Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#39976 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mk ultra »

prankster wrote: 07/02/2022 12:01
mk ultra wrote: 07/02/2022 11:50 Sta ocekujes za odgovor? :mrgreen:

moj iskren odgovor, ako se toliko valjas bi li ili ne bi li, kupi sta golfasto i zavrsi posao

Svakom se moze mahana naci.
Ako mi sta ide na q, idu ovakvi destruktivni odgovori. Ako vec ne znas, zasto se javljas? Ne kupujem patike Bog te pomog'o. Kupujem auto od +30k i uz to trazim savjet od ljudi koji znaju, imaju iskustva i znanja, a u svemu tome ulijeces ti kao padobranac. Normalno da se svakome moze naci mahana ali zato i pitam, da vidim na sta obratit paznju i slicno.
a što je destruktivan, ako ti se kupuje kupi

možeš da pregledati milion puta pa opet se može pokvariti
popraviš i voziš dalje
oruzana_pobuna

#39977 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by oruzana_pobuna »

liaar wrote: 07/02/2022 11:30
oruzana_pobuna wrote: 07/02/2022 10:33

jesi pogledo najosnovnije - kleme akumulatora?
Jesam, skidao i vraćao ali ništa.

Gledao osigurače, taj koji je zadužen za pumpu 30A nije crko, ispravan je
definitivno problem sa strujom imaš negdje - nisi reko je l vergla uopste... pretpostavljam da vergla, moguc problem i sa imobilajzerom nedje ako vergla ili jednostavno prekida dotok goriva - moze biti do pumpe goriva takodjer.... u najgorem slucaju ECU vrisno....
preludezalude

#39978 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

liaar wrote: 07/02/2022 08:30 Sinoć parkiram, kroz dva sata u auto opet, ne zuji pumpa goriva, nema sile upalit ni na ključ, ni na guranje. Odšlepam auto majstoru, sad mi šalje video upalio regularno iz prve što bi rekli. Šta da očekujem ?

206 2.0 HDI, pumpa nazad u rezervoaru.
A relej pumpe?
Optimist

#39979 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

prankster wrote: 07/02/2022 12:01
mk ultra wrote: 07/02/2022 11:50 Sta ocekujes za odgovor? :mrgreen:

moj iskren odgovor, ako se toliko valjas bi li ili ne bi li, kupi sta golfasto i zavrsi posao

Svakom se moze mahana naci.
Ako mi sta ide na q, idu ovakvi destruktivni odgovori. Ako vec ne znas, zasto se javljas? Ne kupujem patike Bog te pomog'o. Kupujem auto od +30k i uz to trazim savjet od ljudi koji znaju, imaju iskustva i znanja, a u svemu tome ulijeces ti kao padobranac. Normalno da se svakome moze naci mahana ali zato i pitam, da vidim na sta obratit paznju i slicno.
Nahvalio si ga vec da je odrzavan maksimalno, sta se onda imas misliti?

Fino ti je napisao ultra, kupi ali nemoj kukat za pola godine kad te trefi kvar od 2-3-4 hiljade maraka kako te je neko zajebao. Svako auto se kvari i svako se mora popravljati.

Sam pao sam se ubio.
basicm

#39980 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Odvezi kod Tomica i neka pregledaju. Pogotovo xdrive. Sve ostalo znas.
lavic

