INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tramvajtrojka

#776 Re: Poskupljenja

Post by tramvajtrojka »

Maharadza wrote: 24/12/2021 02:14
vjeshalica wrote: 23/12/2021 11:09 Image

Image
Image

Šta će švabe, jača kupovna moć unas, čim nema revolucije. 8-)
kod mas Philadelphija oko 4.50 marke , zott jogurt 1.40 , red bull oko tricka, ovaj garnier je oko sedam mara

i sto je najgore odes svako 15 dana i sjebes se u život koliko sta kosta :run: :run: :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#777 Re: Poskupljenja

Post by Truba »

https://avaz.ba/vijesti/bih/705798/haya ... 60-radnika

Dobra strana poskupljenja :mrgreen:
Nema vise hajata :(

Jadni ljudi ali oni podrzavaju vlast
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#778 Re: Poskupljenja

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 24/12/2021 21:39

Image

kod mas Philadelphija oko 4.50 marke , zott jogurt 1.40 , red bull oko tricka, ovaj garnier je oko sedam mara

i sto je najgore odes svako 15 dana i sjebes se u život koliko sta kosta :run: :run: :run:
A gdje nađošte toliko redukovane cijene u DE?
last mohicans

#779 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

sehohari wrote: 24/12/2021 23:35
tramvajtrojka wrote: 24/12/2021 21:39

Pa u DE, ja bio za vikend. Svojim očima se uvjerio. Ovaj puter sa slike je u Kauflandu bio 1.29, Nutella 750+75 gratis 2.66 itd. Zanimljiv ovaj trojka, na temi vlada KS grcevito brani Fortu i pljuje po "uhljebima", sto na osnovu povecanja troskova zivota traze povecanje osnovice,a za koje je evo i sam priznao. A inače su mu svi mu uhljebi od medicinara do policajaca i prosvjetara..
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#780 Re: Poskupljenja

Post by PreWiBa »

last mohicans wrote: 24/12/2021 23:48
sehohari wrote: 24/12/2021 23:35

Pa u DE, ja bio za vikend. Svojim očima se uvjerio. Ovaj puter sa slike je u Kauflandu bio 1.29, Nutella 750+75 gratis 2.66 itd. Zanimljiv ovaj trojka, na temi vlada KS grcevito brani Fortu i pljuje po "uhljebima", sto na osnovu povecanja troskova zivota traze povecanje osnovice,a za koje je evo i sam priznao. A inače su mu svi mu uhljebi od medicinara do policajaca i prosvjetara..
Ne, ne. Ja sam u DE, zato i pitam. Ja rijetko kad dođem na tu cijenu...

Inače je i ovdje u zadnjih godinu dana sve masovno poskupilo, i to rapidnim tempom, ako je to neka utjeha...
Nema stvari koja nije poskupila nekih 50%
last mohicans

#781 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

sehohari wrote: 24/12/2021 23:50
last mohicans wrote: 24/12/2021 23:48

Inače je i ovdje u zadnjih godinu dana sve masovno poskupilo, i to rapidnim tempom, ako je to neka utjeha...
Prati one letke njihove, na netu, doduse ovo je sad bilo zadnji vikend pred Bozic,pa je dosta akcija bilo. Generalno, akcije kod njih su bas akcije, a ne kao kod nas, napuca cijenu,pa je lafo umanji, a ona i dalje skupa. Meso je i dalje duplo, pile je na akcije oko 4.99 eura po kg, ali sam se začudio u Lidlu da je losos kg bio 14 eura sto je opet jeftinije nego kod nas. Ostalo meso je skoro duplo, sam znas.
mirsek

#782 Re: Poskupljenja

Post by mirsek »

Samo da dodam da su u Americi tehnika i hrana, cak i neka organska hrana, jeftiniji nego kod nas.
Dosla rodbina iz Amerike, ne mogu se nacuditi visokim cijenama po nasim marketima.
Last edited by mirsek on 25/12/2021 00:22, edited 1 time in total.
last mohicans

#783 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

Ma mislim da je USA po pitanju hrane najjeftinija na svijetu. Drug mi je zivio tamo. Walmart tata mata. Za Aziju nisam siguran.
mirsek

#784 Re: Poskupljenja

Post by mirsek »

last mohicans wrote: 24/12/2021 23:52
sehohari wrote: 24/12/2021 23:50

Prati one letke njihove, na netu, doduse ovo je sad bilo zadnji vikend pred Bozic,pa je dosta akcija bilo. Generalno, akcije kod njih su bas akcije, a ne kao kod nas, napuca cijenu,pa je lafo umanji, a ona i dalje skupa. Meso je i dalje duplo, pile je na akcije oko 4.99 eura po kg, ali sam se začudio u Lidlu da je losos kg bio 14 eura sto je opet jeftinije nego kod nas. Ostalo meso je skoro duplo, sam znas.
Losos je malo jeftiniji kod nas, ako mislis na ovakve filete lososa.
https://www.konzumshop.ba/#!/products/6 ... 400gr-ledo
last mohicans

