Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Android Knego

#1 Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

Nedavno sam izgubio ličnu kartu. Procedura vađenja nove u mom slučaju će trajati duže nego je uobičajeno jer je povezana sa promjenom adrese (u odnosu na onu sa izgubljene lične), a samim tim i sa sređivanjem katastarske papirologije, procjene vrijednosti stana (komisija), plaćanja poreza itd. itd. Uglavnom, baš-baš će se odužiti.
To i ne bi bio neki veliki problem da se nije pojavio novi. Išao danas da registrujem auto kad - hladan tuš! Kako stvari stoje, u MUP-u ne dozvoljavaju produžavanje registracije auta bez lične karte?! Dakle, ništa vozačka, ništa pasoš, ništa bilo koji drugi dokument, nego samo i isključivo lična karta. Nije mi se nikad desilo, ali kad se evo već desilo vidim da je situacija kafkijanska. Ako si izgubio ličnu kartu odjednom treba da ti se uzme pravo da voziš auto?? Nije li to malo previše uskraćivanja prava??
Ima li neko rješenje za ovo i zna li neko nešto bitno oko ovoga što ja ne znam? Pomagajte drugovi... 🙂
muha_sa

#2 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by muha_sa »

Android Knego wrote: 01/02/2022 18:33 Nedavno sam izgubio ličnu kartu. Procedura vađenja nove u mom slučaju će trajati duže nego je uobičajeno jer je povezana sa promjenom adrese (u odnosu na onu sa izgubljene lične), a samim tim i sa sređivanjem katastarske papirologije, procjene vrijednosti stana (komisija), plaćanja poreza itd. itd. Uglavnom, baš-baš će se odužiti.
To i ne bi bio neki veliki problem da se nije pojavio novi. Išao danas da registrujem auto kad - hladan tuš! Kako stvari stoje, u MUP-u ne dozvoljavaju produžavanje registracije auta bez lične karte?! Dakle, ništa vozačka, ništa pasoš, ništa bilo koji drugi dokument, nego samo i isključivo lična karta. Nije mi se nikad desilo, ali kad se evo već desilo vidim da je situacija kafkijanska. Ako si izgubio ličnu kartu odjednom treba da ti se uzme pravo da voziš auto?? Nije li to malo previše uskraćivanja prava??
Ima li neko rješenje za ovo i zna li neko nešto bitno oko ovoga što ja ne znam? Pomagajte drugovi... 🙂
Imaš li igdje kopiju :? kad registrujem kopiraju mi licnu, uzmem jedan primjerak za svaki slucaj.
Možda imaš negdje--prehorvaj papire :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by _BataZiv_0809 »

Prodaj auto fiktivno zeni nek ga ona registruje na sebe.
vjeshalica

#4 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by vjeshalica »

Prava sustina price je da si se upecao od ranije nesredjenom papirologijom a licna ti je samo dohakala u liniji zivotom.

Btw kad sam registrovala auto preko agencije gdje inace idem,nikad mi nisu trazili licnu

Kod tebe je ovdje nesto drugo a ti si presutio ;)
vjeshalica

#5 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by vjeshalica »

Android Knego wrote: 01/02/2022 18:33 Ako si izgubio ličnu kartu odjednom treba da ti se uzme pravo da voziš auto?? Nije li to malo previše uskraćivanja prava??
Nije ti se oduzelo pravo da ga vozis,jer auto se vozi bez licne i sa vozackom. Ti si u nemogucnosti da ga registrujes a licna ti je dohakala postonimas sve neuredne papire.
foxlife

#6 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by foxlife »

licnu po zakonu moras uvijek imati kod sebe tako da ovo ima smisla nemas licne u biti ne postojis za njih dok ne izvadis novu iako sto vjesalica kaze kad predas u agenciju gdje registrujes auto ne znam da su ikad licnu trazili ne sjecam se
muha_sa

#7 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by muha_sa »

foxlife wrote: 01/02/2022 18:59 licnu po zakonu moras uvijek imati kod sebe tako da ovo ima smisla nemas licne u biti ne postojis za njih dok ne izvadis novu iako sto vjesalica kaze kad predas u agenciju gdje registrujes auto ne znam da su ikad licnu trazili ne sjecam se
Registrujem svake godine preko agencije--kopiraju licnu i vrate mi je.
Android Knego

