Sto bi bilo besmisleno? Zivis u drzavi sa drugima. Ono nema u buzimu, ima 10 km pored mozda. Da je srece cestitali bi onim na drugom kraju drzave. U dubaiju, centru arapskog svijeta mogu cestitati bozic i ng, al u buzimu, centru graDZanske sda vlasti ne mogu. I onda kaze sto su ovi i bileci nacionalisti. A ovi gore istiJohnnyS wrote: ↑28/12/2021 17:14 Haj mogu shvatiti da je donekle besmisleno staviti u Bužimu Božićnu čestitku, ili bar jedanko smisleno kao čestitati Hanuku ili kinesku novu godinu, ali da se nađe skupina ljudi da se organizira i to razmontira ko da je jebena bomba u pitanju, to mi je stvarno totalno debilno.
SDA-All about
-
Bodkin
#70851 Re: SDA-All about
-
Timmy123
#70852 Re: SDA-All about
Da.Kad samo vidimo silne bilboarde sa Bajramskim čestitkama u Karlovcu,Slunju,Gospiću,Topuskom,Korenici...foxlife wrote: ↑28/12/2021 17:17ne mora buzim imati ni jednog katolika niti onoga ko slavi a zivi tu dovoljno je da jedan auto hr tablica koji su katolici prodje u prolazu kroz buzim da vide da im je taj grad prijateljski i da im zeli sretne praznike iako oni samo prolaze kroz to mjestoBlack swan wrote: ↑28/12/2021 16:41
Kljuc ima 4 katolika i zupu i crkvu
Bihac ima zupu
Krupa ima podrucnu crkvu
Za buzim ne znam
Nikad cuo da ista tamo postoji u ovom kontekstu
-
Timmy123
#70853 Re: SDA-All about
Babo Boysi.Wikipediolog wrote: ↑28/12/2021 15:08Sindrom Kusturica.Timmy123 wrote: ↑28/12/2021 14:42 Najvećim islamofobima na svijetu,sarajevskim liberalnim yugobalijama,smeta što je uklonjen plakat u izrazito religioznoj sredini gdje se čestita Božić katolicima kojih tu nema.Istim tim yugobalijma ne smetaju krsne slave trafostanica,križevi u školama,zabrana bosanskog jezika u sredinama gdje su većina njihovi liberalni prijatelji ustaše i četnici,pa im ne smeta svakakva mraka koja živi i radi u Sarajevu, koja isto to Sarajevo naziva "prostorom džihada".Pa imamo onda njihove prijatelje koji se šprdaju sa ubijenom djecom Sarajeva,pa red onih koji su rokali po Sarajevu,a sad tamo rade,pa onda imamo parade sve i jednog mogućeg četnika po yugobalijskim medijima,pa onda svako malo napade u liberalnom Sarajevu na zamotane žene itd.Ništa to njima ne smeta.I onda to stavlja u svoja pogana usta Bužim.
Vaš je krajnji domet prozivanje ljudi iz Krajine,Sandžaka,istočne Bosne i slizavanje s vašim prijateljima s Pala,Lukavice,Vojkovića...veze vi nemate o Bosni i Hercegovini,pogotovo o ljudima koji su većina tamo gdje vi živite.
-
foxlife
#70854 Re: SDA-All about
ti isto timi iz south parka
kakve veze imaaju bajramske cestitke u karlovcu sa buzimom
druga drzava drugi grad
kako se oni ponasaju je najmanje sto me interesuje
kao sto me u sarajevu ne interesuje kako se ponasa zenica tuzla mostar itd
meni je bitno sta moja sredina cini za gradjane i goste a da li tamo neki karlovac mostar tuzla tjera potencijalne turste me nije briga
e posto si ti sda trol moram malo crtati iako nisam pikaso
prvo mi je vazno moje naselje opstina pa grad pa onda drzava
sarajevo pokazuje da se moze bez zelene gamadi itekako napredovati cak i uz najmanje napore
samo se nadam da ce i ostali u drzavi shvatiti da ih sve ove godine lopovi vode i zato nam nema napretka
ova cestitka je jedan od koraka naprijed ko god stavio
-
foxlife
#70855 Re: SDA-All about
upravo ovo je poentaBodkin wrote: ↑28/12/2021 17:40Sto bi bilo besmisleno? Zivis u drzavi sa drugima. Ono nema u buzimu, ima 10 km pored mozda. Da je srece cestitali bi onim na drugom kraju drzave. U dubaiju, centru arapskog svijeta mogu cestitati bozic i ng, al u buzimu, centru graDZanske sda vlasti ne mogu. I onda kaze sto su ovi i bileci nacionalisti. A ovi gore istiJohnnyS wrote: ↑28/12/2021 17:14 Haj mogu shvatiti da je donekle besmisleno staviti u Bužimu Božićnu čestitku, ili bar jedanko smisleno kao čestitati Hanuku ili kinesku novu godinu, ali da se nađe skupina ljudi da se organizira i to razmontira ko da je jebena bomba u pitanju, to mi je stvarno totalno debilno.
