pa sve vam treba reci ,a svuda se petljate da pametujete i filozofirate,niko nece nista da procita...
ni meni niko nije govorio vec sam istrazivao jer me interesovalo.
izduvni ventil je najtopliji dio u motoru ,a on se nalazi gdje?? u glavi ...u glavi se sve desava ,glava je dio motora koji je izlozena najvecim naprezanjima,kako mehanickim tako i toplotnim .u glavi se u svakom momentu nalazi oko 2l rashladne tekucine i oko 2 dcl ulja .
da si ikad rstavio motor znao bi da uljni sistem u motoru nije bogzna sta,u njega stane max pola litra jer su tu zazori stoti dijelovi milimetra,jedino magistrale kojim putuje ulje su malo sire.vecina ulja je uvijek u karteru,da pumpa ne ostane suha,jer kad ostane nestane taj uljni mikrofilm koji pod pritiskom onemogucava da radilica ili bregasta dotakne lezaj.zato ga i mora biti recimo 4l jer se vraca u karter slobodnim padom,znaci da auto miruje ,da se ne krece po uzbrdicama,nizbrdicama,ne mota lijevo/desno,ne bi bila potrebna tolika kolicina ulja,dok kolicina rashladne tekucine mora biti recimo 6 litara i da miruje ,jer je to zatvoreni sistem koji sluzi za odvodjenje topline iz motora.i samo on sluzi za rashladjivanje,ulje ne rashladjuje motor,vec drzi radilicu i bregastu odmaknutu od lezaja jer ako bi se dodirnulo dolazi do brzog habanja i zaribavanja rotirajucih dijelova.na nekim hi performance motorima se ulje grije i do 140 stepeni ,to su uglavnom turbo motori ,opet logika,vecinski dio turbine je izduvni dio koji se jako grije,a kroz nju cirkulise ulje koje drzi osovinu u centru da ne bi taknula lezaj... na tim motorima je uglavnom ugradjen hladnjak ulja koji rashladjuje ulje da se ne bi pregrijalo i postalo neupotrebljivo svojoj svrsi.neki motori imaju i izmjenjivac toplote koji je postavljen uglavnom kod uljnog filtera,jer je tu najveca cirkulacija ulja koje je recimo 120 stepeni a rashladna tekucina je 90,pa ona preuzima dio te toplote na sebe i odvodi je van preko glavnog hladnjaka motora.znaci naucili smo da je ulje (uljni film) u biti lezaj na koji se oslanjaju rotirajuci dijelovi motora.nadam se da ti je sad jasnije ,a i ostalima koji nisu znali kako funkcionisu neke stvari ...