Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Haris.ba

#26376 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

last mohicans wrote: 06/01/2022 21:21
_BataZiv_0809 wrote: 06/01/2022 20:34 Bubali se u nocnoj?
Sram te bilo, nisu svi doktori i seke to na šta ti aludiraš. Pričinjavali im se koraci, čudni zvukovi i glasovi,itd
Pa glasovi, koraci i cudni zvukovi bas odgovaraju prici da se neko skrivao dok se igrao doktora u privatnom aranzmanu, i drugi culi.
last mohicans

#26377 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by last mohicans »

Hakiz wrote: 06/01/2022 21:40
last mohicans wrote: 06/01/2022 20:25
By the way, da je neko prokletstvo sto je izgrađeno na tlu dzamije, ne bi skoro 20 i nešto godina radila uspješno, pa i više, računajući godine iza rata do otvaranja trznih centara. Mnogi možda ne znaju da su sadašnja pedijatrija i ginekologija na Jezeru skoro cijela na groblju napravljena. Kad budete prolazili, pogledsjte na onoj zelenoj površini i sad ima starih nišana. Nisu jedna sestra i doktori imali čudna isksustva iz nocnih smjena. Više njih mi je to potvrdilo.
Skenderija uspješno radila kod bezbožnih komunista koji su je izgradili na mezarjima. Kako dođoše ove demokrate koje poštuju mezarja i nose člansku IZ umjesto KP, Skenderija propade.

Bog je ironičan ili je nešto drugo u pitanju?
Može se tako zaključak izvesti,pitaj @Styling
Ona je prva potegnula priču.
Styling

#26378 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

jasib wrote: 06/01/2022 21:44
Styling wrote: 06/01/2022 19:20

Pa i nije bas. U ovom slucaju je izvrsena ekshumacija da bi se Skenderija sagradila. Do sada je tonula, plavila, jos samo da se zapali.

Ako je to ok, zasto nisu ekshumirali pravoslavno groblje izmedju A i B faze na A.Polju pa nesto sagradili ili poravnali. Zato sto Srbi nisu dali. A ovdje je srusena i dzamija i mezarje sklonjeno.
Dino Konaković je prije 4 godine energično zagovarao rušenje današnje Skenderije, na čijem mjestu bi poslije, na 195.000 m2, Investment Corporation of Dubai izgradio Arenu na Skenderiji
"Arena na Skenderiji koja podrazumijeva novu dvoranu 'Mirza Delibašić', koja treba biti multifunkcionalna i rađena prema najvećim svjetskim standardima, zatim novi Dom mladih, odnosno koncertnu dvoranu, zatim hotel, stambeni i poslovni kompleks i još mnogo toga je revolucionarni projekt za koji su zainteresovani međunarodni investitori predvođeni investicionim fondom iz UAE. Žele uložiti više od pola milijarde KM i Vlada KS je u ozbiljnim pregovorima s tim investitorima", kazao je za Klix.ba Elmedin Konaković, premijer KS. 

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /171226097
Znaju li svi oni za prethodno groblje :-) Pitaj šefa, pa nam javi
Ja, i? Sta ja imam s tim? Pitaj ga ti. Covjek dostupan na FB. Nije kao va sef odrodjen od naroda.
Styling

#26379 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

last mohicans wrote: 06/01/2022 22:46
Hakiz wrote: 06/01/2022 21:40

Skenderija uspješno radila kod bezbožnih komunista koji su je izgradili na mezarjima. Kako dođoše ove demokrate koje poštuju mezarja i nose člansku IZ umjesto KP, Skenderija propade.