#8 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

muha_sa wrote: 01/02/2022 18:38 Imaš li igdje kopiju :? kad registrujem kopiraju mi licnu, uzmem jedan primjerak za svaki slucaj.
Možda imaš negdje--prehorvaj papire :D
Kopiju izgubljene lične?
Nije loša ideja, ali teeeeeško...
Username69

#9 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Username69 »

Android Knego wrote: 01/02/2022 18:33 Nedavno sam izgubio ličnu kartu. Procedura vađenja nove u mom slučaju će trajati duže nego je uobičajeno jer je povezana sa promjenom adrese (u odnosu na onu sa izgubljene lične), a samim tim i sa sređivanjem katastarske papirologije, procjene vrijednosti stana (komisija), plaćanja poreza itd. itd. Uglavnom, baš-baš će se odužiti.
Ako imas negdje upisan broj licne karte, pravac u agenciju kojoj je djelatnost registrovanje vozila pocastis ih cvajom i zavrse posao u tvoje ime :thumbup:
NecuVise

#10 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by NecuVise »

Registrujem svake godine i uvijek mi uzmu ličnu i ne dobijem je dok se ne završi.
Android Knego

#11 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 18:52 Prodaj auto fiktivno zeni nek ga ona registruje na sebe.
Ne znam kako bi to išlo, ali mi miriše na obavezu plaćanja poreza ma koliko fiktivno bilo... :mrgreen:
GandalfSivi

#12 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by GandalfSivi »

foxlife wrote: 01/02/2022 18:59 licnu po zakonu moras uvijek imati kod sebe tako da ovo ima smisla nemas licne u biti ne postojis za njih dok ne izvadis novu iako sto vjesalica kaze kad predas u agenciju gdje registrujes auto ne znam da su ikad licnu trazili ne sjecam se
Uhapsiti ga, minimalno :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#13 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Bobi »

_BataZiv_0809 wrote: 01/02/2022 18:52 Prodaj auto fiktivno zeni nek ga ona registruje na sebe.
Ne moze ni prodat bez licne :D, ustvari mora odjaviti u MUP-u da se moze drugo lice registrovati :D a opet ti treba licna :D.
foxlife

#14 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by foxlife »

GandalfSivi wrote: 01/02/2022 19:04
Uhapsiti ga, minimalno :D
3 samara je dovoljno
valjda je to nova propisana kazna
NecuVise

#15 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by NecuVise »

Bobi wrote: 01/02/2022 19:04
Ne moze ni prodat bez licne :D, ustvari mora odjaviti u MUP-u da se moze drugo lice registrovati :D a opet ti treba licna :D.
Šta je uopšte potrebno kad se hoće auto odjaviti, kad se proda drugom licu? Mora li drugo lice odmah na sebe prepisati kad ga ja odjavim? Do sad su mi to uvijek u osiguranju radili.
Last edited by NecuVise on 01/02/2022 19:08, edited 1 time in total.
laik1981

#16 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by laik1981 »

Android Knego wrote: 01/02/2022 19:04
Ne znam kako bi to išlo, ali mi miriše na obavezu plaćanja poreza ma koliko fiktivno bilo... :mrgreen:
Ne moras prodavati auto vec prebaciti vlasnistvo na zenu. Samo sto ni to ne mozes bez licne :mrgreen:

btw glupost je sto ne moze sa vozackom ili pasosem.. I jedno i drugo su cipsovi dokumenti..

Tebi treba samo broj licne karte, a to bi trebali imati u agenciji gdje si registrovao auto..
Android Knego

#17 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

vjeshalica wrote: 01/02/2022 18:54 Prava sustina price je da si se upecao od ranije nesredjenom papirologijom a licna ti je samo dohakala u liniji zivotom.

Btw kad sam registrovala auto preko agencije gdje inace idem,nikad mi nisu trazili licnu

Jedino što je nesređeno u cijeloj priči je porez na stan koji nije plaćen odmah pri kupovini. To je jedini stan koji sam ikad kupio i jedini kojem sam suvlasnik (sa ženom 1/2). A nije plaćen odmah jer smo jedva skuckali i za stambeni kredit. Osim toga, nije bio nikakav rok za plaćanje tako da nisam ništa nezakonito uradio.