#39981 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

prankster wrote: 07/02/2022 15:43 Napisao sam da je auto odrzavano, i svjestan sam da svakako kupujem polovno auto koje je podlozno velikom trosku. Pitao sam generalno za iskustva, savjete i iskljucivo sam ocekivao da se jave ljudi koji imaju nekog iskustva s ovim autom/motorom a ne vi padobranci. Nisam ovdje jadikovao, koliko mu kosta zamjena lanca, diskova, ovog-onog, znaci nigdje nisam spomenuo kvar, niti sam napisao bilo sta u kontekstu iz kojeg bi se moglo zakljuciti da se u startu zalim nesto ili kukam. Ja da ne mogu priustiti to auto, ne bih razmisljao o tom autu. Ali, lijepo je kad neko ko je imao ili ima to auto, ili kad neki mehanicar koji je odrzavao ili odrzava, napise neku info iz prve ruke. A vas dvojica niste niti jedno niti drugo, tako da ne vidim niti jedan jedini razlog zasto se javljate ovdje.
Ja imam e 60 530d, kupljen sa 190 a sad na 230 000 km, i sta da ti kazem...
imas redovan servis, sa vremenom i kilometrazom je za ocekivati da nesto se pokvari, nista kapitalno ali sve kosta prporcionalno vrijednosti auta.
3.0 motori su dobri i bez fabricki gresaka, ocekuj kvarove na ovjesu, termostatu, alternatoru, gluposti koje sa vremenom dolaze.
Tesko je reci e to vidi i ako je u redu kupuj ili ne....sva se auta kvare i nova i stara i bmw i merc, imas ugodjaj i tom autu i to placas.

Hoces 270 KS, automatik i x drive, e to kosta.... ako ti moze biti kupi ako ne nemoj.
lavic

#39982 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

basicm wrote: 07/02/2022 15:49 Odvezi kod Tomica i neka pregledaju. Pogotovo xdrive. Sve ostalo znas.
Ma sta ce gledati xdrive, on ili radi ili ne.

moze dijagnostiku svuda uradit i vidjeti ima li gresaka i koje su, koliko su ozbiljne.
NecuVise

#39983 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NecuVise »

Provjeri ti njega kod Tomića a provjeri i u osiguranju je li bio u udesu. Znam jednog da je tako htio kupiti f10 pa saznao u osiguranju da je imao havariju iako je na oko sve bilo tip top, a ne znam je li za istog ili za drugi primjerak u Tomiću saznao da je vraćena kilometraza jedno 200 000.
Tesnjak_91

#39984 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tesnjak_91 »

Pozdrav društvo,

jučer osjetim kao škripi mi nešto na zadnjem lijevom točku, tokom kočenja, i odem danas mehaničaru.

Čovjek mi odmah kaže istrošen disk totalno, znači 3 skoro nova, taj bez "mesa". Kaže cilindar kočioni, završio mi to sve, zamjenio, 150 KM sa rukama. Jel' ok ta cijena? Pitam iz razloga što dosad nisam imao svog mehaničara, ovaj mi djeluje ok, al' ja sam laik i nemam nekog znanja oko auta pa se zato i ovdje raspitam često.

Također, vjerovatno mi je otišao neki od senzora dpf, navodno imaju 4 ako sam dobro razumio, te mi je rekao da bi možda isplativije bilo odjaviti dpf(ukoliko se ispostavi da su otišla 2 ili više senzora), čini mi se da je tako rekao, napravi valjda 3-4 rupe, te elektronski ukine valjda to sve (200 do 250 KM bi to koštalo).

Jel' neko od vas to radio, jel' preporučljivo/pametno to odraditi?

Eto, nadam se da je razumljivo šta sam želio reći, opet ponavljam laik sam zaista za te stvari.
black_adrian
Vozim: vjetar

#39985 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_adrian »

Tesnjak_91 wrote: 07/02/2022 17:08 Pozdrav društvo,

jučer osjetim kao škripi mi nešto na zadnjem lijevom točku, tokom kočenja, i odem danas mehaničaru.

Čovjek mi odmah kaže istrošen disk totalno, znači 3 skoro nova, taj bez "mesa". Kaže cilindar kočioni, završio mi to sve, zamjenio, 150 KM sa rukama. Jel' ok ta cijena? Pitam iz razloga što dosad nisam imao svog mehaničara, ovaj mi djeluje ok, al' ja sam laik i nemam nekog znanja oko auta pa se zato i ovdje raspitam često.

