Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#10726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Eurovent?
Šta je to?
Šta je to?
-
rollex
#10727 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pošto vidim da su ti nepoznati neki od osnovnih pojmova vezanih za klimatizaciju evo ovde je na jednostavan način objašnjeno šta je Eurovent.Mislim to jest nadam se da će čak i tebi nešto biti jasnije ukoliko pročitaš šta piše na ovoj stranici za koju dajem link.
https://www.venfilter.com/eurovent-cert ... t-eurovent
https://www.venfilter.com/eurovent-cert ... t-eurovent
Last edited by rollex on 05/05/2020 14:39, edited 1 time in total.
-
rollex
#10728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Last edited by rollex on 05/05/2020 14:38, edited 1 time in total.
- piplica
#10729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Misliš evrovent?
- rovac13
#10730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Rollex poceo sam sebe zahebavat 
Prvo rece da model luca po spec radi na -20 .....a onda nam napisa podatke o grijanju na -15
Sta je sad to
Daj nam podatak na -20
Prvo rece da model luca po spec radi na -20 .....a onda nam napisa podatke o grijanju na -15
Sta je sad to
Daj nam podatak na -20
- bilic
#10731 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa kad uvezeš nešto u BiH moraš porez i carinu platit .Bato 73 wrote: ↑05/05/2020 08:27 Pogledaj Ovdje kad uzmeš i povratiš pdv od 25%, ispadne smjesna suma novaca za vrhunsku premium klimu
https://www.ri-klima.hr/klimatizacija/d ... 2m9-detail
Tako to što platiš to i vratiš ...
-
rollex
#10732 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Fujitsu Luca 12 jeste predviđen za grejanje do -20 stepeni.
To možete da vidite i u uputstvu koje dolazi uz klima uređaj.Zašto Eurovent ne daje podatke za temperaturu od -20 to ne znam.Bitno je da klima može da greje i na toj niskoj temperaturi naravo sa nešto manjim kapacitetom nego na -15.
To možete da vidite i u uputstvu koje dolazi uz klima uređaj.Zašto Eurovent ne daje podatke za temperaturu od -20 to ne znam.Bitno je da klima može da greje i na toj niskoj temperaturi naravo sa nešto manjim kapacitetom nego na -15.
- piplica
#10733 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Samo još da neko kupi kineski klimu Fujitsu.
-
CryogeniX
#10734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Majstori danas bili, ugradili klime, sve tip top.
Rekao sam da zelim 3 metra duzinu cijevi, ali da ce ruzno biti gledati ih po zidu vani. Nikakav problem, rekose oni, te vanjske jedinice postavljali odma sa druge strane zida gdje je unutarsnja postavljena, ali su cijev od 3 metra urolali u krug i stavili iza vanjske jedinice da se ne vidi. Odlicno uradjeno.
Vanjska i unutarnja obe tiho rade, a unutarnja ima cak nekakav zvuk rada, kao povjetarac...uspavljiva
Rekao sam da zelim 3 metra duzinu cijevi, ali da ce ruzno biti gledati ih po zidu vani. Nikakav problem, rekose oni, te vanjske jedinice postavljali odma sa druge strane zida gdje je unutarsnja postavljena, ali su cijev od 3 metra urolali u krug i stavili iza vanjske jedinice da se ne vidi. Odlicno uradjeno.
Vanjska i unutarnja obe tiho rade, a unutarnja ima cak nekakav zvuk rada, kao povjetarac...uspavljiva
- rovac13
#10735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ukopavas se sve dubljerollex wrote: ↑05/05/2020 15:13 Fujitsu Luca 12 jeste predviđen za grejanje do -20 stepeni.
Eto vjerujemo ti da ne znas zasto eurovent nije dao podatke za luca na -20 nego samo do -15
A smijem li pitat zmas li zasto drugim klimama eurovent daje podatke na -20 i -25
Da mi je shvatit kakva to sila tjera ljude da pisu o cemu ne znaju.Ne mogu svi sve znat to je normalno.Evo ja npr ne znam nista o poljoprivredi i necu da idem na teme o malinama,necu da pricam gluposti jer npr Fikret ima maline u malom prstu,sto da se ja glupiram tamo jer ne znam.
