ArmandiHose wrote: ↑23/12/2021 19:41
"Last but not least", posljednje, ali ne i najmanje važno, možda najvažnije za rekonstruisanje početaka, motiva i razloga Murizove teorije zavjere, je to da je Muriz (sa Arijanom) od početka žrtva vlastite paranoje, uobičajenih kognitivnih predrasuda, grešaka u rasuđivanju, što je direktna posljedica suženog rasuđivanja uzrokovanog boli, tragedijom zbog gubitka djeteta, potom zbog skromnih intelektualnih, mentalnih sposobnosti i mogućnosti, i prosječnog obrazovanja kod oboje (Muriz vk šofer, Arijana vk kasirka, uz uvažavanje ovih profesija), sve u sadejstvu sa Ifetovim "stručnim stavovima i uputama", te posebno zlonamjernim informacijama koje dolaze sa svih strane, on line (društvene internet veze, Facebook) i on live - gradsko mahalske.
Vidljivo je iz ovih svjedočenja, kako oboje (Muriz i Arijana), zbog boli i nestrpljenja da saznaju istinu, počinju sumnjati u sve oko sebe i sve tumačiti jednostrano, suženo, u korist vlastite štete (istine). Sve se preokreće, svaka riječ koju čuju i gesta koju neko učini dobija posebno, višeznačno značenje za njih, ništa nije kako jeste, bijelo je sivo zapravo crno, itd itd. O ovome je više denden pisao u njegovim postovima, da se ne ponavljam.
Sjetićemo se kako murizovci sve vrijeme, čak i vrlo nedavno, na temi pisali kako je dokaz zavjere i Alisine krivice to što nije ostala u kontaktu sa Memićima i što nije pokazala nikakvu empatiju.
Kao i sve drugo iz te teorije, i to je bila laž, gdje su teze potpuno zamijenjene.
Memići su bili ti koju je nisu mogli gledati i koji su odbili sve njene ljudske i empatične pokušaje da ostane u kontaktu s njima, mržnja ih je potpuno progutala, skupa sa paranojom.
Iz ovog svjedočenja Arijane Memić vidi se taj psihološki šablon njihovog ograničenog uma kojeg spominješ."Jednog dana, dok se Dženan još borio za živo u bolnici, Zijad je nazvao mog oca i pitao mogu li doći. Moj otac je odgovorio da mogu. Mi smo već tada saznali neke informacije oko toga da Alisa nešto zna, ali neće ili ne smije da kaže. Muriz nam je, kad mu je Zijad saopćio da će doći, rekao da ni slučajno niko ne povisi ton na Alisu ili da joj se ružno obrati jer će nam možda taj dan otkriti šta je bilo.
Došli su samo Zijad i Esma, a Alisa je navodno otišla Dženanu u posjetu. Kasnije je došla i ona. U jednom trenutku se počešala po ruci i rekla 'šta vam je ba, bit će on dobro, jak je on'.
Esma nam je tada rekla da njih sigurno nije udarilo auto jer je Alisu udarilo auto jedne prilike dok je bila mlađa i od tada je vrlo oprezna.
Krenuli su kući s obrazloženjem da Alisa mora popiti tabletu jer joj se manta. Muriz ih je ispratio. Kad se vratio rekao nam je da se sasvim normalno sagela da obuče tene i da njoj sigurno nije ništa".
Nakon Dženanove smrti, izbjegavali smo pozive i susrete s porodicom Mutap.
"Alisa me je pred tehvid zvala i rekla da želi doći, ali da ju je strah da je neko ne napadne. Ja sam dala telefon drugarici jer nisam željela da pričam s njom. To je bio moj posljednji kontakt s Alisom".
Vidi se da je njima Alisa kriva samo zato što je živa. Jer, kao prvo, Dženan je umro, a ona ostala živa, otkud joj pravo na to? Osim toga, pošto je ona bila sa njim, njegovo stradanje povezivali su sa njom, tuđinkom, posebno kad je na početku, već prve noći, sumnja logično pala na prvu osobu (i jedinu ikad) sa motivom, bivšeg momka koji je imao zeleni auto, koji je Alisi prijetio da će ostati bez momka, koji se htio tući sa Dženanom u nekoj prilici, koji se hvalio indirektno na netu da on stoji iza Dženanovog stradanja.
Memići su smatrali, posebno u vrijeme dok je vjerovatno i Muriz (iako to negira) učestvovao u finansiranju kupovine zelenog clija, da je ona ta koja ja Ploskića dovela u Dženanov život i time krivac na njegovo stradanje. Javila se patološka mržnja, nisu je mogli gledati, posebno nakon što je Dženan umro.
E, šta se dalje dešava? Ploskić, nakon hapšenja, biva sa jaranima u ozvučenoj ćeliji i ispostavlja se da on nema veze sa događajem.
Ali, patološka mržnja prema Alisi ostaje, žele da ona plati cijenu što je živa, a Dženan nije.
Kad su uhvaćeni Romi, prvo što je Muriz rekao, uprkos beton materijalnim dokazima i priznanju, je "kako će biti Romi, cio grad zna da nisu Romi". Šta je bio problem verzije sa Romima kao slučajnim počiniocima?
To što se Muriz sa bolom gubitka nosio tako što je Dženanu posthumno htio dati značaj kroz teoriju da neka moćna zavjera stoji iza svega. "Bezvezni usputni" Romi se ne uklapaju u to.
Ali, još i više od tog, Murizu nije htio prihvatiti da su Romi počinioci, iz razloga što u toj verziji nema nikakve krivice Alise Mutap. Ona je tu samo žrtva, kao i Dženan, s razlikom što je ona preživjela.
Ta izopačena mržnja Memića prema Alisi Mutap kulminirala je kampanjama linča i tvrdnjama da je prostitutka, do te mjere su skrenuli s uma u svojoj patologiji.
I zašto su hodža, Muriz i Ifet trenutno progutali preglupu priču za moronsku publiku koju im je servirao lažni očevidac E.M?
Zato što je Budnjo moćnik i to je Murizu potvrđivalo da iza Dženanovog stradanja stoji zavjera dostojna njegove ljubavi prema Dženanu.
Ali, opet još više, zato što je u toj verziji Alisa Mutap proglašena krivcem, saučesnikom i prikrivačem. Jer ih je E.M. izlevatio da je vidio kako Muamer Budnjo (koji je inače bio u Njemačkoj, ali to E.M. nije znao) šamara Alisu Mutap.
Murizu i Feragetu se sve poklopilo.
Ni nakon što su 23.05.2017., nakon onih čuvenih protesta sa parolama "sistem štiti ubicu, znam ko je šamara Alisu Mutap, uhapsite ubicu", saznali da su pojeli govno i bili glupi ko neka stvar, ne odustaju od teorije zavjere, nastavljaju lagati javnost da je korumpirani sistem upropastio svjedoka i nastavljaju jednako patološki mrziti i progoniti Alisu Mutap.