Ukrajina

Osmi Socrates

#29051 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Capljina74 wrote: 01/02/2022 10:39
Osmi Socrates wrote: 01/02/2022 10:35 Pa je l' valjala država da je podržavaju?

Ili, još preciznije, je l' valjala njima? Zašto bi kosovski Albanac podržavao Jugoslaviju bilo kad?
Imaš li predstavu koliko je SFRJ spucala para u KiM? Imaš li predstavu da je cijela tadašnja država odvajala za njih, a da se ništa nije promaklo tamo.

Imaš li predstavu koliko je SFRJ ulagala u svakom pogledu u taj region?
Taj region je bio odgovornost Srbije, da ulaže u njega, da ga razvija sa ostatkom Jugoslavije u svakom pogledu. Srpski političari su vladali Kosovom.

Eto, šta su tebe lično u bivšoj Jugoslaviji učili o istoriji albanskog naroda na Kosovu? Šta su te učili o istoriji srpskog naroda?
Capljina74

#29052 Re: Ukrajina

Post by Capljina74 »

sumirprimus wrote: 01/02/2022 10:46
WarrenGrozni wrote: 01/02/2022 10:43

A nisi ni ti ništa bolji.
Eno gore si se ogradio i relativizirao nazivanje drugih naroda ćetnicima i ustašama.
To je kao normalno.
ne citas ili ne zelis, s obzirom na slaganje rekao bih da ne zelis.
nije isto pezorativno i uvredljivo nazvati albanca siptarom i bosnjaka balijom,
sa izjednacanjvanjem ogrdnih izraza sa vojnim formacijama iz ww2.
cetnici i ustase su istorijski fakat. postojali u ww2, a ono prvo je pogrdan naziv za pripadnike odredjene etnicke skupine- sta nije jasno?
Ništa ti ne kontaš.

Kakve balije spominješ?

Da li ti sebe zoveš balijom? Oni sebe tako nazivaju. Mi imamo sloveniziranu verziju bez slova ć, to je tako i u makedonskom, jednako kao i u našem.

Oni sebe nazivaju sa slovom ć i to koriste u običnom govoru.
WarrenGrozni

#29053 Re: Ukrajina

Post by WarrenGrozni »

sumirprimus wrote: 01/02/2022 10:46
WarrenGrozni wrote: 01/02/2022 10:43

A nisi ni ti ništa bolji.
Eno gore si se ogradio i relativizirao nazivanje drugih naroda ćetnicima i ustašama.
To je kao normalno.
ne citas ili ne zelis, s obzirom na slaganje rekao bih da ne zelis.
nije isto pezorativno i uvredljivo nazvati albanca siptarom i bosnjaka balijom,
sa izjednacanjvanjem ogrdnih izraza sa vojnim formacijama iz ww2.
cetnici i ustase su istorijski fakat. postojali u ww2, a ono prvo je pogrdan naziv za pripadnike odredjene etnicke skupine- sta nije jasno?
Kakve veze ima što su u istorijske vojne formacije WWII?

I balisti su bili vojna formacija iz WWII.
Može li taj termin koristiti?

Sve su to danas pežorativni izrazi i koriste se u uvredljivom kontekstu za pojedine narode.

Nego ti često koristiš te termine, pa pokušavaš relativizirati svoj šovinizam.
Capljina74

#29054 Re: Ukrajina

Post by Capljina74 »

Osmi Socrates wrote: 01/02/2022 10:48
Capljina74 wrote: 01/02/2022 10:39

Imaš li predstavu koliko je SFRJ spucala para u KiM? Imaš li predstavu da je cijela tadašnja država odvajala za njih, a da se ništa nije promaklo tamo.

Imaš li predstavu koliko je SFRJ ulagala u svakom pogledu u taj region?
Taj region je bio odgovornost Srbije, da ulaže u njega, da ga razvija sa ostatkom Jugoslavije u svakom pogledu. Srpski političari su vladali Kosovom.

