INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_Reds_

#1676 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

nepass1 wrote: 03/02/2022 17:52
_Reds_ wrote: 03/02/2022 11:23

Otkupna cijena mlijeka nije poskupila. Pare uzimaju samo prerađivači i prodavači, onaj pp proizvođač i dalje na istom, a hrana mu poskupila.
Dok ne uđe jače LIDL tako će i dalje biti. Bingo diže cijene, ostali prate.

Bingo i Hifa pokupovaše pola Bosne.
Sta ce lidl uraditi nego unistiti sve male proizvodjace?!
LIDL ce oboriti cijene na tržištu, Bingo diktora sve cijene jer je postao monopolista. Ne znam od kud ti priča da će LIDL uništiti male, kad LIDL otkupljuje od malih. AKo si kad ušao u LIDL u Srbiji ili Hrvatskoj bilo bi ti jasno.
laik1981 wrote: 03/02/2022 19:38 Merkator je u zadnjih 5-6 mjeseci bezobrazno poskupio.. Plus sto su broj artikala na akcijama srezali na minimum.. Bingo je trenutno druga drzava za merkator.. Sve jeftinije minimum 10%, a vazda imaju dosta stvari na akcijama..
Neki dan bio u oniom na Stupu, prodjes onaj jedar red rafa, od 200-300 artikala možda jedan na akciji i to neki lijevi. Amko je u dostava stvari jeftinijih od njih, pa i Hoše.

Mercator je uvijek bio malo skuplji, osim ako nije na akciji, jer je on se vise bazirao na je sve lijepo i pod konac.
Hakiz

#1677 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 03/02/2022 19:38 Merkator je u zadnjih 5-6 mjeseci bezobrazno poskupio.. Plus sto su broj artikala na akcijama srezali na minimum.. Bingo je trenutno druga drzava za merkator.. Sve jeftinije minimum 10%, a vazda imaju dosta stvari na akcijama..
A vidiš, čokolada koja je u Šamonu 2.20, u Mercatoru bila 2 :-D

Nema više, pukla odmah po toj cijeni :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1678 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

_Reds_ wrote: 03/02/2022 19:48
nepass1 wrote: 03/02/2022 17:52

Sta ce lidl uraditi nego unistiti sve male proizvodjace?!
LIDL ce oboriti cijene na tržištu, Bingo diktora sve cijene jer je postao monopolista. Ne znam od kud ti priča da će LIDL uništiti male, kad LIDL otkupljuje od malih. AKo si kad ušao u LIDL u Srbiji ili Hrvatskoj bilo bi ti jasno.
Neki dan bio u oniom na Stupu, prodjes onaj jedar red rafa, od 200-300 artikala možda jedan na akciji i to neki lijevi. Amko je u dostava stvari jeftinijih od njih, pa i Hoše.

Mercator je uvijek bio malo skuplji, osim ako nije na akciji, jer je on se vise bazirao na je sve lijepo i pod konac.
Kakav bolan crni amko i hoše.... :-)
Amko mi je pred ulazom bukvalno, i vrlo sličan Mercatoru cijenama, znaci najskuplji..
nepass1

#1679 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

Bila je reportaza cini mi se na DW sta je lidl uradio u bugarskoj nalim proizvodjacima
Kako ih je "natjerao" da proizvode za njihov brend, kasnije njihove proizvode uklonio ili prodaje za dosta vece cjene.
Pa kad skroz izbaci onda ih uslovljava za otkup sirovine po smjesnim cjenama
_Reds_

#1680 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

konektovan wrote: 03/02/2022 19:58
_Reds_ wrote: 03/02/2022 19:48

Amko mi je pred ulazom bukvalno, i vrlo sličan Mercatoru cijenama, znaci najskuplji..
U hošeo recimo Milka redovnom 1 KM; otiđi pa se uvjeri sam. U Amki dosta svari zna biti jeftnije nego u Bingo, recimo pavalak Megle (i Hoše je ovo jeftinije nego Bingo ).
Ja nisam napisao da je Amko jeftiniji nego da ima dosta jeftinijih artikala plus imaju petak -10%.
NediM17