I ti rolex ostavi se klima ako Boga znas
-
Ermin ZM
#10736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ajde dobro, uzecemo da je eurovent jedina referentna tacka. Sve ostalo su lazovi. E sad sto me zanima, kako onda se odredjuje klasa uredjaja koji se plasiraju na europsko trziste a nemaju eurovent? Da li bih mogao ja recimo da kupim neki sporet iz Kine, D energetske klase, i da jednostavno proglasim a+++ klasom i kao takav skuplje prodajem, al ipak dosta ispod cijene konkurencije?
eh da, i sta je eurovent rolex, sta ustvari testira, scop, maximalnu jacinu uredjaja ili nesto drugo? Bil mogao meni laiku malo objasnit njihovu metodologiju testiranja?
-
rollex
#10737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ti rovac vidim da si neka totalna neznalica što se tiče klimatizacije ili se praviš mada to nije bitno.Zatrpavaš temu glupim postovima kao kritikuješ a ustvari pišeš gluposti.Uopšte ne umeš da daš neki konstruktivan savet ali pišeš besmislice totalne i neosnovane.Ukoliko ti materija vezana za klima uređaje nije poznata edukuj se pa dođi malo kasnije za nekoliko godina najbolje.Zato ukoliko nemaš nešto pametno da napišeš idi bavi se tim malinama najbolje.
-
Ermin ZM
#10738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koji ti je to profil po redu? Cisto me zanima vodis li makar evidenciju, ja mislim da si do trocifrenog broja dosao.
- AstorH
#10739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tko nema pilu i par grana, da.
U suprotnom - NE.
U suprotnom - NE.
- rovac13
#10740 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bozje cudo svi ovi cudaci imaju nesto zajednicko,ne vole rovca.
Rovac neznalica,rece lik koji je napisao ovo
I onda lik ubode u tom cjenovnom rangu fujitsu lmc koja kosta 1200-1300 KM koja na -15 jedva cop nagurala na 1,9 klima u koju je fujitsu stavio manji kompresor u odnosu na stari model iz srednje klase.
I onda kako ocekivati da te neko shvata ozbiljno.
Vidis da i piplica lupa sa izjavama.
Kako ces drugacije sa takvim likovima.
Na cudit se ne mozes,sta je ovo jbt
Rovac neznalica,rece lik koji je napisao ovo
Covjek htio da kupuje klime mitsubishi koje kostaju preko 3000KM komad,koje su opremljene svim mogucim i nemogucim,deklarisane na grijanje na -25 ,najbolje sto danas mitsubishi haman ima za ponudit aktuelno,ako je nesto blizu savrsenstva onda su to mitsubishi top modeli.rollex wrote: ↑04/05/2020 10:41U tom cenovnom rangu koji ste naveli preporučujem Fujitsu LMCE12.Klima uređaj LMCE se odlikuje malom potrošnjom snagom grejanja od 4Kw i unutrašnjom jedinicom savremenog dizajna koja je ujedno i vrlo tiha u radu.Ovde možete da vidite i rezultate sa Eurovent testa.mujkoni wrote: ↑04/05/2020 09:26 Razmišljam da uzmem 2x MSZ-LN35VG do -25c
To izdaje 6xxx KM
Imal šta bolje za te pare +-15%
Grijao bi nekih 50tak kvadrata mislim da bi ove klime to bez problema ugrijale
Možda bi mogla i 1 jača al kontam lakše će mi biti rasporediti toplinu sa 2 klime
Gledao sam po internetu specifikacije jel moguće da ova klima troši 0.8kw na -10c i da grije u tim uslovima 4kw?
Ili je COP manji kad je -10 pa tad više troši
Hvala unaprijed
Pdesignh kW 3,50
SCOP 4,00
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1225kwh
Modulacija ( 0.9 - 5.3 ) kw
na -7c daje 3,10kw sa COP 2,43
na -15c daje 2.60kw sa COP 1.91
na +7 daje 4,00 kw sa COP 3.92
I onda lik ubode u tom cjenovnom rangu fujitsu lmc koja kosta 1200-1300 KM koja na -15 jedva cop nagurala na 1,9 klima u koju je fujitsu stavio manji kompresor u odnosu na stari model iz srednje klase.
I onda kako ocekivati da te neko shvata ozbiljno.
Vidis da i piplica lupa sa izjavama.
Kako ces drugacije sa takvim likovima.
