Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Registarska oznaka

#25526 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Registarska oznaka »

made_in_sarajevo wrote: 21/12/2021 09:30
Chmoljo wrote: 21/12/2021 09:17

poletio si zajedno sa klixom da hrakneš, a svima vam je promakla izjava Hadžiahmetovića na N1 da subvencija neće biti manja od 5000 KM i da će se namaći sredstva.
ovo je problem vlade i nacelnika opcenito. stalne vijesti imamo od Stete i Delica ostali sve nesto tiho, eto nemoj da se cuje. bolan ljudi te vec 10 dana prozivaju da ces dati po 1000KM, pa lupi sakom od stol, zatrpaj sve portale da je to laz. Nacelnici ako sta urade niko ziv ne zna, ne primjeti i onda ih raja proziva i kad treba i kad ne treba.

ja sam rekao i 10 000 da se podijeli za 800 i nesto ljudi je nista. izdvojis 8 miliona + prevoz koji radis + privreda koju delic radi + ima pomaka, promjena = ovih 800 i nesto mladih ce ti sljedece izbore sve dati i jos ce povuci ljudi i ljudi da glasaju za tebe i onda uzmes opet izbore glat i miran si.
A kad objave svako malo nesta, prozivate je facebook vlada...

De skontajte se sta zelite pa da vidimo da li mogu svima oguditi :lol:
Styling

#25527 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Chmoljo wrote: 21/12/2021 11:20
Styling wrote: 21/12/2021 10:52
Ti mladi kupe stan na subvenciju, ispale se u Njemacku i rentaju stan. Bilo bi dobro da neko provjwri koliko takvih stanova ima u KS trenutno. Ne ulaze se u mlade subvencijom za stan vec osiguranjem dobrih uslova za rad i platama koje su dovoljne da se moze podnijeti solidan kredit za stan. I ne razumijem taj nas mentalitet. Cim se zaposli odmah kupuj stan i auto, zavali se do grla, kako bi te poslodavac mogao handriti a ti ne mozes dati otkaz jer valja kredite otplacivati.
Da, bilo bi dobro, jer takvih nema mnogo. Ali kao i uvijek, hajmo kenjati zbog onoga sto ne valja, a to sto valja, to nikom nista.

Jer ja znam minimalno tri para koja su kupila stan i tu su gdje su. Jos par jer nisu mogli prosli poziv jer im je stan bio skuplji od 100.000 pa nisu mogli na prosli da se prijave, ali ni na ovaj sad.

A to sto ne kontas sto mlad covjek kupuj stan, to je stvarno do tebe.

Jer je alternativa da se kredit vraca do neizvjesnih 70-80 godina zivota (gdje se kredit svakako ne bi mogao dobiti).

Ili da se zivi u rentanom i tako penzija doceka. A takodjer, kad provjeravas stanove, provjeri i koliko penzionera zivi u rentanim bez pomoci sa strane, od svoje djece ili rodbine.

Lako je tudjim kurcem gloginje mlatiti, kao i uvijek.
De, bogati, nemoj mi ti pricati. I ja sam svoj stan kupila na kredit. Tada je kamata bila 12%, porez 10% procijenjenu vrijednost, hipoteka 3% od vrijednosti stana i trazila se hipoteka od banaka 1:2. Ovo je bila 2001. Niko se tada mladih nije sjetio, koji su netom izasli iz rata, da im ponudi kakvu olaksicu. Dzaba ucesce u ratu, ranjavanja , i sve ostalo. Crno iza nikta me doslo, pa sam prezivjela i uredno sve otplacivala. Danasnje generacije bi sve da im se olaksa. Treba malo potegnuti. Nije ni cudo sto su lijene generacije i gotovani kada se svi, od roditelja do drzave upinju da im olaksaju. Treba malo osjetiti i tezu stranu stranu zivota.
Milenkov buraz

#25528 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Milenkov buraz »

Styling wrote: 21/12/2021 13:11

Da, bilo bi dobro, jer takvih nema mnogo. Ali kao i uvijek, hajmo kenjati zbog onoga sto ne valja, a to sto valja, to nikom nista.

