Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6001 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

plavi_E wrote: 13/01/2022 22:42 U tim institucijama bi zakonski trebalo zaštititi konstitutivnost naroda dok bi sva ostala zakonodavna tijela kao i do sada bila zasnovana na građanskom načelu – jedan čovjek jedan glas.

Ovo je najvazniji dio. Znaci zakonski definisana konstitutivnost. Upravo ono sto danas nemamo pa je konstitutivnost i kladionice.
Hmmmm....
Treba vidjeti
Novak20

#6002 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Novak20 »

sehohari wrote: 13/01/2022 22:40
plavi_E wrote: 13/01/2022 22:39 Evo naso sam post.

To je isti onaj kojeg sam ja nasao
Ne znam po cemu si ti shvatio da se smanjuju ovlasti doma naroda. Samo pise da ce SDA dobiti vise direktorskih fotelja za izdaju
Ne mora SDA dobiti sve fotelje. Malo DF, malo SDP, malo ostali sateliti...i svi zadovoljni. :D
plavi_E

#6003 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

Normalno je da ce HDZ ovo prodati pucanstvu kao pobijedu. I citav tekst u Hms je tako napisan. Kao stigao mig is Vasingtona i Brisela. Nije stigao nikakav mig nego katil ferman da je ovo zadnja sansa za izmjenu IZ ili sve ostaje po starom. A zna se kome to ne odgovara.
Kolinda

#6004 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

sehohari wrote: 13/01/2022 22:44
Kolinda wrote: 13/01/2022 22:42 Zar ikome iole razumnom pada na pamet da bi Hrvati odustali od ovlasti DN?????
To se zove kompromis
Ne znam zasto bi onda Bosnjaci odustali od gradjanskog predjednistva

Bosnjaci imaju pravo po Dejtonu
Vi imate pravo po Dejtonu
Ništa onda, Željko vama a nama 17/17 u klubu Hrvata....ćerajmo se.....
PreWiBa

#6005 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

Kolinda wrote: 13/01/2022 22:46

To se zove kompromis

Trenutni zakon kaze drugacije :D
A ovo ako znaci tako, rascupat ce Bakira do gole koze
Od SDA nece ostati ni ona organizacija u mjesnoj zajednici
Last edited by PreWiBa on 13/01/2022 22:47, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#6006 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

Kolinda wrote: 13/01/2022 22:42 Zar ikome iole razumnom pada na pamet da bi Hrvati odustali od ovlasti DN?????
To se zove kompromis

Nije mi nikako jasno kako vide dogovor ili kompromis...nista ne daju, a traze ... pa valjda obje strane odustanu od necega, da bi nesto drugo dobile :roll:
PreWiBa

#6007 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 13/01/2022 22:47

To se zove kompromis

Nije mi nikako jasno kako vide dogovor ili kompromis...nista ne daju, a traze ... pa valjda obje strane odustanu od necega, da bi nesto drugo dobile :roll:
Pa ne bi nikad ni pristali na ukidanje HB da nije Franjo potpisao u njihovo ime...
skafiskafsnjak

#6008 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 13/01/2022 22:48
skafiskafsnjak wrote: 13/01/2022 22:47
Pa ne bi ni potpisali ukidanje HB da nije Franjo potpisao u njihovo ime...
Mah.....
plavi_E

#6009 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

HDZ ce dobiti 20tak % "fotelja" u Federaciji i 10tak % "fotelja" na drzavnom nivou. Ali zagarantovani i niko ne smije da im to dira jer ce to biti zakonom zagarantovano. Takodje ce im biti zagarantovano mjesto u Presjednistvu dok god bude postojalo troclano presjednistvo. To bi bila jedina anomalija jer tu imaju 33% "fotelja" ali to troclano presjednistvo ce za 15-20 godina takodje bit predmet izmjene ustava i zakona.
PreWiBa

#6010 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

plavi_E wrote: 13/01/2022 22:50 HDZ ce dobiti 20tak % "fotelja" u Federaciji i 10tak % "fotelja" na drzavnom nivou. Ali zagarantovani i niko ne smije da im to dira jer ce to biti zakonom zagarantovano. Takodje ce im biti zagarantovano mjesto u Presjednistvu dok god bude postojalo troclano presjednistvo. To bi bila jedina anomalija jer tu imaju 33% "fotelja" ali to troclano presjednistvo ce za 15-20 godina takodje bit predmet izmjene ustava i zakona.
Fotelje su SDA muljaza
Rekao sam - spin. I Bakir zna da ovako nesto ne bi mogao prodati nikome, ako ne ukljucuje nesto konkretnije od fotelja
Kolinda

