Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MarshalDodik

#2376 Re: Demografija

Post by MarshalDodik »

Ubi nas sve ostalo a najmanje hrana.
elcaliente

#2377 Re: Demografija

Post by elcaliente »

MarshalDodik wrote: 18/12/2021 09:12 Ubi nas sve ostalo a najmanje hrana.
Nisam bas siguran, kada vidim azijate koje zivi u manje uredjenim, losijim i siromasnijim drzavama nego BiH.
Vitalniji su a i vise djece prave.

Mislim da hrana puno znaci i za fizicku spremu kao i za psihu. Npr u BiH ima vise pretilnih nego gladnih.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2378 Re: Demografija

Post by Truba »

Skolovanje zena odgadja radjanje
9 plus 4 plus 3 plus 2 plus 1
Kolko toga ima u siromasnim azijskim zemljama?
elcaliente

#2379 Re: Demografija

Post by elcaliente »

Black swan wrote: 18/12/2021 19:38 Skolovanje zena odgadja radjanje
Znaici hebala nas emancipacija i skolovanje. Imamo skolovanje ali ipak nemamo pameti.

Moje referiranje je bilo na vitalni dio drustava i babe koje su najvitalnije kada se vrate iz Njemacke. Ja mislim da se mi svi na balkanu jako nezdravo hranimo pa od toga propadamo i fizicki i psihicki.

Sve u svemu cinjenica koja se opet ponavlja je da ekonomski uspjeh djeluje protiv demografije ako naravno nije mehanicka.
Truba

#2380 Re: Demografija

Post by Truba »

Sve je povezano

Vaka mladost nam ne treba
Bolje su babe :mrgreen:
MarshalDodik

#2381 Re: Demografija

Post by MarshalDodik »

I bolje da nam se momci i djevojke emancipuju i edukuju.
Pametni ljudi ne zele imati djecu ili vise njih u mnogo naprednijim zemljama a eto ovdje narod glup sto se zeni u 50 tim.

A druga stvar mislim da ishrana nije ni peti uzrok propadanja.
Nakon niza ekonomskih i drustvenih cimbenika koji pogoduju propadanju ljudi sa ovog podneblja ja bih i slabu seksualnu zelju nasih zena postavio kao razlog za propadanje prije ishrane recimo.
Azijati recimo koji su negdje iznad spomenuti na prilicno laku ishranu koju tradicionalno jedu imaju mnogo redovniji i kvalitetniji sex od muskaraca sa ovih prostora koji bi to trebali upraznjavati mnogo cesce ali iz nekog razloga nase zene nemaju takvu potrebu a one se pitaju...
tvojkomsija

#2382 Re: Demografija

Post by tvojkomsija »

Nije najveci problem mal broj novorođenih i manji broj brakova...to je u cijeloj Evropi tako, nema ni jedne EU zemlje gdje se radja vise nego prije 10 godina npr.

Najveci problem kod nas je sto odlaze najvitalniji (20-40 godina starosti, koji bi trebali biti nositelji buducnosti BiH)...odlazi mnogo djevojaka mladjih od 30 koje bi ovdje rodile djecu.

I sto je najgore mi nemamo odkuda popuniti tu ogromnu rupu koja nastaje iseljavanjem. Nijemci isto tako imaju uzasnu demografiju ali to popune, useli se 100 hiljada Balkanaca, 100 hiljada Turaka, 100 hiljada Rumuna, 100 hiljada Sirijaca godisnje itd.

Mi to nemamo, osim sacice Arapa u Sarajevu, ne vidim ni jedan narod koji zeli doseliti u BiH i kojim cemo popuniti ogromne gubitke u padu stanovnistva. Cak su i migranti (od kojih je 5% bilo zeljno raditi) promijenili rutu i ne idu vise za EU kroz Balkan vec kroz Bjelorusiju.