#785 Re: Poskupljenja

Post by last mohicans »

mirsek wrote: 25/12/2021 00:02
Ovakav je bio, samo pakovanje od 500g 6.99, a ovaj je od 300g je bio 3.99. Ja poletio za ovaj veci, misleci da je 3.99,a znas kako su u Lidlu cijene iznad, ne kao kod ostalih. Nije bio zaleđen,vec svjez. Ovaj Ledo zaleđeni sam uzimao,ima mi onaj smek zaleđenog,ne kupujem ga.
Image
okanomalo

#786 Re: Poskupljenja

Post by okanomalo »

dizu cijene ili smanjuju gramazu. nece me iznenaditi ako kupim samo kesicu bez proizvoda.

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#787 Re: Poskupljenja

Post by konektovan »

okanomalo wrote: 25/12/2021 00:49 dizu cijene ili smanjuju gramazu. nece me iznenaditi ako kupim samo kesicu bez proizvoda.

Image
Okano,..manje ulagati u nokte, više u nutellu.. :wink: :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#788 Re: Poskupljenja

Post by Chmoljo »

joj strehe za nutellu :shock:
Messier

#789 Re: Poskupljenja

Post by Messier »

Ko nekad Atributi
ElRe

#790 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

Black swan wrote: 22/12/2021 22:42 Mozda ima veze sto je njih 70 milijuna i nema tolko transporta do bih :mrgreen: carina ovo ono
Mi smo van eu
Trece zemlje
U proteklom periodu sa par prijatelja sam pokušavao da napravim računicu za uvoz nekoliko proizvoda široke potrošnje (hrana, higijena) koji su u matičnoj zemlji povoljni i sa tim cijenama (bez njihovog PDVa) bi uz adekvatan marketing imali prolaz u BiH. Kada smo slali upite i količine koje nisu male za BH tržište dobili smo izvozne cijene koje su u rangu cijena u maloprodaji na matičnom tržištu i odustali smo jer treba platiti transport, naš PDV, našu maržu.

Ranije sam češće išao poslom u Slovačku i znam da su kod njih cijene bile manje-više kao kod nas, tako da sam sada poprilično siguran da krajnje cijena zavisi od veličine tržišta i konkurencije.
Ako neko može čisto za poredjenje bilo bi praktično da uporedi cijene sa tržišta Estonije, Latvije, Holandije, Češke. To su neke evropske zemlje koje bismo mogli porediti.
ElRe

#791 Re: Poskupljenja

Post by ElRe »

Juče Amko Bulevar na akciji Lactalis Turska maslac 3.95 KM :) Bio je i u Konzumu prije nekoliko vikenda 2.95 KM
Btw, Ducat i MIG su takođe Lactalis.
bumerangss

#792 Re: Poskupljenja

Post by bumerangss »

Suhe šljive bez košpica proizvodjač VOČAR mislim iz Brčkog su bile extra i do prije pola godine su bile 2,35 KM a konzumove Kplus oko 1,85 KM 200 grama i nisu loše ali su Vočar bile bolje

Jućer u Konzumu te iste Vočar šljive i to na akciji 2,95 KM :-) i budala uzmem 3 kesice i kvalitet ni blizu prošlogodišnjim, presuhe, žilave, manje slatke... :oops:
Hakiz

#793 Re: Poskupljenja

Post by Hakiz »

mirsek wrote: 25/12/2021 00:02
File lososa, očišćen itd je kod nas oko 35 KM za 1 kg. Odresci sa onom kosti u njima, jutros kupio 400 g koštalo me 11 KM. U ribarnici, ne supermarket.
akcija007

#794 Re: Poskupljenja

Post by akcija007 »

Dukat Gradacac je mlijeko poskupio. 2,8% je bilo 1,35 sada je 1,65 KM
Tesla Edison

#795 Re: Poskupljenja

Post by Tesla Edison »

Mene interesuje, šta će se desiti ako EP ustraje na 350%-nom poskupljenju struje za pravna lica?

Ognomnom broju firmi za koje znam lično, došao je ugovor na adresu sa povećanjem od cca. 350%. Niti jedna od tih firmi neće moći nastaviti poslovanje, posebno IT firme, prehrambena industrija i svi oni kojima je struja esencijalno bitna za poslovanje. Takvih je oko 90%, što javnih, što privatnih.