Jer ja znam minimalno tri para koja su kupila stan i tu su gdje su. Jos par jer nisu mogli prosli poziv jer im je stan bio skuplji od 100.000 pa nisu mogli na prosli da se prijave, ali ni na ovaj sad.

Jer je alternativa da se kredit vraca do neizvjesnih 70-80 godina zivota (gdje se kredit svakako ne bi mogao dobiti).

Ili da se zivi u rentanom i tako penzija doceka. A takodjer, kad provjeravas stanove, provjeri i koliko penzionera zivi u rentanim bez pomoci sa strane, od svoje djece ili rodbine.

De, bogati, nemoj mi ti pricati. I ja sam svoj stan kupila na kredit. Tada je kamata bila 12%, porez 10% procijenjenu vrijednost, hipoteka 3% od vrijednosti stana i trazila se hipoteka od banaka 1:2. Ovo je bila 2001. Niko se tada mladih nije sjetio, koji su netom izasli iz rata, da im ponudi kakvu olaksicu. Dzaba ucesce u ratu, ranjavanja , i sve ostalo. Crno iza nikta me doslo, pa sam prezivjela i uredno sve otplacivala. Danasnje generacije bi sve da im se olaksa. Treba malo potegnuti. Nije ni cudo sto su lijene generacije i gotovani kada se svi, od roditelja do drzave upinju da im olaksaju. Treba malo osjetiti i tezu stranu stranu zivota.
Koliko sam se kamata naplaćao...u jednom periodu ostao bez posla a dva kredita...niko me nije pitao treba li pomoć kao mladom čovjeku i ocu...bio sam i ja mlad...ma ništa im ne treba dati, svakako sve to ode za Njemačku. Trebalo bi ovim generacijama 40+ dati olakšice jer su stub današnjeg društva i generator ekonomije.
Last edited by Milenkov buraz on 21/12/2021 13:17, edited 1 time in total.
Horke

#25529 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Horke »

hvala ti što tako lijepo misliš za mlađu raju kao da ti daješ od sebe.
Pa i daje od sebe. Ne mislite valjda da vlada daje pare od sebe, iz svojih plata (retoričko pitanje)?
Vitezanin

#25530 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Vitezanin »

Styling wrote: 21/12/2021 08:17
nosara wrote: 21/12/2021 08:08 Za cirkus na expo milioni, za stanove za buducnost ove drzave po par kaemova.

Glasaj beeeeekane! :bih:
Ja im za stanove ne bi dala ni feninga. Ionako ova mladja generacija sve naucila naguzove. Jos da mu drzava i stan kupi. Hoces stan? Zaradi pa kupi. Ni meni niko nije dao nikakve povlastice vec sam se zavalila u kredit i platila porez za stan kad je bio 10%.

A, sto se tice Expo, ko ne razumije koristi ne treba na njega trositi vrijeme i objasnjavati. Neka ih blazeni u neznanju.
Tržište nekretnina danas i tržište nekretnina prije 20 godina u Sarajevu su dvije stvari i koliko god to nekima zvučalo blesavo danas je prosječnom, zaposlenom paru daleko teže stati na noge, iako su primanja danas veća i manja je nezaposlenost. Drugo, subvencije za stanove nisu nikakva novina niti su nekakav komunizam i sl: subvencije postoje u daleko razvijenim zemljama od BiH jer je shvaćeno da postoji obostran interes: mlađi par time riješi stambeno pitanje aman za cijeli život, a država (u našem slučaju Kanton) dobije neki oblik maaalo veće sigurnosti da će taj par tu ostati. Ne zaboravimo, ti ljudi su u punoj radnoj snazi, plaćaju poreze, doprinose...Kanton ima direktnu korist. Dakle, nije ova mjera samo produkt nečije humanosti, nego je primarno pitanje interesa. Svaka vlada definira svoje programe i politike i na osnovu njih financije. Možemo se mi s time složiti ili ne, ali politike se provode, a mi imamo mogućnost na izborima takve politike kazniti, ako već mislimo da nemaju smisla.

