Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drug_profi

#18326 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

BadBoy wrote: 22/12/2021 17:18 A kad zaganjaju nekoga što prođe kroz crveno, jel im i to rečeno da prate unaprijed ili reaguju na prekršaj koji vide?
A to se tako rijetko desava da je na nivou ekscesa.
Tako da se moze zakljuciti da su oni koji to rade taj dan dobili zadatak tog tipa ili im treba lova za dorucka.
foxlife

#18327 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Dimu1927 wrote: 22/12/2021 20:27
foxlife wrote: 22/12/2021 15:28

znaci policajac ne moze napisati kaznu nekome ako vidi da krsi zakon jer je po zadatku odredjeno da radi neki peti zadatak
ajde nemoj biti bukvalac
pa zasto onda ne rade svoj posao?
mistek

#18328 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Ne rade jer im je mrsko, vrlo jednostavno. Neće, ne moraju. Istinit događaj od prije par godina: Poznanik vidio da žena ili čovjek ulaze u Miljacku, poodavno je bilo, pa se ne sjećam, u Vilsonovom. Par desetina metara dalje policajac, ode do njega i kaže mu, da li je pokušaj samoubistva ili šta je, da ode provjeriti, da bi lik rekao: "De bolan, za 5 minuta mi kraj smjene, ako budem morao pisati izvještaj, pa još čekati patrole, neću za sat kući." i hladno nastavio dalje. Može biti da ovo i nije njegov posao, ali gdje ćeš se tako ponašati :D

Drugi primjer, ljetos, auta parkirana s obje strane ulice, gdje ništa nije parking, mogu ja proći s manjim autom, ali da treba hitna ili bilo šta drugo, nema šanse. Zovem PU Stari Grad da izađu na teren, popišu to, da bi ženska dispečer rekla: Nemamo slobodnih patrola, imali smo udes nekakav, ne može niko izaći. Apsolutno sam prerovio sve medije to veče i sutra dan i nikakav udes nisam našao. Ne znači da nije bio, ali nisu poslali 5 patrola radi nekog sitnog udesa sigurno. Naravno, šetajući čaršijom vidim onu dvojicu koja hodaju, ruke u džepovima i "patroliraju".

Treći slučaj, prije godinu otprilike, pješački prijelaz na Pofalićima, nekakva dvojica nasrnuli na lika, nazovemo neki dedo i ja policiju da reaguju. Uredno kažu hoće. Bilo je doduše u špici, ali čekali smo 45 minuta i niko živ se nije pojavio. Nakon toga, svima dosadilo, razišli se, čak i ovoj "žrtvi" :D
zubi

#18329 Re: Sarajevo Construction

Post by zubi »

thekupus wrote: 15/12/2021 19:52 Image
Fuj.
__Phoenix__

#18330 Re: Sarajevo Construction

Post by __Phoenix__ »

To fuj a kafana prije godinu radila tu
thekupus

#18331 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

zubi wrote: 22/12/2021 23:33
Fuj.
Iznutra izgleda iznvanredno, baš radnja po mjeri glavne ulice.
zubi

#18332 Re: Sarajevo Construction

Post by zubi »

thekupus wrote: 22/12/2021 23:37
zubi wrote: 22/12/2021 23:33
Fuj.
Ovaj neon je odvratan, ne prilici fasadi ove zgrade, nagrdjuje je i strsi, ali s druge strane, nista novo, devastacija grada ide svojim tokom...
thekupus

#18333 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

zubi wrote: 22/12/2021 23:39
thekupus wrote: 22/12/2021 23:37
Ovaj neon je odvratan, ne prilici fasadi ove zgrade, nagrdjuje je i strsi, ali s druge strane, nista novo, devastacija grada ide svojim tokom...
malo se pretjeruje, reklama se jednostavno mijenja, devastacija znači trajno uništavanje

niko se nije oglasio dok je godinama imperijal bio leglo štakora, sad svima nešto smeta
zubi

#18334 Re: Sarajevo Construction

Post by zubi »

thekupus wrote: 22/12/2021 23:43
zubi wrote: 22/12/2021 23:39
malo se pretjeruje, reklama se jednostavno mijenja, devastacija znači trajno uništavanje

niko se nije oglasio dok je godinama imperijal bio leglo štakora, sad svima nešto smeta
Jah.
Logovan

