Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- nepass1
#14626 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma problem je sto bi me jeftinije izasao fasadni bojler nego inverter klima. Plinsko grijanje je davno sprovedeno. Samo je bojler na dimnjak. Problem je u dimnjaku. Majstor kaze da mi je jeftinije fasadni bojler (cca 1500KM) nego da popravljam dimnjak.
Znam samo da nema sanse da jedna klima grije cijeli stan.
Jedna soba, tu bi klima isla do prozora u cosak, 5m do vrata onda hodnik, okrenes se 180 stepeni vrata u drugu sobu. Ne moze to klima "dohvatiti"
Najlakse je meni otici i kupiti dva konvektora ima ih i po 100KM, postaviti podstanaru i onda se raspravljati sto mu je doslo 300KM struje umjesto 65KM plina koji je najveci racun ove zime.
Mislim znam ja sta je inverter klima i da imam sad 3-4 milje ne bih puno razmisljao, postavio dvije i nek griju i hlade.
Znam samo da nema sanse da jedna klima grije cijeli stan.
Jedna soba, tu bi klima isla do prozora u cosak, 5m do vrata onda hodnik, okrenes se 180 stepeni vrata u drugu sobu. Ne moze to klima "dohvatiti"
Najlakse je meni otici i kupiti dva konvektora ima ih i po 100KM, postaviti podstanaru i onda se raspravljati sto mu je doslo 300KM struje umjesto 65KM plina koji je najveci racun ove zime.
Mislim znam ja sta je inverter klima i da imam sad 3-4 milje ne bih puno razmisljao, postavio dvije i nek griju i hlade.
-
romim
#14627 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A to za podstanara, pa sto ne kazes.
Ubaci mu kvarcnu sta ga zalis
Ulozis dvije stoje i sobro si prosao.
Samo kad dodjes po kiriju pazi da ne nadjes podstanara sa racunom kako visi na lusteru
Ubaci mu kvarcnu sta ga zalis
Ulozis dvije stoje i sobro si prosao.
Samo kad dodjes po kiriju pazi da ne nadjes podstanara sa racunom kako visi na lusteru
-
romim
#14628 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja znam da je meni klima u januaru potrosila 250kw.
Klima grijala u prosjeku 37m2 po 10 sati dnevno (manje nije, ponekad i vise sati)
Toplotni gubitci 65w/m2
Imam dva vanjska zida, jedan 8m, drugi 4.7m (sjeverna strana)
Iznad sprat koji se ne grije.
Ispod dnevnog se grije, a ispod kuhinje je garaza.
Prosjecna temperatura u januaru bila - 2c.
To ce biti oko 40km
Uz to ode po neka vreca peleta i dobro je zasad, a bice i bolje.
Klime su mi na zapadnom zidu tako da ih sunce rijetko kad ogrije.
Klima grijala u prosjeku 37m2 po 10 sati dnevno (manje nije, ponekad i vise sati)
Toplotni gubitci 65w/m2
Imam dva vanjska zida, jedan 8m, drugi 4.7m (sjeverna strana)
Iznad sprat koji se ne grije.
Ispod dnevnog se grije, a ispod kuhinje je garaza.
Prosjecna temperatura u januaru bila - 2c.
To ce biti oko 40km
Uz to ode po neka vreca peleta i dobro je zasad, a bice i bolje.
Klime su mi na zapadnom zidu tako da ih sunce rijetko kad ogrije.
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#14629 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
koji je stroj za 14 kpiplica wrote: ↑29/01/2022 11:28 Pa probaj ti sa 10000KM pa nam javi.
Tu i nastaju problemi, 10000KM i veliki "?", a 12-14000KM super mašina.
To je 10K KM i problemi, zarad još maksimalno 4k KM i bez problema.
Tu su i oni sa 1000 - 1200KM, a 1800 - 2000KM super mašina, ne bi čovjek za 600KM napisao onoliko nebuloza već uživao.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#14630 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Recimo Fujitsu, za te pare ga imaš već od 10kW.
-
romim
-
amarsarajevo
-
romim
#14633 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa vidi sve je moguce izvesti, ali pitanje je i kakve majstore nadjes. Da li ce njima smetati ili nece.
Tesko je to obraditi iza same klime. Tu su nosaci, cijevi koje ce biti smotane iza, malte ne neizvodljivo.
Ako vec imas u planu to raditi na proljece zasto ne sacekas sa klimama?
Znaci li ti nesto 3 mjeseca?
Uz to sad je i neka nestasica klima i nemas toliko izbora.