A ovaj oblik generalizacije "naguzove" nemaju smisla: ljudi se uglavnom sjebavaju da stanu na noge, ja ne razumijem kako neko to ne vidi. I nije nikakav život ideal da se uništiš pa da kao nešto stvoriš: ako ti država tu može pomoći neka pomogne. To što su se malo starije generacije više ubijale da stanu na noge ne znači da trebaju i ostali tako. Kao, "ja nisam imao povlastice tada, zašto bi neko imao sad". Kakva je to logika?
Valjda je cilj da nam je život lakši i da idemo naprijed?
breuer

#25531 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by breuer »

jebote, govorit da danas neko dobija nekretninu naguzove, a cijela predratna generacija ih haman dobila besplatno :lol:
nosara

#25532 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nosara »

breuer wrote: 21/12/2021 13:40 jebote, govorit da danas neko dobija nekretninu naguzove, a cijela predratna generacija ih haman dobila besplatno :lol:
Drzava je danas protiv onih koji je finansiraju. Svrha samoj sebi, na svim nivoima. I ljudi to prihvataju, jos se bune, bolje im je danas. 'ta ce socijalizam. :lol:

Image
Last edited by nosara on 21/12/2021 14:03, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25533 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

Isto se cijenio stan u hrasnici pejtonu dobrinji antuna hangija i u titovoj ulici :mrgreen:
Tvrtko II Kotromanić

#25534 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tvrtko II Kotromanić »

auu kakvo nerazumijevanje mladih, ja ne mogu da vjerujem sta citam :run:

ne znam jel ovo na fazon "sit gladnog ne razumije" ili nesta drugo :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#25535 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Styling wrote: 21/12/2021 13:11

Znaci licna frustracija sto ti nisi dobila. Sve jasno.
Chmoljo

#25536 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Vitezanin wrote: 21/12/2021 13:35
Styling wrote: 21/12/2021 08:17

Ja im za stanove ne bi dala ni feninga. Ionako ova mladja generacija sve naucila naguzove. Jos da mu drzava i stan kupi. Hoces stan? Zaradi pa kupi. Ni meni niko nije dao nikakve povlastice vec sam se zavalila u kredit i platila porez za stan kad je bio 10%.

A, sto se tice Expo, ko ne razumije koristi ne treba na njega trositi vrijeme i objasnjavati. Neka ih blazeni u neznanju.
Tržište nekretnina danas i tržište nekretnina prije 20 godina u Sarajevu su dvije stvari i koliko god to nekima zvučalo blesavo danas je prosječnom, zaposlenom paru daleko teže stati na noge, iako su primanja danas veća i manja je nezaposlenost. Drugo, subvencije za stanove nisu nikakva novina niti su nekakav komunizam i sl: subvencije postoje u daleko razvijenim zemljama od BiH jer je shvaćeno da postoji obostran interes: mlađi par time riješi stambeno pitanje aman za cijeli život, a država (u našem slučaju Kanton) dobije neki oblik maaalo veće sigurnosti da će taj par tu ostati. Ne zaboravimo, ti ljudi su u punoj radnoj snazi, plaćaju poreze, doprinose...Kanton ima direktnu korist. Dakle, nije ova mjera samo produkt nečije humanosti, nego je primarno pitanje interesa. Svaka vlada definira svoje programe i politike i na osnovu njih financije. Možemo se mi s time složiti ili ne, ali politike se provode, a mi imamo mogućnost na izborima takve politike kazniti, ako već mislimo da nemaju smisla.

A ovaj oblik generalizacije "naguzove" nemaju smisla: ljudi se uglavnom sjebavaju da stanu na noge, ja ne razumijem kako neko to ne vidi. I nije nikakav život ideal da se uništiš pa da kao nešto stvoriš: ako ti država tu može pomoći neka pomogne. To što su se malo starije generacije više ubijale da stanu na noge ne znači da trebaju i ostali tako. Kao, "ja nisam imao povlastice tada, zašto bi neko imao sad". Kakva je to logika?
Valjda je cilj da nam je život lakši i da idemo naprijed?

:thumbup:

Hvala sto si to objasnio na kulturniji nacin od mene.