#18335 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ma najmanje pola Titove je naopako, neuredno. Ispucale ploče, ispred CB nedostaje jedan ili dva stubića, viri armatura od stubića (prije mjesec, dva žena zapela i pala), reklame kod knjižare, trotoar kod Velikog parka horor, Vječna vatra nezaštićena, a zgrada pocrnila, itd. Gomila problema.
studiorum_tuzlaensis

#18336 Re: Sarajevo Construction

Post by studiorum_tuzlaensis »

Kao sto sam i pretpostavio nakon one saobracajne nesrece od ljetos, gdje je neka gospođa povaljala stubić ispred CB, niko nije popravio stubić mjesec sesti.

Općina Centar se zabavila o sebi, ispijanju kahve i igranju pasijansa...
mistek

#18337 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Realno, nije ovo tako strašno kad se uživo pogleda. Na prvu je normalna reakcija da se radi o sranju, bez obzira postoji li sprega s vremenom prije ili ne, zgrada u kojoj se nalazi ovaj objekat je posebno lijepa. Ali, isto tako, tu je ruglo već deceniju, a nije ovo nešto baš neumjesno. Ok, malo reklama strši noću, ali nije vala uništavanje. Ni onaj natpis "Imperijal" koji je stajalo nije neka sreća, ako ćemo tako gledati, samo smo navikli na njega.

Zapravo, u Titovoj ili iza toga Ferhadiji postoji barem hiljadu sličnih stvari i problema koje treba rješavati. Fasade lijepih i starih zgrada su išarane, oluci da Bog sačuva, izlijepljeno svašta, krečio kako je ko stigao, a da ne dižemo pogled gore i ne gledamo dogradnju, antene, različite prozore i sl. Svaki pasaž je ruglo, a firme istaknute kao da je Kalinovik, a ne Sarajevo. Pogotovo onaj dio kod Nostra Cucine. Ili recimo reklama Energopetrola dole niže, koja je tu svakako duže od svih drugih, ali koja je postala ruglo, jer dijelom radi, dijelom ne radi itd.

U Ferhadiji je samo još tri puta gore. A pogotovo kad vidiš kakvih sve radnji ima u glavnoj gradskoj ulici.
selma 83

#18338 Re: Sarajevo Construction

Post by selma 83 »

Haris.ba wrote: 18/12/2021 21:06
vjeshalica wrote: 18/12/2021 21:03 Kakvi Doglodi dosljaku jedan ,ovo je Dobrinja na liniji razgranicenja na sred parkinga gradjevinska nakarada. Sta je sa ovim skorojevicima ?
A, ona sa ogledalom sto ce biti? :D

Ista ovaka zgrada se gradi u Doglodima. Samo sa manje spratova. Pa sam mislio da je nakvasala po spratnosti.

Helem, pitao sam gdje je zgrada. Nisam tvrdio. Izvinjavam se sto sam pokvario tvoj istancani ukus da samo odredjeni ljudi smiju pisati po temi.
udara vjesalica koga signe :skoljka: meni isto prebacuje nešto na drugoj temi. Bez ikakvih dokaza, a tebi da si došljak. i to što sad eto ne znaš neku zgradu. ja znam skoro svaku osim padinskih mahala Starog grada, pa kao da imam neku korist. plus Ilidza. Otes, Hrasnica ,Azići znam sve. pa šta? :-D
drug_profi

#18339 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Za noćni pejzaž Sarajeva bilo bi fantastično staviti LED trake po linijama Begove dzamije, katedrale i saborne crkve.

kad je bal nek je sa ledovima.
nepass1

#18340 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

mistek wrote: 22/12/2021 23:08 Ne rade jer im je mrsko, vrlo jednostavno. Neće, ne moraju. Istinit događaj od prije par godina: Poznanik vidio da žena ili čovjek ulaze u Miljacku, poodavno je bilo, pa se ne sjećam, u Vilsonovom. Par desetina metara dalje policajac, ode do njega i kaže mu, da li je pokušaj samoubistva ili šta je, da ode provjeriti, da bi lik rekao: "De bolan, za 5 minuta mi kraj smjene, ako budem morao pisati izvještaj, pa još čekati patrole, neću za sat kući." i hladno nastavio dalje. Može biti da ovo i nije njegov posao, ali gdje ćeš se tako ponašati :D

