Ukrajina

Benjo34

#27326 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

Rusiji je mjesto na zapadu. Da se ne lažemo vecina ruskog stanovništva i bježi na zapad, kao i realno što većina ljudi iz svih krajeva svijeta bježi na taj mrski zapad.

Zapravo su mi najjači likovi koji na facebooku po objavama Al Jazere ili drugi medija ostavljaju komentare rusofilske, a kad mu otvorite profil "Iz mjesta Subotica" živi u "Hamburg".

Rusiji je zaista mjesto na zapadu. Pametan narod i prirodno bogata zemlja, koja zaslužuje da ispuni svoj potencijal. Ko zna možda nekad u budućnosti Rusija bude taj inovator nekog novijeg zaista pravednijeg sistema, ali pod Putinom, jok. Taj sistem koji mnogi veličaju a koji rusofili sanjaju je isisao dušu iz država koje su bile pod njim. U Njemačkoj još nisu Istok države oporavili :-)

Svijet postaje, polako ali sigurno, mjesto gdje će sve manje i manje biti granica i gdje će se sve više ljudi miješati, jedni sa drugim, bez obzira na naciju, vjeru, boju kože jer to je budućnost, tehnologija i ekonomija vode ka tome.

Sva ova borba oko granica je glupost, gdje će sirotinja ginuti, za nešto što će vremenom ostati granica na papiru.
sinuhe

#27327 Re: Ukrajina

Post by sinuhe »

Je li Ukrajini mjesto na Zapadu? Ukrajina je slabija strana ali nista ne upucuje da je i zrtva. Morali su biti svjesni rizika svoje vanjske politike. Zasto Finska nije NATO clanica?
Login77777

#27328 Re: Ukrajina

Post by Login77777 »

sinuhe wrote: 27/12/2021 21:17 Je li Ukrajini mjesto na Zapadu? Ukrajina je slabija strana ali nista ne upucuje da je i zrtva. Morali su biti svjesni rizika svoje vanjske politike. Zasto Finska nije NATO clanica?
A zasto Ukrajina ne bi bila clanica NATOa?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#27329 Re: Ukrajina

Post by Challenger_ »

Milenkov buraz wrote: 27/12/2021 20:08Usmeno obećanje ne važi ni kod kurve moj @Challenger a kamoli u međudržavnim odnosima. :oops:
Napuštali su oni i pisane sporazume (Bush Jr, Trump), tu ništa nije novo.
Capljina74

#27330 Re: Ukrajina

Post by Capljina74 »

Login77777 wrote: 27/12/2021 21:22
sinuhe wrote: 27/12/2021 21:17 Je li Ukrajini mjesto na Zapadu? Ukrajina je slabija strana ali nista ne upucuje da je i zrtva. Morali su biti svjesni rizika svoje vanjske politike. Zasto Finska nije NATO clanica?
A zasto Ukrajina ne bi bila clanica NATOa?
Nemere, ne da dajidža.
Milenkov buraz

#27331 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Hipotetički bilo bi ok da BiH (Bošnjaci) okupiraju dijelove Sandžaka u Srbiji recimo, Srbija je morala biti svjesna svoje vanjske politike. Potom Italija vrati dijelove Istre pod svoju jurisdikciju, Njemačka ponovo okupira Sudete...nastavi niz. Fakat se pitam je li meni fali neka daska u glavi ili je pak do drugih ljudi. :oops:
Challenger_

#27332 Re: Ukrajina

Post by Challenger_ »

Veze blage to tamo nema sa teritorijalnim sporom već sa puzećim svjetskim ratom "koji se vodi u etapama", različitim sredstvima. Sa konačnim ciljem koji je, ne praveći se licemjer, ispisao forumaš Prpa:
Prpa.ba wrote: 27/12/2021 20:01 Podrska braci Ukrajincima, nadamo se da ce izdrzati posljednje trzaje umiruce Rusije, a Rusiji naravno zelimo najljepse zelje - da pod NATO patronatom bude konacno izdijeljena na nekih desetak republika, pa da se prilike na istoku konacno stabilizuju. :thumbup:
Challenger_

#27333 Re: Ukrajina

Post by Challenger_ »

