Tesko je reci. Pogotovo kad je publika prosto rulja:
Premijera Kolubarske bitke dozivela je ovacije. Publika je sa suzama u ocima skandirala "Bravo, bravo..." Cule su se i parole: "Zivela Srbija".
Kad sam usao u glumacki salon, bio je zadimljen i krcat. Razlicit svet, sa sajkacama i u siljkanima, popovi u crnim mantijama, gospodje i gospoda. Ne moze se prici. Rakija se toci iz cuturica. Razne cike, koje su, mozda, prvi put usle u pozoriste, mrtvi ozbiljni, salutiraju i vojnicki pozdravljaju Misu, Pljaku, Laneta Gutovica u uniformama. Jedva stoji starac sa ordenjem iz Prvog svetskog rata. Solunski borac. Glumci su se identifikovali s likovima. Nikome se ne skida kostim. U toj guzvi, Cosic, Mihiz, Arsa Jovanovic, primaju komplimente. Prisao mi je Bata. "Uvek nadju nekog starkelju i nakindjure ga ordenjem, kao solunskog ratnika", duhovito komentarise guzvu.
(1982-1983)
...
U Narodnom pozoristu u Beogradu, prikazuje se komad u kome "Siptari sikaniraju Srbe". Predstava je najnizeg socrealistickog nivoa, kao posle rata 1945. godine, kada su izvodjene partizanske propagandne aktovke, namenjene sirokim narodnim masama. Gora od toga je reakcija publike. Zvizde negativcima "Siptarima", aplaudiraju dobrim srpskim junacima. Kraj predstave. Glumci izlaze i klanjaju se publici. Glumcu koji je igrao "Siptara" se zvizdi. Samo sto ga ne lincuju. Ne bi me zacudilo da je neko pucao na jadnog glumca, kao posle rata kad su pucali na one koji su igrali cetnike ili ustase.
Sve ovo jednoga dana bice tema za proucavanje, za naucnike, antropologe, sociologe... Ali, sta ce biti s nasom decom i unucadima?
(1987-1988)
"Blistavo i strasno", Bekim Fehmiu
Sam bekim je igrao od naciste, staljina, lenjina, perverznjaka do svetog josipa i odiseja. Covjek je bio umjetnik. Isti taj bekim, albanac, je prestao da igra u znak protesta zbog antialbanske propagande.
A ta antialbanska propaganda se provlacila i kod onih
dobrocudnih umjetnika, humanista i pacifista, na tanane uz gitaricu, poput balasevica. Zar je umjetnost bila svrha balasevicevog pjevusenja
"sljede me ljica koja govore LJ, oni su zljocasti po pravilju"?
Svako sebi nek odgovori sta je njemu umjetnost i sta joj je svrha.
Meni je bitnije da postoje
kontravrijednosti necemu i kritika od puke cenzure (ne kazem ni da je ona bas besmislena). Jer tim imas izbor, a tada sam biras svoj svijet. Koliko god meni feministice isle na zivce i svi ti feminizmi, i ono sto
nisi te definise, ne samo ono sto
jesi.
A sto se medija tice, svakako mislim da je bitno citati i ono sto ti nije ideoloski po volji, da bi uopste znao s cim imas posla. Cenzura medjutim nije nuzno losa stvar, recimo, na ovom forumu se pisalo svakakvih gadosti, tipa ne ide u neku prodavnicu jer tu znaju uci i
cigani a ne bi da svojim rukama dira ono sto je
cigan diro ranije. Tad lijepo zahvalis Bogu i na toj cenzuri pa prijavis post.
Svijet nije crno-bijel nit se moze prosto iskljuciti mozak i dobiti servirano
ovo lose, ovo dobro. Jer ono, jel zaista dobro i jel zaista lose?