prigovara se srbima kako su nacionalisti a skoro ista stvar se desava i u federaciji kod oba naroda
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#70856 Re: SDA-All about
Kalkulacije u Skupštini Srebrenice: Grujičić tražio smjenu svog čovjeka, spasile ga SDA i DF
Danas je trebalo da bude održana sjednica Skupštine opštine Srebrenica na kojoj bi se glasalo za smjenu potpredsjednika i clana SNSD Radomira Pavlovića.
Tifa Efendić iz SDA i Dželaludina Nukić iz DF-a, su odlučile pružiti podršku Pavloviću, te je Pavlovic clan SNSD-a na taj nacin spasen smjene.
Pavlović je nakon sjednice čak i kazao da je "obavio konsultacije sa nekim političkim partijama" sa kojim je usaglasio prekid sjednice Skupštine.
Koalicija savrseno funkcionise
-
Timmy123
#70857 Re: SDA-All about
Pa ljudi iz Bužima se svakodnevno druže sa ljudima iz pograničnih dijelova Hrvatske i ne smeta im što nema Bajramskih čestitki na bilbordima.Ali isto tako Bužimljanima očito smetaju bilboardi gdje se čestita Božić nekome koga nema u Bužimu.foxlife wrote: ↑28/12/2021 17:58ti isto timi iz south parka
druga drzava drugi grad
meni je bitno sta moja sredina cini za gradjane i goste a da li tamo neki karlovac mostar tuzla tjera potencijalne turste me nije briga
sarajevo pokazuje da se moze bez zelene gamadi itekako napredovati cak i uz najmanje napore
samo se nadam da ce i ostali u drzavi shvatiti da ih sve ove godine lopovi vode i zato nam nema napretka
ova cestitka je jedan od koraka naprijed ko god stavio
-
Bossona
#70858 Re: SDA-All about

SDA-ov ministar Dževad Mahmutović bahato policajcima koji su ga zustavili: Znate li vi ko sam ja!?
Dževad Mahmutović, bivši savjetnik Bakira Izetbegovića i trenutni ministar za ljudska prava BiH
https://www.face.ba/vijesti/bih/sda-ov- ... -V49dhig1o
-
Timmy123
#70859 Re: SDA-All about
Evo i bossone da nam objasni kako je Alija pravio fildžan državu,a Fikret Abdić ga u tome spriječavao. 
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#70860 Re: SDA-All about

Moze u arapskim emiratima, u dubaiju. Ali ne moze u europi u drzavi u kojoj zivi veliki broj krscana...sda logika
-
foxlife
#70861 Re: SDA-All about
problem je upravo u tome smeta im sto tim istim ljudima s kojima se druze neko cestita bozic ispred opstine "grada" ili cega vecTimmy123 wrote: ↑28/12/2021 18:06Pa ljudi iz Bužima se svakodnevno druže sa ljudima iz pograničnih dijelova Hrvatske i ne smeta im što nema Bajramskih čestitki na bilbordima.Ali isto tako Bužimljanima očito smetaju bilboardi gdje se čestita Božić nekome koga nema u Bužimu.foxlife wrote: ↑28/12/2021 17:58
ti isto timi iz south parka
druga drzava drugi grad
ova cestitka je jedan od koraka naprijed ko god stavioU čemu je tvoj problem osim ove šuplje priče?
upravo sto se druze sa tim ljudima je pozeljno da kompletna zajednica pokaze da su im te kosmije bitne a ne da je samo interes u smislu novca
i to nije moj problem nego tvoj jer ocito i tebi smeta to
al uzalud je to objasnjavati jer ili ti je visoka ograda ili imas koristi od ovakvih stvari
- skafiskafsnjak
#70862 Re: SDA-All about
Dobro, emirati nisu mjerilo nizasta.... Prodace dusu za pareizvrsni direktor wrote: ↑28/12/2021 18:11
Moze u arapskim emiratima, u dubaiju. Ali ne moze u europi u drzavi u kojoj zivi veliki broj krscana...sda logika
-
Timmy123
#70863 Re: SDA-All about
Eto,sad meni smeta Božić na kojem se svake godine olešim sa svojim prijateljima koji ga slave.foxlife wrote: ↑28/12/2021 18:12problem je upravo u tome smeta im sto tim istim ljudima s kojima se druze neko cestita bozic ispred opstine "grada" ili cega vecTimmy123 wrote: ↑28/12/2021 18:06
Pa ljudi iz Bužima se svakodnevno druže sa ljudima iz pograničnih dijelova Hrvatske i ne smeta im što nema Bajramskih čestitki na bilbordima.Ali isto tako Bužimljanima očito smetaju bilboardi gdje se čestita Božić nekome koga nema u Bužimu.U čemu je tvoj problem osim ove šuplje priče?