Što se tiče ruske javnosti, po dopisniku BBC-a, izgleda da ne mare previše za dramske tonove:
dok još uvijek traju napetosti na rusko-ukrajinskoj granici, a situacija je centralna tema u medijima obje države, prosječno stanovništvo, čini se, kao da se već pomalo naviklo na ove eskalacije te za iste ne mari pretjerano. Naime, korespondent BBC-a iz Rusije, Pavel Aksenov, razgovarao je s Moskovljanima na ulici o aktualnoj situaciji, a većina njih ne pokazuje velik interes za trenutačno stanje te vjeruju da će se situacija riješiti.
advance.hr sa pozivom na BBC
No time for war: Russians see no chance of conflict

There may be hope of US-Russia talks in the new year but the build-up of Russian troops on the Ukrainian border has led to fears of an invasion and all-out war. Commentators and experts in Moscow are as alive to the risk as their Western counterparts, but for most Russians there is little interest.
:arrow: LINK

EDIT: Isto tako, prije nekoliko dana, sprovedena je anketa u Kijevu. Ni tamo ogromna većina građana ne očekuje sukob. Naravno, razbojnička i ratnohuškačka je treća strana.
ANONIMU
Vozim: Mercedesa
Horoskop: Blizanac

#27334 Re: Ukrajina

Post by ANONIMU »

Pozdrav svim simpatizerima naroda Ukrajine :bih:
Milenkov buraz

#27335 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Mislim da niko ovdje ne mrzi Ruse, barem ne ja, kao što neko gore reče Rusiji je mjesto među narodima Evrope, Rusi su vrijedni i pametni ljudi ali Putin sa svojim režimom je remetilački faktor koji traži krv. Kao boje se Rusi NATO-a da ih ne napadne, pa ima li to imalo smila? to je samo opravdanje, kao približavanje NATO pakta Rusiji smatraju agresijom, to je samo poštapalica i opravdanje za jednu vrlo agresivnu politiku. Pa i Nijemci kada su išli na Rusiju imali su motiv i opravdanje da se bore protiv Boljševika i komunizma, za bolje sutra svog naroda, a ne da istrijebe narode.
nosara

#27336 Re: Ukrajina

Post by nosara »

Milenkov buraz wrote: 28/12/2021 07:45 Mislim da niko ovdje ne mrzi Ruse, barem ne ja, kao što neko gore reče Rusiji je mjesto među narodima Evrope, Rusi su vrijedni i pametni ljudi ali Putin sa svojim režimom je remetilački faktor koji traži krv. Kao boje se Rusi NATO-a da ih ne napadne, pa ima li to imalo smila? to je samo opravdanje, kao približavanje NATO pakta Rusiji smatraju agresijom, to je samo poštapalica i opravdanje za jednu vrlo agresivnu politiku. Pa i Nijemci kada su išli na Rusiju imali su motiv i opravdanje da se bore protiv Boljševika i komunizma, za bolje sutra svog naroda, a ne da istrijebe narode.
:lol:
Milenkov buraz

#27337 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

@nosara
Jok išli su radi žita, žena i pljačke k'o gusari. :mrgreen:
AleksoMKD

#27338 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Point. wrote: 27/12/2021 11:36 Svaka suverena država ima pravo da sama odlučuje kojim putem da ide.
Ako je dovoljno jaka da istera put do kraja.
Ili ima saveznike koji bi joj u tome pomogli.
I svakako ako je spremna da istrpi posledice svog izbora.
Point. wrote: 27/12/2021 11:36 Kremljski patuljak misli da ucjenama i prijetnjom oružjem može da zaustavi to?
Mislim da ljudi grese kada misle da je sve ovo samo Putinova odluka.
Ko god da je vladar Rusije nista se ne bi promenilo, cak da je Navalni precjednik Rusije nista se ne bi promenilo. Jednostavno je u interesu Rusije da Ukrajina ne udje u NATO i uvek ce biti tako.
Milenkov buraz

#27339 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Ovo kada preneseš na život ljudi ispalo bi da je meni kao tvom komšiji u interesu da ti i tvoj sin ne dobijete posao u inostranstvu, hipotetički govorim. Meni je fascinantno kako ljudi lako pronalaze izgovore za otvorenu agresiju Rusije. Te strah od NATO, te interes, te ovo, te ono...fascinantno. Možda sutra nekom bude interes da neki od naroda prestanu postojati, ko zna. Ja bih na vašem mjestu bio oprezan sa takvim izjavama.
Milenkov buraz

