1-2 mjeseca probnog rada...i to je to...dogovoriti platu za probni rad a onda ako budes htio ostati,dogovoriti platu za ugovor na neodredjeno.
Ovim bi prvenstveno olaksali sebi a i kandidatima...jer ja kada vidim da me neki debilko ispituje i pita me "zasto sam promijenio puno poslova",ja odmah znam da u takvoj firmi nemam sta traziti .Cak i da me prime,ja bih preispitao da li bi radio tu.
Ovi sada poslodavci i ti ljudi na intervjuima,oni veze sa vezom nemaju,niti te znaju pitati nesto produktivno...samo trose vrijeme i sebi i kandidatima...pa jos kada imas po 3-4 kruga,pa ti ponavljaju ista pitanja koja su te vec pitali...to je jos jedan pokazatelj da samo sablonski znaju postaviti 3 pitanja i to je to.
Gazde im kazu,to je maksimum plata koju cu dati i to je to...nema pregovaranja ni dogovaranja...a naravno sa njihove strane,kao sto lajavi kaze,traze eksperte,traze inzinjere NASE,traze direktore iz Googla i Appla...i sve to za jako poticajnu platu od 700-800 KM.
Naravno sada im je prvo pitanje na razgovoru ...da li imas u planu odlaziti iz BiH,jer oni ulazu u tebe dok te obuce...a dodjes im obucen,samo naucis artikle...ali jok,moraju oni tebe obuciti i ulagati u tebe pa ti kao tek kroz par mjeseci pocinjes biti njima produktivan.
Najzalosnije od svega je sto NITI JEDAN POSLODAVAC ne mijenja svijest i nacin dosadasnjeg poslovanja,ne nude bolje uslove ni za 1% a SVI REDOM kao kukaju kako nemaju radnika.
Ja sam nedavno na razgovoru za posao,kada smo oko plate pricali trazio 1000 KM i kazem pa nije to nikakva plata u ovom vremenu,da bi mi direktor firme/vlasnik rekao da oni nisu socijalna ustanova,da oni "ne daju platu",nego se to mora zasluziti. (a ja bas mislio da daju,zaebao me lik)
I sta sa takvim ljudima pricati i kako raditi??
Da ne ponavljam da cijelih pola sata koliko je trajao razgovor,mene kao subjekta nije spomenuo niti jednom,samo je spominjao sebe i svoju firmu i sta on treba i koliko ja njega kostam...mene nije ni pitao da li ja sta trazim...odmah kod plate je zapelo
Trebao bi,cim vidi u CVju da imas 10+ godina staza i da si mijenjao vise firmi,skontati da ti ne treba pricati djedije bajke,nego te pitati 2-3 konkretna pitanja vezana za posao i dati 1-2 mjeseca probnog rada...i to je to...dogovoriti platu za probni rad a onda ako budes htio ostati,dogovoriti platu za ugovor na neodredjeno.
Ovim bi prvenstveno olaksali sebi a i kandidatima...jer ja kada vidim da me neki debilko ispituje i pita me "zasto sam promijenio puno poslova",ja odmah znam da u takvoj firmi nemam sta traziti .Cak i da me prime,ja bih preispitao da li bi radio tu.
Ovi sada poslodavci i ti ljudi na intervjuima,oni veze sa vezom nemaju,niti te znaju pitati nesto produktivno...samo trose vrijeme i sebi i kandidatima...pa jos kada imas po 3-4 kruga,pa ti ponavljaju ista pitanja koja su te vec pitali...to je jos jedan pokazatelj da samo sablonski znaju postaviti 3 pitanja i to je to.
Gazde im kazu,to je maksimum plata koju cu dati i to je to...nema pregovaranja ni dogovaranja...a naravno sa njihove strane,kao sto lajavi kaze,traze eksperte,traze inzinjere NASE,traze direktore iz Googla i Appla...i sve to za jako poticajnu platu od 700-800 KM.
Naravno sada im je prvo pitanje na razgovoru ...da li imas u planu odlaziti iz BiH,jer oni ulazu u tebe dok te obuce...a dodjes im obucen,samo naucis artikle...ali jok,moraju oni tebe obuciti i ulagati u tebe pa ti kao tek kroz par mjeseci pocinjes biti njima produktivan.