Dok normalne zemlje ljudski resurs tretiraju kao nakvece blago ovdje se kaze nek idu u njemacku ko ih jebe. Treba ulagati u ove 40+.

Ulazite, nek vam oni djecu radjaju. Ulazite i u penzionere, mozda se i njima koje omakne.

Kakvo nerazumijevanje i kako skuceno razmisljanje... Kao da ce par hiljada nesto bitno promijeniti kod raje koja se zavalila za stan jbt.
made_in_sarajevo

#25537 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by made_in_sarajevo »

Registarska oznaka wrote: 21/12/2021 13:00
made_in_sarajevo wrote: 21/12/2021 09:30

ovo je problem vlade i nacelnika opcenito. stalne vijesti imamo od Stete i Delica ostali sve nesto tiho, eto nemoj da se cuje. bolan ljudi te vec 10 dana prozivaju da ces dati po 1000KM, pa lupi sakom od stol, zatrpaj sve portale da je to laz. Nacelnici ako sta urade niko ziv ne zna, ne primjeti i onda ih raja proziva i kad treba i kad ne treba.

ja sam rekao i 10 000 da se podijeli za 800 i nesto ljudi je nista. izdvojis 8 miliona + prevoz koji radis + privreda koju delic radi + ima pomaka, promjena = ovih 800 i nesto mladih ce ti sljedece izbore sve dati i jos ce povuci ljudi i ljudi da glasaju za tebe i onda uzmes opet izbore glat i miran si.

nemoj mene na stranu fasista stavljati za prozivanja :mrgreen: . nikad se ja nisam zalio za facebook vlada i nek su facebook vlada, ali je fazon sto je spalo na dva ministra i fortu tu i tamo. evo da chmoljo nije objavio da sta je receno na N1 ja prvi bi jebo majku ministru jer to nisam upratio, a ni jedan portal to nije prenio. cak sta vise jutros udarni clanak na klixu jebe se ministru za vas, evo vam milja i haj cao. ovo je ipak stvar koju ce sutra fasisti sda koristiti da pljuju po ministru, a ogromna vecina ljudi nema pojma da je ministar rekao da ici vece cifre od 1000KM
Chmoljo

#25538 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Horke wrote: 21/12/2021 13:17

hvala ti što tako lijepo misliš za mlađu raju kao da ti daješ od sebe.
Pa i daje od sebe. Ne mislite valjda da vlada daje pare od sebe, iz svojih plata (retoričko pitanje)?
Ne nuzno. Kako sam napisao vec, ti mladi koji ostanu ovdje ce otplatiti cijelu cijenu tih svojih stanova kroz raznorazna davanja. Pa gospoja moze komotno pokupiti svoje novce sto je uplatila i ne davati ih.

Te pare niko ne daje, nego ulaze.

Al bitno je iskaliti bijes sto on ne moze pa su sad svi drugi krivi. Bitno je iskaliti bijes sto raja sad ima opciju kaze odjebite, odoh odavde.

Ne shvatam tu vjecnu nadrkanost na mladje ljude, kao neka crta mentaliteta gdje se ne moze pomiriti sa tim da je njegovo proslo.
addem

#25539 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by addem »

Steta najjaci lik trenutno u vladi i to debelo u vodstvu. Otvorio je gradilista nek 30 posto zavrsi bice haos. Inace lik zavrsio nekakvu skolu na sokocu. Ovi sto su diplomirali na UNSA tanko 😃
Thorgerson

#25540 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

addem wrote: 21/12/2021 14:57 Steta najjaci lik trenutno u vladi i to debelo u vodstvu. Otvorio je gradilista nek 30 posto zavrsi bice haos. Inace lik zavrsio nekakvu skolu na sokocu. Ovi sto su diplomirali na UNSA tanko 😃
Steta, kao i Forto su dugo radili u privatnom sektoru.

To se odmah vidi.

Forto je pricao o javnom prevozu jos dok je bik zastupnik. Kad su dosli na vlast odmah se krenulo s tim.

Dakle, nije bilo suplje price treba ovo, treba ono. Bacili se na posao, kupuj tramvaje, trole, mijenjaj prugu, uvodi bolji sistem naplate, adaptivno upravljanje saobracajem, uvodi vozove.