Ne bih ti savjetovao da nosace stavljas direktno na zid, nego na izolaciju, zbog prenosenja vibracija na zid.
Ne bih ti ni savjetovao da postavljas cijevi ispod izolacije kao sto sam ja uradio.
Jeste da to lijepo izgleda sve upakovano, ali ispada da i te cijevi mogu prenositi vibracije na sam zid.
Uz to ako bi ih trebalo nekad mijenjati moras kopati izolaciju.
Kad je vec u planu izolacija za nekoliko mjeseci sacekaj sa klimama.
Raspitaj se koje modele uzeti i koga uzeti da ti montira.
Kad budes radio izolaciju, pozoves servisera koji ce ti montirati klime da vidis gdje treba ostaviti otvore.
Na tim mjestima probusis rupe i ubacis pvc cijev recimo precnika 5cm, serviser ce ti reci tacan promjer.
Privremeno postavis poklopac na cijev.
Majstori koji budu radili izolaciju sve to fino i lako obrade.
Kasnije serviseri postave nosace vani i unutra, kroz rupe provuku cijevi i zavrsen posao.
Cak mozda mozes dogovoriti da prilikom zavrsetak izolacije, serviseri za klime iskoriate skelu i montiraju klime, ako imas neko nezgodno mjesto za pristup.
EDIT: cijevi za klimu trebaju biti minimum 3m duzine. Kad je vanjska jedinica i unutrasnja odmah jedna iza druge, te se cijevi smotaju u krug iza vanjske jedinice.
Jedino zavisno od mogucnosti razmisli o postavljanu crijeva za odvod kondenzata ispod izolacije, da ne visi kasnije niz fasadu ili da ri voda ne pada na trotoar i ledi zimi.
Ja sam ih proveo ispod izolacije i ispod trotoara.

Tesko je to obraditi iza same klime. Tu su nosaci, cijevi koje ce biti smotane iza, malte ne neizvodljivo.
Ako vec imas u planu to raditi na proljece zasto ne sacekas sa klimama?
Znaci li ti nesto 3 mjeseca?
Uz to sad je i neka nestasica klima i nemas toliko izbora.
Ne bih ti savjetovao da nosace stavljas direktno na zid, nego na izolaciju, zbog prenosenja vibracija na zid.
Ne bih ti ni savjetovao da postavljas cijevi ispod izolacije kao sto sam ja uradio.
Jeste da to lijepo izgleda sve upakovano, ali ispada da i te cijevi mogu prenositi vibracije na sam zid.
Uz to ako bi ih trebalo nekad mijenjati moras kopati izolaciju.
Kad je vec u planu izolacija za nekoliko mjeseci sacekaj sa klimama.
Raspitaj se koje modele uzeti i koga uzeti da ti montira.
Kad budes radio izolaciju, pozoves servisera koji ce ti montirati klime da vidis gdje treba ostaviti otvore.
Na tim mjestima probusis rupe i ubacis pvc cijev recimo precnika 5cm, serviser ce ti reci tacan promjer.
Privremeno postavis poklopac na cijev.
Majstori koji budu radili izolaciju sve to fino i lako obrade.
Kasnije serviseri postave nosace vani i unutra, kroz rupe provuku cijevi i zavrsen posao.
Cak mozda mozes dogovoriti da prilikom zavrsetak izolacije, serviseri za klime iskoriate skelu i montiraju klime, ako imas neko nezgodno mjesto za pristup.
EDIT: cijevi za klimu trebaju biti minimum 3m duzine. Kad je vanjska jedinica i unutrasnja odmah jedna iza druge, te se cijevi smotaju u krug iza vanjske jedinice.
Jedino zavisno od mogucnosti razmisli o postavljanu crijeva za odvod kondenzata ispod izolacije, da ne visi kasnije niz fasadu ili da ri voda ne pada na trotoar i ledi zimi.
Ja sam ih proveo ispod izolacije i ispod trotoara.

-
pama
#14634 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li neko ovdje da se grije na toplotnu pumpu da podijeli svoja licna iskustva i mjesecne racune?
Specifikacija,mišljenje trgovaca i proizvođaca mi fakat ne znace ništa jer sam procitao milion nekih clanaka i trgovackih prica i te formulacije potrosnje u velikom broju nemaju stvarnu sliku.
Trenutno se grijem na pelet i ovo smece moram zamjeniti sto prije.
Specifikacija,mišljenje trgovaca i proizvođaca mi fakat ne znace ništa jer sam procitao milion nekih clanaka i trgovackih prica i te formulacije potrosnje u velikom broju nemaju stvarnu sliku.