Oni koji to i prihvate, drastićno će morati povećati cijene proizvoda, tako da, ako prežive mljekare, mlijeko će biti 5,5-6KM po litri, ulje oko 8, voda će drastično poskupiti jer pumpe trebaju struju, telekomunikacije isto, ako prežive uopšte. Internet će imati samo rijetki i vraćamo se u 1997. godinu po tim pitanju. Najmanje će osjetiti taksisti, ali zbog ostalog lančanih poskupljenja, i njima će biti upitan opstanak i egzistencija. Problem će imati i sama EP, jer neće imati od koga naplatiti struju.

O ogromnom broju nezaposlenih uslijed propadanja firmi da i ne govorim. Nema vraćanja kredita, banke će se poljuljati pravo, penzije obustaviti jer neće biti priliva,.... opšti haos.

Meni nikako nije jasna ova pasivnost Federalne vlade u vezi ovog problema. Povećanje cijene struje od 100, 200, 300, 350%... znači kraj privrede u FBiH i opšti ekonomski kolaps, siromaštvo,....

Ne razumijem ovu pasivnost nikako. Zar je moguće da su toliko glupi da ovo ne vide? Zar je moguće da su toliko nakrali i obogatili se, da uopšte ne mogu pojmiti stvarnost i realnost?
Znam kakva je to sorta ljudi, ali od njih takvih, previše je.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#796 Re: Poskupljenja

Post by Bobi »

@Tesla Edison ne budi naivan :mrgreen: , vecina tih sto kukaju imaju extra profit a još se i hvale evropskom produktivnosti :D. Nek daju uvid u knjigovodstvo samo 5 minuta pa da vidiš kako posluju.
Tesla Edison

#797 Re: Poskupljenja

Post by Tesla Edison »

Bobi wrote: 26/12/2021 08:54 @Tesla Edison ne budi naivan :mrgreen: , vecina tih sto kukaju imaju extra profit a još se i hvale evropskom produktivnosti :D. Nek daju uvid u knjigovodstvo samo 5 minuta pa da vidiš kako posluju.
Ma Bobi, nema to veze sa tim. Znaš šta znači 350%? Ovo obuhvata sve, i ko ima i ko nema. Ogroman broj firmi posluje na granici isplativosti, iako su možda prije pandemije i bili solventni, sada nisu sigurno. Ne možemo to gledati tako, ni u kom slučaju.

Ako ovo ostane ovako, sve što sam napisao je najoptimističniji scenarij onoga što nas čeka. Jer lančano ode sve, i to ravno u PM. Ti što imaju extra profit će možda i opstati, ali će sve što proizvode/distribuiraju/prodaju/izvoze imati i extra povećanje cijena, i odnosnmo u helać.

Danas je struja sve. Bez svega se može, i bez vode, i bez plina, bez svega, samo bez struje ne može i to ako ovoliko poskupi, to je kraj ekonomije (ove federalne).

Kad struja poskupi, kao esencijalni resurs sve ode 3,5 puta gore.

Dakle:

Mlijeko ide na 4, 5 ili 6 KM po litri,
Ulje ide na oko 9,
Brašno na 40 KM za vreću od 20 kg,

Zatim "luksuz":

Obična kablovska na minimum 70-80 KM,
Internet najjeftini paket na oko 60 KM,
Tramvajski prijevoz se gasi vjerovatno, kao i trolejbuski,
Gorivo, na oko 8,5 KM po litri,
.
.
.
.
.
.
.

O otkazima, ogromnom nezaposlenošću koja sleduje, da i ne pišem.

I tako dalje. Sve ono u čemu struja "učestvuje", u proizvodnji i uslugama, cijena ide 350% gore, bez obzira na to što kažeš, imala ta, ili te, firme extra profit ili ne. Ode sve u PM.

Bojim se da smo dijelom i sami krivi zbog plitkog razmišljanja. Nek vlasniku, recimo Binga, crkne krava, ima para, nek poskupi, a što se sa tim sve lančano otići u vraga, to izgleda nikog ne zanima dok se ne desi, a kad se desi, biće kulu lele, šta ovo bi. A biće upravo ovako kako sam napisao.
Last edited by Tesla Edison on 26/12/2021 09:17, edited 1 time in total.
Ci-Nick

#798 Re: Poskupljenja

Post by Ci-Nick »

Tesla Edison wrote: 26/12/2021 08:44 Mene interesuje, šta će se desiti ako EP ustraje na 350%-nom poskupljenju struje za pravna lica?

Ognomnom broju firmi za koje znam lično, došao je ugovor na adresu sa povećanjem od cca. 350%. Niti jedna od tih firmi neće moći nastaviti poslovanje, posebno IT firme, prehrambena industrija i svi oni kojima je struja esencijalno bitna za poslovanje. Takvih je oko 90%, što javnih, što privatnih.