#6011 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

sehohari wrote: 13/01/2022 22:47
Kolinda wrote: 13/01/2022 22:46

Odluka u slučaju Ljubić kaže 17/17 delegata po izboru Hrvata.....
plavi_E

#6012 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

Kolinda wrote: 13/01/2022 22:46 Ništa onda, Željko vama a nama 17/17 u klubu Hrvata....ćerajmo se.....
Ako ostane ovaj izborni zakon onda ide 6/17. Ako bude novi izborni zakon kako pise Hms onda nije nikakav problem ni 17/17 i Covic u presjednistvu.
plavi_E

#6013 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

sehohari wrote: 13/01/2022 22:52 Fotelje su SDA muljaza
Rekao sam - spin. I Bakir zna da ovako nesto ne bi mogao prodati nikome, ako ne ukljucuje nesto konkretnije od fotelja
Pa konkretno se zakonski definise tj. ogranicava mogucnosti blokada kroz Dom Naroda. Posto se po Hms preraspodijela "fotelja" radi i na drzavnoom nivou to konkretno znaci da Hrvati vracaju 2 uzurpirana ministarstva u Vijecu Ministara. Znaci raspodijela u Vijecu Ministara po novom zakonu je 5 - 3 - 1
plavi_E

#6014 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

To vam je isto da Senat svedete na ulogu doma koji odlučuje kakvu narodnu nošnju će nositi u Kaliforniji ili Texasu.....
Nisi citala tekst iz Hms. Ukratko da ti prepricam: stigo katil feman iz Vasingtona i Brisela.
PreWiBa

#6015 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

plavi_E wrote: 13/01/2022 22:59
sehohari wrote: 13/01/2022 22:52 Fotelje su SDA muljaza
Pa konkretno se zakonski definise tj. ogranicava mogucnosti blokada kroz Dom Naroda. Posto se po Hms preraspodijela "fotelja" radi i na drzavnoom nivou to konkretno znaci da Hrvati vracaju 2 uzurpirana ministarstva u Vijecu Ministara. Znaci raspodijela u Vijecu Ministara po novom zakonu je 5 - 3 - 1
Nadam se da je ovo istina, to bi bilo za mene ok onda.
Ali treba sacekati pa vidjeti.
plavi_E

#6016 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

Normalno da se mora sacekati ali treba imati u vidu da je tekst pisao HDZ i naravno da ne mozes od njih ocekivati da direktno kazu da su nesto morali dati. Oni ce ovo proglasiti pobjedom od stojeca sedmog.
plavi_E

#6017 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

S druge strane bošnjački kadrovi bi u znatno većem postotku nego li je to sada slučaj popunjavali vodeća mjesta državnih i entitetskih agencija, poduzeća, institucija

Znaci i drzavnih i entitetskih institucija a Vijece Ministara je drzavna institucija. Dobar im je ovaj pokusaj vadjenja "najvjerojatnije prema omjeru popisa stanovništva". Nije najvjerovatnije nego 100% po popisu stanovnistva ne kontam koji drugi nacin postoji.
:-)
plavi_E

#6018 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

Pitaj ove na Hms oni su pisali ovaj tekst.
mo-town

#6019 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mo-town »

Kolinda wrote: 13/01/2022 22:53
sehohari wrote: 13/01/2022 22:47

Odluka u slučaju Ljubić kaže 17/17 delegata po izboru Hrvata.....
Presuda u slucaju Ljubic provedena, po izmjenjenom IZ bili izbori pa je li 17/17?
svi u napad