-
romim
#14635 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slabo ce ti konkretno pomoci neciji racuni, jer je svaki objekat prica za sebe.
Imas vec grijanje.
Ako znas da je kg peleta oko 4.5kw onda svoju potrosnju u kilogramima pomnozis sa 4.5kw pa podijelis sa 3.
Dobices u grubo koliko bi ti struje trosila toplotna pumpa.
Pomnozi sa cijenom kilowata i imas okvirni racun.
Samo da znas toplotna pumpa ima nizu temperaturu vode od kotla na pelet.
Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa podnim grijanje.
Ako imas radijatore, onda moraju biti vece povrsine da bi mogli zagrijati prostor kad kroz njih ide voda 40c umjesto sadasnjih 60c.
Ima korisnika pa ce se vjerovatno javiti.
Samo koliko vidim kad svi predju na struju, morace se traziti novi nacin grijanja.
Imas vec grijanje.
Ako znas da je kg peleta oko 4.5kw onda svoju potrosnju u kilogramima pomnozis sa 4.5kw pa podijelis sa 3.
Dobices u grubo koliko bi ti struje trosila toplotna pumpa.
Pomnozi sa cijenom kilowata i imas okvirni racun.
Samo da znas toplotna pumpa ima nizu temperaturu vode od kotla na pelet.
Najbolje rezultate daje u kombinaciji sa podnim grijanje.
Ako imas radijatore, onda moraju biti vece povrsine da bi mogli zagrijati prostor kad kroz njih ide voda 40c umjesto sadasnjih 60c.
Ima korisnika pa ce se vjerovatno javiti.
Samo koliko vidim kad svi predju na struju, morace se traziti novi nacin grijanja.
- piplica
- esawyer
#14637 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo jedno realno iskustvo prosječne bosanske porodicepama wrote: ↑03/02/2022 18:33 Ima li neko ovdje da se grije na toplotnu pumpu da podijeli svoja licna iskustva i mjesecne racune?
Toplotna pumpa Vaillant 15kW, grije se površina malo manja od 200 kv (tačnije dva stana tj dvije porodice ali jedan je sat za struju)
Prosječna potrošnja struje u mjesecima kada nema grijanja je između 100 i 110 KM
Pomalo se počelo grijati u septembru, računi za ovu sezonu: septembar 120.25 KM, oktobar 220.10 KM, novembar 304.98 KM, decembar 503.56, januar 393.33 KM (ovo su ukupni računi znači i grijanje i potrošnja struje)
Moram napomenuti da smo se prije toga grijali na peć na drva i toplotna pumpa je instalirana na već postojeći sistem star skoro 20 godina, imamo dosta toplotnih gubitaka jer kuća ima i treći sprat koji nema ništa, ni zidova, ni tlakova, niti je krov dobro izoliran. Fasada je također stara 20 godina. Termostat je u najvecoj sobi i temperatura je namještena na 22 stepena u periodu od 07-22h, a od 22-07h je 21.5 stepen. Ovo je ovako jer ja regulišem temperaturu, a zimogrozna sam. Inače mislim da normalnim osobama nema potrebe da je noćna temperatura 21.5 stepen
Prošle godine smo renovirali wc i hodnike u stanu na drugom spratu i tu smo stavili podno grijanje, komfort je neuporediv sa zimom prije kad su bili radijatori. Planiramo u skorijoj buducnosti preci na podno grijanje i u ostalim dijelovima stana osim u spavacim sobama te također jos uloziti u izoliranje prostora, vjerujem da će potrošnja biti manja. Također da napomenem da imamo i bojler od 200 litara kojeg zagrijava pumpa i voda u bojleru je namještena na 50°C. Preko njihove aplikacije lako se podešavaju sve te postavke, a ja sam podesila da se bojler uvijek zagrijava u periodu kad je jeftina struja. Do sad se nikad nije desilo da nema tople vode.
Da napomenem mi plaćamo struju tokom čitave godine 300 KM mjesečno neovisno od potrošnje (znači svaki stan po 150KM mjesečno) tako da smo u ovu zimu ušli sa plusom na računu i mislim da ponovno mogu potvrdit da nam je ovo najbolja odluka koju smo mogli donijeti kad smo ukidali grijanje na drva. Početna investicija jeste veća, ali smo stvarno prezadovoljni. Kad smo se grijali na drva trošili smo minimalno 20 metara drva.
Et nadam se da sam imalo pomogla
- emotivac
#14638 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
U jbte, preko 500 km struje za jedan mjesec ? Mašala

- piplica
#14639 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa citas li ti uopste sta sve i kako griju, i kolika je povrsina?