Eto, šta su tebe lično u bivšoj Jugoslaviji učili o istoriji albanskog naroda na Kosovu? Šta su te učili o istoriji srpskog naroda?
Ulagala je čitava SFRJ, kao i u ostale nerazvijene predjela, ali je najviše novca skrhano doli.
Osmi Socrates

#29055 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Pa skrhano je preko Srbije. Oni su imali odgovornost za razvitak Kosova i za približavanje tog dijela zemlje, a pogotovo albanskog naroda na Kosovu, ostatku države.

Čuj ulagali. Gdje se tačno na početku devedesetih vidjelo to ulaganje? Po onome što sam ja imao prilike da nađem, nigdje. Pusti se šuplje.

Pošto po tom pitanju nije učinjeno ništa, ili vrlo malo, postavlja se pitanje zašto bi bilo koji Albanac sa Kosova ikad podržavao Jugoslaviju.
WarrenGrozni

#29056 Re: Ukrajina

Post by WarrenGrozni »

Osmi Socrates wrote: 01/02/2022 11:05 Pa skrhano je preko Srbije. Oni su imali odgovornost za razvitak Kosova i za približavanje tog dijela zemlje, a pogotovo albanskog naroda na Kosovu, ostatku države.

Čuj ulagali. Gdje se tačno na početku devedesetih vidjelo to ulaganje? Po onome što sam ja imao prilike da nađem, nigdje. Pusti se šuplje.

Pošto po tom pitanju nije učinjeno ništa, ili vrlo malo, postavlja se pitanje zašto bi bilo koji Albanac sa Kosova ikad podržavao Jugoslaviju.
A ja te opet pitam, zašto bi bilo koji narod volio i podržavao državu u kojoj živi?
To je zanimljivo pitanje i u vezi ove teme o Ukrajini.

Neporecivo je da su Albanci na Kosovu živeli sto puta bolje nego njihovi sunarodnici u Albaniji.
U Kosovo se jeste mnogo ulagalo, sva industrijalizacija tamo potiče iz vremena Jugoslavije.

Ali opet se postavlja pitanje da li je to bilo dovoljno da Albanci pod obavezno podržavaju državu.
Capljina74

#29057 Re: Ukrajina

Post by Capljina74 »

Osmi Socrates wrote: 01/02/2022 11:05 Pa skrhano je preko Srbije. Oni su imali odgovornost za razvitak Kosova i za približavanje tog dijela zemlje, a pogotovo albanskog naroda na Kosovu, ostatku države.

Koje Srbije?

KiM je ekonomski bilo posebno u odnosu na Srbiju sedamdesetih i osamdesetih.

Očigledno da nisi bio rođen tada.

Srbi su njih nazivali Arbanasi, dolaskom KPJ uvodi se ime Šiptar.

Najjači zamah iridente su imali početkom osamdesetih, tu su i one demonstracije 1981. godine.
Osmi Socrates

#29058 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

WarrenGrozni wrote: 01/02/2022 11:10

A ja te opet pitam, zašto bi bilo koji narod volio i podržavao državu u kojoj živi?

Neporecivo je da su Albanci na Kosovu živeli sto puta bolje nego njihovi sunarodnici u Albaniji.
U Kosovo se jeste mnogo ulagalo, sva industrijalizacija tamo potiče iz vremena Jugoslavije.

Ali opet se postavlja pitanje da li je to bilo dovoljno da Albanci pod obavezno podržavaju državu.
Ps gledaj, koliko ja razumijem iz dostupnih izvora, Albanci na Kosovu su u svakom pogledu bili izopšten narod od ostalih naroda. Malo ko se sekirao oko njih, ili na bilo koji način pokazivao bilo kakvu želju da ih smatra ravnopravnim. Čak, naprotiv, mislim da ih je dobar dio ljudi (iz svih naroda) i mrzio, jer je tako htjela srpska propaganda. A uopšte nalazim i da su ih ljudi slabo poznavali, kao narod sa istorijom, kulturom, itd. Generalno, u toj Jugoslaviji je postojala značajna razlika u tome kako se izučava istorija (a i sve ostalo) pojedinih njenih subjekata.