Bog je ironičan ili je nešto drugo u pitanju?
Može se tako zaključak izvesti,pitaj @Styling
Ona je prva potegnula priču.
Ja sam samo onako to napomenula, jer su meni moji stari to pricali. A bilo je belaja u Skenderiji i prije rata, samo je data sve bilo drzavno pa narod nije ni znao prave probleme.
made_in_sarajevo

#26380 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

Zato Fk Sarajevo nema uspjeha nikad onu zadnju stepenicu preci. Prokleto mjesto radi groblja nema druge, nije do nesposobnih ljudi koji misle da su najbolji na svijetu, a unistise sve zivo ko i nasi ovi moderni muslimani koji uzivaj u fasizmu, nacizmu i tako to
Škobo Habu

#26381 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Škobo Habu »

Styling wrote: 06/01/2022 12:52

Skenderija je jedno prokletno mjesto koje nikada nece biti nafakali ni prosperitetno jer je sagradjeno na dzamijskom mezarju.
:lol: :lol: :lol:

Rim je izgrađen na katakombama i grobljima, pa bi po tvom rezonu treb'o sto puta potonuti u zemlju.

Vi, ovdašnji muslimani, rezonujete sve sa visoke moralne pozicije, a to što su se stećci ugrađivali u temlje džamija ili koristili za izgradnju objekata, to ništa?
Bodkin

#26382 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Bodkin »

Zato su bec, london ili pariz tako prosperitetni. Nisu pravljeni na grobnicama ispod. Oh wait :D
Roccohljup

#26383 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

Oj tito mili .....izgleda lakse se okrenuti praznovjerju nego krivca traziti u ljudskom faktoru :-)
Mate_Miso_Kovac

#26384 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Mate_Miso_Kovac »

Roccohljup wrote: 07/01/2022 09:13 Oj tito mili .....izgleda lakse se okrenuti praznovjerju nego krivca traziti u ljudskom faktoru :-)
To je bukvalno citava ljudska historija i razlog zasto smo izmislili preko 3000 bogova otkako smo sišli s grana u africi... :roll:
frngla

#26385 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by frngla »

Dok su komunisti bili, oni nisu vjerovali u to, zato je Bosna bila prvak Europe, sad su Bošnjaci na vlasti i odmah se vidi to vjerovanje :D
Nije to do ljudskog faktora, to je kazna :D
breuer

#26386 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by breuer »

:lol:
BadBoy

#26387 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by BadBoy »

Prejako. Zamislite da direktor u izvještaju o radu javnog preduzeća napiše "Firma je prošlu godinu poslovala sa gubitkom, ali to nije do uprave to je zato što je izgrađena na mezarju". :lol:

Odličan alibi, treba provjerit na čemu leže GRAS, JP Željeznice, Hidrogradnja, Energoinvest, GP Bosna, Vranica, i svi drugi giganti koji su propali. Kako se niko nije prije sjetio da to istraži :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26388 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

BadBoy wrote: 07/01/2022 10:25 Prejako. Zamislite da direktor u izvještaju o radu javnog preduzeća napiše "Firma je prošlu godinu poslovala sa gubitkom, ali to nije do uprave to je zato što je izgrađena na mezarju". :lol:

Odličan alibi, treba provjerit na čemu leže GRAS, JP Željeznice, Hidrogradnja, Energoinvest, GP Bosna, Vranica, i svi drugi giganti koji su propali. Kako se niko nije prije sjetio da to istraži :lol:
E oni nisu na kostima, nego jos gore: na odsjecenim noktima.

:D
klixoris

#26389 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by klixoris »

Chmoljo wrote: 07/01/2022 10:28
BadBoy wrote: 07/01/2022 10:25 Prejako. Zamislite da direktor u izvještaju o radu javnog preduzeća napiše "Firma je prošlu godinu poslovala sa gubitkom, ali to nije do uprave to je zato što je izgrađena na mezarju". :lol:

E oni nisu na kostima, nego jos gore: na odsjecenim noktima.

:D
Ili su direktori tih preduzeca rezali nokte u kancelariji po noci, a svi znamo da se to ne smije raditi nocu jer se tako prizivaju dzini :mrgreen:
jasib

#26390 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jasib »

Hadžiahmetović: U januaru i februaru možda neće biti dovoljno gasa za KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da do utorka naredne sedmice jave na koji način planiraju učestvovati u subvenciji cijene plina, budući da je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla za 37,8 posto.
RS / Od sljedeće sedmice: Poskupljuju gorivo i plin u BiH!