Ko je clan skyscrapper foruma, znace da se tamo o ovome prica ima deset+ godina.

Dosadasnje vlade su isle linijom manjeg otpora. Zasto se peglati sa kupovinom, kreditorima kad mozes dovuci smece, otpad dzaba. Kamo li graditi prugu djes to ba, jos s tim se zajebavat. Da ti ljudi jebu majku jer nemaju tramvaja.
Thorgerson

#25541 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Thorgerson »

Styling wrote: 21/12/2021 13:11 De, bogati, nemoj mi ti pricati. I ja sam svoj stan kupila na kredit. Tada je kamata bila 12%, porez 10% procijenjenu vrijednost, hipoteka 3% od vrijednosti stana i trazila se hipoteka od banaka 1:2. Ovo je bila 2001. Niko se tada mladih nije sjetio, koji su netom izasli iz rata, da im ponudi kakvu olaksicu. Dzaba ucesce u ratu, ranjavanja , i sve ostalo. Crno iza nikta me doslo, pa sam prezivjela i uredno sve otplacivala. Danasnje generacije bi sve da im se olaksa. Treba malo potegnuti. Nije ni cudo sto su lijene generacije i gotovani kada se svi, od roditelja do drzave upinju da im olaksaju. Treba malo osjetiti i tezu stranu stranu zivota.
Jebote pa kakva ti je ovo prica namcorska.

Svaka drzava radi sve da zadrzi mlade. Ne radi se o tome da ces nekome olaksati. Ko mora dati 140.000 KM za stan. Mislis da 5k tu nesto znaci?

Fazon je u tome da ti mladi osjete da neko misli na njih.

To isto treba raditi sa porodiljama. Dati im svu mogucu njegu, da se poradjaju u kraljevskim apartmanima, a ne u onoj klaonici gore. Davati svakom rodjenom djetetu dzeparac itd itd.

To se u normalnim zemljama podrazumijeva. I visestruko se svaka marka vrati.
drug_profi

#25542 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Porodilje dobiju 200 maraka i hajd vozdra.
Ako im firma nesto dadne, a nije obavezna, dobro i jest.
Pa ako u svemu tome još imaš i kredit za stan, sprčen si do bola.
Nit rađat, nit ne rađat, Nit ić nit ostat.

Porodilje bi morale dobijati bar 70% prosječne plate ako hoćete da se zaustavi ova crna kuga.
Dr. Kuca

#25543 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

Pare treba ulozitibu nesto opipljivo a ne neke ublehe. Al hajd ti objasni ovim uhljebima i njihovim botovima.
Hakiz

#25544 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Ne pitaj šta država može uraditi za tebe, nego šta ti možeš uraditi za državu.
Registarska oznaka

#25545 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Registarska oznaka »

Dr. Kuca wrote: 21/12/2021 15:28 Pare treba ulozitibu nesto opipljivo a ne neke ublehe. Al hajd ti objasni ovim uhljebima i njihovim botovima.
U respiratore uloziti, i to kineske.
Dr. Kuca

#25546 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dr. Kuca »

Registarska oznaka wrote: 21/12/2021 15:51
Dr. Kuca wrote: 21/12/2021 15:28 Pare treba ulozitibu nesto opipljivo a ne neke ublehe. Al hajd ti objasni ovim uhljebima i njihovim botovima.
U respiratore uloziti, i to kineske.
Trololo.
Vitezanin

#25547 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Vitezanin »

made_in_sarajevo wrote: 21/12/2021 14:46
Registarska oznaka wrote: 21/12/2021 13:00

nemoj mene na stranu fasista stavljati za prozivanja :mrgreen: . nikad se ja nisam zalio za facebook vlada i nek su facebook vlada, ali je fazon sto je spalo na dva ministra i fortu tu i tamo. evo da chmoljo nije objavio da sta je receno na N1 ja prvi bi jebo majku ministru jer to nisam upratio, a ni jedan portal to nije prenio. cak sta vise jutros udarni clanak na klixu jebe se ministru za vas, evo vam milja i haj cao. ovo je ipak stvar koju ce sutra fasisti sda koristiti da pljuju po ministru, a ogromna vecina ljudi nema pojma da je ministar rekao da ici vece cifre od 1000KM
Bilo je jučer na federalnom radiju rano ujutro, govorio je da će pare izvući iz nekih drugih izvora (valjda drugih ministarstva) jer je 1000 km malo, ali istina, portali ovi najveći nisu prenijeli.
Styling