Zbog toga BiH nema jos puno godina ispred sebe... jednostavno za par godina cemo biti drzava sa 2 miliona stanovnika, od kojih 1 milion cine penzioneri, takva drzava ne moze opstati. Vec sada su daleko najbrojnija generaciji u drzavi oni rodjeni u 50-im i 60-im, oni kad pocnu umirati nastat ce pravi demografski kolaps, ako vec nije.
cyprus

#2383 Re: Demografija

Post by cyprus »

Naša demografska bitka je izgubljena (garant sam ovo već nekad pisao na ovoj temi)... Ne postoji više način koji bi nas mogao vratiti na kolosjek vitalnosti... Jedina nada je da se neki migranti ipak odluče trajno nastaniti ovdje... Obzirom na manjak radne snage, kojeg ćemo vrlo skoro postati itekako svjesni, to možda i nije tako nerealno kako se donedavno činilo...
The BEN10

#2384 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

tvojkomsija wrote: 20/12/2021 01:35 Nije najveci problem mal broj novorođenih i manji broj brakova...to je u cijeloj Evropi tako, nema ni jedne EU zemlje gdje se radja vise nego prije 10 godina npr.

Najveci problem kod nas je sto odlaze najvitalniji (20-40 godina starosti, koji bi trebali biti nositelji buducnosti BiH)...odlazi mnogo djevojaka mladjih od 30 koje bi ovdje rodile djecu.

I sto je najgore mi nemamo odkuda popuniti tu ogromnu rupu koja nastaje iseljavanjem. Nijemci isto tako imaju uzasnu demografiju ali to popune, useli se 100 hiljada Balkanaca, 100 hiljada Turaka, 100 hiljada Rumuna, 100 hiljada Sirijaca godisnje itd.

Mi to nemamo, osim sacice Arapa u Sarajevu, ne vidim ni jedan narod koji zeli doseliti u BiH i kojim cemo popuniti ogromne gubitke u padu stanovnistva. Cak su i migranti (od kojih je 5% bilo zeljno raditi) promijenili rutu i ne idu vise za EU kroz Balkan vec kroz Bjelorusiju.
Tačno.
tvojkomsija wrote: 20/12/2021 01:35 Zbog toga BiH nema jos puno godina ispred sebe... jednostavno za par godina cemo biti drzava sa 2 miliona stanovnika, od kojih 1 milion cine penzioneri, takva drzava ne moze opstati. Vec sada su daleko najbrojnija generaciji u drzavi oni rodjeni u 50-im i 60-im, oni kad pocnu umirati nastat ce pravi demografski kolaps, ako vec nije.
Prošle godine je prvi put cifra umrlih na nivou godine bila iznad 40 000. Ove godine će ih biti još više, te svake godine više i više.
Na osnovu negativnog prirodnog priraštaja BiH je u zadnjih nekoliko godina imala:
2018: -6 000,
2019: -10 000,
2020: -16 000.
Ove godine će biti otprilike -22 000, a svake naredne će rasti, sve do -30 000.
Sociolog

#2385 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Sta reci koju poruku poslati

Cajnice

https://058.ba/2021/12/cajnicki-zaborak ... -ucenikom/
Sanjarko

#2386 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

cyprus wrote: 20/12/2021 01:42 Naša demografska bitka je izgubljena (garant sam ovo već nekad pisao na ovoj temi)... Ne postoji više način koji bi nas mogao vratiti na kolosjek vitalnosti... Jedina nada je da se neki migranti ipak odluče trajno nastaniti ovdje... Obzirom na manjak radne snage, kojeg ćemo vrlo skoro postati itekako svjesni, to možda i nije tako nerealno kako se donedavno činilo...
Nije. Ima rjesenje skoro svakog problema.
Truba

#2387 Re: Demografija

Post by Truba »

ima još jedna nerealna brojka umiranja u odnosu na rodjenje

ljudi se vraćaju sa svih strana svijeta da ovdje umru ili se pokopaju...

to je isto ono kad dovedu dijete da ga krste pa odu nazad u njemačku

dakle omjer umrlih i rođenih je drugačiji :D
saimidin

#2388 Re: Demografija

Post by saimidin »

