Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

jelleMania

#101 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by jelleMania »

GAU8 wrote: 02/02/2022 09:24
Android Knego wrote: 01/02/2022 23:05
Na početku sam napisao da tražim rješenje za registraciju a ne za ličnu.
Imao si jednostavno peh, da izgubis LK u nezgodnom trenutku.

Vec su bila neka rjesenja ponudjena:
-Nadji kopiju LK. morao si je nekad kopirati. Isi s tim u neku od Agencija, koja ce ti izaci u susret.
-Pokusaj naci voljnog sagovornika u MUP-u koji ce razumjeti nezgodnu situaciju i nekako ti izaci u susret (necu reci vezu ili stelu hhh)
-Nadji sofera dok ne sredis papire :D
-Vozi neregistrovano dok ne sredis papire. Nisi prvi ni posljednji (ovo nisam mislio ozbiljno, ili? ;) )
Ovo mu bas ne bi preporucio ako ne mislis da ga glava zaboli ...jedino ako voza po kakvim brdima
laik1981

#102 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by laik1981 »

E cuj vozi neregistrovano :lol:
Laplace

#103 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Laplace »

jelleMania wrote: 02/02/2022 11:15
GAU8 wrote: 02/02/2022 09:24

Imao si jednostavno peh, da izgubis LK u nezgodnom trenutku.

Vec su bila neka rjesenja ponudjena:
-Nadji kopiju LK. morao si je nekad kopirati. Isi s tim u neku od Agencija, koja ce ti izaci u susret.
-Pokusaj naci voljnog sagovornika u MUP-u koji ce razumjeti nezgodnu situaciju i nekako ti izaci u susret (necu reci vezu ili stelu hhh)
-Nadji sofera dok ne sredis papire :D
-Vozi neregistrovano dok ne sredis papire. Nisi prvi ni posljednji (ovo nisam mislio ozbiljno, ili? ;) )
Ovo mu bas ne bi preporucio ako ne mislis da ga glava zaboli ...jedino ako voza po kakvim brdima
Sudeći po komentarima (edit: odgovoru koleZi 530i), biće da je baš tu opciju izabrao.
Niemand

#104 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Niemand »

Ne znam jel ja sta propustam, al sto jednostavno ne predas za licnu na svojoj dosadasnjoj adresi, plati nekih 200km il kolko je vec i dobices je za 2 dana, registruj auto, a onda sredi to sa stanom i nekad kasnije se prijavi na tu novu adresu stana i mijenjaj dokumente opet. Jer kad mijenjas prebivaliste moras i vozacku, ovako ne moras ni vozacku a nije da moras biti prijavljen na nekretninu koju posjedujes il sta tako. Ako nemas saglasnost da zivis na staroj adresi, ponesi vjencani list, prijave te na adresu bracnog druga i bez tih dodatnih dokumenata. Ono, jeftinije, brze i jednostavnije.

Opet kazem mozda sta propustam, al haman da bezveze komplikujes.
hadzinicasa

#105 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by hadzinicasa »

Android Knego wrote: 02/02/2022 09:53
Staylezz wrote: 02/02/2022 09:45 Napisao si da imaš ZK izvadak, tj. da si ga predao u poreznu ali u suštini ga imaš. Za novu LK ti je potrebno:
1. Zahtjev (dobiješ u CIPSU)
2. Prethodna LK - s obzirom da si je izgubio, moraš prijaviti da je izgubljena pa nakon toga čekati da izađe u službenim novinama obavijest da je izgubljena/poništena
3. Ovjerena kopija ZK
4. Ukoliko na ZK nije navedena adresa (a najčešće nije), potrebno je uvjerenje iz mjesne zajednice o adresi
5. Uplatnica

Razumijem da ti je frka za registraciju, ali ovo je u suštini proces koji bi trebao proći kako bi dobio novu LK.
Naravno ako možeš na neki način srediti registraciju bez čekanja cijelog ovog procesa, još bolje za tebe.
Hvala ti za ovo, uštedio si mi vremena.
btw. meni su za licnu trazili samo da vide da je zadnji racun (za struju recimo) na moje ime na adresi. a ja cekala 2 sata na ZK izvadak....
GAU8

#106 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by GAU8 »

hadzinicasa wrote: 02/02/2022 11:48
Android Knego wrote: 02/02/2022 09:53
Hvala ti za ovo, uštedio si mi vremena.
btw. meni su za licnu trazili samo da vide da je zadnji racun (za struju recimo) na moje ime na adresi. a ja cekala 2 sata na ZK izvadak....
Koje godine je to bilo :D :D
iceman ze

#107 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by iceman ze »

neki dan sam mjenjao adresu, s obzirom da sam u istoj opstini zadrzava se stara vazeca licna karta-vd-pi, jedino peglaju oko zk izvatka kojeg sam za 2 min izvadio i donio im ponovo na salter, a to oko gubitka, mislim da se prvo nadleznoj policijskoj upravi prijavi gubitak, a onda s tim papirom se ide u sluzbeni glasnik koji objave lk nevazecom, i tek se onda vadi nova lk u administraciji, tako je procedura za sve javne isprave koje se izgube
Last edited by iceman ze on 02/02/2022 11:56, edited 1 time in total.
Niemand

