kod mas Philadelphija oko 4.50 marke , zott jogurt 1.40 , red bull oko tricka, ovaj garnier je oko sedam mara
i sto je najgore odes svako 15 dana i sjebes se u život koliko sta kosta
Moderator: anex
A gdje nađošte toliko redukovane cijene u DE?tramvajtrojka wrote: ↑24/12/2021 21:39kod mas Philadelphija oko 4.50 marke , zott jogurt 1.40 , red bull oko tricka, ovaj garnier je oko sedam mara
i sto je najgore odes svako 15 dana i sjebes se u život koliko sta kosta![]()
![]()
![]()
Pa u DE, ja bio za vikend. Svojim očima se uvjerio. Ovaj puter sa slike je u Kauflandu bio 1.29, Nutella 750+75 gratis 2.66 itd. Zanimljiv ovaj trojka, na temi vlada KS grcevito brani Fortu i pljuje po "uhljebima", sto na osnovu povecanja troskova zivota traze povecanje osnovice,a za koje je evo i sam priznao. A inače su mu svi mu uhljebi od medicinara do policajaca i prosvjetara..sehohari wrote: ↑24/12/2021 23:35A gdje nađošte toliko redukovane cijene u DE?tramvajtrojka wrote: ↑24/12/2021 21:39
kod mas Philadelphija oko 4.50 marke , zott jogurt 1.40 , red bull oko tricka, ovaj garnier je oko sedam mara
i sto je najgore odes svako 15 dana i sjebes se u život koliko sta kosta![]()
![]()
![]()
Ne, ne. Ja sam u DE, zato i pitam. Ja rijetko kad dođem na tu cijenu...last mohicans wrote: ↑24/12/2021 23:48Pa u DE, ja bio za vikend. Svojim očima se uvjerio. Ovaj puter sa slike je u Kauflandu bio 1.29, Nutella 750+75 gratis 2.66 itd. Zanimljiv ovaj trojka, na temi vlada KS grcevito brani Fortu i pljuje po "uhljebima", sto na osnovu povecanja troskova zivota traze povecanje osnovice,a za koje je evo i sam priznao. A inače su mu svi mu uhljebi od medicinara do policajaca i prosvjetara..
Prati one letke njihove, na netu, doduse ovo je sad bilo zadnji vikend pred Bozic,pa je dosta akcija bilo. Generalno, akcije kod njih su bas akcije, a ne kao kod nas, napuca cijenu,pa je lafo umanji, a ona i dalje skupa. Meso je i dalje duplo, pile je na akcije oko 4.99 eura po kg, ali sam se začudio u Lidlu da je losos kg bio 14 eura sto je opet jeftinije nego kod nas. Ostalo meso je skoro duplo, sam znas.sehohari wrote: ↑24/12/2021 23:50Ne, ne. Ja sam u DE, zato i pitam. Ja rijetko kad dođem na tu cijenu...last mohicans wrote: ↑24/12/2021 23:48
Pa u DE, ja bio za vikend. Svojim očima se uvjerio. Ovaj puter sa slike je u Kauflandu bio 1.29, Nutella 750+75 gratis 2.66 itd. Zanimljiv ovaj trojka, na temi vlada KS grcevito brani Fortu i pljuje po "uhljebima", sto na osnovu povecanja troskova zivota traze povecanje osnovice,a za koje je evo i sam priznao. A inače su mu svi mu uhljebi od medicinara do policajaca i prosvjetara..
Inače je i ovdje u zadnjih godinu dana sve masovno poskupilo, i to rapidnim tempom, ako je to neka utjeha...
Nema stvari koja nije poskupila nekih 50%
Losos je malo jeftiniji kod nas, ako mislis na ovakve filete lososa.last mohicans wrote: ↑24/12/2021 23:52Prati one letke njihove, na netu, doduse ovo je sad bilo zadnji vikend pred Bozic,pa je dosta akcija bilo. Generalno, akcije kod njih su bas akcije, a ne kao kod nas, napuca cijenu,pa je lafo umanji, a ona i dalje skupa. Meso je i dalje duplo, pile je na akcije oko 4.99 eura po kg, ali sam se začudio u Lidlu da je losos kg bio 14 eura sto je opet jeftinije nego kod nas. Ostalo meso je skoro duplo, sam znas.