Sanjarko wrote: 20/12/2021 10:57
cyprus wrote: 20/12/2021 01:42 Naša demografska bitka je izgubljena (garant sam ovo već nekad pisao na ovoj temi)... Ne postoji više način koji bi nas mogao vratiti na kolosjek vitalnosti... Jedina nada je da se neki migranti ipak odluče trajno nastaniti ovdje... Obzirom na manjak radne snage, kojeg ćemo vrlo skoro postati itekako svjesni, to možda i nije tako nerealno kako se donedavno činilo...
Pa I napisao je rjesenje, u smislu ako budemo trebali vise ljudi, moguce I da odredjen broj dodje sam od sebe, jer tamo gdje su sada postane nepodnosljivo, a u eu im ne daju

Broj ljudi u :bih: se blizi ekonomskom optimumu, s tim da odredjenih specijalista vec sada nedostaje, ali mogu se djelomicno popuniti reedukacijom, a nekice se vec ubrzo morati uvoziti
Truba

#2389 Re: Demografija

Post by Truba »

svi imaju iste probleme koji dolaze s usponom civilizacije
ali su rješenja... njemačka, američka, ruska, japanska, kineska i bosanska

:mrgreen:

jednostavno treba zaboraviti područne škole... puna sela...i okrenut se onome što imamo i raditi ne sanjati
Sanjarko

#2390 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

saimidin wrote: 20/12/2021 12:04
Sanjarko wrote: 20/12/2021 10:57

Pa I napisao je rjesenje, u smislu ako budemo trebali vise ljudi, moguce I da odredjen broj dodje sam od sebe, jer tamo gdje su sada postane nepodnosljivo, a u eu im ne daju

Broj ljudi u :bih: se blizi ekonomskom optimumu, s tim da odredjenih specijalista vec sada nedostaje, ali mogu se djelomicno popuniti reedukacijom, a nekice se vec ubrzo morati uvoziti
Nisu samo migranti rjesenje nego jos neka postoje jedno sam i ja cak smislio niko drugi sad koliko bi radilo to rjesenje pitanje je.
Piaty

#2391 Re: Demografija

Post by Piaty »

Black swan wrote: 20/12/2021 12:05
svi imaju iste probleme koji dolaze s usponom civilizacije
ali su rješenja... njemačka, američka, ruska, japanska, kineska i bosanska

:mrgreen:

jednostavno treba zaboraviti područne škole... puna sela...i okrenut se onome što imamo i raditi ne sanjati
Jako pametno receno. Ja bas gledam ovu curicu (link od par komentara iznad) i tacno osjetim nesto tesko u grudima i tako evo po ko zna koji put. Jer ne mogu jos da se naviknem na ovaj demografski pad. Pretuzno mi, odbijam da primim kao realnost.
Ali eto vec u zadnje vrijeme shvatas da je neminovnost. Cudan je osjecaj da na jednoj ogroooomnoj vremenskoj skali bas ti budes svjedok vremena u kojem sela prestaju da postoje. Strasno.
Zivot mora ici dalje, u svakom slicaju.
I bez sela.
Piaty

#2392 Re: Demografija

Post by Piaty »

Ta vasa prica o migrantima je malo bezvezna. Nije malo bezvezna nego je dobro bezvezna.
Pa nije zemlja samo to da je naseli ko stigne, valjda je vasa zemlja i nesto malo vise od toga.

Cuj migranti...pa haj bogat naselice je migranti. I to vi tako ono normalno kazete.
Truba

#2393 Re: Demografija

Post by Truba »

Od cega ce zivjeti :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2394 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Od kriminala
cyprus

#2395 Re: Demografija

Post by cyprus »

Piaty wrote: 20/12/2021 12:52 Ta vasa prica o migrantima je malo bezvezna. Nije malo bezvezna nego je dobro bezvezna.
Pa nije zemlja samo to da je naseli ko stigne, valjda je vasa zemlja i nesto malo vise od toga.

