Ne, nije to moj odgovor.no_sikiriki wrote: ↑26/12/2021 13:39Ne znam na osnovu čega zaključuješ da sam možda ustala na lijevu nogu. Možda jer postavljam suviše direktna pitanja?Hakiz wrote: ↑26/12/2021 13:03
Ustala na lijevu nogu?
Da bi se bilo sigurno u to kakvi smo stvarno, trebalo bi ukinuti zakone i moralne norme. Kako je to nemoguće, nećeš dobiti odgovor.
Samo izmišljanje moralnih normi i zakona, to da smo uvidjeli da nam trebaju, daje neke odgovore. Ali i potreba za tim normama i zakonima, razlog zašto nam trebaju, takođe daje odgovore. Ne bi ih donijeli pod jedan da neka ponašanja nisu neprihvatljiva i pod dva da ta ponašanja nisu tako masovna da se moraju sankcionisati. Rijetko se zakoni donose zbog rijetkih pojava koje izazivaju "zanemarivu" posljedicu, donose se zbog regulisanja opšteg ponašanja i masovnih posljedica tog ponašanja.
Pa je pitanje da nema zakona i morala, da se ponašamo kako hoćemo bez zakonskih posljedica, da li bi "lošeg ponašanja" bilo više, manje ili jednako u poređenju sa postojanjem normi ponašanja. Ali to sada možemo samo nagađati.
Znači, tvoj odgovor je da nisi siguran da li bi lično silovao neku ženu, zbog nemogućnosti zamišljanja nepostojanja zakonskih i moralnih normi?
Moj idgovor je da pitanje nema smisla. I ja sam determiniran običajima, kulturom, tradicijom, vaspitavanjem, itd koji na mene, kao i na sve, djeluju he samo svjesno, nego i podsvjesno.
Da bih ti odgovorio, trebalo bi sve to izbrisati, a to je nemoguće.
Tako da odgovor ti ne mogu dati jer samo pitanje nema smisla. Nije glupo, neću to reći, nego nema smisla, nemoguće je.
I ja postavljam takvo, nemoguće, besmidleno, pitanje na primjer u raspravama o religiji: Da li bi vjernici abrahamskih religija poštovali religijska pravila, pa i boga samog, da nema straha od pakla i nade u raj? To je besmisleno, sve da sad ukine se ideja raja i pakla u tim religijama, isuviše je ugrađena da bi se podsvjesno ignorisala.