Također, vjerovatno mi je otišao neki od senzora dpf, navodno imaju 4 ako sam dobro razumio, te mi je rekao da bi možda isplativije bilo odjaviti dpf(ukoliko se ispostavi da su otišla 2 ili više senzora), čini mi se da je tako rekao, napravi valjda 3-4 rupe, te elektronski ukine valjda to sve (200 do 250 KM bi to koštalo).

Eto, nadam se da je razumljivo šta sam želio reći, opet ponavljam laik sam zaista za te stvari.
Kako misliš vjerovatno ti otišao neki od senzora DPF-a?

Imam par pitanja:
- šta kaže dijagnostika?
- kako vuče auto?
- svakih koliko i da li pali regeneraciju?
- jesi mjerio zapušenost DPFa?
- neki drugi simptomi?
Tesnjak_91

#39986 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Tesnjak_91 »

black_adrian wrote: 07/02/2022 17:12
Tesnjak_91 wrote: 07/02/2022 17:08 Pozdrav društvo,

Kako misliš vjerovatno ti otišao neki od senzora DPF-a?

Imam par pitanja:
- šta kaže dijagnostika?
- kako vuče auto?
- svakih koliko i da li pali regeneraciju?
- jesi mjerio zapušenost DPFa?
- neki drugi simptomi?
Dijagnostika kaže da je senzor dpf, al' mora se pogledat tačno valjda koji je.

Auto vuče normalno, nedavno mi se bila ona lampica za dpf upalila, izašao sam na magistralu oko 20ak minuta i poslije toga se ugasila. To je bilo prvi x inače da se upalilo otkad je kod mene, znači par mjeseci.

Mjerenje zapušenosti su mi u Školje rekli tad da je haman 5% bilo, nisam mjerio poslije toga.

Doduše, ovaj je rekao da je moguće i da je zaprljan senzor, al' za taj posao mu treba malo više vremena te to moram dogovorit termin da pogleda.
black_adrian

#39987 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_adrian »

:thumbup:

Pišem ti kad dođem kući u privatne.
Soldier0209

#39988 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Soldier0209 »

Poz golf 4 tdi presao sam za 12mj oko 8-9 tis km, da li je odma potrebno mijenjati ulje ili da dodem na potrebnu kilometražu?
drug_profi

#39989 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Soldier0209 wrote: 07/02/2022 20:15 Poz golf 4 tdi presao sam za 12mj oko 8-9 tis km, da li je odma potrebno mijenjati ulje ili da dodem na potrebnu kilometražu?
Ako ti je nivo ulja ok i nema majoneze na šipci ili čepu, slobodno sačekaj proljeće.
hopi

#39990 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

ja bi ga promjenio na cenera

elem, neki dan vidim jedan audi a4, recimo 2007 godina, auto ko auto normala izvana šta ja znam
beze čovjek veli, evo taman bio na zamjeni ulja i tako to, kaže šta misliš koliko je prešao, ma ne znam reko bubnem nešto nebitno
veli on taman mi je upisana zamjena ulja sljedeća, i to na 581k km. mašala rekoh.
canvra888

#39991 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by canvra888 »

hopi wrote: 07/02/2022 23:56 ja bi ga promjenio na cenera

elem, neki dan vidim jedan audi a4, recimo 2007 godina, auto ko auto normala izvana šta ja znam
beze čovjek veli, evo taman bio na zamjeni ulja i tako to, kaže šta misliš koliko je prešao, ma ne znam reko bubnem nešto nebitno
veli on taman mi je upisana zamjena ulja sljedeća, i to na 581k km. mašala rekoh.
Ma tamam je to ta kilometraža većine dizelskih auta tih godina. Druga je sad stvar što su u nas svi prešli do 250k km :)

Pa eno gledam neki dan, Mercedes C klasa 2016. 2900000 prešao, za 5-6 godina.
hopi

#39992 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

canvra888 wrote: 08/02/2022 00:03
hopi wrote: 07/02/2022 23:56 ja bi ga promjenio na cenera