- -Chesterfield-
- emotivac
#14641 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Čitam sve legendo, al' ja prošle godine u proljeće uzeo 10 metara drva (iscijepanih) i 2 tone uglja, cirka 1200 KM, a moći će mi bit do kraja sezone. Grijem 100 kvadrata. Dodatno imam inverter klimu 12-ku, služi mi za dogrijavanje, radi od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 07:00, nedjeljom 24H. Struje mjesečno (sa klimom) trošimo cca 80-90 KM. Meni je to iskreno preskupo (post iznad), jedino što si "haždija", sistem "upali - ugasi" i to je to. Meni nije problem svako jutro ustat' u 6h (svakako idem na posao), očistit lužnicu i nabacat drva u peć, to je 5 minuta posla. U 16:00 dođem s posla kući, kuća poprilično topla (klima radila), potpalim kartona, kocku šta god i za čas se upali i nabije temperaturu. Još 2 puta siđem u kotlovnicu, ubacim uglja i to je to. Nedjeljom, kao što rekoh, radi klima, održava temperaturu tako da uopšte ne ložim, jedino ako je veći minus 1-2 vatre i to je to. Temperatura u kući bude 22 C, ne volim preko, može jedino malo ispod.
- _Reds_
#14642 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko bi okvirno izašli troškovi za podno grijenje cca 100 kavadrata na toplotnu pumpu ? Izolacija je sjeverna stana 15cm, ostale 10cm, alu stolarija sa troslojnim staklom i termopresjekom, strp regips sa iznad 10cm vune.
-
romim
#14643 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@emotivac
Na prvi pogled i meni se ucinilo puno, ali ako stavis na racun to je ta potrosnja.
Cak na kraju izadje da je kuca i dobro izolovana.
50w/m2 x 200m2 = 10 000w
10 000w x 24h = 240 000w
240 000w x 30 dana = 7. 200 000w
7. 200 000w : 1000w = 7 200kw
7 200kw : 3 COP = 2 400kw
2 400kw x 0.16f (prosjek skupa jeftina) = 384KM
384KM + 110KM (potrosnja domacinstva) = 494KM
@esawyer spomenu fasadu staru 20 god. Da li je fasada stiropor ili?
Napisa da si zimogrozna.
Temperatura od 22c i nije nesto pretjerana.
Kod mene je izmedju 23c i 24c.
Ispade da sam prezimogrozan
Poredjenja radi, imam prilicno dobru izolaciju i za januar sam na osnovu potrosnje izracunao toplotne gubitke od 65w/m2.
Nisam od racuna odbio grijac na klimi koji je sigurno sam potrosio oko 40kw, a da jesam bilo bi to oko 50w/m2.
S tim da grijem na visu temperaturu, a razlika od 1c prilicno se osjeti na ukupnoj potrosnji.
Na prvi pogled i meni se ucinilo puno, ali ako stavis na racun to je ta potrosnja.
Cak na kraju izadje da je kuca i dobro izolovana.
50w/m2 x 200m2 = 10 000w
10 000w x 24h = 240 000w
240 000w x 30 dana = 7. 200 000w
7. 200 000w : 1000w = 7 200kw
7 200kw : 3 COP = 2 400kw
2 400kw x 0.16f (prosjek skupa jeftina) = 384KM
384KM + 110KM (potrosnja domacinstva) = 494KM
@esawyer spomenu fasadu staru 20 god. Da li je fasada stiropor ili?
Napisa da si zimogrozna.
Temperatura od 22c i nije nesto pretjerana.
Kod mene je izmedju 23c i 24c.
Ispade da sam prezimogrozan
Poredjenja radi, imam prilicno dobru izolaciju i za januar sam na osnovu potrosnje izracunao toplotne gubitke od 65w/m2.
Nisam od racuna odbio grijac na klimi koji je sigurno sam potrosio oko 40kw, a da jesam bilo bi to oko 50w/m2.
S tim da grijem na visu temperaturu, a razlika od 1c prilicno se osjeti na ukupnoj potrosnji.