upravo sto se druze sa tim ljudima je pozeljno da kompletna zajednica pokaze da su im te kosmije bitne a ne da je samo interes u smislu novca
al uzalud je to objasnjavati jer ili ti je visoka ograda ili imas koristi od ovakvih stvari
- vee-jay
#70864 Re: SDA-All about
U Njemackoj 51% ljudi su katolici ili evangelisti.Black swan wrote: ↑28/12/2021 09:43dragan uvijek dobije više glasova nego što ima hrvata
![]()
ja stvarno nemam nikakvih problema s ovim potezom SDA
ako tu nema katolika nema se što čestitati božić
isto kao što se nema što prigovarati nepostojanju MULTIKULTURALNOSTI u DONJIM MAMIĆIMA kraj širokog
ti ljudi prvi put susretnu nekog drugačijeg ako odu studirati u mostar
očito je slično i u bužimu
mladi bužimljani prvi put drugog i drugačijeg sretnu u bihaću
i to je realnost i to je BIH
međutim kliksači smetaju donji mamići
a koliko li ima bužima danas?
sve ih ve više i više kako narod umire i odlazi
41% ne pripada ni jednoj religiji.
Svi slave Bozic.
Prije rata svi smo slavili sve sa svima.
A onda je dosla logika "suzivota".
- vee-jay
#70865 Re: SDA-All about
Zasto bi neko iz SA kupio stan u BL?Black swan wrote: ↑28/12/2021 14:21 Torovi su buducnost
Inace biste kupovali stanove i zivjeli po palama i banjoj luci
Ili u Zenici?
Kakve gluposti znas napisati
- vee-jay
#70866 Re: SDA-All about
A onda se po forumu pljuje po Stanivukovicu.Timmy123 wrote: ↑28/12/2021 14:42 Najvećim islamofobima na svijetu,sarajevskim liberalnim yugobalijama,smeta što je uklonjen plakat u izrazito religioznoj sredini gdje se čestita Božić katolicima kojih tu nema.Istim tim yugobalijma ne smetaju krsne slave trafostanica,križevi u školama,zabrana bosanskog jezika u sredinama gdje su većina njihovi liberalni prijatelji ustaše i četnici,pa im ne smeta svakakva mraka koja živi i radi u Sarajevu, koja isto to Sarajevo naziva "prostorom džihada".Pa imamo onda njihove prijatelje koji se šprdaju sa ubijenom djecom Sarajeva,pa red onih koji su rokali po Sarajevu,a sad tamo rade,pa onda imamo parade sve i jednog mogućeg četnika po yugobalijskim medijima,pa onda svako malo napade u liberalnom Sarajevu na zamotane žene itd.Ništa to njima ne smeta.I onda to stavlja u svoja pogana usta Bužim.
Vaš je krajnji domet prozivanje ljudi iz Krajine,Sandžaka,istočne Bosne i slizavanje s vašim prijateljima s Pala,Lukavice,Vojkovića...veze vi nemate o Bosni i Hercegovini,pogotovo o ljudima koji su većina tamo gdje vi živite.
Evo kakve metamorfoze je 25 godina SDA vladavine donijela svome narodu.
Upravo ono cemu su se nadali Milosevic i Karadzic.
-
Wikipediolog
-
foxlife
#70868 Re: SDA-All about
ok samo si potvrdio da ti ovo odgovara iz koristi a ne zato sto je ograda visokaTimmy123 wrote: ↑28/12/2021 18:21Eto,sad meni smeta Božić na kojem se svake godine olešim sa svojim prijateljima koji ga slave.foxlife wrote: ↑28/12/2021 18:12
problem je upravo u tome smeta im sto tim istim ljudima s kojima se druze neko cestita bozic ispred opstine "grada" ili cega vec
al uzalud je to objasnjavati jer ili ti je visoka ograda ili imas koristi od ovakvih stvariBužimljani i Hrvati se ne tako davno zajedno i tekbirali,a sad bi neki od Bužima pravili primitivnu sredinu.Neće moći.I nema čestitanja Božića u Bužimu sa bilboardova koje je platio komunjara Halkić koji se izjašnjava kao Hrvat.