Ma tamam je to ta kilometraža većine dizelskih auta tih godina. Druga je sad stvar što su u nas svi prešli do 250k km :)

Pa eno gledam neki dan, Mercedes C klasa 2016. 2900000 prešao, za 5-6 godina.
ma naravno da jeste, ali eto neobično je malo vijdeti tu kilometražu na satu, kada je kod nas većinau rasponu "originalnih"190-270k km.
Čovjek kaže, da koliko on zna motor nikada nije otvaran niti rađen.
black_adrian

#39993 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_adrian »

Sad s pregleda, kaže majstor sve odlično na trapu, nema ništa da je otišlo.

Al i dalje lupka isto onako, jedina opcija mi je onda da naručim one plastike što sam polomio na Bjelašnici i da ih poskidam, garant je negdje zapalo nešto.
lavic

#39994 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

black_adrian wrote: 08/02/2022 10:53 Sad s pregleda, kaže majstor sve odlično na trapu, nema ništa da je otišlo.

Al i dalje lupka isto onako, jedina opcija mi je onda da naručim one plastike što sam polomio na Bjelašnici i da ih poskidam, garant je negdje zapalo nešto.
imao sam slican problem na B klasi, lupalo ponekad, samo na kratkim uzastopnim neravninama, kao da je stabilizator. Sve pregledao, nele stvari preventivno zamjenio, dva puta testirao amortizere na TP, sve OK na testu. Opet majstoru.... kaze one nema sta drugo biti nego amortizer.
Kad je sve skinuo i ratsavio, fakat amortizeri losi pravo, skoro bez otpora.
prankster

#39995 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by prankster »

lavic wrote: 08/02/2022 11:51
black_adrian wrote: 08/02/2022 10:53 Sad s pregleda, kaže majstor sve odlično na trapu, nema ništa da je otišlo.

imao sam slican problem na B klasi, lupalo ponekad, samo na kratkim uzastopnim neravninama, kao da je stabilizator. Sve pregledao, nele stvari preventivno zamjenio, dva puta testirao amortizere na TP, sve OK na testu. Opet majstoru.... kaze one nema sta drugo biti nego amortizer.
Koji je majstor u pitanju? Ja imam isti problem na autu, nesto lupka na trapu, vozio u jedan lijevi servis pa poslije u AS Dedovic, pregledali sve, navodno i amortizere rastavljali i nisu nista nasli, oni govore da ne mogu dovoljno dobro testirat amortizere rucno.
black_adrian

#39996 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by black_adrian »

lavic wrote: 08/02/2022 11:51
e hvala ti na iskustvu :thumbup:
idem i ja onda na rastavljanje ako ne bude do ovih plastika...
insaneinthebrain

#39997 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by insaneinthebrain »

Pozdrav ljudi, imam problem sa paljenjem na hladnijem vremenu i minusima. U pitanju je cordoba, motor 1.9 tdi 96kw. Kad palim vergla motor i neće da zakreše. Kazaljka obrtomjera mi skače do kraja pa se vrati prilikom verglanja (tako par puta), ponekad zasvijetli lampica za servo a onda se upali lampica ulja i počne da pišti. Tek nakon 4-5 pokušaja verglanja auto uspije da upali. Ali teško. Dizne su dobre, mijenjao gumice jesenas, mijenjan senzor radilice. Grijači svi ok, jedan zamjenjen prije zime. Ne znam šta bi fakat moglo biti u pitanju. :?
NediM17

#39998 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Izmjeri kompresiju, možda je vrijeme za osvježenje motora.
JavierBosnia

#39999 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Pa jel ima igdje u Sa normalana i ispravna pumpa za gume po ovim benzinskim?
nednedjelja

#40000 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nednedjelja »

JavierBosnia wrote: 08/02/2022 16:51 Pa jel ima igdje u Sa normalana i ispravna pumpa za gume po ovim benzinskim?
El Tarik Oil Velešići, Gazprom Šip.
Post Reply