#1681 Re: Poskupljenja

Post by NediM17 »

Hose na Heci je bez konkurencije.
Jazbina samo takva, al' dobre cijene. :thumbup:
I uredan fiskalni racun.
Hakiz

#1682 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

nepass1 wrote: 03/02/2022 19:58 Bila je reportaza cini mi se na DW sta je lidl uradio u bugarskoj nalim proizvodjacima
Kako ih je "natjerao" da proizvode za njihov brend, kasnije njihove proizvode uklonio ili prodaje za dosta vece cjene.
Pa kad skroz izbaci onda ih uslovljava za otkup sirovine po smjesnim cjenama
To svi rade. Ne valja kada je neko prevelik, bio to Bingo, bio Lidl.

Neka ih je što više da se bore.

Ionako će sjesti i napraviti džentlmenski (nezakonit, ali ih to neće spriječiti) dogovor da jedni drugima ne ruše cijene previše. Da ne bi gorjeli poslovni prostori i slično.
Hakiz

#1683 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

_Reds_ wrote: 03/02/2022 20:02

U hošeo recimo Milka redovnom 1 KM; otiđi pa se uvjeri sam. U Amki dosta svari zna biti jeftnije nego u Bingo, recimo pavalak Megle (i Hoše je ovo jeftinije nego Bingo ).
Ja nisam napisao da je Amko jeftiniji nego da ima dosta jeftinijih artikala plus imaju petak -10%.
Da, Hoše i Amko imaju najbolje cijene. Čini mi se da se i Robot nalazi tu sa njima u društvu.

Bingo više nije jeftin. Možda nije skup kao Mercator, ali nije jeftin. Možda povoljan, ali ni to često nije.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1684 Re: Poskupljenja

Post by sime_cipol »

Put me nanese u Hoše u Bojniku.
Sve velike Milka čokolade 3.90, neke na akciji i 3.5 KM
U Mercatoru je nema ispod 6 :-)
laik1981

#1685 Re: Poskupljenja

Post by laik1981 »

Kad su neki artikli u pitanju treba sansu dati i mahalskim granapima.. Ja se puno puta iznenadim cijenama.. Ono sto je fakt je da se vise ne isplati namirivati za vece iznose u ovim vecim marketima..
Hakiz

#1686 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Stvar je u tome da sve zavidi od proizvoda do proizvoda . Takk da za svaki proizvod koji treba čovjek mora pronaći gdje je najjeftiniji. Nema šanse u jednom marketu naći da je svaki proizvod jeftiniji nego u drugim marketima.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1687 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

_Reds_ wrote: 03/02/2022 20:02

Pa zna biti nešto jeftinije...ali je amko neuporediv sa bingom. I sa nekim akcijskim cijenama, to bude na nivou bingovih redovnih. Kažem ti, tu mi je pred nosom, i često uporedjujem cijene sa bingom. Hoše takpdjer ima dosta stvari koje su noze nego u drugim, ali generalno, bingo još uvijek ima niže cijene od njih. Robot ima takodjer solidne cijene..
studiorum_tuzlaensis

#1688 Re: Poskupljenja

Post by studiorum_tuzlaensis »

Jel veliki market taj Hose Heco?

Moja iskustva su da je najskuplji Amko uglavnom, ali i Merkator.