![]()
-
Timmy123
#70869 Re: SDA-All about
Original Dževi.Wikipediolog wrote: ↑28/12/2021 18:35Bossona je Dževad Galijašević, samo mu cvike ne vidiš preko foruma.![]()
-
Timmy123
#70870 Re: SDA-All about
Nisam ti ja Titobalija,nešto si pobrkao.vee-jay wrote: ↑28/12/2021 18:35A onda se po forumu pljuje po Stanivukovicu.Timmy123 wrote: ↑28/12/2021 14:42 Najvećim islamofobima na svijetu,sarajevskim liberalnim yugobalijama,smeta što je uklonjen plakat u izrazito religioznoj sredini gdje se čestita Božić katolicima kojih tu nema.Istim tim yugobalijma ne smetaju krsne slave trafostanica,križevi u školama,zabrana bosanskog jezika u sredinama gdje su većina njihovi liberalni prijatelji ustaše i četnici,pa im ne smeta svakakva mraka koja živi i radi u Sarajevu, koja isto to Sarajevo naziva "prostorom džihada".Pa imamo onda njihove prijatelje koji se šprdaju sa ubijenom djecom Sarajeva,pa red onih koji su rokali po Sarajevu,a sad tamo rade,pa onda imamo parade sve i jednog mogućeg četnika po yugobalijskim medijima,pa onda svako malo napade u liberalnom Sarajevu na zamotane žene itd.Ništa to njima ne smeta.I onda to stavlja u svoja pogana usta Bužim.
Evo kakve metamorfoze je 25 godina SDA vladavine donijela svome narodu.
Upravo ono cemu su se nadali Milosevic i Karadzic.
-
Timmy123
#70871 Re: SDA-All about
Šta mi odgovara?foxlife wrote: ↑28/12/2021 18:37ok samo si potvrdio da ti ovo odgovara iz koristi a ne zato sto je ograda visokaTimmy123 wrote: ↑28/12/2021 18:21
Eto,sad meni smeta Božić na kojem se svake godine olešim sa svojim prijateljima koji ga slave.Bužimljani i Hrvati se ne tako davno zajedno i tekbirali,a sad bi neki od Bužima pravili primitivnu sredinu.Neće moći.I nema čestitanja Božića u Bužimu sa bilboardova koje je platio komunjara Halkić koji se izjašnjava kao Hrvat.
![]()
-
Bossona
#70875 Re: SDA-All about

Razlika između izdajnika Abdića i Izetbegovića je u tome što Abdićeva izdaja nije uspjela zahvaljujući patrioitama i borcima petog korpusa ARBIH koji su spriječili Abdićevu izdaju dok je velizdaja Alije Izetbegovića uspjela, dokaz tome je protivustavno podijeljena i ukinuta RBIH kao i ARBIH i njen peti korpus koji je spriječio Abdićevu izdaju a kojeg je taj isti Alija ukinuo a legalizovao Karadžićevu zločinačko genocidnu tvorevinu i amnestirao Abdićeve saveznike, zločinačko genocidnu tzv. VRS.
Da je veleizdajnik Alija dijelio RBIH prije rata kao i sve godine rata postoje mnogi dokazi, pisani dokumenti i svjedočenja, a washingtonski i daytonski potisii dokaz protivustavnog velizdajničkog kršenja ustava RBIH i njena podjela čiji ustav je MORAO poštovati i zato ga treba posthumno suditi.
MUHAMED FILIPOVIĆ OTKRIO DETALJE IZ 1993. GODINE: Alija i Haris su pristali na podjelu Bosne
Utorak | 20.03.2012.
Kad je Alija Izetbegović potpisao sporazum u Ženevi, u ljeto 1993. godine, kojim se prihvata prijedlog međunarodne zajednice o ustrojstvu Bosne i Hercegovine kao unije tri različite države, tražio sam od njega da ponudi ostavku na mjesto predsjednika BiH, rekao je na gostovanju akademik Muhamed Filipović
Prema njegovim riječima, ovim potpisom unutar BiH bi se stvorila muslimanska državica, što je, kako je rekao, i bio cilj tadašnjih vladajućih institucija.
– Čim se rahmetli Izetbegović vratio u BiH, tražio sam da se napravi sjednica na kojoj sam tražio da zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja granice ustavnih ovlaštenja ponudi svoju ostavku. On, naime, nije obavijestio ni članove Predsjedništva niti ostatak državne delegacije o svom postupku – rekao je Filipović.
Izetbegovićevu odluku, kako navodi Filipović, branio je tada osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić, a rahmetli Duraković je smirio situaciju rekavši da “prespavaju po ovom pitanju i da odluku donesu sutra”.
– Te večeri Alija me pozvao kod sebe u sobu, gdje mi je rekao da je pogriješio i tražio od mene savjet kako da se ta situacija prevaziđe. Ja sam mu rekao “sad ćemo napisati jedno pismo Ovenu (Owen) i Stoltenbergu u kojem ćeš im reći da ti nije jasno da li će takva unija biti jedinstven državnopravni i međunarodni subjekt i da zato poništavaš svoj potpis” – rekao je Filipović.