Najzalosnije od svega je sto NITI JEDAN POSLODAVAC ne mijenja svijest i nacin dosadasnjeg poslovanja,ne nude bolje uslove ni za 1% a SVI REDOM kao kukaju kako nemaju radnika.
Ja sam nedavno na razgovoru za posao,kada smo oko plate pricali trazio 1000 KM i kazem pa nije to nikakva plata u ovom vremenu,da bi mi direktor firme/vlasnik rekao da oni nisu socijalna ustanova,da oni "ne daju platu",nego se to mora zasluziti. (a ja bas mislio da daju,zaebao me lik)
Da ne ponavljam da cijelih pola sata koliko je trajao razgovor,mene kao subjekta nije spomenuo niti jednom,samo je spominjao sebe i svoju firmu i sta on treba i koliko ja njega kostam...mene nije ni pitao da li ja sta trazim...odmah kod plate je zapelo
-
ucenik1234
#5811 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve recenozippoo87 wrote: ↑07/02/2022 16:36 Pa problem je sto neki glupan ,gluplji i nesposobniji od tebe "ima zadatak" da te provjeri i zaposli a on veze nema sta bi te trebao pitati i kako postupati sa ljudima.
Da ne ponavljam da cijelih pola sata koliko je trajao razgovor,mene kao subjekta nije spomenuo niti jednom,samo je spominjao sebe i svoju firmu i sta on treba i koliko ja njega kostam...mene nije ni pitao da li ja sta trazim...odmah kod plate je zapelo![]()
I uprkos svemu tome, nadjem posao, trazio 1000KM neto (sto je nista za danasnji vakat i uslove, pogotovo VSS), kaze ne mozemo pristati na vasu ponudu mi nudimo 800 neto + TO + Prevoz - zahvalio se kulturno i odbio. Pozicija strucni saradnik.
Necu ispod 1000KM da pristajem makar ga trazio jos 4mj znaci... Najgora stvar je kad ljudi sebe podcjenjuju pa se direktori izdrkavaju na njima jer vide prostor da se moze
- Domaci izdajnik
#5812 Re: Jadi nas nezaposlenih
Upravo takozippoo87 wrote: ↑07/02/2022 16:36 Trebao bi,cim vidi u CVju da imas 10+ godina staza i da si mijenjao vise firmi,skontati da ti ne treba pricati djedije bajke,nego te pitati 2-3 konkretna pitanja vezana za posao i dati 1-2 mjeseca probnog rada...i to je to...dogovoriti platu za probni rad a onda ako budes htio ostati,dogovoriti platu za ugovor na neodredjeno.
Evo jedne priče na tu temu
Netom pred otvaranje Delta shopping cityja u BL, kompanija Inditex ili za manje upućene Zara i njeni podbrendovi
Sve kandidate su pozvali u salu banjalučkog hotela Jelena, 02.01. u 12.00 časova (mislim da je toliko bilo ne sjećam se tačno). Da je brižljivo izabran datum sastanka govori podatak da su svi ljudi veče prije, a svi su bili natečeni, neispavani i mamurni...repriza Nove godine, a sve pozvali mlađu raju
Pozvalo je nas 20 i više na sastanak u salu, sve koji su konkurisali za prodavce, povremene, menadžment, računovodstvo itd. što je po meni apsurdno i glupo, ali dobro...Ulaze dvije trebe, obučene kao da su upavo došle iz noćnog provoda, na štiklama od 15 cm, fasadom od šminke i bižuterija đinđuvama nakićene ko jelka, samo još lampice fale, zveče čuješ ih prije nego ih vidiš...Znam da se predstavlja modni brend, ali brate ko sa štajge da su sišle...da mi tako banu u firmu pitao bi kolko je po satu, života mi
I naravno, kreće standardna šuplja kako su njih dvije krenule od slaganja rafa pa su sad dospjele do samog vrha firme i rade u HR-u blablabla...kako su to uspjele mogu misliti
Jedno po jedno upitaju za koji su se brend prijavili (Bershka, Stradivari, Pull Bear) i zašto. Svi nešto lupetaju šablonski, ja odgovorim da nemam pojma koji brend! A zašto to, pita me ova, a ja joj samo kratko: pa zato što ne znam kako izgledaju vaše trgovine istih jer tek trebaju da stignu ovdje, logično
Prošlo više od 15 dana niti ko zove niti šalje kakve pozive...nazovem ja Inditex i kulturno upitam u čemu je stvar, rečeno je da će zvati ljude na testiranje, kaže ova sa druge strane da o tome ne zna ništa ali će mi sigurno javiti
Da se bar radi o nekoj jakoj kompaniji npr Google, Microsoft, Lanaco i slično, nego o poslu slagača budžetskih prnjica
Znaš kako sam im se sa zadovoljstvom najebo mame mahalaške prevarantske, što na našem, što na engleskom jeziku mailom drito u centralu!