Na cudit se ne mozes,sta je ovo jbt
-
Ermin ZM
#10741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Cekaj jel ti fakat rovac mislis da je on ozbiljan? Ovo ti je jedna od persona onog jednog pacijenta. Nekad za Gree pise, nekad za Fujitsu, u biti sprda se sa svima, a dosta ovde nasjeda. Ijekavica i ekavica, sace se brzo pojavit i na ikavici da upotpuni portfolio 
-
Bato 73
#10742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da tačno je ali imam vezu na carini pa neću platiti ni porez i carinu pri uvozu a povratiću 25% PDV iz HRbilic wrote: ↑05/05/2020 15:03Pa kad uvezeš nešto u BiH moraš porez i carinu platit .Bato 73 wrote: ↑05/05/2020 08:27 Pogledaj Ovdje kad uzmeš i povratiš pdv od 25%, ispadne smjesna suma novaca za vrhunsku premium klimu
-
allem_77
#10743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
S tim da ćeš morati u izolaciju kada se vratiš iz Hrvatske. Osim ako nisi mislio sačekati da se ovo sranje završi?Bato 73 wrote: ↑06/05/2020 01:07Da tačno je ali imam vezu na carini pa neću platiti ni porez i carinu pri uvozu a povratiću 25% PDV iz HRbilic wrote: ↑05/05/2020 15:03Pa kad uvezeš nešto u BiH moraš porez i carinu platit .Bato 73 wrote: ↑05/05/2020 08:27 Pogledaj Ovdje kad uzmeš i povratiš pdv od 25%, ispadne smjesna suma novaca za vrhunsku premium klimu
-
CryogeniX
#10744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Prvi utisci
Pozitivno:
-pritisnem dugme i grije me
-umirujuci zvuk
-nimalo buke
-isusuje zrak odnosno manje vlage
-osjecaj kao da sam na povjetarcu
-dobro cirkulise odnosno kruzi po cijeloj prostoriji
Negativno:
-stavio na 25 stepeni, mislio sam da ce biti prevruce ali nije...vjerovatno prosto konvektor ne radi punom parom jer i nije previse hladno danas, nadam se da ce grijati zimi
-isusuje zrak, a posto postim puno je gori osjecaj zedji
-osjecaj kao da sam na povjetarcu, nadam se da osjecaj "promahe" nece imati negativne efekte na zdravlje
Pozitivno:
-pritisnem dugme i grije me
-umirujuci zvuk
-nimalo buke
-isusuje zrak odnosno manje vlage
-osjecaj kao da sam na povjetarcu
-dobro cirkulise odnosno kruzi po cijeloj prostoriji
Negativno:
-stavio na 25 stepeni, mislio sam da ce biti prevruce ali nije...vjerovatno prosto konvektor ne radi punom parom jer i nije previse hladno danas, nadam se da ce grijati zimi
-isusuje zrak, a posto postim puno je gori osjecaj zedji
-osjecaj kao da sam na povjetarcu, nadam se da osjecaj "promahe" nece imati negativne efekte na zdravlje
- piplica
#10745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma kako neće kada si izračunao (barem ugrubo), kolike gubitke imaš.
Pa si naspram toga kupio adekvatan uređaj.
A uvijek možeš uzeti u obzir kaloričnost bukve, to će ti pomoći kada zazimi.
-
CryogeniX
#10746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hahaha, joj pametnjakovica na sve strane.
Ako je adekvatan uredaj za 22 m2 u maju mjesecu dok je vani 15 stepeni nesto jace od 12ke da bih osjetio 25 stepeni...onda sve pohvale osobi koja ti je izvrsila lobotomiju.
Osim toga, uredaj se sam cesto "ugasi" jer postigne temperaturu od 25 stepeni, iako ja nemam osjecaj kao da je 25 stepeni. Mozda je do mene pa kad je 25 stepeni vani i kada klima grije na 25 unutra to su dvije razlicite realnosti.
-
NecuVise
#10747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Takav i ja isto imam osjećaj. Ti si možda očekivao da ono kao u autu, dere vruć zrak dok ne crkneš, ali fazon inverters i jest upravo tako kao što kod tebe radi.CryogeniX wrote: ↑06/05/2020 15:37Hahaha, joj pametnjakovica na sve strane.![]()
Ako je adekvatan uredaj za 22 m2 u maju mjesecu dok je vani 15 stepeni nesto jace od 12ke da bih osjetio 25 stepeni...onda sve pohvale osobi koja ti je izvrsila lobotomiju.![]()
Osim toga, uredaj se sam cesto "ugasi" jer postigne temperaturu od 25 stepeni, iako ja nemam osjecaj kao da je 25 stepeni. Mozda je do mene pa kad je 25 stepeni vani i kada klima grije na 25 unutra to su dvije razlicite realnosti.