Naglasio je da je prvo poskupljenje plina bilo 1. novembra za 23 posto, a drugo 1. januara za 11 posto.

"Energoinvest po jednoj cijeni kupuje plin, u koju mi nemamo uvid, a po drugoj cijeni ga naplaćuje. To je vrlo netransparentno", poručio je Forto.

Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović kazao je da su dobili informaciju od Energoinvesta da ove zime možda neće biti dovoljno gasa za ovaj kanton.

"Mi dobijamo oko milion kubika, međutim ako budu veći minusi, -5 ili -10 potrebna je veća količina gasa. Dobili smo informaciju da Energoinvest ima ograničene količine od Gasproma i može se desiti da u datom trenutku pristisak opadne i da onda Toplane moraju ići na alternativna goriva, a to bi bio strašan problem", kazao je Hadžiahmetović.

Dodao je da će tražiti da Energovinest osigura gas iz drugih izvora, ili da se omogući Vladi KS da to sama učini.
Šta može učiniti Vlada KS? Kupiti plin iz Srbije?
Dr. Kuca

#26391 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

Kod nas nema cega nema :lol: :bih:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#26392 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

jasib wrote: 07/01/2022 10:56
Hadžiahmetović: U januaru i februaru možda neće biti dovoljno gasa za KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da do utorka naredne sedmice jave na koji način planiraju učestvovati u subvenciji cijene plina, budući da je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla za 37,8 posto.
RS / Od sljedeće sedmice: Poskupljuju gorivo i plin u BiH!

Naglasio je da je prvo poskupljenje plina bilo 1. novembra za 23 posto, a drugo 1. januara za 11 posto.

"Energoinvest po jednoj cijeni kupuje plin, u koju mi nemamo uvid, a po drugoj cijeni ga naplaćuje. To je vrlo netransparentno", poručio je Forto.

Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović kazao je da su dobili informaciju od Energoinvesta da ove zime možda neće biti dovoljno gasa za ovaj kanton.

"Mi dobijamo oko milion kubika, međutim ako budu veći minusi, -5 ili -10 potrebna je veća količina gasa. Dobili smo informaciju da Energoinvest ima ograničene količine od Gasproma i može se desiti da u datom trenutku pristisak opadne i da onda Toplane moraju ići na alternativna goriva, a to bi bio strašan problem", kazao je Hadžiahmetović.

Dodao je da će tražiti da Energovinest osigura gas iz drugih izvora, ili da se omogući Vladi KS da to sama učini.
Šta može učiniti Vlada KS? Kupiti plin iz Srbije?
Ili sto bi sda botovi rekli: ruse institucije drzave
jasib

#26393 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jasib »

Oglasili su se iz kompanije Energoinvesta povodom navoda Vlade Kantona Sarajevo o poskupljenju plina.

Prema njihovim navodima, ukupno povećanje cijene plina kod Gazproma od početka 2021. bilo je više od 86 posto, a da je zahvaljujući poslovnim odlukama Energoinvesta, prelaskom na Turski tok i smanjenjem marži, koje je ranije obračunavao BH Gas, ovako veliko povećanje u najvećoj mjeri kompenzovano te da je povećanje u novembru i decembru 2021. od 23,5 posto i u januaru 2022. od 11 posto bila neminovnost jer su se sve prethodne rezerve potrošile.

Komentarisali su i navode o (ne)sigurnosti distribucije plina.