-
Strpljiva
#5813 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne znam samo kako si skupio 10 godina iskustva na rukovodilackim pozicijama s tako kratkim fitiljom.
- Domaci izdajnik
#5814 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa kratak fitilj imam nakon 10 godina idiota, uhljeba, švalerki i sličnih spodoba. Ali nije mi toliko iskustvo kao rukovodilac, nego više u organizaciji. Ja ako mi vjeruješ sam samo jednom u životu bio neki lafo šef i rekao nikad više
-
Strpljiva
#5815 Re: Jadi nas nezaposlenih
Razumijem te. Jesi razmisljao da ides vani?
- Domaci izdajnik
-
zippoo87
#5817 Re: Jadi nas nezaposlenih
Onaj ko bilo sta samostalno radi ili vodi svoj stan,kucu,imanje,porodicu...zna da od supljiranja i ubleha nema nista i da je to gubljenje vremena.
Dakle treba zivot svesti sto jednostavnije i organizovanije a ne sto komplikovanije,da bi odredjene nesposbne spodobe dobile na znacaju.
Cim to ima vise krugova,odmah znas da od toga nema nista...jer sto vise krugova,vise ljudi se lakta i placa mito,da upadne na neku poziciju,mada meni ovo nikada nece biti jasno,da dajes mito nekome za posao gdje je plata 700 KM
,radis 6 dana u sedmici i to u smjenama.
Ja cu slijedeci put kad odem na razgovor (a otici cu samo da se sprdam) reci da ne mozes dobiti strucnjaka za 700 KM,ne mozes dobiti ni radnika...mozes dobiti nehljeba i neradnika koji hvata krivine i kojeg boli K i za poslom i tvojom firmom,pa neka traje dok traje taj radni odnos.
Stvarno postupke poslodavaca u BiH ne mozes razumjeti ni u najvecem ludilu.
Dakle treba zivot svesti sto jednostavnije i organizovanije a ne sto komplikovanije,da bi odredjene nesposbne spodobe dobile na znacaju.
Cim to ima vise krugova,odmah znas da od toga nema nista...jer sto vise krugova,vise ljudi se lakta i placa mito,da upadne na neku poziciju,mada meni ovo nikada nece biti jasno,da dajes mito nekome za posao gdje je plata 700 KM
Ja cu slijedeci put kad odem na razgovor (a otici cu samo da se sprdam) reci da ne mozes dobiti strucnjaka za 700 KM,ne mozes dobiti ni radnika...mozes dobiti nehljeba i neradnika koji hvata krivine i kojeg boli K i za poslom i tvojom firmom,pa neka traje dok traje taj radni odnos.
Stvarno postupke poslodavaca u BiH ne mozes razumjeti ni u najvecem ludilu.
-
zippoo87
#5818 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pripremaj ponovo,sada jos vise radnika se trazi.
Nema druge,ovdje se ne moze opstati...a meni generalno i godi da idem vani,ja volim i promjene i tako izlete.
Imam opet ponudu za sezonu preko ljeta (100% sigurna) a da objavim oglas na hr stranicama,imao bi 50 ponuda u roku od 30 minuta.
A imam i neku ponudu jos dalje...u Swe ...pa cu i to vidjeti.