-
Navratilov
#10748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma ja ba puse isto na motoruCryogeniX wrote: ↑06/05/2020 15:37Hahaha, joj pametnjakovica na sve strane.![]()
Ako je adekvatan uredaj za 22 m2 u maju mjesecu dok je vani 15 stepeni nesto jace od 12ke da bih osjetio 25 stepeni...onda sve pohvale osobi koja ti je izvrsila lobotomiju.![]()
- rovac13
#10749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne bih se slozio da klima isusuje zrak,to je samo subjektivan osjecaj.
Kad neki uredjaj isusuje zrak onda se negdje pojavljuje visak vode,odvlazivaci imaju tank u kojem se skuplja voda iz zraka.
Moze klima isusivati,ali ne u grijanju.Kad prebacis na hladjenje onda se na unutarnjoj pojavljuje kondenz,koji je sproveden nekuda da curi,onda i klima isusuje zrak u sobi.......U grijanju ne
Kad neki uredjaj isusuje zrak onda se negdje pojavljuje visak vode,odvlazivaci imaju tank u kojem se skuplja voda iz zraka.
Moze klima isusivati,ali ne u grijanju.Kad prebacis na hladjenje onda se na unutarnjoj pojavljuje kondenz,koji je sproveden nekuda da curi,onda i klima isusuje zrak u sobi.......U grijanju ne
-
CryogeniX
#10750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne koristim klimu u autu (ne dam 400 maraka na kompresor), tako da ne znam kako grije osim klasicno grijanje.
Jedino mogu porediti s bukovim drvima koje sam koristio, i totalno je drugaciji osjecaj.
Kad bih sad nalozio bilo bi prevruce, jer vani nije hladno, dok s klimom osjecaj je ugodan, cak i bolji u smislu da je bas koliko treba biti, a ne prevruce kao sa drvima.
Kazem samo da se nadam da prosto klima ne gura vise jer ne treba vise, te da ce isto tako gurati i da ce isti osjecaj kao i toplo biti i u januaru...
Pogresan si post citirao.Navratilov wrote: ↑06/05/2020 16:30 Ma ja ba puse isto na motoruprobaj da ne drzis na auto nego smanji brzinu ventilatora na minimum.
Kazem povjetarac, ne uragan. Zar je bitno da li je na auto ili na minimum? Valjda uredaj sam zna koliko je neophodno da puse.
Opet kazem, ne smeta meni sto "puse".
Klima 100% isusuje zrak, to mi pise i u uputstvu i kada googlam o tome to je opce poznata cinjenica.rovac13 wrote: ↑06/05/2020 17:15 Ne bih se slozio da klima isusuje zrak,to je samo subjektivan osjecaj.
Moze klima isusivati,ali ne u grijanju.Kad prebacis na hladjenje onda se na unutarnjoj pojavljuje kondenz,koji je sproveden nekuda da curi,onda i klima isusuje zrak u sobi.......U grijanju ne![]()
"Air conditioners remove humidity, which is also referred to as water vapour, from the air. It’s a natural occurrence when cooling the air. When the air hits the cold evaporator coil inside the air handler, the air conditioner makes the humidity condense on the oil and drain into the pipe that exits outdoors. There is nothing you can do to prevent this condensation except to turn the AC off or turn the temperature up. Heating your home during winter has a similar effect. Your furnace dries the air by heating it. Warmer air holds more humidity, and unless you add it to your home by bathing and cooking, or with a humidifier, the humidity level will continue to drop as long as you run your furnace or AC."
Osjecaj kada sjedim u prostoriji koju klima grije i bez je da sam bar 4x zedniji, i da je nekako tezi zrak za udisati. Kad sjedim ispod klime gotovo imam osjecaj da zrak koji udisem nema kisika...iako to nije slucaj. Dakle prosto suh zrak.
Ovo cu lako rijesiti tako sto cu nabaviti ovlazivac zraka, nikakav problem.