#25548 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

breuer wrote: 21/12/2021 13:40 jebote, govorit da danas neko dobija nekretninu naguzove, a cijela predratna generacija ih haman dobila besplatno :lol:
E, pa sad smo u kapitalizmu. Trazili ste, gledajte.

A, i prije rata su ljudi tesko dolazili do stanova. Godinama se znalo cekati u firmi na stan, pa rang liste, podstanarstva. Bilo je tesko i tada.
Styling

#25549 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Chmoljo wrote: 21/12/2021 14:51
Horke wrote: 21/12/2021 13:17

Ne nuzno. Kako sam napisao vec, ti mladi koji ostanu ovdje ce otplatiti cijelu cijenu tih svojih stanova kroz raznorazna davanja. Pa gospoja moze komotno pokupiti svoje novce sto je uplatila i ne davati ih.

Te pare niko ne daje, nego ulaze.

Al bitno je iskaliti bijes sto on ne moze pa su sad svi drugi krivi. Bitno je iskaliti bijes sto raja sad ima opciju kaze odjebite, odoh odavde.

Ne shvatam tu vjecnu nadrkanost na mladje ljude, kao neka crta mentaliteta gdje se ne moze pomiriti sa tim da je njegovo proslo.
Nisam ma nista nadrkana (btw, rijecnik ti je boze sacuvaj, a cutis se neki intelektualcem), ja sam ostvarila sto sam htjela. Imam djecu koja sada spadaju u te generacije mladih te na svojoj djeci ne bih iskaljivala bijes. Smatram da se te pare mogu uloziti mnogo korisnije, ali sta cu ja tebi objasnjavati.
Styling

#25550 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Thorgerson wrote: 21/12/2021 15:17
Styling wrote: 21/12/2021 13:11 De, bogati, nemoj mi ti pricati. I ja sam svoj stan kupila na kredit. Tada je kamata bila 12%, porez 10% procijenjenu vrijednost, hipoteka 3% od vrijednosti stana i trazila se hipoteka od banaka 1:2. Ovo je bila 2001. Niko se tada mladih nije sjetio, koji su netom izasli iz rata, da im ponudi kakvu olaksicu. Dzaba ucesce u ratu, ranjavanja , i sve ostalo. Crno iza nikta me doslo, pa sam prezivjela i uredno sve otplacivala. Danasnje generacije bi sve da im se olaksa. Treba malo potegnuti. Nije ni cudo sto su lijene generacije i gotovani kada se svi, od roditelja do drzave upinju da im olaksaju. Treba malo osjetiti i tezu stranu stranu zivota.
Jebote pa kakva ti je ovo prica namcorska.

Svaka drzava radi sve da zadrzi mlade. Ne radi se o tome da ces nekome olaksati. Ko mora dati 140.000 KM za stan. Mislis da 5k tu nesto znaci?

Fazon je u tome da ti mladi osjete da neko misli na njih.

To isto treba raditi sa porodiljama. Dati im svu mogucu njegu, da se poradjaju u kraljevskim apartmanima, a ne u onoj klaonici gore. Davati svakom rodjenom djetetu dzeparac itd itd.

To se u normalnim zemljama podrazumijeva. I visestruko se svaka marka vrati.
Neces ga zadrzati davanjem pet hiljada za kupovinu stana. On ce to zaboraviti dok trepnes. Treba im omoguciti stabilno zaposlenje, bolji standard i sigurnije okruzenje. To ce ih zadrzati.

Suta taj koji je dobio subvenciju, neka izgubi posao ode na Zapad a stan osta ovdje. Nikakva to garancija nije da ce ovdje ostati.
Locked