- hopi
#5819 Re: Jadi nas nezaposlenih
ih mogfao bi i ja što šta napisati sa tim razgovorima i slično, gdje sam bio, šta sam sve radio i prijavljivao se
elem, nije sada bitno šta kako sam završio koje mi je zvanje, ali eto recimo jednu stepenicu iznad fakutetske diplome imam, više eto da približim otprilike koji bi level posla bio i koje firme tj pozicije za koje se prijavljujem.
elem prijavio se na jedan konkurs, vrlo šturo napisan u 2 -3 rečenice, vidim ko poziva, kada piše dekra firma, oni su kao za zastupanje drugih kompanija i tako. Ali haj vidim one uvjete ispunjavam, reko prijaviti ću se vaj not.
Elem, odem u unitic, i kaže ta iz dekre, eto mi zastupamo firmu xx i za njih vršimo razgovor. Dobro, i ona sada nahvali tu firmu oni su vako naki, ali nemaju vremene da vrše selekciju kandidata i razgovore, ja velim dobro eto.
I krene razgovor, klasika recite nešto o sebi, kažem ja to i to klasika odgovor, veli ona super, pita još neke gluposti i tako. Jedno 3 ili 4 pitanje koju platu očekujete. Pa ja fino kažem da trenutno ne mogu na to odgovoriti, a prije toga sam je pitao
-možete li mi reći o kojoj firmi je riječ- ne
-možete li mi reći poziciju - ne (fakat je oglas bio tako uopšteno napisan da ti nisi ni mogao razumjeti skroz radno mjesto)
Opet ona plata, pa eto recite cifru. Pa reko da kažem cifru morao bi znati dosta podataka o firmi, je li tek napravljena, je li u razvoju, je li ima dugogodošnje iskustvo, renome, je li strana domaća, koji su klijenti, koji je promet, zarada, šta rade, čim se bave, koliko usposlenih, bar reko taj neki osnovni set podataka o firmi pa da stvorim neku sliku o firmi i mom radnom mjestu i zadacima, pa da na osnovu toga formiram neki hajmo reći platni rang. Dobro kaže ona, ali eto ja moram upisati cifru, pa ako mi možete reći iznos, ali tačan, u marku. Odmah mi je bilo jasno gdje vodi razgvoror, da njih samo zanima koja je najniža plata za koju sam spreman raditi i ništa više. Iskreno ne sjećam se više šta sam odogovrio, znao sma da je razgovor gotov, da njih zanima samo taj podatak i naravno nisam nikada više čuo od njih ništa, a niti sam se nadao.
općenito, čim čujem pitanje koju platu očekujete nekako se štrecnem, i to pogotovo na početku razgovora. Kada samčitao o tim razgovorima, kako šta pitati, odgovarati itd, nekako se pisalo da se to pitanje ne postavlja, nego da se kandidatu (ako je fakat potencijalni kandidat) ponudi određena plata. A pitanje, koliku platu očekujete tek postaviti ako kandidat nije zadovoljan ponuđenim, i ako se hoće da se pregovara dalje o plati (o višoj logično).
Ali ne kod nas, odmah pitaj, samo da vidiš za koju minimalni iznos je neko spreman raditi, jer oni sigurno imaju već određenu platu za to radno mjesto, i ako ti kažeš višu sigurno je nećeš dobiti, a ako kažeš manju postoji šansa, ukoliko te prime da i onda dobiješ tu manju platu od one koje je zacrtana. Jbg seljačka posla, ali onda se taj neki menadžer se može pohvaliti direktoru da je uspio uštediti na nečijoj plati.
elem, nije sada bitno šta kako sam završio koje mi je zvanje, ali eto recimo jednu stepenicu iznad fakutetske diplome imam, više eto da približim otprilike koji bi level posla bio i koje firme tj pozicije za koje se prijavljujem.
elem prijavio se na jedan konkurs, vrlo šturo napisan u 2 -3 rečenice, vidim ko poziva, kada piše dekra firma, oni su kao za zastupanje drugih kompanija i tako. Ali haj vidim one uvjete ispunjavam, reko prijaviti ću se vaj not.
