iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Nadzornik

#26926 Re: iPhone - All about

Post by Nadzornik »

probook wrote: 20/12/2021 20:15 Ja sam za Iphone kupio onaj Xiaomi punjac 20w type-c.

Fino puni, sve ok. Nije mi se dalo zajebavati sa iphone punjacem i razmisljanjem je li original ili ne, a da dajem oko 80 maraka za punjac u kvlastenoh prodavnici nisam htjeo jer je previse. Isti taj punjac u europskim ovlastenim prodavnicama je 50 KM.
Nije preporucljivo puniti iPhone ni jednim drugim osim orginalnim punjacem.
Mnogi se zale da su pri samo jednim punjenjem sa alternativnim punjacem osjetili da im baterija nije vise onakva kao sto
je do tad bila i da se to nije promjenilo ni nakon daljnje upotrebe orginalnog punjaca.
zippoo87

#26927 Re: iPhone - All about

Post by zippoo87 »

Ima li neko od ajfonasa da potvrdi da im je magsafe punjac osjetno smanjio procenat baterije u relativno kratkom vremenu ?
soha96

#26928 Re: iPhone - All about

Post by soha96 »

Nadzornik wrote: 20/12/2021 21:43
probook wrote: 20/12/2021 20:15 Ja sam za Iphone kupio onaj Xiaomi punjac 20w type-c.

Fino puni, sve ok. Nije mi se dalo zajebavati sa iphone punjacem i razmisljanjem je li original ili ne, a da dajem oko 80 maraka za punjac u kvlastenoh prodavnici nisam htjeo jer je previse. Isti taj punjac u europskim ovlastenim prodavnicama je 50 KM.
Nije preporucljivo puniti iPhone ni jednim drugim osim orginalnim punjacem.
Mnogi se zale da su pri samo jednim punjenjem sa alternativnim punjacem osjetili da im baterija nije vise onakva kao sto
je do tad bila i da se to nije promjenilo ni nakon daljnje upotrebe orginalnog punjaca.
Makar se nisu masovno zapalile kao samsungove :D
Ajs_Nigrutin

#26929 Re: iPhone - All about

Post by Ajs_Nigrutin »

Nije on mene kupio, nego ja njega. On je moj rob a ne ja njegov. :-D
Nadzornik

#26930 Re: iPhone - All about

Post by Nadzornik »

Citam na nekim sajtovima kako se mnogi zale na pregrijavanje i bagovanje iPhone 12 serije prilikom punjenja ili nakon toga a sve
zahvaljujuci svojoj neodgovornosti i kupovinom jeftinih alternativnih kineskih punjaca... :?
Nikad necu moci da razumijem ljude koji imaju pare da kupe novi iPhone a da bi ustedjeli kupe kineske punjace od 10KM i time
dovode u opasnost od kvara baterije ili u najgorem slucaju kvara novog telefona... :-)
semsasuljakovic

#26931 Re: iPhone - All about

Post by semsasuljakovic »

Punim iPhone već punih 11 mjeseci brzim punjačem od 15 KM (punjač + kabl) i apsolutno nema nikakvog utjecaja na bateriju.
To što se "ne preporučuje" punjenje punjačima koji nisu originalni apple je isto što Samsung ne preporučuje da u usisivač ubacite vrećicu od 10 KM ili što bilo koji drugi proizvođač, bilo čega (imenujte ga) ne preporučuje ugradnju neoriginalnih dijelova. To je klasičan marketinški trik kojeg možete objesiti mačku o rep.
vojopd

#26932 Re: iPhone - All about

Post by vojopd »

Au… Poredis punjac i vrecu za usisivac… Nije to nikakav marketinski trik, kad ti se nesto desi, mozes ga jeb… Isto kao sto sam uzeo Samsung napu. 99% ljudi spaja na zivo, a pise da garancija ne vazi, ako se ne koristi originalni napojni kabl i da se mora ustekati u klasicnu uticnicu. To sto ti tako radis ne mora znaciti da je ispravno. Mozes ti u X6 sipati loz ulje, ali do kad ces tako voziti niko ne zna. :bih: :run:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#26933 Re: iPhone - All about

Post by gentoo »

Ljudi.. fizika 6. osnovne. Struja je struja :-)

To sto Apple moze firmwareom prepoznati da punjac nije njihov, ne znaci da baterija prepoznaje 9V/3A iz Samsung punjaca kao 14V/2A
zippoo87

#26934 Re: iPhone - All about

Post by zippoo87 »

Eh da ljudi znaju fiziku,ne bi ni nosali iphone 🤣🤣

Marketing je cudo a sljedbenici obicni slijepci ali dobro.
Ja imam informaciju da bezicni punjac magsafe ljudima smanjuje zdravlje baterije brze nego klasicni punjac...postavio sam pitanje ali izgledq da malo ko koristi magsafe
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#26935 Re: iPhone - All about