Hose i Bingo nesto niže cijene, a Robot ubjedljivo.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 03/02/2022 20:23, edited 1 time in total.
dječak sa šibicama

#1689 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

shape of despair wrote: 03/02/2022 18:48 koliko imaju ovi dostavljaci iz korpe i gloova
Mogu izaci nesto preko 1000 ali dok odbiju gorivo, zavisi sta vozi, padne ispod milje ciste pare.
dječak sa šibicama

#1690 Re: Poskupljenja

Post by dječak sa šibicama »

Robot je povoljniji od Binga ili Merkatora ili Konzuma, ali isti artikli su tu negdje, nije neka razlika. Cak su neki proizvodi i skuplji u Robotu, medjutim Robot ima u prodaji artikle koje drugi nemaju. Samo sta, kupio sam u Robotu Ciglane neki kao ekvivalent Domestosu, on je marku ili vise jeftiniji ali ja ga vise nikada necu kupiti. Zasto, zato sto je karina, ne sjecam se vise imena proizvoda cini mi se da je proizveden u Poljskoj, usuo njega ili obicni sampon u wc solju ucinak je isti. Domestos naravno odradi svoje.

Slicna stvar sa Bref preparatom za wc solje, on je nekih 5km jedna plasticna bocica otprilike 700 ml, u paketu dolazi punjiva korpica koja se stavlja na rub wc solje i onda dopunjujes gel. Jeste Bref, ali nije kvalitetno kao one klix korpice koje kostaju toliko para za samo jednu upotrebu. Ovo koristim mjesecima, ali ne mirise mi kao one skupe stvarcice. Istina je da pjeni.

Meso u Robotu je katastrofa, crno :D a i suhomesnati proizvodi su bezukusni, osim onih koje mozes naci i u drugim prodajnim marketima. Mada opcenito vakumirani proizvodi imaju ukus kartona. Ali Robot u sustini forsira takvu robu.
I plasticni asortiman + sve za kucu, nekvalitetno. Kupio plasticnu dasku za kuhinju odnosno za rezanje na njoj, ona se nakon mjesec dana pocela kruniti, spada boja.
Hakiz

#1691 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

Što se tiče "hemije" za kuću, prešao sam komplet na DM proizvode. Deterdženti (veš, suđe, kamenac), toalet-papir, dezinfekcija, čistači odvoda... Sve. Čak i kreme za ruke, čajevi (Temple, Jadmin), pribor za brijanje, šamponi za tijelo i kosu, sapun. Dosuše, ove nane, kamilice, majčine dušice, to naše.

Meni najbolji odnos cijena-kvalitet.
nepass1

#1692 Re: Poskupljenja

Post by nepass1 »

laik1981 wrote: 03/02/2022 20:14 Kad su neki artikli u pitanju treba sansu dati i mahalskim granapima.. Ja se puno puta iznenadim cijenama.. Ono sto je fakt je da se vise ne isplati namirivati za vece iznose u ovim vecim marketima..
To sam prestao raditi i prije korone, uvjek se baci 30-50KM na gluposti koje ti ne trebaju ili im istekne rok
S4mpion

#1693 Re: Poskupljenja

Post by S4mpion »

laik1981 wrote: 03/02/2022 18:47
S4mpion wrote: 03/02/2022 17:39

I sada je tako.

4-5 mašinskih inženjera imam u društvu, magistri. Plata im varira između 800 i 1300KM. Ovaj što ima 1300KM je na konju i može se reći da ga je sreća dobro poslužila, da ne mora lomit' leđa.

Svi su zaposleni u Sarajevu.
Neka se zaposle u korpi, imace vise.. Inzinjer masinstva da radi za 800KM :-) Pisa se i po sebi i po skoli koju je zavrsio..
Jbg, tako je kako je.

Neki poslodavci im nude čak 500-600KM u periodu od dvije godine, jer, kako oni kažu, valja zaradit' platu od hiljadu maraka.
S4mpion

#1694 Re: Poskupljenja

Post by S4mpion »

bumerangss wrote: 03/02/2022 18:53
Hakiz wrote: 03/02/2022 10:12

Ti kada staneš da naspeš gorivo za 30, vidiš još 50 ili 100 ljudi koji sipaju za 100. I pomisliš da se ima. Samo, ne vidiš 1.000 ljudi koji nisu na pumpi jer nemaju auto.