Elem, odem u unitic, i kaže ta iz dekre, eto mi zastupamo firmu xx i za njih vršimo razgovor. Dobro, i ona sada nahvali tu firmu oni su vako naki, ali nemaju vremene da vrše selekciju kandidata i razgovore, ja velim dobro eto.
I krene razgovor, klasika recite nešto o sebi, kažem ja to i to klasika odgovor, veli ona super, pita još neke gluposti i tako. Jedno 3 ili 4 pitanje koju platu očekujete. Pa ja fino kažem da trenutno ne mogu na to odgovoriti, a prije toga sam je pitao
-možete li mi reći o kojoj firmi je riječ- ne
-možete li mi reći poziciju - ne (fakat je oglas bio tako uopšteno napisan da ti nisi ni mogao razumjeti skroz radno mjesto)
Opet ona plata, pa eto recite cifru. Pa reko da kažem cifru morao bi znati dosta podataka o firmi, je li tek napravljena, je li u razvoju, je li ima dugogodošnje iskustvo, renome, je li strana domaća, koji su klijenti, koji je promet, zarada, šta rade, čim se bave, koliko usposlenih, bar reko taj neki osnovni set podataka o firmi pa da stvorim neku sliku o firmi i mom radnom mjestu i zadacima, pa da na osnovu toga formiram neki hajmo reći platni rang. Dobro kaže ona, ali eto ja moram upisati cifru, pa ako mi možete reći iznos, ali tačan, u marku. Odmah mi je bilo jasno gdje vodi razgvoror, da njih samo zanima koja je najniža plata za koju sam spreman raditi i ništa više. Iskreno ne sjećam se više šta sam odogovrio, znao sma da je razgovor gotov, da njih zanima samo taj podatak i naravno nisam nikada više čuo od njih ništa, a niti sam se nadao.
općenito, čim čujem pitanje koju platu očekujete nekako se štrecnem, i to pogotovo na početku razgovora. Kada samčitao o tim razgovorima, kako šta pitati, odgovarati itd, nekako se pisalo da se to pitanje ne postavlja, nego da se kandidatu (ako je fakat potencijalni kandidat) ponudi određena plata. A pitanje, koliku platu očekujete tek postaviti ako kandidat nije zadovoljan ponuđenim, i ako se hoće da se pregovara dalje o plati (o višoj logično).
Ali ne kod nas, odmah pitaj, samo da vidiš za koju minimalni iznos je neko spreman raditi, jer oni sigurno imaju već određenu platu za to radno mjesto, i ako ti kažeš višu sigurno je nećeš dobiti, a ako kažeš manju postoji šansa, ukoliko te prime da i onda dobiješ tu manju platu od one koje je zacrtana. Jbg seljačka posla, ali onda se taj neki menadžer se može pohvaliti direktoru da je uspio uštediti na nečijoj plati.
- Domaci izdajnik
-
zippoo87
#5821 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jedino na cemu nasa nesposobna bagra i moze ustedjeti su ljudi...kroz zakidanje na doprinosima,na plati i na radnim danima...jer svi mi njima mjesecno odradimo 4-5 dana dzaba...koja bi trebalo da smo kuci i da se odmaramo.
Ali jok...6 radnih dana se podrazumjeva za tu crkavicu od plate,rad praznicima (trgovci,ugostitelji i srodne branse uvijek rade praznicima i svim ostalim danima) i jos trebamo da im stopala ljubimo za tu crkavicu.
Uh kako cu nekome da se m...e naj.... na slijedecem razgovoru
Ali jok...6 radnih dana se podrazumjeva za tu crkavicu od plate,rad praznicima (trgovci,ugostitelji i srodne branse uvijek rade praznicima i svim ostalim danima) i jos trebamo da im stopala ljubimo za tu crkavicu.