Cuj migranti...pa haj bogat naselice je migranti. I to vi tako ono normalno kazete.
Pa da, svaka normalna zemlja ima migrante... To je zapravo i pokazatelj zdravog društva i zdrave ekonomije... Ako se niko ne doseljava - to je znak da je to društvo/zemlja/područje u kurcu...
saimidin

#2396 Re: Demografija

Post by saimidin »

Piaty wrote: 20/12/2021 12:52 Ta vasa prica o migrantima je malo bezvezna. Nije malo bezvezna nego je dobro bezvezna.

Zasto je bezvezna, pa svi koji iz :bih: idu su negdje migranti, neko sa svojim znanjem I sposobnostima dobaci do hr, neko do slo, a neko do de, ponuda I potraznja

Nisam ni ja za divlju migraciju, ali bice I toga, naravno treba kontrolisati I uvoziti nedostajucu radnu snagu

Jeste ovo specificna drzava, ali nema razloga da mislimo da mozemo mimo svijeta, I ocitih trendova

Plus ne mislim da ce migranti ici za zemljom I zemljoradnjom, vec prvenstveno gradovi, koji se sada popunjavaju sa sela, ali rezerve su potrosene
detroit-mercy

#2397 Re: Demografija

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 18/12/2021 20:20
Black swan wrote: 18/12/2021 19:38 Skolovanje zena odgadja radjanje
Znaici hebala nas emancipacija i skolovanje. Imamo skolovanje ali ipak nemamo pameti.

Moje referiranje je bilo na vitalni dio drustava i babe koje su najvitalnije kada se vrate iz Njemacke. Ja mislim da se mi svi na balkanu jako nezdravo hranimo pa od toga propadamo i fizicki i psihicki.

Sve u svemu cinjenica koja se opet ponavlja je da ekonomski uspjeh djeluje protiv demografije ako naravno nije mehanicka.
Pa ovako kad citam, izgleda da je rjesenje u siromastvu :mrgreen:. Budimo siromasni i rijesili smo problem nataliteta :skoljka:.
Btw, vecina Azije je dosegla svoj poplacijski bum i oni sada idu dalje. Jos nesto se drze zemlje u kojim je poljoprivreda baza ekonomije ali takvih je sve manje.
Haris.ba

#2398 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

saimidin wrote: 20/12/2021 14:06 Plus ne mislim da ce migranti ici za zemljom I zemljoradnjom, vec prvenstveno gradovi, koji se sada popunjavaju sa sela, ali rezerve su potrosene
Neki ce ici. Vidjelo se to bas na primjeru gdje ima moderna poljoprivreda.

A mi nismo jos ni zavrsili praznjenje sela. Jos je visok procenat ruralnog stanovnistva.
Sociolog

#2399 Re: Demografija

Post by Sociolog »

Pozz raja

Da li je iko od vas u onoj grupi na Fb Gastabajter?

Koliko raja stavljaju slike termine da jesu ili nisu dobili vizu...

Gledali li ono iko????? :shock: :bih: :roll:

Samo za sad u januaru vec izvuceno oko 800 viza.

Slabo ko je izvucen ko ima 42+ godm
elcaliente

#2400 Re: Demografija

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 20/12/2021 14:26
elcaliente wrote: 18/12/2021 20:20

Pa ovako kad citam, izgleda da je rjesenje u siromastvu :mrgreen:. Budimo siromasni i rijesili smo problem nataliteta :skoljka:.
Btw, vecina Azije je dosegla svoj poplacijski bum i oni sada idu dalje. Jos nesto se drze zemlje u kojim je poljoprivreda baza ekonomije ali takvih je sve manje.
Kako god okrenes izgleda da stabilne ekonomske prilike ne povecavaju natalitet.
Ne pija vode ona male plate ili nema posla pa ljudi ne prave djecu.
Izgleda cim dobro zaradzujes malo quzis :D
Samo mehanicki prirastaj dolazi u obzir.
Post Reply