Meni su u agenciji tražili ličnu i prvi put čujem da neko ne traži. Mislim da je moraju predati u MUP zajedno sa ostalim papirima.
muha_sa

#18 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by muha_sa »

Android Knego wrote: 01/02/2022 19:11
vjeshalica wrote: 01/02/2022 18:54 Prava sustina price je da si se upecao od ranije nesredjenom papirologijom a licna ti je samo dohakala u liniji zivotom.

Jedino što je nesređeno u cijeloj priči je porez na stan koji nije plaćen odmah pri kupovini. To je jedini stan koji sam ikad kupio i jedini kojem sam suvlasnik (sa ženom 1/2). A nije plaćen odmah jer smo jedva skuckali i za stambeni kredit. Osim toga, nije bio nikakav rok za plaćanje tako da nisam ništa nezakonito uradio.

Meni su u agenciji tražili ličnu i prvi put čujem da neko ne traži. Mislim da je moraju predati u MUP zajedno sa ostalim papirima.
Meni uvijek traže--kopiraju i odmah mi je vrate-što znaci da u mup predaju kopiju.
Android Knego

#19 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

namiami wrote: 01/02/2022 18:56
Android Knego wrote: 01/02/2022 18:33 Nije li to malo previše uskraćivanja prava??
Nije, lična karta i pasos nisu isto, a jos manje vozacka. Izvadi ličnu i registruj auto, po zakonu.
Svakom se može desiti da izgubi ličnu. Ne znam kako mi se desilo (ni gdje ni kad sam je izgubio) ali se, eto, desilo. Je li tebi normalno da u tom slučaju budeš par mjeseci bez auta zato što ne žele da ti registruju auto?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#20 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Bobi »

NecuVise wrote: 01/02/2022 19:08
Bobi wrote: 01/02/2022 19:04

Šta je uopšte potrebno kad se hoće auto odjaviti, kad se proda drugom licu? Mora li drugo lice odmah na sebe prepisati kad ga ja odjavim? Do sad su mi to uvijek u osiguranju radili.
Pa napravi se kupoprodajni ugovor, to mozes cak na tehnickom pregledu uraditi , taj koji je kupio auto moze registrovati tek kad ti kao prijasnji vlasnik odjavis auto u MUP-u...treba licna :D, tako sam ja radio.5 minuta posla na šalteru.
Optimist

#21 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Optimist »

Tako je.
Promijenio adresu, trebala bi sad ici nova saobracajna.
Ali ne moze jer nema licnu.
Tako da je svakako presutio neke informacije a dosao da kuka na forumu.
nednedjelja

#22 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by nednedjelja »

Suoči se s činjenicom da su svi u pravu i da ne možeš nikoga kriviti osim samog sebe u slučaju da si mogao ranije predati za novu LK a bilo ti mrsko i sad došlo na naplatu.

Šuti i čekaj.
Android Knego

#23 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by Android Knego »

vjeshalica wrote: 01/02/2022 18:58
Android Knego wrote: 01/02/2022 18:33 Ako si izgubio ličnu kartu odjednom treba da ti se uzme pravo da voziš auto?? Nije li to malo previše uskraćivanja prava??
Nije ti se oduzelo pravo da ga vozis,jer auto se vozi bez licne i sa vozackom. Ti si u nemogucnosti da ga registrujes a licna ti je dohakala postonimas sve neuredne papire.
Možeš li malo pojasniti o kojim "neurednim papirima" pričaš?

I naravno da mi je oduzeto pravo da vozim svoje auto time što mi se ne dozvoljava da izvršim registraciju. Pa to je sulud zakon!!
muha_sa

#24 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by muha_sa »

Android Knego wrote: 01/02/2022 19:16
vjeshalica wrote: 01/02/2022 18:58

Možeš li malo pojasniti o kojim "neurednim papirima" pričaš?

I naravno da mi je oduzeto pravo da vozim svoje auto time što mi se ne dozvoljava da izvršim registraciju. Pa to je sulud zakon!!
Skonto da si zijanio licnu kad je haman pa istekla registracija :?
nednedjelja

#25 Re: Izgubio ličnu, ne daju mi registrovati auto

Post by nednedjelja »

Android Knego wrote: 01/02/2022 19:16
Koje auto? Bez registracije to je nepokretna imovina, nije prevozno sredstvo.
Post Reply