"Kada je u pitanju stabilnost snabdjevanja plinom i naručene količine, Energoinvest potvrđuje da su s Gazpromom ugovorene potrebne količine gasa, procijenjene na bazi prosječne mjesečne potrošnje na bazi potreba iskazanih od strane potrošača. Prenaglašavanje ekstremnih situacija se prevazilazi uobičajenim tehničkim rješenjima i saradnjom učesnika u gasnom postupku"

Naglasili su da je naručivanje dodatnih količina moguće, ali je potrebno znati da je cijena takvog plina, kako su naveli u Energoinvestu, četiri do pet puta skuplja te je rješenje tim modelom mnogo manje racionalno od tehničke optimizacije koja se za kratke periode uobičajeno primjenjuje.

"Nažalost, iskazivanje spremnosti za naručivanje dodatnih količina po višim cijenama se pokazalo već praznim obećanjima, jer Sarajevogas odbija i danas da plati račun za takve dodatne količine kada je iste trebalo naručiti zbog kvara u Bugarskoj u novembru 2021. i za koje su se načelno saglasili da će iste platiti po bilo kojoj cijeni"
Ovaj dio oko plaćanja mi nije jasan :?
"Vezano za pitanje o cijeni plina koju Energoinvest ima na ulazu u Bosnu i Hercegovinu i plaća Gazpromu do distributera Sarajevogasu, treba znati da Energoinvest ima troškove i plaća sljedeće troškove: troškove carinjenja i špedicije, troškove PDV-a, troškove bankarskih garancija, troškove operatora transportnog sistema Gaspromet Pale, troškove operatora transportnog sistema Sarajevogas Istočno Sarajevo, troškove operatora transportnog sistema BH Gas"
Zašto Energoinvest plaća troškove operatora transportnog sistema Gaspromet Pale, troškove operatora transportnog sistema Sarajevogas Istočno Sarajevo, troškove operatora transportnog sistema BH Gas? I kome plaća te troškove

https://www.klix.ba/biznis/energoinvest ... /220107041
joint union

#26394 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

jasib wrote: 07/01/2022 13:27

Zašto Energoinvest plaća troškove operatora transportnog sistema Gaspromet Pale, troškove operatora transportnog sistema Sarajevogas Istočno Sarajevo, troškove operatora transportnog sistema BH Gas? I kome plaća te troškove

Energoinvest valjda kupuje od Rusa i prodaje Sarajevogasu, Mitallu i po PC-u musterijama. Da bi dobacio gas do tih musterija, treba platiti i transport nekome (kao sto se placa i transport gasovodom juzni tok, ili prije kroz Madjarsku itd), e ti neki su ovi transporteri koje si nabrojao.

Analogija bi bila, da npr firma uvozi balvane u BiH i prodaje ih pilanama (ne bi me cudilo da se ovo fakat i radi, mada u balvanima svih vrsta ne oskudijevamo). Kad ih uveze, ako nema vlastiti prijevoz, mora platiti i nekim kamiondzijama da ih prevezu od mjesta gdje su balvani kupljeni, pa do pilana. Te kamiondzije su kod plina operatori transportnog sistema i to jedini, ne mozes uzeti nekog drugog.
jasib

#26395 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by jasib »

joint union wrote: 07/01/2022 13:41
jasib wrote: 07/01/2022 13:27

Energoinvest valjda kupuje od Rusa i prodaje Sarajevogasu, Mitallu i po PC-u musterijama. Da bi dobacio gas do tih musterija, treba platiti i transport nekome (kao sto se placa i transport gasovodom juzni tok, ili prije kroz Madjarsku itd), e ti neki su ovi transporteri koje si nabrojao.

Analogija bi bila, da npr firma uvozi balvane u BiH i prodaje ih pilanama (ne bi me cudilo da se ovo fakat i radi, mada u balvanima svih vrsta ne oskudijevamo). Kad ih uveze, ako nema vlastiti prijevoz, mora platiti i nekim kamiondzijama da ih prevezu od mjesta gdje su balvani kupljeni, pa do pilana. Te kamiondzije su kod plina operatori transportnog sistema i to jedini, ne mozes uzeti nekog drugog.
Da nije ta logika pogrešna? Ne dobijam ja račun za isporučeni plin od Energoinvesta, nego od Sarajevo-Gas-a, što znači da Sarajevo-Gas kupuje plin od Energoinvesta i meni ga prodaje, uključujući i transport cjevovodima. Ili griješim... :?