Slično sa stanovima.
Ko u Sarajevu danas nema auto!? Ko se voza GRAS-om? Samo penzioneri zahvaljujući Vladi KS na besplatnim kartama, djaci i studenti i njih je sve manje jer djake vozaju roditelji neki novi trend a studenti koji si dosli u KS iznajme stan blizu faxa. Grasom se voza i niža klasa radnika koji robuju za 500 600 km a velika vecina sarajlija zivi solidno pa i iznad prosjecno htjeli mi to priznati ili ne.
Po autima se vidi, u KS je oko 400000 stanovnika i oko 170000 registriranih auta sto znaci da svako treci stanovnik vozi auto a izuzmeli mo od toga penzionere i one do 18 godina ispadne da 90% radno aktivnog stanovnistva vozi neko auto. I to ne neko, jer odavno nisam vidio golfa dvojku :D
A jesi li vidio kredit? :mrgreen:

Možeš ti vozat' Porsche, a da onaj berač kartona bude u boljoj situaciji nego ti, iako to ne možeš vidjet'.
S4mpion

#1695 Re: Poskupljenja

Post by S4mpion »

mk ultra wrote: 03/02/2022 19:03
laik1981 wrote: 03/02/2022 18:47
Neka se zaposle u korpi, imace vise.. Inzinjer masinstva da radi za 800KM :-) Pisa se i po sebi i po skoli koju je zavrsio..
Radio sam i za manje daleko, tako da...
Ma radi i sad raja.

More je poslodavaca koji nude 4-5 stoja magistru i opet nađu ljude koji će im radit' za te pare, što opet ne mijenja činjenicu da su većina njih teški izrabljivači i šupci koji zaslužuju bit' kritikovani.

Rijetko koji, da ne kažem nijedan, magistar dočeka da u istoj firmi skoči sa 400KM na 2000KM, bez obzira na godine rada, to je taj neki bezobrazluk.
Ozimician

#1696 Re: Poskupljenja

Post by Ozimician »

Po svim pokazateljima bolje se živi trenutno nego 2010. god., a da ne govorim o godinama prije toga. Ja primjećujem sljedeće stvari:

Što se psihološkog aspekta tiče - nizbrdo je krenulo 2008. god. sa tadašnjom ekonomskom krizom i poskupljenjima te godine. Do tad je ''drina bila marka'' i do tad se u ljudima vidio optimizam, tj. jednostavno se osjećao napredak, bilo je raje, nije se išlo vani, čak se dio ratne dijaspore u tom periodu vratio u BiH. Opća apatija u BiH je krenula nekad oko 2014 god., nakon neuspjelih protesta u BiH i otvaranja vrata EU za BH radnu snagu. Od tada, čini mi se i mediji nas više bombarduju lošim vijestima. Stvoren je ambijent - ako nisi otišao vani - nisi uspio u životu.

Ekonomski: Svake godine se živi bolje nego prethodne u prosjeku, stasala je nova generacija i počela raditi, iz svog okruženja imam bezbroj primjera porodica koje su prije 10 god. od jedne radničke plate slale 2 djece na fakultet i jedva sastavljali kraj s krajem. Danas su ta djeca odrasla, zaposlila se i ta porodica živi neuporedivo bolje nego 2010. god. Ono što se također vidi jeste porast općeg standarda i potrošnje (iako većini nije vidljiv jer svi prate trendove). U mojoj kući je npr. 2010. god. bilo nezamislivo kupiti Nutellu, jer je bila preskupa. Skijanje je bio egzotičan buržujski sport i odlazak na planinu u vikendicu (ne kažem ni da je sada jeftino). Danas zahvaljujući instagram generaciji, stalno gledamo objave sa vikend SPA tretmana po raznoraznim planinama i svi sadržaji su popunjeni max. Odlazak na more je bio doživljaj godine i nije ga mogla svaka porodica priuštiti. Danas se ide po par puta godišnje, jednom ono pravo, pa onda vikendi. VIkend ''City Breaks'' je bio nepoznat pojam, u Sloveniju se moglo samo s vizom, nikome nije padalo napamet da uzima vizu i ide tako turistički. Danas u toku godine prosječna BH porodica napravi nekoliko takvih tripova.