Uh kako cu nekome da se m...e naj.... na slijedecem razgovoru
-
zippoo87
#5822 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne moras iskljucivo u Njemacku
- Domaci izdajnik
#5823 Re: Jadi nas nezaposlenih
Da imam gdje drugo i da me ima ko povući, otišao bi odavno...ali svi su mi u DE...Ove poslove u državama u pokušaju tipa Češka, Slovačka, Hrvatska ne uzimam u razmatranje 
-
zrakomlat
#5824 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mom drugu (u Mostaru), koji je Tito za komercijalu, nudila firma iz Tešnja rukovodeću poziciju za cca 800 plus auto i još nešto, ne znam bi li milju izašao. I to oni njega probali akviziratiLajavikrelac wrote: ↑07/02/2022 15:20Još kad takvim balvanima kažeš da očekuješ platu od 1200 KM iskolače oči ko jagnje na ražnjuzippoo87 wrote: ↑07/02/2022 14:51 Ma ne prihvataj nista...gdje prihvatiti sada raditi za 700-800KM sa hranom i prevozom sve ukupno...pa ni sa 1000+ nas nema nigdje sa ovim cijenama i evo svi dizu jos...pekare,mesnice,frizeri,ugostitelji,rezije,vrtici,gorivo,...hrana,materijali...
Nema ovdje vise nade za radnike,mora se ici vani...barem da se mozak odmori od ovog silovanja od politicara i sa medija.Oni uglavnom misle da je u Banjoj Luci kao i u njihovoj mahali 700 KM puna šaka brade
U Travniku je takva plata cifra, u BL se sa tolikom možeš ladno upisati u narodnu kuhinju...
![]()
-
zippoo87
#5825 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa takve su ti ponude i plate u ovim gradovima "od posla carsije"zrakomlat wrote: ↑07/02/2022 19:30Mom drugu (u Mostaru), koji je Tito za komercijalu, nudila firma iz Tešnja rukovodeću poziciju za cca 800 plus auto i još nešto, ne znam bi li milju izašao. I to oni njega probali akviziratiLajavikrelac wrote: ↑07/02/2022 15:20
Još kad takvim balvanima kažeš da očekuješ platu od 1200 KM iskolače oči ko jagnje na ražnjuOni uglavnom misle da je u Banjoj Luci kao i u njihovoj mahali 700 KM puna šaka brade
U Travniku je takva plata cifra, u BL se sa tolikom možeš ladno upisati u narodnu kuhinju...
![]()
. Ono, čuli smo za tebe, nema boljeg
Što kažeš, dođu iz manjih mjesta i kontaju ovdje kafa pola marke a porcija ćevapa 2 marke.
Tako je i Gracanici,Tesnju,Visokom,Gradaccu,Gorazdu...to su sve gradovi koji su "puni uspjeha" i "privrednika"...tu je najveci sljam medju "provrednicima".
Ja to svaki dan svojim ocima gledam i slusam...ali ljudi iz vecih gradova ne mogu da shvate da su tako male plate...znas ono da sit gladnom ne vjeruje
A znas sta je najgore...da su cevapi 2 KM a kafa 1 KM i da je struja u Tesnju jeftinija nego u Sarajevu,da su cijene u Bingu razlicite od grada do grada...pa bi te plate i imale smisla ,ono manja plata ali manji i troskovi...ali to nije slucaj...oni se uopste ne vode logikom trzista...niti se pitaju kako ce neko ko radi kod njih prezivjeti...njima je bitno samo da su njima puni dzepovi a svi ostali mogu pocrkati od gladi.
Zato i imamo svu ovu jad i bijedu sada...nejednakosti,niko vise nikome nece da pomogne,nema osjecajnosti...unistili su sve...kada dodjes u ovakve jadne firme,moras i ti postati lizac guzice da bi opstao...jer se protiv takve mrake boris u firmi...nema prijateljstva,postovanja,pomaganja,solidarnosti...samo svako svoje dupe gleda...a kada je takakv sistem,svi ce nekada dodji na red gazde,ma sta radio.
Nedavno je jedan od najvecih nasih privrednika otpustio skoro cijelu upravu,bez ikakvog razloga...valjda poceo gubiti bitku sa zivcima...bio u izolaciji zbog korone par mjeseci i poceo pucati...dosao u firmu i otpustio pola uprave,ljude koji su tu radili preko 10 godina...bez ikakvog razloga.