Oni koji to i prihvate, drastićno će morati povećati cijene proizvoda, tako da, ako prežive mljekare, mlijeko će biti 5,5-6KM po litri, ulje oko 8, voda će drastično poskupiti jer pumpe trebaju struju, telekomunikacije isto, ako prežive uopšte. Internet će imati samo rijetki i vraćamo se u 1997. godinu po tim pitanju. Najmanje će osjetiti taksisti, ali zbog ostalog lančanih poskupljenja, i njima će biti upitan opstanak i egzistencija. Problem će imati i sama EP, jer neće imati od koga naplatiti struju.

O ogromnom broju nezaposlenih uslijed propadanja firmi da i ne govorim. Nema vraćanja kredita, banke će se poljuljati pravo, penzije obustaviti jer neće biti priliva,.... opšti haos.

Meni nikako nije jasna ova pasivnost Federalne vlade u vezi ovog problema. Povećanje cijene struje od 100, 200, 300, 350%... znači kraj privrede u FBiH i opšti ekonomski kolaps, siromaštvo,....

Ne razumijem ovu pasivnost nikako. Zar je moguće da su toliko glupi da ovo ne vide? Zar je moguće da su toliko nakrali i obogatili se, da uopšte ne mogu pojmiti stvarnost i realnost?
EP ne "ustrajava" na poskupljenju, ali nema zakonski okvir da prodaje ispod tržišne cijene, ne smije prodavati ispod tržišne cijene dok se zakon ne promjeni.
Ovlastit će se Vlada FBiH za koji dan, Zakon treba još da prođe Dom Naroda FBiH i onda mogu djelovati i ograničiti cijenu kad je poskupljenje veće od 50%.
Dakle bit će određena maksimalna cijena od cca 75 eura i nju će plaćati Mittal, ostali će plaćati vjerovatno niže ali uz ograničenje količine. To je tražila Elektroprivreda.
I za domaćinstva je trebalo uvesti ograničenje količine na npr. 300 KWh, iznad te potrošeno po većoj cijeni. Zašto da neko ko se rasipa zagrijava kuću od 500 m2 ima istu ( socijalnu cijenu ) za ukupno potrošenu el. energiju isto kao i penzioner.
Tesla Edison

#799 Re: Poskupljenja

Post by Tesla Edison »

Ci-Nick wrote: 26/12/2021 09:14
Tesla Edison wrote: 26/12/2021 08:44 Mene interesuje, šta će se desiti ako EP ustraje na 350%-nom poskupljenju struje za pravna lica?

EP ne "ustrajava" na poskupljenju, ali nema zakonski okvir da prodaje ispod tržišne cijene, ne smije prodavati ispod tržišne cijene dok se zakon ne promjeni.
Ovlastit će se Vlada FBiH za koji dan, Zakon treba još da prođe Dom Naroda FBiH i onda mogu djelovati i ograničiti cijenu kad je poskupljenje veće od 50%.
Dakle bit će određena maksimalna cijena od cca 75 eura i nju će plaćati Mittal, ostali će plaćati vjerovatno niže ali uz ograničenje količine. To je tražila Elektroprivreda.
I za domaćinstva je trebalo uvesti ograničenje količine na npr. 300 KWh, iznad te potrošeno po većoj cijeni. Zašto da neko ko se rasipa zagrijava kuću od 500 m2 ima istu ( socijalnu cijenu ) za ukupno potrošenu el. energiju isto kao i penzioner.
Nebitno ko ustrajava, ovo boldirano nam je kraj. Znaš kad će ovo proći u DN? Nikad.

DN je uslovljen IZ, i od ovoga nema ništa. Ako se ne pronađe neki drugi model, slobodno prestanite sa čestitanjem Nove godine, jer neće biti ni sretna ni uspješna, već mučna, tegobama i siromašna.
crveni_makovi

#800 Re: Poskupljenja

Post by crveni_makovi »

Sarajmen wrote: 26/12/2021 08:59 Što je krompir nagrdno poskupio cca 200%, zna li se šta je uzrok.
Kod nas je ove godine kod većine ljudi zbog dugotrajnih vrelina, suše i manjka resursa (vještačko navodnjavanje i ljudi za rad prvenstveno) kod većine komšija loš, sitan s značajno manjim prinosom.
Osim toga, ovo ljeto smo prvi put otkako ja živim imali kod nas dosad neviđena krda divljih svinja koja su mnogim ljudima uništile ljetinu.
Mi konkretno smo spasili odličan krompir i nisu nam se uvlačile u paradajz a sve ostale kulture su nam bukvalno preorale kao da je zemlja sitno isfrezana bezbroj puta.
Prvi put kad su dolazile, išla sam rano ujutro obići bašču i na prvu nisam mogla shvatiti u šta gledam. Svaka stabljika kukuruza koje sam baš htjela pobrati tog dana je bila savijena kao da je ljudska ruka savila da dohvati sebi klip i svaki kukuruz je pojeden bez traga klipu. Poslije je sve bilo samo još bezbroj puta gore. Jako loša godina.
Post Reply