#6020 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by svi u napad »

sehohari wrote: 13/01/2022 22:52
plavi_E wrote: 13/01/2022 22:50 HDZ ce dobiti 20tak % "fotelja" u Federaciji i 10tak % "fotelja" na drzavnom nivou. Ali zagarantovani i niko ne smije da im to dira jer ce to biti zakonom zagarantovano. Takodje ce im biti zagarantovano mjesto u Presjednistvu dok god bude postojalo troclano presjednistvo. To bi bila jedina anomalija jer tu imaju 33% "fotelja" ali to troclano presjednistvo ce za 15-20 godina takodje bit predmet izmjene ustava i zakona.
Fotelje su SDA muljaza
Sehohari izvini ali ti u svojoj ljubavi prema BiH si pravi romanticar i politicki naivac. Kao prvo nas narod je umoran i neorganizovan i samo mu je bitno da se ne puca. Nismo nikad vladali drzavom i sad kad to trebamo i imamo pravo ne znamo ai ovi drugi nam ne dozvoljavaju i trebace im puno vremena da svare da se i mi nesto pitamo. Pa Bakir je izdao tj. prodao drzavu ne podizanjem tuzbe protiv Srbije a da ne proda izborni zakon. Kao prvo on ce veci broj mjesta za Bosnjake prikazati primitivnom narodu kao pobjedu i Bosnjaci ce to popusiti nadajuci se da ce i neko iz njihove familije postati ministar ili direktor te zaposliti rodbinu. Zivotna filozofija je jednostavna. Bakir je kukavica, glup tj. politicki neobrazovan i ucjenjen. Meni je neshvatljivo da se bosanske partije boje Hrvata koji igraju jednu naivnu politicku igru hajcajuci medije da oni stoje na strani Mile. Samo politicki glupan i strateski neobrazovan covjek se upeca na to. Pa oni su i u ratu bili na nasoj strani ne iz ljubavi vec iz potrebe da mi budemo topovsko meso i brana da im Srbi ne disu za vratom. Za razliku od nas oni dobro znaju da se Srbi nikad nece smiriti i odustati od Nacertanija i vjerujte da bi oni opet bili sa nama u borbi protiv Srba. Oni ne zele Srbe ni blizu Zagreba a kamo li iste u Zg. Druga stvar koja je jako uticala na popustanje ridjobradog glupana je ucjena. Vidjet ce te kad se usvoji IZ da ce se pojaviti Sebijene diplome i papiri o njenom studiranju i naucnom radu u ZG. Iako je ovu aferu vec 95% raje zaboravilo nikad se ne zna sta moze onih 5% uraditi. Treca stvar je medjunarodna politika tj. politika Zapada koja je zasnovana na pragmatizmu. nemaju oni vremena da se bakcu sa bosanskim loncem i da istrazuju istinu koju znaju dobrim dijelom ali zbog muslimana ne zele napraviti normalnu drzavu. Dakle po pragmatizmu svako ce dobiti po nesto (o tome je i sam Bake par puta govorio) tako da je kukavica vec odradila posao jer i njemu on odgovara jer ce ponovi dobiti izbora i nastaviti vladati na 23% teritorije. U ovoj prljavoj igri odvratnog izdajnika ogromnu krivicu snosi i opozicija koja je dozvolila bez gotovo ikakvog otpora da izdajnik ide na pregovore sam kao prvi sultan. Na nasu zalost izgubili smo izgleda zadnju sansu da nesto napravimo od ove drzave. Sto je najgore dusmani ce opet za 20-ak godina traziti nove ustupke koje ce zet ili kcerka izdajnika dati bez razmisljanja. Tuzno da tuznije ne moze biti. Bit cemo sretni da nece biti rata i da cemo imati 5 ministara iz SDA i 50-ak direktora. Zna se i koja cemo ministarstva dobiti. Hajd dosta od mene. laku noc. Zivjeli.
PreWiBa

#6021 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by PreWiBa »