Kako je akademik Filipović istaknuo, uskoro je nastupilo njegovo isključenje iz delegacije i premješten je na poziciju ambasadora BiH u Švicarskoj.
– Tim potezom sam u cijelosti neutraliziran. Uskoro sam pozvan na Bošnjački sabor, uz objašnjenje da je usvojen moj zahtjev o preimenovanju Muslimana u Bošnjake. Međutim, Sabor je održan da bi se razmatrala odluka o njegovom proglašenju za ustavotvornu skupštinu i donošenju ustava novostvorene bošnjačke države kao i imenovanju Alije Izetbegovića za njenog prvog predsjednika – ustvrdio je Filipović.
Podrum hotela
Naveo je i da se sve to dešavalo u tajnosti, u podrumu hotela “Holiday Inn” i da je među najgorljivijim pristalicama ove ideje bio Haris Silajdžić.
– Na svoje sam uši slušao Silajdžića kako objašnjava da su međunarodni uvjeti takvi da je moguća bošnjačka država, a da međunarodna zajednica kao i Srbija i Hrvatska neće imati ništa protiv toga. Reagirao sam i rekao, “ako je to tako, zašto se radi iza leđa ljudima i borcima trebamo reći da se, onda, prestanu boriti za jedinstvenu BiH”. Dosta ljudi me tada podržalo i uspjeli smo onemogućiti tu avanturu – zaključuje Filipović i dodaje da zbog te ideje o bošnjačkoj državi neke osobe i danas figuriraju veoma visoko u bošnjačkoj politici, no da je takva ideja neizvodljiva.
KAKO SE DIJELILA BOSNA
Alija Izetbegović protivno ustavu dogovorio podjelu RBiH i mogućnost njezina raspada https://priznajem.hr/izdvojeno/evo-kako ... pLGv1fu0E0
"Lukava strategija" - Sefer Halilović
Do tada je podjela Bosne bila posao iza zavjese: javno je vazila prica o suverenoj i cjelovitoj drzavi. I sam sam nasjeo na cjelovitost koja je, zapravo, bila osnovni, temeljni i najveci razlaz izmedu mene i Izetbegovica. Ja sam vjerovao njegovim javnim istupima cak i onda kada se meni prvi put servirala varijanta podjele. Bilo je to jos novembra 1992. Tog dana, ja sam bio u svojoj kancelariji namjeravajuci da poslijepodne obidem jedinice. U neko doba, Predsjednik me zove telefonom i ja se javim. Bio sam iznenaden: "Otkud Vi, Predsjednice?" Kaze: "Zauzeta mi je sekretarica", i pita me sta radim, a ja pricam kako pripremam neke kratke naredbe. "Mozes li malo doci do mene?", kaze. "Mogu, naravno", odgovorim i odmah krenem. U Izetbegovicevom kabinetu zatekao sam njega i Ganica. Kad sam usao, pozdravim: "Esselamu alejkum, Predsjednice. Zdravo, Ganicu." Bio je to moj redovan nacin saljenja sa Ganicem na koji je Ganic, obicno u cetiri oka, reagirao Ijuteci se. Onda bih mu ja rekao: "Ti si bre, Jugosloven." Tako se to zavrsavalo. No, tada sam nakon pozdrava odmah upitao smetam li, sticuci dojam da se vodi ozbiljan razgovor. Rekli su mi: "Ne, ne, samo ti sjedi. Ti si clan Predsjednistva" Sjeo sam, a oni nastavise razgovor:
- "Sta kaze Suljo?", pita Ganic Aliju.
Predsjednik se okrece meni i kaze:
- "Dobro je da ti cujes ovaj razgovor. Pricao sam telefonom sa Ugljaninom i ja ga pitam... (okrece se Ganicu) ... bi li narod u Sandzaku pristao da se zamijeni Sandzak za istocnu Hercegovinu?"
- "I, sta kaze Suljo?", kaze opet Ganic, koji kad razgovara s Alijom sav lebdi i ja redovno imam dojam da ce svakog casa zavrsiti u njegovom krilu. A Izetbegovic, hladan i miran kao da razgovara o prebacivanju sibica iz jednog dzepa u drugi, odgovara:
- "Suljo kaze da bi to narod u Sandzaku sa odusevljenjem prihvatio".
Od muke sam u tom casu zapalio jednu cigaretu. U tom periodu Alija je nastojao da prestane pusiti, pa smo se svi mi oko njega suzdrzavali da zapalimo dok on sam ne uzme cigaretu. Ja pripaljujem, oni nastavljaju razgovor. Ganic kaze:
- "To bi bilo odlicno."