Dakle, šta očekivati od Albanaca? Tako se ne gradi ravnopravna federacija.

Kad već spominješ druge narode bilo gdje, valjda je svačija priča drugačija.
WarrenGrozni

#29059 Re: Ukrajina

Post by WarrenGrozni »

Osmi Socrates wrote: 01/02/2022 11:19
WarrenGrozni wrote: 01/02/2022 11:10

Ps gledaj, koliko ja razumijem iz dostupnih izvora, Albanci na Kosovu su u svakom pogledu bili izopšten narod od ostalih naroda. Malo ko se sekirao oko njih, ili na bilo koji način pokazivao bilo kakvu želju da ih smatra ravnopravnim. Čak, naprotiv, mislim da ih je dobar dio ljudi (iz svih naroda) i mrzio, jer je tako htjela srpska propaganda. A uopšte nalazim i da su ih ljudi slabo poznavali, kao narod sa istorijom, kulturom, itd. Generalno, u toj Jugoslaviji je postojala značajna razlika u tome kako se izučava istorija (a i sve ostalo) pojedinih njenih subjekata.

Dakle, šta očekivati od Albanaca? Tako se ne gradi ravnopravna federacija.

Kad već spominješ druge narode bilo gdje, valjda je svačija priča drugačija.
Pa ne bih se ja baš složio da su Albanci bili izopšteni i neravnopravni.
Ne znam u kom smislu. To bih volio čuti.

Njihovi političari su zauzimali i najviše pozicije u federaciji.
Recimo, Sinan Hasani je bio predsjednik predsjedništva SFRJ. Azem Vlasi je bio predsjednik Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.
Imali su škole, izgradjen im je i Univerzitet u Prištini, zapošljavali su se, napredovali...ko i svi ostali.

Ne može se nikako reći da su bili skrajnuti i izopšteni u tom pogledu.

Ali postoji tu nešto drugo.

Jugoslavija nije bila nikad izraz volje Albanaca. Oni nisu željeli biti dio Jugoslavije.
Čak ni njihova komunistička partija.
Htjeli su biti dio Albanije.
Oni su bili izopšteni samim imenom Jugoslavija, jer se s njim nisu identifikovali.

To je suština i korijen albanskih problema sa jugoslovenskom državom.

I sa te strane jeste logično pitati zašto bi Albanci ikad prihvatili Jugoslaviju.

Država nije nikakva vanvremenska svetinja. To je samo teritorija čije granice nastaju i nestaju voljom ljudskog faktora.

To je recimo problem i sa Ukrajinom.
Osmi Socrates

#29060 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Pa bili su neravnopravni zato što su bili otuđeni. Jesu li vas učili u školi o njihovoj istoriji? Jesu li vas učili o njihovoj volji, eto? Pretpostavljam da ste svi iz BiH.

Svaki prosječan školarac je znao sve o srpskoj istoriji u bivšoj Jugoslaviji. Zašto nije znao o albanskoj? Ja eto uzimam za primjer moje roditelje.

Nikakve tu ravnopravnosti nije bilo. Federacija se tako ne gradi, i nema šanse da opstane. Hasani i Vlasi su samo klasičan primjer vidljiv u mnogim scenarijima gdje onaj ko tlači izmisli nekog iz reda potlačenih, postavi ga na funkciju da umiri masu. Nikakve veze Hasani i Vlasi nisu imali sa suštinskom neravnopravnosti njihovog naroda.