Ovo pišem iz svoje perspektive i perspektive svoje okoline. Živi se i danas u BiH loše, ali neuporedivo bolje nego prije 10 god. Subjektivni dojam je nešto drugo.
mahalik

#1697 Re: Poskupljenja

Post by mahalik »

Extra Tuzla veliki kuhinjski papir bio 2 sada 2,5
S4mpion

#1698 Re: Poskupljenja

Post by S4mpion »

Prosječna BH porodica je daleko od tog opisa.

Trip kojeg vide je Neum jednom ili nijednom godišnje.
nekome

#1699 Re: Poskupljenja

Post by nekome »

Ozimician wrote: 04/02/2022 00:16 Po svim pokazateljima bolje se živi trenutno nego 2010. god., a da ne govorim o godinama prije toga. Ja primjećujem sljedeće stvari:

Što se psihološkog aspekta tiče - nizbrdo je krenulo 2008. god. sa tadašnjom ekonomskom krizom i poskupljenjima te godine. Do tad je ''drina bila marka'' i do tad se u ljudima vidio optimizam, tj. jednostavno se osjećao napredak, bilo je raje, nije se išlo vani, čak se dio ratne dijaspore u tom periodu vratio u BiH. Opća apatija u BiH je krenula nekad oko 2014 god., nakon neuspjelih protesta u BiH i otvaranja vrata EU za BH radnu snagu. Od tada, čini mi se i mediji nas više bombarduju lošim vijestima. Stvoren je ambijent - ako nisi otišao vani - nisi uspio u životu.

Ekonomski: Svake godine se živi bolje nego prethodne u prosjeku, stasala je nova generacija i počela raditi, iz svog okruženja imam bezbroj primjera porodica koje su prije 10 god. od jedne radničke plate slale 2 djece na fakultet i jedva sastavljali kraj s krajem. Danas su ta djeca odrasla, zaposlila se i ta porodica živi neuporedivo bolje nego 2010. god. Ono što se također vidi jeste porast općeg standarda i potrošnje (iako većini nije vidljiv jer svi prate trendove). U mojoj kući je npr. 2010. god. bilo nezamislivo kupiti Nutellu, jer je bila preskupa. Skijanje je bio egzotičan buržujski sport i odlazak na planinu u vikendicu (ne kažem ni da je sada jeftino). Danas zahvaljujući instagram generaciji, stalno gledamo objave sa vikend SPA tretmana po raznoraznim planinama i svi sadržaji su popunjeni max. Odlazak na more je bio doživljaj godine i nije ga mogla svaka porodica priuštiti. Danas se ide po par puta godišnje, jednom ono pravo, pa onda vikendi. VIkend ''City Breaks'' je bio nepoznat pojam, u Sloveniju se moglo samo s vizom, nikome nije padalo napamet da uzima vizu i ide tako turistički. Danas u toku godine prosječna BH porodica napravi nekoliko takvih tripova.

Ovo pišem iz svoje perspektive i perspektive svoje okoline. Živi se i danas u BiH loše, ali neuporedivo bolje nego prije 10 god. Subjektivni dojam je nešto drugo.
sve ok, a sto je opce drustveno stanje depresivnije nego '14. '15...(2008-2014 je bilo depresivno zbog krize razumljivo)? ili se meni cini...
_Reds_

#1700 Re: Poskupljenja

Post by _Reds_ »

nekome wrote: 04/02/2022 00:25
Ozimician wrote: 04/02/2022 00:16 Po svim pokazateljima bolje se živi trenutno nego 2010. god., a da ne govorim o godinama prije toga. Ja primjećujem sljedeće stvari:

sve ok, a sto je opce drustveno stanje depresivnije nego '14. '15...(2008-2014 je bilo depresivno zbog krize razumljivo)? ili se meni cini...
Ma živi se bolje def. ali je sivilo, kao što reče on previše negativnih vijesti.
Post Reply