-"Naravno da bi bilo odlicno. Skupiti narod, srediti drzavu i raditi svoja posla", odgovri zadovoljno Predsjednik. Ja sam imao dojam da su potpuno zaboravili na mene razmisljajuci o toj ideji, kad se Ganic okrenu ka meni i rece:
- "Sta ti o tome mislis?"
- "Nista ne mislim. Prva misao koja mi se namece jeste da sam jako iznenadjen, gospodine Ganicu", ozbiljno odgovorih i nastavih: - "Jer, to za sobom povlaci niz posljedice za koje treba mnogo vise pameti od one koja moze stati u ovu moju vojnicku glavu. Uostalom, kad mi bilo sta pokusamo reci sto vi ocijenite da je politika, vi se jako ljutite. A za vas je politika obicno ono sto se ne poklapa s vasim misljenjem i ja se ni o cemu ne bih izjasnjavao."
Do tada sam ja vec uveliko shvatio da se mozes baviti politikom do besvijesti ukoliko podrzavas njihove stavove. U protivnom, cim imas svoje misljenje odmah te podsjete da si vojnik. Ganic je preskocio moju primjedbu, ali i dalje nastoji da me navede na razgovor. Ja ostajem pri tezi daje to politika, da o tome trebaju raspravljati Predsjednistvo, Vlada, politicke stranke... Ukljucio se i Alija i kaze meni: - "Znamo mi da ti to dobro razumijes, i da o tome imas svoje misljenje. Ali zapamti: samo budala ne mijenja misljenje. Nama je jako vazno sta ti mislis i trebalo bi da nam kazes."
- "Dobro" - prihvatim. - "Prvo: to podrazumijeva etnicku podjelu Bosne i Hercegovine i unistavanje bosanske drzave u njenom tisucljetnom trajanju, sto ja mislim da je u najmanju ruku neprihvatljivo. Niti mi na to imamo bilo kakvo pravo. Drugo: to podrazumijeva stvaranje neke minijaturne muslimanske drzavice, sa velikim rizikom kako ce to biti prihvaceno u medunarodnoj javnosti. Trece: to predvida masovna, ili, kako ih je Moljevic nazvao, humana preseljenja naroda. To je radio Staljin u Sovjetskom savezu i pokazalo se potpuno pogresnim. Cetvrto: to podrazumijeva nepostivanje Ustava RBIH i ponistavanje Platforme Predsjednistva koju smo s teskom mukom donijeli. I peto: pored ostalog, malo mi se to cini neozbiljnim. Jer, konacno, istocnu Hercegovinu Karadzic zasad cvrsto drzi, a Sandzak je pod Milosevicem."
Kad sam to rekao, obojica su ustali. Ustadoh i ja. Alija kaze Ganicu:
-"Jesam li ti rekao da s njim na ovu temu ne vrijedi razgovarati. On je navalio: suverena, cjelovita, nedjeljiva i ne odustaje od toga."
Idemo prema vratima. Ja kazem:
- "Nasa odlucnost i nas moral su nase najjace oruzje i to ne smijemo unistiti, a sa ovim bi se to unistilo."
Svi smo izasli iz Izetbegovicevog kabineta. Ganic ode na jednu stranu, ja na drugu, i tek kad sam izasao iz zgrade shvatio sam da Predsjednik i ja nismo obavili nikakav razgovor. Dakle, zbog ovog su me zvali. Bio je to moj prvi direktni susret sa mogucnoscu podjele Bosne. Sve sto se do tada desavalo, a bilo je na tom fonu, shvatao sam kao "tehnicke greske" u pristupu razlicitim pitanjima. Uistinu nisam niti sam mogao pomisliti, a kamoli povjerovati da se na taj nacin, na temu podjele Bosne, ozbiljno, da ne kazem zvanicno, razmislja. Jos samo jednom smo otvoreno i direktno razgovarali na istu temu: u avionu, kada smo se vracali iz Zeneve.
Bio je to i inace poseban put. Iz Sarajeva smo krenuli 1. januara, 1993. godine. Vec u Splitu smo imali zestok okrsaj. Na aerodrom smo stigli prvi, dakle, nasa delegacija iz BiH, a poslije nas je dosla delegacija HVO-a. Vojnu delegaciju BiH smo cinili Siber, Zoranovic i ja. Sa Siberom je bio pratilac, a sa mnom pratilac i prevodilac. Niko mi nista nije rekao, nikakvih posebnih uputstava niti dogovora nije bilo. Sjedili smo u restoranu u aerodromskoj zgradi kada je dosla delegacija HVO-a. Tada sam upoznao Petkovica. Rucali smo, pili kahvu i racunali koliko je vremena ostalo do polijetanja. Nekih pola sata nas je dijelilo od ulaska u avion. U tom casu stigli su Safa Orucevic, Zijo Demirovic, u to vrijeme predsjednik Regionalnog odbora SDA za Hercegovinu, i Jasmin Jaganjac. Kad smo se ispozdravljali, ja sam saznao da idemo malim avionom sa desetak sjedista i da moramo napraviti izbor ko ce ici. Zovne mene Alija i kaze: "Delegacija HVO mora ici u punom sastavu. I Jasmin Jaganjac ide." "Sta ce nam on?", pitam. Kaze: "On je moj savjetnik za vojna pitanja" "Sta sam ja tu, sta smo svi mi?", pitam. On samo ponovi: "On je savjetnik."
