Milenkov buraz wrote: ↑28/12/2021 13:02
Ovo kada preneseš na život ljudi ispalo bi da je meni kao tvom komšiji u interesu da ti i tvoj sin ne dobijete posao u inostranstvu, hipotetički govorim. Meni je fascinantno kako ljudi lako pronalaze izgovore za otvorenu agresiju Rusije. Te strah od NATO, te interes, te ovo, te ono...fascinantno. Možda sutra nekom bude interes da neki od naroda prestanu postojati, ko zna. Ja bih na vašem mjestu bio oprezan sa takvim izjavama.
No mislim da samo realno sagledavam stvari.
Rusija (bez razlike ko je na vlasti) ima interes da Ukrajine nije clanica NATO-a ili bilo kog drugog vojnog saveza. Nama tu fer/ne-fer, jednostavno to je fakt.
Zapad ce Ukrajinu braniti do zadnjeg Ukrajinca, ko sto su Gruziju 2008.
Meni je drago da je Makedonija clanica NATO-a iako najmanje 3 clanice NATO-a rade protiv Makedonije a 2 bi rado da je podele izmedju sebe.
Grcka se obavezala da spor oko imena nece koristiti da koci pristup Makedonije Euroatlanskim integracijama i onda je uradila bas to stvaljajuci veto na nas clansvto u NATO-u.
Mi smo tuzili i dobili spor na Evropskom sudu da bi nam ostale clanice tog istog pakta rekle, "jebiga, legalno ste u pravu, zakon i medjunarodno pravo su na vasoj strani kao i presuda suda, ali smo doneli politicku odluku da ignorisemo presudu" i eto postadosmo Severna Makedonija.
Jaci tlaci.
Odmah posle ulaska u NATO uskace Bugarska i koci pocetak pregovora sa EU trazeci da izmenimo ustav, izbrisemo iz udzbenika istorije i spomenika svugde gde pise "Bugarska okupacija", da priznamo da imamo iste korene i istoriju a sve to radeci dok ignorise presudu istog Evropskog suda da prizna Makedonsku manjinu u Bugarskoj.
Mi smo (za sada) jedini narod na planeti koji nema pravo na samoopredeljenje koje je inace zagarantovano poveljom UN i je jedna od osnovnih Evropskih vrednosti.
Odgovor je jednostavno "znate onu su vec clanica a vi niste". Zato ja ne ocekujem nesto posebno od Evrope osim zabrinutosti i ostrog pisma Kremlju.
Jedino ce Amerika slat nesto pomoci kako bi zajebavali Ruse sto duze i mozda uspeli da delu Evrope uvale svoj (skuplji) gas umesto Ruskog.
Tako da ako realno sagledamo stvari Ukrajina se samosjebala kada je okrenula na zapad.
Mogli su baram mapu pogledat pre nego krenu protiv Ruskih interesa.
Ko i Venecuela i Kuba pre nego su krenuli protiv Americkih.