svi u napad wrote: 14/01/2022 01:19
sehohari wrote: 13/01/2022 22:52

Fotelje su SDA muljaza
Sehohari izvini ali ti u svojoj ljubavi prema BiH si pravi romanticar i politicki naivac. Kao prvo nas narod je umoran i neorganizovan i samo mu je bitno da se ne puca. Nismo nikad vladali drzavom i sad kad to trebamo i imamo pravo ne znamo ai ovi drugi nam ne dozvoljavaju i trebace im puno vremena da svare da se i mi nesto pitamo. Pa Bakir je izdao tj. prodao drzavu ne podizanjem tuzbe protiv Srbije a da ne proda izborni zakon. Kao prvo on ce veci broj mjesta za Bosnjake prikazati primitivnom narodu kao pobjedu i Bosnjaci ce to popusiti nadajuci se da ce i neko iz njihove familije postati ministar ili direktor te zaposliti rodbinu. Zivotna filozofija je jednostavna. Bakir je kukavica, glup tj. politicki neobrazovan i ucjenjen. Meni je neshvatljivo da se bosanske partije boje Hrvata koji igraju jednu naivnu politicku igru hajcajuci medije da oni stoje na strani Mile. Samo politicki glupan i strateski neobrazovan covjek se upeca na to. Pa oni su i u ratu bili na nasoj strani ne iz ljubavi vec iz potrebe da mi budemo topovsko meso i brana da im Srbi ne disu za vratom. Za razliku od nas oni dobro znaju da se Srbi nikad nece smiriti i odustati od Nacertanija i vjerujte da bi oni opet bili sa nama u borbi protiv Srba. Oni ne zele Srbe ni blizu Zagreba a kamo li iste u Zg. Druga stvar koja je jako uticala na popustanje ridjobradog glupana je ucjena. Vidjet ce te kad se usvoji IZ da ce se pojaviti Sebijene diplome i papiri o njenom studiranju i naucnom radu u ZG. Iako je ovu aferu vec 95% raje zaboravilo nikad se ne zna sta moze onih 5% uraditi. Treca stvar je medjunarodna politika tj. politika Zapada koja je zasnovana na pragmatizmu. nemaju oni vremena da se bakcu sa bosanskim loncem i da istrazuju istinu koju znaju dobrim dijelom ali zbog muslimana ne zele napraviti normalnu drzavu. Dakle po pragmatizmu svako ce dobiti po nesto (o tome je i sam Bake par puta govorio) tako da je kukavica vec odradila posao jer i njemu on odgovara jer ce ponovi dobiti izbora i nastaviti vladati na 23% teritorije. U ovoj prljavoj igri odvratnog izdajnika ogromnu krivicu snosi i opozicija koja je dozvolila bez gotovo ikakvog otpora da izdajnik ide na pregovore sam kao prvi sultan. Na nasu zalost izgubili smo izgleda zadnju sansu da nesto napravimo od ove drzave. Sto je najgore dusmani ce opet za 20-ak godina traziti nove ustupke koje ce zet ili kcerka izdajnika dati bez razmisljanja. Tuzno da tuznije ne moze biti. Bit cemo sretni da nece biti rata i da cemo imati 5 ministara iz SDA i 50-ak direktora. Zna se i koja cemo ministarstva dobiti. Hajd dosta od mene. laku noc. Zivjeli.
De manite se tih suplji o Sebijinoj diplomi, kao njemu je to toliko vazno... ne mogu da vjerujem. To je u rangu onih koji misle da su se Dodik i Bakir dogovorili oko ove krize kako bi dobili izbore.
Onda, Bakiru je stranka trenutno pred raspadom. Opozicija ce iskoristiti priliku (nakon svih ovih napada sa strane SDA) da ga politicki izmasakrira, a ionako mu oni trebaju u daljnjem toku stvari oko promjene ustava.

A Bakir je zasad vec jednom liferovao dobro. Onaj deal u Mostaru je za Bosnjake tamo ispalo dobro.
I jos nesto: Nisu sve Bosnje Sarajlije pa da im nacionalisti mogu po gradu setati, pekare otvarati, dok je njima samo do toga da negdje ulete u javnu sluzbu.
Ako ljudi po Stocu, Kiseljaku, Jajcu, svim tim mjestima vide da im je Bakir bez ispaljenog metka prodao babovinu onome koji ih i dan-danas maltretira, drzi kao gradjane drugog reda, bit ce sigurno nekih problema. Znaju oni s kim zive.
plavi_E

#6022 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by plavi_E »

Na ovom forumu se strasi javnost da ce zbog sebijine diplome izboti rat u BiH. Ono jeste tesko povjerovati da je Covic morao nesto dati da bi nesto dobio. Ali ako ne vjerujete klix forumu valjda vjerujete Hms.
DonieBrasco

#6023 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

U EU saslušanje o BiH: Odbijen zahtjev hrvatskih zastupnika

https://vijesti.ba/clanak/556855/u-eu-s ... zastupnika
Ma nije moguce. :lol:
Gandalf

#6024 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Gandalf »

Nije ni legitimitet za svakoga :lol:
Man of steel

#6025 Re: Novi Izborni zakon BiH