- esawyer
#14644 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pod fasadom podrazumijevam stiropor vanjski od 5 cm i fasadu, plastična je stolarija al iskreno nisam baš zadovoljna sa njom, nije nešto posebno kvalitetna. Pa gledaj prve zime nam je bilo namješteno 23 - 23.5 i stvarno je bilo vruće, čak i meni
Ove zime sam namjestila na 22 stepena, s tim da ako slučajno osjetim potrebu zadam tipa da se zagrije na 23.5 u periodu od 3 sata i da se vrati na prvobitne postavke. Fora je što je ova soba tj. dnevna s kuhinjom gdje nam je termostat ogromna i ima 5 prozora i 7 balkonskih vrata (2 fejk kao balkona, jedan balkon, i 4 vrata ono kao staklena stijenka). Tu su gubici od stolarije baš veliki i zato kad je u toj sobi 22 stepena u ostatku kuće je minimalno 23
Kažem opet taj treći sprat, gore nema ništa, krov nije izolovan, nema tlakova, stolarija je gore drvena stara koliko i kuća i definitivno nam gore vuče dosta toplote a sve nam je otvoreno tj osim sobnih vrata gore na trećem spratu nemamo nikakvih vrata do tih gore koja su isto sobna od tog sprata. Svjesni smo mi da to moramo rješavati, al eto biće valjda, jedno po jedno
Kažem opet taj treći sprat, gore nema ništa, krov nije izolovan, nema tlakova, stolarija je gore drvena stara koliko i kuća i definitivno nam gore vuče dosta toplote a sve nam je otvoreno tj osim sobnih vrata gore na trećem spratu nemamo nikakvih vrata do tih gore koja su isto sobna od tog sprata. Svjesni smo mi da to moramo rješavati, al eto biće valjda, jedno po jedno
Last edited by esawyer on 04/02/2022 12:04, edited 1 time in total.
- esawyer
#14645 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slucajno napisa dva puta, a ne znam obrisati 
-
romim
#14646 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako nemate nista na ploci iznad tog sprata, onda tu imate ogromne gubitke.
Naravno, ima nas i koji ne mozemo imati sve kako treba odjednom
Naravno, ima nas i koji ne mozemo imati sve kako treba odjednom
- drug_profi
#14647 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
A mozda bi imalo efekta samo fino poredati ploče stiropora po tom podu na 3 spratu. A nije ni skupo.
- piplica
#14648 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
emotivac wrote: ↑04/02/2022 10:59Čitam sve legendo, al' ja prošle godine u proljeće uzeo 10 metara drva (iscijepanih) i 2 tone uglja, cirka 1200 KM, a moći će mi bit do kraja sezone. Grijem 100 kvadrata. Dodatno imam inverter klimu 12-ku, služi mi za dogrijavanje, radi od 13:00 do 16:00 i od 22:00 do 07:00, nedjeljom 24H. Struje mjesečno (sa klimom) trošimo cca 80-90 KM. Meni je to iskreno preskupo (post iznad), jedino što si "haždija", sistem "upali - ugasi" i to je to. Meni nije problem svako jutro ustat' u 6h (svakako idem na posao), očistit lužnicu i nabacat drva u peć, to je 5 minuta posla. U 16:00 dođem s posla kući, kuća poprilično topla (klima radila), potpalim kartona, kocku šta god i za čas se upali i nabije temperaturu. Još 2 puta siđem u kotlovnicu, ubacim uglja i to je to. Nedjeljom, kao što rekoh, radi klima, održava temperaturu tako da uopšte ne ložim, jedino ako je veći minus 1-2 vatre i to je to. Temperatura u kući bude 22 C, ne volim preko, može jedino malo ispod.![]()
![]()
Samo na to računaj i sav rad, neravnomjerno ugrijan prostor, plus, nakon svakog loženja smrdiš na dim i na kraju krajeva nemaš 24/7/30 grijanje.
Nemoj reci da nije tačno, imao sam takvo grijanje kod roditelja, davno još.
Plus neće ni oni puno više potrošiti na grijanje 200m2, a ne rade ništa od ovoga gore.
Loše je to, iako u tvojim očima nije.
Taj svoj prosto bi sa strujom i TP grijao za 70% tih para i imao nemjerljiv komfor.
- piplica
#14649 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Još bolje je starih madraca naći, to ne košta ništa, sigirno6ce pomoći.drug_profi wrote: ↑04/02/2022 12:13 A mozda bi imalo efekta samo fino poredati ploče stiropora po tom podu na 3 spratu. A nije ni skupo.
- piplica
#14650 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje ode ovaj @emotivac vidiš, oni na 200m2 do sada 900km nisu nikada morali ustati, znači do kraja sezone neće biti više od 1500KM na 200m2, a ti 1200KM+struja od klime+rad + smrad.
I kažeš da je puno, šuma sumarum 500KM svake sezone u padže kako vi Tuzlaci kažete.
Matematika je neumoljiva.
I kažeš da je puno, šuma sumarum 500KM svake sezone u padže kako vi Tuzlaci kažete.
Matematika je neumoljiva.