Gdje, na kojoj lokaciji domaći trgovci plinom kupuju od Energoinvesta? Čiji su cjevovodi kroz BiH?
studiorum_tuzlaensis

#26396 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by studiorum_tuzlaensis »

a za šta služi BH Gas?
joint union

#26397 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

jasib wrote: 07/01/2022 13:45
joint union wrote: 07/01/2022 13:41

Da nije ta logika pogrešna? Ne dobijam ja račun za isporučeni plin od Energoinvesta, nego od Sarajevo-Gas-a, što znači da Sarajevo-Gas kupuje plin od Energoinvesta i meni ga prodaje, uključujući i transport cjevovodima. Ili griješim... :?

Gdje, na kojoj lokaciji domaći trgovci plinom kupuju od Energoinvesta? Čiji su cjevovodi kroz BiH?
Pa ne dobijas, Energoinest prodaje Sarajevogasu, po cijeni u koju su ukljuceni i PDV i zarada i troskovi trasporta (to rade ti transportni operatori, svaka zemlja ima svog, mi eto, cak i vise). Onda Sarajevogas prodaje tebi i meni, po svojoj cijeni. To ti je isto kao da se pitas sto ne dobijas racun od Gasproma. Sarajevogas je samo jedan od kupaca Energoinvesta, kao sto je Energoinvest jedan od kupaca Gasproma. A ti i ja smo jedni od kupaca od Sarajevogasa.
joint union

#26398 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

studiorum_tuzlaensis wrote: 07/01/2022 13:46 a za šta služi BH Gas?
Operator transportnog sistema gasa, sluzi da dovede gas od tacke ulaza u zemlju, do tacke gdje ga preuzimaju kupci koji imaju svoju infrastrukturu, kao sto je Sarajevogas. Znaci njegovo je da taj gas transportuje, odrzava postrojenja i mrezu, planira prosirenja te svoje transportne mreze...
made_in_sarajevo

#26399 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

https://fb.watch/ao4YBl1xOv/

Hajde molim Vas recite sda i ovom vepru da se ne brukaju vise. Poturak je doktor nauka za iste. Kopa se vise da bi se sljunak prodao :run: date im pare za sine koje nisu kupljene, a sad sine poskupile :run: .

Evo prenesite mu ovako da stranci ne daju avansno kao sto on zamislja, to je nekad bilo pa mu je babo i mater zajedno sa sda pokrala sve avanse. Sad to malo drugacije ide tipa podijeli se na LOTove isplata, pa se dostavi Faktura i ako faktura za uradjeni posao udje u taj datum Lota bit ce isplata. Jebiga nismo jednom na vrat na nos trcali da bi ispostovali naeg kupca kako bi on mogao naplatiti od UNDP npr.
Drugo na ovolikom projektu se moze cijena zastiti pa da ti ne znam.koliko skace ti imas osiguranje da je cijena ista kao i na dan dogovora. To ja radim i meni rade na iznosima od 5000km, a ne milionskim iznosima. I recite mu samo nek suti, tad je najpametniji i najkorisniji.

Inace je odlicno upucen kako se izvlace pare iz budzeta, vidi se da je dobro gradivo naucio u stranci.

Ono vidjelo radove, ono se vozi autobusom, ono bi za mjesec dana zamjenilo kompletnu prugu, ono bi sve. Joj kako ovaj covjek vuce da mu se svaki dan sve jebe na kamaru i da ga se tuce sipkom koju sam ubere. Ne mora nista reci, samo pojavom njegovom meni nije dobro.
thekupus

#26400 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

Zna on to sve, njegov zadatak je da laže.
On u skupštini, a ovih nekoliko botova na forumu.
Nema to obraza nikako.

Znaju da će dio građana zagristi udicu.
Locked