Drugi primjer, ljetos, auta parkirana s obje strane ulice, gdje ništa nije parking, mogu ja proći s manjim autom, ali da treba hitna ili bilo šta drugo, nema šanse. Zovem PU Stari Grad da izađu na teren, popišu to, da bi ženska dispečer rekla: Nemamo slobodnih patrola, imali smo udes nekakav, ne može niko izaći. Apsolutno sam prerovio sve medije to veče i sutra dan i nikakav udes nisam našao. Ne znači da nije bio, ali nisu poslali 5 patrola radi nekog sitnog udesa sigurno. Naravno, šetajući čaršijom vidim onu dvojicu koja hodaju, ruke u džepovima i "patroliraju".

Treći slučaj, prije godinu otprilike, pješački prijelaz na Pofalićima, nekakva dvojica nasrnuli na lika, nazovemo neki dedo i ja policiju da reaguju. Uredno kažu hoće. Bilo je doduše u špici, ali čekali smo 45 minuta i niko živ se nije pojavio. Nakon toga, svima dosadilo, razišli se, čak i ovoj "žrtvi" :D
Udari me covjek na parkingu, on sa sluzbenim autom. Mala steta i ja kazem hocemo euro popuniti, on insistira na policiji. Zovemo policiju kaze ima vec jedan udes, je li prohodan put? Kazem da jeste i morali cekati tu patrolu da zavrsi prvi uvidjaj. Isto stari grad. Ono kontam jebote jedna patrola na opstini.
tramvajtrojka

#18341 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

drug_profi wrote: 23/12/2021 00:13 Za noćni pejzaž Sarajeva bilo bi fantastično staviti LED trake po linijama Begove dzamije, katedrale i saborne crkve.

kad je bal nek je sa ledovima.
pa trebalo bi svaku austrougarske zgradu osvjetlii znaci sve na obali , predsjednistvo,zgrada kantona, zgrada MVP-a, sve zgrade u okolini vrazove i na MD-u , crkvu na MD-u, alipasinu dzamiju, zemaljski i historijski muzej, masinsku skolu, sve biseri okupani u tamu i nemar a grad bi dobio totalnu drugu dimenziju da se sve to osvijetli kao vijecnica

nas narod ne shvaca koliko je Sarajevo tmuran grad navecer tek kad covjek ode vani vidi koliko je sve osvjetljeno
P308

#18342 Re: Sarajevo Construction

Post by P308 »

To da svaka moguca zgrada svijetli ko Vijecnica mi je malo kicasto.

Zemaljski muzej, Alipasina dzamija, Akademija likovnih umjetnosti, Posta, Narodno pozoriste, zgrada Predsjednistva - to mi je ok i nadam se da ce ovi objekti dobiti adekvatnu iluminaciju. Mislim vec je imaju, ali strasno losa. Ima ih jos, naravno, da ne nabrajam. Ali sad sve zgrade da bljeste bi bilo previse.

Druga je stvar sto je kod nas rasvjeta kao rasvjeta katastrofa i sto se bas slabo odrzava. U nekim dijelovima grada imate 5-6 stubova javne rasvjete zaredom koji ne rade, u trenutku ti se cini ko da si izasao iz grada :D A o tome kako ove sto rade daju slabu svjetlost da ne pricamo.

Da se godisnje po jedna opcina odradila ili bar glavne ulice svake opcine, za 5 godina bi imaju normalnu LED rasvjetu.

Vilsonovo izgleda nevjerovatno dobro. Treba pohvaliti :thumbup:
_Reds_

#18343 Re: Sarajevo Construction

Post by _Reds_ »

A šta ćemo za svijetlosnim zagađenjem ?
drug_profi

#18344 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Ja sam ljudi bio sarkastican, ali vidim da se LEDiranje zgrada sviđa novim generacijama.
Dimu1927