#108 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Niemand »

iceman ze wrote: 02/02/2022 11:53 neki dan sam mjenjao adresu, s obzirom da sam u istoj opstini zadrzava se stara licna karta-vd-pi, jedino peglaju oko zk izvatka kojeg sam za 2 min izvadio i donio im ponovo na salter, a to oko gubitka, mislim da se prvo sćnadleznoj policijskoj upravi prijavi gubitak, a onda s tim papirom se ide u sluzbeni glasnik koji objave lk nevazecom, i tek se onda vadi nova lk u administraciji, tako je procedura za sve javne isprave koje se izgube
Nema toga vise sa oglasavanjem il kako se to vec zvalo, bukvalno odes u mup, za neka dva dana ti daju papir i s tim ides vaditi novu licnu.
hadzinicasa

#109 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by hadzinicasa »

GAU8 wrote: 02/02/2022 11:50
hadzinicasa wrote: 02/02/2022 11:48

Koje godine je to bilo :D :D
ljetos - CIPS u posti na Obali (Centar)
iceman ze

#110 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by iceman ze »

Niemand

#111 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Niemand »

Objava nevažeće lične karte, u skladu sa Zakonom o ličnoj karti („Službeni glasnik BiH“ br. 32/01, 16/02, 32/07 i 56/08), NIJE OBAVEZNA.

Po zahtjevu nadležnog organa ili po zahtjevu stranke, može se objaviti oglas kojim se lična karta proglašava nevažećom, ali je navedeni dokument nevažeći samo na osnovu rješenja nadležnog organa.

http://www.sluzbenilist.ba/page/s/Oglasi
Ateista

#112 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Ateista »

Sad frisko registrovao auto preko agencije, samo trazili da upisem broj LK, tako da ako nisi prijavio da je izgubljena sigurno mozes tako ako imas negdje kopiju ili broj lk, ako treba mogu ti u pp napisati gdje sam registrovao.
Ako si prijavio da si izgubio onda vjerovatno nista ne mozes, jer bi se po pravilu ta licna trebala ponistiti da je nevazeca, mozda bi eventualno moglo proci ako hos nije proslo proceduru, ne znam tacno kako ide, ali kljucno pitanje je jesi li prijavio da si izgubio?
Android Knego

#113 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

Nisam još prijavio gubitak lične, ali baš mora lična (nisam u KS).

Međutim, nazire mi se neko rješenje. Čak bi moglo biti u potpunosti legalno. :D
Vidjeću sutra detalje...
muha_sa

#114 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by muha_sa »

Android Knego wrote: 02/02/2022 13:05 Nisam još prijavio gubitak lične, ali baš mora lična (nisam u KS).

Vidjeću sutra detalje...
Sretno ti bilo i da to pozitivno završiš :-D

Nadam se da ceš javit ishod :)
Niemand

#115 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Niemand »

Nek je sa srecom i od mene.

Ja sad bas kontam, posto o tim brzim dokumentima ionako cujem samo od dijaspore, jel to moguce uopste za sve dokumente? Guglam cijene al ne vidim nidje da pise za licnu. :-?
Ateista

#116 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Ateista »

Android Knego wrote: 02/02/2022 13:05 Nisam još prijavio gubitak lične, ali baš mora lična (nisam u KS).

Vidjeću sutra detalje...
Dobro je da nisi jos prijavio, ali ako nisi u Sarajevu onda ne znam sta da ti kazem, svugdje se po malo razlikuju pravila, ovaj moj bi sigurno to mogao rijesiti da si u Sarajevu. Sretno u svakom slucaju, znam da je nezgodno biti bez auta, nadam se da ces uspjeti rijesiti brzo, legalno ili ne. :D
NediM17

#117 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by NediM17 »

Izgubio lik ličnu prije nekoliko mjeseci i još nije prijavio.
Možda je već i žirant na kreditima u mikrokreditnoj. :-)
-Chesterfield-

#118 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by -Chesterfield- »

Vidjeću sutra detalje...
Najbolje rješenje je da pronađeš ličnu kartu. Možda si je negdje ostavio i trudiš se da je ne pronađeš? :D
Ako si je baš izgubio prijavi nestanak što prije. Da je neko ne nađe pa zloupotrijebi.
Optimist

#119 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Optimist »

Vidjeću sutra detalje...
Ksko si rijesio na kraju?
iceman ze

#120 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by iceman ze »

uhapsen u akciji Papirus :lol:
Rimac970

#121 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Rimac970 »

Moja situacija od prije par godina sa ličnom i registracijom. Isticala lična i ja regularno u cips da je zamijenim. Kazu, bice nova za tri sedmice. Za par dana mi isticala registracija i ja na tehnički. Vidim nešta zapelo. Kazu momci nesta nije u redu, ne prolazim kroz sistem. Ne prihvata ličnu. Ja u cips. Tamo kazu poništena lična i dok se ne izradi nova ništa od rgistracije. E sad zamisli kako sam poludio. Ali ovo je BiH. Uspijem preko veze saznati novi broj moje lične. Isti proslijedim na tehnički. Epilog. Registrujem auto 10 dana prije nego je lična došla u moj cips. Naravoučenije. Ako prijaviš gubitak lk zaboravi na bilo kakav dokument koji traži lk. Sretno
Post Reply