Osmi Socrates wrote: ↑01/02/2022 11:19
WarrenGrozni wrote: ↑01/02/2022 11:10
A ja te opet pitam, zašto bi bilo koji narod volio i podržavao državu u kojoj živi?
To je zanimljivo pitanje i u vezi ove teme o Ukrajini.
Neporecivo je da su Albanci na Kosovu živeli sto puta bolje nego njihovi sunarodnici u Albaniji.
U Kosovo se jeste mnogo ulagalo, sva industrijalizacija tamo potiče iz vremena Jugoslavije.
Ali opet se postavlja pitanje da li je to bilo dovoljno da Albanci pod obavezno podržavaju državu.
Ps gledaj, koliko ja razumijem iz dostupnih izvora, Albanci na Kosovu su u svakom pogledu bili izopšten narod od ostalih naroda. Malo ko se sekirao oko njih, ili na bilo koji način pokazivao bilo kakvu želju da ih smatra ravnopravnim. Čak, naprotiv, mislim da ih je dobar dio ljudi (iz svih naroda) i mrzio, jer je tako htjela srpska propaganda. A uopšte nalazim i da su ih ljudi slabo poznavali, kao narod sa istorijom, kulturom, itd. Generalno, u toj Jugoslaviji je postojala značajna razlika u tome kako se izučava istorija (a i sve ostalo) pojedinih njenih subjekata.
Dakle, šta očekivati od Albanaca? Tako se ne gradi ravnopravna federacija.
Kad već spominješ druge narode bilo gdje, valjda je svačija priča drugačija.
Pa ne bih se ja baš složio da su Albanci bili izopšteni i neravnopravni.
Ne znam u kom smislu. To bih volio čuti.
Njihovi političari su zauzimali i najviše pozicije u federaciji.
Recimo, Sinan Hasani je bio predsjednik predsjedništva SFRJ. Azem Vlasi je bio predsjednik Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.
Imali su škole, izgradjen im je i Univerzitet u Prištini, zapošljavali su se, napredovali...ko i svi ostali.
Ne može se nikako reći da su bili skrajnuti i izopšteni u tom pogledu.
Ali postoji tu nešto drugo.
Jugoslavija nije bila nikad izraz volje Albanaca. Oni nisu željeli biti dio Jugoslavije.
Čak ni njihova komunistička partija.
Htjeli su biti dio Albanije.
Oni su bili izopšteni samim imenom Jugoslavija, jer se s njim nisu identifikovali.
To je suština i korijen albanskih problema sa jugoslovenskom državom.
I sa te strane jeste logično pitati zašto bi Albanci ikad prihvatili Jugoslaviju.
Država nije nikakva vanvremenska svetinja. To je samo teritorija čije granice nastaju i nestaju voljom ljudskog faktora.
To je recimo problem i sa Ukrajinom.