Koja ti je aplikacija potrebna, a da se placa? To sto kod nas ljudi rade za 700 KM i zele da imaju najnoviji iPhone, pa onda kukaju kako je puno platiti 1$ za 50 GB prostora ili par $ za neku app je nas problem. Onda kupis android neki i skidaj sve apk dzabe.
Zatvorenost sistema, uvijek isto govore ljudi koji ne gotive apple. Ja sam cijeli zivot koristio android i Samsung i isto govorio zatvoren sistem ovo ono i odlucim da se oprobam na Apple platformi i evo vec skoro 2 godine sam na Apple (laptop, sat i telefon) i ne razumijem o kojoj zatvorenosti pricas? Od aplikacija za editovanje slika, photoshop, microsoft aplikacije (excel, word, powerpoint ako to iko koristi na telefonu), sve je dzabe, ne placa se i radi kao sat. Neki dan curi za vrtic montirao video na telefonu pomocu iMovies sa prelazima i muzikom, skoro identicno kao kad radim u Adobe Premiere Pro (pustio na tv, prebrutalno, uzeci u obzir da je to stock aplikacija od Apple-a). Naravno da ima mana iOS, ali ne toliko koliko vecina vas tvrdi ovdje i hejtuje bez potrebe, a ne koriste telefon ili su ga koristili par dana i ispiz..li se sto ne mogu postaviti ton ili staviti ikonicu gdje hoce.
I naravno da ce se placati aplikacije na ios-u, informisi se i zasto. Apple uzima nenormalnu proviziju developerima, skoro je bio spor oko glupe igre Fortnite-a pa vidimo svi kako je zavrsilo. Opet, moze im se, znaju da je 90% sto plasiraju kvalitetno, pa ti plati pa koristi (sto opet ne opravdavam, ali tako je). Boli ih briga za Bosnom i nama sto se zalimo kako je nesto zatvoreno ili kosta 1, 2, 3$. Ali to nikako ljudi da shvate. Ili se prilagodis ili nadjes neko drugo rjesenje.
Pa sta cete reci onda kad Audi krene naplacivati sve dodatnu opremu ili ako uvede mjesecnu/godisnju pretplatu sto se spominje? Hoces (lupam) video u voznji legalnim putem, ajde subskripcija mjesecno 10$ i slicno. Tako nam je kako nam je, a na nama je da odlucimo sta koristiti.