#27340 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

"Ciljane provokacije" NATO-a u blizini ruskih granica vjerovatno će eskalirati u oružani sukob, izjavio je u ponedjeljak zamjenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.
To je to, nadam se da će Ukrajinci povući sa sobom što više Rusa.
plavi_E

#27341 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Sta Putko hoce sad od Ukrajine. Sprijecio ih je da udju u NATO jer im je stvorio teritorijalni problem a kao takvi ne mogu u NATO. Isto je uradio i sa Gruzijom. Ako mu je cilj samo da Ukrajina ne udje u NATO postigao ga je. Zbog cega sad to iskazivanje sile. Mada je sad tesko reci ko ce popusiti u nekom novom sukobu UKR-RUS. Ukrajinci nisu sjedili skrstenih ruku sve ove godine. Ulozeni su jaki napori na obuku i opremanje Ukrajinaca modernim orizjem.
AleksoMKD

#27342 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Milenkov buraz wrote: 28/12/2021 13:02 Ovo kada preneseš na život ljudi ispalo bi da je meni kao tvom komšiji u interesu da ti i tvoj sin ne dobijete posao u inostranstvu, hipotetički govorim. Meni je fascinantno kako ljudi lako pronalaze izgovore za otvorenu agresiju Rusije. Te strah od NATO, te interes, te ovo, te ono...fascinantno. Možda sutra nekom bude interes da neki od naroda prestanu postojati, ko zna. Ja bih na vašem mjestu bio oprezan sa takvim izjavama.
No mislim da samo realno sagledavam stvari.
Rusija (bez razlike ko je na vlasti) ima interes da Ukrajine nije clanica NATO-a ili bilo kog drugog vojnog saveza. Nama tu fer/ne-fer, jednostavno to je fakt.
Zapad ce Ukrajinu braniti do zadnjeg Ukrajinca, ko sto su Gruziju 2008.

Meni je drago da je Makedonija clanica NATO-a iako najmanje 3 clanice NATO-a rade protiv Makedonije a 2 bi rado da je podele izmedju sebe.
Grcka se obavezala da spor oko imena nece koristiti da koci pristup Makedonije Euroatlanskim integracijama i onda je uradila bas to stvaljajuci veto na nas clansvto u NATO-u.
Mi smo tuzili i dobili spor na Evropskom sudu da bi nam ostale clanice tog istog pakta rekle, "jebiga, legalno ste u pravu, zakon i medjunarodno pravo su na vasoj strani kao i presuda suda, ali smo doneli politicku odluku da ignorisemo presudu" i eto postadosmo Severna Makedonija.
Jaci tlaci.
Odmah posle ulaska u NATO uskace Bugarska i koci pocetak pregovora sa EU trazeci da izmenimo ustav, izbrisemo iz udzbenika istorije i spomenika svugde gde pise "Bugarska okupacija", da priznamo da imamo iste korene i istoriju a sve to radeci dok ignorise presudu istog Evropskog suda da prizna Makedonsku manjinu u Bugarskoj.
Mi smo (za sada) jedini narod na planeti koji nema pravo na samoopredeljenje koje je inace zagarantovano poveljom UN i je jedna od osnovnih Evropskih vrednosti.

Odgovor je jednostavno "znate onu su vec clanica a vi niste". Zato ja ne ocekujem nesto posebno od Evrope osim zabrinutosti i ostrog pisma Kremlju.

Jedino ce Amerika slat nesto pomoci kako bi zajebavali Ruse sto duze i mozda uspeli da delu Evrope uvale svoj (skuplji) gas umesto Ruskog.

Tako da ako realno sagledamo stvari Ukrajina se samosjebala kada je okrenula na zapad.
Mogli su baram mapu pogledat pre nego krenu protiv Ruskih interesa.
Ko i Venecuela i Kuba pre nego su krenuli protiv Americkih.
plavi_E

#27343 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Urajincimaje mozda bolje iskreno neprijateljstvo nego lazno prijateljstvo Rusije. Prijateljstvo Rusije dok rade sta Rusi od njih hoce na duze staze vodi u probleme. Ovako su napokon saznali sta im Rusija iskreno misli.
AleksoMKD

#27344 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

Nema prijateljstva izmedju drzava niti ga je ikada bilo, samo interes.
djugum

#27345 Re: Ukrajina

Post by djugum »