Ovakav je bio, samo pakovanje od 500g 6.99, a ovaj je od 300g je bio 3.99. Ja poletio za ovaj veci, misleci da je 3.99,a znas kako su u Lidlu cijene iznad, ne kao kod ostalih. Nije bio zaleđen,vec svjez. Ovaj Ledo zaleđeni sam uzimao,ima mi onaj smek zaleđenog,ne kupujem ga.mirsek wrote: ↑25/12/2021 00:02Losos je malo jeftiniji kod nas, ako mislis na ovakve filete lososa.last mohicans wrote: ↑24/12/2021 23:52
Prati one letke njihove, na netu, doduse ovo je sad bilo zadnji vikend pred Bozic,pa je dosta akcija bilo. Generalno, akcije kod njih su bas akcije, a ne kao kod nas, napuca cijenu,pa je lafo umanji, a ona i dalje skupa. Meso je i dalje duplo, pile je na akcije oko 4.99 eura po kg, ali sam se začudio u Lidlu da je losos kg bio 14 eura sto je opet jeftinije nego kod nas. Ostalo meso je skoro duplo, sam znas.
https://www.konzumshop.ba/#!/products/6 ... 400gr-ledo

U proteklom periodu sa par prijatelja sam pokušavao da napravim računicu za uvoz nekoliko proizvoda široke potrošnje (hrana, higijena) koji su u matičnoj zemlji povoljni i sa tim cijenama (bez njihovog PDVa) bi uz adekvatan marketing imali prolaz u BiH. Kada smo slali upite i količine koje nisu male za BH tržište dobili smo izvozne cijene koje su u rangu cijena u maloprodaji na matičnom tržištu i odustali smo jer treba platiti transport, naš PDV, našu maržu.Black swan wrote: ↑22/12/2021 22:42 Mozda ima veze sto je njih 70 milijuna i nema tolko transporta do bihcarina ovo ono
Mi smo van eu
Trece zemlje
File lososa, očišćen itd je kod nas oko 35 KM za 1 kg. Odresci sa onom kosti u njima, jutros kupio 400 g koštalo me 11 KM. U ribarnici, ne supermarket.mirsek wrote: ↑25/12/2021 00:02Losos je malo jeftiniji kod nas, ako mislis na ovakve filete lososa.last mohicans wrote: ↑24/12/2021 23:52
Prati one letke njihove, na netu, doduse ovo je sad bilo zadnji vikend pred Bozic,pa je dosta akcija bilo. Generalno, akcije kod njih su bas akcije, a ne kao kod nas, napuca cijenu,pa je lafo umanji, a ona i dalje skupa. Meso je i dalje duplo, pile je na akcije oko 4.99 eura po kg, ali sam se začudio u Lidlu da je losos kg bio 14 eura sto je opet jeftinije nego kod nas. Ostalo meso je skoro duplo, sam znas.
https://www.konzumshop.ba/#!/products/6 ... 400gr-ledo
Ma Bobi, nema to veze sa tim. Znaš šta znači 350%? Ovo obuhvata sve, i ko ima i ko nema. Ogroman broj firmi posluje na granici isplativosti, iako su možda prije pandemije i bili solventni, sada nisu sigurno. Ne možemo to gledati tako, ni u kom slučaju.
EP ne "ustrajava" na poskupljenju, ali nema zakonski okvir da prodaje ispod tržišne cijene, ne smije prodavati ispod tržišne cijene dok se zakon ne promjeni.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 08:44 Mene interesuje, šta će se desiti ako EP ustraje na 350%-nom poskupljenju struje za pravna lica?
Ognomnom broju firmi za koje znam lično, došao je ugovor na adresu sa povećanjem od cca. 350%. Niti jedna od tih firmi neće moći nastaviti poslovanje, posebno IT firme, prehrambena industrija i svi oni kojima je struja esencijalno bitna za poslovanje. Takvih je oko 90%, što javnih, što privatnih.
Oni koji to i prihvate, drastićno će morati povećati cijene proizvoda, tako da, ako prežive mljekare, mlijeko će biti 5,5-6KM po litri, ulje oko 8, voda će drastično poskupiti jer pumpe trebaju struju, telekomunikacije isto, ako prežive uopšte. Internet će imati samo rijetki i vraćamo se u 1997. godinu po tim pitanju. Najmanje će osjetiti taksisti, ali zbog ostalog lančanih poskupljenja, i njima će biti upitan opstanak i egzistencija. Problem će imati i sama EP, jer neće imati od koga naplatiti struju.
