dale cooper wrote: ↑27/01/2022 17:45
Hakiz wrote: ↑27/01/2022 16:11
Možeš ti dobiti "topao" zvuk i sa CD-a, nađi dobru kombinaciju playera, pojačala i zvučnika/slušalica.
Ako ti nije zahmet, bi li mogao, naravno kada budeš imao vremena, napisati nešto o ovim kombinacijama ili barem uputiti i dati neke
linkove? Ima čini mi se tema o audiofilima i hi-fi pa možeš tamo.
Nisam ti neki stručnjak u konkretnim modelima, otkud pare

Ja sam imao jedan Technics i jedan JVC CD i imam Technics pojačalo, i iako mi je JVC model više klase, Technics mi je sa tim pojačalom bolje zvučao. I to je sve šta iz ličnog iskustva znam. Sve je iz 1980-ih.
Pomalo za svoje potrebe miksam i produciram, otud znanje o tehnologiji i postupcima, ali nisam bio u prilici da praktično probam različite uređaje, samo one koje imam i one koje sam slučajno uspio čuti kod drugih. A to je nedovoljno da bih ti bilo šta rekao u stilu "Uzmi Marantz X CD i Burmeister Y pojačalo sa Dynaudio Z zvučnicima". To ne mogu.
Moraćeš googlati, bojim se.
Ali, mogu reći ovo: Pored FLAC muzike u formatu 24 bps i 48 kHz ili i 96 kHz, zašto sluušati CD koji je 16/44.1?
Ako će neko već digitalno, bolje sa kompjutera ili DAP-a slušati FLAC 24/48 (96), ili WAV, Ogg ili drugi format tog bitratea nego CD.
Uz to, ogromna većina ljudi neće čuti razliku između MP3 320 i CD-a, pogotovo ako nemaju kvalitetn(ij)e audio uređaje, pa je MP3 većini dovoljan. A puno manje zauzima prostora.
Pogledaj recenzije raznih DAC, pa ga prikopčaš na kompjuter, i na njega pojačalo koje već imaš. Tako zaobiđeš DAC kompjutera, kompjuter ti služi samo kao skladište muzike, i zvuk ti odrede DAC, pojačalo i zvučnici/slušalice.