Post by liaar »

zippoo87 wrote: 21/12/2021 09:21 Eh da ljudi znaju fiziku,ne bi ni nosali iphone 🤣🤣

Marketing je cudo a sljedbenici obicni slijepci ali dobro.
Ja imam informaciju da bezicni punjac magsafe ljudima smanjuje zdravlje baterije brze nego klasicni punjac...postavio sam pitanje ali izgledq da malo ko koristi magsafe
Hajde nam objasni ovo prvo živ bio, baš me interesuje
zippoo87

#26936 Re: iPhone - All about

Post by zippoo87 »

:lol: :lol:
Eto tvoja reakcija mi je najdraza,jer si se odmah osjetio prozvanim a ja samo potpaljujem malo vatru 😁

Ali je cinjenica da je iphone na pocetku dizajniran za prosjecnog americkog korisnika
soha96

#26937 Re: iPhone - All about

Post by soha96 »

Zato je android dizajniran za prosjecnog indijskog korisnika. Pa bujrum :D
zippoo87

#26938 Re: iPhone - All about

Post by zippoo87 »

Meni ne godi ta appleova zatvorenost sistema...i nemogcnost promjena.
Uredjaji su hardwareski odlicni,u ruci su bas premium ali cim pocnem malo koristiti i cackati,pritisak mi raste 😁
IOS mi ne godi.
A da ne pricam da sve sto valja od aplikacija trebas masno platiti.
Kod nas je ovdje sve naopako,pa je bitno da imas telefon kao statusni simbol a krede nemas na njemu a meni je ta strana apsolutno najnebitnija,pa me ni sa te strane ne privlaci.
Nego se malo zezam nekada a uvijek bude neko ko se primi 🤣
liaar

#26939 Re: iPhone - All about

Post by liaar »

zippoo87 wrote: 21/12/2021 09:35 :lol: :lol:
Eto tvoja reakcija mi je najdraza,jer si se odmah osjetio prozvanim a ja samo potpaljujem malo vatru 😁

Ali je cinjenica da je iphone na pocetku dizajniran za prosjecnog americkog korisnika
Moja reakcija je proporcionalna glupostima koje valjaš :D
azdralovic

#26940 Re: iPhone - All about

Post by azdralovic »

zippoo87 wrote: 21/12/2021 09:51 Meni ne godi ta appleova zatvorenost sistema...i nemogcnost promjena.
Uredjaji su hardwareski odlicni,u ruci su bas premium ali cim pocnem malo koristiti i cackati,pritisak mi raste 😁
IOS mi ne godi.
A da ne pricam da sve sto valja od aplikacija trebas masno platiti.
Kod nas je ovdje sve naopako,pa je bitno da imas telefon kao statusni simbol a krede nemas na njemu a meni je ta strana apsolutno najnebitnija,pa me ni sa te strane ne privlaci.
Nego se malo zezam nekada a uvijek bude neko ko se primi 🤣
unazad pet godina pitam koja to aplikacija se placa da ti treba?
zippoo87

#26941 Re: iPhone - All about

Post by zippoo87 »

Ako koristis samo drustvene mreze,onda su sve besplatne 😁
liaar

#26942 Re: iPhone - All about

Post by liaar »

ma ja nemam pojma o čemu pričaš, nije mi se još nikad desilo da nešto na Iphoneu ne mogu odraditi. Apsolutno sve ima podržano.
azdralovic

#26943 Re: iPhone - All about

Post by azdralovic »

zippoo87 wrote: 21/12/2021 10:04 Ako koristis samo drustvene mreze,onda su sve besplatne 😁
Imam 336 aplikacija na mobitelu, i jos nisam dosao u situaciju da mi treba neka a koja se iskljucivo placa...
Zato pitam
liaar

#26944 Re: iPhone - All about

Post by liaar »

Po meni, lično najdraža stvar je da nisam primoran non stop "close-all" sve aplikacije, kao na androidu.

Na iOS-u je čak preporučeno ne zatvarati aplikacije skroz, jer se brže podižu tako.
alacious

#26945 Re: iPhone - All about

Post by alacious »

Nakon 10-ak dana korištenja 13 pro samo mogu reći da je baterija predobra.
Nije se desilo da legnem navečer u krevet sa manje od 60% :bih:
adsubzero

#26946 Re: iPhone - All about

Post by adsubzero »

liaar wrote: 21/12/2021 10:09 Po meni, lično najdraža stvar je da nisam primoran non stop "close-all" sve aplikacije, kao na androidu.