Ponovo pitam: "Sta cemo s vojnom delegacijom?" "Neka idu redovnom linijom", odgovori mi. "Predsjednice, ja makar bez Sibera i pratioca ne idem. Siber je moj zamjenik." Pocinje natezanje, jer jednostavno ne mozemo svi stati u avion. Predsjednik mi predlozi: "Koristi mog prevodioca, a dat cu ti ja jednog pratioca." "Imam ja svog pratioca", kazem. Ali, kako se god izracuna, tri covjeka su visak. Onda ja predlozim: "Ako mi ne trebamo, da se vratimo u Sarajevo. Ionako gubimo vrijeme." Predsjednik pocinje da broji na prste: "Ja, Jaganjac, Bakir (Izetbegovic, op. a.), Sabina (Izetbegovic, op. a.), Osmica (Izetbegovicev pratilac, op. a.), Haris (Lukavac, op. a.), Amira (Kapetanovic, op. a.)." Kad doda delegaciju HVO, mi smo visak. Kazem: "Da se mi vratimo u Sarajevo, Predsjednice?"
Razgovori i prebrojavanja se nastavljaju u grupicama. Kazem Siberu i ostalima da postoji mogucnost da nas vrate u Sarajevo. U neko doba, zove me Predsjednik. Kaze: "Evo, nekako smo nasli rjesenje. Ides ti i pratilac, a Siber neka povede ostatak delegacije redovnim saobracajem." I Tunjo je sa nama: i on je Ijut ko puska sto treba ici redovnom linijom. Buni se kao da ga neko dere. Trnka suti. Strasti se polako stisavaju, gotovo svi idu redovnom linijom. Pratilac i ja, zajedno s najuzim Predsjednikovim krugom, smo u avionu. Kad smo dosli u Zenevu, dijelimo se na dvije grupe. U hotelu "Presidente" je Izetbegovic sa Sabinom, Bakirom i trojicom pratilaca, prekoputa njegovog apartmana je moja soba, a do mene je smjesten Jaganjac. Moj pratilac je, sa ostatkom delegacije, u nekom hotelu na drugom kraju grada.
Prva plenarna sjednica je slijedeceg jutra, u 11 sati. Odmah iza deset je dosao moj pratilac i nas dvojica smo izasli u hodnik. Udem u Predsjednikov apartman i vidim: on klanja. Jos je u ogrtacu. Kazem Lukavcu: "Da ne cekam na hodniku, kad krenete kucni mi, molim te, na vrata". Vratimo se Mido i ja u moju sobu i cekamo. Pogledam na sat: deset minuta do jedanaest. Cudim se, niko ne kuca. Izadem iz sobe: pred vratirna je svajcarska policija i policajac mi pokazuje rukom da su oni vec otisli. Ja ne vjerujem, uzmem za kvaku i vidim: vrata zakljucana Pitam Midu: "Znas li engleski?" Kaze: "Little". To sam little zapamtio za citav zivot. Izademo iz hotela, sjednemo u taxi i dodemo do palate Ujedinjenih naroda. Naravno, obojica govorimo engleski rukama. Trazimo bosansku delegaciju. Ali... bosanskaje delegacija i Karadzic, bosanska je delegacija i Boban. Na pregovorima ucestvuje i jugoslovenska delegacija: Cosic, Milosevic, Bulatovic sa ostalom ekipom u kojoj je samo obezbjedenje brojalo oko 200 ljudi. Dakle, palata UN je puna cetnika i ustasa Jedva smo mi nabasali na pravu bosanskohercegovacku delegaciju. Portir nas je prvo poslao Karadzicu.
Nasli smo nase sve na okupu. Ja, iziritiran svime, pridjem i kazem: "Predsjednice, ako nisam trebao, sto sam uopste ovdje?" On se okrenu i pratiocu vrlo ostro rece: "Kako se moglo dogoditi da zaboravimo komandanta?" Covjek otsuti. I nista. Tako je pocela prva runda zenevskih razgovora koja je trajala desetak dana. Poslije toga, imali smo pauzu od nekih cetiri pet dana pa onda nastavak pregovora. Nisam znao gdje je ko proveo dane pauze, ali ja sam putovao prvo u Njemacku, a potom u Tursku.