#18345 Re: Sarajevo Construction

Post by Dimu1927 »

foxlife wrote: 22/12/2021 22:02
Dimu1927 wrote: 22/12/2021 20:27

ajde nemoj biti bukvalac
ako ozbiljno postavljas to pitanje, pitaj ministra mup-a i komesara za pocetak. ja ti za to ne mogu dati odgovor. vec je opce poznato stanje koliko se nasi ljudi inace trude u obavljanju svog posla, tako da, sve znas. da se radi o truhlom zastarjelom i prevazidjenom sistemu rada policije i to mislim da ne trebam naglasavati, osim par stvari koje su unaprijedili tipa vozni park, ostalo je sve na nivou i ostale birokratije od birvaktile vremena.

odlican primjer ti je za to ona frka kad se digla oko zatvaranja ulica zbog kojekakvih biciklista i maratonaca, kad se malo zagrebalo po tom postupku, ispalo je da i kunto i panto sebi nacrta rutu kuda bi trcao, posalje mup-u i ovi slageri odobre bez ikakve analize i procjene.

ono sto mogu dodati jeste da svi zanemarujemo cinjenicu da nije svaki auto policijski koji vidimo na cesti zaduzen samo za saobracaj a mislim da vecina ljudi bas tako razmislja. imas posebnu jedinicu za saobracaj kojima su ti poslovi posebno naglaseni. a ova ostala auta sto vidis na cesti, nisu svi tu da bi gledali jel neko pogresno parkirao ili upalio svjetla.
foxlife

#18346 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Dimu1927 wrote: 23/12/2021 14:45
foxlife wrote: 22/12/2021 22:02

ako ozbiljno postavljas to pitanje, pitaj ministra mup-a i komesara za pocetak. ja ti za to ne mogu dati odgovor. vec je opce poznato stanje koliko se nasi ljudi inace trude u obavljanju svog posla, tako da, sve znas. da se radi o truhlom zastarjelom i prevazidjenom sistemu rada policije i to mislim da ne trebam naglasavati, osim par stvari koje su unaprijedili tipa vozni park, ostalo je sve na nivou i ostale birokratije od birvaktile vremena.

odlican primjer ti je za to ona frka kad se digla oko zatvaranja ulica zbog kojekakvih biciklista i maratonaca, kad se malo zagrebalo po tom postupku, ispalo je da i kunto i panto sebi nacrta rutu kuda bi trcao, posalje mup-u i ovi slageri odobre bez ikakve analize i procjene.

ono sto mogu dodati jeste da svi zanemarujemo cinjenicu da nije svaki auto policijski koji vidimo na cesti zaduzen samo za saobracaj a mislim da vecina ljudi bas tako razmislja. imas posebnu jedinicu za saobracaj kojima su ti poslovi posebno naglaseni. a ova ostala auta sto vidis na cesti, nisu svi tu da bi gledali jel neko pogresno parkirao ili upalio svjetla.
Pitanje je bilo vise retoricko al kad vec pisemo o tome zar ne moze taj "lijevi" koji nije saobracajac intervenisati tamo gdje vozilo pravi veliki problem
Kao npr kad je ona parkirala na sine pa tramvaji ne mogu proci
Ili okrenu glavu kazu nismo saobracajci boli nas briga
Dimu1927

#18347 Re: Sarajevo Construction

Post by Dimu1927 »

pa eto sad me opet pitas za konkretan slucaj a ne znam kako da ti odgovorim. sto se tice auta na sinama, pa sta ce ga mu nego stati i cekati vozaca, ili dok dodje pauk vozilo, jedino da su razbili staklo ubacili u ler i izgurali ga sto svakako podrzavam, ali nemamo americke zakone nazalost. mislim da nijedna patrola bilo saobracajna ili ne, ne bi okrenula glavu da recimo kraj njih neko prodje na crveno svjetlo ili tako nesto.

a da prolaze kroz ulice sa nepropisno parkiranim autima, to svakako. evo bas danas sam prolazio kranjcevicevom, od skole pa dole prema stanici sva auta popisana na trotoaru. to je danas neko zvao pa popisali, inace su tu auta vazda parkirana jer ne pisu svaki dan, a ne moram napominjati kako tu prodje jedno policijsko auto svakih 15 minuta sigurno jer je stanica ni 100m odatle...
geralt

#18348 Re: Sarajevo Construction

Post by geralt »