AleksoMKD wrote: 28/12/2021 14:21
Meni je drago da je Makedonija clanica NATO-a iako najmanje 3 clanice NATO-a rade protiv Makedonije a 2 bi rado da je podele izmedju sebe.
Grcka se obavezala da spor oko imena nece koristiti da koci pristup Makedonije Euroatlanskim integracijama i onda je uradila bas to stvaljajuci veto na nas clansvto u NATO-u.
Mi smo tuzili i dobili spor na Evropskom sudu da bi nam ostale clanice tog istog pakta rekle, "jebiga, legalno ste u pravu, zakon i medjunarodno pravo su na vasoj strani kao i presuda suda, ali smo doneli politicku odluku da ignorisemo presudu" i eto postadosmo Severna Makedonija.
Jaci tlaci.
Odmah posle ulaska u NATO uskace Bugarska i koci pocetak pregovora sa EU trazeci da izmenimo ustav, izbrisemo iz udzbenika istorije i spomenika svugde gde pise "Bugarska okupacija", da priznamo da imamo iste korene i istoriju a sve to radeci dok ignorise presudu istog Evropskog suda da prizna Makedonsku manjinu u Bugarskoj.
Mi smo (za sada) jedini narod na planeti koji nema pravo na samoopredeljenje koje je inace zagarantovano poveljom UN i je jedna od osnovnih Evropskih vrednosti.

Odgovor je jednostavno "znate onu su vec clanica a vi niste"
. Zato ja ne ocekujem nesto posebno od Evrope osim zabrinutosti i ostrog pisma Kremlju.
Nevjerovatno. Znaci moras tonu govana pojesti da te prime u klub, a alternativa je dugorocno vjerovatno jos gora. Za sve "novije" republike fakticki vazi ona narodna - neda se usranom do potoka.
AleksoMKD

#27346 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

djugum wrote: 28/12/2021 15:13 Nevjerovatno. Znaci moras tonu govana pojesti da te prime u klub, a alternativa je dugorocno vjerovatno jos gora. Za sve "novije" republike fakticki vazi ona narodna - neda se usranom do potoka.
A zavisi dali neka od clanica ima interes da te zasere.

Ovo sto nam sada Bugarska radi bi bilo kao da sutra Hrvatska trazi od BiH da se promene udzbenici i ustav BiH da su Hrvati i Bosnjaci isti narod sa zajednickim korenima i da su svi istoriski vladari Bosne u stvari Hrvati.

I dok se to ne ispuni nema pristupa NATO-u i EU.
djugum

#27347 Re: Ukrajina

Post by djugum »

AleksoMKD wrote: 28/12/2021 15:26
djugum wrote: 28/12/2021 15:13 Nevjerovatno. Znaci moras tonu govana pojesti da te prime u klub, a alternativa je dugorocno vjerovatno jos gora. Za sve "novije" republike fakticki vazi ona narodna - neda se usranom do potoka.
A zavisi dali neka od clanica ima interes da te zasere.

Ovo sto nam sada Bugarska radi bi bilo kao da sutra Hrvatska trazi od BiH da se promene udzbenici i ustav BiH da su Hrvati i Bosnjaci isti narod sa zajednickim korenima i da su svi istoriski vladari Bosne u stvari Hrvati.

I dok se to ne ispuni nema pristupa NATO-u i EU.
Recimo da historijski gledano na balkanu svi imamo interes da svima zaseremo. :D
AleksoMKD

#27348 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

djugum wrote: 28/12/2021 15:38 Recimo da historijski gledano na balkanu svi imamo interes da svima zaseremo. :D
:D

Edit: lajkao sam post, al izgleda kao thumbdown
djugum

#27349 Re: Ukrajina

Post by djugum »

AleksoMKD wrote: 28/12/2021 16:07
djugum wrote: 28/12/2021 15:38 Recimo da historijski gledano na balkanu svi imamo interes da svima zaseremo. :D
:D

Edit: lajkao sam post, al izgleda kao thumbdown
Bezveze dodali "feature" nebi ni skontao da nisi napisao. :D :D
AleksoMKD

#27350 Re: Ukrajina

Post by AleksoMKD »

https://www.eia.gov/international/analysis/country/UKR

Historically, Ukraine has received the majority of its natural gas imports from Russia. However, following Russia’s annexation of the Crimean Peninsula, Ukraine halted direct natural gas imports from Russia and replaced those imports with natural gas from European countries. Much of the natural gas imported from Europe, however, originates in Russia and travels into Ukraine through reverse flows from central and eastern European countries.

EU pomaze Ukrajini :-)
Post Reply