Na iOS-u je čak preporučeno ne zatvarati aplikacije skroz, jer se brže podižu tako.
Pa nije ni na androidu preporuceno to raditi, mozda je to bilo nekad u danima kad se memorija naznacavala u MB a ne GB. "Free RAM is wasted RAM"
liaar

#26947 Re: iPhone - All about

Post by liaar »

adsubzero wrote: 21/12/2021 10:26
liaar wrote: 21/12/2021 10:09 Po meni, lično najdraža stvar je da nisam primoran non stop "close-all" sve aplikacije, kao na androidu.

Pa nije ni na androidu preporuceno to raditi, mozda je to bilo nekad u danima kad se memorija naznacavala u MB a ne GB. "Free RAM is wasted RAM"
Ma daj, eno žena koristi A50, telefon sa 4 GB. Ne zatvori FB IG WAP VIBER i igricu koju igramo, hoće telefon da se raspadne dok opet pokrene FB ili IG.
adsubzero

#26948 Re: iPhone - All about

Post by adsubzero »

liaar wrote: 21/12/2021 10:30
adsubzero wrote: 21/12/2021 10:26

Ma daj, eno žena koristi A50, telefon sa 4 GB. Ne zatvori FB IG WAP VIBER i igricu koju igramo, hoće telefon da se raspadne dok opet pokrene FB ili IG.
Ocekivanja prilagoditi shodno klasi telefona. Previse ocekujes od takvog uredjaja, a i to je mozda jedan izuzetak. Nikad ni na jednom telefonu od HTC One M7 nisam primjetio da je bolje da zatvaram sve aplikacije.
vojopd

#26949 Re: iPhone - All about

Post by vojopd »

Koja ti je aplikacija potrebna, a da se placa? To sto kod nas ljudi rade za 700 KM i zele da imaju najnoviji iPhone, pa onda kukaju kako je puno platiti 1$ za 50 GB prostora ili par $ za neku app je nas problem. Onda kupis android neki i skidaj sve apk dzabe.

Zatvorenost sistema, uvijek isto govore ljudi koji ne gotive apple. Ja sam cijeli zivot koristio android i Samsung i isto govorio zatvoren sistem ovo ono i odlucim da se oprobam na Apple platformi i evo vec skoro 2 godine sam na Apple (laptop, sat i telefon) i ne razumijem o kojoj zatvorenosti pricas? Od aplikacija za editovanje slika, photoshop, microsoft aplikacije (excel, word, powerpoint ako to iko koristi na telefonu), sve je dzabe, ne placa se i radi kao sat. Neki dan curi za vrtic montirao video na telefonu pomocu iMovies sa prelazima i muzikom, skoro identicno kao kad radim u Adobe Premiere Pro (pustio na tv, prebrutalno, uzeci u obzir da je to stock aplikacija od Apple-a). Naravno da ima mana iOS, ali ne toliko koliko vecina vas tvrdi ovdje i hejtuje bez potrebe, a ne koriste telefon ili su ga koristili par dana i ispiz..li se sto ne mogu postaviti ton ili staviti ikonicu gdje hoce.

I naravno da ce se placati aplikacije na ios-u, informisi se i zasto. Apple uzima nenormalnu proviziju developerima, skoro je bio spor oko glupe igre Fortnite-a pa vidimo svi kako je zavrsilo. Opet, moze im se, znaju da je 90% sto plasiraju kvalitetno, pa ti plati pa koristi (sto opet ne opravdavam, ali tako je). Boli ih briga za Bosnom i nama sto se zalimo kako je nesto zatvoreno ili kosta 1, 2, 3$. Ali to nikako ljudi da shvate. Ili se prilagodis ili nadjes neko drugo rjesenje.

Pa sta cete reci onda kad Audi krene naplacivati sve dodatnu opremu ili ako uvede mjesecnu/godisnju pretplatu sto se spominje? Hoces (lupam) video u voznji legalnim putem, ajde subskripcija mjesecno 10$ i slicno. Tako nam je kako nam je, a na nama je da odlucimo sta koristiti. :thumbup:
twomad

#26950 Re: iPhone - All about

Post by twomad »

Jedan od razloga sto se vecina aplikacija na Apple App store placa, pored provizija koje oni uzimaju je i to sto Apple ima daleko daleko rigoroznije provjere prilikom postavljanja neke aplikacije na svoj market.
Ja za ovih 6-7 godina koliko koristim Apple uredjaje generalno nikad nisam naisao na nesto sto ne mogu uraditi ili da sam uslovljen da platim da bih to imao/uradio. 99% aplikacija ima besplatne alternative.

Drugo je sto Android korisnici porede placanje aplikacije na app store i skidanje .apk fajla sa interneta.
Post Reply