_Reds_ wrote: 23/12/2021 14:22 A šta ćemo za svijetlosnim zagađenjem ?
Za to su ljudi izumili roletne. Gradovi su svijetli nocu, ili bi barem trebali biti. Kome smeta ili hoce da gleda zvijezde, ne mora zivjeti u gradu.
foxlife

#18349 Re: Sarajevo Construction

Post by foxlife »

Dimu1927 wrote: 23/12/2021 15:35 pa eto sad me opet pitas za konkretan slucaj a ne znam kako da ti odgovorim. sto se tice auta na sinama, pa sta ce ga mu nego stati i cekati vozaca, ili dok dodje pauk vozilo, jedino da su razbili staklo ubacili u ler i izgurali ga sto svakako podrzavam, ali nemamo americke zakone nazalost. mislim da nijedna patrola bilo saobracajna ili ne, ne bi okrenula glavu da recimo kraj njih neko prodje na crveno svjetlo ili tako nesto.

a da prolaze kroz ulice sa nepropisno parkiranim autima, to svakako. evo bas danas sam prolazio kranjcevicevom, od skole pa dole prema stanici sva auta popisana na trotoaru. to je danas neko zvao pa popisali, inace su tu auta vazda parkirana jer ne pisu svaki dan, a ne moram napominjati kako tu prodje jedno policijsko auto svakih 15 minuta sigurno jer je stanica ni 100m odatle...
shvatam ja sta zelis reci
samo pitam zar ne moze policija pisati kazne kad nemaju nista drugo raditi tj kad sjede u autu i posmatraju ili kruze po naseljima gledajuci ima li belaja
pa usput moze napisati kazne bar za ove kriticne sto parkiraju smetaju na ovaj ili onaj nacin i sl
neka stanu na bilo koju raskrsnicu mogu ako nista upozoriti 100 ljudi u sat vremena da ne prelaze na crveno ili mimo pjesackog i sl
neka jedan od tih 100 prestane raditi to ubuduce uspjeh je
ovako imamo onoga na temi kaze ja cu preko pune dok me ne uhvate
pa kretenu jesi ikad razmisljao da ne ides preko pune bez obzira jel te uhvate ili ne jer to nije po zakonu
naravno policija ce ceskati muda u vecini slucajeva za mnoge takve prekrsaje
ok mozda ne za preko pune al za milion ostalih stvari kao npr koristenje mobitela u voznji boli ih briga sve dok nekoga ne zaustave pa kazu koristio si mobitel
BadBoy

#18350 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

foxlife wrote: 23/12/2021 18:07
Dimu1927 wrote: 23/12/2021 15:35 pa eto sad me opet pitas za konkretan slucaj a ne znam kako da ti odgovorim. sto se tice auta na sinama, pa sta ce ga mu nego stati i cekati vozaca, ili dok dodje pauk vozilo, jedino da su razbili staklo ubacili u ler i izgurali ga sto svakako podrzavam, ali nemamo americke zakone nazalost. mislim da nijedna patrola bilo saobracajna ili ne, ne bi okrenula glavu da recimo kraj njih neko prodje na crveno svjetlo ili tako nesto.

shvatam ja sta zelis reci
samo pitam zar ne moze policija pisati kazne kad nemaju nista drugo raditi tj kad sjede u autu i posmatraju ili kruze po naseljima gledajuci ima li belaja
pa usput moze napisati kazne bar za ove kriticne sto parkiraju smetaju na ovaj ili onaj nacin i sl
neka stanu na bilo koju raskrsnicu mogu ako nista upozoriti 100 ljudi u sat vremena da ne prelaze na crveno ili mimo pjesackog i sl
neka jedan od tih 100 prestane raditi to ubuduce uspjeh je
ovako imamo onoga na temi kaze ja cu preko pune dok me ne uhvate
pa kretenu jesi ikad razmisljao da ne ides preko pune bez obzira jel te uhvate ili ne jer to nije po zakonu
naravno policija ce ceskati muda u vecini slucajeva za mnoge takve prekrsaje
ok mozda ne za preko pune al za milion ostalih stvari kao npr koristenje mobitela u voznji boli ih briga sve dok nekoga ne zaustave pa kazu koristio si mobitel
Ma onaj crni adrian je dijete neko koje je tek počelo voziti 2.0 TDI. to mu se baš vidi iz svakog upisa
Post Reply