O ogromnom broju nezaposlenih uslijed propadanja firmi da i ne govorim. Nema vraćanja kredita, banke će se poljuljati pravo, penzije obustaviti jer neće biti priliva,.... opšti haos.
Meni nikako nije jasna ova pasivnost Federalne vlade u vezi ovog problema. Povećanje cijene struje od 100, 200, 300, 350%... znači kraj privrede u FBiH i opšti ekonomski kolaps, siromaštvo,....
Ne razumijem ovu pasivnost nikako. Zar je moguće da su toliko glupi da ovo ne vide? Zar je moguće da su toliko nakrali i obogatili se, da uopšte ne mogu pojmiti stvarnost i realnost?
Znam kakva je to sorta ljudi, ali od njih takvih, previše je.
Nebitno ko ustrajava, ovo boldirano nam je kraj. Znaš kad će ovo proći u DN? Nikad.Ci-Nick wrote: ↑26/12/2021 09:14EP ne "ustrajava" na poskupljenju, ali nema zakonski okvir da prodaje ispod tržišne cijene, ne smije prodavati ispod tržišne cijene dok se zakon ne promjeni.Tesla Edison wrote: ↑26/12/2021 08:44 Mene interesuje, šta će se desiti ako EP ustraje na 350%-nom poskupljenju struje za pravna lica?
Ognomnom broju firmi za koje znam lično, došao je ugovor na adresu sa povećanjem od cca. 350%. Niti jedna od tih firmi neće moći nastaviti poslovanje, posebno IT firme, prehrambena industrija i svi oni kojima je struja esencijalno bitna za poslovanje. Takvih je oko 90%, što javnih, što privatnih.
Oni koji to i prihvate, drastićno će morati povećati cijene proizvoda, tako da, ako prežive mljekare, mlijeko će biti 5,5-6KM po litri, ulje oko 8, voda će drastično poskupiti jer pumpe trebaju struju, telekomunikacije isto, ako prežive uopšte. Internet će imati samo rijetki i vraćamo se u 1997. godinu po tim pitanju. Najmanje će osjetiti taksisti, ali zbog ostalog lančanih poskupljenja, i njima će biti upitan opstanak i egzistencija. Problem će imati i sama EP, jer neće imati od koga naplatiti struju.
O ogromnom broju nezaposlenih uslijed propadanja firmi da i ne govorim. Nema vraćanja kredita, banke će se poljuljati pravo, penzije obustaviti jer neće biti priliva,.... opšti haos.
Meni nikako nije jasna ova pasivnost Federalne vlade u vezi ovog problema. Povećanje cijene struje od 100, 200, 300, 350%... znači kraj privrede u FBiH i opšti ekonomski kolaps, siromaštvo,....
Ne razumijem ovu pasivnost nikako. Zar je moguće da su toliko glupi da ovo ne vide? Zar je moguće da su toliko nakrali i obogatili se, da uopšte ne mogu pojmiti stvarnost i realnost?
Znam kakva je to sorta ljudi, ali od njih takvih, previše je.
Ovlastit će se Vlada FBiH za koji dan, Zakon treba još da prođe Dom Naroda FBiH i onda mogu djelovati i ograničiti cijenu kad je poskupljenje veće od 50%.
Dakle bit će određena maksimalna cijena od cca 75 eura i nju će plaćati Mittal, ostali će plaćati vjerovatno niže ali uz ograničenje količine. To je tražila Elektroprivreda.
I za domaćinstva je trebalo uvesti ograničenje količine na npr. 300 KWh, iznad te potrošeno po većoj cijeni. Zašto da neko ko se rasipa zagrijava kuću od 500 m2 ima istu ( socijalnu cijenu ) za ukupno potrošenu el. energiju isto kao i penzioner.
Kod nas je ove godine kod većine ljudi zbog dugotrajnih vrelina, suše i manjka resursa (vještačko navodnjavanje i ljudi za rad prvenstveno) kod većine komšija loš, sitan s značajno manjim prinosom.