Na aerodromu u Bonnu iz aviona izlazi prvo Silajdzic, potom moj pratilac i na kraju, ja. U pitanju je zvanicna posjeta i protokolom je odredeno da mene saceka njemacki pukovnik. Stariji covjek, u uniformi, propusti Silajdzica i pita mog pratioca: "Ko je general?" On mu pokaze rukom prema meni. Onda nailazim ja i pukovnik postavlja isto pitanje. Kad sam rekao da vjerovatno mene ceka, imao sam dojam da ce se onesvijestiti. Bilo je to nekoliko dana nakon mog 41. rodendana. Poslije smo isli na veceru i pukovnik se sve vrijeme izvinjavao cudeci se mojim godinama. Ja sam objasnjavao: "Znate, kod nas je rat". Tu noc sam spavao u Genscherovoj vili. Na put u Tursku sa mnom su isli Jaganjac, Salem Sabic i Bakir Izetbegovic. U turskom Generalstabu Jaganjac je napravio incident: nakon mog izlaganja, nastupio je ovako: "Nacelnik je ovdje bio u pravu, ovdje nije bio u pravu..." Turski generali su se gledali, ja sam malo mijenjao boje, ali kad smo se vratili u Zenevu rekao sam Predsjedniku: "lli on, ili ja." U nastavku pregovora, Jaganjac nije ucestvovao.
Na povratku u Sarajevo, opet smo u malom avionu, ali sada je nasa delegacija sama i ima dovoljno mjesta. Predsjednik i ja sjedimo jedan prekoputa drugog, noge nam se dodiruju. Usko je. Tu su sve nase stvari, a medu njima nesto poput daske upakovane u najobicniji karton i zavezano kanapom. Uzgred pitam: "Sta Vam je ovo, Predsjednice?" "E", kaze, "bas da ti pokazem." Uze onu dasku, dugu mozda 80, a siroku recimo 50-tak centimetara, i poce da je odmotava. "Nemojte se", kazem, "zamarati." "Neka", odgovori i odmota izuzetno lijepu sliku dzamije u Palestini, radenu u sedefu. U dnu slike nesto pise na arapskom jeziku. Pitam: "Znate li Vi da citate arapsko pismo?" "Ne znam", veli, "ali znam ovu dovu napamet". Prstom mi pokazuje i uci: "Bismillah irahman...". Kada je sve proucio, kaze mi: "Ovu mi je sliku poklonio Arafat. Bio sam s njim. Imali smo dugacak razgovor. Sudbina palestinskog naroda je vrlo slicna nasoj sudbini." Nisam se slozio: "Sudbina naseg naroda je slicna Jevrejima, jer Palestinac, kad ga protjeraju, stavi kaput preko ramena i ode u Jemen, u Egipat, ode negdje, a Jevrej nema gdje." "To je tema za drugi put, ali vidjet ces da nisi u pravu", odgovori mi Predsjednik i nastavi: "Nego, da ti ispricam sta mi kaze Arafat. Pita me: 'Alija, nude li oni tebi sta? Ja mu kazem: 'Nude, nude, i to dobar komad.' I Arafat kaze: 'Uzmi, Alija. I meni su nudili, pa ja nisam htio, nego hocu sve. Na kraju sam ostao b,ez ista. Uzmi, Alija, dok ti nude, jer ces i ti na kraju ostati bez ista'." Kad je sve ispricao, pogleda ravno u mene i nastavi: "Ti si u opasnoj zabludi. Mi, covjece, treba da uzmemo komad Bosne. Na taj komad Bosne nek' se vrati narod, sredi stanje i napravi drzava. Ovako cemo i mi ostati bez ista."
Tu je onda nastala rasprava. Poceo sam obrazlagati "Mi necemo sve. Mi hocemo da zivimo ravnopravno sa onima koji su uvijek zivjeli u Bosni, ne uskracujuci nikom ko postuje bosansku drzavu nikakvo pravo. Mi samo hocemo da zivimo na cijelom prostoru BiH, jer smo zivjeli na 94% njene teritorije. Niko ne spori pravo bosanskim Hrvatima i Srbima da budu suvereni i ravnopravni, a ako uzmemo komad Bosne - to je onda unistavanje bosanske drzave sa neizvjesnom sudbinom sta ce dalje biti. I konacno, na taj komad zemlje koji nama sada nude, ne mogu stati Muslimani, jer ce, u tom slucaju po zakonu spojenih sudova, Muslimani sa ostalih prostora Balkana teziti ka toj bosanskoj drzavici." Predsjednik kaze: "Nama treba komad na koji ce stati jedno dva miliona stanovnika. Neki ce doci, neki ce otici i taman." Zacutismo obojica.