Mnoge bih paralele ovdje mogao navesti.
Novosti

#29061 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Zašto je Šiptar uvredljiv naziv ako je na albanskom kaže Shqiptarët za Albanca?
Tvrtko II Kotromanić

#29062 Re: Ukrajina

Post by Tvrtko II Kotromanić »

sta se ba pravite ludi
ako je Albancima uvredljivo da ih neko ko nije Albanac naziva Šiptarom, gotova priča
al džaba, ima vazda prisutnog tog nekog nadmenog stava, haman ko kolonisti prema američkim indijancima, bijelci prema crncima i sl
nebeski narod vs neko tamo pleme :run:
daddy-kool

#29063 Re: Ukrajina

Post by daddy-kool »

Da se vratimo temi?
Osmi Socrates

#29064 Re: Ukrajina

Post by Osmi Socrates »

Stvar je namjere.

Ako izraz koristiš da uvrijediš, onda je uvredljiv. Bukvalno značenje riječi "balija" nije uvredljivo, međutim, u BiH se koristi kao uvreda.

Da li je neka riječ uvreda ili ne u određenom kontekstu zavisi od mnogo stvari, pa i toga ko je koristi.
daddy-kool

#29065 Re: Ukrajina

Post by daddy-kool »

https://www.militarytimes.com/flashpoin ... ash-at-un/
Ukraine ‘calmly preparing’ for the worst as US-Russia clash at UN
Novosti

#29066 Re: Ukrajina

Post by Novosti »

Podržimo mirni raspad Ruske Federacije

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#29067 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Sanjarko wrote: 01/02/2022 08:07 Kolko ti je dubok dzep?
:mrgreen: ima on para, živi u Kanadi :D, pitaj ga koliko je platio renoviranje kupatila :lol: ?
Manual

#29070 Re: Ukrajina

Post by Manual »

Nadzornik

#29071 Re: Ukrajina

Post by Nadzornik »

Ako bude rata a nadajmo se da nece od tih dobrovoljaca se ni jedan nece vratiti kuci.
Ovo nece biti neko lijevo ratiste u nekoj nedodjiji vec ratiste u kojem na suprotnoj strani kao protivnika imate drugu najjacu
vojnu silu u svijetu,bice sprzeni sa TOS-1 Buratino prije nego shvate sta ih je snaslo,avione,tenkove,hipersonicne rakete Kinzal,
rakete Kalibar pandan Americkom tomahavku itd...necu ni da spominjem :-)
Onomad je Staljin imao svoje tj. Staljinove orgulje a danas Putin ima svoje Putinove orgulje u vidu TOS-1 Buratino.
Sanjarko

#29072 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

Bobi wrote: 01/02/2022 13:32
:mrgreen: ima on para, živi u Kanadi :D, pitaj ga koliko je platio renoviranje kupatila :lol: ?
Onda moze udomit par njih. :zoka:
jeza u ledja

#29073 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Bobi wrote: 01/02/2022 13:32
Koliko? :D Evo bas mi kontamo isto ovih dana.
HarTar

#29074 Re: Ukrajina

Post by HarTar »

Nadzornik wrote: 01/02/2022 14:05
Ako bude rata a nadajmo se da nece od tih dobrovoljaca se ni jedan nece vratiti kuci.
Ovo nece biti neko lijevo ratiste u nekoj nedodjiji vec ratiste u kojem na suprotnoj strani kao protivnika imate drugu najjacu
vojnu silu u svijetu,bice sprzeni sa TOS-1 Buratino prije nego shvate sta ih je snaslo,avione,tenkove,hipersonicne rakete Kinzal,
Onomad je Staljin imao svoje tj. Staljinove orgulje a danas Putin ima svoje Putinove orgulje u vidu TOS-1 Buratino.
Upravo tako, a neki imaju percepciju Rusije (većinom ovi što sticajem okolnosti žive preko bare) kao neke tamo banana države...
Sanjarko

#29075 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

Nadzornik wrote: 01/02/2022 14:05
:-)
Post Reply